2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 28.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 28.maijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Premjers par eirokomisāru vēlas redzēt savu partijas biedru Dombrovski; Plāno atbalstīt ieceri izgaismot Brīvības pieminekli Rīgā; un Sestdien Jēkabpilī svinēs Bērnu svētkus.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Koalīcijas politiķi droši par Levita ievēlēšanu prezidenta amatā; Valsts kontrole vērtē Jēkabpils infrastruktūras objektus; un Šonedēļ sāksies būvdarbi Jēkabpilī, Zīlānu ielā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Pūce saņēmis pielaidi valsts noslēpumam; Latvijā uz valsts autoceļiem izmēģinās jaunākās tehnoloģijas sadursmju ar dzīvniekiem novēršanai; un Trīs mēnešus pēc akcīzes nodokļa palielināšanas alkoholam domā par tā samazināšanu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Premjers par eirokomisāru vēlas redzēt savu partijas biedru Dombrovski; Plāno atbalstīt ieceri izgaismot Brīvības pieminekli Rīgā; un Sestdien Jēkabpilī svinēs Bērnu svētkus.

Lai arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš par piemērotu kandidātu Eiropas Savienības komisāra amatam no Latvijas uzskata pašreizējo Eiropas Komisijas viceprezidentu Valdi Dombrovski (JV), kuram atbalstu pauduši arī vairāki jaunie Eiropas Parlamenta deputāti no Latvijas, valdību veidojošās koalīcijas partijas šajā jautājumā lēmumu vakar vēl nepieņēma un pie tā atgriezīsies nākamnedēļ. Tiesības izvirzīt kandidātu ir premjeram, tomēr koalīcijas partijas ir paudušas vēlmi, lai šis lēmums tomēr tiek saskaņots arī ar viņiem.

Eiropas Parlamentā ievēlētie deputāti jau domājuši par to, kurās jomās Latviju pārstāvēt. Politiķi gan atzīst, ka par dalību Eiroparlamenta komitejās vēl lems, jo parasti Latvijas pārstāvji cenšas nosegt pēc iespējas vairāk komiteju.Valdis Dombrovskis vēlas turpināt darbu pie ekonomikas, finanšu un Eiropas Savienības budžeta jautājumiem. Savukārt viņa partijas biedre Sandra Kalniete varētu turpināt darbu Ārlietu komitejā. 

Roberts Zīle vēlētos turpināt darbu Transporta komitejā, kur tiek skatīti dažādi Latvijai nozīmīgi jautājumi, tajā skaitā par "Rail Baltica". Tāpat Zīle varētu pārņemt darbu Lauksaimniecības komitejā. Viņa partijas biedre Dace Melbārde strādāšot ar kultūras un izglītības jautājumiem. Melbārde apsver iespēju arī pievienoties Vides komitejai.

Andris Ameriks pašlaik plāno darboties Reģionu komitejā, kur darbs saistīts ar Eiropas Savienības fondiem. Savukārt Nils Ušakovs esot izteicis vēlmi strādāt Ārlietu komitejā. Ivars Ijabs  vēlas strādāt ar zinātnes jautājumiem, kā arī cilvēktiesībām un imigrāciju. Vēl Ijabs sevi redzētu Vides komitejā.  Tatjana Ždanoka vēlas turpināt strādāt Nodarbinātības un sociālo lietu komitejā, kā arī Lūgumrakstu komitejā, kur esot saite ar cilvēkiem un viņu problēmām.

Valdība nevirzīs jautājumu par ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera darbības pārbaudes uzsākšanu, taču tieslietu ministra Jāņa Bordāna sagatavotais informatīvais ziņojums tiks ņemts par pamatu attiecīgam Saeimas deputātu pieprasījumam. Atbilstoši Prokuratūras likumam Augstākās tiesas  priekšsēdētājam ir jārosina ģenerālprokurora darbības pārbaude, ja to pieprasa ne mazāk kā 34 Saeimas deputāti. Tieslietu ministrs ir gatavs tikties ar Saeimas deputātiem un pamatot, kāpēc būtu svarīgi vismaz trešdaļai Saeimas deputātu parakstīt dokumentu, lai Augstākā tiesa varētu sākt ģenerālprokurora Kalnmeiera darbības izvērtēšanu.

Turpinām ziņas

Koalīcijas partiju pārstāvji vakar vienojās, ka Ministru kabinets varētu atbalstīt sākto tautas kustību par Brīvības pieminekļa apgaismošanu. Pēc nedēļas atbildīgās institūcijas varētu tikt skaidrībā, no kurienes ņemt finansējumu iniciatīvas īstenošanai. Iespējams nepieciešamā naudas summa varētu tikt piešķirta no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem jeb ārkārtas situācijām.

Nekustamo īpašumu attīstītājs “Linstow Center Management" ("Linstow") par 75 miljoniem eiro pārdevis tirdzniecības centru "Galerija Centrs" nekustamo īpašumu investīciju fondam "Baltic Horizon Fund", informēja darījuma starpnieks, nekustamo īpašumu konsultāciju uzņēmums "Newsec". Tas ir lielākais šogad notikušais tirdzniecības centru darījums Baltijas valstīs. Eksperti norāda, ka tirdzniecības centri, kas darbojas pilsētas centra galvenajās ielās, ir uzskatāmi par vienu no drošākajām investīcijām, kas vēsturiski ir garantējuši stabilāko nekustamo īpašumu investīciju atdevi.

Un vēl

Jēkabpils Kena parkā, sestdien 1. jūnijā no plkst. 11.00 līdz diviem dienā norisināsies bērnu svētki “Pasaku mežā”. Svētki jau tradicionāli sāksies plkst. 10.30 ar jestru svētku gājienu no Vecpilsētas laukuma pa Pasta un Brīvības ielu līdz pat Kena parkam. Gājienā dosies arī Lācītis, Vāvere, Princese un mazie poniji! Ienākot Kena parkā, ikviens nonāks Pasaku mežā, kur uz Kena estrādes skatuves notiks daudzveidīgs svētku koncerts.  Šai dienā pasaku Princese ikvienu mazo pasākuma apmeklētāju aicina ietērpties princeses vai prinča tērpā un piedalīties “Princešu un Prinču parādē”. Savukārt parkā visu svētku laiku dzīvos pasaku tēli un kā jau īstā pasaku mežā  gaidīs raibu raibas izklaides visām gaumēm. Plašāk par Bērnu svētku programmu lasiet portālā Radio1.lv.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Krustpils novada pašvaldība savā mājaslapā publicējusi informāciju, ka populārā tūrisma objektā – Rogāļu avota ūdenī atklātas veselībai bīstamas baktērijas. Krustpils novada pašvaldība informē, ka 13.maijā “BIOR” laboratorijas ņemtajā Rogāļu avota ūdens paraugā ir konstatētas zarnu nūjiņu grupas baktērijas, kas, balstoties uz normatīvajiem dokumentiem, nav pieļaujams. Ņemot vērā saņemtos testēšanas rezultātus Kūku pagasta pārvalde aicina ikvienu avota ūdens lietotāju izvērtēt Rogāļu avota ūdens lietošanas nepieciešamību un atgādina, ka šādas kvalitātes ūdens lietošana uzturā nevārītā veidā apdraud veselību.

Skrīveru bibliotēkā tiks veidots valsts un pašvaldības vienotais klientu apkalpošanas centrs. Valsts centra izveidei piešķir 10 tūkstoši eiro, vēl 500 eiro no valsts katru mēnesi tiek atvēlēti darbinieku algošanai. Bibliotēkas telpas ir apsekotas un atzītas par piemērotām centra izveidei. Jau vēstīts, ka nesen netālā Kokneses novada dome arī lēmusi piešķirt līdzekļus centra izveidei Kokneses bibliotēkā. 

Latvijas valsts simtgades programmā Līvānos Mūsdienu mākslas galerijā režisores Lienas Šmukstes vadībā top jauniestudējums “Līdz kosmosam nav tālu”, kas pirmizrādi piedzīvos Līvānu pilsētas svētkos, 19. jūlijā. Interaktīvā izrāde vēstīs par to, kā Latvijas brīvībai izšķirīgie notikumi atbalsojušies mazā Latgales pilsētā Līvānos un vietējo iedzīvotāju likteņos. Izrādes scenogrāfiju veidos izstāde, kurā tiks apkopotas līvāniešu atmiņas un vēstures liecības fotogrāfijās, priekšmetos un stāstos, bet izrādes galvenie varoņi darbosies kā izstādes gidi, ļaujot skatītājiem iedziļināties izrādes tēmās un aktīvi iesaistīties arī pašā izrādes procesā. Izrāde notiks latviešu, krievu un latgaliešu valodās.

Turpinām ziņas

18.maijā Aknīstes novada Gārsenē norisinājās projekta “„Sēlijas Salas”jeb apdzīvotās vietas - tematiskais tūrisms mazajās lauku apdzīvotajās vietās kā ekonomiskās un sociālās izaugsmes veicinātājs Sēlijā” pasākums “Gārsene-bagātību Sala. Izbaudi dienu Gārsenē!” Šis pasākums vienlaikus bija arī tūrisma sezonas atklāšanas svētki, kurā lieli un mazi , tuvi un tālāki Gārsenes bagātību meklētāji tika aicināti iepazīt vienu no „Sēlijas Salām”. Gārsene savu Bagātību Salas nosaukumu iemantoja pēc gārseniešu –aktīvistu grupiņas ieteikuma 2018.gada Latvijas lauku foruma organizētajā „Sēlijas Salu” seminārā. Gārseniešu, “Sēlijas Salu” projekta fokusgrupas koordinatore ir Gārsenes pils pārvaldniece un gids Dace Geida. Plašāk par Gārsenes bagātībām var lasīt Aknīstes novada pašvaldības mājaslapā.

Rēzeknes novada pašvaldība valstij Aizsardzības ministrijas personā nodos vairāk nekā 21 hektāru lielu zemesgabalu, lēmusi novada dome.  Lēmums pieņemts, ņemot vērā Aizsardzības ministrijas vēstuli, jo īpašums nepieciešams valsts aizsardzības funkciju veikšanai. Dome secinājusi, ka konkrētā zemes vienība "Lidlauks Rēzekne 1" un būve Audriņu pagastā nav nepieciešama iedzīvotāju veselīga dzīvesveida un sporta attīstības veicināšanai, tāpēc dome ministrijas iniciatīvu atbalstījusi. Lēmums par īpašuma nodošanu bez atlīdzības valsts īpašumā pieņemts vienbalsīgi.

Un vēl

Sestdien, 1.jūnijā plkst.12:00 Kokneses kultūras namā norisināsies Bērnu svētki. Šī gada tēma - MŪSU ORANŽAJĀ ISTABĀ. Pasākumā būs Lielo leļļu interaktīva izrāde NU KAS PAR DIENIŅU!". Visi kopā būs aicināti piedalīties lielajās spēlēs visai ģimenei "Pabaro Gūfiju", "Minjons", lielformāta mozaīka -puzle, "Milzu kaķene" un citās. Pasākuma organizatori sola jautrību un aicina visus pasākuma dalībniekus ierasties tērpušos oranžas krāsas drēbēs.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Koalīcijas politiķi droši par Levita ievēlēšanu prezidenta amatā; Valsts kontrole vērtē Jēkabpils infrastruktūras objektus; un Šonedēļ sāksies būvdarbi Jēkabpilī, Zīlānu ielā.

Koalīcijas politiķi ir pārliecināti, ka rīt Saeimas ārkārtas sēdē Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits tiks ievēlēts Valsts prezidenta amatā. Visas koalīcijas partijas jau iepriekš pauda atbalstu Levita kandidatūrai, izņemot "KPV LV" frakciju, kur ir atšķirīgi viedokļi. Kā ziņots, Saeima par Valsts prezidenta ievēlēšanu lems trešdien, 29. maijā. Uz Valsts prezidenta posteni kopā pretendē trīs personas. Koalīcijas deputāti pieteikuši Levita kandidatūru, Zaļo un zemnieku savienība prezidenta amatam izvirzījusi tiesībsarga Jura Jansona kandidatūru, bet daži "KPV LV" iekšējās opozīcijas deputāti - parlamentārieti Didzi Šmitu.

No visām Baltijas valstu galvaspilsētām Rīgā ir visvairāk nodarbināto informācijas tehnoloģiju (profesionāļu, liecina IT apmācību firma "Software Development Academy" pētījums par IT speciālistu apjomu, pieprasījumu, algām un izglītības pieejamību, aptverot Baltijas valstis, Ukrainu, Baltkrieviju, Rumāniju, Nīderlandi un Dāniju. Pašlaik Rīgā strādā ap 10 tūkstoši IT nozaru profesionāļu. Tallinā ir vairāk nekā 8 tūkstoši IT darbinieku, bet Viļņā ir ap 2 tūkstoši 800 IT darbinieku. Savukārt Kauņā ir ap 5 tūkstoši 500 IT nozaru profesionāļu. Kā liecina pētījuma dati, Baltijas valstīs kopā pašreiz nodarbināti vairāk nekā 26 tūkstoši IT speciālistu, kas veido 2,5% no reģiona kopējā iedzīvotāju skaita.

Austrijas kanclers Sebastians Kurcs vakar neizturējis uzticības balsojumu parlamentā un līdz ar to demisionē viņa vadītā valdība. Tas bija pirmais kanclera vai valdības neizturētais uzticības balsojums Austrijas pēckara vēsturē. Balsojumā pret Kurcu apvienojās galēji labēja Brīvības partija  un opozīcijā esošie sociāldemokrāti. Saskaņā ar konstitūciju prezidents Aleksandrs van der Bellens tagad iecels ekspertu valdību, kas strādās līdz ārkārtas vēlēšanām septembrī.

Turpinām ziņas

Valsts kontrole ir nākusi klajā ar informāciju, ka tā vairākās pašvaldībās, arī Jēkabpilī saistībā ar multihalli veiks pārbaudi par jaunceļamo vai uzcelto objektu lietderību. Radio1 preses konferencē domes vadībai jautāja vai Jēkabpilī ir veiktas pārbaudes un kādi rezultāti.  Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis skaidroja, ka Valsts kontrole ir bijusi Jēkabpilī. Sarunā ar valsts kontroli pašvaldība esot pamatīgi tirdīta par to, ko būvē, kā uzturēs objektus, par būvniecības procesiem. Šobrīd valsts kontrole visu sev nepieciešamo informāciju jau esot ievākusi un informējusi domi, pēc kādiem kritērijiem notiks vērtēšana. Gogulis piebilda, ka valsts kontroli interesējusi informācija par visiem lielākajiem objektiem, ko būvē pilsētā. Patlaban pašvaldība gaida valsts kontroles atzinumu.

Jau vairākkārt ir notikušas Jēkapils pilsētas pašvcaldības izsoles par tiesībām nomāt uzcelto viesnīcu ar stāvlaukumu Brīvības ielā 187 un 185 un  nekustamo īpašumu, kur  saskaņā ar būvprojektu «Pārtikas pārstrādes ražotnes jaunbūves uzņēmējdarbības attīstībai Ķieģeļu ielā 19, Jēkabpilī» tiks būvētas ražošanas ēkas un būves  - piebraucamie ceļi un stāvlaukumi, kas ir jēkabpiliešiem jau sen solītā auzu pārslu ražotne. Abas izsoles tagad atzītas par nenotikušām, jo nav pieteicies neviens pretendents. Pašvaldība pagājušās nedēļas domes sēdē vienojās atkārtoti izsolīt viesnīcu un stāvlaukumu, bet jautājumu par ražotnes izsoli atlikt, jo piedāvātais variants deputātiem nešķita pieņemams. Bija bažas, vai tas dos iespēju īstenot projektu un pašvaldībai aizsargāt savas intereses attiecībā uz  ieguldījumiem un garantijām.

Un vēl

No ceturtdienas Jēkabpilī sāksies būvdarbi Zīlānu ielā, tādēļ no 29.maija līdz 30.augustam satiksmei tiks slēgts Zīlānu ielas posms no Slimnīcas ielas līdz Ķieģeļu ielai. Būvdarbu zonas apbraukšana paredzēta pa Rēzeknes ielu, tur arī tiks pārceltas autobusu pieturas un sabiedriskā transporta maršruti. Darbu veicēji lūdz satiksmes dalībniekiem ievērot ceļa zīmes un ceļu satiksmes noteikumus.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Pūce saņēmis pielaidi valsts noslēpumam; Latvijā uz valsts autoceļiem izmēģinās jaunākās tehnoloģijas sadursmju ar dzīvniekiem novēršanai; un Trīs mēnešus pēc akcīzes nodokļa palielināšanas alkoholam domā par tā samazināšanu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce saņēmis pielaidi valsts noslēpumam. Ministru par šo faktu informējis Satversmes aizsardzības birojs. Līdz ar to, vienīgā valdības ministre, kas patlaban vēl nav saņēmusi pielaidi valsts noslēpumam, ir labklājības ministre Ramona Petraviča, kas ievēlēta no KPV LV.

Ministru kabinets šodien noēma piešķirt Centrālajai vēlēšanu komisijai papildus 60 tūkstoši eiro par Eiropas Parlamenta vēlēšanu pagarināšanu. Līdzekļi piešķirti no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". Jau ziņots, ka valsts prezidents šā gada 24.maijā izsludināja grozījumus Eiroparlamenta vēlēšanu likumā, kas nosaka, ka iepriekšējā balsošanas dienā, proti, piektdien vēlēšanu iecirkņu darba laiks tika pagarināts līdz plkst.20. Lai vēlēšanu komisijai izmaksātu atlīdzību par četrām papildu darba stundām un samaksātu par darbinieku ēdināšanu, bija nepieciešams minētais papildu finansējums.

Francijas parlamenta augšpalāta pirmdienas vakarā pieņēmusi likumu, ar kuru tiek apstiprināta Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošana pēc pagājušajā mēnesī notikušā ugunsgrēka, kurā tika nopostīts vēsturiskās celtnes jumts un smaile. Francijas prezidents Emanuels Makrons ir izsludinājis starptautisku arhitektu konkursu, kas, kā viņš pats izteicies, pieļauj Parīzes Dievmātes katedrāles smailes atjaunošanu "mūsdienīgā arhitektoniskā veidolā". Makrons solījis, ka restaurācijas darbi tiks pabeigti piecu gadu laikā, lai gan vairāki eksperti norādījuši, ka tas ir pārāk ambiciozs mērķis.

Turpinām ziņas

Valsts vides dienesta inspektori un policijas darbinieki aizturējuši vides piesārņotāju, kurš Zemgalē ceļmalas nolējis ar indīgu šķidrumu. Pēc divu dienu novērošanas, Jelgavas reģionālā vides pārvalde  kopīgi ar Valsts policijas darbiniekiem nedēļas nogalē aizturēja vides piesārņotāju, kas no automašīnas ar indīgām ķīmiskām vielām bija nolaistījis ceļmalas Jelgavas un Bauskas novadā vairāku kilometru garumā. Par konstatēto pārkāpumu ir sākts kriminālprocess. Pēc speciālistu sākotnējā vērtējuma, izlietais šķidrums satur cianīdjonus un tā izcelsme ir Olaines ķīmiskā rūpnīca "Biolars". Pirmās testēšanas rezultāti uzrāda ļoti augstu ķīmiskā skābekļa patēriņu, kas pārsniedz normu 350 reizes.

Latvijā uz valsts autoceļiem izmēģinās jaunākās tehnoloģijas sadursmju ar dzīvniekiem novēršanai. Lai izmēģinātu tehnoloģijas, kas palīdz novērst autotransporta sadursmes ar dzīvniekiem, valsts ceļu tīklā tiks realizēti divi pilotprojekti - izvietojot meža dzīvnieku atbaidītājus pie ceļa signālstabiņiem un uzstādot žogu ar pārtraukuma posmu, kur dzīvniekiem šķērsot ceļu. Uz Ventspils šosejas posmā no Ķemeru meža līdz Ozolpilij ceļa signālstabiņiem tiks piestiprināti meža dzīvnieku atbaidītāji. Savukārt uz Jelgavas šosejas Platones pagastā iepretī Vircavai gar ceļa malām tiks uzstādīts žogs ar pārtraukumu posma vidusdaļā, kur dzīvnieki varēs šķērsot autoceļu. Abi šie posmi izvēlēti, jo pēdējo triju gadu laikā negadījumu skaits ar meža dzīvniekiem šajos posmos ir salīdzinoši liels un koncentrēts. Pēc tam tiks salīdzināti un izvērtēti pilotprojektu rezultāti.

Un vēl

Trīs mēnešus pēc akcīzes nodokļa palielināšanas alkoholam Finanšu ministrijas nodokļu darba grupa grasās lemt par iespējamu tā samazināšanu, tomēr aģentūras LETA aptaujātie koalīcijas partneri šo ieceri pagaidām nesteidz atbalstīt. Jau ziņots, ka šī gada martā Latvijā akcīzes nodokļa likmes alkoholiskajiem dzērieniem tika palielinātas. Toreiz tika skaidrots, ka Latvijā piemērojamā akcīzes nodokļa likme stiprajam alkoholam būs līdzvērtīga Lietuvā piemērojamai nodokļa likmei, taču salīdzinājumā ar Igauniju tā saglabāsies būtiski zemāka. Finanšu ministrs Jānis Reirs norāda, ka gadījumā, ja Latvijā lems samazināt akcīzi alkoholam, nāksies domāt par kompensējošiem pasākumiem, proti, kur gūt papildus ieņēmumus vai kur samazināt izdevumus.

Atstājiet komentāru