2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 20.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 20.maijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Šonedēļ Latvijā un visā Eiropas Savienībā notiks Eiropas parlamenta vēlēšanas; Pašvaldības lūgs valdībai uzdot pašvaldību lietu ministrijai pārstrādāt Administratīvi teritoriālās reformas piedāvājumu; un Sinoptiķi prognozē, ka nedēļas izskaņā kļūs mākoņains, bieži līs.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Policija sāk pārbaudi par EP deputāta kandidāta Graudiņa ierosinājumu atklāt uguni pret imigrantiem; Sarucis piena iepircēja "Jēkabpils piena kombināts" apgrozījums; un Brīvdienās visā pasaulē varēja vērot neparastu dabas parādību – zilo mēnesi.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Lai paaugstinātu minimālo ienākumu līmeni, nepieciešami 28 miljoni eiro; Latvijā vairākās vietās ugunsdzēsēji cīnās ar plašiem mežu ugunsgrēkiem; un Pļaviņu HES appludinātā Kokneses ūdenskrituma vietā atklāj jaunu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Šonedēļ Latvijā un visā Eiropas Savienībā notiks Eiropas parlamenta vēlēšanas; Pašvaldības lūgs valdībai uzdot pašvaldību lietu ministrijai pārstrādāt Administratīvi teritoriālās reformas piedāvājumu; un Sinoptiķi prognozē, ka nedēļas izskaņā kļūs mākoņains, bieži līs.

Šonedēļ Latvijā un visā Eiropas Savienībā notiks Eiropas parlamenta vēlēšanas. Šajā nedēļā atveras visi Latvijas vēlēšanu iecirkņi. Šodien un rīt tie strādā dežūrrežīmā, kad balsot nevar. Tas, ko var darīt, pieteikt balsošanu atrašanās vietā tiem cilvēkiem, kuri veselības dēļ nevarēs ierasties balsot un iepazīties ar partiju programmām. Savukārt trešdien sākas jau iepriekšējā balsošana, kas notiks trešdien, ceturtdien un piektdien noteiktos laikos. Iepriekšējās balsošanas laikā var nobalsot jebkurā vēlēšanu iecirknī. Tomēr jāņem vērā, ja izmantosiet šo iespēju, tad tas prasīs nedaudz ilgāku laiku, nekā balsojot savā iecirknī, jo vēlēšanu iecirkņa komisija veiks iecirkņa maiņu un pārliecināsies, vai jūs neesat nobalsojis iepriekš. Šodien vēlēšanu iecirkņi Latvijā un arī Jēkabpilī būs atvērti no pulksten pieciem pēcpusdienā līdz astoņiem vakarā.

Olaines novadā vakar pēcpusdienā izcēlies meža un kūdras ugunsgrēks. Meža un kūdras ugunsgrēka dzēšanai Olaines novadā tika izmantots arī Nacionālo bruņoto spēku helikopters Mi-17. Vakar līdz vēlai naktij ugunsgrēka lokalizēšanas darbus veica 40 ugunsdzēsēji, kā arī vairāk nekā desmit specializētie transportlīdzekļi. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests informē, ka ugunsgrēka platība būs zināma vienīgi pēc ugunsgrēka pilnīgas ierobežošanas un likvidēšanas.

Vakar pēcpusdienā Ēģiptē, netālu no Gīzas piramīdām sprāgusi ceļmalā uzstādīta bumba, skarot garām braucošo tūristu autobusu un ievainojot vismaz 16 cilvēkus, vēsta britu raidsabiedrība BBC. Lielākais vairums no ievainotajiem ir ārvalstu tūristi. Šis ir jau otrais incidents pusgada laikā, kurā ievainoti tūristi. Decembrī sprādzienā netālu no Gīzas piramīdām tika ievainoti trīs Vjetnamiešu tūristi un vietējais gids.

Izraēlas pilsētā Telavivā sestdien notikušajā 64.starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā uzvarējis Nīderlandes pārstāvis Dunkans Lorenss ar balādi "Arcade". Eirovīzijā otro vietu ieņēma Itālija, bet trešajā vietā palika Krievija. Igauniju pārstāvošais Zviedrijas dziedātājs Viktors Krons ar kompozīciju "Storm" ierindojās 19.vietā, savukārt Latvija un Lietuva finālā nebija pārstāvēta.

Turpinām ziņas

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) 30.kongresā piektdien vietvaras vienojušās lūgt valdībai, lai tā uzdod Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) pārstrādāt un papildināt piedāvājumu Administratīvi teritoriālās reformas turpināšanai. Kopumā kongresā  tika apstiprinātas piecas rezolūcijas. Dokumenti ir par pašvaldību finanšu stabilitāti, par reģionālo attīstību kā Nacionālā attīstības plāna 2027 (NAP2027) mērķi, par administratīvi teritoriālo reformu, kā arī par izglītības jomu un par iespēju rīkoties iedzīvotāju labā.

Lauksaimniecības nozarē Latvijā visienesīgāk ir audzēt graudus, intensīvi ražot pienu, kā arī audzēt dārzeņus, augļus un ogas lielās saimniecībās, secināts Latvijas Lauksaimniecības universitātes  vadošā pētnieka Alekseja Nipera pētījumā. Saskaņā ar Nipera pētījumu lauksaimniecību skaits Latvijā ir ievērojami samazinājies - no 180 tūkstoši 2001.gadā līdz 69 tūkstoši 900 2016. gadā. No tām 64% ir ļoti mazas saimniecības, kurās standartieņēmumi ir līdz 4 tūkstoši eiro.

Un vēl

Nedēļas vidū laikapstākļus noteiks jauns ciklons, kas nesīs plašu mākoņu un nokrišņu zonu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Nedēļas sākumāsaulei uzspīdot, dienās gaiss iesils līdz +24...+29 grādi pēc Celsija, bet naktīs termometra stabiņš nenoslīdēs zemāk par +14...+19 grādu atzīmi. Nedēļas vidū laikapstākļus noteiks jauns ciklons, kas nesīs plašu mākoņu un nokrišņu zonu. Sākot no trešdienas, teritorijas lielākajā daļā gaidāms lietus. Vietām ilgstoši līs, lokāli arī iespējams pērkona negaiss. Nedēļas beigās pastiprināsies anticiklona ietekme, tomēr saglabāsies lielākoties mākoņains laiks, un, ieplūstot vēsākam gaisa masām Latvijā, gaiss iesils tikai līdz +16...+21 grādam. Pašās nedēļas beigās, spiedienam pazeminoties, daudzviet atkal gaidāms lietus.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Latvijas lielākajā daļā mežos saglabājas augsta ugunsbīstamība, bet valsts dienvidaustrumu novados tā ir ļoti augsta, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Šī iemesla dēļ Zemgalē un Latgalē spēkā oranžās krāsas brīdinājums, pārējā valstī - dzeltenais brīdinājums. Valsts meža dienesta operatīvā informācija liecina, ka pagājušās nedēļas nogalē likvidēti desmit meža ugunsgrēki. Rīgas reģionālās virsmežniecības teritorijā dzēsti trīs ugunsgrēki, kuru kopējā uguns skartā meža platība bija 7,1 hektārs, Dienvidlatgales virsmežniecības teritorijā dzēsti pieci meža ugunsgrēki 0,37 hektāru platībā, divi nelieli ugunsgrēki likvidēti arī Kurzemē.

Aizsardzības ministrija informē, ka līdz pat vēlam rudenim turpinās intensīva militāro vingrinājumu un mācību sezona. Jau ziņots, ka no 13. maija līdz 25.maijam Latvijā norisinās starptautiskās militārās mācības “Summer Shield XVI”. Mācību laikā būs novērojam militārās tehnikas un karavīru pārvietošanās ārpus Ādažu poligona, kā arī Latvijas gaisa telpā lidos Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku gaisa kuģi. Mācības “Summer Shield XVI” norisinās gan Ādažu poligonā, gan ārpus tā - Rīgas rajonā un Ādažu novadā, kā arī Garkalnē, Skultē, Ulbrokā, Sauriešos, Lielvārdē un Amatniekos. Iedzīvotāji tiek aicināti neuztraukties, redzot arī karavīru un zemessargu pārvietošanos ārpus militārajiem poligoniem un vienību izvietojumiem, tehnikas un cita veida aprīkojuma izvēršanu un pozīciju ieņemšanu dažādās Latvijas vietās.

Turpinām ziņas

Ar plašu pasākuma programmu 25.maijā dabas parkā "Laukezers" tiks atzīmēta Eiropas dabas un nacionālo parku diena un tiks atklāta aktīvā  tūrisma sezona. “Daba – mūsu bagātība” – tāds moto ir šī gada Eiropas dabas un nacionālo parku dienai. Atzīmējot Eiropas dabas un nacionālo parku dienu, Krustpils novada pašvaldība un Dabas aizsardzības pārvalde pasākumā aicina doties pārgājienā dabā ar skaņu sajūtu pieturām. Paralēli pārgājienam  Laukezera centrālajā pludmalē sestdien no plkst.10:00 līdz plkst.15:00 paredzēta īpaša aktivitāšu programma gan ģimenēm ar bērniem, gan senioriem, gan arī dažādu sportisko aktivitāšu cienītājiem, gan ūdens prieku tīkotājiem un vienkārši aktīviem cilvēkiem, kuri vēlas līdzdarboties. 

Maija sākumā Krustpils novada Kūku pagasta Zīlānos Manfreda fon Mārdadža pavasara dārza svētkos notika unikāls pasākums - “Mājās gatavoto kūku konkurss”, kurā piedalījās 9 izcilākie šī garduma gatavotāji ar 12 mājās izgatavotām kūkām. Uz degustāciju ieradās vairāk nekā simts kārumnieku. Šis konkurss ir jaunas tradīcijas aizsākums. Kūkas vērtēja žūrija un pasākuma apmeklētāji. Rezultātā, pēc žūrijas vērtējuma par labāko tika atzīta Elīnas Ciniņas ceptā kūka “Kikī”, kas ieguva arī Skatītāju simpātiju balvu. Otra vieta Antras Aizpurietes kūkai “Sapņu odziņa”. Trešajā godalgotajā vietā – Annas Hitrovas kūka “Lauku klasika”. Žūrija atzinīgi novērtēja arī Haci Arpaci cepto kūku “Šokolādes ogu torte”, kurai labprāt piešķirtu ceturto vietu. Tā kā Nolikumā apbalvošanai bija paredzēti tikai pirmo trīs vislabāko kūku meistari, tad žūrija sarūpēja un pasniedza savu specbalvu, kā īpašu veicināšanas balvu interesantās garšas kūkas cepējam, savukārt katrs konkursa dalībnieks saņēma veicināšanas balvu.

Pēc vasaras saulgriežiem, 29. jūnijā Jēkabpils novada Ābeļos, gleznainā vietā pie Daugavas krasta, svinēs  7. Sēlijas novadu apvienības Tautas mākslas svētkus “Sēlija rotā”. Svinības sāksies pulksten divos dienā pie Ābeļu pamatskolas, kur norisināsies Sēlijas novadu apvienības Mākslinieku plenērs un Sēlijas mākslinieku gleznu izstāde. Vienlaicīgi  Ābeļu pagasta “Jaunzemju” mājās tiks godināts novadnieks – rakstnieks Jānis Akuraters ar piemiņas mirkli “Tur zinu tevi, zeme senā”. Pulksten trijos dienā pie Ābeļu skolas  notiks  amatnieku un mājražotāju tirgus atklāšana, uzstāsies  Sēlijas novadu apvienības amatierkolektīvi un viesi no Lietuvas uzstāsies ar dažādām radošajām programmām. Vakarā pūtēju orķestri aicinās uz Dižkoncertu Ābeļu pagasta brīvdabas estrādē pie Daugavas. Pēc tam notiks svētku gājiens un nakts izklaides pasākumi.

Un vēl

Mazās lauku saimniecības, kuras plāno tālāku attīstību, var sākt izstrādāt projektu pieteikumus 15 tūkstoši eiro liela atbalsta saņemšanai. Uz atbalstu var pretendēt saimnieciskās darbības veicējs – fiziska persona, kuras dzīvesvieta ir deklarēta lauku teritorijā, vai juridiska persona, kuras juridiskā adrese ir lauku teritorijā. Projektus var īstenot dažādos ar lauksaimniecības produkcijas ražošanu saistītos darbības virzienos.  Projektu iesniegumu pieņemšanas laiks būs no 17. jūnija līdz 18. jūlijam. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Policija sāk pārbaudi par EP deputāta kandidāta Graudiņa ierosinājumu atklāt uguni pret imigrantiem; Sarucis piena iepircēja "Jēkabpils piena kombināts" apgrozījums; un Brīvdienās visā pasaulē varēja vērot neparastu dabas parādību – zilo mēnesi.

Valsts policija (VP) sākusi pārbaudi par Eiropas Parlamenta (EP) deputāta kandidāta Eināra Graudiņa (Rīcības partija) izteikumiem priekšvēlēšanu diskusijā, kurā rosināts atklāt uguni pret nelegālajiem imigrantiem. Valsts policija nosoda šādus uz vardarbību aicinošus izteikumus. Valsts drošības dienestā (VDD) aģentūrai LETA atzina, ka dienesta vērtējumā minētie izteikumi vērtējami negatīvi, jo satur netiešu aicinājumu uz vardarbību. Par šāda veida noziedzīgiem nodarījumiem atbildība ir paredzēta Krimināllikumā.  Policija izvērtēs vai Graudiņa izteikumi satur noziedzīga nodarījuma pazīmes.

No šodienas visā Eiropas Savienībā sāk darboties tabakas izstrādājumu izsekojamības sistēma. Sistēmas mērķis ir izsekot legālo tabakas izstrādājumu ceļam, tāpēc katra paciņa, bloks, kaste un palete tiks marķēta ar unikālu identifikatoru. Sistēma tiek ieviesta, lai cīnītos ar nelikumīgu tabakas izstrādājumu apriti, samazinātu nelegālu un nekvalitatīvu tabakas izstrādājumu pieejamību patērētājam, tāpat tiks aizsargāti legālā tirgus dalībnieki. Cigaretes un tinamā tabaka, kas ražoti vai importēti ES pirms 20.maija un uz tiem nav unikālais identifikators, var palikt apritē līdz nākamā gada 20.maijam. Tas gan neattiecas uz tām precēm, kuras tiek ievestas pēc 20.maija.

Ukrainas prezidenta amatā šodien stājies Volodimirs Zelenskis Viņš deva prezidenta zvērestu parlamenta svinīgajā sēdē. Zelenskis šodien tūlīt pēc stāšanās Ukrainas prezidenta amatā atlaidis valsts parlamentu. Par to viņš paziņoja parlamenta svinīgajā sēdē, kurā notika viņa inaugurācija. Jau ziņots, ka Zelenskis 21.aprīlī uzvarēja prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā, saņemot 73% balsu. Viņa sāncensis, līdzšinējais valsts galva Petro Porošenko ieguva tikai 24% balsu. Prezidenta amata termiņš ir pieci gadi.

Turpinām ziņas

Piena iepircēja "Jēkabpils piena kombināts" apgrozījums pagājušajā gadā bija 20,586 miljoni eiro, kas ir par 31,2% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa samazinājās divas reizes un bija 55 tūkstoši 774 eiro, liecina informācija "Firmas.lv". Uzņēmuma gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka "Jēkabpils piena kombināta" apgrozījuma kritumu 2018.gadā noteica piena iepirkuma cenu samazinājums. "Jēkabpils piena kombināta" vadība arī atzīmē, ka šajā gadā kompānija iepirkto pienu joprojām realizēs galvenokārt mātesuzņēmumam "Rokiškio sūris" Lietuvā, bet daļu - Latvijas pārstrādes uzņēmumiem.

Sabiedriskā transporta pakalpojuma iepirkuma reģionālās nozīmes maršrutu tīklā ar autobusiem periodam no 2021. līdz 2030.gadam noteikumi radīs cenu kāpumu un reisu samazinājumu, aģentūrai LETA norādīja Latvijas Autoostu un reģionālo pārvadātāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Uldis Kolužs. Pagājušā nedēļā Autotransporta direkcija prezentēja sabiedriskā transporta attīstības koncepciju 2021.-2030.gadam, kā arī prasības iepirkuma konkursam. Latvijas Autoostu un reģionālo pārvadātāju asociācijas ieskatā konkurss pēc šādiem noteikumiem sagraus nozari. Kolužs uzsvēra, ka mazie un pat atsevišķi vidēja lieluma pārvadātāji nespēs vieni pretendēt dalībai konkursā uz atsevišķām lotēm. 
Un vēl

Daudzu pasaules valstu iedzīvotāji nedēļas nogalē varēja vērot tā dēvēto “zilā mēness” fenomenu. Šī astronomiskā parādība atkārtojas ik pēc 2 vai 3 gadiem.  Astronomi informēja, ka “zilā mēness” jēdziens tiek lietots simboliski, lai apzīmētu otro pilno Mēnesi viena kalendārā mēnesī. Zemes dabiskais pavadonis izskatās lielāks un spilgtāks, bet ne vienmēr ir zilā krāsā. Tikai dažkārt zilgano toni debess ķermenim piešķir vulkānisko putekļu daļiņas vai lielu ugunsgrēku dūmi, kas uzkrājušies atmosfērā. Šogad Mēness savu krāsu nemainīja, bet tas nemazināja iedzīvotāju un astronomijas entuziastu interesi.

Zemes pavadonis kļūst aizvien mazāks, atsaucoties uz pētniekiem, kuri analizē Mēness seismiskās īpašības, vēsta portāls "Popular Science". NASA astronauti uz Mēness uzstādījuši piecus seismisko datu ievācējus. Laikā no 1969. līdz 1977. gadam uz Mēness fiksētas četru tipu seismiskās aktivitātes – zemestrīces, kas saistītas ar termisku izplešanos, trīces, kuras radījuši meteorīti, trīces Mēness iekšienē un seklas trīces, kuru izcelsmi līdz šim nav izdevies izskaidrot. Analīzes rezultātā pētnieki secināja, ka nogāzes ir uz Mēness notiekošo ģeoloģisko procesu epicentrs, turklāt tas apliecina, ka Mēness apmēri samazinās. Tāpat tas norāda, ka Zemes pavadonī joprojām noris iekšēji procesi, krītoties tā temperatūrai.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Lai paaugstinātu minimālo ienākumu līmeni, nepieciešami 28 miljoni eiro; Latvijā vairākās vietās ugunsdzēsēji cīnās ar plašiem mežu ugunsgrēkiem; un Pļaviņu HES appludinātā Kokneses ūdenskrituma vietā atklāj jaunu.

Saeimas Prezidijs un Frakciju padome šodienas sanāksmē nemainīja Valsts prezidenta vēlēšanu datumu - tas notiks 29.maijā. Kopumā bija divi ierosinājumi - 34 deputātu piedāvājums rīkot prezidenta vēlēšanas 5.jūnijā un 45 parlamentāriešu iesniegums, kurā rosināts izraudzīties prezidentu 29.maijā. Uz Valsts prezidenta posteni kopā pretendē trīs personas. Koalīcijas deputāti pieteikuši Eiropas Savienības Tiesas tiesneša Egila Levita kandidatūru. ZZS prezidenta amatam izvirzījusi virzīt tiesībsarga Jura Jansona kandidatūru un daži "KPV LV" iekšējās opozīcijas deputāti parlamentārieti Didzi Šmitu. Valsts prezidents Raimonds Vējonis nolēmis nekandidēt uz otro termiņu augstajā amatā.

Labklājības ministrija ir izstrādājusi "Plānu minimālo ienākumu atbalsta sistēmas pilnveidošanai 2020.- 2021.gadam", kurā ietverto pasākumu realizēšanai nepieciešami apmēram 28 miljoni eiro. Jaunais plāna projekts paredz no 2020.gada palielināt valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu par 35 eiro, proti, no 64 eiro līdz 99 eiro. Tikmēr, lai saglabātu pensijas vecuma cilvēku un personu ar invaliditāti pirktspēju, no 2021.gada rosināts arī ikgadēji valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmēju pabalstu indeksēt ar patēriņa cenu indeksu. Plāna projekts arī paredz palielināt iedzīvotāju loku, kas būtu tiesīgi pretendēt uz atbalstu trūcīgām personām, proti, palielināt šim statusam atbilstošo ienākuma līmeni līdz 198 eiro mēnesī. Garantētā minimālā ienākuma līmenis patlaban ir 53 eiro, to plānots palielināt līdz 99 eiro mēnesī. Tāpat plāna projekts paredz ar 2021.gadu noteikt vienotu maznodrošinātās personas ienākuma līmeni valsts sniegtajam atbalstam, kas būtu 208 eiro.

Jēkabpilī veikalā Maksima Rīgas ielā šodien pusdienlaikā atskanēja trauksmes sirēna un visi veikala apmeklētāji un darbinieki tika evakuēti. Sarunā ar Radio1 uzņēmuma komunikāciju vadītāja Liene Dupate-Ugule sacīja, ka trauksmes sirēnas atskanēšanai bijis tehnisks iemesls, reāla apdraudējuma veikala apmeklētājiem un darbiniekiem nav bijis. Pēc situācijas noskaidrošanas veikals darbu atsāka ierastā ritmā. Plašāk lasiet un aculiecinieka foto un video skatieties radio1 ziņu portālā.

Turpinām ziņas

Vakar vakarā  Jēkabpils, Viesītes un Aizkraukles ugunsdzēsēji glābēji devās uz Salas novada  Sēlpils pagastu, kur astoņu hektāru platībā dega mežs un jaunaudze. Ugunsgrēka dzēšanas darbus apgrūtināja lielā ugunsgrēka platība, ūdens trūkums un problēmas atrast piebraucamos ceļus. VUGD ugunsdzēsējiem glābējiem kopā ar Valsts meža dienesta darbiniekiem izdevās ierobežot ugunsgrēka izplatīšanos. Degšana turpinājās perimetra iekšienē. Naktī notikuma vietā dežurēja Latvijas valsts mežu darbinieki. Šodien Valsts meža dienests turpina dzēšanas darbus un, ja būs nepieciešams, tajos iesaistīs arī glābšanas un ugunsdzēsības dienestu.

Meža un kūdras ugunsgrēka dzēšana aptuveni 58 hektāru platībā Olaines novada Olaines pagastā turpinās. Glābēji un meža dienesta speciālisti neizslēdz, ka ugunsgrēks izcēlies cilvēka neapzinātas rīcības dēļ. Jau ziņots, ka meža un kūdras ugunsgrēka dzēšanā Olaines novadā vakar iesaistīts arī Nacionālo bruņoto spēku helikopters, taču pagaidām to vēl nav izdevies ierobežot. Izsaukums saņemts svētdienas pēcpusdienā un pašlaik paaugstinātās bīstamības ugunsgrēks vēl tiek lokalizēts. 

Ugunsdzēsības dienests šodien saņēma izsaukumu uz Kandavas pagastu, no kurienes tika saņemta informācija par meža ugunsgrēka izcelšanos. Sākotnējā informācija liecināja, ka deg mežs aptuveni trīs hektāru platībā. Taču pagaidām meža ugunsgrēka Kandavas pagastā dzēšana nav iespējama kara laika lādiņu sprāgšanas dēļ. Ugunsgrēka izcelsmes vietā ir norobežoti ceļi, un šajā vietā turpina sprāgt kara laika lādiņi. Ugunsgrēka degšanas platība ir apmēram astoņi līdz deviņi hektāri. Talkā piesaistīti arī Nacionālie bruņotie spēki, lai ierobežotu ugunsgrēka izplatīšanās iespējas. Tiek ziņots, ka ugunsgrēks Kandavas pagastā patlaban ir lokalizēts, taču esot pāragri prognozēt, kad tas tiks nodzēsts. 

Un vēl

Uzsākot  tūrisma sezonu, Koknesē atklāts jaunais Pērses ūdenskritums. Tas ir uz pusi mazāks, nekā vēsturiskais Pērses ūdenskritums, un atrodas pie Kokneses parka dīķa. Līdz 1965. gadam Pērses upē atradās viens no krāšņākajiem ūdenskritumiem Latvijā. Pēc Pļaviņu HES uzbūvēšanas to appludināja, par ko joprojām dusmīgi ir gados vecākie iedzīvotāji.  Vietējie jauno tūrisma objektu jau esot iecienījuši, un koknesieši cer, ka  tas būs interesants arī citu novadu un valstu ceļotājiem.

Atstājiet komentāru