2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 8.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 8.maijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Zināmi jaunākās aptaujas dati par partiju reitingiem pirms Eiroparlamenta vēlēšanām; Policistu izglītošanai tiks veidota jauna struktūrvienība kādā no Latvijas universitātēm; un Sākusies meža dzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu.

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Visticamāk lieta par  aizmirsto bērnu slimnīcā, nonāks Eiropas Cilvēktiesību tiesā; Uzskata, ka  piedāvātā novadu reforma nav mērķēta uz ekonomikas attīstību reģionos; un Ko liecina sinoptiķu prognozes par gaidāmo laiku brīvdienās?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Dzelzceļa elektrifikācijas projektu varētu īstenot samazinātā apjomā; No 15.maija zvani uz Eiropas valstīm kļūs lētāki; un Latvijā pērn bijis straujākais oglekļa dioksīda izmešu kāpums Eiropas Savienībā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Zināmi jaunākās aptaujas dati par partiju reitingiem pirms Eiroparlamenta vēlēšanām; Policistu izglītošanai tiks veidota jauna struktūrvienība kādā no Latvijas universitātēm; un Sākusies meža dzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu.

Par spīti tam, ka lielāko kritumu Eiropas Parlamenta vēlēšanu reitingos piedzīvojusi "Saskaņa", tai joprojām ir labākais rezultāts - 14% balsu. Savukārt, ierindojoties otrajā vietā, partiju apvienība "Attīstībai/Par!" apsteigusi "Jauno Vienotību", liecina jaunākais SKDS pētījums. "Attīstībai/Par!" un "Jaunajai Vienotībai" ir ļoti līdzīgi rādītāji: attiecīgi 10,9% un 10,8%. Par Nacionālo apvienību balsi sola atdot 9% vēlētāju, savukārt par Latvijas Krievu savienību - gandrīz 7%. Vēl 4,3% vēlas balsot par "Progresīvajiem", 3,8% par Zaļo un Zemnieku savienību, bet  3,2% par Jauno konservatīvo partiju. Latvijas Reģionu apvienībai atbalstu vēlēšanās sola 2% vēlētāju, bet "KPV LV" - 1,1%. Gandrīz procents ir politiskajam spēkam "Atmoda", 0,4% - "Jaunajai Saskaņai", 0,3% - "Latviešu nacionālistiem", 0,2% - Rīcības partijai, bet pa 0,1 % – Centra partijai un LSDSP.

Eiropas Komisija vakar samazināja eirozonas ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam, šādu lēmumu skaidrojot ar Ķīnas tautsaimniecības pieauguma tempa palēnināšanos un ASV īstenotajiem protekcionisma pasākumiem, turpretim Latvijas ekonomikas izaugsmes prognozi Eiropas Komisija atstājusi nemainīgu. Eiropas komisijas jaunākajās ekonomikas prognozēs lēsts, ka eirozonas ekonomika šogad pieaugs par 1,2%, nevis 1,3%, kā tika prognozēts iepriekš. Savukārt nākamajam gadam eirozonas ekonomikai tiek prognozēts 1,5% kāpums.

Eiropas Parlamenta vēlēšanas Lielbritānijā notiks neatkarīgi no tā, kāds būs rezultāts valdības sarunām ar opozīciju par iespējamo izeju no breksita strupceļa, vakar paziņojis premjerministres Terēzas Mejas faktiskais vietnieks Deivids Lidingtons. Viņš norādījis, ka ņemot vērā to, cik maz laika atlicis, nebūs iespējams pabeigt breksit procesu pirms datuma, kad saskaņā ar likumu jānotiek Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Eiroparlamenta vēlēšanas Lielbritānijā notiks 23.maijā.

ASV Kolorādo štatā Hailendsrānčas pilsētā vakar tika sarīkota apšaude skolā, nogalinot vienu un ievainojot septiņus skolēnus pusaudža vecumā, un pēc tās ir aizturēti divi aizdomās turēti vīrieši. Nogalinātais ir 18 gadus vecs jaunietis, kura vārds pagaidām netiek izpausts. Skola pēc apšaudes tika slēgta uz vairākām stundām. Vairākās citās šī rajona skolās tika veikti drošības pasākumi.

Turpinām ziņas

Tiesībsargājošo iestāžu amatpersonu izglītošanai tiks veidota jauna struktūrvienība kādā no valsts universitātēm, paredz Iekšlietu ministrijas sagatavotais konceptuālais ziņojums. Pie šāda secinājuma nonākusi darba grupa, kas veica izpēti par iekšlietu darbinieku izglītošanas iespējām. Kā risinājuma stiprās puses ir norādīta stabila infrastruktūra, kvalificēts personāls, pieredze, kā arī resursu ekonomija. 

No 1.jūnija stājas spēkā būtiskas izmaiņas saistībā ar kafijas, bezalkoholisko dzērienu un elektronisko šķidrumu realizācijas nosacījumiem Latvijā. Proti, kafiju, bezalkoholiskos dzērienus un elektroniskos šķidrumus jebkurš komersants Latvijā varēs tirgot tikai tad, ja tie būs iegādāti no apstiprinātas noliktavas turētāja vai arī, ja minētās akcīzes preces tirgotājs pats būs ievedis no citas Eiropas Savienības dalībvalsts vai importējis.

Un vēl

Pārtikas un veterinārais dienests uzsācis meža dzīvnieku – lapsu un jenotsuņu – vakcināciju pret trakumsērgu, izvietojot mežos vakcīnas kubiņus. Vakcīna nav bīstama ne cilvēkam, ne apkārtējai videi, tomēr, ja cilvēks nonācis tiešā saskarsmē ar vakcīnu – tā nonākusi acīs vai brūcē, jāvēršas pie ārsta. PVD aicina pieaugušos par vakcīnām informēt arī bērnus un lūgt tās nekādā gadījumā neaiztikt.  Vakcīna izskatās kā brūngans kubiņš, nedaudz mazāks par sērkociņu kastīti. Vakcīna nav paredzēta suņiem un kaķiem, tomēr, to apēdot, dzīvnieka veselība nebūs apdraudēta.

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Preiļu novada dome izsludinājusi konkursu ar mērķi noteikt interesantāko, labskanīgāko un atbilstošāko nosaukumu laukumam Raiņa bulvārī 19a, Preiļos. Konkursam jāpiesakās līdz 1. jūnijam, aizpildot pieteikuma anketu un iesniedzot to pašvaldībā sev ērtākā veidā: elektroniski, sūtot pieteikumu uz e-pasta adresi: dome@preili.lv, drukātā veidā, sūtot pieteikumu pa pastu uz Preiļu novada domi, Raiņa bulvāris 24, Preiļi, LV-5301 vai klātienē pieteikumu nogādājot Preiļu novada domes Apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā. Pieteikumā jānorāda laukuma nosaukuma priekšlikums un tā pamatojums, kā arī idejas autora kontaktinformācija. Pieteikuma anketa elektroniskā formā pieejama pašvaldības mājaslapā www.preili.lv, savukārt drukātā veidā – Preiļu novada domes Apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā.

Visi konkursam iesniegtie laukuma nosaukumi tiks izvērtēti, un labākā priekšlikuma autors saņems naudas balvu 200 eiro vērtībā. Iesniegtos priekšlikumus vērtēs pēc sekojošiem kritērijiem: nosaukuma atbilstība laukuma reprezentatīvajām funkcijām, tajā skaitā arī dažādu pasākumu rīkošanai, nosaukuma saderība ar laukuma arhitektonisko tēlu un vidi, nosaukuma labskanīgums un  atraktivitāte. Plašāka informācija - konkursa nolikumā, kas pieejams elektroniskā formā pašvaldības mājaslapā www.preili.lv, drukātā veidā – Preiļu novada domes Apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā.

Turpinām ziņas

Turpinot iepriekšējos gados iesākto tradīciju, arī šogad Preiļu novada skolēniem tiks piedāvāta iespēja vasaras brīvlaika daļu izmantot lietderīgā darbā savā pilsētā vai lauku ciematos. Nodarbinātības pasākumos vasarā varēs iesaistīties skolēni vecumā no 15 līdz 18 gadiem. Pašvaldība aicina skolēnu vecākus vai personas, kas realizē aizgādību, pieteikties Preiļu novada domes Apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā vai Preiļu novada pagastu pārvaldēs līdz 15. maijam. Noteikumi un pieteikums ir pieejami: www.preili.lv

Preiļu novada Labklājības pārvalde ATKĀRTOTI izsludina atklātu konkursu uz PANSIONĀTA “PREIĻI” MEDICĪNAS MĀSAS  amatu. Pieejamas divas vakances uz nenoteiktu laiku. Ar amata pienākumiem, uzdevumiem, prasībām pretendentiem un konkursa nolikumu var iepazīties pašvaldības mājas lapā www.preili.lv/. Plānotais darba attiecību uzsākšanas laiks  –  3.jūnijs. Amata pretendentu pieteikšanās un nepieciešamo dokumentu iesniegšanas termiņš –  līdz  24.maija plkst. 16.00. Papildu informāciju iespējams iegūt Preiļu novada Labklājības pārvaldē pie direktora, zvanot pa tālruni 65323200 vai 28638567.

Un vēl par kultūras pasākumiem

9. maijā no plkst. 13:00 – 16:00 Laukumā pie Preiļu Galvenās bibliotēkas notiks Eiropas pēcpusdiena. Programmā: Konkursi lieliem un maziem, spēles un viktorīnas, radošās darbnīcas un jautras stafetes.

9. maijā plkst. 16:00 Jauniešu centrā “Četri” projektā “Līdzās Tev!” norisināsies Spēļu vakars.

9. maijā plkst. 18.00 Preiļu kultūras namā norisināsies deju kopas “DANCARI” pavasara koncerts. Ieeja –bezmaksas.

10. maijā plkst. 13.00 Raiņa muzejā „Jasmuiža” notiks vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas darbu konkursa „Mans Raiņa dzejolis” noslēguma apbalvošanas pasākums. 

10. maijā plkst. 16:00 Jauniešu centrā “Četri” Fliiper turnīrs. Pieteikšanās 10. maijā no plkst. 15:30.

11. maijā Amerikāņu auto kluba 16. sezonas atklāšanas pasākums Preiļos. Ap plkst. 16.00 ikviens interesents varēs aplūkot amerikāņu spēkratus Raiņa bulvārī.

12. maijā plkst. 14.00 Preiļukultūras namā BĒBĪŠU PIENEŅPŪKU SVĒTKI

13. maijā plkst. 13.00 Pelēču kultūras namā Pelēču pamatskolas un Pelēču Kultūras nama kolektīvu māmiņdienai veltīts koncerts “Es vēlos, māt, Tev paldies pasacīt”

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Visticamāk lieta par  aizmirsto bērnu slimnīcā, nonāks Eiropas Cilvēktiesību tiesā; Uzskata, ka  piedāvātā novadu reforma nav mērķēta uz ekonomikas attīstību reģionos; un Ko liecina sinoptiķu prognozes par gaidāmo laiku brīvdienās?

Daugavpilī par liela apmēra narkotiku glabāšanu un realizāciju aizturēts kāds noziedzīgas grupas līderis. Latgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja darbinieki sadarbībā ar Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes amatpersonām 28. aprīlī Daugavpils novadā apturēja kādu aizdomīgu transportlīdzekli, kuru pārmeklējot atrada ap 500 gramiem amfetamīnu. Turpinot izmeklēšanu un veicot operatīvās darbības pasākumus kriminālprocesā vakar tika aizturēts Daugavpils noziedzīgās grupas līderis, kāds 1969. gadā dzimis vīrietis, kurš ceturtdien tiks nogādāts tiesā, kur tiks lemts par drošības līdzekli – apcietinājumu.

Visticamāk, lieta saistībā ar izskanējušo informāciju par cilvēktiesību pārkāpumiem, bērnu vairāku gadu garumā bez pamatojuma turot psihoneiroloģiskajā slimnīcā, nonāks Eiropas Cilvēktiesību tiesā, šodien pēc slēgtas Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdes par notikušo sacīja Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere. Pēc viņas paustā, atbildība par notikušo jāuzņemas gan Rīgas domei, kuras bāriņtiesa nenodrošināja personas pārstāvību, gan arī Labklājības ministrijai kā valstij saistībā ar nepienācīgi izvērtēto adopciju.

Pēc šodien notikušās Būvniecības valsts kontroles biroja un Rīgas domes Satiksmes departamenta sanāksmes pieņemts lēmums uzsākt Augusta Deglava ielas pārvada siju balstīšanu. Nepieciešamos stiprinājumus plānots uzstādīt līdz 20.maijam, pēc kā Būvniecības  birojs atkārtoti pārvadu apsekos un lems vai pār to ir iespējams pilnībā atjaunot satiksmi.

Turpinām ziņas

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas piedāvātā novadu reforma nav mērķēta uz ekonomikas attīstību reģionos, bet gan to, lai nodrošinātu iedzīvotājiem līdzvērtīgus pakalpojumus, norāda Latvijas Radio uzrunātie ekonomisti. Ekonomists Andris Miglavs stāsta, ka administratīvi teritoriālās reformas galvenais mērķis ir izveidot lielākus novadus ar lielāku iedzīvotāju skaitu. Šobrīd mazākajā novadā ir tikai 1000 iedzīvotāji. Ekonomists Andris Miglavs uzskata, ka reforma nenesīs būtisku administratīvo izmaksu ietaupījumu, bet atbalstāmi esot tas, ka valdība turpina iepriekšējo reformu, kas sākās pirms 10 gadiem un tā arī netika pabeigta. 

Šorīt pie Vides un reģionālās attīstības ministrijas bija pulcējušies aptuveni 60 Ikšķiles novada iedzīvotāji, paužot neapmierinātību ar veidu, kādā tiek īstenota administratīvi teritoriālā reforma. Kā novēroja aģentūra LETA, akcijas dalībnieku vidū ir kā Ikšķiles novada uzņēmēji, tā arī pašvaldības iedzīvotāji. Piketētājiem līdzi bija plakāti ar uzrakstiem "Ķepas nost no Ikšķiles novada!", "Ļaujiet Ikšķilei runāt", kā arī "Mazs bij' tēva novadiņš, bet diženi turējās!". Akcijas dalībnieki tāpat dziedāja tautas dziesmas, kuru vēstījums sasaucas ar pasākumā aktualizēto problēmu. dzīvotu vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Ikšķiles novada uzņēmēju biedrības valdes loceklis un uzņēmējs Toms Āboltiņš intervijā Latvijas Radio norādīja, ka uzņēmēji neesot pret reformām, taču nepieciešami ekonomiskie aprēķini, ko no šīs reformas iegūs iedzīvotāji. Ikšķiles uzņēmēji esot bažīgi par to, ka, apvienojot novadus, finansējums tiks lielākoties jauno pašvaldību centriem, bet reģionos varētu būs mazāk, piemēram, ceļiem. Tāpat būšot ilgāks laiks dažādu uzņēmējiem būtisku atļauju un saskaņojumu kārtošanai. 

Un vēl

Maija pirmā nedēļa Latvijā bijusi par aptuveni trim grādiem aukstāka par klimatisko normu, bet lielais aukstuma vilnis tuvojas noslēgumam un tuvākajās dienās laiks kļūs krietni siltāks. Rīt diena gaidāma silta - līdz +14..+19 grādiem, laiks saulains, taču pastiprināsies austrumu vējš, brāzmās ap 10 metriem sekundē. Piektdien un sestdien salnu naktīs vairs nebūs, temperatūra nenoslīdēs zemāk +5..+10 grādiem, piektdienas rītā vietām valsts austrumos vēl ap +2 grādiem, taču dienas siltas - +15..+20 grādi, sestdien vietām līdz +23 grādiem. No svētdienas laiks atkal kļūs vēsāks, un nākamās nedēļas sākumā atkal iespējamas salnas, bet prognozes pagaidām vēl neskaidras un pastāv iespēja, ka salnas vairs neatgriezīsies.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Dzelzceļa elektrifikācijas projektu varētu īstenot samazinātā apjomā; No 15.maija zvani uz Eiropas valstīm kļūs lētāki; un Latvijā pērn bijis straujākais oglekļa dioksīda izmešu kāpums Eiropas Savienībā.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns šodien paziņoja, ka meklēs veidus, kā no amata atstādināt Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes vadītāju Daci Ķezberi. Bordāns uzskata, ka Ķezberes vadītā NEPLP ir vājinājusi medijus, tajā skaitā kritiski ir vērtējams organizētais Latvijas Televīzijas valdes konkurss. Ministrs uzskata, ka NEPLP gadiem nevis palīdzējusi, bet traucējusi sabiedriskajiem un komercmedijiem attīstīties Latvijas informatīvajā telpā. 

Dzelzceļa elektrifikācijas projekts, kas ir pats lielākais Kohēzijas fonda projekts 2014.-2020. gada plānošanas periodā, varētu tikt īstenots mazākā apjomā nekā sākotnēji plānots. Arvien līdz galam nav skaidrs, vai un cik lielā apmērā izdosies īstenot dzelzceļa elektrifikācijas pirmo kārtu. Pirms nepilna mēneša projekts iesniegts apstiprināšanai Eiropas Komisijā, kam lēmums jāpieņem līdz 11. jūlijam. Satiksmes ministrs Tālis Linkaitis norādījis, ka jebkādi lēmumi par iespējamām izmaiņām dzelzceļa elektrifikācijas projektā ir jāpieņem pēc iespējas ātrāk. Pretējā gadījumā pastāv risks projektam paredzēto naudu zaudēt. 

Irāna šodien paziņojusi, ka tā daļēji izstājas no 2015. gada kodolvienošanās. Teherāna arī informējusi, ka tā vairs neievēros urāna bagātināšanas un tā dēvētā smagā ūdens krājuma ierobežojumus, kas tika noteikti kodolvienošanās ietvaros. Irāna uzsvērusi, ka pārējām pusēm, kas vēl ievēro kodolvienošanos, ir dotas 60 dienas laika, lai īstenotu savas saistības, sevišķi banku un naftas sektoros. Irānas augstākā drošības padome skaidroja, ka šāds lēmums bijis nepieciešams, lai nodrošinātu Irānas tiesības un atjaunotu līdzsvaru, pēc tam kad pērn Vašingtona izstājusies no vienošanā.

Maskavas Šeremetjevas lidostā vakar noticis vēl viens incidents ar lidmašīnu "Sukhoi Superjet-100". Tas noticis ar lidaparātu, kuram plkst.22.25 vajadzēja izlidot uz Rīgu. Pēc iekāpšanas lidmašīnā, kāds no pasažieriem sajutis deguma smaku, un salonā sākusies panika. Pasažieri pieprasījuši lidmašīnu nomainīt, un viņi visi no lainera izvesti. Pēc lidmašīnas pārbaudes nekādi bojājumi netika konstatēti, un tā trešdien plkst.1.25 tomēr izlidoja uz Rīgu. Kā ziņots, lidsabiedrībai "Aeroflot" piederošā tās pašas markas lidmašīna svētdienas vakarā cieta katastrofā, kurā gāja bojā 41 pasažieris.

Turpinām ziņas

No 15.maija stājas spēkā mazumtirdzniecības tarifi starptautiskajiem zvaniem uz Eiropas Ekonomisko zonu. Tas nozīmē, ka, zvanot uz Eiropu, operators drīkstēs piemērot lietotājam ne vairāk kā 0,19 eiro par zvana minūti un 0,06 eiro – par īsziņu. Šādi tarifu griesti starptautiskajiem zvaniem uz Eiropu līdz šim netika noteikti – katrs operators piemēroja lietotājiem tarifus atšķirīgi. Arī turpmāk drīkstēs būt atšķirīgi tarifi, bet tie nedrīkstēs pārsniegt noteikto augšējo robežu.

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs maijā uzsācis informatīvo kampaņu, kurā aicina autovadītājus pēc ceļu satiksmes negadījumiem vairāk izmantot mobilo saskaņoto paziņojumu, kas pieejams OCTA lietotnē ikvienam Android vai Apple viedierīču lietotājam. Informatīvā kampaņa tiek finansēta no ceļu satiksmes negadījumu novēršanai un profilaksei paredzētajiem līdzekļiem, kurus veido apdrošinātāju veiktās iemaksas no OCTA polisēm. 

Un vēl

Latvijā pērn bijis straujākais ogļskābās gāzes izmešu pieaugums Eiropas Savienības dalībvalstu vidū, liecina  "Eurostat" jaunākie dati. Saskaņā ar tiem mūsu valstī enerģijas patēriņa izraisītais ogļskābās gāzes izmešu apmērs pērn salīdzinājumā ar 2017.gadu palielinājās par 8,5%. Vēl kāpums fiksēts Maltā, Igaunijā, Luksemburgā, Polijā, Slovākijā, Somijā un Lietuvā. Savukārt straujākais ogļskābās gāzes izmešu apmēra kritums pērn fiksēts Portugālē, Bulgārijā, Īrijā, Vācijā un Nīderlandē.

Atstājiet komentāru