2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 21.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 21.maijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Baltijas valstis un ASV vienojas pastiprināt sadarbību enerģētikā; Aizdomās par 100 tūkstoši eiro izkrāpšanu aizturēta kādas Jūrmalas skolas vadība; un Jēkabpilī pārspēts 20.maija karstuma rekords.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: CVK vadītāja pēc vēlēšanām gatava rosināt elektroniskās balsošanas ieviešanu,Vēlēšanu iecirkņos divu dienu laikā novērota zema vēlētāju interese par EP deputātu kandidātu sarakstiem, un No trešdienas satiksmei tiks atvērta Pasta iela Jēkabpilī.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Satiksmes ministrs norāda, ka elektrovilcienu iepirkuma rezultāti liek domāt par "Pasažieru vilciena" likvidēšanu; Rīgas bāriņtiesa nesaskata savu vainu slimnīcā aizmirstā zēna lietā; un Vai varētu tikt anulēta nīderlandieša uzvara Eirovīzijā?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Baltijas valstis un ASV vienojas pastiprināt sadarbību enerģētikā; Aizdomās par 100 tūkstoši eiro izkrāpšanu aizturēta kādas Jūrmalas skolas vadība; un Jēkabpilī pārspēts 20.maija karstuma rekords.

AS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) padome vakar sēdē vēl nelēma par valdes priekšsēdētāja Edvīna Bērziņa un divu valdes locekļu - Aivara Strakšas un Aiņa Stūrmaņa atcelšanu no amata, bet pieņēma lēmumu sākt uzņēmuma funkcionālo auditu. Tiks vērtētas uzņēmuma ģenerāldirekcijas un struktūrvienību funkcijas un to iespējamā dublēšanās. Kā ziņots, 7.maijā, satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) izteica neuzticību LDz valdes priekšsēdētājam Edvīnam Bērziņam, valdes loceklim Aivaram Strakšas un valdes loceklim Ainim Stūrmanim, un rosina uzņēmuma padomi viņus atstādināt no amata.

Apstrīdot zāļu "Rigvir" izplatīšanas aizliegumu, šo zāļu reģistrācijas apliecības turētājs SIA "Latima" iesniedzis ar nereģistrētu metodi iegūtus testa rezultātus. Jau ziņots, ka marta beigās Veselības inspekcijas un zāļu valsts aģentūras sadarbības rezultātā tika pieņemts lēmums apturēt "Rigvir šķīdums injekcijām" izplatīšanu līdz neatbilstības cēloņa noskaidrošanai un novēršanai. Pagaidām šī medikamenta izplatība ir apturēta.

Baltijas valstis un ASV vienojušās pastiprināt sadarbību enerģētikā, plānojot septembrī Viļņā rīkot pirmo tikšanos formātā "3+1". Šāda vienošanās vakar panākta Kijevā, kur pēc Vašingtonas iniciatīvas sarīkota Latvijas, Lietuvas un Igaunijas prezidentu un ASV enerģētikas ministra Rika Perija tikšanās. Iecerēts, ka formāts "3+1" ļaus pastiprināt sadarbību Baltijas valstu elektrotīklu sinhronizācijā ar Eiropas tīklu, kiberdrošības stiprināšanā, atjaunojamo energoresursu izmantošanā un kopīga reģionālā gāzes tirgus izveidē, īpašu uzmanību pievēršot sašķidrinātās dabasgāzes importa paplašināšanai.

Turpinām ziņas

Valsts policija aizdomās par darbinieces fiktīvu nodarbināšanu aizturējusi kādas Jūrmalas skolas vadību - izkrāptā summa varētu būt aptuveni 100 tūkstoši eiro. Šogad maijā Jūrmalas iecirknis saņēma informāciju par to, ka kādas Jūrmalas skolas direktors precīzi nenoskaidrotā laika periodā, apmēram no 2012.gada augusta līdz 2019.gada aprīlim organizētā grupā īstenojis krāpnieciskas darbības ar mērķi gūt peļņu. Policijā sākts kriminālprocess par krāpšanu, ja to izdarījusi organizēta grupa un dokumenta viltošanu. Kriminālprocesā par aizdomās turētajiem ir atzīts skolas direktors, viņa vietnieks un fiktīvā darbiniece.

Valdošās koalīcijas politiķi joprojām nav pauduši konkrētu nostāju par tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) ierosinājumu vērtēt ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera atbilstību amatam, un plāno pie šī jautājuma atgriezties pēc nedēļas, 27.maijā.Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) vakar pēc koalīcijas partiju iknedēļas sanāksmes žurnālistiem pauda, ka visi koalīcijas pārstāvji vēl nav iepazinušies ar Bordāna pamatojumu, līdz ar to pie šī jautājuma plānots atgriezties pēc nedēļas. Kariņš atturējās no sīkākiem komentāriem šajā jautājumā. 

Un vēl

Vakar piecās meteoroloģisko novērojumu stacijās pārspēts 20.maija temperatūras rekords, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Augstākā gaisa temperatūra LVĢMC novērojumu tīklā bija +28,4 grādi Pāvilostā un Ventspilī, un teju visā valstī termometra stabiņš pakāpās virs +26 grādiem. Līdzīgi kā iepriekšējās dienās, vēsāks laiks bija Rīgas jūras līča Kurzemes piekrastē, gaisa temperatūra Kolkā nesasniedza +20 grādus. 20.maija maksimālās gaisa temperatūras rekords labots Pāvilostā, Zvejniekciemā, Rūjienā, Jēkabpilī un Daugavpilī. Augstākā gaisa temperatūra, kas valsts teritorijā reģistrēta 20.maijā, ir +29,6 grādi 1937.gadā.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

SIA "Centrālā laboratorija" meitasuzņēmums SIA "CLP" vēlējies iegādāties Preiļu novada pašvaldībai piederošās SIA "Preiļu slimnīca kapitāldaļas", taču dome lēmusi kapitāldaļas nepārdot. Preiļu novada domei pieder 74,14% slimnīcas kapitāla daļu, savukārt "Centrālajai laboratorijai" - 25,86% daļu. Šogad martā "Centrālā laboratorija" reģistrējusi meitasuzņēmumu "CLP", kas domē vērsies ar iesniegumu pārdot pašvaldībai piederošās 881 tūkstoti 116 iestādes kapitāla daļas. Taču deputāti vienbalsīgi un bez diskusijām lēmuši kapitāla daļa paturēt pašvaldības īpašumā. Jau ziņots, ka 9.maijā "Preiļu slimnīcas" kapitāldaļu turētāju kopsapulcē sliktas pārvaldības dēļ atlaista slimnīcas valde. Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Preiļu slimnīcas" apgrozījums 2018.gadā bija 3,093 miljoni eiro, savukārt peļņa - 24 tūkstoši 445 eiro.

VSIA "Aknīstes psihoneiroloģiskā slimnīca" apgrozījums 2018.gadā sasniedzis 4,039 miljonus eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Apgrozījums, salīdzinot ar 2017.gadu, kad tas bijis 3,503 miljoni eiro, audzis par 16%. Savukārt medicīniskās iestādes peļņa pērn bijusi 1377 eiro. Gada pārskatā pievienotā informācija liecina, ka peļņa tiks novirzīta maģistrālā ūdensvada un kanalizācijas pārbūvei. Slimnīca pagājušajā gadā nodarbinājusi 304 cilvēkus, un iestādes vadība norāda, ka ir ieguldīti līdzekļi gan personāla apmācībās, gan darba aizsardzības pasākumu īstenošanā. Šogad slimnīcas plānos ir pārbūvēt pirmo ārstniecisko korpusu, nomainīt tajā apkures un ventilācijas sistēmu. Paredzēta arī dažādas tehnikas un mēbeļu iegāde.

Turpinām ziņas

Vakar Līvānu Uzņēmējdarbības atbalsta centrā 1991. gada barikāžu dalībnieku biedrība izsniedza barikāžu dalībnieka Statusa apliecības. Tās varēja saņemt tie iedzīvotāji, kas ir reģistrējušies kā barikāžu dalībnieki un saņēmuši kādu no apbalvojuma veidiem – Piemiņas zīmi vai Pateicības rakstu. Barikāžu dalībnieka Statusa apliecību saņēma arī Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods, kurš bija aktīvs Latvijas Tautas frontes dalībnieks un piedalījās 1991. gada barikādēs. 1990. gada 13. janvārī Andris Vaivods kopā ar citiem rožupiešiem piedalījās manifestācijā Daugavmalā. Viņš atceras, kā pēc manifestācijas, braucot atpakaļ no Rīgas uz Latgali, tēvzemes aizstāvjus sasniedza ziņa, ka valsts neatkarības centieni ir apdraudēti un Rīga atstāta neaizsargāta. Ikviens, kurš var tūlīt pat doties atpakaļ uz Rīgu, tika aicināts nekavēties un doties aizstāvēt Latvijas brīvību. Andra Vaivoda vadībā rožupieši tikai uz pāris stundām iegriezās mājās, lai paņemtu pašu nepieciešamo, un tūlīt pat autobusā devās atpakaļ uz Rīgu, uz barikādēm.  Līvānos izsniegtas 49 apliecības.

Pļaviņās, vakar savas durvis klientiem vēra Zaļā Veterinārā aptieka. Veterinārajā aptiekā var iegādāties barību, papildbarību un vitamīnus mīļdzīvniekiem un lauksaimniecības dzīvniekiem, recepšu un bezrecepšu veterinārās zāles, dzīvnieku kopšanas līdzekļus, preces lauku saimniecībām, zoopreces, deratizācijas, dezinfekcijas līdzekļus un daudz ko citu.  Zaļās Veterinārās aptiekas klientus apkalpos zinoši veterinārārsti.

Noslēgusies “Zaļā josta” organizētā izlietoto bateriju vākšanas kampaņas “Tīrai Latvijai” 2018/2019. mācību gada sezona. Kampaņā, piedaloties vairāk nekā 55 tūkstošiem bērnu un jauniešu no 233 skolām un pirmsskolas izglītības iestādēm, pārstrādei nogādāja 21,14 tonnas izlietotu bateriju. Zemgales reģionu konkursā pārstāvēja 47 izglītības iestādes, savācot 3,938 tonnas izlietotu bateriju. Jēkabpils novada Dignājas pamatskolai izdevās savākt 35 kg bateriju.

Un vēl

Nākamnedēļ, 31.maijā jaunjelgavas novada  Daudzevā svinēs Starptautisko bērnu aizsardzības dienu. Pasākumi sāksies pulksten divos dienā. Visu dienu darbosies piepūšamās atrakcijas, radošās darbnīcas un jautrie starti pie dienas centra. Savukārt pulksten sešos vakarā mazie novada iedzīvotāji aicināti Saieta namā uz piecu animācijas filmu programmu. Pulksten septiņos cvakarā Saieta namā kopā ar Jogitas pasākumu varoņiem sveiks simtgades mazuļus, ies rotaļās, ēdīs našķus, locīs balonus un būs kāds burbuļojošs pārsteigums. Šajā dienā visi pasākumi ir bez maksas!

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: CVK vadītāja pēc vēlēšanām gatava rosināt elektroniskās balsošanas ieviešanu,Vēlēšanu iecirkņos divu dienu laikā novērota zema vēlētāju interese par EP deputātu kandidātu sarakstiem, un No trešdienas satiksmei tiks atvērta Pasta iela Jēkabpilī. 

Centrālās vēlēšanu komisijas vadītāja Kristīne Bērziņa pēc šonedēļ gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām ir gatava atgriezties pie diskusijām par vismaz daļējas elektroniskās balsošanas ieviešanu nākotnē, ja vien politiķi būs gatavi to darīt. Bērziņa atgādināja, ka lielākie šķēršļi elektronisko vēlēšanu ieviešanai patlaban ir augstās izmaksas, drošības riski un nespēja nodrošināt absolūtu balsošanas aizklātumu. Kā ziņots, sestdien Latvijā notiks EP vēlēšanas, kurās nobalsot varēs ar tradicionālajiem vēlēšanu biļeteniem.

Getliņu atkritumu poligona apsaimniekotājs "Getliņi EKO" apsver iespēju audzēt ārstniecisko marihuānu. "Getliņi EKO" valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns norāda, ka papildus darbības veidus "Getliņi EKO" meklē, jo atkritumu pārstrādes procesā rodas enerģija, kuru citādi nav kur izmantot. Pērn "Getliņi EKO" atkritumu pārstrādes procesa rezultātā ieguva 24 gigavatstundas (GWH) siltumenerģijas un 31 GWH elektroenerģijas, tādēļ uzņēmums ir ierīkojis siltumnīcas.

Krievijas "Volga-Dnepr Group" koncernā ietilpstošais gaisa pārvadātājs "Atran Airlines" ir uzsācis pirmos Baltijā regulāros tiešos kravas reisus no strauji augošā Ķīnas tehnoloģiju centra un e-komercijas mājvietas Handžou uz lidostu "Rīga", informē gaisa pārvadātājs. Līdz ar "Atran" ienākšanu lidosta "Rīga" ir kļuvusi par pirmo Baltijas lidostu, no kuras tiks veikti tiešie regulārie e-komercijas kravu pārvadājumi no Ķīnas.

Turpinām ziņas

Vēlēšanu iecirkņos novērojama zema vēlētāju interese par Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās pieteiktajiem deputātu kandidātu sarakstiem. Vakar par kandidātu sarakstiem interesi izrādījuši tikai divi cilvēki galvaspilsētā - Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas vēlēšanu iecirknī un Rīgas Valsts vācu ģimnāzijā, liecina iecirkņu sniegtā informācija

Dabas aizsardzības pārvalde aicina mežos un pļavās neplūkt aizsargājamus augus. Aizsargājamo augu lasīšana, pirkšana, pārdošana un dzīvotņu postīšana ir administratīvi sodāma. Fiziskām personām naudas sods var būt līdz 700 eiro, bet juridiskām līdz 1400 eiro. 

Un vēl

No trešdienas 22. maija Jēkabpilī transporta kustībai tiks atvērta Pasta iela, kas no pagājušās vasaras bija slēgta uz rekonstrukcijas laiku. No trešdienas pilsētas sabiedriskā transporta maršruts no Andreja Pormaļa ielas tiek pārcelts atpakaļ uz Zaļo ielu un Pasta ielu.

Savukārt no rītdienas līdz 5.jūnijam satiksmei Jēkabpilī tiks slēgts Pormaļa ielas posms no Akmeņu ielas. To slēdz saistībā ar ūdensvada ierīkošanu. Būvobjekta apbraukšana paredzēta izmantojot Jēkaba ielu, Jauno ielu un Viestura ielu. Andreja Pormaļa ielas posmiem no Jēkaba ielas līdz Akmeņu ielai un no būvdarbu zonas līdz Viestura ielai tiek noteikta divvirzienu satiksmes kustība.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Satiksmes ministrs norāda, ka elektrovilcienu iepirkuma rezultāti liek domāt par "Pasažieru vilciena" likvidēšanu; Rīgas bāriņtiesa nesaskata savu vainu slimnīcā aizmirstā zēna lietā; un Vai varētu tikt anulēta nīderlandieša uzvara Eirovīzijā?

AS "Pasažieru vilciens" (PV) īstenotā elektrovilcienu iepirkuma rezultāti liek domāt par uzņēmuma likvidēšanu, šodien žurnālistiem sacīja satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP). Jau ziņots, ka pasažieru vilciens, ņemot vērā Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) lēmumā pausto, pārvērtējis elektrovilcienu iepirkuma konkursa pretendentu piedāvājumus, un par uzvarētāju atzinusi Čehijas uzņēmumu "Škoda Vagonka" ("Škoda"). Linkaits prognozēj ka šis nav pēdējais lēmums minētajā iepirkumā, jo, ticamākais, tā rezultāti tiks apstrīdēti. Tāpat ministrs atsaucās uz finanšu ministra Jāņa Reira (JV) valdības sēdē pausto par iepirkuma uzvarētāja reputācijas problēmām, tādējādi apdraudot iespēju elektrovilcienu iepirkumā izmantot Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļus. Linkaita ieskatā, elektrovilcienu iepirkumā PV ir padarīts par ķīlnieku "dažādu interešu sadursmē", kurā esošā pasažieru vilciena valde meklēja iespējas, lai korekti izpildītu visas ar iepirkumu saistītās prasības, ko noteica Iepirkumu uzraudzības birojs, iepirkuma specifikācija u.c. Tāpat Linkaits pauda pārliecību, ka neviens līdz šim pieņemtais lēmums Latviju "nevirza tuvāk jauniem elektrovilcieniem". Ministra vērtējumā, patlaban nav arī skaidra risinājuma tam, kā elektrovilcienu iepirkums varētu turpināties.

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija  jeb OECD savās jaunākajās prognozēs, kas publiskotas šodien, Latvijai lēš lēnāko ekonomikas izaugsmi Baltijas valstu vidū. Pēc OECD jaunākajām aplēsēm, Latvijas iekšzemes kopprodukts jeb IKP gan šogad, gan nākamgad pieaugs par 2,7%. Iepriekšējās prognozēs, ka tika publiskotas novembrī, OECD Latvijas IKP pieaugumu šim gadam prognozēja 3,9% apmērā. Latvijā saskaņotais patēriņa cenu indekss, kā prognozē OECD, šogad pieaugs par 2,6%, bet nākamgad palielināsies par 2,5%. Savukārt bezdarba līmenis Latvijā šogad būs 7%, bet nākamgad - 6,8%, lēsts prognozēs. 
 
Latvijas lielākā uzņēmēju biedrības Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) padome neatbalstīs Saeimas Budžeta komisijā sagatavotos grozījumus par akcīzes nodokli cukurotajiem dzērieniem, kas paredz vairākkārtīgu nodokļa celšanu. Diferencējot nodokļa likmi pēc cukura daudzuma dzērienā, daļai no dzērieniem tā pieaugs pat četras reizes- norāda uzņēmēji. Izstrādātie grozījumi, ko Saeimas Budžeta komisija virza jau uz otro lasījumu paredz, ka no nākamā gada 1.jūlija bezalkoholiskajiem dzērieniem, kuru pagatavošanā izmantots cukurs, akcīzes nodoklis tiks aprēķināts ņemot vērā tā daudzumu. Tirgotāji aicina jebkādas nodokļu izmaiņas skatīt kontekstā ar solīto nodokļu sistēmas revīziju, ko iecerēts veikt tuvākā gada laikā

Turpinām ziņas

Pēc Rīgas domes opozīcijas pieprasījuma Sociālo jautājumu komitejas deputāti aiz slēgtām durvīm šodien iztaujā bāriņtiesas vadību par gadījumu, kad kāds mazs zēns uz devi;niem gadiem tika aizmirsts psihoneiroloģiskajā slimnīcā “Ainaži”. Rīgas bāriņtiesas vadītājs Aivars Krasnogolovs arvien uzskata, ka bāriņtiesa par tādu situāciju nav atbildīga. Vaina esot bijusi normatīvu trūkumā, kā arī psihiatru rīcībā, ja reiz viņi lēmuši puisi tik ilgi atstāt slimnīcā.

Tikmēr jaunietim, kurš deviņus gadus bija "aizmirsts" psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ainažos", Rīgas dome nodrošina visu iespējamo sociālo atbalstu un palīdzību, apgalvoja Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāve Linda Veržbicka. Kā norāda pašvaldībā, no 2018.gada beigām jaunietis ar pašvaldības atbalstu īrē labiekārtotu divu istabu dzīvokli daudzdzīvokļu mājā tuvu Rīgas centram, kā arī saņem asistenta atbalstu individuālās sociālās rehabilitācijas programmā.

Un vēl

18. maija vakarā Telavivā noslēdzās 64. starptautiskais Eirovīzijas dziesmu konkurss, kurā uzvaras laurus plūca Nīderlandes pārstāvis Dankans Lorenss. Nākamajā dienā tapa zināms, ka viņš varētu būt pārkāpis vienu no konkursa galvenajiem nosacījumiem, tādēļ viņa uzvara varētu tikt anulēta. Kā atklāja Eirovīzijas skatītāji, mākslinieks ir pārkāpis galveno konkursa nosacījumu un piedalījies tajā ar vecu dziesmu. Sociālo tīklu lietotāji sāka dalīties ar video ierakstu, kurā Lorenss izpilda savu uzvarētājdziesmu "Arcade", video uzņemts 2017. gada 9. jūnijā. Kā nosaka Eirovīzijas noteikumi, konkursā drīkst piedalīties tikai ar tām kompozīcijām, kuras nav iepriekš bijušas iekļautas dalībnieku repertuāros un nav publiski izpildītas. Ja šie noteikumi tiek pārkāpti, dalībnieka dalība Eirovīzijā var tikt anulēta.

Atstājiet komentāru