2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 21.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 21.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Turlais zaudē Rīgas mēra amatu; Deputātam Zakatistovam uzrāda apsūdzību par 27 000 eiro izkrāpšanu; un Šodien ir vasaras sauylgriežu diena.

Radio1 Riebiņu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: VID izsludina čeku loteriju - iespējams laimēt pat 10 tūkstošus eiro; Krustpils novadā dīķī noslīcis cilvēks;  un Ugunsdzēsēji aicina līgotājus svētkos pieskatīt ugunskurus un vienam otru.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Līgo svētku laikā policija pastiprināti kontrolēs satiksmi; Kur svinēt saulgriežus Jēkabpilī un novados? Un Kāda ir Līgo nakts un Jāņu dienas laika prognožu statistika?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Turlais zaudē Rīgas mēra amatu; Deputātam Zakatistovam uzrāda apsūdzību par 27 000 eiro izkrāpšanu; un Šodien ir vasaras sauylgriežu diena.

Rīgas domes priekšsēdētājs Dainis Turlais (GKR) vakarf neizturēja uzticības balsojumu, līdz ar to zaudēja galvaspilsētas mēra amatu. Neuzticību Turlajam izteica 31 deputāts - visa opozīcija, pie frakcijām nepiederošais deputāts Oskars Putniņš un "Neatkarīgo deputātu frakcija", ko veido četri no "Saskaņas" izslēgtie politiķi Valērijs Petrovs, Aleksejs Rosļikovs, Vitālijs Dubovs un Vadims Baraņņiks. Turlā palikšanu amatā atbalstīja 28 koalīcijas deputāti, bet opozīcijas deputāts Imants Keišs atturējās. Ja divu mēnešu laikā Rīgai netiks ievēlēts jauns mērs, Saeima būs tiesīga rosināt domes atlaišanu. Tāpat parlaments par to var lemt, ja trīs domes sēdes pēc kārtas nebūs iespējams nodrošināt kvorumu.

Pēc balsojuma par Rīgas mēra Daiņa Turlā (GKR) gāšanu no Jaunās konservatīvās partijas (JKP) izslēgti deputāti Imants Keišs un Druvis Kleins. Keišs izslēgts no partijas saistībā ar atturēšanos balsojumā par Turlā gāšanu, kā to bija nolēmusi frakcija. Tikmēr Kleins no partijas izslēgts, jo, neskatoties uz balsojumu atbilstoši frakcijas lemtajam, bijis pretējos uzskatos par tālāko rīcību.

Saeima vakar pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā par akcīzes nodokli, stiprajam alkoholam akcīzes likmi samazinot par 15%. Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā Igaunijā samazināto akcīzes nodokli alkoholam, kas radījis risku alkoholisko dzērienu tirdzniecības apjomu un attiecīgi budžeta ieņēmumu samazināšanai. Termiņš priekšlikumu iesniegšanai ir 21.jūnijs plkst.12. Tāpat noteikts, ka likumprojekts otrajā lasījumā tiks skatīts tuvākajā ārkārtas sēdē, kuru izsludinās Saeimas prezidijs.

Igaunija neiesaistīsies alkohola akcīzes nodokļa karā ar Latviju un neplāno tā turpmāku samazināšanu, paziņojis premjerministrs Jiri Ratass, komentējot informāciju, ka Latvijas Saeima jau ceturtdien varētu izskatīt priekšlikumu samazināt akcīzes nodokli stiprajam alkoholam par 15%. Kā norādījis premjers, Igaunija jau pieņēmusi savus lēmumus šai jautājumā, kas skar gan sabiedrības veselību, gan pārrobežu tirdzniecību.

Turpinām ziņas

Prokurors Māris Urbāns vakar izsniedzis apsūdzību Saeimas deputātam Atim Zakatistovam (KPV LV) par personu grupā izdarītu krāpšanu lielā apmērā, proti, deputāts tiek apsūdzēts 26 tūkstoši 620 eiro izkrāpšanā un 2 tūkstoši 420 eiro izkrāpšanas mēģinājumā. Prokuratūras izplatītajā paziņojumā nav atklāts Zakatistova līdzapsūdzētā vārds, taču aģentūrai LETA zināms, ka tas ir uzņēmējs Viesturs Tamužs. 

"Jaunās Vienotības" saraksta līderis Eiropas Parlamenta vēlēšanās Valdis Dombrovskis ir nolēmis atteikties no Eiroparlamenta deputāta mandāta, lai arī pārejas posmā turpinātu darbu Eiropas Komisijā. Dombrovskis pašlaik ir Eiropas Komisijas viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos, kurš ir atbildīgs arī par finanšu tirgu stabilitāti, finanšu pakalpojumiem un Kapitāla tirgus savienību. Pašreizējā valdošā koalīcija ir vienojusies viņu virzīt kā Latvijas pārstāvi darbam arī nākamjā Eiropas Komisijas sastāvā, kam darbu vajadzētu sākt šī gada rudenī. Līdz ar Dombrovska lēmumu pie Eiropas Parlamenta deputāta mandāta jūlijā tiks Inese Vaidere, kura "Jaunās Vienotības" sarakstā bija palikusi pirmā "aiz svītras".

Un vēl

Šodien, 21.jūnijā pulksten 18.54 iestāsies vasaras saulgrieži, kad saule sasniegs lielāko attālumu uz ziemeļiem no debess ekvatora. Tad Zemes ziemeļu puslodē iestāsies astronomiskā vasara. Gada garākā diena būs šodiena, 21.jūnijs, bet īsākā nakts - nakts uz sestdienu. Saulgriežu dienas garums Latvijā būs no 17 stundām un 33 minūtēm Daugavpils novada dienvidos līdz 18 stundām un 12 minūtēm Rūjienas novada ziemeļos. Gada īsākās nakts ilgums būs no piecām stundām un 48 minūtēm valsts tālākajā ziemeļu punktā līdz sešām stundām un 27 minūtēm valsts tālākajā dienvidu punktā.

Radio1 Riebiņu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Riebiņu novada dome  8. jūlijā plkst.11.00 Riebiņu novada domē rīko sev piederoša nekustamā īpašuma “Spāres”, Rušonas pagastā, mutisku izsoli ar augšupejošu soli.     Īpašums sastāv no  meža zemes 8,2ha kopplatībā. Izsoles sākumcena – 6 tūkstoši 970 eiro. Izsoles  kāpuma solis ir 500 eiro. Izsoles dalībniekiem pirms izsoles jāiemaksā nodrošinājums 10 % apmērā no izsolāmā objekta sākumcenas Riebiņu novada domes norēķinu kontā. Ar izsoles noteikumiem var iepazīties domes mājas lapā www.riebini.lv.

Riebiņu novada dome organizē pašvaldībai piederošās kustāmās mantas – pasažieru mikroautobusa Ford Transit izsoli. Nosacītā sākumcena ir 700 eiro. Izsoles solis - 50  eiro no sākumcenas. Kustamās mantas izsole notiks 8. jūlijā Riebiņu novada domes 206. kabinetā. Ar izsoles noteikumiem var iepazīties  Riebiņu novada domes sekretariātā, katru darbdienu no plkst. 9.00 – 15.00. Ar izsoles nosacījumiem var iepazīties Riebiņu novada pašvaldības mājaslapā.

Riebiņu novada dome 8. augustā plkst. 11.00 Riebiņu novada domē  rīko sev piederoša nekustamā īpašuma “Skolas” mutisku izsoli ar augšupejošu soli.  Īpašums sastāv no  vienas zemes vienības 4.5 ha kopplatībā, bijušās divu stāvu Silajāņu pamatskolas ēkas, otras divu stāvu skolas ēkas jeb palīgkorpusa.  Telpas ir renovētas, ierīkota centrālapkure.      Izsoles sākumcena – 150 tūkstoši eiro.  Izsoles  kāpuma solis ir tūkstoš eiro. Izsoles dalībniekiem pirms izsoles jāiemaksā nodrošinājums 10 % apmērā no izsolāmā objekta sākumcenas Riebiņu novada domes norēķinu kontā.  Ar izsoles noteikumiem var iepazīties pašvaldības mājas lapā www.riebini.lv.

Turpinām ziņas

Riebiņu novadā noslēdzies uzņēmēju grantu projektu konkurss „Riebiņu novada jaunajiem un topošajiem uzņēmējiem”. Uzvarētāji saņems Riebiņu novada pašvaldības finansējumu. Projektu konkursam kopumā tika iesniegti pieci projektu pieteikumi. Apstiprināto projektu kopsumma ir 10 tūkstoši 694 eiro.

Finansējumu Tūkstoš 320 eiro saņems Sergejs Škuratovs no Silajāņu pagasta, kas iesniedza projektu “Hidrauliskā auto pacēlāja iegāde”. Projektā paredzēts iegādāties hidraulisko auto pacēlāju, kas uzņēmējam ļaus samazināt auto remonta pakalpojumu izmaksas, kā arī uzlabot šī pakalpojuma kvalitāti.

Topošā pašnodarbinātā no Rušonas pagasta Laura Reitāle saņems tūkstoš 500 eiro lielu finansējumu projekta “Bišu dravas izveide – biškopības uzņēmējdarbības uzsākšanai”. Projektā tiks iegādāti bišu stropi, bišu saimes, biškopībai nepieciešamais inventārs un darba apģērbs.

Individuālais uzņēmums “Makra” un tā vadītāja Valentīna Litvjakova no Galēnu pagasta saņems pašvaldības finansējumu tūkstoš 500 eiro apmērā projekta “Ieguldījumi IU Makra attīstībā” realizācijai. Ar projekta līdzekļiem paredzēts uzstādīt aukstumkameru vienā no uzņēmuma telpām, iekārtojot gaļas izstrādājumu uzglabāšanas vietu, tā palielinot ražošanas efektivitāti un apjomu.

Saimnieciskās darbības veicējs Aigars Kondavnieks no Rušonas pagasta saņems 769 eiro finansējumu projekta “Produktu noieta palielināšana un izdevumu optimizēšana” realizācijai. Par šo naudu paredzēts iegādāties vieglā automobiļa piekabi, lai atvieglotu un ievērojami uzlabotu saimnieciskās darbības veikšanu. Uzņēmējs piedāvā jaunus un unikālus risinājumus koksnes izmantošanā. Tiek ražoti un pēc individuāliem pasūtījumiem izgatavoti dažādi koka aksesuāri, suvenīri, apbalvojumi un medaļas sporta pasākumiem.

Finansējums tūkstoš 500 eiro piešķirts saimnieciskās darbības veicējam no Rušonas pagasta – Renāram Valdonim projekta “Pārvietojamais kubls uz piekabes” realizācijai. Uzsākot saimniecības darbību, projektā iegādāta koka kubla ar iebūvētu polipropilēna vannu, LED apgaismojumu un aeromasāžas sistēmu, kā arī piekabes platforma kublas transportēšanai. Pārvietojamā burbuļvanna izmantojama jebkurā gadalaikā un laikapstākļos un tās mobilitāte nodrošinās šī pakalpojuma pieejamību plašākam klientu lokam.  

Un vēl par kultūras pasākumiem

22. jūnijā plkst. 20.00 “Ielīgosim Jāņu dienu” ar pagasta pašdarbības kolektīviem Rušonas kultūras namā. Zaļumballe ar “Ingu un Normundu”, ieeja bez maksas.

22. jūnijā plkst. 22.00 Galēnu parkā “Vasaras Saulgriežu ielīgošanas koncerts”. Plkst. 23.30 Līgu un Jāņu sumināšana, plkst. 23.50 Līgo ugunskura aizdegšana, bet plkst. 23.55 Līgo zaļumballe līdz rītam. Lustinās un kustinās jautrie muzikanti Arnis un Stasiks. Ieeja uz koncertu un balli – bez maksas.

Visu jūniju Riebiņu centrālajā bibliotēkā skatāma Anitas Puncules rokdarbu izstāde “Lelles ciemos pie grāmatām” un Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma fotoplenēra dalībnieku darbu izstāde, kā arī skatāma radošo darbu konkursa “Dabai draudzīga ceļošana” izstāde.

27. jūnijā plkst. 14.00 Riebiņu centrālajā bibliotēkā radošā darbnīca “Ziedu paradīze”.

Sīļukalna Kultūras namā 29. jūnijā plkst. 20.00 pašdarbības sezonas noslēguma koncerts, bet plkst. 23.00 balle. Spēlē grupa “Ginc & Es”. Par ieejas maksu plašāka informācija pašvaldības mājaslapā.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: VID izsludina čeku loteriju - iespējams laimēt pat 10 tūkstošus eiro; Krustpils novadā dīķī noslīcis cilvēks;  un Ugunsdzēsēji aicina līgotājus svētkos pieskatīt ugunskurus un vienam otru.

Latvijā ir vairāk nekā 50 tūkstoši Jāņi un nepilni 11 tūkstoši Līgu, un šo abu latvisko vārdu īpašnieki gana bieži sastopami arī uzņēmumu īpašnieku un vadītāju rindās. Saskaņā ar aprēķiniem Jāņiem pieder 9 tūkstoši 301 uzņēmums, bet Līgām – 836, informē "Lursoft". Kopumā uzņēmumu īpašnieku vidū atrodami 7 tūkstoši 860 Jāņi, bet Līgu ir desmit reižu mazāk. Tikmēr starp uzņēmumu vadītājiem Jāņu un Līgu ir mazāk nekā dalībnieku sarakstos. "Lursoft" dati rāda, ka 670 Līgas ir atrodamas 815 uzņēmumu valdēs un padomēs, savukārt 6 tūkstoši 665 Jāņi vada kopskaitā 8 tūkstoši 926 uzņēmumus.

Saeima pieņēma grozījumus Valsts kontroles likumā, kas paredz paplašināt Valsts kontroles (VK) tiesības - piedzīt zaudējumus no atbildīgajām personām par revīzijās konstatētajām nelikumībām. Ar grozījumiem likums tiek papildināts ar jaunu nodaļu, kas noteiks zaudējumu piedziņas procesuālo kārtību. Grozījumi paredz, - ja revīzijās tiks konstatēta pretlikumīga rīcība, kas valstij radījusi zaudējumus, Valsts kontrolei būs tiesības sākt zaudējumu piedziņas procesu pret vainīgajām amatpersonām. Sākotnēji zaudējumu piedziņas pienākums būs revidējamai vienībai, bet, ja tā neveiks nepieciešamās darbības, tad iesaistīsies Valsts kontrole, kura izdos administratīvo aktu par zaudējumu piedziņu. Apsūdzētajām amatpersonām būs tiesības pārsūdzēt to tiesā.

Šodien sākusi darboties jaunās čeku loterijas vietne www.cekuloterija.lv, kurā čekus varēs reģistrēt no 1.jūlija, pavēstīja Valsts ieņēmumu dienestā (VID).Vienlaikus VID aicina jau tagad ikvienu interesantu izpētīt tīmekļvietni un iepazīties ar tajā pieejamo informāciju, lai 1.jūlijā varētu veiksmīgi reģistrēt loterijai pirmo čeku, kvīti vai biļeti. Čeku loterija sāksies  1.jūlijā. Lai piedalītos loterijā un pretendētu uz naudas laimestiem, kā arī uz padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku sarūpētajām papildu balvām, tīmekļa vietnē ir jāreģistrē čeks, kvīts vai biļete par kopējo summu vismaz pieci eiro. Darījumu apliecinošajam dokumentam ir jābūt izsniegtam par preci vai pakalpojumu, kas saņemts no Latvijā reģistrēta nodokļu maksātāja. Čeku loterijā var piedalīties ikviens bez vecuma ierobežojuma.

Turpinām ziņas

Pagājušajā diennaktī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Zemgales reģiona brigāde saņēma septiņus izsaukumus, no kuriem viens bija uz ugunsgrēku dzēšanu un seši uz glābšanas darbiem. Vakar plkst. 11.36 ugunsdzēsēji glābēji devās uz izsaukumu Neretas ielā Jēkabpilī, kur dega sausā zāle un niedres 200m2 platībā. Plkst. 12.00 ugunsgrēks tika likvidēts. Krustpils novada Kūku pagastā ugunsdzēsēji glābēji vakar no dīķa izcēla noslīkušu cilvēku. Vēl VUGD piecas reizes devās uz izsaukumiem, kuros vajadzēja sazāģēt vēja nolauztos kokus un atbrīvot ceļa braucamās daļas. 

Naktī uz piektdienu apšaudē Igaunijas galvaspilsētā Tallinā bojā gājis viens cilvēks, bet vēl viens ticis ievainots, vēsta kaimiņvalsts sabiedrisko mediju portāls ERR. Uzbrucējs ap plkst.03.00 naktī Telliskivi ielas apkaimē sācis šaut uz diviem taksistiem. Viens no viņiem slimnīcā vēlāk miris, bet par otra dzīvību cīnās ārsti. Igaunijas tiesībsargājošās iestādes uzsākušas vērienīgu uzbrucēja meklēšanas operāciju. Slimnīcā mirušajam taksometra vadītājam bijuši 32 gadi. Saskaņā ar sākotnējo informāciju, šāvējam nav bijis konfliktu ar taksistiem. Viņš pienācis tiem klāt, neko nav teicis un atklājis uguni.

Un vēl

Jau pēc pāris dienām sāksies ilgi gaidītā Līgo un Jāņu dienas svētku ielīgošana, kur neiztikt bez ugunskuru kurināšanas, peldēšanās, atpūtas dabā un dažādām jautrām izdarībām. Lai Līgo un Jāņu dienu svinēšanu neaptumšotu nelaime, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests atgādina: dodoties uz svinību vietu, iepriekš jānoskaidro precīzu adresi. Jāņu ugunskuru jākurina drošā attālumā no ēkām, kokiem un žogiem. Arī grils ir jākurina drošā attālumā no ēkām, kokiem un žogiem.  Aizvadīto gadu statistika liecina, ka alkohols un peldēšanās ir ļoti nevēlama kombinācija. VUGD aicina iedzīvotājus neaizmirst par drošību svētku laikā, lai pārgalvīgas un neapdomīgas rīcības rezultātā svētki nebeigtos traģiski. Ja tomēr ir izcēlies ugunsgrēks vai atgadījusies kāda nelaime, nekavējoties jāzvana uz tālruņa numuru 112!

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Līgo svētku laikā policija pastiprināti kontrolēs satiksmi; Kur svinēt saulgriežus Jēkabpilī un novados? Un Kāda ir Līgo nakts un Jāņu dienas laika prognožu statistika?

No 21. līdz 25. jūnijam – valsts policija strādās pastiprinātā režīmā, lai kontrolētu vai transportlīdzekļu vadītāji pie stūres nav sēdušies alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekmē. Svētku dienās tiks pastiprināta ceļu satiksmes uzraudzība ar mērķi atklāt transporta līdzekļu vadītājus, kuri sēdušies pie stūres alkohola, narkotisko vai citu apreibinošo vielu reibumā. Kā arī pievērsīs uzmanību mazāk aizsargātajiem satiksmes dalībniekiem – velosipēdistiem, mopēdu vadītājiem un gājējiem.

Turpinām ziņas

Salas novadā  šodien pulksten 18.30 Ielīgošanas pasākums notiks  Biržu trautas namā. Visus aicina ierasties vainagos un vainadziņos,  būs arī iespēja nopīt vainagu pirms pasākuma, sākot no plkst. 18.30. Programmā: Plkst. 19.00 amatierteātra "Birzīte" jauniestudējums, pēc Andreja Skaiļa "Mājas gariņš" motīviem, ar dančiem un dziesmām. No plkst. 20.00: būs iespēja vizināties zirga mugurā, Līgo ugunskura iedegšana, fotosesijas ar Jāņu vainagiem un aplīgošana.

Līvānu novadā šodien pulksten astoņos vakarā pļavā pie Mežrozīte HES norisināsies  Saulgriežu nakts svinēšana. Līgo dziesmas, daņči un jautras izdarības Līvānu amatierteātra un folkloras kopas “Ceiruleits” izpildījumā, iesaistot ikvienu apmeklētāju. Būs iespēja iegādāties amatnieku, mājražotāju meistardarbus. Dalība: bezmaksas.

23.jūnijā plkst. 20.30 Rubenes pagastā, Slatē, Vecāru šķūnī Līgo svētku pasākums “Jēkabpils novads līgo Slatē”. Dvietes amatierteātra “Nebēdnieki” izrāde “Līgo jampadracis”, muzikāli priekšnesumi, plkst. 22.00 Līgo nakts balle kopā ar grupu “Miggla”.

23.jūnijā Līgo svētki Aknīstes novadā: plkst.10.00 Aknīstes vidusskolas sporta laukumā sacensības volejbolā. 22.00 Aknīstes estrādē diskoballe kopā ar DJ Gunčs. Savukārt plkst.21.30 pie Gārsenes kultūras nama Jāņu ielīgošana, ugunskura iedegšana kopā ar ansambli “Gārsas” un Aknīstes kultūras nama līnijdejotāju grupu, pēc tam zaļumballe, muzicē Romāns no Rēzeknes.

Jēkabpilī Līgo vakarā, 23.jūnijā plkst. 22.00 Kena estrādē sāksies zaļumballe - Līgo nakts burvībā, kas ilgs līdz rīta gaismai pulksten 3.00. Zaļumballē spēlēs pūtēju orķestris “Zelmeri PRO” (diriģenti J.Retenais un T.Kokamegi) un vokāli instrumentālā grupa “Reprīze”. Par Līgo svētku gardumiem parūpēsies kafejnīca “Oāze” un ar karstu un garšīgu piedāvājumu piedalīsies “Grilētāju Brālība” (Rīga). Ieeja pasākumā – bez maksas.

Un vēl

Daudzi Latvijas iedzīvotāji Līgo svētkus sagaida brīvā dabā, tāpēc īpaši svarīgi, lai laikapstākļi neatbilstu senajam teicienam “Līst kā pa Jāņiem”, un šogad, kā liecina prognozes, Jāņos tiešām varētu būt skaidrs un pat karsts laiks. Ņemot vērā jūnija vidus lielo karstumu un sinoptiķu novērojumus, “Betsafe” ar 50% varbūtību prognozē, ka 23. jūnijā maksimālā gaisa temperatūra varētu pārsniegt +30,5 grādus. Tāpat ir 40% iespējamība, ka 23. un 24. jūnijā tiks pārsniegts maksimālās gaisa temperatūras rekords.

Vēsturiski skatoties, Jāņu diena var būt kontrastiem bagāta - maksimālā gaisa temperatūra var pārsniegt +30°C, kā arī var nebūt augstāka par +11°C. Viskarstākā Jāņu diena pēdējos 50 gados Latvijā bija 1979. gadā, kad maksimālā gaisa temperatūra vidēji Latvijā bija +26.9°C, bet maksimālās temperatūras rekords Līgo svētkos un Jāņu dienā ir +31.8°C, kas sasniegts 1964. gada 23. jūnijā Daugavpilī. Savukārt vēsākā Jāņu diena bija 1994. gadā, kad maksimālā gaisa temperatūra vidēji Latvijā bija +12.7°C. 

Tikmēr  lietainākā Jāņu nakts bija 1997. gadā, kad vidēji nolija 12.3 mm nokrišņu, pēdējā desmitgadē lietainākos Jāņus aizvadījām pagājušajā gadā, kad vidēji visā Latvijā nolija 6.9 mm. Tajā pat laikā pēdējo 50 gadu periodā 9 reizes Jāņu nakts Latvijā ir pavadīta bez nokrišņiem, pēdējā reize bija 2009. gadā.

Atstājiet komentāru