2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 17.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 17.maijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Bordāns rosina deputātus lemt par Ķezberes atbrīvošanu no NEPLP vadītājas amata; Policija skolās veiks pirmās narkotisko vielu pārbaudes; un Latvijas pārstāvji grupa «Carousel» neiekļūst Eirovīzijas finālā.

Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Deputāti nevēlas atbrīvot pensijas no nodokļiem; Krustpils novadā atklāj jaunu ražotni; un Eirovīzijas festivālā Telavivā uzstāsies Madonna.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Ministrs Bordāns izsaka neuzticību ģenerālprokuroram Kalnmeieram; Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 uzsāk akciju «Es audzinu viens!»; un Brīvdienās sāksies pirmais šīs vasaras karstuma vilnis.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Bordāns rosina deputātus lemt par Ķezberes atbrīvošanu no NEPLP vadītājas amata; Policija skolās veiks pirmās narkotisko vielu pārbaudes; un Latvijas pārstāvji grupa «Carousel» neiekļūst Eirovīzijas finālā.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) šodien nosūtījis vēstuli Saeimas Juridiskajai komisijai, ar aicinājumu Saeimai lemt par Daces Ķezberes atbrīvošanu no Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļa amata sakarā ar viņas neatbilstību Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā noteiktajai labas reputācijas prasībai. 
Nosūtītajā vēstulē ir minēti vairāki apstākļi, kas liecinot gan par būtiskiem un apzināti pieļautiem pārkāpumiem, organizējot konkursu uz Latvijas Televīzijas (LTV) valdes locekļu vakantajiem amatiem, gan par NEPLP darbības neatbilstību sabiedrības interesēm, tajā skaitā nenodrošinot pietiekamu piešķirto valsts budžeta līdzekļu izlietojuma kontroli. 

Satversmes aizsardzības birojs sācis dienesta pārbaudi par dažādos avotos minēto atšķirīgo Valsts drošības komitejas (VDK) alfabētiskajā kartotēkā esošo kartiņu skaitu un tā neatbilstības iemeslu Pārbaude noslēgsies jūnija sākumā un par tās rezultātiem tiks informēta sabiedrība.

Eiropas Komisija (EK) piecām bankām noteikusi naudassodus vairāk nekā viena miljarda eiro kopsummā saistībā ar slepenu vienošanos ārvalstu valūtu tirdzniecībā. EK izmeklētāji konstatējuši, ka atsevišķi par valūtu tirdzniecību atbildīgi banku darbinieki apmainījušies ar sensitīvu informāciju un tirdzniecības plāniem. Komisija norāda, ka šie darbinieki tiešsaistes profesionālās tērzētavās dažreiz saskaņojuši stratēģijas. EK bankām "Barclays", "Royal Bank of Scotland", "Citigroup" un "JPMorgan" noteikusi naudassodus kopumā vairāk nekā 811 miljonu eiro apmērā. Par atsevišķu karteli "Barclays", "Royal Bank of Scotland" un "MUFG Bank" piemērojusi arī naudassodus vairāk nekā 257 miljonu eiro apmērā. Savukārt banka UBS no naudassoda izvairījusies, jo tā informējusi EK par šo karteļu darbību.

Turpinām ziņas

Atzīmējot Ugunsdzēsēju un glābēju dienu un ugunsdzēsības Latvijā 154.gadadienu, Vakar notika Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Zemgale reģiona brigādes (ZRB) svinīgais pasākums. Tajā sumināja arī Jēkabpils, Aknīstes un Aizkraukles posteņu labākos darbiniekus. Plašāk lasiet portālā radio1.lv. 

Valsts policija maija beigās skolās veiks pirmās narkotisko vielu pārbaudes. Policija informē, ka ir panākta vienošanās ar Izglītības un zinātnes ministriju par narkotisko vielu pārbaužu programmas sākšanu Latvijas skolās. Skolas, kurās tiks veiktas pārbaudes, būs izvēlētas pēc noteikta algoritma, tādēļ nevienam iepriekš netikšot atklāts, kurās skolās notiks preventīvie pasākumi.

Un vēl

Vakar Telavivā notika starptautiskā dziesmu konkursa “Eirovīzija 2019” otrais pusfināls. Diemžēl Latvijas pārstāvji - grupa "Carousel" finālā, kas notiks 18. maijā, neiekļuva. Finālā iekļuva tikai desmit dalībnieki, un "Carousel" starp šiem veiksminiekiem diemžēl nebija. Ceļazīmi uz finālu ieguva Ziemeļmaķedonija, Nīderlande, Albānija, Zviedrija, Krievija, Azerbaidžāna, Dānija, Norvēģija, Šveice un Malta.

Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Šodien labklājības ministre Ramona Petraviča darba vizītē apmeklē Līvānu novadu, kur tiekas ar Līvānu novada domes priekšsēdētāju Andri Vaivodu, apmeklē Labklājības ministrijas padotības iestādes - Nodarbinātības valsts aģentūras Preiļu filiāli Līvānos un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Līvānu klientu apkalpošanas centru, kā arī tiekas ar novada sociālās jomas speciālistiem, lai iepazītos ar Līvānu novada sociālās aprūpes iestādēm un pārrunātu aktualitātes sociālajā jomā. Ramona Petraviča apmeklēs Līvānu novada Alternatīvās aprūpes pakalpojumu centru “Rožlejas” Līvānu novada Rožupes pagastā, bet vizītes noslēgumā Latgales Mākslas un amatniecības centrā tiksies ar Līvānu novada domes vadību un speciālistiem, novada sociālās aprūpes iestāžu vadītājiem un sociālā dienesta pārstāvjiem, lai pārrunātu aktualitātes sociālajā jomā.

Šonedēļ SIA “Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība” Komunālā iecirkņa darbinieki uzsāka puķu stādīšanu pilsētas laukumos. 13. maijā tika uzstādītas puķu arkas Skolas sola laukumā, bet 14. maijā Līvānu pilsētas Centra laukumā tika uzstādītas divas ziedu piramīdas. Kā katru gadu pakāpeniski tiks apzaļumotas arī pārējās pilsētas puķudobes, puķupodi un puķu kastes. Apzaļumošanai izmantotie puķu stādi ir iegādāti no vietējā stādu audzētāja – Rožupes pagasta z/s “Irbenāji”.

Latgales mīlētākā pilsēta Līvāni savu 93. dzimšanas dienu šogad svinēs 19. un 20.jūlijā. Līvāni ir darbīga pilsēta, kura mērķtiecīgi aug un attīstās. Priecējot pilsētas iedzīvotājus un sagaidot viesus, ziedu rotā tērpjas ne vien pilsētas laukumi un parki, bet pat Daugavas un Dubnas krasti un ūdeņi. Tāpēc ne velti šī gada svētku moto ir “Līvāni zied. Līvāni aug”. Lielākie pilsētas svētku koncerti  arī šogad notiks Līvānu pussalā, vietā, kuru  turpmākajos  gados  plānots  labiekārtot un kur tiks būvēta brīvdabas estrāde. Pussalā pie Latgales Mākslas un amatniecības centra būs izvietota lielā skatuve, kur notiks Bēbīšu svētki, koncerti, balle. Arī amatnieku un mājražotāju tirgus placis pārceļas uz pussalu, bet ģimeņu aktivitātes no Zaļās ielas pārceļas uz Tradīciju laukumu.

Turpinām ziņas

Zivju padomes sēdē tika apstiprināts Līvānu novada domes iesniegtais projekts “Zivju resursu pavairošana Dubnas upes baseinā”. Aprīļa beigās pašvaldības speciālisti, sadarbojoties ar SIA “Oskars”, Dubnas upes baseinā pilsētas robežās ielaida 450 tūkstoši līdaku kāpuru. Zivju resursu pavairošana un dažādošana ir būtisks ieguldījums, lai nodrošinātu zivju resursu ilgtspēju pašvaldības publiski pieejamās ūdenstilpēs. 

Pagājušajā nedēļā skvērā pie Līvānu novada Centrālās bibliotēkas  notika nebijis, bibliotēkai neraksturīgs pasākums bibliotēkas pakalpojumu popularizēšanā – pavasara stādu tirdziņš un dārzkopības grāmatu izstāde “Izlasi un izaudzē”. Izstādē pie bibliotēkas visiem interesentiem tika piedāvāts bagātīgs grāmatu un žurnālu klāsts par jaunākajām dārzeņu un ogu šķirnēm, to audzēšanu, par dārza iekārtošanu, siltumnīcu celšanu, dārza tehnikas ekspluatāciju. Ārā pie galdiņa “Ir jautājums? Būs atbilde!”,   stādu audzētājs vai pircējs varēja iegūt pašu jaunāko informāciju par interesējošo tēmu, uzdodot savu jautājumu dežūrējošai bibliotekārei, kura, izmantojot internetu, sniedza tematiskās uzziņas. Visvairāk jautājumu bija par stādīšanas un sēšanas laiku, kā arī par jaunākajām dārzeņu šķirnēm, par krāsainajiem – zilajiem un sarkanajiem kartupeļiem, dārza kaitēkļu apkarošanas līdzekļiem un citi jautājumi.

Un vēl

Šodien pulksten astoņos vakarā no Jauniešu iniciatīvu centra “Kvartāls” Līvānos notiks Nakts nesteidzīgais pārgājiens. Tajā doties aicināts ikviens līvānietis, lai iepazītu pilsētu vakara stundās nesteidzīgā pārgājienā. Ar stāstījumu par Līvāniem, pārgājienu vadīs līvānietis, vēstures zinātājs Kārlis Bogdāns. Pārgājiena maršruts plānots aptuveni 8 km garumā un noslēgsies vienpadsmitos vakarā turpat, kur sācies pie jauniešu iniciatīvu centra Kvartāls. . Tā kā vakars noteikti vēl būs vēss, noslēgumā gaidīs karsta tēja un vietējo ražotāju kārumi.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Deputāti nevēlas atbrīvot pensijas no nodokļiem; Krustpils novadā atklāj jaunu ražotni; un Eirovīzijas festivālā Telavivā uzstāsies Madonna.

Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu muitas policija aizturējusi kādas diezgan lielas Ukrainas komercbankas līdzīpašnieku par mēģinājumu Latvijā ievest lielu apjomu skaidras naudas, kuras izcelsme, iespējams, ir nelegāla. Jau ziņots, ka pārbaudot no Ukrainas pilsētas Odesas Rīgā ielidojušo privāto lidmašīnu, tās četru pasažieru rokas bagāžā kopumā atrasti 500 tūkstoši ASV dolāru un 400 tūkstoši eiro. Tāpat arī vēstīts, ka Valsts ieņēmu dienestam ir pamats uzskatīt, ka viena no iesaistītajām personām šo noziegumu izdarīšanā ir saistīta ar Ukrainas organizēto noziedzību.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šonedēļ kārtējo reizi vērtēja kolektīvo iesniegumu. “Pensija bez nodokļa”. Kaut arī šī iniciatīva portālā “manabalss.lv” savākusi vairāk nekā 12 tūkstoši parakstu, tā bez īpašas virzības klīst Saeimas gaiteņos jau pusotru gadu. Un kā izskatās – tāpat klīdīs vēl vismaz pāris gadu. Kolektīvajā iesniegumā deputāti tiek aicināti veikt grozījumus likumos un pensijām nepiemērot iedzīvotāju ienākuma nodokli, pagaidām šai iniciatīvai nav atsaucības no Saeimas deputātu puses.

Nelielas lidmašīnas avārijā netālu no Dubaijas starptautiskās lidostas vakar gājuši bojā četri cilvēki, ziņo raidorganizācija BBC. Lielbritānijā reģistrētajā  lidmašīnā bija trīs Lielbritānijas pilsoņi un viens Dienvidāfrikas Republikas pilsonis. Lidmašīnas, kurā bija četras sēdvietas, uzdevums bija "kalibrēt sauszemes navigācijas sistēmas lidostā". Saskaņā ar vietējo mediju ziņojumiem, lidmašīna nokrita aptuveni pulksten 19.30 vakarā pēc vietējā laika. Avārijā dzīvību zaudējuši divi piloti un divi pasažieri.

Turpinām ziņas

Piensaimniecības tehnikas kompānija SIA „Armiks” Krustpils novadā ir uzcēlusi jaunu ražotni – montēšanas cehu un biroja telpas. Būvniecībā ir izmantotas inovatīvas tehnoloģijas. Šodien notiks jaunās ražotnes atklāšana. Projektētājs un būvnieks jaunajam montēšanas ceham un biroja telpām ir SIA „Jēkabpils PMK”. Būvē ir izmantotas inovatīvas tehnoloģijas – atviegloti cokolpaneļi ar tukšķermeņu moduļiem, kas ļauj ietaupīt būvniecības procesā nepieciešamo betona daudzumu, līdztekus atvieglojot tradicionāli smagās konstrukcijas. Arī jaunās ražotnes apkures sistēma ir veidota ar inovatīvu risinājumu. Projekts ir īstenots ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai finansiālo atbalstu.

"Latvenergo" zivju resursu atjaunošanas programmā turpinās lašu un taimiņu mazuļu ielaišanu Daugavā pie Mangaļsalas. Tāpat noticis ļoti sekmīgs nārsts zivju mākslīgajās nārsta ligzdās Daugavā pie Ikšķiles, kā arī Kaibalas, Liepkalniem un Jēkabpils. Šogad Daugavas grīvā ielaidīs vairāk nekā 600 tūkstoši viengadīgu lašu un taimiņu mazuļu. Jau piekto gadu zivju mazuļi pirms ielaišanas tiek iezīmēti, nogriežot taukspuru, tas palīdz speciālistiem un makšķerniekiem atpazīt pieaugušus mākslīgi audzētos lašus no tādiem, kas dabiskā ceļā upēs iznārstojuši un attīstījušies. Zivju ielaišana turpināsies arī nākamos mēnešus – katru gadu Daugavas baseina ūdenstilpēs kopumā tiek ielaisti 6  miljoni 300 tūkstoši dažādu sugu zivju mazuļu un kāpuru.

Un vēl

ASV popzvaigzne Madonna parakstījusi līgumu par uzstāšanos Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā Telavivā, izbeidzot ieilgušās neskaidrības par viņas uzstāšanos pēc viņai adresētajiem aicinājumiem pasākumu boikotēt. 60 gadus vecā māksliniece vakar paziņoja, ka ir apņēmības pilna sestdien uzstāties konkursa finālā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Ministrs Bordāns izsaka neuzticību ģenerālprokuroram Kalnmeieram; Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 uzsāk akciju «Es audzinu viens!»; un Brīvdienās sāksies pirmais šīs vasaras karstuma vilnis.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns izteicis neuzticību ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram. Ministrs uzskata, ka ir nepieciešams steidzams un objektīvs novērtējums Kalnmeiera atbilstībai ģenerālprokurora  amatam, tāpēc “nepieciešams rosināt Prokuratūras likumā paredzēto pārbaudi”. Jau ziņots, ka Saeima par Ērika Kalnmeiera pārvēlēšanu ģenerālprokurora amatā nobalsoja 2015.gada maijā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce pārliecināts, ka ir pienācis laiks īstenot novadu reformu un šī valdība to izdarīs, pat ja viņš nesaņems pielaidi valsts noslēpumam un būs spiests atstāt ministra amatu. Intervijā Latvijas Radio Pūce pastāstīja, ka viņam joprojām nav piešķirta pielaide valsts noslēpumam. Pūce sacīja, ka no drošības dienestiem ar viņu neviens nav kontaktējies un neko nav jautājis. Viņš norādīja, ka gaida lēmumu, uzsverot, ka pilnībā uzticas drošības dienestiem. 

Valsts kontrole ir konstatējusi trūkumus hronisko pacientu veselības aprūpei nepieciešamā finansējuma plānošanā. Revīzijas ziņojumā par Veselības ministrijas pērnā gada pārskatu VK norāda, ka 8,3 miljoni eiro jeb 75% no ministrijai veselības reformas pasākuma īstenošanai piešķirtā papildu finansējuma nav izlietota atbilstoši piešķiršanas mērķim, nav ievērots attiecināmais plānošanas dokuments un nav sasniegti sākotnēji plānotie rezultāti. 

Latvijas lielākajā daļā mežos saglabājas augsta ugunsbīstamība, bet valsts dienvidaustrumu novados tā ir ļoti augsta, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Šī iemesla dēļ Zemgalē un Latgalē spēkā oranžās krāsas brīdinājums, pārējā valstī – dzeltenais. Pirms nedēļas oranžais brīdinājums ugunsbīstamības dēļ bija izsludināts Zemgalē, Vidzemē un Rīgā; pēc lietus oranžais kods tika nomainīts pret dzelteno. 

Turpinām ziņas

Nākamnedēļ, 25. maijā plkst. 18.00 Krustpils brīvdabas estrādē notiks jau sestais Jēkabpils pilsētas un tuvējo novadu amatierkolektīvu sadziedāšanās un sadancošanās dižkoncerts ”Sanākam, sadziedam, sasadancojam!”? Koncertā kopā  ar pieaugušo amatiermākslas kolektīviem piedalīsies arī izglītības iestāžu kori un deju kolektīvi. 

Ir noslēgusies “Zaļā josta” organizētā izlietoto bateriju vākšanas kampaņas “Tīrai Latvijai” 2018/2019. mācību gada sezona. Kampaņā “Zaļā josta”, piedaloties vairāk nekā 55 tūkstošiem bērnu un jauniešu no 233 skolām un pirmsskolas izglītības iestādēm, pārstrādei nogādāja 21,14 tonnas izlietotu bateriju. Zemgales reģionu konkursā pārstāvēja 47 izglītības iestādes, savācot 3,938 tonnas izlietotu bateriju. No Jēkabpils pilsētas kampaņā piedalījās Jēkabpils pirmsskolas izglītības iestāde "Zvaniņš", savācot 110 izlietotās baterijas. 

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 no pirmdienas, 20. līdz 26. maijam rīko akciju “Es audzinu viens!”. Šāda akcija tiek rīkota jau otro gadu. Akcijas laikā ikviens vecāks, aizbildnis, adoptētājs vai audžuvecāks, kas ikdienā viens nodrošina bērnu aprūpi un saskaras ar dažādām grūtībām, ir īpaši aicināts zvanīt bērnu un pusaudžu uzticības tālrunim un saņemt psiholoģisku un informatīvu palīdzību jautājumos, kas skar bērnus. 

Un vēl

Brīvdienās Latvijā sāksies šīs vasaras pirmais karstuma vilnis, liecina prognozes. Gaisa temperatūra gan sestdien, gan svētdien pēcpusdienās sasniegs +22..+27 grādus. Laiks būs saulains, vienīgi Kurzemē abās brīvdienās veidosies negaisa mākoņi, kas dažviet var atnest arī īslaicīgas stipras lietusgāzes. Siltas būs arī naktis - temperatūra nenoslīdēs zemāk par +9..+14 grādiem. Vēl mazliet karstāks kļūs pirmdien un otrdien, kad vietām, tajā skaitā Rīgā temperatūra sasniegs pat +28..+29 grādus un arī naktis jau būs vasarīgas - minimālā temperatūra +11..+17 grādi. Arī jaunās nedēļas sākumā vietām veidosies negaisi. Šajās dienās valdošie būs lēni līdz mēreni dienvidaustrumu vēji.

Atstājiet komentāru