2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 17.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 17.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Vairāk nekā 100 pašvaldību projektiem kredīti ies secen; Aicina pieteikt pretendentus nominācijai “Gada jēkabpilietis”; un Kādas ir sinoptiķu prognozes par gaidāmo laiku Līgo vakarā.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: VID 5 mēnešos valsts budžetā iekasējis par 206 miljoniem eiro vairāk, nekā plānots; Veselības inspekcija brīdina par dzīvībai bīstamiem līdzekļiem, ko tirgo internetā; un Velosipēds ir jāreģistrē visiem.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Uzņēmumu reģistrs draud likvidēt 900 patiesā labuma guvējus neatklājušos uzņēmumus; Gada laikā gandrīz uz pusi pieaugušas cenas miltiem, šokolādei, augļiem un dārzeņiem; un Cik Latvijā ir Līgu un Jāņu?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Vairāk nekā 100 pašvaldību projektiem kredīti ies secen; Aicina pieteikt pretendentus nominācijai “Gada jēkabpilietis”; un Kādas ir sinoptiķu prognozes par gaidāmo laiku Līgo vakarā.

Sasniegto aizņemšanās griestu dēļ vairāk nekā 100 projekti dažādās pašvaldībās, visticamāk, paliks bez naudas. Projekti nav atzīti par sliktiem, taču valdība nolēmusi primāri kreditēt Eiropas Savienības fondu projektus. Finanšu ministrija izveidojusi divas rindas – projekti bez Eiropas Savienības fondu līdzekļiem, kuriem naudu, visticamāk, nedos, un fondu projekti, kuriem naudu meklēs un piešķirs vispirms.

Militārā policija pēc Valsts kontroles iesnieguma sākusi pārbaudi par konstatētajiem pārkāpumiem Nacionālajos bruņotajos spēkos saistībā ar finanšu līdzekļu izlietojumu atlīdzībai. Valsts kontrole revīzijā konstatējusi tiesību normu pārkāpumus NBS saistībā ar izmaksājot atlaišanas pabalstu trīs darbiniekiem kopsummā 9 tūkstoši 517 eiro apmērā. Tāpat pārkāpumi konstatēti, izmaksājot piemaksu 136 darbiniekiem - fiziskā darba veicējiem kopsummā 49 tūkstoši 67 eiro apmērā par personisko darba ieguldījumu un kvalitāti. Pārkāpumi arī konstatēti izmaksājot piemaksu 313 personām kopsummā 29 tūkstoši 386 eiro par personisko darba ieguldījumu un kvalitāti, ņemot vērā faktisko nostrādāto laiku. Pēc pārbaudes veikšanas un tās rezultātu izvērtēšanas tiks lemts par kriminālprocesa sākšanu.

Vilcienam uztriecoties automašīnai, dzelzceļa pārbrauktuvē Vroclavas apriņķī, Polijas dienvidrietumos, svētdien gājuši bojā pieci cilvēki, atsaucoties uz policiju, ziņo vietējie mediji. Bojāgājušie ir pieci vīrieši, kas atradās automašīnā. Neviens no 200 vilciena pasažieriem avārijā nav cietis. Spriežot pēc Polijas dzelzceļa operatora ziņotā, avārijas brīdī signāli dzelzceļa pārbrauktuvē darbojušies normāli. Avārijas dēļ šajā dzelzceļa līnijā uz vairākām stundām tika apturēta vilcienu satiksme.

Turpinām ziņas

Līdz  25.jūnijam Jēkabpils pilsētas pašvaldības Apbalvojumu piešķiršanas komisija aicina izvirzīt kandidātus «Gada jēkabpilietis» nominācijai. Goda nosaukumu «Gada jēkabpilietis» piešķir fiziskām personām, kuras kļuvušas par autoritātēm pilsētā, ieguvušas popularitāti iedzīvotāju vidū ar savu darbu, uzskatiem un uzvedību. Apbalvojuma ieguvējs saņem naudas balvu. Priekšlikumi jāiesniedz Jēkabpils pilsētas pašvaldības Vienas pieturas aģentūrā vai pa e-pastu pasts@jekabpils.lv. Apbalvojums “Gada jēkabpilietis” tiks svinīgi pasniegts Jēkabpils pilsētas svētkos 6. jūlijā.

Pāreja uz elektronisko saziņu visās valsts iestādēs gada laikā ļāvusi ietaupīt gandrīz divas tonnas papīra, informē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Jau ziņots, ka vienotā digitālā pastkastīte jeb e-adrese darbojas kopš 2018. gada jūnija, kad tās lietošanu savstarpējai saziņai uzsāka visas valsts iestādes. Ministrijā skaidro, ka pieņemot, ka katrs elektroniski nosūtītais ziņojums ir viena standarta A4 papīra lapa, tad gada laikā būtu iztērētas 793 pakas biroja papīra un vienas biroja papīra pakas svars ir vidēji 2,5 kilogrami. Kopējais iztērētā papīra svars būtu tūkstoš 983 kilogrami - gandrīz divas tonnas. Kopumā e-adresi pašlaik lieto vairāk nekā 3 tūkstoši 100 valsts un pašvaldību iestādes. 

Un vēl

Šonedēļ Latvijā turpināsies silts un karsts laiks, nokrišņi būs reti, prognozē sinoptiķi. Rīt un parīt laikapstākļus noteiks anticiklons, laiks kļūs saulaināks un siltāks. Nedēļas otrajā pusē, visticamāk, būs nedaudz zemāks atmosfēras spiediens. Tomēr nokrišņu kopumā būs maz, vien atsevišķās vietās iespējamas stipras lietusgāzes. Karstākajās pēcpusdienās nedēļas vidū un otrajā pusē gaisa temperatūra var sasniegt +30 grādus. Paredzams, ka nedēļas zemākā gaisa temperatūra būs naktī uz otrdienu, kad tā noslīdēs līdz +9..+15 grādiem. "Global Forecast System" pašreizējā prognoze liecina, ka Jāņos Latvijā ieplūdīs nedaudz vēsāks gaiss no rietumiem un nav gaidāmi plaši nokrišņi - iespējams tikai īslaicīgs lietus no atsevišķiem gubu mākoņiem.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Atsaucoties uz masu medijos publicēto informāciju, Salas novads ir neizpratnē par Tiesībsarga  biroja un Labklājības ministrijas komunikācijas veidu ar pašvaldību, liecina novada domes priekšsēdētājas Irēnas Sproģes publicētais viedoklis pašvaldības mājaslapā. Viņa norāda, ka pašvaldībā pārbaudes veic dažādas kontrolējošās iestādes, taču šāds darba stils un labas pārvaldības principu neievērošana ir tikai šīm divām minētajām iestādēm. Nevienā no pārbaužu gadījumiem pašvaldība nav saņēmusi aktu par masu medijos minētajiem pārkāpumiem. Pašvaldība gaida no Labklājības ministrijas pārbaudes aktu, lai sniegtu atbildes par konstatēto trūkumu novēršanu un cer, ka turpmāk ministrijai komunikācija ar pašvaldību izveidosies konstruktīva.

Krustpils novada svētki sāksies ar auto-foto ralliju 21.jūnijā, kura starts būs no Krustpils novada pašvaldības domes ēkas Rīgas ielā 150A.  Rallija uzvarētāji tiks paziņoti nākamās dienas rītā. Tikmēr tiem, kuri tā pa īstam vēlas sajust saulgriežu maģiskumu, 21.jūnijā aicināti uz tradīciju izdzīvošanu un piedzīvošanu rituālos, dziesmās, rotaļās pie ugunskura ar kapellu “Dziga” un Ilmāru Dreļu, Asotes pilskalnā jau no plkst.19:00. Svētku kulminācijas dienā, 22.jūnijā, svētkus sāks ar Zīlānu ciemata iedzīvotāju modināšanu ar skaistu, izrotātu automobiļu parādi. Visu dienu brīvdabas estrādē “Mārdadzis” norisināsies visdažādākie pasākumi gan lieliem, gan maziem. Plašāk par Krustpils novada svētku programmu lasiet pašvaldības mājaslapā.

29. jūnijā Jēkabpils novada Ābeļu pagastā pie Daugavas krasta, svinēs nu jau 7. Sēlijas novadu apvienības Tautas mākslas svētkus “Sēlija rotā”. Svinības sāksies plkst. 14.00 pie Ābeļu pamatskolas, kur norisināsies Sēlijas novadu apvienības Mākslinieku plenērs un Sēlijas mākslinieku gleznu izstāde. Vienlaicīgi plkst. 14.00 Ābeļu pagasta “Jaunzemju” mājās tiks godināts novadnieks – rakstnieks Jānis Akuraters ar piemiņas mirkli “Tur zinu tevi, zeme senā”. Plkst. 15.00 pie Ābeļu skolas – amatnieku un mājražotāju tirgus atklāšana. No plkst. 15.00 stadionā pie Ābeļu skolas Sēlijas novadu apvienības amatierkolektīvi un viesi no Lietuvas uzstāsies ar dažādām radošajām programmām. Plkst. 19.15 pūtēju orķestri aicinās uz Dižkoncertu Ābeļu pagasta brīvdabas estrādē pie Daugavas. Plkst. 20.00 svētku gājiens un Dižkoncerts “Sēlija rotā Daugavas krastus”, kā arī zaļumballe. Ieeja svētku pasākumos – BEZ MAKSAS.

Turpinām ziņas

Rīt, 18.jūnijā Aknīstē pulcēsies pilsētas pārvalde, nevalstiskās organizācijas un uzņēmēji, lai radošo industriju profesionāļu vadībā meklētu labākos risinājumus tūrisma vides uzlabošanai, kā arī izstrādātu individuāli pielāgotu plānu tūrisma un pilsētas tēla atpazīstamības veicināšanai. Radošo industriju tūrisma misijā aicināti piedalīties ne tikai Aknīstes, bet arī tuvāko novadu pārvalžu un NVO pārstāvji un uzņēmēji, kuru darbība saistīta ar tūrisma industriju.

Kokneses novada pašvaldības komunālās nodaļas darbinieki Daugavas krastā izveidojuši jaunu atpūtas vietu ar koka laipu gan krastā, gan ūdenī, nelielu peldvietu un pārģērbšanās kabīni. Tā kā šajā vietā Daugavai pieguļ privāta zeme, Kokneses novada dome pateicas īpašniecei par atļauju pašvaldībai šo vietu labiekārtot. Pašvaldība aicina cilvēkus būt kārtīgiem un nepiemēslot šo vietu, un te nedrīkst arī kurināt ugunskurus. Tas ir ne tikai pašvaldības aicinājums, bet arī zemes īpašnieces nosacījums, atļaujot sakārtot šo vietu.

19. un 20.jūlijā, Preiļos, IV Latgales stāstnieku festivālā "Omotu stuosti" (Amatu stāsti) tiks godināti klūdziņu pinēji. Viens no Latgales festivāla uzdevumiem ir veidot atpazīstamu un radošu platformu Latgales amatniecības izzināšanai un popularizēšanai. Iepriekšējos gados iepazīts podnieka, kāzu saimnieces un dravnieka amats. Šī gada tēma veltīta klūdziņu pinējiem. Tādēļ šoreiz tiks stāstīts par šo amatu, tā pratējiem, būs iespēja vērot, kā noris pīšanas process.

Un vēl

Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma "Pilsētvides serviss" kampaņā "Plogging: Esi varonis" divu stundu laikā savāktas vairāk nekā 1,5 tonnas atkritumu. "Plogginga" skrējiens pie Lubānas ezera notika četros maršrutos, no atkritumiem atbrīvojot Aiviekstes upes piekrasti, Lubānas ezera pludmali, atpūtas zonu un meža teritorijas. Kampaņā piedalījās 40 cilvēku. Savāktajos atkritumos bija pārstāvētas dažādas atkritumu frakcijas, sākot ar stikla un plastmasas pudelēm, kuras tika atrastas kuplā skaitā, beidzot ar tādiem bīstamiem atkritumiem, kā riepas, makšķerēšanas auklas un āķi, sarūsējuši metāllūžņi. Lai turpinātu popularizēt "Plogging" kustību Latvijā, šovasar "Pilsētvides serviss" organizēs vēl dažus skrējienus Alūksnes, Lubānas, Balvu un Gulbenes novadu pilsētas svētkos.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: VID 5 mēnešos valsts budžetā iekasējis par 206 miljoniem eiro vairāk, nekā plānots; Veselības inspekcija brīdina par dzīvībai bīstamiem līdzekļiem, ko tirgo internetā; un Velosipēds ir jāreģistrē visiem.

Valsts ieņēmumu dienests šogad pirmajos piecos mēnešos valsts budžetā iekasējis 3,972 miljardus eiro, kas ir par 206,744 miljoniem eiro jeb 5,5% vairāk, nekā plānots, liecina dienesta publiskotā informācija. Savukārt salīdzinājumā ar 2018.gada pirmajiem pieciem mēnešiem VID administrētie kopbudžeta ieņēmumi auguši par 173,418 miljoniem eiro jeb 4,6%.

Stikla šķiedras ražotājs "Valmieras stikla šķiedra" šodien iesniedzis Vidzemes rajona tiesā Valmierā pieteikumu uzņēmuma tiesiskās aizsardzības procesa ierosināšanai, teikts kompānijas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga". Kompānijas pārstāvji skaidro, ka pavasarī sākās padziļinātās izpētes process ASV meitasuzņēmumā "P-D Valmiera Glass USA Corp.", taču, neskatoties uz šim procesam sekojošām sarunām ar potenciālo investoru, saistošs piedāvājums tā arī netika saņemts. Tajā pašā laikā "Valmieras stikla šķiedras" pārstāvji atzīmē, ka vēl viena trešā persona ir izrādījusi interesi par ASV ražotnes visu aktīvu iegādi, proti, gan par pirmās fāzes jeb filcu ražotnes iegādi, gan par otrās fāzes jeb vertikāli integrētās stikla šķiedras diega ražotnes iegādi. Konkrēts piedāvājums no šīs trešās personas līdz šim brīdim vēl nav saņemts.

Igaunijas parlaments pieņēmis likumu, kas paredz no 1. jūlija par 25 procentiem samazināt akcīzes nodokli daļai alkoholisko dzērienu – alum, sidram un stiprajiem dzērieniem. Tas nozīmē, ka šie alkoholiskie dzērieni Igaunijā kļūs lētāki. Latvijā savukārt pašreizējā likumdošana paredz akcīzes nodokļa pieaugumu alkoholam. Igaunijā par alkohola akcīzes samazināšanu galīgajā lasījumā balsoja 70 deputātu un tikai deviņi deputāti bija pret. Deputāti, kuri atbalstīja nodokļa samazināšanu, uzskata, ka tas ļaus samazināt to alkohola daudzumu, ko privātpersonas Igaunijā ieved no Latvijas, un attiecīgi tādējādi palielināt šo produktu noietu Igaunijā. Lai likums stātos spēkā, tas jāparaksta prezidentei Kersti Kaljulaidai.

Turpinām ziņas

Interneta tīmekļa vietnēs pieejami it kā ārstnieciski līdzekļi ar nelabvēlīgu ietekmi uz cilvēka veselību un bīstamību cilvēka dzīvībai, informēja Veselības inspekcijā. Produkti tiek pārdoti ar dažādiem nosaukumiem, piemēram, "Miracle Mineral Solution", "Miracle Mineral Supplement", "Hlora dioksīda šķīdums", "Ūdens attīrīšanas šķīdums" un, iespējams, citiem nosaukumiem. Kā norāda inspekcijā, produkti tiek reklamēti kā līdzekļi vairāku nopietnu slimību, tajā skaitā HIV, tuberkulozes, malārijas, hepatīta un vēža ārstēšanai. Pasaules Veselības organizācija brīdina, ka augstāk minētos produktus nevajadzētu lietot, jo tie var būt kaitīgi, kā arī tiem nav zinātniski pierādīts ieguvums veselības jomā.

Nezināmas izcelsmes ogas, augļi un dārzeņi ir vieni no būtiskākajiem trūkumiem, ko pārbaudēs tirgos konstatē Pārtikas un veterinārais dienests. Gadījumos, kad tirgotāji nevar uzrādīt tirgošanās atļaujas un citus dokumentus, kā arī apzināti izvairās no PVD inspektoriem, produktus no pārdošanas izņem. Aktuālākās patlaban ir zemenes, kurām pārbauda kvalitāti un to izcelsmi. Diemžēl pārbaužu laikā gandrīz katrā kastītē varot atrast vairākas puvušas ogas, kas bieži vien atrodas apakšā veselajām un veido vairāk svara. Savukārt pavadzīmes, kas liecina par ogu, augļu vai dārzeņu izcelsmi, nereti nesakrīt ar informāciju, kas tiek pasniegta pircējiem, bieži vien citu valstu produktus uzdodot par Latvijā audzētiem.

Un vēl

Vasarā būtiski pieaug velosipēdu zādzības publiskās vietās – pie veikaliem, pagalmos, pludmalē u.c. Tāpēc ir svarīgi atcerēties ne tikai par to drošu novietošanu, drošas slēdzenes izvēli, bet arī par reģistrāciju, lai pēc tam būtu vieglāk atrast nozagto velosipēdu.  Aprīli sociālo mediju vidē veikta aptauja par cilvēku paradumiem velosipēdu reģistrēšanā, kurā piedalījās 900 respondentu, no kuriem 25% atzina, ka nav reģistrējuši velosipēdu, un 31% atzina, ka viņiem ir slinkums to darīt. Latvijā velo reģistrācija ir brīvprātīga, taču, reģistrējot velosipēdu, tas var palīdzēt identificēt nozagto, pierādīt īpašumtiesības un zaglim to būtu grūtāk pārdot. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Uzņēmumu reģistrs draud likvidēt 900 patiesā labuma guvējus neatklājušos uzņēmumus; Gada laikā gandrīz uz pusi pieaugušas cenas miltiem, šokolādei, augļiem un dārzeņiem; un Cik Latvijā ir Līgu un Jāņu?

Rīgas domes "Neatkarīgo deputātu frakcija" joprojām neatklāj, vai šonedēļ gaidāmajā balsojumā atbalstīs Rīgas mēra Daiņa Turlā (GKR) palikšanu amatā. Frakcijas vadītājs Valērijs Petrovs aģentūrai LETA stāstīja, ka neviena no domes frakcijām uz viņu izteikto piedāvājumu - atteikties no visiem politiskajiem amatiem - nav reaģējusi. Pēc Petrova vārdiem, galvenais kritērijs frakcijas balsojumā būšot "skaidrība par nākotni", proti, vai Turlā vietā tiks piedāvāts kāds cits kandidāts vai arī mēra vieta paliktu tukša. Tāpat svarīgi būšot argumenti par to, kā līdzšinējā koalīcija Turlā vadībā plāno nodrošināt vēlētājiem dotos solījumus - ielu remontus, brīvpusdienas bērnudārzos un citas lietas. 

Tiklīdz Valsts prezidents izsludinās Saeimā pieņemtos grozījumus Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā, Uzņēmumu reģistrs sāks likvidēt patiesā labuma guvējus neatklājušos uzņēmumus, šodien preses konferencē paziņoja Uzņēmuma reģistra galvenā valsts notāre Guna Paidere. Ar Saeimas pieņemtajiem likuma grozījumiem Uzņēmumu reģistram ir piešķirtas jaunas pilnvaras, lai nodrošinātu lielāku caurredzamību par reģistrētajām juridiskajām personām, tajā skaitā to formālajiem un "īstajiem" īpašniekiem jeb tām fiziskajām personām, kas ir juridisko personu patiesie labuma guvēji. Pēc Uzņēmuma reģistra datiem, patlaban patiesos labuma guvējus atklājuši 96% uzņēmumi un organizācijas. Sa vukārt 4% jeb apmēram 900 uzņēmumiem draud likvidācija, ja tie neievēros likumu.

Šogad jūnija otrajā nedēļā salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pagājušajā gadā būtiski augošas cenas miltiem un to izstrādājumiem, kā arī piena šokolādei, augļiem un dārzeņiem, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) rīcībā esošā informācija. Centra dati liecina, ka lielākais cenu pieaugums gada laikā bija sīpoliem - trīs reizes, proti, no 0,38 eiro kilogramā līdz 1,14 eiro kilogramā, kartupeļiem - 2,1 reizi, proti, no 0,38 eiro kilogramā līdz 0,8 eiro kilogramā, kā arī galda bietēm - 2,1 reizi, proti, no 0,34 eiro līdz 0,72 eiro kilogramā. Cenas augušas arī citām produktu grupām un pakalpojumiem.

Turpinām ziņas

Prokuratūra uzrādījusi apsūdzību diviem pilnsabiedrības "A26" pārstāvjiem, tostarp uzņēmējam Mārim Īlem, par krāpšanas mēģinājumu saistībā ar automašīnu piegādi Valsts policijai. Neminot personu vārdus, prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska apstiprināja, ka divām personām šodien uzrādīta apsūdzība par krāpšanas mēģinājumu šajā lietā. To, vai viens no apsūdzētajiem ir Īle, prokuratūras pārstāve nekomentēja. Apsūdzība uzskata, ka uzņēmuma pārstāvji mēģināja no Valsts policijas izkrāpt 61 Tūkstoti 414 eiro, lai gan viņu nodoms bija izkrāpt kopumā 806 t”ukstoši 820 eiro. Krimināllikums par šādu nodarījumu paredz brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem.

Piektdien, 14.jūnijā, ap pulksten 12 policijā tika saņemta informācija par to, ka kādā īpašumā Madonas novadā, Dzelzavas pagastā personas, pielietojot vardarbību, iekļuvušas īpašumā un nozagušas dažādas mantas. Cietušajai pensionārei izdevās izkļūt no mājas un izsaukt palīdzību, viņa nogādāta slimnīcā. Neatliekamo meklēšanas darbību rezultātā aizdomās turētie 1985. un 1995.gadā dzimušie vīrieši uz karstām pēdām tika aizturēti Madonā. Aizturētajiem vīriešiem tiesa piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu.

Un vēl

2018. gadā no visiem 19 tūkstoši 314 jaundzimušajiem 104 zēniem dots vārds Jānis, bet 13 meitenes nosauktas par Līgām. Pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Iedzīvotāju reģistra datiem, Latvijā ir 10 tūkstoši 459 Līgas un 50 155 Jāņi, kuriem šis vārds ir vienīgais. Statiska liecina, ka vecāki atvasēm aizvien retāk dod vārdus Jānis un Līga. No 2016. gadā dzimušajiem mazuļiem, Jāņa vārds dots 159 bērniem, bet Līgas – 25 bērniem. 2017. gadā attiecīgi piedzimuši 145 Jāņi un 13 Līgas, bet pērn, kā jau minēts, – 104 Jāņi un 13 Līgas.

Atstājiet komentāru