2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 27.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 27.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Bibliotēku nedēļas noslēgumā aicina uz pasākumu “Nāc uz bibliotēku vakarā”; No šodienas mežos sākas ugunsnedro;sais periods; un Šovakar Jēkabpils Tautas namā notiks YAMAHA mūzikas skolas audzēkņu koncerts.

Šodien no pulksten sešiem līdz desmitiem vakarā Jēkabpils pilsētas bibliotēkā notiks Bibliotēku nedēļas noslēguma pasākums “Nāc uz bibliotēku vakarā”. Noslēdzoties bibliotēku nedēļai, Jēkabpils pilsētas bibliotēka pagarina savu darbalaiku līdz desmitiem vakarā un šajā laikā aicina jauniešus un ikvienu interesentu piedalīties pasākumā “Nāc uz bibliotēku vakarā”. Tajā būs iespēja iesaistīties sarunās, atklāt savas vēlmes par “ideālo” bibliotēku, uzzināt interesantus faktus par vienu no vēsturiskajām ēkām Jēkabpilī, pārbaudīt sevi dažādās aktivitātēs, saņemt dāvanā grāmatu pēc paša izvēles. Šajā vakarā lasītāji aicināti arī atnest sen izlasītās, bet mājās aizmirstās bibliotēkas grāmatas.

Šodien un rīt Zemgales Olimpiskajā centrā Jēkabpils Tūrisma un informācijas centra speciālisti pārstāvēs Jēkabpils pilsētu un piedalīsies izstādē “Uzņēmēju dienas Zemgalē 2018”, kas šogad norisināsies jau piekto gadskārtu. Pasākuma laikā notiks izstāde, biznesa forums, kontaktbirža, amatnieku un mājražotāju gadatirgus un citas aktivitātes. Izstādē apmeklētāji varēs iepazīties ar vairāk nekā 180 uzņēmumiem no Zemgales, visas Latvijas un kaimiņvalstīm. Kā ierasts, ar sava novada interesantākajiem ražotājiem un pakalpojumu sniedzējiem piedalīsies Zemgales novadu pašvaldības. Novadu kopstendos būs atrodama informācija par iespējām, ko sniedz novadi to iedzīvotājiem un viesiem, rodamas idejas par tepat Latvijā esošām tūrisma un apskates vietām, iespēja apskatīt un nobaudīt novadiem raksturīgo mājražotāju produkciju, kā arī uzzināt par novados strādājošiem lieliem un veiksmīgiem uzņēmumiem. Uzņēmēju dienās notiks arī biznesa forums.

Turpinām ziņas

Valsts meža dienests no šodienas, 27.aprīļa izsludina ugunsnedrošo periodu mežā. Ugunsnedrošajā periodā mežā aizliegts veikt jebkādu dedzināšanu, ugunskurus atļauts kurināt tikai īpaši ugunskuriem ierīkotās vietās, aizliegts pārvietoties ārpus meža ceļiem ar motorizētiem transportlīdzekļiem. Jebkuri dedzināšanas darbi mežā vai tā tiešā tuvumā jāsaskaņo ar Sēlijas virsmežniecības darbiniekiem. Par jebkuru aizdegšanos mežā vai tā tuvumā var ziņot Sēlijas virsmežniecības inženierim Jurim Čaupjonokam, mob. tālr. 29422024, meža ugunsdzēsības stacijas vadītājam Jānim Iļjinam, mob. tālr. 25357188 vai vietējam mežzinim.

Saeima vakar konceptuāli atbalstīja ierosinājumu šodienu, 27.aprīli noteikt par Latgales kongresa dienu. Pērn izskatīšanai parlamentā nodotie grozījumi likumā par svētku, atceres un atzīmējamām dienām paredzēja papildināt atzīmējamo un atceres dienu sarakstu ar Latgales dienu. Tomēr Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti vienojās, ka 27.aprīli vajadzētu noteikt par Latgales kongresa dienu, nevis Latgales dienu. Šī iecere neparedz 27.aprīli noteikt par brīvdienu. Šo likumprojektu Saeimā iesniedza "No sirds Latvijai" deputāti. Tāpat tikšot veicināta latgaliešu vēl aktīvāka iesaistīšanās pilsoniskajās aktivitātēs. Šāds solis varētu veicināt arī citus Latvijas novadus izvērtēt nepieciešamību noteikt savu atzīmējamo dienu, kas veicinātu lokālpatriotismu un valstiskās piederības sajūtu Latvijai.

Un vēl

Šodien pulksten sešos vakarā Jēkabpils Tautas namā notiks YAMAHA mūzikas skolas Jēkabpils filiāles audzēkņu koncerts. Pasākums bez ieejas maksas.

Tajā pašā laikā – pulksten sešos vakarā “Citrus SPA” baseinā notiks Pusstundas peldējums. Tas būs Jēkabpils Sporta centra balvas 2018 - 2.posms.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Vakar neuzticība izteikta Bauskas mēram Raitim Ābelniekam; Atsākti būvdarbi 20 kilometru posmā uz autoceļa Jēkabpils-Rēzekne-Ludza-Krievijas robeža; un Šodien Rīgā notiks sansusī festivāla mūzikas vakars.

Deviņiem deputātiem paužot neuzticību Bauskas novada domes priekšsēdētājam Raitim Ābelniekam , viņš zaudējis amatu. Par Ābelnieka atbrīvošanu no amata nobalsoja tikai tie deputāti, kuri arī rosināja neuzticības balsojumu. Lai arī ārkārtas domes sēdes darba kārtībā bija iekļauts balsojums par neuzticības izteikšanu priekšsēdētāja vietniekam Voldemāram Čačam, tas vakar nenotika, jo likums neļauj domei strādāt bez vadības. Tuvāko divu nedēļu laikā tiks sasaukta ārkārtas domes sēde gan jauna domes priekšsēdētāja ievēlēšanai, gan Čača atbrīvošanai no amata un jauna priekšsēdētāja vietnieka izvēlei. Jau ziņots, ka arī Jēkabpils domē notika sarunas par varas maiņu. Nestabilitātes galvenais iemesls ir varas sadrumstalotība domē. Par 13 vietām Jēkabpils domē cīnījās desmit partijas, no tām pārstāvniecību ieguva deviņas. Trīs mandātus saņēma Jēkabpils reģionālā partija, pa divām vietām Latvijas Zaļā partija un "Saskaņa", bet no pārējām sešām partijām domē ievēlēja pa vienam deputātam.

Saeima vakar galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, kas paredz, ka pārdzīvojušais laulātais vēl gadu saņems pabalstu 50% apmērā no mūžībā aizgājušā dzīvesbiedra pensijas. Saeima šos grozījumus izskatīja steidzamības kārtībā, atbalstot to divos lasījumos. Galīgajā lasījumā likumprojektu atbalstīja 80 deputāti, neviens parlamentārietis nebija pret vai atturējies balsojumā. Priekšlikumus grozījumiem likumā par valsts pensijām piedāvāja darba grupa. Kopumā atbalstu guva vairāki ierosinājumi - par pabalstu pensionāru atraitņiem, kā arī priekšlikums piemaksu par uzkrāto darba stāžu palielināt arī tiem, kuri pensionējušies 1996.gadā. Vēl no šā gada 1.jūlija piemaksas apmērs par vienu apdrošināšanas stāža gadu būs 1,5 eiro tiem cilvēkiem, kuriem vecuma pensija piešķirta līdz 1995.gada beigām. Tas attieksies arī uz personām, kurām invaliditātes pensija piešķirta un vecuma pensijai nepieciešamais vecums sasniegts līdz 1995.gada beigām. Tomēr likumprojekts paredz, ka šādas izmaiņas būtu attiecināmas arī uz tiem pensionāriem, kuri pensionējušies 1996.gadā.

Turpinām ziņas

Ārvalstu ceļotāji pērn Latvijas robežu šķērsojuši 7,7 miljonus reižu, kas ir par 13,7% vairāk nekā gadu iepriekš, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) jaunākie dati. 2017.gadā ārvalstu ceļotāji valstī iztērēja 691,9 miljonus eiro – par 46,7 miljoniem eiro jeb 7,2% vairāk nekā 2016.gadā. 2017.gadā Latviju apmeklēja 1,9 miljoni ārvalstu vairākdienu ceļotāji, kas ir par 8,7% vairāk nekā 2016.gadā, un, iztērējot par 12,5% jeb 533,9 miljoniem eiro vairāk. Kopējais pavadīto nakšu skaits, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir palielinājies par 1%, sasniedzot 8,9 miljonus nakšu. Savukārt vidējais viesu uzturēšanās ilgums bija 4,5 naktis, kas ir par 0,4 diennaktīm mazāk nekā 2016.gadā. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ievērojami palielinājās ārvalstu vairākdienu ceļotāju skaits no Apvienotās Karalistes (par 95,7%), kā arī pieauga vairākdienu ceļotāju skaits no Vācijas (31,8%), Krievijas (9,3%) un Zviedrijas (7,3%). Samazinājās ārvalstu vairākdienu ceļotāju skaits no Igaunijas (par 27,1%), Lietuvas (19,8%) un Baltkrievijas (15,3%).

Atsākti būvdarbi 20 kilometru posmā uz autoceļa Jēkabpils-Rēzekne-Ludza-Krievijas robeža (Terehova) (A12) posmā no pagrieziena uz Madonu (P84) pie Varakļāniem līdz Viļāniem. Šonedēļ attiecīgajā posmā darbojas četri pagaidu luksofori un ir ieviests ātruma ierobežojums 70 un 50 kilometri stundā. Visu remontposmu var izbraukt 45 minūtēs. Vairāk nekā pusē posma pērn izbūvēts ceļa segas pamata salu izturīgais un šķembu slānis un ieklāta asfalta pamata kārta. Pārējā daļā to paveiks šogad, noslēdzot ar trim asfalta kārtām. Viļānos izbūvēs rotācijas apli, pārbūvēs tiltu pār Maltas upi un atjaunos tiltus pār Kaževu un Malmuti. Būvdarbus veic AS "A.C.B.", to līgumcena 20,5 miljoni eiro ar Kohēzijas fonda līdzfinansējumu. Darbus plānots pabeigt vasaras nogalē.

Un vēl

Festivāls "Sansusī" izsludina piekto festivālu, kas šogad notiks no 10. līdz 12.augustam Aknīstē, un aicina uz ceturto koncertu ciklā "Sansusī" vakars Rīgā, kas šodien, 27.aprīlī pirmo reizi notiks jaunajā Rīgas mājvietā "Tu jau zini Kur" biedrības "Free Riga" paspārnē esošajā radošajā kvartālā Tallinas ielā 10. Jau ziņots, ka piektais festivāls "Sansusī" Aknīstes novada brīvdienu mājas "Susēja" teritorijā viesus gaidīs no piektdienas, 10. augusta, plkst. 17.00, atklāšanu ieskandinot ar koncertu plkst. 19.00. Noslēguma koncerts svētdien, 12. augusta pēcpusdienā. Kā ierasts - festivāla programmu varēs uzzināt tikai festivāla pirmajā dienā. Mākslinieku priekšnesumiem nepārklājas un lielākajiem entuziastiem būs iespējams noklausīties pilnīgi visus koncertus.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
radio1 ziņās klausieties: Sācies darbs pie obligātās iepirkuma komponentes atcelšanas; Latvijas robežas tuvumā šodien konstatēts Krievijas bruņoto spēku izlūkkuģis; un 30% Latvijas iedzīvotāju uztrauc tehnoloģiju ietekme uz izvēlēto profesiju.

Lai sagatavotu obligātās iepirkumu komponentes jeb OIK un subsidētās elektroenerģijas sistēmas ietekmes uz tautsaimniecību izvērtējumu līdz šī gada 1.augustam, uz pirmo sēdi sanāca darba grupa elektroenerģijas obligātā iepirkuma maksājumu sistēmas atcelšanai, vēsta Ekonomikas ministrija. Darba grupai līdz 1.augustam uzdots: izvērtēt OIK un subsidētās elektroenerģijas sistēmas ietekmi uz tautsaimniecību; sagatavot priekšlikumus OIK maksājumu sistēmas atcelšanai; sagatavot priekšlikumus esošo atbalsta saņēmēju darbības nosacījumiem pēc OIK maksājumu sistēmas atcelšanas. Pirmās sēdes laikā darba grupa pārrunāja elektroenerģijas obligātā iepirkuma problemātiku, darba grupai doto Ministru kabineta mandātu, turpmākos soļus tā īstenošanai, kā arī jautājumus, kas saistīti ar darba grupas darba organizāciju. Tāpat sēdes laikā tika pārrunāti jautājumi par OIK atbalstu saņemošo elektrostaciju tipoloģiju, to radītām izmaksām sabiedrībai, kā arī veidošanās vēsturi. Jau ziņots, ka Ministru kabinets pieņēma lēmumu par darba grupas izveidi elektroenerģijas obligātā iepirkuma maksājumu sistēmas atcelšanai.

Būvniecības uzņēmums SIA "Arčers" pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādājis ar apgrozījumu gandrīz 60 miljonu eiro apmērā, kas ir lielākais kompānijas pastāvēšanas vēsturē, kā arī guvis peļņu vairāk nekā trīs miljonu eiro apmērā. Kompānijā informēja, ka 2017.gadā lielākās investīcijas "Arčers" ieguldīja divu nozarē jaunu digitālo sistēmu ieviešanā - sākta pilotprojekta būvniecība BIM jeb Būves informācijas modelēšanas vidē un ieviesta EDLUS jeb Elektroniska darba laika uzskaites sistēma. Tāpat 2017.gadā uzņēmumā izveidota projektēšanas nodaļa, ņemot vērā arvien pieaugošo apvienoto projektēšanas un būvniecības objektu skaitu. Šogad "Arčers" noslēgs peldbaseina Valmierā un daudzdzīvokļu namu "Trebū Home" būvniecību Rīgā, kā arī turpinās darbu tādos būvobjektos kā Stopiņu novada Kultūras centrs, Rēzeknes Olimpiskais centrs un Jēkabpils Tiesu nams.

Turpinām ziņas

Latvijas robežas tuvumā šodien konstatēts Krievijas bruņoto spēku izlūkkuģis. Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā četras jūras jūdzes no valsts teritoriālajiem ūdeņiem identificēts Krievijas bruņoto spēku "Alpinist" klases izlūkkuģis. Jau ziņots, ka pēdējos gados Latvijas robežu tuvumā regulāri tiek konstatētas Krievijas lidmašīnas un karakuģi.

Ar liecinieku pratināšanu Jēkabpils rajona tiesa šodien turpinās skatīt krimināllietu, kurā kāda persona apsūdzēta par sevišķi cietsirdīgu slepkavību mantkārīgā nolūkā. Kā iepriekš informēja prokuratūras preses sekretāre Una Rēķe, apsūdzētais, pie kura dzīvoja noslepkavotā persona, vēlējies izvairīties no turpmākiem materiāliem sadzīves izdevumiem, tādēļ nolēmis veikt noziedzīgo nodarījumu. Dzīvības atņemšanas procesā, nolūkā sagādāt cietušajam fiziskas ciešanas, apsūdzētais rīkojies ar sevišķu cietsirdību, uzskata izmeklētāji.Apsūdzētajam draud mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšanu uz laiku no 10 līdz 20 gadiem.

Un vēl

Trešo daļu jeb 30% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju uztrauc, vai izvēlēto profesiju ir jau skārusi tehnoloģiju ietekme, liecina darba portāla "CV Market" veiktā aptauja. Aptaujā "Vai Jūs uztrauc varbūtība, ka Jūsu profesiju tuvāko 5-10 gadu laikā varētu aizvietot mašīnu darbs un automatizācija?" 22% respondentu atbildēja apstiprinoši, tikmēr 8% aptaujāto norādījuši, ka jau patlaban izjūt automatizācijas un tehnoloģiju ietekmi uz savu profesiju. Savukārt 70% aptaujas dalībniekus šāda varbūtība nesatrauc. Par to, ka automatizācija varētu aizstāt esošo profesiju, vairāk raizējas ražošanas un rūpniecības nozarē strādājošie, kā arī pārdošanā un loģistikā strādājošie. Savukārt reālu tehnoloģiju ietekmi savās darba gaitās patlaban jau izjūt izteikti daudz finanšu jomā strādājošo, piemēram, grāmatveži, brokeri un citi.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Par atzīmējamām dienām rosina noteikt arī 27.aprīli un 8.martu; Jēkabpilieši neatkarības dinā sāks jaunu tradīciju – tautas kopības gājienu; un 3. un 4.maijā Jēkabpilī būs noteikti satiksmes ierobežojumi.

Saeima konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām, kas paredz par atzīmējamām dienām noteikt 27.aprīli – Latgales kongresa dienu – un 8.martu – Pasaules sociālā darba dienu. Latvijā ir 2010 nozares profesionāļu, kuri ikdienā veic sociālo darbu un sniedz iedzīvotājiem profesionālu atbalstu sociālo problēmu risināšanā. Viens no veidiem, kā informēt Latvijas iedzīvotājus par sociālo darbu un tā mērķiem, ir noteikt Starptautisko sociālā darba dienu par atzīmējamu dienu arī Latvijā. Jau ziņots, ka nosakot 27.aprīli par Latgales kongresa dienu un iekļaujot to atzīmējamo dienu sarakstā, plānots celt Latgales latviešu pašapziņu, stiprināt reģionālo identitāti, izrādīt cieņu vēsturiskajiem ar valsts izveidošanos saistītajiem notikumiem, kā arī veicināt latgaliešu iesaistīšanos pilsoniskajās aktivitātēs. Lai likums stātos spēkā, tas Saeimai vēl jāatbalsta divos lasījumos.

Gājputni pavasara un rudens migrācijas laikā nereti nodara kaitējumu dažādām lauksaimniecības kultūrām un lai tos segtu, lauksaimniekiem ir iespēja Dabas aizsardzības pārvaldē pieteikties kompensācijām par nemedījamo sugu, piemēram, zosu, dzērvju, kormorānu u.c. nodarītajiem postījumiem, vēsta Dabas aizsardzības pārvaldē. Kompensācijām jāpiesakās iespējami ātri pēc postījumu konstatēšanas, lai eksperti varētu situāciju izvērtēt un lemt par zaudējumu apmēru un kompensācijas piešķiršanu. Lai saņemtu kompensāciju, postījumu vietā ir jābūt īstenotiem aizsardzības pasākumiem postījumu novēršanai, piemēram, jābūt uzstādītiem vizuālajiem vai akustiskajiem atbaidītājiem.

Turpinām ziņas

Atceroties 1990.gada 4.maiju, kad Latvijas PSR Augstākā Padome pieņēma deklarāciju par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu, Jēkabpilī norisināsies plašas baltā galdauta svinības, informē pasākumu organizatori - Jēkabpils pilsētas pašvaldības Kultūras pārvalde. 4. maiju, Latvijas otro dzimšanas dienu, Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina sākt ar lūgšanu - katrā mājā un ģimenē uzklāt balto galdautu un plkst. 9.50, skanot Jēkabpils dievnamu zvaniem, vienoties kopīgā lūgsnā par Latviju.

4. maija rītu Jēkabpilī sāks ar jaunu tradīciju – tautas brīvības gājienu “Zem viena karoga”. Gājienam starts tiks dots plkst. 10.15 Vecpilsētas laukumā. Tā dalībnieki pa Brīvības ielu dosies uz Vārpas stadionu, kurā iesoļojot, tiks veikts svinīgs goda aplis. Gājienā aicināts piedalīties ikviens jēkabpilietis un viesis. Latvieši, lai arī viensētnieki, mīl vienoties kā kopīgā dziesmā, tā kopīgā dejā. Šoreiz Jēkabpils pilsētas pašvaldība un Jēkabpils kultūras pārvaldes darbinieki aicina visus jēkabpiliešus un pilsētas viesus 4. maijā vienoties kopīgā gājienā “Zem viena karoga”. Šis gājiens būs simboliskas mūsu pilsētas un visas Latvijas kopības apliecinājums. Pēc gājiena un svinīgās uzrunas, stadionā norisināsies 29. Jēkabpils atklātais čempionāts vieglatlētikā pieaugušajiem un jauniešiem, kas veltīts soļotāja Pētera Zeltiņa un lodes grūdēja Jura Bērziņa piemiņai.

4.maijā jau tradicionāli, plkst. 11.00 laukumā pie Jēkabpils Tautas nama notiks Jēkabpils Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestra “Vitamīns” koncerts. Pēc tā, plkst. 12.00, notiks Jēkabpils pilsētas izglītības iestāžu amatiermākslas kolektīvu koncerts, kurā piedalīsies 1.- 4. klašu tautas deju kolektīvi, 1.- 4. klašu kori un zēnu kori. Pēcpusdienā jēkabpilieši tiek aicināti pastaigā pa pilsētu, pēc kuras noteikti jāiegriežas Jēkabpils Tautas namā – Lielajā zālē, kur plkst. 17.20 demonstrēs Jēkabpils bērnu veidoto animācijas filmu “Kur Dzīvo Latvija?”. Filma ir Jēkabpils bērnu dāvana Latvijai Simtgades svētkos. Savukārt plkst. 17.30 būs skatāma viena no programmas “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” filmām “Mērijas ceļojums”. Tas ir stāsts par jaunu sievieti Mēriju Grīnbergu, kas 2. pasaules kara laikā izglāba lielu daļu Latvijas muzeju kolekciju.

Plkst. 19.00 sāksies svētku lielkoncerts, kurā muzicēs grupa “Galaktika” ar pilnu pavadošo sastāvu. Visas dienas garumā Jēkabpils pilsētvidē norisināsies akcija “Latvijas spēka zīmes”, kuras laikā Jēkabpils jaunieši dāvinās pilsētas iedzīvotājiem spēka zīmes – lentītes – kā apliecinājumu par Latviju. Visi pasākumi bez ieejas maksas.

Un vēl

Saistībā ar 4. maija svētku pasākumiem Jēkabpilī no 3. maija plkst. 23.00 līdz 5. maija plkst. 6.00 transportlīdzekļu satiksmei būs slēgts Vecpilsētas laukums un laukums pie Jēkabpils Tautas nama. Savukārt 4. maijā gājiena “Zem viena karoga” laikā, no plkst. 10.15 līdz 11.00, būs ierobežota transportlīdzekļu kustība Brīvības ielā posmā no Vecpilsētas laukuma līdz stadionam “Vārpa”. Pasākuma organizatori brīdina, ka iespējama sabiedriskā transporta, kas pārvietojas pa Brīvības ielu, kavēšanās.

Radio1 Dienas ziņu apskats pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils galvenā bibliotēka aicina lasītājus nākt uz bibliotēku vakarā; Lauksaimnieki aicināti pieteikties kompensācijām par putnu nodarītajiem postījumiem sējumiem; un Šovakar Rīgā notiks festivāla Sansusī pasākums.

Šodien no pulksten sešiem līdz desmitiem vakarā Jēkabpils pilsētas bibliotēkā notiks Bibliotēku nedēļas noslēguma pasākums “Nāc uz bibliotēku vakarā”. Noslēdzoties bibliotēku nedēļai, Jēkabpils pilsētas bibliotēka pagarina savu darbalaiku līdz desmitiem vakarā un šajā laikā aicina jauniešus un ikvienu interesentu piedalīties pasākumā “Nāc uz bibliotēku vakarā”. Tajā būs iespēja iesaistīties sarunās, atklāt savas vēlmes par “ideālo” bibliotēku, uzzināt interesantus faktus par vienu no vēsturiskajām ēkām Jēkabpilī, pārbaudīt sevi dažādās aktivitātēs, saņemt dāvanā grāmatu pēc paša izvēles. Šajā vakarā lasītāji aicināti arī atnest sen izlasītās, bet mājās aizmirstās bibliotēkas grāmatas.

Valsts meža dienests no šodienas, 27.aprīļa izsludina ugunsnedrošo periodu mežā. Ugunsnedrošajā periodā mežā aizliegts veikt jebkādu dedzināšanu, ugunskurus atļauts kurināt tikai īpaši ugunskuriem ierīkotās vietās, aizliegts pārvietoties ārpus meža ceļiem ar motorizētiem transportlīdzekļiem. Jebkuri dedzināšanas darbi mežā vai tā tiešā tuvumā jāsaskaņo ar Sēlijas virsmežniecības darbiniekiem. Par jebkuru aizdegšanos mežā vai tā tuvumā var ziņot Sēlijas virsmežniecības inženierim Jurim Čaupjonokam, mob. tālr. 29422024, meža ugunsdzēsības stacijas vadītājam Jānim Iļjinam, mob. tālr. 25357188 vai vietējam mežzinim.

Turpinām ziņas

Saeima vakar galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, kas paredz, ka pārdzīvojušais laulātais vēl gadu saņems pabalstu 50% apmērā no mūžībā aizgājušā dzīvesbiedra pensijas. Saeima šos grozījumus izskatīja steidzamības kārtībā, atbalstot to divos lasījumos. Galīgajā lasījumā likumprojektu atbalstīja 80 deputāti, neviens parlamentārietis nebija pret vai atturējies balsojumā. Priekšlikumus grozījumiem likumā par valsts pensijām piedāvāja darba grupa. Kopumā atbalstu guva vairāki ierosinājumi - par pabalstu pensionāru atraitņiem, kā arī priekšlikums piemaksu par uzkrāto darba stāžu palielināt arī tiem, kuri pensionējušies 1996.gadā. Vēl no šā gada 1.jūlija piemaksas apmērs par vienu apdrošināšanas stāža gadu būs 1,5 eiro tiem cilvēkiem, kuriem vecuma pensija piešķirta līdz 1995.gada beigām. Tas attieksies arī uz personām, kurām invaliditātes pensija piešķirta un vecuma pensijai nepieciešamais vecums sasniegts līdz 1995.gada beigām. Tomēr likumprojekts paredz, ka šādas izmaiņas būtu attiecināmas arī uz tiem pensionāriem, kuri pensionējušies 1996.gadā.

Gājputni pavasara un rudens migrācijas laikā nereti nodara kaitējumu dažādām lauksaimniecības kultūrām un lai tos segtu, lauksaimniekiem ir iespēja Dabas aizsardzības pārvaldē pieteikties kompensācijām par nemedījamo sugu, piemēram, zosu, dzērvju, kormorānu u.c. nodarītajiem postījumiem, vēsta Dabas aizsardzības pārvaldē. Kompensācijām jāpiesakās iespējami ātri pēc postījumu konstatēšanas, lai eksperti varētu situāciju izvērtēt un lemt par zaudējumu apmēru un kompensācijas piešķiršanu. Lai saņemtu kompensāciju, postījumu vietā ir jābūt īstenotiem aizsardzības pasākumiem postījumu novēršanai, piemēram, jābūt uzstādītiem vizuālajiem vai akustiskajiem atbaidītājiem.

Un vēl

Festivāls "Sansusī" izsludina piekto festivālu, kas šogad notiks no 10. līdz 12.augustam Aknīstē, un aicina uz ceturto koncertu ciklā "Sansusī" vakars Rīgā, kas šodien, 27.aprīlī pirmo reizi notiks jaunajā Rīgas mājvietā "Tu jau zini Kur" biedrības "Free Riga" paspārnē esošajā radošajā kvartālā Tallinas ielā 10. Jau ziņots, ka piektais festivāls "Sansusī" Aknīstes novada brīvdienu mājas "Susēja" teritorijā viesus gaidīs no piektdienas, 10. augusta, plkst. 17.00, atklāšanu ieskandinot ar koncertu plkst. 19.00. Noslēguma koncerts svētdien, 12. augusta pēcpusdienā. Kā ierasts - festivāla programmu varēs uzzināt tikai festivāla pirmajā dienā. Mākslinieku priekšnesumiem nepārklājas un lielākajiem entuziastiem būs iespējams noklausīties pilnīgi visus koncertus.

Atstājiet komentāru