2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 22.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 22.maijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils autobusu parka apgrozījums tuvojas 5 miljoniem eiro; Īsi pirms Eiroparlamenta vēlēšanām priekšvēlēšanu tēriņi visstraujāk aug "Jaunajai Vienotībai"; un Jēkabpilī no šodienas satiksmei tiek atvērta Pasta iela, bet slēgts posms Pormaļa ielā.

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1z ziņās klausieties: Latvijas investīciju un attīstības aģentūrai meklēs jaunu direktoru; Pašvaldības gatavas strīdu ar ministru Pūci risināt Satversmes tiesā; un Valsts asinsdonoru centrs lūdz atsaukties 0 rēzus negatīvo asins grupu donorus.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
radio1 ziņās klausieties: Pirmie pie Eiroparlamenta vēlēšanu urnām dodas ieslodzītie; Teju trešdaļa strādājošo Latvijā pēc nodokļu nomaksas saņem līdz 450 eiro; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku brīvdienās?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils autobusu parka apgrozījums tuvojas 5 miljoniem eiro; Īsi pirms Eiroparlamenta vēlēšanām priekšvēlēšanu tēriņi visstraujāk aug "Jaunajai Vienotībai"; un Jēkabpilī no šodienas satiksmei tiek atvērta Pasta iela, bet slēgts posms Pormaļa ielā.

Lielbritānijas parlamenta locekļiem tiks dota iespēja balsot par ierosinājumu sarīkot otru breksita referendumu, bet tikai gadījumā, ja viņi apstiprinās breksita vienošanos, vakar paziņoja Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja. Viņa sacīja, ka valdība arī atļautu deputātiem izlemt, vai Lielbritānijai palikt pagaidu muitas savienībā ar Eiropas Savienību. Jau ziņots, ka jūnija sākumā parlamentā plānots iesniegt jaunu breksita likumprojektu. Iepriekšējās trīs reizes parlaments noraidīja Mejas panākto vienošanos ar Briseli par izstāšanās nosacījumiem.

Latvijā vadošus onkologus satrauc, ka audzēju primārās diagnostikas sistēma jeb tā sauktais "zaļais koridors" tiek nepilnīgi izmantots. Vakar Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijā onkologi vairākkārtīgi norādīja, ka "zaļajā koridorā" nonāk pārāk daudz pacientu, jo tikai apmēram 13% no pacientiem tiek diagnosticēts vēzis, turklāt lielākā daļa onkoloģijas pacientu sistēmā nenonāk caur "zaļo koridoru", kā rezultātā spiesti gaidīt ilgās rindās pēc pakalpojumiem un izmeklējumiem.

SIA "Jēkabpils autobusu parks" apgrozījums 2018.gadā bijis 4,77 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Pārvadātāja apgrozījums pērn, salīdzinot ar 4,15 miljoniem eiro 2017.gadā, audzis par 15%. Autobusu parka vadība norāda, ka apgrozījums palielinājies, pateicoties aktīvai dalībai cenu aptaujās un konkursos. Savukārt peļņa ir kritusies vairāk nekā divas ar pusi reizes, pagājušajā gadā sasniedzot vien 166 tūkstoši 648 eiro, salīdzinot ar 465 tūkstoši 283 eiro vēl pirms gada. Katru dienuJēkabpils autobusu parka pakalpojumus izmanto 8 tūkstoši 715 pasažieru, un pārvadājumi tiek nodrošināti Jēkabpilī, Pļaviņu novadā, Zemgales un Latgales plānošanas reģionos. Tāpat tiek nodrošināti komercpārvadājumi Latvijā un Baltijā atkarībā no privātpersonu vai juridisko personu pieprasījuma. Šogad, līdzīgi kā iepriekš, "Jēkabpils autobusu parks" plāno ieguldījumus tehniskās bāzes atjaunošanā. Uzņēmumu vada Jānis Ščerbickis.

Turpinām ziņas

No šodienas vēlētājiem Eiroparlamenta vēlēšanās ir iespēja balsot iepriekš. Šodien, rīt un parīt vēlētāji balsot var doties uz jebkuru vēlēšanu iecirkni, tikai jāņem vērā, ka balsošana citā iecirknī aizņems ilgāku laiku, jo vēlētājs būs jāpārreģistrē uz iecirknī, kurā ieradies. Savukārt sestdien – vēlēšanu dienā balsot drīkstēs tikai savā iecirknī.  Šodien visi vēlēšanu iecirkņi būs atvērti no pulksten pieciem pēcpusdienā līdz astoņiem vakarā. Savukārt rīt no pulksten 9 līdz 12, bet piektdien – no pulksten 10 līdz četriem pēcpusdienā. Sestdien, 25.maijā visi iecirkņi būs pieejami no plkst. 7 rītā līdz astoņiem vakarā. 

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu aģitācijai Latvijas partijas patlaban deklarējušas kopumā 717 tūkstoši 587 eiro tēriņus, no kuriem lielāko daļu iztērējušas partijas "Saskaņa" un "Attīstībai/Par", bet pēdējā laikā visstraujāk aug "Jaunās Vienotības" tēriņi, liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja sniegtā informācija. "Saskaņa" līdz šim deklarējusi 187 tūkstoši eiro priekšvēlēšanu tēriņu līgumsaistības, apvienība "Attīstībai/Par" - 149 tūkstoši eiro, bet Latvijas Krievu savienība (LKS) deklarējusi 99 tūkstoši 874 eiro saistības. Arī pirms nedēļas šo partiju deklarētie priekšvēlēšanu tēriņi bija līdzīgi un nav būtiski auguši. Tikmēr nedēļas laikā uz pusi auguši Jaunās Vienotības deklarētie priekšvēlēšanu tēriņi, kas tagad sasniedz 95 tūkstoši 591 eiro. Tālāk seko nacionālā apvienība ar 52 tūkstoši 534 eiro tēriņiem, partija "Progresīvie" - 42 Tūkstoši 621 eiro, Zaļo un zemnieku savienība - 42 tūkstoši 901 eiro, un Jaunā konservatīvā partija - 25  tūkstoši 665 eiro. Pārējo partiju tēriņi Eiroparlamenta vēlēšanu aģitācijai ir robežās no 2 līdz 16 tūkstoši eiro.

Un vēl

No šodienas, 22. maija Jēkabpilī transporta kustībai tiek atvērta Pasta iela, kas no pagājušās vasaras bija slēgta uz rekonstrukcijas laiku. No šodienas pilsētas sabiedriskā transporta kursēšana un pieturvietas no Andreja Pormaļa ielas tiek pārceltas atpakaļ uz Zaļo un Pasta ielu.

Savukārt no šodienas līdz 5.jūnijam satiksmei Jēkabpilī tiks slēgts Pormaļa ielas posms no Akmeņu ielas. To slēdz saistībā ar ūdensvada ierīkošanu. Būvobjekta apbraukšana paredzēta izmantojot Jēkaba, Jauno un Viestura ielu. Andreja Pormaļa ielas posmiem no Jēkaba līdz Akmeņu ielai un no būvdarbu zonas līdz Viestura ielai tiek noteikta divvirzienu satiksmes kustība.

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Kooperatīva ielā 3, Preiļos, blakus mākslīgā seguma futbola stadionam ir uzstādīti āra vingrošanas un pievilkšanās stieņi, kas ir brīvi pieejami ikvienam pilsētas iedzīvotājam un viesim. Jaunā aprīkojuma piegādes un uzstādīšanas darbus veica SIA “MV Koks”. Laukumā ir ierīkoti dažādi spēka vingrinājumu elementi, pievilkšanās stieņi, līdztekas, vertikālās un horizontālās spēka trepes un preses stieņi. Aktīvās zonas laukuma iekārtošana tapusi no konkursā “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2018” piešķirtās naudas balvas par līgumsummu 2 tūkstoši 761 eiro.

Preiļu novada dome izsludinājusi konkursu ar mērķi noteikt interesantāko, labskanīgāko un atbilstošāko nosaukumu laukumam Raiņa bulvārī 19a, Preiļos. Konkursam jāpiesakās līdz 1. jūnijam, aizpildot pieteikuma anketu un iesniedzot to pašvaldībā sev ērtākā veidā: elektroniski, sūtot pieteikumu uz e-pasta adresi: dome@preili.lv, drukātā veidā, sūtot pieteikumu pa pastu uz Preiļu novada domi, Raiņa bulvāris 24, Preiļi, LV-5301 vai klātienē pieteikumu nogādājot Preiļu novada domes Apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā. Pieteikumā jānorāda laukuma nosaukuma priekšlikums un tā pamatojums, kā arī idejas autora kontaktinformācija. Pieteikuma anketa elektroniskā formā pieejama pašvaldības mājaslapā www.preili.lv, savukārt drukātā veidā – Preiļu novada domes Apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā. Visi konkursam iesniegtie laukuma nosaukumi tiks izvērtēti, un labākā priekšlikuma autors saņems naudas balvu 200 eiro vērtībā. 

Un vēl par kultūras, sporta un atpūtas pasākumiem

25. maijā no pulksten 12 Preiļu pludmales laukumā norisināsies pludmales volejbola turnīrs, spēlēs “2 pret 2” – visas komandas spēlēs vienā grupā. Komandas lūdzam obligāti iepriekš pieteikties pa tālruni: 28291082 līdz 23.maijam.

25. maijā Preiļu saliņas atjaunotajā estrādē Sāks vasaru ar zaļumballi! Pasākumā ar koncertprogrammu “Nenovērs smaidu” uzstāsies grupa “Zaļā galma kapella”. Sarīkojuma turpinājumā noritēs   zaļumballe ar “Zaļā galma kapella” un DJ MART INC. Biļetes iepriekšpārdošanā:  3 eiro, pasākuma dienā – 5 eiro, senioriem ieeja – 3 eiro.

31. maijā un 1. jūnijā Jasmuižas parkā  pirmo reizi norisināsies ekofestivāls „Tuvāk DABAI”, kas aicina ikvienu videi draudzīga dzīvesveida atbalstītāju, ģimenes ar bērniem, jauniešus un seniorus piebiedroties un, radoši darbojoties un iesaistoties daudzveidīgās aktivitātēs, sajusties tuvāk dabai.
Festivāla apmeklētāji aicināti ierasties ar teltīm un nakšņot telšu pilsētiņā. Pasākumu rīko Preiļu novada pašvaldība projekta „Ekotūrisma attīstība Latvijā un Lietuvā izmantojot ūdens resursus” ietvaros.  

Pirmajā dienā, 31. maijā, ierašanās no plkst. 16.00, kam sekos organizēts velobrauciens pa Aizkalnes apkārtni. Sestdienas, 1. jūnija, aktivitātes iesāksies plkst. 8.30 ar rīta vingrošanu, kam sekos sportiskas aktivitātes ģimenēm ar bērniem. Pēcpusdienā 14.00-17.00 iesaistīties aicinās dažādas radošās nodarbības. No plkst. 15.30 līdz 18.00 aicina māmiņas un citus nogurušos dabas baudītājus veltīt mirkli sev dažādās interesantās nodarbībās. Sadarbībā ar Zemessardzes 35. kājnieku bataljonu festivāla apmeklētājiem, kas nakšņos teltīs, tiks nodrošinātas bezmaksas vakariņas, brokastis, pusdienas un launags! Festivāla norises laikā darbosies izbraukuma kafejnīca. Ieeja festivālā bezmaksas! Plašāka informācija par festivālu – Preiļu novada mājaslapā.

1. jūnijā Preiļu Parka estrādē notiks Vasaras sezonas atklāšanas sarīkojums. Ieskandinot vasaru, ik gadu Preiļu pilsētas parka estrādes sezonas atklāšanas sarīkojumā pulcējas novada iedzīvotāji, kā arī tuvāki un tālāki ciemiņi. Programmā: Plkst. 19.00  Tautas deju kolektīvu koncerts  ,,Dancot vedu sav  māsiņu, Vedu dižu, vedu mazu….” plkst. 20.30  Grupas DUNDURI koncerts, bet plkst. 22.00 Grupas TRANZĪTS koncerts- balle DJ MART INC. līdz 03.00 Biļetes iepriekšpārdošanā lētāk. 
Bērniem līdz 12 gadiem, ieeja brīva. Senioriem biļetes cena: EUR 3.00.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1z ziņās klausieties: Latvijas investīciju un attīstības aģentūrai meklēs jaunu direktoru; Pašvaldības gatavas strīdu ar ministru Pūci risināt Satversmes tiesā; un Valsts asinsdonoru centrs lūdz atsaukties 0 rēzus negatīvo asins grupu donorus.

Ekonomikas ministrija nolēmusi vairs nepagarināt līgumu ar pašreizējo investīciju un attīstība aģentūras ilggadējo direktoru Andri Ozolu. Viņš lēmumam nepiekrīt un būtu gatavs turpināt strādāt. Lai arī konstatēts, ka viņa 15 gadus vadītā aģentūra Latvijas uzņēmumu konkurētspējas un eksportspējas, ārvalstu investīciju apjoma pieaugum sekmēšanai, uzrādījusi samērā labus rezultātus, tomēr nolemts, ka iestādes attīstības dēļ būtu vērts nepagarināt līgumu ar pašreizējo aģentūras vadītāju. 

Lietuvā pagājušās nedēļas nogalē aizturētas kontrabandas psihotropās vielas no Latvijas pusmiljona eiro vērtībā, kā arī šīs kontrabandas organizētājs un divi izpildītāji. Lietuvas tiesa aizturētajām personām kā drošības līdzekli noteikusi apcietinājumu uz trim mēnešiem. Par minētajiem nodarījumiem šiem cilvēkiem draud ieslodzījums uz laiku līdz pat 15 gadiem.

Digitālās komunikācijas uzņēmums no Latvijas “WIT Berry” kopā ar partneruzņēmumiem no Eiropas Savienības (ES) valstīm pēc Eiropas Komisijas (EK) pasūtījuma izstrādājis unikālu, kosmosa nozares jautājumiem veltītu tīmekļa portālu HATCH (www.spacehatch.eu), kas domāts gan profesionāļiem, gan entuziastiem. Projekta kopējais finansējums ir vairāk nekā 500 tūkstoši eiro. Portāla mērķis ir kļūt par galveno kosmosa izpētes un inovāciju informācijas avotu, ļaujot tā lietotājiem vienkārši un ātri, draudzīgā veidā iegūt nepieciešamo informāciju.

Turpinām ziņas

Jo tālāk virzās administratīvi teritoriālā reforma, jo saspringtākas kļūst Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas attiecības ar pašvaldībām. Arvien biežāk tās tiek risinātas ar tiesas starpniecību. Jelgavas novada dome nupat nolēmusi tiesā apstrīdēt ministra Jura Pūces lēmumu apturēt pašvaldības plānoto iedzīvotāju aptauju par reformu. Līdzīgu lēmumu jau pieņēmusi Ikšķile un šim piemēram varētu sekot arī Ozolnieki, Carnikava citas pašvaldības. 

Madonas glābējsilītē pirmdien ievietota meitenīte. Bērniņš ir vesels, aptuveni piecas dienas vecs ar vecumam atbilstošu svaru. Mediķi informē, ka bērniņam bija pieliktas klāt drēbītes un autiņbiksītes. Šis ir otrais gadījums, kad Madonas glābējsilītē tiek atstāts mazulis. Latvijā šogad tas ir otrais glābējsilītē ievietotais bērniņš. 16.aprīlī Rīgas glābējsilītē bija atstāta meitenīte. Patlaban Valsts policija noskaidros, vai bērniņš nav cietis no vardarbības, nav nozagts. Pēc tam bāriņtiesa sāks meklēt ģimeni, kura vēlas adoptēt jaundzimušo bērniņu. Patlaban Latvijā jaundzimušo bērnu adopcijas rindā uz zīdaini gaida 200 ģimenes.

Izglītības un zinātnes ministrijai piederošais Ērgļu arodvidusskolas stadions tiks nodots Ērgļu pašvaldības īpašumā. Saskaņā ar Ministru kabineta rīkojumu stadions Ērgļu pašvaldībai tiks nodots bez atlīdzības. Rīkojumam pievienotajos dokumentos minēts, ka Ērgļu pašvaldība jau iepriekš ieguldījusi līdzekļus, lai mudinātu iedzīvotājus ievērot veselīgu uzturu un nodarboties ar sportu, 2009.gadā izveidojot Ērgļu distanču slēpošanas trasi.

Un vēl

Valsts asinsdonoru centrs īpaši ziedot aicina 0 rēzus negatīvo asins grupu donorus. Tāpat centram nepieciešams papildināt B rēzus pozitīvo, kā arī abu A asins grupu krājumu. Asins iespējams ziedot donoru pieņemšanas vietās, tajā skaitā arī Jēkabpilī pirmdienās no pulksten deviņiem līdz vieniem dienā. Jaunākā informācija par asins ziedošanu un izbraukumiem pieejama Valsts asins donoru centra mājaslapā un pa bezmaksas tālruni 80000003.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
radio1 ziņās klausieties: Pirmie pie Eiroparlamenta vēlēšanu urnām dodas ieslodzītie; Teju trešdaļa strādājošo Latvijā pēc nodokļu nomaksas saņem līdz 450 eiro; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku brīvdienās? 

Latvijā šodien sākas iepriekšējā balsošana Eiropas Parlamenta  vēlēšanās. Iespēja balsot iepriekš būs jebkurā iecirknī noteiktā laikā, šodien no pulksten pieciem pēcpusdienā līdz astoņiem vakarā. Savukārt jau šodien no rīta iespēja balsot iepriekš bija ieslodzījuma vietās. Turklāt līdz šim vēlēšanām pieteikušies vairāk nekā puse balsstiesīgo – 1357. 

Visi Valsts prezidenta amata kandidāti - Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits, tiesībsargs Juris Jansons un deputāts Didzis Šmits (KPV LV) - atbilst likuma prasībām un attiecīgi var pretendēt uz šo amatu, deputātus informēja Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vadītāja Janīna Kursīte-Pakule (VL-TB/LNNK). Kā ziņots, Saeima Valsts prezidentu izraudzīties ārkārtas sēdē 29.maijā. Tāpat arī vēstīts, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis nolēmis nekandidēt uz otro termiņu augstajā amatā.

Valsts policija no kaimiņvalstīm saņēmusi informāciju, ka klubos izplatās narkotikas, kas upuri padara lemt nespējīgu un rada pilnīgu atmiņas zudumu. Likumsargi bažījas, ka šī narkotiskā viela varētu izplatīties arī Latvijas atpūtas vietās, it īpaši naktsklubos, tāpēc aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem un neizlaist no redzesloka pasūtītos dzērienus un atteikties no svešu personu piedāvātā dzēriena. Rīgā, iespējams, par šādas narkotiskās vielas iedarbības upuriem kļuvušas divas sievietes, kuras apmeklēja naktsklubus Rīgā. Abas cietušās sievietes neatceras, kas noticis – pamodušās viesnīcā ar sajūtu, ka seksuāli izmantotas. Sozinovs arī aicina ikvienu, kas iespējams cietis no šīs narkotiskās vielas, vērsties policijā. 

Turpinām ziņas

Vairāk nekā 48 tūkstoši 200 nodokļu parādnieku, kuru saistības pret valsti maija sākumā bijušas vairāk nekā 150 eiro, kopējais nodokļu parāds valstij ir 694,44 miljoni eiro. Lielākais parādnieks ar 39,26 miljonu eiro saistībām joprojām ir kuģu bunkurēšanas pakalpojumu sniedzējs SIA "Vexoil Bunkering", liecina Valsts ieņēmumu dienesta publiskotā informācija. Otrajā vietā ir kokmateriālu un būvmateriālu vairumtirdzniecības starpnieks SIA "Ormus" ar 20,99 miljonu eiro nodokļu parādu, bet trešajā vietā ar 14,01 miljona eiro parādu ir bronzas stieņu un cauruļu ražotāja SIA "Bebriko Ltd", kas 2015. gada decembrī atzīts par maksātnespējīgu.

Latvijā šogad pirmajā ceturksnī pamata darbavietā neto darba algu (pēc nodokļu samaksas) līdz 450 eiro mēnesī saņēma 29% darba ņēmēju, kas ir par 5,9 procentpunktiem mazāk nekā gadu iepriekš, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publiskotā informācija. Tajā skaitā 122 tūkstoši jeb 15,3% darba ņēmēju 2019.gada pirmajā ceturksnī saņēma minimālo darba algu vai mazāk. Reģionos lielākais mazo algu saņēmēju īpatsvars bija Latgalē. Savukārt 34,8% pamata darbavietā neto algā mēnesī saņēma 450,01-700 eiro, 26,4% darba ņēmēju saņēma algu 700,01-1400 eiro robežās, bet algu no 1400,01 eiro un vairāk mēnesī saņēma 4,4% darba ņēmēju.

Un vēl

Tuvākajās dienās gaisa temperatūra Latvijā pazemināsies, svētdien tā vairs nepārsniegs +11..+16 grādus, brīžiem gaidāms lietus, vēsta pašreizējā "Global Forecast System" prognoze. Maksimālā gaisa temperatūra ceturtdien gaidāma no +14..+19 grādiem piekrastē līdz +23..+28 grādiem pārējā valstī. Piektdien jau visā Latvijā kļūs vēsāks, straujāks temperatūras kritums gaidāms nedēļas beigās. Iespējams, nākamās nedēļas lielākajā daļā gaisa temperatūra būs zem +20 grādiem un dažās naktīs vietām veidosies neliela salna.

Atstājiet komentāru