2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 3.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 3.maijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: No šodienas tiek pasludinātas gripas epidēmijas beigas; Apkopoti Lielās talkas rezultāti Jēkabpilī; un Ko liecina jaunākās sinoptiķu prognozes par laiku svētku brīvdienās?

No šodienas, 3.maija, tiek pasludinātas gripas epidēmijas beigas. Slimību profilakses un kontroles centra pārstāve Samanta Čapkovska informē, ka centra gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringa dati liecina, ka pēdējo divu nedēļu laikā pacientu skaits, kuri vērsušies pēc medicīniskās palīdzības un kuriem klīniski diagnosticēta gripa, nevienā no monitoringā iesaistītajām teritorijām nebija pārsniedzis 100 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju. Tāpat monitoringa dati liecina, ka pagājušajā nedēļā gripas intensitāte salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu samazinājusies par 74%. Vienlaikus gripas vīrusu cirkulācija vēl turpinās un pagājušajā nedēļā gripas gadījumi ambulatorajās iestādēs reģistrēti sešās no desmit monitoringā iekļautajām teritorijām. Samazinājies arī stacionēto pacientu skaits gripas un gripas izraisītas pneimonijas gadījumos. Sezonas sākumā cirkulēja gan A, gan B tipa gripas vīrusi, taču biežāk tika noteikta B tipa gripa, turpretī sezonas pēdējās nedēļās dominēja A tipa gripas vīrusi. Jau ziņots, ka gripa šosezon kopumā prasījusi 51 cilvēka dzīvību.

Jēkabpils novada Ābeļu pagastā šodien pulksten vienos dienā laukumā pie Ābeļu tautas nama norisināsies viktorīna “Latvija simtgadē”, svētku maltīte pie svētku galda, dalīšanās atmiņās un sajūtās par Latviju, spilgtāko notikumu atstāsti. Būs skatāmi biedrības “Ābeļzieds” un atbalstītāju sarūpēto balto galdautu izstāde.

Savukārt šodien pulksten septiņos vakarā Preiļu kultūras namā notiks BALTĀ GALDAUTA SVĒTKI, veltīti Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienai. Programmā Preiļu novada domes apbalvojumu pasniegšana, Smilšu kino izrāde ,,Maizes ceļš”, Nepieradinātā Folka Oŗķestra koncerts un Svētku torte. Ieeja – bez maksas.

Turpinām ziņas

Apkopoti dati par Lielās talkas norisi Jēkabpilī un tie liecina, ka pilsētā oficiāli tika pieteiktas 13 talkas vietas un tajās talkoja gandrīz 600 Jēkabpils iedzīvotāji. Šogad jēkabpilieši izvēlējās sakopt, kā teritorijas pilsētā, piemēram, Krustpils saliņu, Daugavas krastu, arī dzelzceļa stacijai piegulošās teritorijas, tā arī daudzi sakopa teritoriju pie savas dzīvesvietas, piemēram, pagalmā vai privātmājas tuvējā apkārtnē. Jau ziņots, ka šī gada Lielās Talkas sauklis bija “Mainām Latviju! Maināmies paši!”, atgādinot Latvijas iedzīvotājiem, ka tikai mūsu rokās ir Latvijas labklājība, tīrība un ilgtspēja.

Igaunijā vakar sākas lielākās militārās mācības kopš valsts neatkarības atjaunošanas. Manevros piedals vairāk nekā 13 000 cilvēki no Igaunijas bruņoto spēku aktīvā dienesta, rezervistiem, zemessardzes organizācijas "Kaitseliit" ("Aizsardzības līga") un citām valstīm - Latvijas, Lietuvas, Lielbritānijas, ASV, Dānijas, Vācijas, Polijas, Francijas, Beļģijas, Kanādas, Somijas, Zviedrijas, Gruzijas, Ukrainas un Īrijas. Mācības ilgs līdz 14.maijam un norisināsies visā Igaunijas teritorijā, bet galvenokārt Vīlandes, Tartu, Valgas, Pelvas un Veru apriņķos, vēsta Igaunijas Aizsardzības spēku preses dienests. Galvenā loma mācībās būs Igaunijas zemessardzes organizācijai "Kaitseliit" ("Aizsardzības līga"). To laikā tiks pārbaudīta gan bruņoto spēku vienību sagatavotība un prasmes kaujas uzdevumos, gan sadarbība starp "Kaitseliit" un bruņoto spēku vienībām.

Un vēl

Svētku brīvdienās Latvijā gaidāms saulains un sauss laiks, liecinajaunākās sinoptiķu prognozes. Naktī uz piektdienu daudzviet gaidāms lietus, austrumos arī negaiss, bet 4. maijs paies bez nokrišņiem, laiks būs saulains, taču ar ziemeļrietumu, rietumu vēju pie mums ieplūdīs mazliet vēsāks gaiss, temperatūra sasniegs +13..+18 grādus. Sestdien un svētdien naktis būs dzestras, gaiss atdzisīs līdz +2..+7 grādiem, bet dienas kļūs arvien siltākas, svētdien temperatūrai sasniedzot +16..+21 grādu, vietām piekrastē vēsāks. Ilgtermiņa prognozes rāda, ka sauss un silts laiks Latvijā saglabāsies arī nākamnedēļ.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvija neatbalsta Eiropas Komisijas ierosinājumu samazināt finansējumu Kopējai lauksaimniecības politikai un kohēzijas politikai; Krustpils pilī atklās izstādi - “100 iemesli lepoties ar Jēkabpili” un Jēkabpils mežaparkā šodien norisināsies koptreniņi visām vecuma grupām.
Lai ietaupītu līdzekļus, Eiropas Komisija ierosinājusi par aptuveni 5% samazināt kopējai lauksaimniecības politikai un kohēzijas politikai atvēlēto finansējumu, norādīts vakar publicētajos priekšlikumos Eiropas Savienības budžetam pēc 2020.gada. Lai panāktu, ka šīs rīcībpolitikas dod augļus arī ar mazākiem līdzekļiem un pat kalpo jaunām prioritātēm, politikas jomas tiks modernizētas. Piemēram, kohēzijas politikai būs aizvien lielāka loma strukturālajā reformā un migrantu ilgtermiņa integrācijā. Šo izmaiņu iespaidā budžets iegūs jaunu līdzsvaru, un pastiprināta uzmanība tiks veltīta jomām, kurās Eiropas Savienība spēj palīdzēt visvairāk. Kopumā Eiropas komisija ierosina 2021.-2027.gada ilgtermiņa budžetam noteikt 1135 miljardus eiro saistībās jeb 1,11% no Eiropas savienības 27 dalībvalstu nacionālā kopienākuma. Vienlaikus tiek skaidrots - lai varētu finansēt jaunas, neatliekamas prioritātes, pašreizējais finansēšanas līmenis būs jākāpina.

Latvija neatbalsta Eiropas Komisijas ierosinājumu Eiropas Savienības budžetā 2021.-2027.gadam samazināt finansējumu Kopējai lauksaimniecības politikai un kohēzijas politikai. Ārlietu ministrija atzīmē, ka Eiropas komisija piedāvā palielināt Eiropas Savienības budžeta kopējo apjomu, lai kompensētu "Brexit" radīto iztrūkumu un spētu finansēt gan pamata politikas - kohēzijas politiku un kopējās lauksaimniecības politiku, gan arī jaunās politikas saistībā ar drošību, aizsardzību, migrāciju un ārējām robežām. Ārlietu ministrijas skatījumā, Eiropas komisijas piedāvājums uzskatāms par pamatu turpmākām sarunām, tomēr vienlaikus tas radot šaubas, vai piedāvātais Eiropas savienības budžeta kopapjoms būs pietiekams, lai finansētu visas - gan pamata, gan jaunās politikas. Latvijas ieskatā dzīves līmeņa izlīdzināšanai Eiropas savienībā jābūt izvirzītai par galveno daudzgadu budžeta prioritāti.Savukārt Eiropas komisijas piedāvātais finansējuma samazinājums Kohēzijas politikā un kopējai lauksaimniecības politikai ir pretrunā ar šo mērķi.

Turpinām ziņas

No šī gada 5. maija līdz nākamā 2019. gada 31. decembrim Jēkabpils Vēstures muzeja Izstāžu zālē būs iespējams aplūkot Latvijas simtgadei veltīto izstādi “100 iemesli lepoties ar Jēkabpili”. Latvijas simtgadei veltītā izstāde vēsta par 100 iemesliem būt lepniem ar Jēkabpili, simts spilgtiem pārmaiņu veicējiem, virzītājspēkiem un iedvesmotājiem, par arhitektūru, sakrālo mantojumu, sportu, mūziku, uzņēmumiem, vēstures liecībām un norisēm. Jēkabpils Vēstures muzejs aicina ikvienu iedzīvotāju un viesi iepazīt mūsu pilsētu caur šiem simts lepošanās iemesliem. Izglītības iestāžu audzēkņiem piedāvājam aplūkot izstādi un noklausīties padziļinātu stāstījumu par izstādē redzēto.

Savukārt no 10. maija līdz 30. jūnijam Krustpils pils Marmora zālē tiks eksponēta mākslinieces Sandas Mālnieces gleznu personālizstāde “Iespaidu varā”. Latvijas simtgades svinības Krustpils pilī iesākām ar gleznu izstāžu cikla “Radīts pie Daugavas” atklāšanu. Pirmā no šī cikla gleznu izstādi “Logs ar Daugavu” apskatei piedāvāja māksliniece Ilze Griezāne, tai sekoja mākslinieces Mētras Štelmaheres izstāde “Klusums”. 10. maijā plkst. 18:00 norisināsies mākslinieces Sandas Mālnieces gleznu personālizstādes “Iespaidu varā” atklāšana. Ieeja atklāšanas pasākumā ir bezmaksas.

Un vēl

Jēkabpilī Mežaparkā šodien notiks koptreniņi visām vecuma grupām. No pulksten 11tiem līdz 12tiem norisināsies koptreniņš senioriem “Kustību prieks”. No pulksten pieciem pēcpusdienā līdz sešiem vakarā Mežaparkā notiks koptreniņi pirmsskolas vecuma bērniem. Savukārt no pulksten sešiem līdz pusastoņiem vakarā Mežaparkā notiks koptreniņi “Kustību prieks” visiem pārējiem interesentiem. Koptreniņi notiek katru otrdienu un ceturtdienu. Koptreniņus visām grupām vada Jēkabpils sporta centra sporta speciāliste Zanda Kārkliņa. Atgādinām, ka koptreniņu dalībnieku tikšanās ir pie meža namiņa, kurā dalībniekiem ir iespējams atstāt arī personīgās mantas un maiņas apavus. Dalība koptreniņos – bez maksas.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:Vakantajam Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora amatam konkursā pieteikušies kopumā 19 kandidāti; Jēkabpilī Neatkarības atjaunošanas dienā norisināsies vairāki pasākumi; un Saistībā ar neatkarības dienas pasākumiem Jēkabpilī būs noteikti satiksmes ierobežojumi.

Vakantajam Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora amatam konkursā pieteikušies kopumā 19 kandidāti. Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola pagaidām plašākus komentārus par kandidātiem uz VID vadītāja amatu nesniedz, norādot, ka detaļas nezinot, jo par konkursu atbild Valsts kanceleja. Pirmajā kārtā konkursa komisija izvērtēs pretendentu atbilstību izvirzītajām izglītības un profesionālās pieredzes prasībām, ņemot vērā pretendentu iesniegtos dokumentus. Pretendenti, kas būs izvirzīti konkursa otrajai kārtai, klātienē tiksies ar konkursa komisiju, lai pamatotu savu motivāciju ieņemt šo amatu, kā arī prezentētu savu vīziju par VID nākotnē, tā prioritātēm un valsts pārvaldes darbību kopumā. Savukārt konkursa trešajā kārtā uzmanība tiks veltīta vadības kompetencēm, vērtējot pretendentu stratēģisko redzējumu, spējas un pieredzi komandas vadīšanā, pārmaiņu vadībā. Tāpat šajā kārtā tiks analizētas pretendentu prasmes attiecību pārvaldīšanā un orientācija uz rezultātu. Nepieciešamības gadījumā komisija lems par papildu metodēm pretendentu novērtēšanā. Konkursa noslēgumā komisija vienu vai vairākus atbilstošākos pretendentus ieteiks finanšu ministram, kurš savukārt pieņems lēmumu par noteikta pretendenta kandidatūras virzīšanu izskatīšanai Ministru kabinetā.

Turpinām ziņas

Neatkarības dienu, 4. maiju Jēkabpilī pašvaldība aicina sākt ar lūgšanu - katrā mājā un ģimenē uzklāt balto galdautu un plkst. 9.50, skanot Jēkabpils dievnamu zvaniem, vienoties kopīgā lūgsnā par Latviju. Plkst. 10. 15 Vecpilsētas laukumā tiks dots starts jaunai tradīcijai - tautas brīvības gājienam “Zem viena karoga”. Tā dalībnieki pa Brīvības ielu dosies uz Vārpas stadionu, kurā iesoļojot, tiks veikts svinīgs goda aplis. Gājienā aicināts piedalīties ikviens jēkabpilietis un viesis. Pēc gājiena un svinīgās uzrunas, stadionā norisināsies 29. Jēkabpils atklātais čempionāts vieglatlētikā pieaugušajiem un U-16, kas veltīts soļotāja Pētera Zeltiņa un lodes grūdēja Jura Bērziņa piemiņai.

Šajā dienā, jau tradicionāli, plkst. 11.00 laukumā pie Jēkabpils Tautas nama notiks Jēkabpils Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestra “Vitamīns” koncerts. Pēc tā, plkst. 12.00, notiks Jēkabpils pilsētas izglītības iestāžu amatiermākslas kolektīvu koncerts, kurā piedalīsies 1.- 4. klašu tautas deju kolektīvi, 1.- 4. klašu kori un zēnu kori. Pēcpusdienā visus aicina pastaigā, pēc kuras noteikti jāiegriežas Jēkabpils Tautas namā – Lielajā zālē, kur plkst. 17.20 tiks demonstrēta Jēkabpils bērnu veidotā animācijas filma “Kur Dzīvo Latvija?”. Filma ir Jēkabpils bērnu dāvana Latvijai Simtgades svētkos. Savukārt plkst. 17.30 tiks demonstrēta viena no programmas “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” filmām “Mērijas ceļojums”. Tas ir stāsts par jaunu sievieti Mēriju Grīnbergu, kas 2. pasaules kara laikā izglāba lielu daļu Latvijas muzeju kolekciju.

Plkst. 19.00 sāksies svētku lielkoncerts un kopīga sadziedāšanās, kurā muzicēs grupa “Galaktika” ar pilnu pavadošo sastāvu. Visas dienas garumā Jēkabpils pilsētvidē norisināsies akcija “Latvijas spēka zīmes”, kuras laikā Jēkabpils jaunieši dāvinās pilsētas iedzīvotājiem spēka zīmes – lentītes – kā apliecinājumu par Latviju. Visi pasākumi bez ieejas maksas un tos organizē Jēkabpils Kultūras pārvalde, sadarbībā ar Jēkabpils Sporta centru un Jēkabpils Bērnu un jauniešu centru.

Un vēl

Saistībā ar Neakarības dienas svinēšanu Jēkabpilī 4.maijā noteikti satiksmes ierobežojumi. Jēkabpilī no 3. maija plkst. 23.00 līdz 5. maija plkst. 6.00 transportlīdzekļu satiksmei būs slēgts Vecpilsētas laukums un laukums pie Jēkabpils Tautas nama. 4. maijā gājiena “Zem viena karoga” laikā, no plkst. 10.15 līdz 11.00, būs ierobežota transportlīdzekļu kustība Brīvības ielā posmā no Vecpilsētas laukuma līdz stadionam “Vārpa”. Iespējama sabiedriskā transporta, kas pārvietojas pa Brīvības ielu, kavēšanās.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Valsts veselības apdrošināšana automātiski nepienāksies līdz 300 000 iedzīvotāju; Aizliedz bērnus iesaistīt militārās nometnēs Krievijā un Rīt Jēkabpilī norisināsies atklātais čempionāts vieglatlētikā.

Latvijas iekšzemes kopprodukts šogad pirmajā ceturksnī, pēc sezonāli un kalendāri neizlīdzinātiem ātrā novērtējuma datiem, ir pieaudzis par 4,3%, salīdzinot ar 2017.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Savukārt, pēc sezonāli un kalendāri izlīdzinātiem datiem, Latvijas ekonomika minētajā laika periodā ir augusi par 5,2%. Statistikas pārvaldes dati arī liecina, ka 2018.gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar 2017.gada ceturto ceturksni, pēc sezonāli un kalendāri izlīdzinātiem datiem, IKP pieaudzis par 1,7%. iekšzemes kopproduktu ietekmēja apmēru pieaugums rūpniecībā par 3%, būvniecībā - par 35% un mazumtirdzniecībā - par 5%. Precizēti un izvērsti 2018.gada pirmā ceturkšņa iekšzemes kopprodukta dati tiks publicēti 31.maijā.

Valsts obligātās veselības apdrošināšanas brīvprātīgās iemaksas būtu jāveic aptuveni 100 000 līdz 300 000 cilvēku, informē veselības ministre Anda Čakša (ZZS). Valsts obligātā veselības apdrošināšana automātiski pienākas sociāli mazāk aizsargātām iedzīvotāju grupām, kā arī personām, par kurām tiek maksāts pilnās sociālās apdrošināšanas iemaksas. Brīvprātīgi iemaksas jāveic personām, kuras nav apdrošinātas automātiski. Brīvprātīgu maksājumu var veikt reizi gadā. Šogad maksājuma apjoms būs 51,60 eiro, un to varēs veikt, sākot ar septembri. Čakša norādīja, ka e-veselības sistēmā cilvēkam parādīsies, vai un kāda summa jāiemaksā. Ministre piekodināja, ka iedzīvotājiem ir jāprecizē savs statuss, vērošoties attiecīgajās iestādēs. Ja cilvēks neveiks brīvprātīgo veselības apdrošināšanas iemaksu, tad viņam būs pieejams tikai bāzes pakalpojumu klāsts, proti, primārā veselības aprūpe, kurā neietilpst ne konsultācijas pie speciālistiem, ne arī izmeklējumi.

Turpinam ziņas

Pagājušajā diennaktī Latvijā reģistrēti 30 ugunsgrēki, no tiem desmit bijuši pērnās zāles degšanas gadījumi, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) apkopotā operatīvā informācija.
No ugunsnelaimes Rīgā izglābts viens cilvēks, bet bojāgājušo nav. Platības ziņā lielākais ugunsgrēks bija izcēlies Jūrmalā, kur 300 kvadrātmetru platībā dega neapsaimniekota ēka. Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, kūla, niedres, zaru kaudze, malka, sodrēji ēkas dūmvadā, četras vieglās automašīnas, divas neapsaimniekotas ēkas, kūts jumts, dārza māja, šķūnis, dzīvojamās mājas starpsiena un griesti. Diennakts laikā VUGD darbinieki arī veikuši 17 glābšanas darbus, no tiem četrus novados, 11 Rīgā, bet divus citās pilsētās. Savukārt 17 izsaukumi izrādījušies maldinoši.

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā akceptēja deputāta Kārļa Seržanta (ZZS) rosinājumu izmaiņām likumā, kas aizliedz bērnu iesaistīšanu militārās nometnēs Krievijā un vairākās citās valstīs. Likumā noteikts, ka bērnu aizliegts iesaistīt ārvalsts vai cita starptautisko tiesību subjekta organizētās militāra rakstura aktivitātēs jeb pasākumos, izņemot lielākoties Latvijas partnervalstu - NATO un Eiropas Savienības dalībvalstu -, kā arī atsevišķu citu valstu rīkotos pasākumus. Tāpat pieņemts arī saistītais priekšlikums, ka bērns var piedalīties aktivitātēs, kas neapdraud valsts drošību. Izmaiņas veiktas Bērnu tiesību aizsardzības likumā. Jau ziņots, ka Latvijas skolu audzēkņi vairākkārt ir tikuši vesti uz Krievijas atbalstīto militāro nometni "Sojuz. Uzvaras mantinieki", kuru organizē Krievijas biedrība "Tēvzemes varonība" un militārās izlūkošanas veterāni. Latvijas pusaudžu grupu tradicionāli organizē Afganistānas kara veterāns Sergejs Īvāns. Drošības policija (DP) pirms vairākiem gadiem uzsvēra, ka trūkst tiesiskā regulējuma, kas Latvijas jauniešiem aizliegtu piedalīties Krievijas atbalstītajās militārajās nometnēs.

Un vēl

Rīt, 4.maijā, plkst.11 Jēkabpils stadionā startēs 29.Jēkabpils atklātais čempionāts vieglatlētikā pieaugušajiem un "U-16", kas šoreiz būs veltīts soļotāja Pētera Zeltiņa un lodes grūdēja Jura Bērziņa piemiņai. Zeltiņš pagājušā gadsimta 40.gados bija izcils soļotājs - 1952.gada Helsinku olimpisko spēļu dalībnieks, divkārtējs PSRS un deviņkārtējs Latvijas čempions. Savukārt desmit gadus vēlāk Bērziņš kļuva par pirmo Latvijas lodes grūdēju, kurš 1962.gadā pārsniedza 17 metru robežu, desmit reizes labojot Latvijas rekordu un kļūstot par četrkārtēju Latvijas čempionu. Sacensību gaitā to dalībnieki mērosies spēkiem 100, 400 un 1500 metru distancēs, tāllēkšanā, augstlēkšanā, lodes grūšanā, šķēpa mešanā, 3000 un 5000 metru soļošanā.

Atstājiet komentāru