2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 10.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 10.maijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Cīņā par Valsts prezidenta krēslu sola iesaistīties trīs kandidāti - Levits, Jansons un Šmits; Atlaista Preiļu slimnīcas valde; un Anglijas futbola slavenībai Bekhemam par tālruņa lietošanu pie stūres atņemtas tiesības.

Radio1 Riebiņu novada ziņas pulksten 11.00 un 12.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: «Pasažieru vilciena» bijušo valdi notiesā par pārkāpumiem vilcienu iepirkumā 2012.gadā;un Populārā grupa Credo svinēs 45.gadu jubileju.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Jaunajā veselības apdrošināšanas sistēmā neapdrošinātajiem grib piedāvāt noteikt mazu, bet obligātu iemaksu; Svētdien visā Latvijā atzīmēs Mātes dienu; un Kādas ir sinoptiķu proignozes par laiku brīvdienās un nākamajā nedēļā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Cīņā par Valsts prezidenta krēslu sola iesaistīties trīs kandidāti - Levits, Jansons un Šmits; Atlaista Preiļu slimnīcas valde; un Anglijas futbola slavenībai Bekhemam par tālruņa lietošanu pie stūres atņemtas tiesības.

Visā Latvijā šodien pusvienpadsmitos uz trim minūtēm Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests sadarbībā ar Iekšlietu ministrijas Informācijas centru iedarbinās trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu to darbību, kā arī, lai konstatētu iespējamos bojājumus. Šodien iedzīvotājiem nav pamata uztraukties un nekāda turpmākā rīcība nav nepieciešama, jo tā ir tikai kārtējā trauksmes sirēnu pārbaude. Tās paredzētas iedzīvotāju ātrai brīdināšanai gadījumos, kad notikusi dabas vai tehnogēna katastrofa. Glābšanas dienests atgādina, ka gadījumos, ja iedzīvotāji iepriekš nav brīdināti par sirēnu pārbaudi, izdzirdot trauksmes sirēnu signālu, iedzīvotājiem jāieslēdz televizori un radioaparāti, informācijas saņemšanai par turpmāko rīcību. Latvijā ir uzstādītas 164 trauksmes sirēnas, kuras ir izvietotas tā, lai  raidītais skaņas signāls būtu dzirdams apmēram pusotra kilometra rādiusā 

Saeimas Prezidijs vakar nolēma, ka Valsts prezidenta vēlēšanas notiks 29.maijā, un līdz šim savu gatavību kandidēt tajās pauduši trīs pretendenti - koalīcijas virzītais Eiropas Savienības tiesas tiesnesis Egils Levits, Zaļo un zemnieku savienības virzītais tiesībsargs Juris Jansons un dažu "KPV LV" iekšējās opozīcijas deputātu atbalstītais parlamentārietis Didzis Šmits. Valsts prezidenta ievēlēšanai nepieciešama vismaz 51 deputāta balss. Šoreiz pēc izmaiņām Satversmē Valsts prezidents tiks ievēlēts atklātā balsojumā. Jau ziņots, ka pašreizējais Valsts prezidents Raimonds Vējonis nolēmis nekandidēt uz otro termiņu augstajā amatā.

Latvijā patēriņa cenas šogad aprīlī salīdzinājumā ar martu varētu būt augušas par 0,6-0,8%, kas nozīmē, ka gada inflācija sasniegusi apmēram 3,2-3,4%,  prognozē banku analītiķi. Galvenais kāpumu veicinošais faktors līdzīgi kā martā arī aprīlī, visticamāk, bijis sezonāls cenu pieaugums apģērbam un apaviem, kā dārgāka kļuvusi degviela. Neliels cenu pieaugums varētu būt bijis pārtikai, kā arī apģērbiem un apaviem. Centrālā statistikas pārvalde šodien paziņos oficiālos datus par patēriņa cenu izmaiņām.

Vakar vakarā Rīgā, pie Uzvaras parka, kur norisinās tā dēvētās "Uzvaras dienas" svinības, tramvajs notriecis divas gājējas. Negadījums noticis pēc pulksten desmitiem vakarā. Kā informē Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, abas zem tramvaja pakļuvušās sievietes guvušas smagus savainojumus. Viņas nogādātas slimnīcā, būdamas pie samaņas. Mediķi notikuma vietā ieradušies acumirklī, jo vairākas brigādes dežūrējušas turpat, tieši blakus Uzvaras parkam, kur vakar norisinājās pasākums par godu 74.gadadienai kopš Padomju Savienības Sarkanās armijas uzvaras pār nacistisko Vāciju Otrajā pasaules karā.

Turpinām ziņas

Vakar Preiļu slimnīcas kapitāldaļu turētāju kopsapulcē atlaista slimnīcas valde. Kopsapulcē tika skatīti jautājumi par slimnīcas 2018.gada pārskata apstiprināšanu, peļņas izlietošanu un vēl citiem jautājumiem. Kā apliecina Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda, kas ir slimnīcas kapitāldaļu turētāja, radās neskaidrības un bažas par slimnīcas valdes darbu, tāpēc tika nolemts, ka to nepieciešams atlaist. Valdi līdz šim veidoja trīs locekļi. Slimnīcā ir ievēlēta jauna pagaidu valdes priekšsēdētāja Skaidrīte Žukova. Iemeslus kādēļ slimnīcā atlaista valde uzskaitīja Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda, norādot, ka slimnīcas apgrozījums pagājušā gadā bija nedaudz virs trim miljoniem, un savukārt izdevumu pozīcijā "Citi izdevumi" ir vairāk nekā pusmiljons eiro, un nav konkrēta atšifrējuma. Tālāk valde ir pārkāpusi savas pilnvaras. Tika izveidota Rehabilitācijas nodaļas filiāle Varakļānos, bet kapitāla daļu turētāji netika par to informēti. Tuvākajā laikā tiks sludināts jauns valdes locekļu konkurss.

Sociālajā tīklā „Facebook” milzīgu popularitāti guvis ieraksts, kurā kāda sieviete raksta, ka Rīgas Stradiņa slimnīca atsakoties veikt pacientei operāciju, kamēr Valsts asinsdonoru centrā nav savākts šai operācijai nepieciešamais asiņu daudzums. Slimnīcā norāda, ka ziņa ir nepatiesa. Ar aicinājumu atsaukties un ziedot asinis dalījusies Ieva Ozoliņa. Viņa arī raksta, ka pacientei ātrāk neveic operāciju, kamēr asinis nebūs saziedotas. Gandrīz 10 tūkstoši cilvēku dalījušies ar šo palīgā saucienu, bet komentāros iesaka tiesāties ar slimnīcu par šādu bartera sistēmu un izsaka citus nievājošus komentārus. Slimnīcā skaidro, ka paciente sen ir izoperēta, bet interneta vidē izplatītās ziņas ir nepatiesas.

Un vēl

Bijušais Anglijas izlases futbolists Deivids Bekhems vakar uz sešiem mēnešiem zaudēja autovadītāja tiesības par tālruņa lietošanu pie stūres. Lietas izskatīšanā Londonas dienvidos Bromlijas rajona Maģistrātu tiesā 44 gadus vecais Bekhems atzina savu vainu. Viņu pie "Bentley" stūres ar tālruni rokā 21.novembrī Londonā pamanīja kāds garāmgājējs. Bijušais "Manchester United" un Madrides "Real" futbolists par pārkāpumu saņēma sešus soda punktus, kas uz laiku liedz viņam saglabāt autovadītāja tiesības.

Radio1 Riebiņu novada ziņas pulksten 11.00 un 12.00

Riebiņu novadā aprīlī tika nodoti ekspluatācijā trīs objekti – trīs pašvaldības autoceļi uzņēmējdarbības vides infrastruktūras attīstībai: pašvaldības autoceļu Saules iela un Domes iela atsevišķu posmu pārbūve. Minētā ceļa būvdarbus veica SIA “Ošukalns”, bet būvdarbu kopējās izmaksas 193 tūkstoši 134 eiro, savukārt būvuzraudzību veica SIA “Firma L4”, kur izmaksas –  7 tūkstoši 515 eiro. 

Otrs ekspluatācijā nodotais objekts ir pašvaldības autoceļa Saimniecības iela posma pārbūve. Arī šī ceļa būvdarbus veica SIA “Ošukalns “, būvdarbu kopējās izmaksas 96 tūkstoši 759 eiro, būvuzraudzību veica SIA “Firma L4”, kurai par pakalpojumu tika samaksāti 4 tūkstoši 359 eiro. 

Trešais objekts - pašvaldības autoceļa Riebiņi – Kalnacki posma pārbūve. Arī šajā objektā būvdarbus veica SIA “Ošukalns”, būvdarbu kopējās izmaksas 122 tūkstoši 596 eiro,  būvuzraudzību veica SIA “Firma L4” par 5 tūkstoši 811 eiro. 

Riebiņu novada dome realizē projektu “Preiļu novada un ietekmes areāla pašvaldību uzņēmējdarbības vides infrastruktūras attīstība”, kur Preiļu novada dome ir vadošais partneris, bet Riebiņu un Aglonas novadu pašvaldības kā projekta sadarbības partneri. Projekta mērķis ir paaugstināt Viduslatgales novados: Preiļu, Riebiņu, Aglonas esošo uzņēmumu sasniedzamību, attīstīt uzņēmējdarbību un paaugstināt konkurētspēju, uzlabot novada pievilcību, revitalizējot degradētās teritorijas novadā.  Projektā Riebiņu novadā plānots atjaunot 3.5 ha lielu degradēto teritoriju, radīt 18 jaunas darba vietas un uzņēmēji ir apliecinājuši, ka veiks nefinanšu investīcijas pašu nemateriālajos ieguldījumos un pamatlīdzekļos savā uzņēmumā vairāk kā viena miljona 71 tūkstoša 836 eiro  apmērā. 

Projektā paredzēta septiņu Riebiņu novada pašvaldības autoceļu un ielu pārbūve: Saules ielas vairāki posmi, Domes un Saimniecības ielas posmi, kā arī posmi autoceļos Opūgi –Runcavnieki, Riebiņi – Kalnacki,  Duntišķi –Skangaļu karjers – Riebiņi un Upes ielas posma pārbūve. Visos septiņos ceļu posmos būvdarbus veiks SIA Ošukalns, bet būvuzraudzību SIA “Firma-L4”.  Tā kā iepriekš minētie darbi tiks veikti vasarā, tad pašvaldība aicina autovadītājus un iedzīvotājus izturēties ar sapratni pret satiksmes ierobežojumiem un neērtībām minēto pašvaldības ceļu pārbūves darbu laikā. Plašāka informācija par ceļu būvdarbiem pieejama Riebiņu novada domes mājaslapā. 

Turpinām ziņas

Lielajā talkā Riebiņu novadā savākti 584 maisi ar atkritumiem. Par tradīciju ir kļuvis, ka Sīļukalna mednieki sakopj autoceļa nomales. Tā mednieku biedrība „Ošasmala” piedalījās lielceļa Rudzāti – Stirniene posma Aizpurieši – Kassalieši un meža ceļa Aizpurieši – Vilciņi ceļmalu uzkopšanā, bet ceļa posmā Sīļukalns – Čaunāni talkoja mednieku kolektīvs „Duplets”. Arī Sīļukalna ciemata centrā rosījās talcinieki. Sakopts Galēnu parks, Ošupes muižas un Galēnu ciemata centra teritorija. Tāpat tika sakopts Silajāņu ciemata centrs, Kotļarovas ciemata apkārtne un teritorija starp Mazo un Lielo Ostrovas ezeru Silajāņu pagastā. Savukārt Rušonas pagastā tika sakoptas Gailīšu kapsēta, tāpat savākti atkritumi Aglonas stacijā, Kastīres ciematā un Geļenovas parkā. Novada centrā – Riebiņos tika sakopts Riebiņu parks, bet multifunkcionālā jauniešu iniciatīvu centra  “Pakāpieni” dalībnieki jau otro gadu turpināja sakārtot Feimankas upes krastu aiz Riebiņu Sv. Pētera un Pāvila Romas katoļu baznīcas. Daudzviet novadā ne tikai savāca atrastos atkritumus, bet iekopa un labiekārtoja teritorijas. 
 
Šogad plānota Kapinieku kapsētas kapličas atjaunošan. Kapsēta atrodas Riebiņu novada Sīļukalna pagasta Kapinieku sādžā, pie autoceļa Rožupe –Varakļāni 22. kilometrā. Esošā kapliča tika uzcelta vairāk kā pirms 60 gadiem, tādēļ šobrīd pamati, nesošās koka konstrukcijas, logi, durvis kā arī jumts ir pilnībā nolietojušies. Riebiņu novada pašvaldība 2019. gada budžetā atjaunošanas darbiem atvēlēja  2 tūkstoši eiro, taču lai varētu veikt kvalitatīvus atjaunošanas darbus, šīs summas nepietiks. Tādēļ iedzīvotāji, kuriem tuvinieki atdusas Kapinieku kapsētā, tiek aicināti atbalstīt kapličas atjaunošanas darbus Informāciju var saņemt, zvanot pa tālruņa numuriem: 29376691 vai 26150835.
Riebiņu novada pašvaldības mājaslapā publicēta informācija par kapusvētku laikiem Riebiņu novada kapsētās.

Un vēl par kultūras pasākumiem

Galēnu kultūras namā 10. maijā plkst. 13.00 Māmiņdienas koncerts, piedalās Galēnu pamatskolas skolēni.

Riebiņu centrālajā bibliotēkā 17. maijā plkst. 11.00 jaunāko grāmatu apskats un vērtējums, bet 18. maijā plkst. 11.00 “Ģimenes prieks” – ģimenes dienai veltīts pasākums.

Stabulnieku kultūras namā  Ģimeņu dienai veltīts koncerts “Kad pavasaris priecē” 18. maijā plkst. 20.00, bet plkst. 22.00 atpūtas vakars pie galdiņiem kopā ar muzikantiem – Arni & Stasiku.

Silajāņu kultūras namā 19. maijā plkst. 14.00 mātes un ģimeņu dienai veltīts koncerts ar pašdarbības kolektīvu piedalīšanos.

Rušonas kultūras namā 25. maijā plkst. 19:00 pašdarbības kolektīvu koncerts “Tiekamies maijā”.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: «Pasažieru vilciena» bijušo valdi notiesā par pārkāpumiem vilcienu iepirkumā 2012.gadā;un Populārā grupa Credo svinēs 45.gadu jubileju.

Par pārkāpumiem vērienīgajā pasažieru vilcienu iepirkumā 2012.gadā tiesa par vainīgu atzinusi bijušo “Pasažieru vilciena” valdi. Visi četri notiesāti par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu noslēdzot augsta riska darījumu par vilcienu piegādi ar spāņu uzņēmumu. Saskaņā ar izmeklētāju aplēsēm valstij varētu būt nodarīti 1,5 miljonu eiro zaudējumi. Bijušajam uzņēmuma valdes priekšsēdētājam Nilam Freivaldam tiesa piesprieda naudas sodu 45 minimālo mēnešalgu apjomā jeb 19 tūkstoši 350 eiro. Savukārt pārējos apsūdzētos “Pasažieru vilciena” valdes locekļus tiesa sodīja ar naudassodu 40 minimālo mēnešalgu jeb 17 tūkstoši 200 eiro apmērā. Visiem četriem tiesa arī noteica aizliegumu ieņemt vēlētus amatus valsts un pašvaldības kapitālsabiedrībās.

Vakar notikušas sarunas par telekomunikācijas uzņēmuma "Tet" un mobilo sakaru operatora "Latvijas mobilais telefons" apvienošanu. Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro aģentūrai LETA skaidro, ka abu uzņēmumu akcionāri - Satiksmes ministrija, Ekonomikas ministrija un "Telia Company" - pārsprieda jautājumus par "Tet" un LMT nākotnes perspektīvām. Nemiro sacīja, ka uzņēmumu akcionāru mērķis ir palielināt kompāniju ieņēmumus, un abu uzņēmumu optimizācija to varētu veicināt, tomēr par šo uzņēmumu apvienošanuvēl esot pāragri spriest.

Ikšķiles novada pašvaldība nolēmusi vērsties Satversmes tiesā par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces izdotā rīkojuma atcelšanu, kas liedza pašvaldībai noskaidrot iedzīvotāju viedokli par novada patstāvības saglabāšanu. Vakar, 9.maijā, Ikšķiles novada dome ārkārtas sēdē izskatīja jautājumu par Ikšķiles novada iedzīvotāju aptaujas "Ikšķiles novada balsojums" nolikumu, kurā domes deputāti vienbalsīgi pieņēma lēmumu neatcelt aptaujas norisi. Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš informēja klātesošos, ka divu mēnešu laikā tiks sagatavoti pamatojumi 9.maija lēmuma pieņemšanai un trīs mēnešu laikā tiks iesniegta prasība Satversmes tiesā par pašvaldību lietu ministra Jura Pūces izdotā rīkojuma atcelšanu.Turpinām ziņas

Rīt, 11. maijā Jēkabpilī notiks divi Sirds veselības dienas pasākumi: Jēkabpils Mežaparkā no pulksten 11.00 līdz 14.00 un tirdzniecības centrā «Sēlija»  – no pulksten 15.00 līdz 18.00. Pasākumu laikā būs iespēja noklausīties kardiologa ieteikumus sirds veselības uzturēšanai un uzlabošanai, individuāli aprunāties un uzdot sev interesējošus jautājumus par sirds veselību, kā arī noteikt holesterīna un glikozes līmeni, izmērīt asinsspiedienu un noteikt ķermeņa masas indeksu. Dalība pasākumos un visas pārbaudes pasākuma apmeklētājiem ir bez maksas.

Mūsdienu mākslas galerijā Līvānos rīt, 11.maijā pl.17:00 atklās gleznotājas Sandras Strēles personālizstādi “Gatavojoties ziemai”. Lielformāta instalācijas pievērsīsies mūsdienu cilvēkam joprojām ļoti raksturīgajai vēlmei veidot krājumus, kaut ko kolekcionēt, neizsverot šo lietu turpmāko derīgumu nākotnē. Teiciens “gatavot krājumus ziemai” iezīmē cilvēka nepārtraukto vēlmi un nepieciešamību pēc drošības, labāko laiku gadā – vasaru un rudeni-, kad dabā pieejams daudz augļu, ogu un dārzeņu, izmantot, lai gatavotos sliktākajam laikam – ziemai. Instalācijas ilustrēs visdažādāko lietu krāšanu, glabāšanu, “pazušanu tajās”, nespēju tās visas izmantot, lietu novecošanu, aktualitātes zaudēšanu un potenciālu to pazušanai nebeidzamos kastu krāvumos. 

Un vēl

Populārajai grupai Credo klāt kārtējā apaļā jubileja, rīt 11. maijā ar diviem koncertiem Liepājas koncertzālē Lielais dzintars tiks atzīmēta šīs apvienības 45. dzimšanas diena. Šis koncerts šoreiz būs īpašs ne tikai ar zīmīgā skaitļa piesaukšanu, bet gan vairāk ar to, ka tiek piesolīta Credo zelta sastāva kāpšana uz skatuves. Kā zināms grupas pirmsākumi meklējami 1974. gada beigās, kad skolasbiedri – no Līviem aizgājušais basģitārists Valdis Skujiņš, Verners Bokums, Gina Burkēvice, kā arī Aivars Liepiņš un Valērijs Kosmiņins - uzsāka kopīgus mēģinājumus. Nedaudz vēlāk grupa kļuva par kokapstrādes kombināta No 1979. gada grupa uzstājās ar nosaukumu Credo.  Tajā pašā gadā grupa ieguva pirmo vietu Padomju estrādes mūzikas festivālā Liepājā, tai pievienojās solists Guntis Veits un sākās sadarbība ar Raimondu Paulu. 1980. gadā grupas atpazīstamība sasniedza pašu augstāko virsotni: Credo izpildītā Ziņģe par bailēm superpopulārajā Mikrofona dziesmu aptaujā ierindojās trešajā vietā. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Jaunajā veselības apdrošināšanas sistēmā neapdrošinātajiem grib piedāvāt noteikt mazu, bet obligātu iemaksu; Svētdien visā Latvijā atzīmēs Mātes dienu; un Kādas ir sinoptiķu proignozes par laiku brīvdienās un nākamajā nedēļā.

Veselības ministre Ilze Viņķele jaunajā veselības apdrošināšanas sistēmā piedāvās neapdrošinātajiem noteikt mazu, bet obligātu iemaksu, kas faktiski nozīmēs vienota veselības aprūpes pakalpojumu groza ieviešanu Latvijā. Personas, kuras neiekļausies apdrošināšanas sistēmā, Veselības ministrijas ieskatā, būs neliela grupa, un tajā varētu būt, piemēram, laulātais, kuru uztur otrs laulātais, vai cilvēki, kas dzīvo no kapitāla ienākumiem. Šīm personām gada sākumā būs jāveic veselības apdrošināšanas maksājums 51 eiro apmērā. Šie cilvēki saņems paziņojumu, ka līdz noteiktam laikam šī summa jāsamaksā. Tiem, kuri savlaicīgi nebūs samaksājuši, medicīniskā palīdzība netiks atteikta, taču viņiem atgādinās, ka maksājums ir jāveic. Veselības aprūpes sniedzēji nenodarbosies ar nesamaksātās apdrošināšanas iemaksu piedziņu.

Daudzviet Latvijas mežos saglabājas augsta ugunsbīstamība, bet vietām valsts centrālajā daļā tā kļuvusi ļoti augsta, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Dzeltenās krāsas brīdinājums Rīgā, Vidzemē un Zemgalē nomainīts pret oranžo. Tas ir augstākais iespējamais brīdinājums par ugunsbīstamību. Sarkanā līmeņa brīdinājumi Latvijā tiek izplatīti tikai lielu plūdu, stipras vētras vai postoša pērkona negaisa gadījumā. 

Divi ASV Pārstāvju palātas locekļi no Demokrātu partijas vakar pievienojās aktīvistiem, kas Kapitolijā iesniedza Kongresam 10 miljonu cilvēku parakstus ar aicinājumu sākt impīčmenta procedūru pret prezidentu Donaldu Trampu. Starp likumdevējiem, kas aicina uz Trampa impīčmentu, ir demokrātu senatore Elizabete Vorena, kura plāno kandidēt ASV prezidenta vēlēšanās 2020.gadā. Citi demokrāti, tai skaitā Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi, ir brīdinājuši no impīčmenta procedūras, jo tā varētu sašķelt nāciju.

Turpinām ziņas

Sestdien, 11. maijā plkst. 16.00 Krustpils kultūras nams aicina ikvienu uz amatierkolektīvu koncertu „60 gadus kā bišu stropā”. Koncerts būs bez ieejas maksas. Krustpils kultūras nama pasākumu organizatore Vita Artjomenko informē, ka pirms 60 gadiem, 1959. gada 20. martā, piedaloties celtnes arhitektam Andrejam Aivaram, Krustpils kultūras nams tiek atklāts un sāk dzīvot savu dzīvi, sevī pulcinot dažādus kolektīvus. Patlaban Krustpils kultūras namā darbojas 19 amatierkolektīvi. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Svētdien, 12. maijā, Latvijā atzīmē Mātes dienu. Tā ir diena, kad īpaši godinām mātes, vecmāmiņas, krustmātes, augstu vērtējot nesavtīgo ieguldījumu ģimenē un bērnu ikdienas dzīvē. Pirmo reizi Mātes diena maija otrajā svētdienā tika svinēta 1908. gadā ASV, kad svētdienas skolas skolotāja Anna Rīsa Džārvisa no Rietumvirdžīnijas, godinot savu māti, rīkoja baznīcu dievkalpojumus. Mātes dienu dažādās pasaules valstīs svin dažādos datumos, un pārsvarā tā ir svētku diena. Mātes diena Latvijā jau ir kļuvusi par ikgadēju un neatņemamu svētku dienu. 

Jēkabpilī Mātes dienā notiks divi pasākumi. Pulksten 12tos Jēkabpils Tautas namā notiks Mātes dienai veltīts koncerts, kurā piedalīsies bērnu vokālais ansamblis „Dziesmiņa” un hip-hop deju studijas „Xeny Dance Studio” dejotāji. Savukārt pulksten  vienos dienā biedrība “Atspulgs” aicina visas māmiņas ar bērniem un bērniem ratiņos pulcēties uz dambja iepretim Strūves parkam. No šīs vietas līdz Kena parkam iecerēts māmiņu un bērnu svētku gājiens. Kena parkā pulksten divos dienā notiks pašdarbnieku koncerts un radošās darbnīcas. 

Un vēl

Brīvdienās laiks Latvijā saglabāsies silts, svētdien vietām temperatūrai pārsniedzot +20 grādus, bet nākamās nedēļas sākumā gaidāmi lieli temperatūras kontrasti, liecina prognozes. Sestdien visos reģionos vietām līs, Vidzemē un Latgalē gaidāmas arī pērkona lietusgāzes. Gaisa temperatūra sasniegs +14..+19 grādus, vienīgi pašos valsts austrumos vēsāk, jo būs pārsvarā apmācies - ap +11..+13 grādiem. Svētdiena būs saulaināka, vietām var veidoties lielāki gubu mākoņi, kas atnes īslaicīgu, dažu minūšu lietu, taču kļūs siltāks, temperatūra sasniegs +16..+21 grādu.

Jaunās nedēļas sākumā Latvijai no rietumiem lēni tuvosies auksts gaiss, tādēļ sagaidāmi lieli teritoriāli temperatūras kontrasti. Pašreizējās prognozes rāda, ka pirmdiena Kurzemē būs apmākusies un temperatūra būs pat dienas laikā būs zem +10 grādiem, bet Vidzemē un Latgalē gaidāms saulains laiks, vietām ar īslaicīgiem pērkona negaisiem un temperatūra paaugstināsies līdz +20..+22 grādiem. Sinoptiķi norāda, ka gaisa masu kustība nedēļas sākumā būs lēna, un tās būs ar ļoti atšķirīgu temperatūru, un tas sarežģī laika prognozēšanu.

Atstājiet komentāru