2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 23.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 23.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Izsludina dzelteno brīdinājumu par augstu ugunsbīstamību mežos; Ukrainas prezidenta vēlēšanās pārliecinoši uzvarējis komiķis Zelenskis; un Šonedēļ laiks kļūs vasarīgi silts un vietām dārdēs pērkons.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Lieldienu brīvdienās šogad vairāk ceļu negadījumu; Vēl tikai divas nedēļas, kurās var mainīt Eiropas Parlamenta vēlēšanu iecirkni; un Valsts policijas koledža aicina uz atvērto durvju dienu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Baltkrievija aptur gaišās naftas produktu eksportu uz Baltijas valstīm; Riebiņu novada pašvaldība pagaidām pati apmaksās elektrību vairākiem desmitiem saimniecību; un Sausuma dēļ grants ceļi sākuši pastiprināti putēt.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Izsludina dzelteno brīdinājumu par augstu ugunsbīstamību mežos; Ukrainas prezidenta vēlēšanās pārliecinoši uzvarējis komiķis Zelenskis; un Šonedēļ laiks kļūs vasarīgi silts un vietām dārdēs pērkons.

Pēc šonedēļ plānotās vizītes Itālijā Valsts prezidents Raimonds Vējonis ar kundzi Ivetu Vējoni dosies vizītē arī pie Svētā Krēsla un tiksies ar Romas katoļu pāvestu Francisku. Šodien un rīt Valsts prezidents ar kundzi vizītē apmeklēs Itāliju, tiksies ar Itālijas prezidentu Serdžo Matarellu, piedalīsies Latvijas dienu Itālijā un Latvijas-Itālijas biznesa foruma atklāšanā. Savukārt 25.aprīlī notiks viņu abu audience pie pāvesta Franciska, kā arī vizītes laikā Vējonis sniegs interviju Svētā Krēsla oficiālajam medijam - Vatikāna radio. 

Latvijas Zaļā partija sestdien kongresā pieņēma rezolūciju, kurā izteikts mudinājums pieprasīt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) demisiju piedāvātās administratīvi teritoriālās reformas dēļ. Rezolūcijā teikts, ka, izvērtējot vides un reģionālās attīstības ministra sagatavotās un publiskotās reģionālās reformas konceptuālās detaļas, LZP kongress aicina LZP un Zaļo un zemnieku savienības jeb ZZS biedrus, visus Saeimas deputātus un jebkuru Latvijas iedzīvotāju, kuram rūp Latvijas valsts un tautas intereses, pieprasīt Pūces demisiju saistībā ar "valsts pārvaldi diskreditējošas reformas sagatavošanu un publiskošanu".

Turpinoties sausumam un laikam kļūstot siltākam, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs visā valsts teritorijā izplatījis dzeltenās krāsas brīdinājumu par augstu ugunsbīstamību mežos. Pagājušajā nedēļā ugunsdzēsēji katru dienu devušies uz vairāk nekā desmit meža ugunsgrēkiem, dažkārt to skaits pārsniedzis 20.
Lietus, kas varētu mazināt sausumu un ugunsbīstamību, Latvijā iespējams, sākot ar piektdienu, 26.aprīli.
Atbilstoši pašreizējām prognozēm aprīļa beigās un maija sākumā laiks kļūs vēsāks un mākoņaināks, palaikam gaidāms lietus. Jau ziņots, ka no 19.aprīļa Latvijas mežos izsludināts ugunsnedrošais laikposms. 

Turpinām ziņas ar ārvalstu vēstīm

Ukrainā svētdien notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā pārliecinoši uzvarējis komiķis Volodimirs Zelenskis, iegūstot 73% balsu, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas paziņotie rezultāti, kas iegūti pēc 98% protokolu apstrādes. Pašreizējais prezidents Petro Porošenko ieguvis 24,5% balsu, liecina dati. Zelenskis uzvarējis Porošenko visos Ukrainas apgabalos, izņemot Ļvovas apgabalu. Savukārt ārvalstīs Porošenko uzvarējis Zelenski, pārspējot viņu ar 54,73% pret 43,78%, liecina dati pēc 100% ārvalstu balsošanas iecirkņos nodoto balsu apkopošanas. Prezidenta amata termiņš ir pieci gadi.

Kremlis vakar paziņoja, ka ir pāragri apveikt Ukrainas prezidenta vēlēšanu uzvarētāju Volodimiru Zelenski. Kā pavēstīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, šobrīd arī ir pāragri runāt par kopīga darba iespējām. Spriest varēšot tikai pēc konkrētiem darbiem, sacīja Peskovs, piebilstot, ka Maskava ar cieņu attiecas pret vēlēšanu rezultātiem.

Šrilankā Lieldienās sarīkoti sprādzieni vairākās baznīcās un viesnīcās, kuros gājuši bojā 290 un ievainoti vairāk nekā 500 cilvēki. Upuru vidū ir vairāki desmiti ārzemnieku, paziņojusi policija. Neviens atbildību par uzbrukumiem nav uzņēmies, taču policija vakar pavēstīja, ka aizturēti 24 aizdomās turētie.

Vakar Filipīnu ziemeļu salu Lusonu satricinājusi 6,3 magnitūdu zemestrīce, kurā gājuši bojā vismaz pieci cilvēki un desmitiem ievainoti, vēsta vietējie mediji. Zemestrīce notikusi plkst.17.11 pēc vietējā laika 40 kilometru dziļumā. Zemestrīcē cietusi Pampangas province, kurā pārrauta elektrības padeve un, sabrūkot ēkām, gājuši bojā pieci cilvēki un vairāki desmiti ievainoti. Galvaspilsētā Manilā evakuēti biroji un šūpojušās ēkas, liekot tūkstošiem cilvēku panikā bēgt ielās. Salu valsts Filipīnas atrodas tā sauktajā Klusā okeāna "ugunslokā", kam ir raksturīgas biežas zemestrīces un vulkāniskā aktivitāte.

Un vēl

Šīs nedēļas otrajā pusē gaisa temperatūra Latvijā pakāpsies līdz +26 grādiem un gaidāmas pērkona lietusgāzes, liecina sinoptiķu jaunākās prognozes. Līdz ceturtdienai prognozēts pārsvarā sauss un saulains laiks. Jau nedēļas sākumā gaisa temperatūra sasniegs +20 grādus, tomēr naktīs daudzviet joprojām būs salna. Vējš pūtīs no dienvidaustrumiem un brīžiem būs brāzmains. Trešdien Kurzemē un Zemgalē vēja ātrums brāzmās var sasniegt 15-19 metrus sekundē. Šādos apstākļos būs īpaši liela ugunsbīstamība. Nedēļas siltākā diena, visticamāk, būs piektdiena vai sestdiena, kad gaidāms siltums līdz +26 grādiem. Daudzviet uzlīs, vietām gaidāmas pērkona lietusgāzes. Gaisa temperatūra naktī lielā valsts daļā saglabāsies virs +10 grādiem. 

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Biedrība “Aizkraukles rajona partnerība” starptautiskā projektā “Aprites ekonomika lauku reģionos. Global Eko – Inno Eko” ir veikusi līdz šim nebijušu pētījumu “Aizkraukles rajona partnerības teritorijā pieejamo bioresursu izmantošanas potenciāla noteikšana aprites ekonomikas kontekstā”. Pētījumu ir veicis Rīgas Tehniskās universitātes Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts. Ir izvērtēta gan šī brīža bioresursu pieejamība, gan to izmantošanas potenciāls lopkopībā, lauksaimniecībā un mežsaimniecībā. Novērtēta biomasas resursu, to atkritumu un atlikumu apsaimniekošana, un piedāvātas idejas, kā šos resursus izmantot jaunu produktu ražošanai. Analizēts lauksaimniecības un mežsaimniecības iespējamais ieguldījums bioresursu ieguvē un ražošanā. Veikts apskats par Aizkraukles rajona partnerības teritorijā sastopamajiem koksnes un nekoksnes resursiem. Izvērtēts potenciāls jaunu ražotņu dibināšanai un sniegtas rekomendācijas par pasākumiem un aktivitātēm, kuras būtu jāorganizē Aizkraukles rajona partnerības teritorijā esošajām organizācijām.

Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020. gadam projektā Jēkabpils novada pašvaldība, sadarbībā ar projekta partneriem – Anīkšču, Biržu un Krekenavas reģionāliem parkiem Lietuvā un Ilūkstes, Salas un Viesītes novadu pašvaldībām Latvijā, ir īstenojusi vairākas aktivitātes tūrisma nozares attīstībai. Projekta mērķis ir harmoniski attīstīt Latvijas un Lietuvas tūrismu, izceļot katra reģiona stiprās puses un izaugsmes iespējas. Lai piesaistītu tūristus, izmantojot inovatīvus risinājumus, tika izstrādāta vienota interaktīvā tūrisma karte, kurā katrs projekta partneris ievietoja informāciju par 10 tūrisma objektiem, virtuālā realitātes tūre, uzlabota infrastruktūra un iegādāts aprīkojums. 

Jēkabpils novada pašvaldība projektā teritorijā pie dabas lieguma “Eglone” vides izglītības centra izveidoja atpūtas vietu “Pie Eglainītes”, Jēkabpils novada Sēlijas prasmju muzejam iegādājās aprīkojumu – datoru ar skārienjutīgo ekrānu, kurā interesentiem ir iespēja apskatīt interaktīvo tūrisma karti un plānot savus ceļojumu maršrutus, virtuālās realitātes brilles, kurās ir iespēja virtuāli apskatīt projekta partneru tūrisma objektu piedāvājumu, tuvās distances projektoru, kuru izmantojot muzejā, būs iespēja efektīvāk sniegt informāciju par tūrisma iespējām plašākām tūristu grupām un izstrādāja tūrisma bukletu četrās valodās - latviešu, lietuviešu, krievu un angļu)tūrisma informācijas pieejamībai.

Turpinām ziņas

27.aprīlī plkst. 10 Viesītes novada iedzīvotāji luz Lielo talku pulcēsies Viesītē, Kaļķu iela, bijušajā skolas izmēģinājumu lauciņā. Šogad iecerēts labiekārtot jaunu atpūtas vietu Kaļķu ielā. Organizatori sola, ka talceniekiem būs maisi, cimdi un darbu noslēgumā Lielās Talkas zupa.
Talceniekiem līdzi jāņem: grābeklis un darba prieks. Tāpat arī novada iedzīvotāji aicināti piedalīties arī pagastu sakopšanas darbos: Ritē, Saukā, Elkšņos. Informācija par talkas norises vietām pagastos ipieejama pie pagastu pārvaldes vadītājiem.

27.aprīlī Lielā talka norisināsies arī Salas novadā. Šeit noteiktas četras talkošanas vietas – Biržos, Ošānos, Salā un Sēlpilī. Pie talkas atbildīgajiem varēs saņemt atkritumu maisus un vienoties par savākto atkritumu aizvešanu. Talkas atbildīgo koordinātes publicētas Salas novada mājaslapā. 
Jau ziņots, ka šogad pirmo reizi Lielās Talkas pastāvēšanas laikā,notiks atkritumu šķirošana, respektīvi būs divu krāsu maisi – Zilajos maisos lasīs visa veida plastmasu, baltajos maisos visus pārējos atkritumus. 

Un vēl

SIA ”Pļaviņu Komunālie pakalpojumi” informē, ka no šodienas, 23. aprīļa tiek pārtraukta 2018./2019. gada apkures sezona un karstā ūdens padeve Rīgas ielas katlu mājā  un Daugavas ielas katlu mājā. Līdz ar to apkures sezona Pļaviņās ir noslēgusies.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Lieldienu brīvdienās šogad vairāk ceļu negadījumu; Vēl tikai divas nedēļas, kurās var mainīt Eiropas Parlamenta vēlēšanu iecirkni; un Valsts policijas koledža aicina uz atvērto durvju dienu.

Lieldienu brīvdienas nav iztikušas bez ceļu negadījumiem – to ir bijis vairāk nekā attiecīgajā laikā pērn. Policija informē, ka kopumā brīvdienās reģistrēti 345 ceļu satiksmes negadījumi, bet pērn bija 270. Šogad 60 negadījumos cieta cilvēki, pērn 28, miesas bojājumus gūstot 73 cilvēkiem, pērn 37. Šogad divi cilvēki satiksmes negadījumos Lieldienu brīvdienās gāja bojā. Tāpat šogad vairāk cilvēku sēdušies pie stūres reibumā un gandrīz divreiz pieaudzis ātruma pārkāpēju skaits.

Svētku brīvdienās Zemgalē dzēsti 128 ugunsgrēki. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 146 izsaukumus, 128 uz ugunsgrēku dzēšanu, sešus uz glābšanas darbiem un vēl 12 izsaukumi bija maldinājums. Brīvdienās Zemgalē dzēsti 12 meža ugunsgrēki un 90 kūlas ugunsgrēki. Lielkāko kūlas ugunsgrēku vidū ir arī – sausās zāles degšana 8 hektāru platībā – Jēkabpilī Ķieģeļu ielā;5 hektāru platībā – Jēkabpils novada Dunavas pagastā, Krustpils novada Krustpils pagastā un Kokneses novada Iršu pagastā.

Šobrīd Latvijā valda liels sausums un augsta ugunsbīstamība, VUGD aicina iedzīvotājus nopietni pārdomāt, vai tiešām ir nepieciešams kurināt ugunskuru vai dedzināt sauso zāli. Pat vismazākā dzirkstele var izraisīt plašus un postošus ugunsgrēkus! Šādos apstākļos uguni nav iespējams kontrolēt, jo tas izplatās ļoti lielā ātrumā.

Turpinām ziņas

Vairākums Latvijas iedzīvotāju ir kopumā apmierināti ar savas pašvaldības darbu šī sasaukuma laikā, liecina pētījumu aģentūras SKDS veiktās aptaujas dati. Šogad janvārī iedzīvotājiem ticis lūgts norādīt, vai kopumā viņi ir apmierināti ar savas pašvaldības darbu šī sasaukuma laikā. Vairākums iedzīvotāju jeb 44% norādīja, ka ar vietvaru kopumā ir apmierināti. Salīdzinot ar pagājušo gadu, kopumā ar pašvaldības darbu apmierināto iedzīvotāju īpatsvars pieaudzis par četriem procentpunktiem, atkārtojot līdz šim augstāko rezultātu, kas sasniegts 2016.gadā.

Vēl tikai līdz 7. maijam var nomainīt vēlēšanu iecirkni gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām, kas notiks 25. maijā. Atšķirībā no Saeimas vēlēšanām, šoreiz vēlēšanu dienā iespējams balstot tikai tajā iecirknī, kur balsstiesīgais ir reģistrēts. Iecirkni nomainīt iespējams gan Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājaslapā, gan klātienē. 

Un vēl

Piektdien, 26. aprīlī, Valsts policijas koledža aicina ikvienu interesentu uz Atvērto durvju dienu. Skolēni varēs uzzināt visu par izglītības iespējām un iestājpārbaudījumiem, tāpat dažādu aktivitāšu laikā rast priekšstatu par policista profesiju. Dienas laikā apmeklētāji varēs   tikties ar Valsts policijas koledžas personālu, Studējošo pašpārvaldi un pašiem koledžas studentiem, lai noskaidrotu visus interesējošos jautājumus par dienestu un mācībām koledžā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Baltkrievija aptur gaišās naftas produktu eksportu uz Baltijas valstīm; Riebiņu novada pašvaldība pagaidām pati apmaksās elektrību vairākiem desmitiem saimniecību; un Sausuma dēļ grants ceļi sākuši pastiprināti putēt.

Izglītības likuma grozījumi, kas nosaka pāreju uz mācībām valsts valodā, atbilst Satversmei, nospriedusi Satversmes tiesa. Atzīt minētās normas par neatbilstošām valsts pamatlikumam bija lūguši vairāki partijas "Saskaņa" 12.Saeimas deputāti. Satversmes tiesa skaidroja, ka tā neguva apstiprinājumu tam, ka apstrīdētās normas skartu tiesības uz izglītību. Līdz ar to tiesvedība lietā par apstrīdēto normu atbilstību Satversmes 112.pantam tika izbeigta. 

Baltkrievija piespiedu kārtā apturējusi gaišās naftas produktu eksportu uz Ukrainu, Poliju un Baltijas valstīm, šādu lēmumu skaidrojot ar nekvalitatīvu naftu no Krievijas, šodien paziņoja Baltkrievijas naftas kompānijas BNK ģenerāldirektora vietnieks Sergejs Gribs. Viņš skaidroja, ka piegādes apturētas līdz brīdim, kamēr netiks atrisināts jautājums ar Krievijas naftu. Gribs arī pavēstīja, ka tumšās naftas produktu eksports no Baltkrievijas saglabāts pilnā apjomā, jo to patēriņš vietējā tirgū nav pietiekams.

Izvērtējot Latvijas Stabilitātes programmu 2019.-2022.gadam, Fiskālās disciplīnas padome secinājusi, ka valdība neparedz pietiekami stingru fiskālo politiku izdevumu samazināšanā. Padomes priekšsēdētājs Jānis Platais norāda, ka pašreiz Latvijas ekonomikas rādītāji atgādina laiku pirms lielās ekonomiskās krīzes. Tāpat Platais uzsvēra, ka 2018.gadā Latvijas budžeta izdevumi ir auguši ievērojami straujāk nekā plānots. Padomes aprēķini liecina, ka 2020.gadā negatīvā fiskālā telpa ir 112,2 miljoni eiro, nevis 11,9 miljoni eiro kā aprēķinājusi Finanšu ministrija. Tam cēlonis ir nodokļu reforma, kas stājās spēkā 2018.gadā. 

Turpinām ziņas 

Riebiņu novada pašvaldība pagaidām pati apmaksās elektrību vairākiem desmitiem saimniecību, kuriem pakalpojumu turpmāk vairs nenodrošinās vietējā SIA "Agrofirma "Turība". Lai arī iepriekš pakalpojuma sniedzējs elektrības padevi plānojis noslēgt jau šodien, domes vadītājs skaidroja, ka pakalpojums tiks nodrošināts vēl līdz nedēļas beigām. Savukārt pēc tam pieslēguma nodrošināšanu uzņemsies pašvaldība, par ko pieņemts attiecīgais domes lēmums. Rožinskis skaidroja, ka uz laiku, kamēr iedzīvotāji sakārtos formalitātes ar AS "Sadales tīkls" par jaunu pieslēgumu ierīkošanu, rēķinus par apmēram 20 Parka un Ziedu ielu saimniecību patērēto elektroenerģiju apmaksās pašvaldība. Domes priekšsēdētājs gan uzsvēra - dome ar šo lēmumu pārkāpj likumu. Domes priekšsēdētājs uzskata, ka ne pašvaldības vadība, ne iedzīvotāji situācijā nav vainīgi, jo elektrotīkli būtu jāpārņem "Sadales tīklam".

Līvānu konditorejas izstrādājumu ražotājs SIA Adugs Production jaunu ražošanas iekārtu iegādei, saimnieciskās darbības vajadzībām un apgrozījuma palielināšanā investējis 1,3 miljonus eiro. Līdzekļi tiks izmantoti jaunu ražošanas, dozēšanas un iepakošanas iekārtu iegādei, kā arī apgrozījuma celšanai. Jau šobrīd uzņēmums spēj saražot līdz 2 tūkstoši tonnām produkcijas mēnesī. Vairāk nekā puse Adugs saražotās produkcijas, kas paredzēta gan vairumtirdzniecībai, gan mazumtirdzniecībai, šobrīd tiek eksportēta. Uzņēmuma galvenie noieta tirgi ir Latvija, Lietuva, Igaunija un Vācija.

Un vēl

Ilgstošais sausuma peridos ir ietekmējis grants autoceļu stāvokli un tie sākuši pastiprināti putēt, informēja Latvijas Valsts ceļi. Šādos apstākļos redzamība var būt pasliktināta, tāpēc autovadītāji tiek aicināti izvēlēties atbilstošu braukšanas ātrumu. Lai iespēju robežās uzlabotu dzīves apstākļus tiem, kas dzīvo grants autoceļu tuvumā, valsts ceļu uzturētāji Latvijas autoceļu uzturētājs atsevišķās vietās veic atputekļošanu ar kalcija hlorīdu. Ceļa posms tiek greiderēts un tad CaCl₂ pārslas tiek vienmērīgi izkaisītas uz ceļa virsmas. Ja mitrums grants segumā ir nepietiekams, pirms kaisīšanas ceļš tiek arī laistīts. Vienlaicīgi, sausā laika ietekmē uz grants autoceļiem ir beidzies šķīdoņa periods, un ceļi ir atguvuši nestspēju. Praktiski visi transporta masas ierobežojumi, kas tika ieviesti uz šķīdoņa laiku, ir atcelti.

Atstājiet komentāru