2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 15.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 15.maijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00Radio1 ziņās klausieties; Koalīcijas partijas vienojušās par dienu, kad tiks vēlēts valsts prezidents;Ar īpašām uzlīmēm atgādinās par pārtikas taupīšanu un saprātīgu iepirkšanos; un Kādas ir sinoptiķu prognozes par gaidāmo laiku brīvdienās?

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Ja netiks īstenota teritoriālā reforma, pašvaldību administratīvie izdevumi pieaugs; Dabas aizsardzības pārvalde aicina nešaut zosis; un Šodien oficiāli sākas peldsezona.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Viņķelei aizdomas, ka divos veselības ministrijas rīkotos IKT iepirkumos bijusi nopietna politiska iejaukšanās un krāpniecības pazīmes; Jēkabpilī uz gājēju pārejas notriec sirmgalvi; un Pieaug viesu skaits latvijas tūrisma mītnēs.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00Radio1 ziņās klausieties; Koalīcijas partijas vienojušās par dienu, kad tiks vēlēts valsts prezidents;Ar īpašām uzlīmēm atgādinās par pārtikas taupīšanu un saprātīgu iepirkšanos; un Kādas ir sinoptiķu prognozes par gaidāmo laiku brīvdienās?

Par spīti domstarpībām, kurš būtu piemērotākais datums nākamā Valsts prezidenta ievēlēšanai, koalīcija vienojusies nākamo valsts galvu izraudzīties jau šomēnes – 29. maijā. 
Kā informē koalīcijas frakciju vadītāji – Valsts prezidents tiks vēlēts 29. maija sēdē, un nepieciešamības gadījumā deputāti ir gatavi savākt parakstus sēdes sasaukšanai. Savukārt opozīcija vēlas sēdi nedēļu vēlāk. Oficiāli par datumu vēl būs jāvienojas frakciju padomei.

Šodien stājas spēkā mazumtirdzniecības tarifi starptautiskajiem zvaniem uz Eiropas Ekonomisko zonu, līdz ar to, zvanot uz Eiropu, operators drīkstēs piemērot lietotājam ne vairāk kā 0,19 eiro par zvana minūti un 0,06 eiro par īsziņu.

Vakar vakarā Telavivā notika "Eirovīzijas" dziesmu konkursa 1. pusfināls, kur tika noskaidroti pirmie konkursa finālisti. Par 10 ceļazīmēm uz konkursa finālu sacentās 17 dalībvalstu pārstāvji. Pēc skatītāju un žūrijas lēmuma finālā nokļuva Grieķijas, Baltkrievijas, Serbijas, Kipras, Igaunijas, Čehijas, Austrālijas, Islandes, Sanmarīno un Slovēnijas pārstāvji. Latvijas pārstāvji grupa "Carousel" startēs otrajā pusfinālā ceturtdien, uz skatuves kāpjot ar 5. kārtas numuru.

Turpinām ziņas

Aplēsts, ka aptuveni trešdaļa no saražotās un nopirktās pārtikas tiek nevis apēsta, bet gan izmesta atkritumos. Turklāt vairāk nekā puse no šīs pārtikas nāk no mājsaimniecībām. Lai mudinātu iedzīvotājus taupīt pārtiku, biedrība „Zero Waste Latvija” sadarbībā ar pārtikas ražotājiem, plāno ieviest īpašas uzlīmes, ar kuru palīdzību atgādinās pircējiem, ka „Izmesta pārtika ir zemē nosviesta nauda!” Šodien ar šo kampaņu plānots iepazīstināt plašāku sabiedrību. 

Pirms dažiem gadiem ēnu ekonomikas pētnieki jau brīdināja, ka, pieaugot pieprasījumam pēc darbaspēka, var pieaugt arī nelegālā imigrācija. Patlaban šī prognoze ir piepildījusies ar uzviju. Ekonomikas eksperti norāda, ka, atbilstoši Ēnu ekonomikas indeksam, ko šodien plānots prezentēt konferencē „Ēnu ekonomika Latvijā”, līdztekus jau zināmajām problēmām, proti, aplokšņu algām un ienākumu neuzrādīšanai, arvien aktuālāks kļūst jautājums par darbaspēka neuzrādīšanu. Būtiska daļa no šī neuzrādītā darbaspēka ir nelegālie imigranti, kas tiek nodarbināti būvniecībā un arī citās jomās. Eksperts lēsa, ka patlaban Latvijā varētu būt ap 17 līdz 20 tūkstoši nelegālo darbinieku. 

Atsākti pārbūves darbi uz reģionālā autoceļa Vecumnieki-Nereta-Subate posmā no rotācijas apļa krustojumā ar autoceļu Sērene-Kalnieši līdz Neretai. Remontdarbu vietā būs divi luksoforu posmi. Būvdarbu rezultātā būs no jauna izbūvēts salturīgais slānis un šķembu pamats, kā arī ieklātas trīs kārtas asfalta un atjaunota Dūņupes caurteka. Remontdarbus paredzēts pabeigt šovasar.

Un vēl

Nedēļas otrajā pusē laiks Latvijā kļūs arvien siltāks un brīvdienās pat karsts, liecina prognozes. Ceturtdien un piektdien lietus nav gaidāms, spīdēs saule. Pūtīs dienzgan stiprs austrumu, dienvidaustrumu vējš, brāzmās pēcpusdienās 10-15 metri sekundē. Gaisa temperatūra naktīs būs +4..+10 grādu robežās, bet dienas siltas - +16..+21 grāds, piektdien vietām jau +23 grādi. Brīvdienās temperatūra turpinās paaugstināties, turklāt dienvidaustrumu vējš pierims un būs lēns. Temperatūra naktīs +9..+14 grādi, dienās +20..+25 grādi.

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Preiļu novada dome izsludinājusi konkursu ar mērķi noteikt interesantāko, labskanīgāko un atbilstošāko nosaukumu laukumam Raiņa bulvārī 19a, Preiļos. Konkursam jāpiesakās līdz 1. jūnijam, aizpildot pieteikuma anketu un iesniedzot to pašvaldībā sev ērtākā veidā: elektroniski, sūtot pieteikumu uz e-pasta adresi: dome@preili.lv, drukātā veidā, sūtot pieteikumu pa pastu uz Preiļu novada domi, Raiņa bulvāris 24, Preiļi, LV-5301 vai klātienē pieteikumu nogādājot Preiļu novada domes Apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā. Pieteikumā jānorāda laukuma nosaukuma priekšlikums un tā pamatojums, kā arī idejas autora kontaktinformācija. Pieteikuma anketa elektroniskā formā pieejama pašvaldības mājaslapā www.preili.lv, savukārt drukātā veidā – Preiļu novada domes Apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā. Visi konkursam iesniegtie laukuma nosaukumi tiks izvērtēti, un labākā priekšlikuma autors saņems naudas balvu 200 eiro vērtībā. 

Preiļu novada Labklājības pārvalde ATKĀRTOTI izsludina atklātu konkursu uz PANSIONĀTA “PREIĻI” MEDICĪNAS MĀSAS  amatu. Pieejamas divas vakances uz nenoteiktu laiku. Ar amata pienākumiem, uzdevumiem, prasībām pretendentiem un konkursa nolikumu var iepazīties pašvaldības mājas lapā www.preili.lv/. Plānotais darba attiecību uzsākšanas laiks  –  3.jūnijs. Amata pretendentu pieteikšanās un nepieciešamo dokumentu iesniegšanas termiņš –  līdz  24.maija plkst. 16.00. Papildu informāciju iespējams iegūt Preiļu novada Labklājības pārvaldē pie direktora, zvanot pa tālruni 65323200 vai 28638567.

21. maijā norisināsies Uzņēmēju sarunu cikla sezonas noslēguma tikšanās. Preiļu novada uzņēmēji tiek aicināti uz tikšanos ar Kristīni Stašulāni  zīmola “Laba Sajūta”  veidotāju. Kāds ceļš ejams, lai hobijs pārtaptu biznesā…Kristīnes stāsts otrdien, 21. maijā pulksten 15.00 Preiļu novada, Preiļu pagasta “Dzeņu Mājās”. Interesentiem lūgums pieteikt dalību pasākumā pa tālruni 26636243 vai elektroniski ineta.liepniece@preili.lv līdz 17. maijam

Un vēl par kultūras un atpūtas pasākumiem

17. maijā plkst. 18:00 Preiļu kultūras namā Prāta spēles LATVIJAS KAUSS PREIĻOS! Prāta spēles ir izklaidējošs pasākums, kas neprasa vēstures profesora cienīgas zināšanas. Aicināts piedalīties ir ikviens. Pozitīvas emocijas un balvas labākajiem garantētas. Trīs rezultatīvākās komandas kvalificēsies turnīra pusfināliem, kur noskaidrosim labākos, kas piedalīsies lielajā FINĀLĀ novembrī un cīnīsies par PRĀTA SPĒLES LATVIJAS KAUSU un erudītākās komandas titulu! Lai piedalītos: jāizveido komandu no 4-6 dalībniekiem un reģistrējies mājas lapā: www.prataspeles.lv. Dalība – bez maksas.

18. maijā no plkst. 19.00 līdz 01.00 Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs aicina uz ikgadējo Muzeju nakti. Šīgada Muzeju nakts vienojošais moto ir “Tālavas taurētājs”, tāpēc tās laikā Preiļu muzejs piedāvās ļoti dažādus un atšķirīgus varoņstāstus, aicinot apmeklētājus aktīvi iesaistīties daudzveidīgās izzinošās un radošās aktivitātēs. Īpašs notikums Muzeju nakts laikā šogad gaidāms plkst. 19.00 Polikarpa Čerņavska keramikas mājā – piemiņas plāksnes atklāšana mākslas zinātniecei Veronikai Kučniskai. Atvērts būs arī Preiļu 1. pamatskolas muzejs, dažādas radošas aktivitātes notiks atklātajā muzeja krātuvē. Mūzikas cienītājus plkst. 22.00 aicina uz Preiļu muižas kapelu, kur koncertā “… par tevi, Tēvu zeme” skanēs tautasdziesmas par karavīriem, varonību un mūsu dzimteni. Apmeklētājiem būs atvērtas arī grāfu Borhu dzimtas kapenes kapelas pagrabstāvā. Pusnaktī muzeja brīvdabas teritorijā būs iespēja noskatīties prezentāciju “Karavīru laiks”, kā arī sasildīties ar īpaši sātīgu tradicionālo Muzeju nakts zupu. 

18. maijā Raiņa muzejs “Jasmuiža” aicina uz Muzeju nakts pasākumu “Jasmuižas nakts noskaņas”. Plkst. 19.00 Aizkalnes Tautas namā “Mūzikas noskaņas”. Plkst. 19.30 “Teātra noskaņas”. Pēc izrādes, sākot no plkst. 21.20 Raiņa muzejā Jasmuiža “Gaismas un krāsu noskaņas”, kur īpaši aicināti jaunākās paaudzes pārstāvji, lai radoši darbotos uz smilšu gaismas lampas „Reiz sensenos laikos…”. No plkst. 21.20 līdz 24.00 “Muzeja noskaņas”. Apskatei pieejamas ekspozīcijas „Latgales keramika” un „Rainis un Jasmuiža”, kā arī vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas darbu izstāde „Mans Raiņa dzejolis”, foto izstāde „Latgales zelts”, Larisas Sparānes filca gleznu un rotaļlietu izstāde „Es dāvinu jums savu pasauli”. Ieeja pasākumos: bez maksas.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Ja netiks īstenota teritoriālā reforma, pašvaldību administratīvie izdevumi pieaugs; Dabas aizsardzības pārvalde aicina nešaut zosis; un Šodien oficiāli sākas peldsezona.

Ja Latvijas administratīvi teritoriālais iedalījums paliks nemainīgs un plānotā reforma netiks īstenota, tad pašvaldību administratīvie izdevumi katru gadu turpinās pieaugt, apgalvo vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce. Viņš skaidro, ka lielākajā daļā Latvijas iedzīvotāju skaits samazinās, bet vietvaru funkcijas paliek nemainīgas, līdz ar to pašvaldību izdevumu īpatsvars pret ieņēmumiem pastāvīgi pieaug. Ministrs uzsvēra, ka viņa aprakstītā scenārija īstenošanos nedrīkst pieļaut un tendence ir jāmaina. 

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs kriminālprocesā par Rīgas tūrisma attīstības biroja amatpersonu iespējamiem noziegumiem aizturējis un policijas izolatorā ievietojis  biroja vadītāju Ingunu Priedīti. Viņa tāpat kā cita aizturētā – Rīgas tūrisma attīstības biroja valdes locekle Vita Jermoloviča – joprojām atrodas Valsts policijas īslaicīgās aizturēšanas vietā Čiekurkalnā valsts policijas centrālās ēkas pēdējā stāvā jeb tā sauktajās «Septītajās debesīs», liecina neoficiāla informācija. Patlaban nav zināms, vai KNAB rosinās Jermolovičai un Priedītei piemērot apcietinājumu. 

Pārbaudē, kura prokuratūrā tika uzsākta pēc biedrības “Latvijas Žurnālistu asociācija” iesnieguma par Latvijas Televīzijas valdes atlasi, konstatēts, ka persona, kas iecelta LTV valdes priekšsēdētāja amatā, formāli atbilst Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma prasībām jautājumā par piecus gadus ilgu profesionālo pieredzi uzņēmumu vadībā. Vienlaikus prokurors konkursa nolikumā un kandidātu atlasē konstatējis vairākas nepilnības. Jau vēstīts, ka konkursa kārtā ieceltie LTV locekļi Einārs Giels un Eva Juhņēviča atteikušies no amatiem.

Lielbritānijas valdība jūnija sākumā iesniegs parlamentā breksita likumprojektu, kas pieņemšanas gadījumā ļaus valstij izstāties no Eiropas Savienības (ES). Paziņojums par likumprojekta iesniegšanu izskanējis pēc premjerministres Terēzas Mejas un opozīcijā esošā leiboristu līdera Džeremija Korbina sarunām par to, kā rast rasto kompromisu breksita vienošanās apstiprināšanai parlamentā.

Turpinām ziņas

Lauksaimniecības kultūru sējumu pasargāšanā no migrējošajiem putniem – baltpieres zosīm, sējas zosīm, ziemeļu gulbjiem un dzērvēm – pavasara medības nav efektīvs risinājums, norāda Dabas aizsardzības pārvalde un aicina meklēt citas alternatīvas metodes, piemēram, atbaidīšanu. Jau ziņots, ka mednieku organizācijas lūdza piešķirt atļauju pavasarī medīt zosis. Tāpat arī vēstīts, ka migrējošo putnu barošanās sējumos manāmi pieaugusi, jo mūsu valstī pēdējos gados ieviesta tā saucamā «zaļināšanas» prakse, kas veicina tauriņziežu sējumu paplašināšanos. Pārvaldē šopavasar saņemti jau 128 pieteikumi par lauksaimniecības platībām nodarītajiem kaitējumiem, un šis ir lielākais pēdējo gadu laikā saņemtais iesniegumu skaits. 

Pērn 13,1% lauku jauniešu dažādu iemeslu dēļ pārtraukuši mācības vidusskolās vai profesionālajās izglītības iestādes, atsaucoties uz Centrālās statistikas pārvaldes datiem, secināts diskusijā par vidējās izglītības pieejamību. Jauniešu skaits vecumā no 18 līdz 24 gadiem, kuri dzīvo lauku reģionos un dažādu iemeslu dēļ pārtraukuši mācības vairāk nekā divas reizes pārsniedz attiecīgo gadījumu skaitu pilsētās.

Un vēl

Šodien, 15. maijā sākas oficiālā peldsezona, informē Veselības inspekcija. Veselības valsts inspekcijas speciālisti veikuši pirmās peldvietu ūdens kvalitātes analīzes, kas liecina, ka visās oficiālajās peldvietās ūdens kvalitāte ir laba. Ūdens kvalitāti jūras un iekšzemes peldvietās speciālisti pārbaudīs visas peldsezonas laikā – no 15. maija līdz 15. septembrim, ņemot ūdens paraugus peldvietās katru mēnesi. Mediķi atgādina, ka uzsākot peldsezonu, peldēšanas laikam ūdenstilpē vajadzētu būt īsākam, bet vēlāk, organismam pierodot, peldēties var ilgāku laika periodu. Auksts ūdens var radīt aukstuma šoku, kas izraisa krampjus un nespēju peldēt. Lai izvairītos no muskuļu krampjiem, pēc sakaršanas saulē, ūdenī ir jāiet lēnām.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Viņķelei aizdomas, ka divos veselības ministrijas rīkotos IKT iepirkumos bijusi nopietna politiska iejaukšanās un krāpniecības pazīmes; Jēkabpilī uz gājēju pārejas notriec sirmgalvi; un Pieaug viesu skaits latvijas tūrisma mītnēs.

Divos nesenos Veselības ministrijas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju  projektos vērojama "nopietna politiska intervence" un krāpniecības pazīmes, šodien žurnālistiem paziņoja veselības ministre Ilze Viņķele. Viņa norādīja, ka vēl pirms jaunās valdības apstiprināšanas saņēmusi informāciju no daudziem avotiem, ka veselības ministrijā esot viena īpatnība - IKT projekti esot ļoti politiski ietekmēti, un to vadība notiek caur politisku ministra biroju, nevis, uzticoties ministrijas un tās padotības iestāžu darbiniekiem. Patlaban pieejamā informācija liecinot, ka pēdējo pāris gadu laikā tikusi realizēta shēma, kas ļāvusi konkrētām kompānijām bez licencēm piedāvāt pakalpojumus, kas saistīti ar par programmatūras licenču ieviešanu un uzturēšanu.Viņķele sacīja, ka pārbaudēs konstatētais tiks pārrunās ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Valsts reģionālās attīstības aģentūras un Konkurences padomes pārstāvjiem, jo ministrei ir aizdomas, ka šāda veida pārkāpumi varētu būt īstenoti arī citās nozarēs.

Nepilna mēneša laikā noteikto 2000 parakstu slieksni portālā manabalss.lv ir pārsniegusi Jūrmalas aizsardzības biedrības iniciatīva par Vārnukroga Baltās kāpas saglabāšanu nākamajām paaudzēm. Sabiedriskā apspriešana plānota līdz 20. maijam un parakstu vācēji pieļauj, ka šis “būs tāds kā tests” vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem, jo parakstu vācēji domā, ka Jūrmalas domes valdošā koalīcija no saviem plāniem negrasās atkāpties.

No nākamā gada vidus bezalkoholiskajiem saldinātajiem dzērieniem plānots palielināt akcīzes nodokļa likmi. To paredz Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā šodien otrajam lasījumam atbalstītais priekšlikums grozījumiem akcīzes nodokļa likumā, informē Saeimas preses dienests. Atbalstītais priekšlikums paredz, ka dzērieniem ar cukura saturu līdz pieciem gramiem uz 100 litriem likme ir 7,40 eiro, dzērieniem ar cukura saturu no pieciem līdz astoņiem gramiem uz 100 litriem –desmit eiro, bet dzērieniem ar cukura saturu no astoņiem gramiem uz 100 litriem – 30 eiro. Patlaban akcīzes nodokļa likme bezalkoholiskajiem dzērieniem ir 7,40 eiro par 100 litriem dzēriena.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī, Vienības ielā,šodien ap vieniem dienā noticis ceļu satiksmes negadījums, kurā cietusi 81 gadu veca sieviete. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece Radio1  informēja, ka ceļu satiksmes negadījumā uz gājēju pārejas notriekta 1938.gadā dzimusi sieviete, kas ar gūtajām traumām nogādāta Jēkabpils slimnīcā. Sākotnējā informācija liecina, ka sievieti notrieca automašīna VOLVO, ko vadīja 1954.gadā dzimis autovadītājs. Policija turpina noskaidrot negadījuma apstākļus.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien vienojās dot laiku deputātiem iepazīties ar lietas materiāliem un 5.jūnijā skatīt jautājumu par to, vai izdot kriminālvajāšanai deputātu Ati Zakatistovu. Jau ziņots, ka komisija šo jautājumu pirmo reizi skatīja jau 25.aprīlī, toreiz lēmuma pieņemšana tika atlikta, jo uz sēdi nevarēja ierasties prokurors. Šodien komisija atkārtoti skatīja šo jautājumu un nolēma ļaut deputātiem iespēju iepazīties ar lietas materiāliem, tādējādi vēlreiz atliekot lēmuma pieņemšanu. 

Un vēl

Latvijas viesnīcās un citās tūristu mītnēs šogad pirmajā ceturksnī viesu pavadīto nakšu skaits palielinājies par 3% salīdzinājumā ar 2018.gada attiecīgo periodu, sasniedzot 911,4 tūkstošus, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Tajā skaitā ārvalstu viesu pavadīto nakšu skaits Latvijas viesnīcās un citās tūristu mītnēs 2019.gada pirmajos trijos mēnešos salīdzinājumā ar 2018.gada pirmo ceturksni palielinājies par 1,8%, sasniedzot 616,9 tūkstošus, bet Latvijas iedzīvotāju pavadīto nakšu skaits vietējās viesnīcās un citās tūristu mītnēs audzis par 5,4%, sasniedzot 294,5 tūkstošus. Kopumā šogad pirmajos trijos mēnešos Latvijas tūristu mītnēs apkalpoti 459,9 tūkstoši viesu, kas ir par 1,3% vairāk nekā 2018.gada pirmajā ceturksnī.