2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 18.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 18.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:  Koalīcija apņemas atrast pedagogu algu celšanai nepieciešamo naudu;  Vakar, saduroties ar vieglo automašīnu, avarējis vilciens Rīga-Lielvārde; un Latviešiem joprojām Līgo svētkos svarīgākais ir ugunskurs, vainagi un mielasts.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Policija pieķer Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāra saimniecību piena nelegālā tirdzniecībā; Ķīnu skar zemestrīce ar 6 magnitūdu stiprum; un Divkāršojies laulību skaits senioru vidū.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā maijā bijusi augstāka gada inflācija nekā Eiropas Savienībā un eirozonā vidēji; Jēkabpili apmeklē Krievijas vēstnieks latvijā; un Uz Daugavpils šosejas pie Spuņģēniem šonedēļ notiks dzelzceļa caurbrauktuves remontdarbi.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:  Koalīcija apņemas atrast pedagogu algu celšanai nepieciešamo naudu;  Vakar, saduroties ar vieglo automašīnu, avarējis vilciens Rīga-Lielvārde; un Latviešiem joprojām Līgo svētkos svarīgākais ir ugunskurs, vainagi un mielasts.


Koalīcijas partijas esot konstatējušas, ka "reformas, kuras izglītības ministre Ilga Šuplinska (JKP) bija iecerējusi, ir iekustinātas". "Protams, trīs četros mēnešos nevar visas reformas īstenot, bet ir ļoti skaidra virzība uz rezultātu, norāda valdības vadītājs Krišjānis Kariņš. Valdība šodien plāno pieņemt lēmumu par pedagogu algu celšanai nepieciešamā finansējuma atrašanu valsts budžetā.


Ja jau Igaunija lauzusi vienošanos ar Latviju par akcīzes nodokli alkoholam un sākusi "šo karu", tad Latvijai neatliek nekas cits kā atbildēt ar attiecīgu akcīzes samazinājumu, uzskata Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV). Viņš atgādina, ka pirms vairākiem gadiem abas valstis noslēgušas vienošanos par to, ka Latvija cels akcīzes nodokli, tuvinoties Igaunijas līmenim. Toreiz Latvija apņēmās to darīt pakāpeniski, lai izvairītos no kontrabandas alkohola tirdzniecības apmēru pieauguma. Latvija cer, ka igauņi būs gatavi sēsties pie galda un meklēt kādu risinājumu.

Kā ziņots, Igaunijas parlaments pieņēma likumu, kas paredz no 1.jūlija par 25% samazināt akcīzes nodokli daļai alkoholisko dzērienu - alum, sidram un stiprajiem dzērieniem. Lai likums stātos spēkā, tas jāparaksta prezidentei Kersti Kaljulaidai.


Inovāciju apjoms Eiropā pirmo reizi apsteidzis ASV, taču joprojām atpaliek no Japānas, Dienvidkorejas, Kanādas un Austrālijas. Uz papēžiem Eiropai min arī Ķīna. Tā liecina jaunākais Eiropas Komisijas publicētais pētījums par inovācijām Eiropā.  Visjaudīgākās inovāciju jomā ir Zviedrija, Somija un Dānija. Latvija šajā sarakstā ir tikai piektā no beigām. Finansējums no riska kapitāla fondiem Latvijā ir labi pieejams – te ar 148% esam krietni priekšā vidējiem ES rādītājiem. Arī proporcija ar augstskolas diplomu ieguvušajiem Latvijā ir krietni virs vidējā – 111%. Inovāciju jomā Latvijai priekšā ir gan Igaunija, gan arī Lietuva.


Turpinām ziņaS


Vakara pēc pulksten sešiem vakarā pie Dārziņiem notika ekspresvilciena vilciena Rīga-Lielvārde sadursme ar automašīnu Audi. Negadījumā cieta automašīnas vadītājs. Avārijas dēļ dzelzceļa satiksme bija slēgta līdz pulksten 21. AS "Pasažieru vilciens" pārstāvis Egons Ālers informē, ka vilciena bojājumi izrādījās lielāki nekā sākumā šķitis, tāpēc dzelzceļa satiksme bija slēgta ilgāk nekā sākotnēji bija domāts. Daļa pasažieru no avarējušā vilciena izvēlējās doties uz Maskavas ielu, izvēloties alternatīvu transportu pārsimts metru attālumā. Savukārt 30-50 pasažieri palika vilcienā un sagaidīja, kad tas atsāks kustību.


Veselības ministrija (VM) nosūtījusi policijai ekspertu izvērtējumus par ministrijas un Nacionālā veselības dienesta (NVD) iepirkumiem, iegādājoties drošības risinājumu programmatūru un licences, kuros ministrijas juristu ieskatā ir iespējamās krāpšanas pazīmes. Ekspertiem radās aizdomas par neeksistējošo produktu iegādi, kā arī par cita uzņēmuma ražotā produkta “pārpakošanu” un piedāvāšanu par krietni lielāku cenu.


Un vēl


Sagaidot Vasaras saulgriežus, vairumam jeb 87% Latvijas iedzīvotāju visbūtiskākā svētku sastāvdaļa ir iekurts ugunskurs, kam seko svētku mielasta gatavošana (71%), kā arī Jāņu zāļu lasīšana un vainagu pīšana (70%). Savukārt uz svētku galda šogad nemainīgi goda vietā līgotāji liks Jāņu sieru un šašliku, liecina Rimi Latvia un pētījumu centra SKDS veiktā aptauja. Lai Līgo svētki būtu izdevušies, līdzās iekurtam ugunskuram un sagatavotam svētku mielastam divām trešdaļām svinētāju svarīgi ir arī izpušķot savu māju vai svētku vietu, kā arī lustēties, dziedot Līgo dziesmas un dejojot - to par būtisku svētkos atzinuši 59% aptaujāto līgotāju.  


Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Zemgales rajona tiesa Jēkabpilī vakar nolēma slēgtās sēdēs skatīt krimināllietu, kurā apsūdzība uzrādīta bijušajam Salas novada bērnunama "Līkumi" jeb tagad ģimenes atbalsta centra "Saulstari" vadītājam Jurim Boķim. Sākotnēji lieta nebija noteikta slēgta, taču vakar šāds lēmums pieņemts. Tāpat tiesā vakar  notikusi cietušo pratināšana. Lietas iztiesāšana turpināsies 23.septembrī. Lietu izskata tiesnese Līga Baltmane-Zepa. Jau ziņots, ka Boķim apsūdzība uzrādīta par desmit noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, kad apsūdzētais, būdams valsts amatpersona, pret bērnunama audzēkņiem veicis dažādas darbības, pārsniedzot amatpersonai ar likumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas. 

Administratīvi teritoriālā reforma būtu jāsāk ar reģionāla līmeņa pārvaldības teritoriju - apriņķu - izveidi, vakar reģionālajai reformai veltītajā konferencē "Latvijas teritoriju attīstības izaicinājumi" pauda ekonomikas doktors Andris Miglavs. Proti, minētā "apriņķu modeļa" izstrādātāju ieskatā, runājot par teritoriālās organizācijas reformu, nepieciešams izveidot apriņķus ar nodalītām autonomajām funkcijām. Apriņķis veiktu tādas funkcijas kā pilsētu tranzītielu uzturēšana un attīstība, civilā aizsardzība, mājokļu politika, bāriņtiesu uzraudzība, sociālās un veselības aprūpes infrastruktūra, kā arī pamata un vidējās izglītības pārvaldība. Apriņķos būtu iedzīvotāju vēlēta dome. 

Turpinām ziņas


12. un 13. jūlijā Saukas dabas parka teritorijā Lonē “Bincānos” debitēs jauns festivāls “Ogle” – vienkopus pulcējot Latvijas hiphopa māksliniekus un aicinot runāt par garīgās veselības aktualitātēm, problēmām un pārmaiņu rosināšanu. Festivāls “Ogle’’ aicina svinēt dzīvi un sekmēt kopības sajūtu ar ievērojamiem mākslinieku šoviem uz galvenās skatuves, gan ar dažādām citām aktivitātēm – izklaides vai izglītojošām, informēja festivāla organizatori.  Festivāla peļņa tiks ziedota organizācijām, kas nodarbojas ar palīdzību grūtībās nonākušiem cilvēkiem.


Aknīstes novada tūrisma objektā „Svētavots”, ir izveidots jauns objekts – kāpnes blakus Dienvidususējai – ērtākai Svētavota pieejamībai no ūdens, kā arī upes pieejamībai no krasta. Tūrisma infrastruktūras labiekārtošana notikusi, izmantojot pašvaldībai pieejamo dabas resursu nodokļu finansējumu.


Sestdien, 22.jūnijā, Rudzātos Līvānu novada pagastu svētki. Pulksten 9 Pagasta modināšana.  Dienas pasākumi notiks Miera ielas 4 teritorijā. 9.30 Svētku atklāšana. 9.00 – 18.00 Amatnieku tirdziņš. 10.00 – 16.00 Iegriezies karuselī! Radošās darbnīcas bērniem un pieaugušajiem, piepūšamās atrakcijas, lielformāta spēles un citas aktivitātes. 10.30 – 14.00 Līvānu novada amatiermākslas kolektīvu priekšnesumi. 14.00 – 15.00 Putu ballīte pie Rudzātu pagasta pārvaldes. 16.00 Rudzātu Svētā Jēkaba Romas katoļu baznīcā Svētā Mise Lūgšana par pagastu iedzīvotājiem. 19.30 Svētku gājiens no Rudzātu Saieta nama līdz Rudzātu parkam.  20 Rudzātu parkā koncerts “Visapkārt zeme zied”. Pasākumā piedalās Līvānu novada amatiermākslas kolektīvi, 21 Ugunskura iedegšana kopā ar folkloras kopām un Līvānu novada kultūras centra pūtēju orķestri. Pēc tam Balle kopā ar grupu Dabasu Durovys.(Debesu durvis). Dalība svētkos bezmaksas.


Un vēl


Piektdien, 21.jūnijā, pulksten 20 pļavā pie Mežrozītes HES Saulgriežu nakts. Līgo dziesmas, daņči un jautras izdarības Līvānu amatierteātra un folkloras kopas “Ceiruleits” izpildījumā, iesaistot ikvienu apmeklētāju. Būs iespēja iegādāties amatnieku, mājražotāju meistardarbus. Norises laiks tiks precizēts. Dalība: bezmaksas.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Policija pieķer Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāra saimniecību piena nelegālā tirdzniecībā; Ķīnu skar zemestrīce ar 6 magnitūdu stiprum; un Divkāršojies laulību skaits senioru vidū.


Reaģējot uz izsaukumu par mikroautobusa stāvēšanu neatļautā vietā, Rīgas pašvaldības policija pie Zemkopības ministrijas ēkās konstatējusi arī neatļautu tirgošanos ar piena produktiem. To darījusi saimniecība, kas pieder tagadējā Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāra, Nacionālās apvienības pārstāvja Jāņa Grasberga ģimenei. Pats Grasbergs apgalvo, ka nav zinājis par domes atļaujas nepieciešamību arī Rīgas centra teritorijā. Tikmēr Pārtikas un veterinārais dienests aicina uzmanīties ar svaigas pārtikas pirkšanu karstajā laikā. 


Rīgas tiesas apgabala prokuratūra ir uzradījusi apsūdzību Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) amatpersonai par 20 seksuāla rakstura noziegumiem pret bērniem. VUGD amatpersona tiek apsūdzēta deviņos noziegumos par netiklību, četros noziegumos par seksuālu vardarbību, četrām izvarošanām un trim noziegumiem par pamudināšanu iesaistīties seksuālās darbībās.Noziedzīgās darbības veiktas laikā no 2013. gada pavasara līdz 2018. gada jūlijam. Lietā par cietušajām atzītas četras personas, kurām nozieguma izdarīšanas brīdī bija 14 un 15 gadi.




Turpinām ar ārvalstu vēstīm


Vakar 67 gadu vecumā miris Ēģiptes eksprezidents Mohameds Mursi. Viņš saļimis pēc uzstāšanās tiesas sēdē, un drīz pēc tam miris. Mursi kopš gāšanas ticis tiesāts vairākās lietās. Vakar viņš piedalījās tiesas sēdē, kurā tika izskatītas apsūdzības par valsts nodevību. Iekšlietu ministrija pēc Mursi nāves Ēģiptē izsludinājusi augstāko trauksmes stāvokli.


Ķīnas dienvidrietumu provinci Sičuaņu skārusi sešu magnitūdu stipra zemestrīce. Gājuši bojā vismaz 11 cilvēki un vairāk nekā 12 ievainoti.  Glābšanas dienesti ēku gruvešos turpina meklēt izdzīvojušos. Pastāv bažas, ka dzīvību zaudējušo skaits varētu ievērojami pieaugt. Uz katastrofas vietu nosūtīti vairāk nekā 300 ugunsdzēsēji un glābēji.


Pasaules iedzīvotāju skaits nākamo trīsdesmit gadu laikā palielināsies par diviem miljardiem, tā liecina jaunākās Apvienoto Nāciju Organizācijas prognozes. Tiek uzskatīts, ka 2050. gadā iedzīvotāju skaits varētu sasniegt 9,7 miljardus un tālākajās desmitgadēs pārsniegt arī 10 miljardus.
Vairāk nekā puse no šī pieauguma veidos salīdzinoši neliels Āfrikas un Āzijas valstu skaits, tajā skaitā Indija, Pakistāna un Nigērija, kas pašlaik ir visstraujāk augošā valsts.

Francijā šonedēļ tiks izsolīta kāda īpaša glezna. 400 gadus vecs mākslas darbs, ko varētu būt gleznojis slavenais itāliešu mākslinieks Karavadžo. Mākslas darbu ar nosaukumu  “Judīte nogriež galvu Holofernam” pārdos “Druo” izsoļu nams, kurā pirms tam Parīzē to var aplūkot visi mākslas cienītāji. Gaidāms, ka par gleznu varētu samaksāt no 140 līdz 175 miljoniem ASV dolāru lielu summu. 


Un vēl


Lai arī kopējais laulību skaits 2018. gadā salīdzinājumā ar 2017. gadu samazinājies par 0,7 %, laulību noslēgušo senioru skaits pieaudzis 1,7 reizes, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie dati. Pērn laulību noslēdza 1 054 vīrieši un 791 sieviete vecumā no 60 gadiem (gadu iepriekš – 668 vīrieši un 442 sievietes). No visiem gada laikā laulātajiem 7,1 % bija seniori. Centrālās statistikas pārvaldes ieskatā šādu pieaugumu veicināja grozījumi likumā “Par valsts pensijām”, kas paredz, ka mirušā laulātais ir tiesīgs saņemt 50 % no mirušā laulātā pensijas gadu pēc laulātā nāves.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā maijā bijusi augstāka gada inflācija nekā Eiropas Savienībā un eirozonā vidēji; Jēkabpili apmeklē Krievijas vēstnieks latvijā; un Uz Daugavpils šosejas pie Spuņģēniem šonedēļ notiks dzelzceļa caurbrauktuves remontdarbi.



Latvijā šogad maijā bijusi augstāka gada inflācija nekā Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā vidēji, liecina šodien publiskotie ES statistikas biroja "Eurostat" dati. Gada inflācija Latvijā maijā bijusi 3,5%. Augstāka inflācija nekā Latvijā maijā bijusi Rumānijā (4,4%) un Ungārijā (4%). Pēc Latvijas seko Igaunija (3,1%), Bulgārija (2,9%). Slovākija (2,7%) un Lietuva (2,5%). Maijā salīdzinājumā ar 2018.gada piekto mēnesi inflācija reģistrēta visās ES dalībvalstīs. 


Igaunijas "Swedbank" padome saistībā ar bankā notiekošo izmeklēšanu par to, vai ir ievēroti noteikumi par naudas atmazgāšanas novēršanu, apturējusi Igaunijas "Swedbank" valdes priekšsēdētāja Roberta Kita un valdes locekļa un finanšu direktora Vaiko Tammeveli pilnvaras, teikts bankas paziņojumā. Par valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju iecelts risku direktors Olavi Leps, bet par valdes locekles un finanšu direktores pienākumu izpildītāju – finanšu investīciju vadītāja Anna Keutsa. Amatu atstājis bankas padomes loceklis Prīts Perenss.

Vairāk nekā diviem miljardiem cilvēku visā pasaulē joprojām nav pieejams drošs dzeramais ūdens, liecina šodien publiskots Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ziņojums. ANO Bērnu fonda (UNICEF) un Pasaules Veselības organizācijas sagatavotajā ziņojumā norādīts, ka kopš gadsimtu mijas 1,8 miljardiem cilvēku ir nodrošināta piekļuve dzeramajam ūdenim, kas sasniedzams ne ilgāk kā 30 minūšu gājienā ar kājām. Tomēr 2,2 miljardiem cilvēku joprojām nav pieejams drošs dzeramais ūdens, tajā skaitā 785 miljoniem cilvēku drošs ūdens avots nav sasniedzams pusstundas gājienā.

Turpinām ziņas

Šodien Jēkabpili apmeklēja Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgeņijs Lukjanovs. Tiekoties ar Jēkabpils mēru Aivaru Krapu, deputātu Leonīdu Salceviču, domes darbiniekiem un vietējo mediju žurnālistiem, vēstnieks uzsvēra, ka galvenais vizītes mērķis - dibināt kontaktus ar vietējiem uzņēmējiem, lai veicinātu Latvijas un Krievijas uzņēmēju sadarbību. Uz jautājumu, vai tikšanās reizē ar Jēkabpils pašvaldību skarts arī jautājums par karavīru, kas apbedīti Rīgas ielā, mirstīgo atlieku pārapbedīšanu uz brāļu kapiem, Jevgēnijs Lukjanovs atbildēja, ka šis nav viņa kompetences jautājums. Gan Latvijai, gan Krievijai ir jāievēro starptautiskie līgumi un kaut ko mainīt šajā jautājumā var tikai vienojoties abu valstu ārlietu ministriju līmenī.



Līdz 8.jūlijam Kokneses novadā norisinās publiskā apspriešana, kuras laikā iedzīvotāji aicināti paust viedokli, vai viņi atbalsta Kokneses novada kā patstāvīgas administratīvās teritorijas saglabāšanu. Pašvaldība uzskata, ka teritoriālās reformas kontekstā visbūtiskāk ir izvērtēt vietējo iedzīvotāju intereses. Ar publiskās apspriešanas rezultātiem tiks iepazīstināts vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP), kurš 18.jūlijā Aizkraukles kultūras namā tiksies ar Aizkraukles reģiona pašvaldību deputātiem.

Un vēl

VAS "Latvijas dzelzceļš" no šodienas līdz piektdienai, 21.jūnijam, veic balstu un laiduma kosmētisko remontu uz Daugavpils šosejas caurbrauktuvē zem dzelzceļa Krustpils-Jelgava pie Spuņģēniem. Darbu laikā ir slēgta Daugavpils šosejas viena josla ne vairāk kā 50 metru garumā. Satiksme remontdarbu laikā organizēta ar regulētājiem. Visu diennakti ir noteikts braukšanas ātruma ierobežojums 50 kilometri stundā. Nakts stundās brauktuve tiek atbrīvota.

Atstājiet komentāru