2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 9.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 9.maijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties  :ES un pasaulē atzīmē Eiropas dienu; Krustpils kultūras nams ar koncertu atzīmēs 60gadu jubileju; un Sestdien Radžu ūdenskrātuvē norisināsies makšķernieku sacensības.

Radio1 Jēkabpils Novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:No 2023.gada ID karte būs obligāts personu apliecinošs dokuments; Skolas satrauc plāns patraukt valsts finansējumu par padziļināto programmu īstenošanu; un Izdod Mātes dienai veltītu pastmarku.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Savākti deputātu paraksti OIK parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidei; Iepriekšējā balsošānā var balsot jebkurā iecirknī Latvijā; un Austrālijas jaunajās 50 dolāru banknotēs ieviesusies drukas kļūda.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:ES un pasaulē atzīmē Eiropas dienu; Krustpils kultūras nams ar koncertu atzīmēs 60gadu jubileju; un Sestdien Radžu ūdenskrātuvē norisināsies makšķernieku sacensības.

Šodien Eiropas Savienībā un citur pasaulē tiek atzīmēta Eiropas diena, kas veltīta mieram un vienotībai kontinentā. Ik gadu 9. maijā Eiropas dienā tiek atzīmēta Francijas ārlietu ministra Robēra Šūmana deklarācijas gadskārta. Politiķis 1950. gadā teica runu, kurā ierosināja Eiropā praksē ieviest jauna veida politisko sadarbību, kas padarītu karu starp Eiropas valstīm neiedomājamu. Šūmana ideja bija izveidot Eiropas institūciju, kas apvienotu un pārraudzītu ogļu un tērauda ražošanu. Jau nepilnu gadu pēc tam tika parakstīts līgums par tādas izveidi. Šūmana priekšlikumu uzskata par pašreizējās Eiropas Savienības pirmsākumu. Šogad izskanējusi iniciatīva Eiropas dienu 9. maijā nākotnē padarīt par oficiālu brīvdienu visā Eiropas Savienībā. 

Zaļo un zemnieku savienību veidojošās Latvijas Zemnieku savienības valde nolēmusi Valsts prezidenta amatam virzīt tiesībsarga Jura Jansona kandidatūru. Zināms, ka Jansons ir piekritis kandidēt uz valsts augstākās amatpersonas posteni. Savs lēmums šajā jautājumā vēl būs jāpieņem apvienībā esošajai Latvijas Zaļajai partijai. LZS nolēmusi Jansona kandidatūru virzīt Valsts prezidenta amatam, jo viņš ir nepolitisks, nepartejisks kandidāts, tāpat LZS novērtē tiesībsarga paveikto darbu daudzu sabiedrības problēmu risināšanā, kā arī viņa kompetenci. Jau ziņots, ka šodien 9.maijā sākas Valsts prezidenta kandidatūru pieteikšana. 

Lielbritānijas prinča Harija un viņa sievas Meganas Mārklas dēlam dots vārds Ārčijs Harisons Mauntbatens-Vindzors, vēsta BBC. Bērna vārds izziņots pēc tam, kad tika atrādīts karalienei Elizabetei II. Zīdaiņa varda izvēlē karaliskais pāris izvēlējies nelietot titula nosaukumu. Puisēns nāca pasaulē 6. maija rītā. Piedzimušā zēna svars ir 3,3 kilogrami. Par godu notikumam pirmdienas, 6.maija, vakarā arī īpaši tika izgaismotas vairākas Lielbritānijas galvaspilsētas Londonas ēkas.

Turpinām ziņas

Sestdien, 11. maijā plkst. 16.00 Krustpils kultūras nams aicina ikvienu uz amatierkolektīvu koncertu „60 gadus kā bišu stropā”. Koncerts būs bez ieejas maksas. Krustpils kultūras nama pasākumu organizatore Vita Artjomenko informē, ka pirms 60 gadiem, tālajā 1959. gada 20. martā, piedaloties celtnes arhitektam Andrejam Aivaram, Krustpils kultūras nams tiek atklāts un sāk dzīvot savu dzīvi, sevī pulcinot dažādus kolektīvus. Kopš 1962. gadā tas iegūst nosaukumu Jēkabpils rajona kultūras nams, bet 1999. gadā atgūst vēsturisko nosaukumu – Krustpils kultūras nams. Kopš 2010. gada tas ir Jēkabpils pilsētas pašvaldības Kultūras pārvaldes struktūrvienība. Krustpils kultūras namā darbojas 19 amatierkolektīvi. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Savukārt svētdien, 12.maijā visā Latvijā un arī Jēkabpilī atzīmēs Mātes dienu. Šajā dienā pilsētā notiks divi pasākumi. Pulksten 12tos Jēkabpils Tautas namā notiks Mātes dienai veltīts koncerts, kurā piedalīsies bērnu vokālais ansamblis „Dziesmiņa” un hip-hop deju studijas „Xeny Dance Studio” dejotāji. Savukārt pulksten  vienos dienā biedrība “Atspulgs” aicina visas māmiņas ar bērniem un bērniem ratiņos pulcēties uz dambja iepretim Strūves parkam. No šīs vietas līdz Kena parkam iecerēts māmiņu un bērnu ratiņgājiens. Nākot uz šo pasākumu dalībnieki aicināti ģērbties krāsaini un izmantot dažādus aksesuārus mazuļu ratu izpušķošanai. Kena parkā pulksten divos dienā notiks pašdarbnieku koncerts un radošās darbnīcas. 

Un vēl

Sestdiena 11.maijs Jēkabpilī būs sportiska. no paša rīta – no pl.7 līdz 11 Radžu ūdenskrātuvē norisināsies Jēkabpils atklātais čempionāts pludiņmakšķerēšanā. Pulcēšanās – peldvietas namiņā. Pieteikšanās – līdz pulksten 6:50. Savukārt pēc makšķernieku sacensībām, Jēkabpils Mežaparkā norisināsies Pašvaldību 56.sporta spēļu finālsacensības pavasara krosā. Reģistrēšanās no pulksten 10:30, atklāšanas parāde – pulksten 11:45, savukārt sacensību sākums – pulksten 12tos.

Radio1 Jēkabpils Novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Jēkabpils novada pašvaldība izsludina pieteikšanos uz Dignājas pagasta Vandāni ārsta palīga/feldšera amatu uz noteiktu laiku, uz pusslodzi, maksimālā alga pirms nodokļiem 405 eiro.
Galvenās prasības pretendentam: Ārstniecības personas sertifikāts, darbam nepieciešamas zināšanas un prasmes darbā ar datoru un informācijas sistēmām, e-pakalpojumiem veselības aprūpes jomā, vlamas B kategorijas autovadītāja tiesības. Pieteikumu un CV iesūtīt e-pastā: novads@jekabpilsnovads.lv vai iesniegt Jēkabpils novada pašvaldībā.

Zemā pasta pakalpojumu pieprasījuma dēļ Jēkabpils novada Dignājas pagastā no 20. maija tiek mainīts Dignājas pasta nodaļas darbības modelis, darbalaiks un atrašanās vieta, pielāgojot to iedzīvotāju reālajām vajadzībām. Turpmāk Vandānos visi pasta pakalpojumi katru darbdienu no plkst.13.30 līdz 14.30 tiks nodrošināti Dignājas pagasta pārvaldes telpās Kamenēs vai arī iedzīvotāji varēs tos ērti saņemt pie pastnieka tieši savā dzīvesvietā. 

Jēkabpils novada pašvaldība aicina pieteikt bērnus līdz 7 gadu vecumam, kuru deklarētā dzīvesvieta ir Jēkabpils novada teritorijā, uz Bērnības svētkiem 1. jūnijā plkst. 12 Kalna kultūras namā. Bērniņus un krustvecākus lūgums pieteikt līdz 20. maijam pie sava pagasta kultūras darbinieka. Sīkāka informācija pa tālr. 26824411 (Sandra Vecumniece) vai 27829666 (Marika Šicāne).

Turpinām ziņas

17. maijā Jēkabpils novada Dignājas brīvdabas estrādē norisināsies tradicionālie Daugavas svētki. Plkst. 20.00 Jēkabpils novada amatiermākslas kolektīvi, kā arī viesi no kaimiņu novadiem vienosies koncertā “Daugava vieno”.  Pēc koncerta būs iespēja baudīt Daugavas plostnieku zupu. Darbosies kafejnīca. Bet plkst. 22.00 pirmā šī gada zaļumballe Jēkabpils novadā! Muzicēs Ainars Bumbieris un DJ Rolands.

Izsludināta pieteikšanās Jēkabpils novada jauniešu komandas pārstāvniecībai Šarkovščinas rajona Baltkrievijā atklātajās tūrisma sacensībās dažādās sporta disciplīnās. Jēkabpils novada pašvaldība aicina 14 Jēkabpils novadā deklarētos jauniešus vecumā no 18-25 gadi pieteikties dalībai tūrisma sacensībās, kas norisināsies  no  14.-16. jūnijam. Disciplīnas: Velo tūrisms, Soļošana kalnos,  Ūdens tūrisma brauciens ar laivām, Badmintons, Pludmales volejbols, Roku laušanās, Virves vilkšana, kā arī kaujas spēle “Kazaki-razboiņiki” jeb divcīņas ar pneimatiskajiem zobeniem. Paredzēta arī svara bumbu celšana un Austrālijas daudzcīņa. Sacensībām jāpiesakās līdz 13.maijam.

Līdz 20. jūnijam amatniekus un mājražotājus aicina pieteikties dalībai VII Sēlijas novadu apvienības Tautas mākslas svētkos “Sēlija rotā” . Svētki norisināsies 29. jūnijā no plkst. 15.00 Jēkabpils novada Ābeļu pagasta estrādē pie Ābeļu skolas. Tālrunis jautājumiem – 22335439 (Daina).

Un vēl par kultūras un sporta pasākumiem

10.05. plkst. 16.00 Dignājas pagasta Vandānos Ģimeņu iniciatīvu telpā radošā darbnīca “Dzeja māmiņai”. Nodarbību vadīs bibliotēkas vadītāja Dace Grigorjeva.

10.05. plkst. 18.30 Dunavas kultūras namā Jēkabpils novada 2019. gada Zolītes čempionāta fināls.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:No 2023.gada ID karte būs obligāts personu apliecinošs dokuments; Skolas satrauc plāns patraukt valsts finansējumu par padziļināto programmu īstenošanu; un Izdod Mātes dienai veltītu pastmarku.

Valsts policija (VP) sākusi kriminālprocesu, pamatojoties uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sniegto informāciju par pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" (RS) konsultantu, iespējams, fiktīvu nodarbināšanu. Kriminālprocess sākts par faktu, un patlaban aizdomās turēto nav. Valsts policija "Rīgas satiksmes" konsultāciju līgumus sākusi vērtēt pēc informācijas saņemšanas no KNAB. Tā priekšnieks Jēkabs Straume iepriekš norādīja, ka birojam ir aizdomas par vairāk nekā desmit uzņēmumā it kā nodarbinātiem konsultantiem. "Rīgas satiksmes" un domes pārstāvji līdz šim nolieguši pārkāpumus un norāda, ka konsultanti uzņēmumā savus pienākumus pildījuši.

Publiskotajā bijušās Valsts drošības komitejas alfabētiskajā kartotēkā trūkst gandrīz 700 aģentu kartīšu, vēsta žurnāls "Ir", kas izveidojis "čekas" aģentu elektronisku datubāzi un salīdzinājis to ar Totalitārisma seku dokumentēšanas centra informāciju. Žurnāls izpētījis, ka VDK alfabētiskās kartotēkas apjoms izrādās daudz mazāks, nekā solīts, turklāt atšķirība mērāma simtos vai pat tūkstošos - atkarībā no tā, kurus Totalitārisma seku dokumentēšanas centrs nosauktos datus ņem par atskaites punktu.

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Personu apliecinošu dokumentu likumā, nosakot līdzšinējo personas apliecību jeb eID karti kā obligātu personu apliecinošu dokumentu. Jaunā kārtība būs spēkā no 2023. gada 1. janvāra. Personas apliecība būs obligāta visiem Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kas sasnieguši 15 gadu vecumu. Savukārt pase turpmāk tiks paredzēta kā izvēles personu apliecinošs dokuments vai kā ceļošanas dokuments uz valstīm, kurās eID karte netiek atzīta par personu apliecinošu un ceļošanas dokumentu.

Turpinām ziņas

Latvijā ir 45 izglītības iestādes, kurās īsteno padziļinātās mācību programmas. Tas nozīmē, ka šajās skolās bērni vairāk mācās, piemēram, valodas, mūziku vai mākslu, bet skolotājiem par darbu piemaksā. Taču līdz ar jaunā izglītības standarta ieviešanu no 2020. gada, paredzēts visas skolas vienādot un papildus finansējumu pārtraukt. Skolas uzskata, ka tas nozīmēs padziļināto programmu galu, kas ir galvenais iemesls, kā dēļ skolēni viņu mācību iestādes izvēlās. 

Nākamajā - 2020. gadā - 22. jūnija darba dienu, kas iekrīt pirmdienā starp svētdienu 21. jūniju un svētku dienu 23. jūniju no valsts budžeta finansējamās valsts pārvaldes iestādēs, kurās noteikta piecu dienu darba nedēļa no pirmdienas līdz piektdienai, ir iecerēts pārcelt uz sestdienu, 2020. gada 13. jūniju. Līdz ar to uz Jāņiem valstī varētu būt piecas brīvdienas. Rīkojuma projekts „Par darba dienas pārcelšanu 2020. gadā” ceturtdien, 9. maijā, izsludināts valsts sekretāru sanāksmē. Tas vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāpieņem valdības sēdē.

Un vēl

Latvijas Pasts sadarbībā ar Latvijas vecāku organizāciju Mammamuntetiem.lv izdevis īpašu Mātes dienai veltītu pastmarku. Jaunās pastmarkas dizainu veidojusi māksliniece Kristīne Lapsa-Kalniņa. Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana paredzēta 2019. gada 10. maijā Rīgas 10. pasta nodaļā Elizabetes ielā. Savukārt plkst.11 turpat paredzēta atraktīva pastmarkas prezentācija, kurā piedalīsies vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa, Latvijas Pasta valdes loceklis Kristaps Krūmiņš un pastmarkas māksliniece.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Savākti deputātu paraksti OIK parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidei; Iepriekšējā balsošānā var balsot jebkurā iecirknī Latvijā; un Austrālijas jaunajās 50 dolāru banknotēs ieviesusies drukas kļūda.

Saeimā iesniegti nepieciešamie 34 deputātu paraksti obligātā iepirkuma komponentes sistēmas jautājumiem veltītas parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidei. Kā pirmais par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanu parakstījies tās iniciators, opozīcijas deputāts Didzis Šmits no KPV LV". Tāpat parakstījušies vairāki Zaļo un zemnieku savienības deputāti, citi "KPV LV" iekšējie opozicionāri, pie frakcijas nepiederošie un partijas "Saskaņa" deputāti. Parlamentāro izmeklēšanu paredzēts veikt par valsts rīcību, izveidojot Latvijas un Eiropas Savienības tiesību normām neatbilstošu valsts atbalsta sistēmu elektroenerģijas ražošanai no atjaunojamajiem resursiem un koģenerācijā. 

Eiropas Savienības prezidenti kopīgā paziņojumā aicina pilsoņus piedalīties maija pēdējā nedēļas nogalē gaidāmajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Paziņojumā, kurā pievienojies 21 ES dalībvalstu prezidents, pausts, ka Eiropas integrācija ir palīdzējusi realizēt gadsimtiem ilgu cerību uz mieru Eiropā pēc tam, kad nacionālisms un citas ekstrēmas ideoloģijas noveda Eiropu pie divu pasaules karu zvērībām. Prezidenti uzskata, ka iedzīvotājiem nevajadzētu uzskatīt mieru, brīvību, pārticību un labklājību par pašsaprotamu, tādēļ nepieciešama kopīga iesaiste šo vērtību stiprinošas Eiropas uzturēšanā.

Drona dēļ šorīt uz stundu apturēta aviosatiksme Vācijas noslogotākajā Frankfurtes lidostā, laikā no pulksten 7.20 līdz plkst.8.20, kamēr federālā policija ar helikopteru meklēja dronu un tā operatoru. Incidenta dēļ vairākas lidmašīnas novirzīja uz citām lidostām, tostarp uz Minheni. Policija turpina incidenta izmeklēšanu. Vācijas aviodispečeri pērn reģistrējuši 158 gadījumus, kad droni traucējuši regulārai aviosatiksmei, kas ir par 80% vairāk nekā 2017.gadā.

Turpinām ziņas

Saeima pirmajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, lai varētu noteikt, ka bērniem, kuri dzimuši pēc 2020. gada 1. janvāra, vairs nepiešķir nepilsoņa statusu. Šādas izmaiņas rosināja Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Balsojumā prezidenta iniciatīvu atbalstīja 62 deputāti, pret bija 26 deputāti un viens balsojumā atturējās.

Iespēja mainīt vēlēšanu iecirkni ir beigusies, bet tas neko nenozīmē – iepriekšējās balsošanas dienās Eiropas Parlamenta vēlēšanās var balsot jebkurā iecirknī Latvijā. Atgādinām, ka eID īpašniekiem šoreiz nav nepieciešama vēlētāja apliecība.

Autotransporta direkcija plāno jūnijā izsludināt iepirkuma konkursu par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu ar autobusiem reģionālajā maršrutu tīklā 2021.-2030.gadam. Paziņojums Autotransporta direkcijas mājaslapā liecina, ka tā 15.maijā direkcija organizē ieinteresēto piegādātāju informatīvo sanāksmi par plānoto iepirkumu. Sanāksmes laikā informēs par pretendentiem izvirzītajām prasībām, piedāvājumu atlases kritērijiem, tehniskā piedāvājuma vērtēšanas kritērijiem, prasībām attiecībā uz finanšu piedāvājuma sagatavošanu, iepirkuma līguma galvenajiem nosacījumiem un citiem ar iepirkumu saistītiem jautājumiem.

Un vēl

Austrālijas jaunajās 50 dolāru banknotēs ieviesusies drukas kļūda, kad banknotes tekstā viens un tas pats vārds kļūdainā formā parādās trīs reizes. Kļūda ieviesusies vārdā “atbildība”. Varasiestādes sola, ka nākamajā tirāžā, kas plānota šogad, kļūda tiks izlabota.Jaunās banknotes apgrozībā laistas oktobrī un pavisam to ir 46 miljoni.