2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils radio1 ziņas 2019.gada 3.maijā

Jēkabpils radio1 ziņas 2019.gada 3.maijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Jēkabpilī notiks 4.maija parādes mēģinājums; Ar likumu apgrūtina krāpšanos ar privātajiem testamentiem;  un Ko liecina aptauja par Baltā galdauta svētku svinēšanas tradīcijām?

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties;  Jēkabpili rīt apmeklēs valsts prezidents; Daudzbērnu ģimenes 4.maijā vilcienos varēs braukt bez maksas; un Aprīlis bijis sausākais mēnesis novērojumu vēsturē.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Rīt tiks svinēta Latvijas neatkarības atjaunošanas gadadiena, Darbu pašvaldībvā uzteicis SIA “Jēkabpils pakalpojumi” valdes priekšsēdētājs: un Sinoptiķi prognozes liecina, ka salnas turpināsies vismaz nedēļu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Jēkabpilī notiks 4.maija parādes mēģinājums; Ar likumu apgrūtina krāpšanos ar privātajiem testamentiem;  un Ko liecina aptauja par Baltā galdauta svētku svinēšanas tradīcijām?

Šodien Jēkabpilī, Rīgas ielā notiks 4.maija- Latvijas neatkarības atjaunošanas -parādes mēģinājums. Tas sāksies pulksten septiņos vakarā. Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis informē, ka transporta kustība un transporta novietošana Rīgas ielā ir ierobežota jau no rīta, bet no pulksten pieciem pēcpusdienā transportam slēgs posmu no Madonas ielas lokveida krustojuma līdz Kārļa Skaubīša ielai. No pulksten sešiem vakarā kustību slēgs arī posmā līdz Krasta ielai un no pulksten 18.45 visā Rīgas ielas posmā no Madonas ielas lokveida krustojuma līdz Kurzemes ielas lokveida krustojumam iepretim tiltam pār Daugavu. Kad beigsies parādes ģenerālmēģinājums, uz nakti no pulksten vienpadsmitiem vakarā līdz sešiem sestdienas rītā Rīgas iela būs atvērta satiksmei.

Rīt, 4.maijā no pulksten sešiem rītā transporta kustību Rīgas ielā no Madonas ielas lokveida krustojuma līdz Kārļa Skaubīša ielai slēgs, šeit parādei kārtosies kaujas tehnika. Sestdien pulksten  deviņos Rīgas ielu slēgs jau līdz Krasta ielai un 10.45 kustība būs slēgta visā posmā no Madonas ielas līdz Kurzemes ielas apļveida krustojumam. Cilvēki varēs parādi vērot no Rīgas ielas ietvēm, kas no ielas braucamās daļas būs atdalītas ar barjerām. Tās atvedīs no Rīgas un jau šodien uzstādīs. Parādes būs izvietotas tā, ka Rīgas ielu varēs šķērsot tikai gājēju pāreju vietās, tāpat arī tās nenovietos iepretim šķērsielām.

Savukārt Vecpilsētas laukumā 4.maijā satiksmi slēgs no pulksten sešiem rītā līdz pasākuma beigām pēcpusdienā, lai uzstādītu skatuvi un gatavotos grupas “Līvi” koncertam. Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis aicina rīt, 4.maijā maksimāli izmantot sabiedrisko transportu, kas pilsētā pārvadās pasažierus bez maksas un nedoties uz notikuma vietām ar personīgo transportu, kas varētu radīt sastrēgumus pilsētā. Jau ziņots, ka pilsētas maršrutu autobusi rīt no Rīgas ielas būs novirzīti uz Varoņu ielu, Ventas ielu un Kurzemes ielu. Pagaidu pieturvietas tiks izveidotas Kurzemes ielas un Jāņa Raiņa ielas krustojumā, Ventas ielas un Artilērijas ielas krustojumā, Varoņu ielas un Pils rajona ielas krustojumā.

Turpinām ziņas

Saeima vakar galīgajā lasījumā pieņēmusi likuma grozījumus, kas precizē privāto testamentu regulējumu, nosakot, ka turpmāk vairs nebūs iespējams mantot pēc tādiem privātiem testamentiem, kas nav testatora pašrocīgi sastādīti un parakstīti, piemēram, testaments uzrakstīts datorrakstā un mantojuma atstājējs to tikai parakstījis. Tieslietu ministrija skaidro, ka likumprojekta mērķis ir mazināt gadījumus, kad personas ļaunprātīgi izmanto privāto testamentu regulējumu noziedzīgu nodarījumu veikšanai.

Finanšu ministrija saskaņošanai nodevusi grozījumus Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likumā, ar kuriem paredzēts iepirkumos veicināt konkurenci. Finanšu ministrija atsaucās uz Eiropas Komisiju, kas norādījusi uz ievērojamiem korupcijas riskiem publiskajos iepirkumos Latvijā. Arī Konkurences padome, vēršot uzmanību uz raksturīgākajiem trūkumiem konkurences uzraudzībā 2018.gadā, ir izcēlusi iepirkumu karteļus kā vienu no konkurences vides galvenajiem riskiem. No Eiropas komisijas apkopotajiem datiem par 2017.gada pārskata periodu redzams, ka Latvijas publisko iepirkumu rādītāji par iepirkumiem un iepirkuma procedūrām, kurās iesniegts tikai viens pieteikums vai piedāvājums, ir jāuzlabo, jo no visām iepirkuma procedūrām un iepirkumiem 27% iepirkuma līguma slēgšanas tiesības piešķirtas vienīgajam piedāvājumu vai pieteikumu iesniegušajam pretendentam.

Un vēl

Līdzīgi kā pagājušajā gadā, arī šogad Baltā galdauta svētkus 4.maijā plāno svinēt aptuveni ceturtā daļa jeb 24% Latvijas iedzīvotāju, liecina pētījumu kompānijas "Kantar TNS" veiktās aptaujas rezultāti. Pētījumu kompānijas pārstāvji skaidroja, ka ieradumi, kā iedzīvotāji plāno svinēt Baltā galdauta svētkus, lielākoties ir saglabājušies aptuveni tādi paši kā pirms gada. Nedaudz vairāk kā puse jeb 52% svētku potenciālo svinētāju tos atzīmēs mājās ģimenes vai draugu lokā. Trešdaļa svinētāju jeb 34% apmeklēs Baltā galdauta svētkiem veltītos publiskos pasākumus, savukārt piektā daļa jeb 22% tos svinēs pie dabas ģimenes vai draugu lokā.

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Saistībā ar valsts svētkiem laika posmā līdz 7. maijam noteiktas izmaiņas gandrīz 500 reģionālo autobusu maršrutu, kuros sabiedriskā transporta pakalpojumus nodrošina 26 pasažieru pārvadātāji. Ņemot vērā vērienīgās izmaiņas maršrutu tīklā, iedzīvotājus aicina pirms brauciena atkārtoti pārbaudīt autobusa kustības sarakstu. Izmaiņas kursēšanas grafikos noteiktas arī Jēkabpils, Madonas, Preiļu, Aizkraukles, Daugavpils un citu pārvadātāju apkalpotajos maršrutos.

Lai izceltu Baltijas jūrai draudzīgas lauksaimniecības piemērus, Pasaules Dabas fonds kopā ar partneriem Baltijas jūras reģionā arī šogad meklē videi draudzīgākos lauksaimniekus. Organizatori aicina līdz  10. maijam pieteikties dalībai Latvijas konkursā tos zemniekus – kā bioloģiskos, tā konvencionālos saimniekotājus, kuri savā lauksaimniecības praksē ievieš risinājumus, kas mazina ietekmi uz vidi. Līdzīgi kā citus gadus, arī šogad tiks rīkoti konkursi Baltijas jūras piekrastes valstīs un pēcāk noteikts reģionālais uzvarētājs, kurš iegūs naudas balvu 10 tūkstoši eiro vērtībā. Šogad konkursā piedalīsies 11 dalībvalstis. Katras dalībvalsts finālists saņems atzinības rakstu un naudas balvu tūkstoš eiro vērtībā.

Turpinām ziņas

Šogad jau piekto reizi, svētdien 5.maijā plkst.12.00, Sēlpilī norisināsies traktoru parāde, kad vietējie lauksaimnieki ar savu traktortehniku dodas braucienā pa pagastu. Šāda pasākuma ideja radās pirms pieciem gadiem, lai šādā interesantā un savdabīgā veidā atzīmētu darba svētkus – 1.maiju. Jau tradicionāli parāde sāksies pie Raiņa kluba. Pasākuma idejas autors un organizators ir Kaspars Kalvāns. Ja pirmajos gados bija tikai traktoru parādes brauciens, tad ar laiku šis pasākums izvērties plašāks. Šogad Sēlijas ciema centrā, no plkst. 12.00 traktoru parādes skatītājus priecēs “Kreicburgas ziķeri” ar jestru mūziku. Savukārt pēc parādes tās dalībnieki varēs kārtīgi izdancoties brīvdabas ballē Dāburos, Vecsēlpilī, netālu no Taborkalna. Spēlēs Ēriks Gruzniņš. Ieeja zaļumballē bez maksas.

17. maijā “Krastos”, Mazzalves pagastā, Neretas novadā Latvijas Gaļas liellopu audzētāju asociācija organizē Šarolē un Limuzīnas šķirņu vaislas jaunbuļļu izstādi un demonstrāciju. Pateicoties tīršķirnes saimniecībām, kas regulāri ieved izcilus vaisliniekus no ārzemēm, arī Latvijā ir pieejams augstas kvalitātes vaislas materiāls. Lopkopju mērķis ir ieviestās tradīcijas turpināt un katru gadu organizēt Vaislas jaunbuļļu demonstrācijas un izsoli, kas ļautu saimniekiem tepat Latvijā, ekspertu vadībā iegādāties labus vaislas buļļus saviem ganāmpulkiem. Dienas noslēgumā notiks novērtēto jaunbuļļu izsole. 

Savukārt 18. maijā z/s Eriņi, Dāviņu pagastā, pie Bauskas desmito reizi norisināsies Traktordiena. Pasākums notiks visas dienas garumā. Dalībniekiem pieteikšanās ir jau sākusies. Apmeklētājiem ieeja bez maksas. Pasākumā notiks arī traktoru vilkšanas šovs  un  profesionālās izglītības iestāžu audzēkņu meistarības konkurss traktorupraktiskajā vadīšanā. Audzēkņi rādīs prasmes ātri un precīzi iebraukt garāžā, izbraukt cauri vārtiem, iemest bumbu grozā, vadot četrus dažāda izmēra traktorus. Sacensības tiek rīkotas sadarbībā ar Ogres tehnikumu un nozares uzņēmējiem.

Un vēl

Krustpils novada Kūku pagasta brīvdabas estrādē “Mārdadzis” 11.maijā norisināsies Manfrēda fon Mārdadža pavasara dārza svētki ar retro volgu parādi. Pasākums sāksies pulksten deviņos no rīta ar Lielo svētku andeli jeb gadatirgu. Pulksten desmitos paredzēta svētku atklāšanas ceremonija ar slaveno galma diksilendu. Pēc tam sekos Manfreda fon Mārdadža svētku kūku parāde un konditorejas meistarklase, bet pusdienlaikā retro Volgu parāde. Pasākumā būs skatāma variešu amatierteātra izrāde “Nezinītis”, skanēs dziesmas un danči ar folkloras kopām Vīraksne un Lākači. Dienas noslēgumā loterija un kūku parādes rezultātu izziņošana, kā arī intermēdija "Ai, kājiņas, ai, kājiņas, dancot grib, dancot grib."

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties;  Jēkabpili rīt apmeklēs valsts prezidents; Daudzbērnu ģimenes 4.maijā vilcienos varēs braukt bez maksas; un Aprīlis bijis sausākais mēnesis novērojumu vēsturē.


Rīt, 4.maija Nacionālo bruņoto spēku dienas pasākumi Jēkabpilī sāksies pulksten deviņos norīta ar Dievkalpojumu Jēkabpils Krustpils Evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Savukārt plkst. 11.00 Rīgas ielā sāksies Nacionālo bruņoto spēku parāde.

Svētku parādi komandēs Zemessardzes 3. Latgales brigādes komandieris pulkvedis Māris Simsons, bet to pieņems valsts bruņotā spēka augstākais vadonis, Valsts prezidents Raimonds Vējonis, aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš. Klātesošos uzrunās Valsts prezidents, Aizsardzības ministrs un Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Kraps.

Goda tribīnes, kurās parādi pieņems valsts prezidents atradīsies pie Krustpils tautas nama, savukārt aicināto visu, preses pārstāvju un arī ioedzīvotājiem paredzētās tribīnes, kas būs izvietotas divops stāvos atradīsies ielas pretējā pusē pie Uzvaras parka. Parāde virzīsies no Krustpils pils puses līdz Kurzemes ielas aplim iepretim tiltam pār Daugavu un dosies prom pa Kurzemes ielu. Vienīgi bruņoto spēku štāba orķestris parādē ies tikai līdz dārzu ielai un tad nogriezīsies, lai dotos uz pasākuma vietu p[ie Krustpils pamatskolas.

Parādē būs vērojamas Latvijas bruņoto spēku pašgājējhaubiču sistēmas. Tāpat parādē varēs redzēt kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņumašīnas un nesen iegādātos taktiskos transportlīdzekļus. Parādes apmeklētāji varēs vērot arī sabiedroto valstu bruņutehniku, piemēram, Kanādas bruņoto spēku bruņutransportieri “LAV6”, kā arī Itālijas, Spānijas un Albānijas bruņoto spēku militāro tehniku. Militārajā parādē piedalīsies arī Valsts robežsardzes tehnika, tajā skaitā taktiskie transportlīdzekļi “Polaris”, sniega motocikli  un motorlaivas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta autocisterna „MAN” un glābšanas automobilis „Scania P320” un Valsts policijas automašīnas un motocikli. 

Lidojumam labvēlīgos laika apstākļos būs redzami Gaisa spēku helikopteri „Mi-17”, lidmašīna “An-2”, Valsts robežsardzes helikopteri, kā arī ASV vadītās operācijā Latvijā izvietotie helikopteri UH-60 „Black Hawk”. Tehnikas parādi noslēgs lidmašīnu “F-16”, kas veic NATO gaisa telpas patrulēšanu virs Baltijas valstīm, pārlidojums. Godinot Latvijas armijas simtgadi, Gaisa spēku helikopteri pārlidos ar Latvijas valsts un Latvijas armijas simtgades karogiem. 

Turpinām ziņas

Daudzbērnu ģimenes Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas dienā sestdien, 4.maijā, visos vilcienu maršrutos varēs braukt bez maksas. Atzīmējot 4.maiju, kas pēdējos gados tiek svinēti arī kā “Baltā galdauta svētki”, “Pasažieru vilciena” dīzeļvilcienos būs ar baltiem galdautiem un svētku sveicienu rotāti galdiņi, lai arī vilcienā pavadītais laiks šajā dienā pasažieriem aizritētu svinīgākā noskaņojumā. 

Aizvien pieaugošā Ķīnas aktivitāte Arktikas reģionā laika gaitā var novest pie spēcīgākas Ķīnas militāras klātbūtnes šajā reģionā, secināts ziņojumā, ko sagatavojis Pentagons. Bažas par Ķīnas aktivitātēm paudušas arī citas Arktikas valstis. Ziņojumā arī secināts, ka Ķīna turpina modernizēt savus bruņotos spēkus, lai tie kļūtu par globālas lielvaras cienīgiem militāriem spēkiem. Tāpat Ķīna izmantojot spiegošanu, lai nozagtu progresīvas tehnoloģijas tieši militāriem mērķiem. 

Un vēl

Šā gada aprīlis Latvijā bijis sausākais novērojumu vēsturē, turklāt kopā ar pērnā gada aprīli tas bija arī trešais siltākais. Nokrišņu daudzums šā gada ceturtajā mēnesī valstī vidēji bija tikai trīs milimetri jeb 9% no normas. Tikmēr aprīļa vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +7,8 grādi jeb 2,1 grāds virs mēneša normas.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Rīt tiks svinēta Latvijas neatkarības atjaunošanas gadadiena, Darbu pašvaldībvā uzteicis SIA “Jēkabpils pakalpojumi” valdes priekšsēdētājs: un Sinoptiķi prognozes liecina, ka salnas turpināsies vismaz nedēļu.

Jau ceturto gadu par godu Latvijas valsts neatkarības atjaunošanai 4. maijā tiek svinēti Baltā galdauta svētki – paceļot valsts karogu, pulcējoties pie balti klātiem galdiem, kavējoties atmiņās par izšķirošajiem notikumiem 1990. gada maijā un nospraužot nākotnes mērķus stiprākai Latvijai tās nākamajā simtgadē. Šogad īpaši aicina godināt mūsdienu Latvijas varoņus – cilvēkus, kuri ar lepnumu un prieku, nereti spītējot grūtībām, izvēlas varēt, rīkoties un nepalikt vienaldzīgi.

Baltā galdauta svētku tradīcija veidota, lai godinātu 1990. gada 4. maija notikumus un mudinātu cilvēkus svinēt šos valsts svētkus. Pāris gadu laikā kopš tradīcijas uzsākšanas būtiski mainījies sabiedrības vērtējums par to, vai 4. maijs uzskatāms par vieniem no nozīmīgākajiem valsts svētkiem. Ja 2015. gadā 4. maiju starp nozīmīgākajiem valsts svētkiem ierindoja vien 2% iedzīvotāju, tad šogad tas būtiski pieaudzis, sasniedzot 54%.

Svinot Latvijas neatkarības atjaunošanas dienu, rīt Jēkabpilī Norisināsies nacionālo bruņoto svētku parāde. Pēc tās militārā tehnika, ieskaitot helikopterus būs apskatāma vairākās vietās Rīgas ielā, kā arī Krustpils saliņā. Tieši saliņā būs iespēja tuvumā aplūkot helikopterus. Armijas demonstrējums ar zirgiem varēs vērot Krustpils pamatskolas stadionā. Savukārt laukumā pie tilta būs izvietojies amatnieku tirdziņš. Vairākās vietās Rīgas ielā atradīsies āra kafejnīcas. Tāpat arī darbosies visas citas pilsētas kafejnīcas. Pasākuma apmeklētāju ērtībām Rīgas ielā būs izvietotas pārvietojamās tualetes. Savukārt Kena parkā darbosies dažādas atrakcijas bērniem, kur vismaz trīs būs bezmaksas. Pasākuma organizatori informē, ja būs ļoti lietaina diena, iespējams, piepūšamās atrakcijas nebūs pieejamas. Tāpat arī ģimenēm ar bērniem atrakcijas piedāvās Lunaparks, kas izvietojies laukumā pie Bebru ielas mikrorajona. Pulksten četros pēcpusdienā Jēkabpils valsts ģimnāzijas stadionā būs vērojama jēkabpiliešu un NATO  karavīru spēle futbolā, bet dienas noslēgumā pulksten sešos – grupas Līvi koncerts Vecpilsētas laukumā.

Turpinām ziņas

SIA “Jēkabpils pakalpojumi” valdes priekšsēdētājs Jānis Hauka atkāpies no amata un pārtraucis darba attiecības ar Jēkabpils pilsētas pašvaldību pēc paša vēlēšanās. Sarunā ar Radio1 viņš sacīja, ka septiņus gadus ir vadījis pašvaldības uzņēmumu un ir vēlme kaut ko savā dzīvē mainīt, attīstīties un iet tālāk. Viņam bijis darba piedāvājums no kādas Rīgas kompānijas viņa specialitātē – ceļu būve, turklāt ar ievērojami augstāku atalgojumu, kāds ir pašvaldībā un bijusi doma pieņemt šo piedāvājumu. Uzzinot par viņa plāniem SIA “Ošukalns” valdes priekšsēdētājs Aigars Nitišs piedāvājis darbu specialitātē savā uzņēmumā. Par labu šim piedāvājumam  Jānis Hauka nosliecies, lai varētu vairāk laika pavadīt kopā ar ģimeni, kas būtu liegts, strādājot tālu no mājām Rīgā. Darba attiecības ar Jēkabpils pilsētas pašvaldību Jānis Hauka pārtrauca 29.aprīlī un jau nākamnedēļ – 7.maijā darbu sāks SIA “Ošukalns” kā ceļubūves nodaļas vadītājs.



Deputāta pilnvaras uz bērna kopšanas atvaļinājuma laiku nolikusi Krustpils novada domes deputāte Elīna Serkova, kas bija ievēlēta no (Jēkabpils reģionālā partijas. Serkovas vietā deputāta pilnvaras uz laiku apstiprinātas Lauku atbalsta dienesta datorsistēmu un datortīklu administratoram Aldim Prokofjevam. Viņš domē strādās Finanšu komitejā.

Un vēl

Nakts salnas un pat sals, kas vietām var pārspēt aukstuma rekordus, Latvijā turpināsies līdz 9.maijam, vēsta pašreizējā "Global Forecast System" prognoze. Naktī uz sestdienu, 4.maiju, valsts lielākajā daļā gaisa temperatūra divu metru augstumā noslīdēs zem nulles, vietām sasniedzot -5 grādus, un zāles virskārtā gaidāms aukstums līdz -10 grādiem. Dažviet Kurzemē īslaicīgi snigs, bet dienā nokrišņi gaidāmi daudzviet Latvijā. Svētdien un pirmdien Latvijas austrumus var skart ilgstošs lietus. Sagaidāms, ka no 9.maija kļūs siltāks un gaisa temperatūra var sasniegt +20 grādus. Palielināsies lietus un pērkona negaisa varbūtība. Iespējams, siltums nebūs noturīgs, un mēneša turpinājumā var atgriezties salnas.