2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils radio1 ziņas 2019.gada 20.jūnijā

Jēkabpils radio1 ziņas 2019.gada 20.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Premjers prasa skaidrojumus par "Latvenergo" padomes maiņu, Novadu apvienošana varētu veicināt saprātīgāku investīciju plānošanu, un 
Policija Jāņos strādās pastiprinātā režīmā. 

Radio1 Jēkabpils novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Saeima noraida Dzīvesbiedru likumprojektu nelaulāto pāru aizsardzībai; Latvijā katru diennakti tiek apzagti seši līdz septiņi mājokļi; un Vējonis šodien pēdējo reizi uzrunāja Saeimu Valsts prezidenta amatā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00-19.00
Radio1 ziņās klausieties: «Latvenergo» padomes priekšsēdētāja amatā iecelts Pāvels Rebenoks; Zemnieki steidz apdrošināt sējumus; Preiļu parkā restaurēti vārtu stabi un uzbūvēti tenisa korti;  un Kā latvieši svinēs Līgo citviet pasaulē?


Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Premjers prasa skaidrojumus par "Latvenergo" padomes maiņu, Novadu apvienošana varētu veicināt saprātīgāku investīciju plānošanu, un 
Policija Jāņos strādās pastiprinātā režīmā. 

Trešdien, 19. jūnijā, atlaista AS "Latvenergo" padome. Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro  kā iemeslu min neapmierinātību ar līdzšinējās padomes kūtrumu jaunu tirgu iekarošanā un elektroenerģijas sadales tarifu samazināšanā.

Ekonomikas ministra Ralfa Nemiro (KPV LV) lēmums par AS "Latvenergo" padomes maiņu ir nepārdomāts un sasteigts, kā arī neatbilst labas pārvaldības principiem, šādu viedokli sociālajā tīklā "Twitter" paudis premjers Krišjānis Kariņš (JV). Viņaprāt, šiem lēmumiem trūkst pamatojuma. Arī citi koalīcijas politiķi aģentūrai LETA neslēpa pārsteigumu par minēto lēmumu.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir pārliecināta, ka pedagogu algas minimālās likmes celšanai līdz 750 eiro arī 2020.gadā tiks atrasts finansējums. Turpmākās divas nedēļas Finanšu ministrija (FM) un Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izskatīs iespējas atalgojuma paaugstināšanu iekļaut nākamā gada budžetā. 

Valsts policijas (VP) reorganizācijas rezultātā iecirkņu skaitu varētu samazināt no 40 līdz 26, tomēr tā ir tikai sākotnēja iecere, un pirms gala lēmuma pieņemšanas policija sola rūpīgu reģionu īpatnību, iedzīvotāju vajadzību un iecirkņu infrastruktūras izpēti, izriet no policijas vadības sacītā vakar Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā. Valsts policija arī uzsver, ka reorganizācijas rezultātā policisti no dienesta netiks atlaisti.

Turpinām ziņas

Pašvaldību apvienošana varētu sekmēt saprātīgāku investīciju plānošanu, vakar, tiekoties ar tuvējo novadu deputātiem un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Juri Pūci, atzina Jēkabpils mērs Aivars Kraps (GKML). Viņš sacīja, ka atbalsta administratīvi teritoriālās reformas norisi, kas paredz apvienot bijušā Jēkabpils rajona teritoriju. Viņaprāt, pašvaldībām jāspēj iedzīvotājiem nodrošināt maksimāli labākas darbavietas un lielāku atalgojumu, kas ļaus noturēt iedzīvotājus.

Veselības ministrija plāno psihoneiroloģisko slimnīcu apvienošanu. Paredzēts, ka Aknīstes psihoneiroloģiskā slimnīca tiks pievienota Daugavpils psihoneiroloģiskajai slimnīcai, bet Liepājas - Jelgavas psihoneiroloģiskajai slimnīcai "Ģintermuiža". Savukārt bērnu psihoneiroloģiskās slimnīcas "Ainaži" liktenis izšķirsies pēc tam, kad veselības ministre Ilze Viņķele dosies turp vizītē. 

Un vēl

Arī šogad Valsts policija Līgo svētkos un Jāņos strādās pastiprinātā režīmā. 
No 21.jūnija līdz 25.jūnijam tiks veikta pastiprināta sabiedriskās kārtības un ceļu satiksmes drošības uzraudzību, iesaistot pēc iespējas lielāku policijas darbinieku skaitu. Galvenie virzieni kuros strādās: profilaktiska rakstura reidi jeb masveida pārbaudes ar mērķi atklāt transportlīdzekļa vadītājus, kuri vada transportlīdzekli, būdami alkohola, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, mazāk aizsargāto ceļu satiksmes dalībnieku - gājēju, velosipēdu un mopēdu vadītāju, kā arī motociklu vadītāju izdarītie pārkāpumi un atļautā braukšanas ātruma kontrole.


Radio1 Jēkabpils novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

29. jūnijā Jēkabpils novada Ābeļu pagasta estrādē, gleznainā vietā pie Daugavas krasta, svinēs 7. Sēlijas novadu apvienības Tautas mākslas svētkus “Sēlija rotā”. Svinības sāksies plkst. 14.00 pie Ābeļu pamatskolas, kur norisināsies Sēlijas novadu apvienības Mākslinieku plenērs un Sēlijas mākslinieku gleznu izstāde.

Vienlaicīgi plkst. 14.00 Ābeļu pagasta “Jaunzemju” mājās tiks godināts novadnieks – rakstnieks Jānis Akuraters ar piemiņas mirkli “Tur zinu tevi, zeme senā”.

Plkst. 15.00 pie Ābeļu skolas – amatnieku un mājražotāju tirgus atklāšana. No plkst. 15.00 stadionā pie Ābeļu skolas Sēlijas novadu apvienības amatierkolektīvi un viesi no Lietuvas uzstāsies ar dažādām radošajām programmām.

Plkst. 19.15 pūtēju orķestri aicinās uz Dižkoncertu Ābeļu pagasta brīvdabas estrādē pie Daugavas. Plkst. 20.00 svētku gājiens un Dižkoncerts “Sēlija rotā Daugavas krastus”. Ieeja svētku pasākumos – BEZ MAKSAS. 

Turpinām ziņas

VAS „Latvijas Valsts ceļi” speciālisti ir izskatījuši Jēkabpils novada pašvaldības vēstuli par valsts vietējo autoceļa posmu atputekļošanu Jēkabpils novadā. 2020. gada atputekļošanas plānā, tiks iekļauti autoceļu posmi:  Jēkabpils – Dignāja – Ilūkste  posms no km 28,05 – 28,45 km; Rubeņi – Dunava posms no km 9,24 – 9,71 km; Subate – Kaldabruņa – Rītenišķi posms no km 13,46 – 13,90 km. 


Lai aktivizētu Jēkabpils novada iestādes, uzņēmējus, sabiedriskās organizācijas un iedzīvotājus teritorijas, ēku un būvju sakopšanā, Jēkabpils novada pašvaldība no 25. jūnija līdz  15. jūlijam rīkos pagastu sakoptības skati. Tā noritēs 2 kārtās. Pirmā kārta notiks no 25. jūnija līdz 5. jūlijam. To vērtēs pagastu pārvalžu vadītāji kopā ar lauku attīstības konsultantu. Novada skatei tiks izvirzīti pretendenti, kuri atbilst skates nolikuma kritērijiem, un izveidoti maršruti. Skates otrā kārta notiks laika periodā no 8. līdz 15. jūlijam. Uzvarētāju apbalvošana notiks 2019. gada Latvijas Republikas proklamēšanas dienai veltītajā Jēkabpils novada svētku pasākumā.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Saeima noraida Dzīvesbiedru likumprojektu nelaulāto pāru aizsardzībai; Latvijā katru diennakti tiek apzagti seši līdz septiņi mājokļi; un Vējonis šodien pēdējo reizi uzrunāja Saeimu Valsts prezidenta amatā.

Saeima šodien noraidīja rosinājumu nodot izskatīšanai komisijās "Attīstībai/Par!" (AP) un "Jaunās Vienotības" (JV) deputātu iesniegto Dzīvesbiedru likumprojektu nelaulāto pāru aizsardzībai. Par likumprojekta nodošanu komisijām balsoja 23 deputāti no AP, JV un partijas "Saskaņa". Pret balsoja 60 deputāti no "Saskaņas", "KPV LV", Jaunās konservatīvās partijas, nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, Zaļo un zemnieku savienības un pie frakcijām nepiederošajiem deputātiem. Balsojumā atturējās un nepiedalījās pa vienam "Saskaņas" deputātam. Piedāvātais Dzīvesbiedru likuma projekts paredzēja, ka dzīvesbiedru līgumu varētu noslēgt notariālā akta kārtībā, personīgi klātesot abām personām.


Partiju apvienība "Attīstībai/Par!" (AP) atsaukusi pašas rosināto likumprojektu par restitūciju Latvijas ebreju kopienai saistībā ar holokausta un komunistiskā totalitārā režīma laikā nelikumīgi atsavināto nekustamo īpašumu, kas paredzēja izmaksāt kompensāciju 40 miljonu eiro apmērā. Attīstībai /par līderis Daniels Pavļuts uzsvēra, ka likumprojekts atsaukts, ņemot vērā deputātu iebildumus par to, ka nav notikušas diskusijas par iniciatīvu.


Tuvojoties opozīcijas rosinātajam neuzticības balsojumam, aizvien nav skaidras Rīgas mēra Daiņa Turlā (GKR) iespējas saglabāt amatu. Šodien gaidāma Rīgas domes sēde, kurā notiks arī opozīcijas rosinātais neuzticības balsojums Turlajam. Komentējot savas izredzes saglabāt amatu, Turlais žurnālistiem sacīja, ka nav "ne gaišreģis, ne ekstrasenss" un ka ceturtdienas balsojums ir katras frakcijas politiskā atbildība. Tikmēr aģentūras LETA aptaujātie opozīcijas frakciju pārstāvji atzina, ka savu nostāju nav mainījuši un joprojām balsos par Turlā atstādināšanu no amata.


Turpinām ziņas


Reaģējot uz Igaunijas parlamenta lēmumu no 1. jūlija samazināt akcīzes nodokļa likmi alkoholiskajiem dzērieniem par 25 procentiem, arī Latvijas parlaments šodien plāno izskatīt iespēju par 15 procentiem samazināt akcīzes nodokli stiprajam alkoholam, bet alum un vīnam atstāt to nemainītu. Finanšu ministrija prognozē, ka Igaunijas lēmums par akcīzes nodokļa likmes samazinājumu varētu negatīvi ietekmēt Latvijas valsts budžetu 92 miljonu eiro apmērā. Tāpēc, lai saglabātu nozares konkurētspēju un iekšējo tirgu, akcīzi stiprajam alkoholam piedāvāts samazināt vismaz par 15 procentiem. Tādējādi negatīvo fiskālo ietekmi varētu samazināt līdz 32 miljoniem eiro.


Katru diennakti tiek apzagti seši līdz septiņi mājokļi, un vasara ir sezona, kurā bīstamība ir lielāka, norāda Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics. Viņš informē, ka gada griezumā zādzību skaits nemainās, bet katrā gadalaikā ir citi riska faktori. Piemēram, vasarā cilvēki mēdz atstāt tehniku, velosipēdus piemājas teritorijā, un tas ir labs ķēriens zagļiem. Rinkevics norādīja, ka cilvēki arī grēko ar neizturīgām slēdzenēm. Viņš gan atzina, ka, lai kādu drošības sistēmu ierīkotu, visām ir nepilnības. Tādēļ vislabāk esot uzturēt labas attiecības ar kaimiņiem, kuri var būt kā "dzīvā novērošanas kamera". Tad arī zagļiem neesot tik liels kārdinājums, ja mantas tiek pieskatītas. Tāpat, dodoties prom no mājām, policijas pārstāvis aicināja cilvēkus aiztaisīt logus.
Ceturtdien, 20. jūnijā, visā Eiropā sabiedrību pastiprināti brīdina par zādzībām no mājokļiem. Apdrošinātāja "Gjensidige" pētījumā secināts, ka katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs pastiprināti nepievērš uzmanību mājokļa drošībai.



Un vēl


Raimonds Vējonis šodien pēdējo reizi uzrunāja Saeimu, esot Valsts prezidenta amatā. Parlamenta vasaras brīvlaika laikā 8.jūlijā ir sasaukta Saeimas ārkārtas sēde, kurā Egils Levits dos svinīgo solījumu, lai oficiāli stātos Valsts prezidenta amatā. Kad Valsts prezidenta amatā stāsies Levits, pilnvaras noslēgsies Valsts prezidentam Raimondam Vējonim. Jau ziņots, ka Saeima 29.maijā Levitu ievēlēja Valsts prezidenta amatā. Par Levitu nobalsoja 61 deputāts. Savukārt Raimonds Vējonis nekandidēja uz otru termiņu.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00-19.00
Radio1 ziņās klausieties: «Latvenergo» padomes priekšsēdētāja amatā iecelts Pāvels Rebenoks; Zemnieki steidz apdrošināt sējumus; Preiļu parkā restaurēti vārtu stabi un uzbūvēti tenisa korti;  un Kā latvieši svinēs Līgo citviet pasaulē?


Valsts AS "Latvenergo" padome sapulcē par uzņēmuma padomes priekšsēdētāju ievēlēts Pāvels Rebenoks, bet par padomes priekšsēdētāja vietnieku – Renārs Degro, liecina kompānijas sniegtā informācijā biržai "Nasdaq Riga". Savukārt "Latvenergo" padomes revīzijas komitejā strādās Degro un Kristaps Stepanovs. Uzņēmumā norāda, ka, pamatojoties uz Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumu, jaunā padome ievēlēta uz pagaidu termiņu, līdz Ekonomikas ministrija (EM) konkursa kārtībā izvēlēsies jaunus padomes locekļus.


Atsakot valsts noslēpuma pielaidi Saeimas deputātam Aldim Gobzemam, Satversmes aizsardzības birojs (SAB) norādījis uz deputāta negodīgumu un iespējamo noziegumu, liecina deputāta publiskotais SAB lēmums. Gobzems nesen ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram pārsūdzēja SAB lēmumu nepiešķirt deputātam pielaidi valsts noslēpumam, taču aģentūra LETA noskaidroja, ka ģenerālprokurora lēmums ir negatīvs. Likums paredz, ka deputāts Kalnmeiera lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā.


Negaiss, kas pagājušajā nedēļā plosījās Latvijā, īpaši Kurzemē radot ekstremālas dabas parādības, bijis par pamatu straujam sējumu apdrošināšanas pieprasījuma pieaugumam. Lauksaimnieki steidz apdrošināt savus sējumus. Jau ziņots, ka spēcīgais vējš, lietus un krusa izpostīja ne tikai sējumus, bet arī bojāja ēkas, automašīnas un radīja cita veida zaudējumus. Par šiem zaudējumiem saņemts vairāk nekā 130 apdrošināšanas atlīdzību pieteikumu, kuru kopējais apmērs jau pārsniedz 500 tūkstoši eiro, no tiem 100 tūkstoši jau izmaksāti lauksaimniekiem. 


Turpinām ziņas


Sestdien, 22.jūnijā Preiļu parka aktīvās atpūtas zonas teritorijā norisināsies divi svinīgi projektu noslēgumi, atzīmējot vārtu atjaunošanu un tenisa kortu izbūvi. Sestdien plkst.12 notiks Preiļu parka vārtu stabu renovācijas noslēguma pasākums, kura laikā klātesošajiem būs iespēja iepazīties ar nule atjaunotajiem galvenajiem muižas vārtiem. Kopējās vārtu stabu restaurācijas izmaksas ir 15 tūkstoši 601 eiro. Savukārt jaunizveidotie korti izbūvēti ar mērķi sekmēt aktīvu un veselīgu dzīvesveidu Latgalē. Turpmāk korti nodrošinās iespēju organizēt dažāda mēroga sacensības un dos iespēju Preiļu un apkārtnes iedzīvotājiem un viesiem trenēties tenisa spēli. Kopējās tenisa kortu izbūves izmaksas ir 96 tūkstoši 113 eiro.



Vilciena biļetēm, kas iegādātas interneta vietnēs un mobilajās aplikācijās, plāno piemērot 5% atlaidi, šodien sēdē nolēma Sabiedriskā transporta padome.  Tāpat sēdē padome nolēma, ka sešus mēnešus pēc atlaides ieviešanas tiks pārskatīti sasniegtie rezultāti un, iespējams, atlaide palielināta līdz 10%. Lai atlaides stātos spēkā "Pasažieru vilcienam" jānoslēdz vienošanās ar Autotransporta direkciju.


Un vēl


Kopumā 38 notikumi 18 dažādās valstīs - tik bagātīga ielīgošana gaidāma latviešiem no Īrijas līdz pat Austrālijai. Kā grandiozākie Līgo latviešiem ārpus Latvijas pieteikti Lielbritānijā, Straumēnos, kur jau astoto gadu apvienība Bērzes strazdi rīko Jāņu festivālu, kas ilgs vairākas dienas - no 21. līdz 23. jūnijam. 

Viens no bagātākajiem Jāņu svinību piedāvājumiem būs tiem, kas apmetušies uz dzīvi Vacijā. Šeit Fuldā Jāņu pasākums notiks trešo gadu un šogad tur uzstāsies arī skandalozais pašmāju mūziķis Andris Kivičs. Latviešu biedrība Austrijā ielūdz uz tradicionālo kopā Līgošanu Klosterneiburgā. Aktivākas Līgo svinības piedāvās arī Spānijā, El Barako. 

Svinēs arī vairākos ASV štatos. Bet visvarenākie Līgo gaidāmi Floridā, kur varēs piedalīties konkursā par gardāko Jāņu sieru un izbaudīt dejas akordeona pavadībā. Līgos pat Austrālijā, kur Sidnejā līgotāji aicināti mieloties ar latviešu alu Latviešu namā.

Atstājiet komentāru