2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 14.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 14.maijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Ministre Šuplinska piedāvā alternatīvu skolu tīkla reformu; Valsts policija sākusi kriminālprocesu par konfliktu, kurā iesaistīts Porziņģis; un Rīt notiks NATO samita simulācijas spēle.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas ārstu biedrība atbalsta obligātā maksājuma ieviešanu par veselības aprūpi; Jēkabpils pašvaldība plāno ieguldīt 1,5 miljonus eiro Krustpils pils atjaunošanā; un Pret Latviju varētu sākt tiesvedību par gaisa piesārņojuma normu pārsniegšanu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Vējonis pēc amata pilnvaru beigām būs pirmais eksprezidents, kuram netiks piešķirts valsts dzīvoklis; Pirmās sarunas par novadu reformu norisināsies Preiļos; un Šogad muzeju naktī piedalīsies rekordlies dalībnieku skaits.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Ministre Šuplinska piedāvā alternatīvu skolu tīkla reformu; Valsts policija sākusi kriminālprocesu par konfliktu, kurā iesaistīts Porziņģis; un Rīt notiks NATO samita simulācijas spēle.

Pirms diviem gadiem izstrādātais skolu tīkla reformas plāns ir nepilnīgs, uzskata izglītības ministre Ilga Šuplinska, nosaucot to par “mehānisku skolu slēgšanu”, tāpēc to neturpinās. Šuplinskas plāns paredz Latviju iedalīt četros reģionālos līmeņos – pilsētās ar vairāk nekā 50 tūkstoši iedzīvotāju, administratīvo teritoriju attīstības centros, pagastos un pierobežu zonās. Un līdzīgi kā vecajā modelī arī šeit darbojas princips - jo lielāka teritorija, jo lielāks skolēnu skaits, tomēr tas tiek pieļauts mazāks nekā pašreizējā modelī. Šodien ministre ar savu plānu iepazīstinās valdību, un iecerēts, ka jaunā kārtība varētu stāties spēkā 2020. gada septembrī

Administratīvi teritoriālās reformas gala versijā plānotais pašvaldību skaits var nedaudz mainīties, vakar pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes žurnālistiem pavēstīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce. Šodien valdības sēdē, skatot informatīvo ziņojumu par administratīvi teritoriālo reformu, tiks izpildīts Saeimas lēmums par piedāvājuma sagatavošanu, kam gala variantā jātop līdz septembrim. Ministrs prognozē, ka, visdrīzāk, notiks vislielākā sabiedriskā apspriešana Latvijas vēsturē ar vairāk nekā 100 diskusijām. Paredzēts, ka viedokļu apkopošanai strādās zvanu centrs, kā arī būs iespēja paust savus komentārus internetā. 

Valsts policija sākusi kriminālprocesu par konfliktu, kurā iesaistīts Nacionālās basketbola asociācijas kluba Dalasas "Mavericks" zvaigzne Kristaps Porziņģis. Lai noskaidrotu precīzus notikušā apstākļus kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma nodaļas par noziegumiem pret vispārējo drošību un sabiedrisko kārtību. Kriminālprocess sākts par faktu, nevis konkrētu personu. Tikmēr pats Porziņģis aplikācijā "WhatsApp" nopludinātā audio ziņojumā skaidro, ka viņa draugu lokam un pašam uzbrukuši cilvēki, izraisot kautiņu.  Sporta dzīves eksperti norāda, ka šis notikums var atstāt iespaidu uz līguma ilgumu, ko šovasar Porziņģim jāparaksta ar Nacionālās basketbola asociācijas klubu Dalasas „Mavericks”.

Turpinām ziņas

Rīt, atzīmējot Latvijas dalības NATO 15.gadadienu un alianses 70.gadadienu, Ārlietu ministrijas telpās un Latvijas Nacionālo bruņoto spēku militārajā bāzē Ādažos notiks NATO samita simulācijas spēle. Tajā katra komanda pārstāvēs vienu no NATO dalībvalstīm, un tām būs jāpanāk vienošanās par kopīga paziņojuma sagatavošanu, vienlaikus turpinot aizstāvēt savas valsts pozīciju konkrētajos politiskajos, militārajos, ekonomiskajos un sociālajos jautājumos. Galvenā balva spēles uzvarētājiem – apmaksāts brauciens uz NATO mītni Briselē.

Svētku brīvdienās momentloterijas “Lasis” lielākais iespējamais laimests pārsteidzis kādu Jēkabpils iedzīvotāju, informē "Latloto.lv". Veiksminieces uzmanību saistījis kāds pārdevējas misēklis, proti, sniedzot pircējai izvēlēties biļetes, daļa momentloteriju izbirušas uz letes. Pircējai tas šķitis zīmīgi un viņa nopirkusi visas piecas, lai gan sākotnēji bija plānots iegādāties tikai divas momentloterijas biļetes. Divas bijušas tukšas, vienā bijis neliels laimests, bet vienā paslēpies pats lielākais iespējamais momentloterijas laimests - 30 tūkstoši eiro.

Un vēl

Tiek vēstīts, ka ziņapmaiņas lietotne "WhatsApp" izmantota kiberuzbrukumā – hakeri attālināti piekļuvuši tālruņiem un citām ierīcēm un uzstādījuši novērošanas programmatūru, izmantojot lietotnes ievainojamību, vēsta britu raidsabiedrība BBC. Uzbrukums tiek saistīts ar Izraēlas firmu "NSO group", kas iepriekš raksturota kā kiberieroču tirgotāja, atsaucoties uz "Financial Times" rakstīto, vēsta BBC. Facebook piederošās saziņas platformas "WhatsApp" sistēmas ievainojamība pamanīta maija sākumā. Patlaban tā novērsta. Taču "WhatsApp" lietotājiem ieteikusi atjaunināt pielikumu.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Sadarbībā ar Latvijas Politiski represēto apvienību Kokneses novadā Likteņdārzā atklāts piemiņas ansamblis, kas veltīts Sibīrijas bērnu mātēm. Atklāšanas pasākumā piedalījās "Kokneses fonda” padomes priekšsēdētāja Sandra Kalniete un Latvijas Politiski represēto apvienības priekšsēdētājs Ivars Kaļķis un citi. Piemiņas ansambli iesvētīja Kokneses luterāņu baznīcas mācītājs Valdis Baltruks. Pasākumā sumināja arī Sandras Kalnietes tēvu Aivaru, kuram šajā pavasarī palika 88 gadi.

Piektdien, 18. maijā, no plkst. 19.00 līdz 24.00 Vislatvijas Muzeju naktī Latgales Mākslas un amatniecības centrā norisināsies  Muzeju nakts programma “Mans zelts ir mana tauta, Mans gods ir viņas gods!”. Būs pieejama Stikla apstrādes darbnīca, Notiks Zemessardzes paraugdemonstrējumi, darbosies foto stūrītis, seno mūzikas instrumentu meistarklase un uguns šovs. Ar Muzeju nakts programmu Līvānos var iepazīties pašvaldības mājaslapā.

Vārkavas novada dome aicina jauniešu organizācijas iesniegt jaunatnes iniciatīvu projektu pieteikumus. Projektu fokuss – skolēni ar risku nepabeigt skolu, viņu mācību motivācijas palielināšana un aktīvas līdzdalības veicināšana ikdienas dzīvē. Projektu konkurss notiek Eiropas Sociālā fonda projekta “PuMPuRS”* ietvaros. Konkursā iespējams iegūt 4 tūkstoši 600 eiro savas idejas īstenošanai. Mērķis – samazināt to jauniešu skaitu, kas nevēlas mācīties un neiegūstot pamata vai vidējo izglītību pamet skolu,  kā arī iesaistīt šos jauniešus dažādās interesantās aktivitātēs. Projekta iesniegšanas termiņš –  6.jūnijs. Projekta norises laiks paredzēts no 1.augusta līdz 2021.gada 31.janvārim. 

Turpinām ziņas

No 31.maija slēgs pirmsskolas izglītības grupu Mārcienas pagastā. Madonas novada Izglītības nodaļas vadītāja Solvita Seržāne informē, ka pirmsskolas izglītības grupa Mārcienā ir bērnudārza "Vārpiņa" struktūrvienība. "Vārpiņā" Sauleskalnā, Bērzaunes pagastā mācās 76 audzēkņi, savukārt Mārcienā - 12 audzēkņi. Pašlaik 15 audzēkņi no Mārcienas pagasta jau apmeklē pirmsskolas izglītības iestādi "Vārpiņa", Sauleskalnā, kas atrodas piecus kilometrus no Mārcienas. Nokļūšanai uz izglītības iestādi tiek nodrošināts arī pašvaldības transports. 

Madonas novada dome nolēmusi Bērzaunes pagastā izveidot feldšerpunktu. Šāds lēmums pieņemts, jo kopš ģimenes ārstes Dainas Sokolovas pāriešanas uz pacientu pieņemšanu Madonā, Bērzaunes pagasta iedzīvotājiem ir problēmas saņemt primārās veselības aprūpes pakalpojumus. Bērzaunes pagasta pārvaldes vadītājs Edgars Lācis informē, ka feldšerpunkts atradīsies telpās, kur jau iepriekš bija ģimenes ārsta prakse, taču tagad telpas tiks iekārtotas ēkas pirmajā stāvā. Dome nolēma arī Bērzaunes pagasta pārvaldes amata vienību sarakstā iekļaut ārsta palīga-feldšera amatu, nosakot amatalgu 884 eiro.

Un vēl

26. maijā plkst. 11.00 Jēkabpils novada Rubenes pagasta parkā un kultūras namā tradicionālais pasākums “Ģimeņu festivāls 2019”. Aicina bērnu un jauniešu kolektīvus piedalīties svētku koncertā “Sapņu zemē viss iespējams”, kas norisināsies plkst.14.00 Rubenes kultūras namā. Pieteikt dalību koncertā var līdz 21.maijam, rakstot uz epastu -  rubeneskn@jekabpilsnovads.lv, vai zvanot pa tālruni – 26478498.  Pasākums – bez ieejas maksas! 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas ārstu biedrība atbalsta obligātā maksājuma ieviešanu par veselības aprūpi; Jēkabpils pašvaldība plāno ieguldīt 1,5 miljonus eiro Krustpils pils atjaunošanā; un Pret Latviju varētu sākt tiesvedību par gaisa piesārņojuma normu pārsniegšanu.

Latvijas Ārstu biedrība konceptuāli atbalsta neliela, bet obligāta maksājuma ieviešanu tiem iedzīvotājiem, kuri kādu iemeslu dēļ uzreiz neiekļausies valsts veselības apdrošināšanas sistēmā. Tāpat biedrība, konceptuāli atbalsta arī to, ka ar nesamaksātās apdrošināšanas iemaksu piedziņu nodarbosies Valsts ieņēmumu dienests vai Nacionālais veselības dienests, nevis veselības aprūpes sniedzēji. 
Jau ziņots, ka veselības ministre jaunajā veselības apdrošināšanas sistēmā piedāvās neapdrošinātajiem noteikt mazu, bet obligātu iemaksu – 51 eiro gadā, kas faktiski nozīmēs vienota veselības aprūpes pakalpojumu groza ieviešanu Latvijā.

Eiropas Savienības konkurences uzraugi sodījuši pasaulē lielāko alus ražotāju AB Inbev ar vairāk nekā 200 miljonu eiro lielu naudassodu par dominējoša tirgus stāvokļa nelikumīgu izmantošanu Beļģijas alus tirgū. Amerikāņu ziņu aģentūra AP vēsta, ka pirmdien, 13.maijā, Eiropas Komisija paziņojusi, ka Beļģijā reģistrētais alus ražotājs sava populārā Jupiler zīmola alu kaimiņvalstī Nīderlandē lielveikaliem un vairumtirgotājiem sistemātiski pārdod lētāk nekā vietējā tirgū. Eiropas Komisija atklājusi, ka AB Inbev, sadārdzinot cenu, apzināti neļaut Nīderlandes vairumtirgotājiem eksportēt Julpiler alu uz Beļģiju. 

Turpinām ziņa

Jēkabpils pilsētas pašvaldība atbalsta saņemšanas gadījumā ieguldīs 1,5 miljonus eiro Krustpils pils korpusa atjaunošanā un jaunu pakalpojumu radīšanā. Ja projektu atbalstīs, paredzēts veikt Krustpils pils C korpusa, bijušās klēts un bijušās smēdes atjaunošanu. Taps arī Amatu māja, kuras telpās iekārtos ekspozīciju par amatniecības tradīcijām Sēlijā. Plānots arī iekārtot ekspozīciju "Muižas virtuve", kā arī izveidot ekspozīciju par ceļošanas vēsturi Jēkabpilī. Projektā paredztais Eiropas reģionālā attīstības fonda finansējums ir  938 tūkstoši 716 eiro, valsts budžeta dotācija 140 tūkstoši 321 eiro, bet pašvaldības finansējums 420 tūkstoši 963 eiro. Jau ziņots, ka patlaban notiek pils A korpusa un pils pagalma strūklakas restaurācija, kas noslēgsies 2020.gadā.

Sestdien, 18.maijā Latvijā norisināsies akcija “Muzeju nakts”. Jau ziņots, ka šī gada akcijas tēma - “Mans zelts ir mana tauta, Mans gods ir viņas gods!”. Jēkabpils Vēstures muzejs šogad akcijā nepiedalīsies saistībā ar remontdarbiem Krustpils pilī. Jēkabpiliešiem ir iespēja piedalīties muzeju nakts pasākumos apkārtējos novados, piemēram Raiņa muzejā “Tadenava” un Viesītes muzejā “Sēlija”.

Savukārt Jēkabpils vēstures muzeja pilī no šīs nedēļas skatāmas divas izstādes. Krustpils pils Marmora zālē sestdien atklāta Jāzepa Oskara Bikaunieka izstāde – "Pēdējais Mohikānis". Tajā skatāmas viņa gleznas un dekoratīvie kokgriezumi. 

Tāpat arī no sestdienas  Krustpils pils vārtu tornī apskatāma mākslinieces Gitas Palmas gleznu izstāde "Pavasaris". Māksliniece aktīvi piedalās gan vietējas nozīmes,  gan reģionālās izstādēs kopš 2012. gada. Ir bijušas gan personālizstādes, gan grupu izstādes, gan dalība žūrētās izstādēs. Latvijas daba, transports, ēkas ir galvenā tēma, kas caurvij mākslinieces gleznas.

Un vēl

Risks, ka Eiropas Komisija pret Latviju varētu sākt tiesvedību par cieto putekļu daļiņu jeb PM10 piesārņojuma normu pārsniegšanu, ir ļoti augsts.  Jau ziņots, ka  2014. gadā Eiropas komisija pret Latviju uzsāka pārkāpuma procedūru par augstu gaisa piesārņojumu Rīgā. Tāpat arī Latvija par šo pārkāpumu saņēma brīdinājumu 2015.gadā, ka problēmas nerisināšanas gadījumā tai draud tiesu darbi un apjomīgas soda naudas. Patlaban uzsāktā procedūra pret latviju ir iesaldēta, jo Eiropas komisija izvērtēs, kā tiek īstenota Rīgas pilsētas gaisa kvalitātes uzlabošanas rīcības programma 2016.-2020. gadam. Vides eksperti norāda, ka tiesvedības risks ir diezgan augsts, jo būtiski uzlabojumi nav veikti. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Vējonis pēc amata pilnvaru beigām būs pirmais eksprezidents, kuram netiks piešķirts valsts dzīvoklis; Pirmās sarunas par novadu reformu norisināsies Preiļos; un Šogad muzeju naktī piedalīsies rekordlies dalībnieku skaits.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis pēc sava amata pilnvaru termiņa beigām būs pirmais eksprezidents, kuram netiks piešķirts valsts dzīvoklis. Šādas izmaiņas būs saskaņā ar Saeimas 2013.gadā pieņemtajiem grozījumiem likumā "Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu". Valsts dzīvokļa vietā Vējonis un citi turpmākie eksprezidenti saņems palielinātu ikmēneša pensiju 85% apmērā no Valsts prezidenta mēneša atalgojuma. Eksprezidentiem pēc kļūšanas par deputātu vai ministru nemaksās šo pensiju. Tāpat Vējonis un pārējie turpmākie eksprezidenti lietošanā saņem vienu automašīnu.

Attīstības finanšu institūcijas "Altum" pārvaldītais Zemes fonds kopš darbības sākuma ir iegādājies vairāk nekā 530 zemes īpašumus 10 tūkstoši hektāru platībā, darījumos kopumā ieguldot 28 miljonus eiro, informē "Altum". Iegādātie īpašumi vidēji divu mēnešu laikā tiek iznomāti – šobrīd 98% fonda īpašumu ir nomnieki – lauksaimnieki, kuriem lauksaimniecības zeme nepieciešama saimnieciskās darbības attīstīšanai. Kopējais darījumu apjoms šogad ir divkāršojies salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu gan platību, gan ieguldīto resursu ziņā.

Lielbritānijas Konservatīvā partija palielinājusi spiedienu uz premjerministri Terēzu Meju, lai viņa atsakās no mēģinājuma panākt breksita kompromisu ar opozīcijā esošajiem leiboristiem. Lielbritānijas parlaments trīs reizes noraidīja Mejas panākto vienošanos ar Briseli par izstāšanās nosacījumiem, un Meja galu galā piekrita pārējo ES dalībvalstu līderu piedāvājumu atlikt breksitu līdz, vēlākais, 31.oktobrim, lai novērstu haotisku Lielbritānijas izstāšanos no ES bez vienošanās jau 12.aprīlī. Pēc tam Meja sāka sarunas ar opozīcijā esošajiem leiboristiem par iespējām izkļūt no breksita strupceļa, taču nav zināms, vai sarunas dos rezultātus.

Turpinām ziņas

Valdība šodien apstiprināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu “Par sabiedriskai apspriešanai izvirzāmo administratīvi teritoriālā iedalījuma modeli”, dodot mandātu oficiālajām konsultācijām ar pašvaldībām un sabiedrības informēšanai par iecerēto novadu reformu, paziņojumā medijiem informēja ministrija. Pirmās konsultācijas notiks 27.maijā Preiļos. Kopumā plānoti vairāk nekā 100 pasākumi ar novadu deputātu un iedzīvotāju dalību. Konsultācijas ar pašvaldībām ilgs līdz 2019. gada septembrim. Savukārt informēšanas pasākumi pašvaldību iedzīvotājiem notiks līdz 2020.gada maijam. Jau ziņots, ka līdz 2021.gadam pašvaldību skaitu plānots samazināt līdz aptuveni 35.

Valdošās koalīcijas partiju veidotā Attīstības komitejas plāno no nākamās nedēļas sākt diskusijas par nodokļu reformu. Parlamentārietis Atis Zakatistovs, kurš vadīs šīs komitejas darbu,šodienen Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā pastāstīja, ka ir ieplānotas regulārās tikšanās - pirmdienās, reizi divās nedēļās. Šīs sanāksmes plānots sākt no 20.maija.Jau vēstīts, ka Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) valdība patlaban neveiks izmaiņas iepriekšējā premjera Māra Kučinska (ZZS) veiktajās izmaiņās nodokļos.

Un vēl

Piedāvājot daudzveidīgas norises, rekordliels iestāžu skaits - 190 Latvijas muzeji un citas sabiedrisko dzīvi veidojošas organizācijas – šogad 18. maijā bez maksas uzņems apmeklētājus Muzeju naktī. Šogad nakts pasākumi Latvijas muzejos notiks jau 15. reizi. Tāpat kā aizvadītajos gados arī šogad aktīvākais reģions Muzeju naktī solās būt Vidzeme, vidzemnieki un reģiona viesi 18. maija vakarā un naktī varēs apmeklēt pasākumus 41 kultūrvietā. Kurzemē Muzeju naktī apmeklētājiem durvis tiks vērtas 38 vietās, Latgalē – 28 vietās, savukārt Zemgalē – 14 vietās.

Atstājiet komentāru