2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 7.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 7.maijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Sprādzienā Ādažu poligonā gājusi bojā Albānijas Bruņoto spēku virsleitnante; "Miķelāni bekons" apgrozījums pērn pieauga par 7,7%; un Dārzkopji pēc brīvdienu salnām prognozē augļu un ogu ražas zudumus.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts prezidents Raimonds Vējonis nolēmis nekandidēt uz otro termiņu; Satiksmes ministrs izteicis neuzticību Latvijas dzelzceļš valdei; un Šodien ir pēdējā diena, kad vēl var mainīt iecirkni Eiroparlamenta vēlēšanām.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Veiktas būtiskas izmaiņās veselības aprūpes organizēšanas kārtībā; Zemgalē ugunsdzēsēji pārbaudīs ugunsdrošību daudzdzīvokļu mājās; un Ko liecina sinoptiķu jaunākās prognozes par laika apstākļiem nedēļas otrajā pusē.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Sprādzienā Ādažu poligonā gājusi bojā Albānijas Bruņoto spēku virsleitnante; "Miķelāni bekons" apgrozījums pērn pieauga par 7,7%; un Dārzkopji pēc brīvdienu salnām prognozē augļu un ogu ražas zudumus.

Sprādzienā Latvijā vakar gājusi bojā Albānijas Bruņoto spēku virsleitnante Zarife Hasanaja un ievainots kontingenta komandieris Klodians Tanuši un seržants Julians Kapajs, kas piedalījās NATO Otrā pasaules kara spridzekļu neitralizēšanas misijā. Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš informē, ka ir uzsākta dienesta izmeklēšana par negadījuma apstākļiem, un līdz brīdim, kad izmeklēšanā tiks noskaidroti notikušā cēloņi, arī pārtrauktas visa veida mācības Ādažu poligonā. NBS komandieris paudis līdzjūtību negadījumā bojāgājušo un cietušo karavīru ģimenēm, uzsverot, ka no Latvijas puses tiks darīts viss nepieciešamais, lai nodrošinātu viņu transportēšanu uz dzimteni.

Krievijas izmeklētāji izskata vairākus iespējamos cēloņus, kas varēja izraisīt svētdien notikušo lidmašīnas katastrofu Maskavas Šeremetjevas lidostā, ieskaitot gan nepietiekamu pilotu un dispečeru kvalifikāciju, gan tehniskus bojājumus apvienojumā ar nelabvēlīgiem laikapstākļiem. Krievijas nacionālās aviokompānijas "Aeroflot" iekšzemes reisa pasažieru lidmašīna ar 78 cilvēkiem uz borta bija izlidojusi uz Murmansku, bet pēc 28 minūšu lidojuma atgriezās Šeremetjevā un avārijas nolaišanās laikā aizdegās. Katastrofā bojā gāja 41 cilvēks. Murmanskas apgabalā izsludinātas triju dienu sēras.

Turpinām ziņas

Cūkkopības uzņēmums "Miķelāni bekons" pagājušajā gadā strādāja ar 11 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 7,7% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa pieauga par 61,3% un bija 1,316 miljoni eiro, liecina informācija "Firmas.lv". Tajā skaitā "Miķelāni bekons" ieņēmumi no cūku realizācijas pagājušajā gadā pieauga par 8,6% un bija 10,578 miljoni eiro, ieņēmumi no mazumtirdzniecības samazinājās par 10% un bija 411 tūkstoši 892 eiro, ieņēmumi no pakalpojumiem saruka 2,4 reizes un bija 7 tūkstoši 282 eiro, bet ieņēmumi no kūtsmēslu realizācijas auga par 19,6% un veidoja 2 tūkstoši 347 eiro.

Degvielas tirgotājs "Virši-A" Jēkabpilī maija vidū atvērs pirmo saspiestās dabasgāzes  uzpildes staciju Latvijā, uzsākot CNG infrastruktūras attīstību Latvijā. Saspiestās dabasgāzes automašīnā ir divu degvielu dzinējs - to darbina gāze un benzīns. Kad gāze beigusies, auto automātiski sāk izmantot benzīnu. Pasākums notiks 16.maijā degvielas uzpildes stacijā "Krustpils".

Un vēl

Naktī uz pirmdienu visos Latvijas reģionos gaisa temperatūra divu metru augstumā noslīdēja zem nulles, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām. Pirmdienas saullēktā Madonas novērojumu stacijā sals pastiprinājās līdz -4,8 grādiem, pārspējot visas valsts 6.maija aukstuma rekordu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Iepriekšējā zemākā gaisa temperatūra, kas Latvijas teritorijā reģistrēta 6.maijā, bija -4,7 grādi 1965.gadā Zosēnos. Minimālās gaisa temperatūras rekords, pazeminoties līdz mīnus 4 grādiem, pārspēts arī Jēkabpilī.  Zem nulles gaisa temperatūra daudzviet bija no plkst.22-23 vakarā līdz plkst.7-8 rītā. Zāles virskārtā temperatūra vietām noslīdēja zem -10 grādiem.

Latvijā pēc salnām dārzkopji prognozē augļu un ogu ražas zudumus, lai gan salnu naktīs ir darījuši visu iespējamo, lai ziedošios dārzus pasargātu no aukstuma. Piemēram, Kurzemes uzņēmuma „Pūres dārzi” valdes loceklis Edmunds Grīnbergs Latvijas Radio pastāstīja, ka saimnieki visu nakti pavadījuši nomodā, dedzinot dūmu sveces, bet nav zināms vai izdevies nosargāt dārzu. Cik stipri cietusi šī gada augļu un ogu raža, to rādīs tuvākās nedēļas. 

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Deputāta pilnvaras uz bērna kopšanas atvaļinājuma laiku nolikusi Krustpils novada domes deputāte Elīna Serkova, kas pašvaldībā ievēlēta no Jēkabpils reģionālās partijas. Serkovas vietā deputāta pilnvaras uz laiku apstiprinātas Lauku atbalsta dienesta datorsistēmu un datortīklu administratoram Aldim Prokofjevam. Viņš domē strādās Finanšu komitejā. Centrālās vēlēšanu komisijas informācija liecina, ka Jēkabpils reģionālā partija Krustpils novada domē pēdējās pašvaldību vēlēšanās ieguvusi divas no 15 deputātu vietām.

Zemgales plānošanas reģions, kopā ar Rīgas Centrāltirgu un Zemgales reģiona pašvaldībām vēlas organizēt “Zemgales novadu dienas Rīgas Centrāltirgū”. Plānots, ka pasākums notiks 23. augustā. Koncepts paredz, ka amatnieki un mājražotāji par dalību tirgū nemaksā, bet piedalās ar savu produkciju un, ja var, piedāvā kādu atraktivitāti vai degustāciju. Ja tirgoties gribētājam būtu nepieciešamas kādas iekārtas vai aprīkojums, tas kārtojams ar Zemgales Plānošanas reģiona Uzņēmējdarbības centra starpniecību.

Zemā pasta pakalpojumu pieprasījuma dēļ Jēkabpils novada Dignājas pagastā no 20. maija tiek mainīts Dignājas pasta nodaļas darbības modelis, darbalaiks un atrašanās vieta, pielāgojot to iedzīvotāju reālajām vajadzībām. Turpmāk Vandānos visi pasta pakalpojumi katru darbdienu no plkst.13.30 līdz 14.30 tiks nodrošināti Dignājas pagasta pārvaldes telpās Kamenēs vai arī iedzīvotāji varēs tos ērti saņemt pie pastnieka tieši savā dzīvesvietā. Tāpat kā līdz šim, Dignājas pasta pakalpojumu sniegšanas vietā iedzīvotājiem būs pieejami visi pasta pakalpojumi.

Turpinām ziņas

Šogad ikgadējos Sēlijas kopā sanākšanas svētkus “Sēlija rotā” uzņem Jēkabpils novads.  Tie notiks 29.jūnijā Ābeļos.
Sēlijas amatnieki un mājražotāji, dārzeņu audzētāji un ikviens, kam ir kas pārdodams vai parādāms, aicināti uz tirgošanos! Kā jau šajos svētkos ierasts, maksa par tirgošanos netiks prasīta. Amatnieku tirgus atklāšana paredzēta pulksten trijos dienā. Dalību jāpiesaka Jēkabpils novada amatniecības centrā “Rūme”, sūtot pieteikumu  uz e-pastu daina.aluzane@gmail.com līdz 20.jūnijam. 

Tikmēr šīs nedēļas nogalē Latgales pusē norisināsies divi pavasara tirgi. Sestdien, 11.maijā, no deviņiem līdz trijiem dienā skvērā pie Līvānu bibliotēkas notiks STĀDU TIRDZIŅŠ un citas aktivitātes. Savukārt Vārkavas novada Vecvārkavā nortisināsies pavasara gadatirgus, uz kuru aicināti  amatnieki, stādu audzētāji, mājražotāji un zemnieki. Tirgotājus notikuma vietā aicina ierasties jau no pulksten deviņiem rītā. 

Un vēl

Sakarā ar remontdarbu norisi netālu no Jaunjelgavas uz valsts reģionālā autoceļa  Bauska–Aizkraukle no šodienas līdz 30. augustam satiksme tiks organizēta pa Latvijas Valsts mežu ceļu “Mentas trasi” un “Briežu trasi 3”. Tādējādi reģionālās nozīmes maršrutu autobusi neveiks pasažieru apmaiņu pieturvietā “Bauskas pagrieziens”, “Zizāni”, “Tamboviči” un “Plieņi”. Izmaiņas ietekmē autobusus, kas brauc maršrutā  Aizkraukle–Jaunjelgava–Ērberģe, Aizkraukle–Kurmene,  Rīga–Jaunjelgava–Subate,  Rīga–Jaunjelgava–Aizkraukle, Jēkabpils–Bauska un 8 Rīga–Jaunjelgava–Jēkabpils.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts prezidents Raimonds Vējonis nolēmis nekandidēt uz otro termiņu; Satiksmes ministrs izteicis neuzticību Latvijas dzelzceļš valdei; un Šodien ir pēdējā diena, kad vēl var mainīt iecirkni Eiroparlamenta vēlēšanām.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis nolēmis nekandidēt uz otro termiņu augstajā amatā. Šādu lēmumu Vējonis pieņēmis, neraugoties uz Latvijas Zaļās partijas viņam pausto atbalstu. Līdz ar to pašlaik ir zināms tikai viens potenciālais Valsts prezidenta amata kandidāts - jurists Egils Levits, kuru ir apņēmies virzīt vairums valdošās koalīcijas partiju un kuram ir solīts vairāk nekā puses deputātu atbalsts.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits ir izteicis neuzticību VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) valdei, izņemot vienu tās locekli – Ēriku Šmukstu, ziņo Latvijas sabiedrisko mediju portāls. Satiksmes ministrs šodien ir sasaucis mediju brīfingu par situāciju Latvijas dzelzceļš vadībā. 

Piektdien, 10.maijā, no plkst. 10.30 līdz 10.50 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests sadarbībā ar Iekšlietu ministrijas Informācijas centru visā Latvijā uz trim minūtēm iedarbinās trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu civilās trauksmes un apziņošanas sistēmas darbību, kā arī, lai konstatētu bojājumus vai traucējumus trauksmes sirēnu darbībā un to skaņas signāla dzirdamībā. Šajā dienā iedzīvotājiem nav pamata uztraukties un nekāda turpmākā rīcība nav nepieciešama, jo tā būs tikai kārtējā trauksmes sirēnu pārbaude. 

Turpinām ziņas

Latvijā konstatēts pirmais gadījums, kad trešo valstu pilsoņi – 16 Tadžikistānas pārstāvji – atzīti par cilvēktirdzniecības upuriem. Paverdzinātie ir vīrieši vecumā no 40 līdz 50 gadiem, un viņi Latvijā praktiski bez atalgojuma tikuši nodarbināti būvniecības nozarē. Notikušais atklājies, cietušajiem vēršoties pēc palīdzības Valsts Darba inspekcijā. Izmeklējot situāciju, atklāta vēl virkne pārkāpumu no darba devēju puses, tāpēc darba inspekcija procesā iesaistījusi arī Iekšlietu ministriju un tās padotības iestādes, kas atzinušas, ka Tadžikistānas pilsoņi kļuvuši par cilvēktirdzniecības upuriem.

Svētku brīvdienas Zemgales ugunsdzēsējiem glābējiem bijušas mierīgas, trijās dienās saņemts 21 izsaukums. Svētdien pēcpusdienā Jēkabpils ugunsdzēsēji glābēji devās uz Bebru ielu, kur dega vieglās automašīnas bagāžnieks 0,5m2 platībā. Savukārt, Pļaviņu novada Aiviekstes pagastā dega kūla 1500m2, celmi un zari 10m2 platībā. 

Lai novērstu grants autoceļu segumā izveidojušās smilšu vannas, veikti seguma iesēdumu un bedru remontdarbi ar smilts un šķembu iestrādi vairāk nekā 37 tūkstoši m3 apmērā. Greiderēšanas darbi autoceļu seguma uzlabošanai veikti vairāk nekā 19 tūsktoši kilometru apjomā. Kopumā uz grants un melnā seguma valsts autoceļiem grāvju tīrīšana veikta 23 tūkstoši 789 kubikmetru apjomā un bojātās caurtekas nomainītas 363 m apmērā, tādējādi uzlabojot ūdens atvadi no autoceļiem. Ikdienas uzturēšanas darbi turpināsies visas vasaras sezonas garumā.

Un vēl

Jēkabpils vēlēšanu komisija atgādina, ka Eiropas Parlamenta vēlēšanās, kas notiks 25.maijā, vēlētāju uzskaitei tiks lietots Vēlētāju reģistrs, un katrs vēlētājs vēlēšanām tiek iekļauts noteikta iecirkņa vēlētāju sarakstā, kur jābalso vēlēšanu dienā. Sākotnēji vēlētāji tiek iekļauti tā iecirkņa vēlētāju sarakstā, kas atbilst vēlētāja reģistrētajai dzīvesvietai. Šodien ir pēdējā diena, kad var mainīt vēlēšanu iecirkni, ja 25.maijā nebūs iespēja tajā nobalsot.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Veiktas būtiskas izmaiņās veselības aprūpes organizēšanas kārtībā; Zemgalē ugunsdzēsēji pārbaudīs ugunsdrošību daudzdzīvokļu mājās; un Ko liecina sinoptiķu jaunākās prognozes par laika apstākļiem nedēļas otrajā pusē.

Veiktas vērienīgas izmaiņas Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtībā, tajā skaitā pārskatīti vairāki tarifi, uzlabota pakalpojumu pieejamība pacientiem ar diagnosticētiem psihiskiem traucējumiem, kā arī veikta virkne citu izmaiņu, liecina šodien valdībā atbalstītie grozījumi. Lai nodrošinātu pakalpojuma pieejamību bērniem, kuriem ir perinatālajā periodā radušies veselības traucējumi, tiks noteikta apmaksa par papildu pediatru vai neonatologu diennakts dežūrām Liepājas, Jēkabpils un Vidzemes reģionālajā slimnīcā. Nepieciešamās izmaiņas paredz arī miljonos mērāmus papildu finanšu ieguldījumus.

Pērn vidējā neto darba samaksa Latvijā pieaugusi par 6%, kas salīdzinot ar gadu iepriekš sasniegusi 948 eiro, liecina žurnāla "Kapitāls" sadarbībā ar personāla atlases uzņēmumu "CV-Online Latvia" veiktie Latvijas algu un atlīdzību pētījuma rezultāti. Pērn vidējās darba samaksas izmaiņas ietekmēja gan ekonomiskā izaugsme, gan arī minimālās algas pieaugums valstī un nodokļu reforma.Pēc uzņēmumu pārvaldes veida neto alga straujāk gada laikā augusi valsts un pašvaldību sektorā. Savukārt lielākās algas aizvien ir starptautiskos privātā sektora uzņēmumos. Tikmēr mazajos uzņēmumos atalgojums ir zemākais valstī un piaudzis minimāli.

Galvenais iemesls lielajam upuru skaitam svētdien notikušajā lidmašīnas ugunsgrēkā Maskavas Šerementjevas lidostā varētu būt atsevišķu pasažieru mēģinājumi glābt savu rokas bagāžu, kas radīja cilvēku sastrēgumu un neļāva pēc iespējas lielākam skaitam izglābties, atsaucoties uz kādu informētu avotu, vēsta Krievijas aģentūra "Interfax". Ziņots, ka avārijas nosēšanās laikā Šerementjevas lidostā 5. maijā pagaidām neskaidros apstākļos aizdegās lidsabiedrības "Aeroflot" pasažieru lidmašīna, kā rezultātā gāja bojā 41 cilvēks. Cilvēki no lidmašīnas evakuēti pa avārijas trapu.

Turpinām ziņas

Nils Ušakovs, apstrīdot vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces rīkojumu par Ušakova atstādināšanu no Rīgas domes priekšsēdētāja amata, vērsies arī pret ministru par iespējamu interešu konfliktu. Tiesā apstrīdēta gan atstādināšanas procedūra, gan ministra rīkojumā paustie pārmetumi. Ušakova pieaicinātie advokāti pauda, ka ministra rīkojums ir administratīvais akts un būtu bijis pakārtojams administratīvā pārkāpuma lietai.

Maijā Zemgalē, arī Jēkabpilī un Aizkrauklē, daudzdzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanas telpās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm  veiks ugunsdrošības pārbaudes. Ugunsdrošības pārbaudes izlases kārtā daudzdzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanas telpās tiek veiktas katru gadu. Iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka visbiežāk daudzdzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanas telpu evakuācijas ceļos tiek izvietoti dažādi priekšmeti – bērnu ratiņi, mēbeles, puķupodi, netiek noslēgti bēniņi, pagrabtelpas un tehniskās telpas, nav izstrādāta ugunsdrošības instrukcija un veikta iedzīvotāju instruktāža, nav veikti elektroinstalāciju pretestības mērījumi u.c. pārkāpumi. 

Un vēl 

Šonedēļ pirmajā pusē Latvijā ciklona ietekme mazināsies un laikapstākļus noteiks augsta spiediena atzars, līdz ar to debesis pakāpeniski skaidrosies un nokrišņi mitēsies. Neliels lietus gaidāms vienīgi austrumu rajonos. Nedēļas otrā pusē Latvijai pietuvosies kārtējais ciklons līdz ar to mākoņu daudzums palielināsies un nedēļas izskaņā teritorijas lielākajā daļā brīžiem līs, un ducinās arī pērkons. Stiprāki nokrišņi gaidāmi valsts centrālajos un austrumu rajonos. Latvijā ieplūstot siltākām gaisa masām, gaisa temperatūra paaugstināsies – nakts stundās gaisa temperatūra nebūs zemāka par +6…+11 grādiem, savukārt dienās termometra stabiņš vietām pakāpsies līdz pat +13…+18 grādiem.

Atstājiet komentāru