2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 13.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 13.maijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Slimnīcā miris militāro apmācību laikā Ādažos cietušais Albānijas karavīrs; Rosina mainīt starptautiskās lidostas Rīga nosaukumu; un Kur Latvijā patlaban valda vislielākais sausums?

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts kontrole Rīgas pašvaldībai pārmet vairāk nekā 20 miljonu nesaimniecisku izlietošanu; Jēkabpilī šonedēļ ūdensapgādes sistēmā hlorēs ūdeni; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: KNAB aiztur Rīgas tūrisma attīstības biroja vadītāju Jermoloviču, Pie Skrīveriem atsākas ceļa būvdarbi; un Šonedēļ atklās Kannu kinofestivālu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Slimnīcā miris militāro apmācību laikā Ādažos cietušais Albānijas karavīrs; Rosina mainīt starptautiskās lidostas Rīga nosaukumu; un Kur Latvijā patlaban valda vislielākais sausums?

Valsts ieņēmumu dienests noteicis nodrošinājumus Rūdolfa Meroni kontrolētajam “Latvijas naftas tranzītam”. To skaitā apķīlāti gandrīz 8 miljoni eiro kompānijas bankas kontā, svētdien informēja raidījums “De facto”. VID ne vien iesaldējis kontā esošo naudu, bet arī aizliedzis Latvijas naftas tranzītam izmantot kontus citās kredītiestādēs.
VID pašlaik veic kompānijā auditu.

Tikmēr uzņēmumam Latvijas Naftas Tranzīts” ir aizdomas, ka no Valsts ieņēmumu dienesta nelegāli nopludināta informācija par  uzņēmuma darījumiem un šobrīd notiekošā audita norises gaitu. Latvijas naftas tranzīts ir vērsies pie finanšu ministra Jāņa Reira un Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektores Ievas Jaunzemes ar prasību izmeklēt iespējamu prettiesisku informācijas izpaušanu. Tiek norādīts, ka 2.maijā Latvijas naftas tranzīta valdes locekļi saņēma e-pastu no žurnālista, kurš strādā Latvijas Televīzijas raidījumā De facto. Savā e-pastā viņš uzdod jautājumus par informāciju, kas nav publiski pieejama.

Lietuvā svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās no deviņiem kandidātiem visvairāk balsu saņēmuši ekonomists Gitans Nausēda un bijusī finanšu ministre Ingrīda Šimonīte, bet premjerministrs Sauļus Skvernelis ierindojies trešajā vietā, liecina centrālās vēlēšanu komisijas publiskotie provizoriskie rezultāti. Šie rezultāti iegūti, apkopojot datus no 1961 vēlēšanu iecirkņa. Pavisam ir 1972 iecirkņi.  Tā kā neviens kandidāts nav ieguvis vairāk par pusi balsu, 26.maijā notiks prezidenta vēlēšanu otrā kārta, kurā sacentīsies divi vislielāko balsu skaitu ieguvušie kandidāti Nausēda un Šimonīte.

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā no gūtajām traumām miris Albānijas karavīrs majors Klodians Tanuši, kurš 6.maijā militāro apmācību laikā cieta negadījumā Ādažu poligonā. Aizsardzības ministrs Artis Pabriks un  Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš izsaka visdziļāko līdzjūtību karavīra tuviniekiem un draugiem, dienesta biedriem un Albānijas tautai. Nacionālie bruņotie spēki  nodrošinās visu nepieciešamu atbalstu Tanuši nogādāšanai dzimtenē.

Turpinām ziņas

Biškopis Atis Vallis Krimuldas novadā īsteno biškopības digitalizācijas projektu. Sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti, projektam piesaistītu programmētāju un biškopi Kurzemes pusē līdz oktobrim tiks izstrādāta datu ievākšanas un analīzes sistēma, kas ziņo par temperatūru stropā, vibrācijām ap to un gaisa mitrumu peru zonā un ārpus stropa. 

Sabiedrības iniciatīvu portālā “Manabalss.lv” sākta parakstu vākšana par Starptautiskās lidostas “Rīga” pārdēvēšanu aviokonstruktora Kārļa Irbīša vārdā. Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Jānis Adijāns. Viņš uzskata, ka lidosta ir valsts vizītkarte, turklāt lidostu nosaukumos daudzas valstis un pilsētas jau iekļāvušas savu izcilo cilvēku vārdus. Piemēram, Varšavā tas ir Frederiks Šopēns, Prāgā – Vāclavs Havels, Liverpūlē – Džons Lenons, Parīzē – Šarls de Golls. Tāpēc Adijāns rosina nomainīt nosaukumu arī Rīgas lidostai.

Un vēl

Maija pirmajās 11 dienās vismazāk lijis Rīgā un Liepājas pusē, vairāk nokrišņu bijis valsts ziemeļos un austrumos, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. 1.-11. maija nokrišņu summa Latvijā atbilstoši provizoriskai informācijai bija no 4-5 milimetriem Rīgā, Liepājā un Pāvilostā līdz 26 milimetriem Kolkā, Rūjienā un Rēzeknē, savukārt Alūksnē un Zosēnos nokrišņu summa pārsniegusi 30 milimetrus. Lielākais vienas diennakts nokrišņu daudzums novērots 11.maijā Alūksnē - 17 milimetri. Aprīlī sausums valdīja visā valstī. Martā vairāk nokrišņu bija Vidzemē un Ziemeļkurzemē. Sausā laika ietekmē mežos Rīgā un vietām citviet valstī saglabājas ļoti augsta ugunsbīstamība.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Piesaistot Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai līdzekļus, Salas novada pašvaldība īstenos projektu "Meža ekonomiskās vērtības uzlabošana Klovānu silā", izkopjot jaunaudzes teju desmit hektāru platībā. Īstenojot ieceri, paredzēts izkopt jaunaudzes 9,89 hektāru platībā. Kopšanas laikā atbrīvos galvenās sugas kociņus no konkurējošiem citu koku sugu kokiem un kokiem, kas augšanas laikā ir atpalikuši, nomākti, veidojot vienmērīgu paliekošo koku izvietojumu uz platību, kas uzlabos augšanas apstākļus jaunaudzēs. Kopšanas rezultātā uzlabosies audžu produktivitāte un tās ekonomiskā vērtība nākotnē. Projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 4 tūkstoši 351 eiro. Lielkākā daļa no šīs summas - 3046 eiro – ir Eiropas lauksaimniecības fonda finansējums, savukārt pašvaldības -  līdzfinansējums ir 30% jeb tūkstoš 305 eiro.

Atzīmējot viena no Latvijas neatkarības atjaunošanas laika nozīmīgākā notikuma - Baltijas ceļa - 30.gadadienu, šogad, 24.augustā Likteņdārzā notiks vērienīgs svētku koncerts "Saule, Pērkons, Daugava". Svētku koncertā izskanēs Latvijas tautai nozīmīgas un ar atmodas laiku asociatīvas melodijas un dziesmas. Svētku koncertā "Saule, Pērkons, Daugava" piedalīsies komponists Mārtiņš Brauns, koris "Gaudeamus", dziedātāji Ieva Akurātere, Lorija Vuda un citi. Brauns speciāli šim koncertam gatavo jaunu skaņdarbu. Savukārt horeogrāfs Agris Daniļevičs jau strādā pie deju priekšnesumiem, kas jāpielāgo dejai Daugavas krastā. Koncerta programmu veido diriģents Ivars Cinkuss.

Turpinām ziņas

SIA "Preiļu slimnīca" pagaidu valdes priekšsēdētāja Skaidrīte Žukova vēlas novērtēt esošo situāciju uzņēmumā un apzināt visu uzņēmuma potenciālu, iespējas un riskus, teikts uzņēmuma mājaslapā. Pēc tam, kad tas būs izdarīts, viņa vēlas, sadarbojoties ar uzņēmuma darbiniekiem un kapitāldaļu turētājiem, izvirzīt konkrētus attīstības mērķus.
Žukova noraida bažas, ka darbiniekiem un novada iedzīvotājiem būtu jāuztraucas par uzņēmuma stabilitāti. Viņa informē, ka neplāno samazināt nevienā nodaļā sniegto pakalpojumu klāstu vai apmēru.  
Tikmēr SIA "Preiļu slimnīca" kapitāldaļu turētāju atlaistā uzņēmuma valde nolēmusi vērsties tiesā, jo uzskata, ka tiek nepatiesi apmelota. Atlaistās valdes priekšsēdētāja Iveta Stare atlaišanu sauc par politisko izrēķināšanos, jo kopš šī gada sākuma Stare ir Preiļu novada domes opozīcijas deputāte. Viņa uzsver, ka pašvaldības vadība ir sagrozījusi zvērināta revidenta atzinumu par pagājušā gada pārskatu, un pārmetumi slimnīcas valdei ir nepamatoti. Atlaistā Preiļu slimnīcas valdes priekšsēdētāja izsaka bažas arī par pašvaldības ieceri izvērtēt valdes locekļu skaitu. Viņa uzskata, ja valdē būs tikai viens cilvēks, tad ar viņu būs viegli manipulēt.

Jau ziņots, ka 9.maijā "Preiļu slimnīca" kapitāldaļu turētāju kopsapulcē sliktas pārvaldības dēļ atlaista slimnīcas valde. Kā liecina "Firmas.lv" informācija, SIA "Preiļu slimnīca" apgrozījums 2017.gadā bija 2,20 miljoni eiro, savukārt peļņa - 44 tūkstoši 617 eiro. Preiļu novada domei pieder 74,14% slimnīcas kapitāla daļu, savukārt SIA "Centrālā laboratorija" - 25,86% daļu.
Un vēl

25.maijā Laukezera apkārtnē norisināsies aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākums. Pasākuma galvenais mērķis ir popularizēt dabas parku “Laukezers” kā lielisku galamērķi, kas piemērots gan aktīvās atpūtas, dabas, gan kultūras un lauku tūrisma cienītājiem, kā arī veidot padziļinātāku sabiedrības izpratni par dabas parku – tā dabas vērtībām un nozīmi. Pasākumā norisināsies pārgājiens dabā ar skaņu sajūtu pieturām, iepazīstot parka – mežus, pļavas, ezerus, līkumus un paugurus. Pārgājiens plānots aptuveni 3 km garš un plānotais pārgājiena ilgums ir 3.5 stundas.  Dalība pārgājienā ir  bez maksas. Pieteikšanās pārgājienam zvanot 28311364 vai rakstot angelina.tukisa@krustpils.lv. Paralēli šai aktivitātei Laukezera centrālajā pludmalē paredzēta īpaša programma gan ģimenēm ar bērniem, gan senioriem, gan arī dažādu sportisko aktivitāšu cienītājiem un ūdens prieku tīkotājiem.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts kontrole Rīgas pašvaldībai pārmet vairāk nekā 20 miljonu nesaimniecisku izlietošanu; Jēkabpilī šonedēļ ūdensapgādes sistēmā hlorēs ūdeni; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku?

Valsts kontrolei aizdomas par 21 miljona eiro izšķērdēšanu «riga.lv» un Rīgas Tūrisma birojā. Dāsnas pašvaldības budžeta dotācijas, apšaubāmas ziedošanas shēmas, neizprotamas darbības ar preču zīmēm, iespējami fiktīvi darbinieki, neskaidri finansējuma piešķiršanas principi dažādu projektu īstenošanai un nepamatoti tēriņi dažādu izdevumu apmaksai. Šādi secinājumi izriet no Valsts kontroles veiktās revīzijas Rīgas pašvaldībā, kur konstatēti trūkumi biedrībām un nodibinājumiem sniegtā finansējuma plānošanas, piešķiršanas un uzraudzības procesos.Tas Valsts kontrolei liek secināt, ka Rīgas pilsētas pašvaldība triju gadu laikā nesaimnieciski iztērējusi vairāk nekā 20 miljonus eiro rīdzinieku naudas.

Latvijā no šodienas līdz 25.maijam norisināsies starptautiskās militārās mācības "Summer Shield XVI".  Latvijas organizētajās starptautiskajās militārajās mācībās piedalīsies aptuveni 950 karavīru no Albānijas, Čehijas, Kanādas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Spānijas, Slovēnijas, Slovākijas un Vācijas.

Latviešu basketbolists Kristaps Porziņģis Liepājā iekūlies asiņainā konfliktā, liecina neatkarīgās rīta avīzes avotu informācija.  Par notikušā konflikta iemesliem un citām tajā iesaistītajām personām informācijas pagaidām nav. Incidents noticis Liepājā, Zivju ielā, netālu no nule kā atvērtā naktskluba "Cukurfabrik", kas izvietots bijušās Latvijas 1. rokkafejnīcas telpās.  Jāatgādina, ka nesen Porziņģis bija iekūlies izvarošanas skandālā ASV. Jau ziņots, ka 23 gadus vecais Porziņģis tiek apsūdzēts pirms nedaudz vairāk nekā gada veiktā izvarošanā, tomēr latvieša pārstāvji it kā cietušo sievieti vaino naudas izspiešanā. 

Turpinām ziņas

Jēkabpils domes 9. maija sēdē tika izskatīts rekordliels skaits lēmumu projektu – 45, kas ir  gandrīz divas reizes vairāk nekā ierasts. Par vairākiem lēmumu projektiem izvērtās asas diskusijas starp pozīcijas un opozīcijas deputātiem. No opozīcijas puses tika apstrīdēta gan sēdes likumība, gan pieņemto lēmumu lietderība Savukārt domes vadība ar argumentētiem skaidrojumiem noraidīja izteiktos iebildumus. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv. 

Jēkabpils pilsētas pašvaldības deputātes, iepriekš priekšsēdētāja vietnieces sociālajos jautājumos Līgas Kļaviņas amatpersonas deklarācija liecina, ka viņas ienākumi 2018.gadā ir būtiski pieauguši un pieaugumu veido darba alga Jēkabpils domē. Amatpersonas deklarācija liecina, ka Līga Kļaviņa pērn algā no Jēkabpils domes saņēmusi  – 35 tūkstoši 245 eiro, kas ir vairāk nekā 10 tūkstoši eiro salīdzinājumā ar 2017.gadu, kad viņas alga Jēkabpils domē bija 24 tūkstoši 371 eiro. Viņas ienākumus veido arī procenti A/S Swedbank un līdzekļi no Lauku atbalsta dienesta. Līgas Kļaviņas kopīgie ienākumi 2018. gadā – ir  vairāk nekā 36 tūkstoši eiro.  Pērn Līga Kļaviņa veikusi arī finanšu darījumu 19 tūkstoši 550 eiro apmērā, kā arī valdījumā reģistrējusi 2016.gada izlaiduma  automašīnu TAYOTA RAV4. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

SIA “Jēkabpils ūdens” informē, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, kas paredz nodrošināt dzeramā ūdens kvalitāti šonedēļ notiks pilsētas ūdensapgādes sistēmas hlorēšana. Iedzīvotāji šonedēļ aicināti uzturā lietot vārītu ūdeni. Tālrunis uzziņām: - 29992138

Būvobjektā Jēkabpilī, Neretas ielā būvdarbu gaitā noteikti jauni satiksmes ierobežojumi posmā no Zīriņu ielas līdz Jēkaba ielai. Satiksme šeit būs ierobežota līdz 30.maijam.  Šajā laika periodā satiksme Neretas ielā notiks vienā joslā un tiks regulēta ar luksaforiem, savukārt Zaļās ielas pieslēgums tiek nodrošināts pa apbraucamo ceļu.

Un vēl

Šī nedēļa daudzviet Latvijā sāksies ar rudenīgu laiku, bet turpmāk būs sauss un temperatūra arvien paaugstināsies, liecina prognozes. Nedēļas sākumā un vidū naktis būs dzestras, temperatūra pazemināsies līdz lielākoties +1..+7 grādiem un zāles augstumā trešdienas rītā daudzviet būs neliela salna, un tāpat vēl ceturtdienas rītā tāda dažviet iespējama. Dienās gaiss iesils līdz +15..+20 grādiem. Līdz ceturtdienai valdošie būs ziemeļu puses vēji, kas bieži būs brāzmaini. Nedēļas nogalē temperatūra paaugstināsies, jo vējš iegriezīsies no austrumiem, dienvidaustrumiem, un gaisa temperatūra paaugstināsies līdz plus 26 grādiem. Arī brīvdienās laiks būs saulains, bet pastāv lokālu pērkona negaisu risks.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: KNAB aiztur Rīgas tūrisma attīstības biroja vadītāju Jermoloviču, Pie Skrīveriem atsākas ceļa būvdarbi; un Šonedēļ atklās Kannu kinofestivālu

Rīgas tūrisma attīstības biroja valdes locekle Vita Jermoloviča šodien kopā ar maskās tērptiem Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbiniekiem pameta biroja telpas, kurās KNAB darbinieki jau vairākas stundas veic kratīšanu, novēroja aģentūra LETA. Jermoloviča kopā ar KNAB darbiniekiem iekāpa KNAB automašīnā. KNAB darbiniekam rokās bija melns maiss. Aģentūrai zināms, ka Jermoloviča tikusi aizturēta. Likums paredz, ka personu var aizturēt līdz 48 stundām. Pēc tam, ja nepieciešams, jālemj par drošības līdzekļa piemērošanu. Bargākais drošības līdzeklis ir apcietinājums, par kuru pēc izmeklētāja ierosinājuma lemj tiesa.

Nedeklarētās darba algas īpatsvars komercsektorā pērn veidojis 19,3% un, salīdzinot ar 2017.gadu, tas ir samazinājies vien par 0,6 procentpunktiem, izvērtējot 2018.gada datus, konstatējis Valsts ieņēmumu dienests. Kopumā nodokļu zaudējumi saistībā ar «aplokšņu» algām pērn bijuši 1,07 miljardu eiro apmērā, kas ir pat vairāk nekā gadu iepriekš, kad nodokļu zaudējumi šādā veidā sasniedza 927,01 miljonu eiro. VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme norāda, ka situācija saistībā ar algas nodokļu plaisas jeb «aplokšņu» apmēru ir dramatiska, un steidzami ir nepieciešama koordinēta rīcība, lai šo plaisu samazinātu.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks ASV galvaspilsētā Vašingtonā ticies ar ASV aizsardzības sekretāra pienākumu izpildītāju Patriku Šenehenu. Amatpersonas parakstījušas divpusējās sadarbības plānu, kurā noteiktas prioritātes Latvijas un ASV sadarbībai aizsardzības jomā šim un turpmākajiem četriem gadiem.

Apvienotie Arābu Emirāti paziņojuši, ka nedēļas nogalē notikuši uzbrukumi vairākiem naftas kuģiem. Tiem nodarīti pamatīgi bojājumi, taču incidentos cilvēki nav cietuši un naftas noplūde nav notikusi. Šādi uzbrukumi radījuši jaunu satraukumu par situācijas saasināšanos reģionā, pastiprinoties saspīlējumam starp ASV un Irānu. 

Turpinām ziņas

Nākamnedēļ Rīgā satiksmei pilnībā varētu atvērt Augusta Deglava ielas pārvadu, pieļauj Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Oļegs Burovs. Pēc Burova teiktā, viņš šodien iepazinies ar pārvada stiprināšanas darbu gaitu, un būvnieki tos cer pabeigt līdz piektdienai. Ceturtdien, 16.maijā, pārvadu apmeklēt tiks aicināts Būvniecības valsts kontroles birojs un Valsts policija. Jau ziņots, ka 25.aprīļa rītā pēc iekšlietu ministra rīkojuma Deglava ielas pārvads tika slēgts satiksmei, izraisot pamatīgus satiksmes sastrēgumus šajā Rīgas daļā. 

Atsākušies būvdarbi uz autoceļa Augšlīgatne–Skrīveri posmā no krustojuma ar autoceļu Tīnūži–Koknese līdz Skrīveriem. Pagājušajā būvdarbu sezonā tur izbūvēja jaunu salturīgo un šķembu slāni, kā arī pamata un saistes asfalta kārtas, bet no Daugavpils šosejas tālākā tilta pār Maizīti vietā iebūvēja lielizmēra tērauda caurteku. Tagad atlicis pabeigt darbus pie lietus ūdens kanalizācijas un drenāžas izbūves Skrīveros, kā arī visā posmā ieklāt asfalta virskārtu. Skrīveros tiks izbūvēts arī gājēju celiņš un apgaismojums. Jūnija otrajā pusē, kad plānots veikts asfaltēšanas darbus, satiksme posmā tiks regulēta ar luksoforiem. Būvdarbus veic SIA Strabag. Šo darbu līgumcena ir deviņi miljoni eiro un tos līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds. Darbus paredzēts pabeigt šovasar. 

Un vēl

Francijas pilsētā Kannās notiek pēdējie starptautiskā kinofestivāla sagatavošanas darbi. Prestižākais Eiropas filmu festivāls šogad notiks no rītdienas, 14. maija līdz 25. maijam. Pasākuma rīkotāji informē, ka šogad īpaši tiks godināta franču kino klasiķe Anjēze Varda, kura pagājušā gadsimta 50. un 60. gados aktīvi līdzdarbojās tā dēvētā jaunā viļņa kustībā un būtiski ietekmēja  kinomākslas attīstību. Tikmēr kinokritiķi atgādina, ka šā gada festivāla žūriju vadīs oskarotais meksikāņu režisors Aleksandro Gonsaless Injaritu, un tajā būs skatāmi daudzu pazīstamu režisoru darbi.

Atstājiet komentāru