2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 25.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 25.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Jēkabpils domes vadība un jaunieceltā SIA “Jēkabpils reģionālās slimnīcas” valde tiekas ar Jēkabpils slimnīcas kolektīvu; Valdība dalībai starptautiskajā izstādē "Expo 2020 Dubai" atvēlēs 4,8 miljonus eiro; un Šodien notiks sacensību Orientieris 2018 – otrā kārta.

Šodien Jēkabpils domes vadība un jaunieceltā SIA “Jēkabpils reģionālās slimnīcas” valde tiekas ar Jēkabpils slimnīcas arodbiedrību un mediķu kolektīvu. Kā iepriekš sarunā ar Radio1 Jēkabpils domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis sacīja, šodien jaunā valde iecerējusi iepazīties ar Jēkabpils slimnīcu un katras nodaļas kolektīvu un darbu. Jau ziņots, ka Jēkabpils reģionālās slimnīcas valdē iecelti – priekšsēdētājs Gvido Liepiņš, galvenais ārsts Andrejs Miļčevskis un valdes locekle – Inna Budovska. Tāpat arī vēstīts, ka izvēloties slimnīcas jauno valdi, Jēkabpils domes vadība un konkursa komisija konsultējās ar Latvijas Slimnīcu biedrības valdes priekšsēdētāju Jevgēņiju Kalēju. Kā vakar Aktuālajā komentārā Radio1 uzsvēra Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietniece sociālajos jautājumus Līga Kļaviņa, ka ar patiesu rūpību tika vērtēti visi potenciālie valdes locekļi, lai nebūtu aizdomu ēnas par negodīgu konkursa norisi un, pēc viņas domām, pieņemts labs, uz slimnīcas nākotni vērsts lēmums.

Ar Latvijas Slimnīcu biedrības valdes priekšsēdētāju Jevgēņiju Kalēju sazinājās arī Radio1 un lūdza komentēt konkursa norisi. Sarunā ar Radio1 Jevgēņijs Kalējs sacīja, ka ieteikums no slimnīcu biedrības pašvaldībai bijis, ka Jēkabpils slimnīcai valdē nepieciešami cilvēki ar pieredzi vadošā amatā, to paredzēja arī konkursa nolikums, izvirzot kā vienu no prasībām valdes locekļiem - vismaz trīs gadu pieredze vadošā amatā. Kalējs sacīja, ka no visiem jaunās slimnīcas valdes locekļiem tikai vienam – Gvido Liepiņam ir prasītā pieredze vadošā amatā, pārējiem valdes locekļiem – Andrejam Miļčevskim un Innai Budovskai tādas neesot. Viņš piebilda, ka valdes locekļu izvēle esot Jēkabpils pilsētas pašvaldības kompetence un lēmums, taču slimnīcu biedrības ieteikums bijis un arī konkursa nolikums parņemts vērā. Jau ziņots, ka Jēkabpils slimnīcas jaunā valde darbu sāks no 1.maija.

Turpinām ziņas

Latvija lietā par Norvēģijā arestēto Latvijas zvejas kuģi "Senator" vērsīsies tiesā ar prasību pret Eiropas Komisiju. Ministru prezidents Māris Kučinskis informēja, ka valdība uzklausīja Tieslietu ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu, kurā minēti tālākie soļi situācijas risināšanai. Ministri vienojušies iesniegt prasību pret Eiropas komisiju un prasība tiks izstrādāta līdz maija vidum. Kučinskis skaidroja, ka prasība pret Eiropas Komisiju tiks iesniegta saistībā ar to, ka tā nerīkojās, lai aizsargātu Latvijas zvejnieku intereses. Prasību plānots iesniegt Eiropas Savienības (ES) Tiesā.

Jau ziņots, ka Norvēģijas varas iestādes pērn janvāra sākumā arestēja Latvijas uzņēmumam SIA "North Star LTD" piederošu zvejas kuģi "Senators", kas atbilstoši iepriekš noslēgtiem līgumiem zvejoja sniega krabjus Svalbāras ūdeņos. Norvēģija izvirzīja kuģa īpašniekam pretenzijas par zvejas noteikumu pārkāpumu, ko Latvijas kuģa īpašnieks neatzīst, norādot, ka sniega krabju zveja Svalbāras ūdeņos notikusi atbilstoši 1920.gadā Parīzē noslēgtajam starptautiskajam līgumam, kas pieņemts pēc Eiropas savienības regulas prasībām. Norvēģijā arestētais sniega krabju zvejas kuģis "Senators" joprojām atrodas šajā valstī un jautājums par zvejas tiesībām attiecīgajā zvejas rajonā joprojām nav atrisināts.

Valdība ir gatava dalībai starptautiskajā izstādē "Expo 2020 Dubai" atvēlēt 4,8 miljonus eiro. Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) vakar pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja, ka ministri uzdevuši Ekonomikas ministrijai (EM) slēgt deleģējuma līgumu ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru (LTRK) par Latvijas ekspozīcijas organizēšanu 2020.gadā Dubaijā gaidāmajā starptautiskajā izstādē. Jau ziņots, ka valdība pērn decembrī pieņēma konceptuālu lēmumu par Latvijas dalību izstādē "Expo 2020 Dubai".

Un vēl

Šodien notiks sacensību “Orientieris 2018” otrā kārta. Sacensības norisināsies no pulksten četriem pēcpusdienā līdz septiņiem vakarā Mistru silā Z, norāde uz sacensību vietu - Jaunjelgavas virzienā aiz Daugavas stacijas. Acināti piedalīties visu vecuma grupu sportisti.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils tirgū atsavina nelegālās cigaretes, bet Aknīstē likvidē nelegalās alkohola tirdzniecības vietas; Par Jaunās datu aizsardzības regulas darbību praksē joprojām ir daudz neskaidru jautājumu; un Jēkabpils galvenajā bibliotēkā šodien būs tikšanās ar Viju Beinerti - kinorežisori, žurnālisti un esejisti.

Strādājot pastiprināti nelegālo akcizēto preču aprites apkarošanas jomā šonedēļ Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa policisti rīkoja kārtējo pārbaudi Jekabpils tirgū. Pārbaudes laikā tirgū un blakus pieguļošajā autoservisa teritorijā, policisti uzgāja un atsavināja kopumā tūkstoš 400 cigaretes bez Latvijas Republikas akcīzes markām ar dažādiem nosaukumiem: "Klass Blue", "Klass Red", "Nz Gold" un "Premier".

Savukārt Aknīstes pagastā, policistu aktīvu darbību rezultātā likvidētas divas nelegālās tirdzniecības vietas jeb tā sauktās "točkas". 1955.gadā dzimušās sievietes dzīvesvietā atsavināja 60 litrus brāgas un pašizgatavotu aparātu, ar kuru tika izgatavots nelegālais alkohols, bet 1965.gadā dzimušās dzīvesvietā 1 litru bezkrāsainu šķidrumu ar alkohola smaku un arī aparātu, kas bija paredzēts nelegālā alkohola izgatavošanai. Par minētajiem gadījumiem policijā ir uzsāktas administratīvās lietvedības.

Turpinām ziņas

Par Jaunās datu aizsardzības regulas darbību praksē joprojām ir daudz neskaidru jautājumu. Skaidrāks ir regulējums, kas attiecas uz uzņēmumiem un iestādēm, bet par to, ko drīkst vai nedrīkst darīt paši cilvēki, kādus foto vai video ievietot sociālajos tīkos, skaidrības ir mazāk. Atbildīgajās iestādēs norāda – tas ir interpretācijas jautājums par to, kā varēs paskaidrot publiskotā materiāla jēgu un mērķi. Kurā brīdī mēs esam vieni no daudziem cilvēkiem, kuri neatpazīti iet pa ielu, iepērkas veikalā, izmanto iestāžu pakalpojumus, un kurā kļūstam par indivīdu, kura dati īpaši aizsargājami? Zināms, ka datu regula pieņemta, jo tas, kas ar cilvēku datiem notieotk pēdējā laikā, brīžiem kļuvis nekontrolējams. Redzamākā daļa, ar ko arī Latvijā daudzi ir saskārušies – zvani uz privāto tālruni no dažādām firmām, kurām tālruņa numurs nav bijis pašu iedots. Kā norāda Saeimas Eiropas lietu komisijas vadītāja Lolita Čigāne - galvenais mērķis ir cilvēku datu sargāšana no to izmantošanas komerciāliem un politiskiem nolūkiem.

Saistībā ar regulu joprojām daudz neskaidru jautājumu, piemēram, kā ar katra paša atbildību? Vai savus draugus, kolēģus vai tuviniekus jubilejās varēs apsveikt ar radio, televīzijas vai avīzes starpniecību? Varēs – bet tikai ar apsveicamā atļauju! Bet vai varēs sociālajos tīklos ievietot fotogrāfijas no publiskas vietas, kur centrālā persona esi pats, bet fonā ir arī citi cilvēki? Šajā gadījumā būs problēmas, ja kāds no fonā redzamajiem cilvēkiem sūdzēsies, ka no viņa nav saņemta piekrišana publikācijai. Tas gan esot arī interpretācijas jautājums. Izņēmums, kad prasības nav tik stingras un droši var fotografēt un fotogrāfijas, kurā redzama iela ar visiem tajā esošajiem cilvēkiem, publiskot, būtu, piemēram, māksliniecisks vai žurnālistisks mērķis, skaidro Tieslietu ministrijā. Ar regulu saistītos likumus Saeimā šobrīd skata Juridiskajā komisijā. Tās vadītājs Gaidis Bērziņš atzīst, ka skaidru atbilžu uz daudziem jautājumiem joprojām trūkst.

Un vēl

Jēkabpils Galvenā bibliotēka šodien bibliotēku nedēļas pasākumu klastā organizē Jēkabpils reģiona un Neretas novada publisko un skolu bibliotēku darbinieku semināru. Tas norisināsies Krustpils kultūras nama Mazajā zālē. Seminārā būs iespēja iegādāties Zvaigznes ABC piedāvātās grāmatas. Semināru atklāja Jēkabpils Galvenās bibliotēkas vadītāja Zinaīda Rabša. Seminārā bibliotekāri izskatīs vairākas tēmas, piemēram, Darbs ar personas datiem bibliotēkās, Latvijas Neredzīgo bibliotēkas pakalpojumu piedāvājums, Latvijas Bibliotekāru biedrība – iespēja personīgajai izaugsmei, tās sadarbība ar skolu bibliotekāru biedrību. Semināra noslēgumā tikšanās ar Viju Beinerti - kinorežisori, žurnālisti un esejisti, grāmatu “Klusumu sadzirdēt” un “Vārdi un klusums” autori.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Tieslietu ministrs rosina sākotnēji neizmantot sodus par datu aizsardzības regulas neievērošanu; Pasaules Brīvo latviešu apvienība kategoriski iebilst pret Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas pasludināšanu par vienīgo tiesību pārmantotāju; un Alergologi brīdina, ka gaisā ir ļoti liela bērza putekšņu koncentrācija.

Reģionālās politikas pamatnostādņu 2013.-2019.gadam rādītāji lielākoties ir īstenoti, teikts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotajā 2013.-2017.gada starpposma novērtējumā. Ministrija norāda, ka prognozētie rezultāti ir pārsniegti tādos rādītājos kā ikgadējais apkalpoto gaisa satiksmes pasažieru skaita pieaugums, Baltijas jūras piekrastes novadu viesnīcās un citās tūristu mītnēs pārnakšņojušo cilvēku skaits, uzņēmumu skaits Austrumu pierobežas un Baltijas jūras piekrastes pašvaldībās, apmācīto speciālistu darbam ar investoriem skaits, sagatavoto investīciju projektu skaits un citos. Vairākās jomās rezultāti sasniegti plānotajos apmēros. Piemēram, ir sasniegts plānotais pagastu īpatsvars, kur ir nodrošināti vismaz divi sabiedriskā transporta reisi dienā, kas savieno bijušos pagastu administratīvos centrus ar novada centru. Savukārt plānotie rezultāti nav sasniegti, piemēram, ceļu uzturēšanas jomā. Proti, valsts galveno un reģionālo ceļu stāvoklis nav uzlabojies, salīdzinot ar 2012.gadu.

Lai gan Eiropas Savienības jaunā datu aizsardzības regula paredz būtiskus sodus par pārkāpumiem, sākotnēji no sodiem vajadzētu atturēties, intervijā latvijas televīzijai norādījis tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs. Ministrs uzsver, ka galvenais datu aizsardzības regulas mērķis ir ikvienas personas tiesību aizsardzība – pamattiesības uz privātumu un drošību. Tāpēc ikvienam, kas izmanto datus, būs precīzi jādefinē mērķi, kam tie tiek izmantoti. Līdz ar jauno regulu uzņēmumiem un iestādēm, kas apstrādā datus, būs daudz lielāka atbildība. Savukārt par pārkāpumiem paredzētu būtiski lielāki sodi nekā līdz šim – tie var būt 4% no apgrozījuma vai pat 20 miljoni eiro. Ministrs gan norāda – sākotnēji no sodiem vajadzētu atturēties, bet vairāk darboties preventīvi un brīdinoši.

Turpinām ziņas

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija konceptuāli atbalstīja likumprojektu Likteņdārza attīstībai, kas paredz nostiprināt zemes piederību Latvijas valstij. Likumprojekta mērķis ir nodrošināt Likteņdārza saglabāšanu, aizsardzību, attīstīšanu un pēctecību. Sešu mēnešu laikā pēc likuma spēkā stāšanās Kokneses novada pašvaldība bez atlīdzības nodos un Latvijas valsts pārņems savā īpašumā ar Likteņdārzu saistītos zemesgabalus. Likumprojekts noteic, ka Latvijas valsts īpašumtiesību valdītājs būs Zemkopības ministrija. Likteņdārzu pārvalda nodibinājums “Kokneses fonds”, kas pašlaik nomā zemi no Kokneses novada pašvaldības. Konsultācijās ar domi ir panākta vienošanās par zemes bezatlīdzības nodošanu valsts īpašumā, sēdē deputātiem apliecināja gan fonda, gan Kokneses novada domes pārstāvji. Likumprojekts regulē arī jautājumu par finansējumu. Kā uzsver likumprojekta autori, tas ir īpaši būtiski, ņemot vērā unikālo finansējuma piesaistes modeli - Likteņdārzs veidots par sabiedrības ziedotajiem līdzekļiem. Arī turpmāk projektam tiks nodrošināts līdzšinējais finansēšanas mehānisms.

Pasaules Brīvo latviešu apvienība kategoriski iebilst pret Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas pasludināšanu par vienīgo tiesību pārmantotāju luteriskajai baznīcai, kas darbojās Latvijā līdz 1940.gadam. Kā laikrakstā Latvijas Avīze pauž apvienības priekšsēde Kristīne Saulīte, latviešu tautas garīgā vienotāja trimdā un ārzemēs daudzus gadus ir bijusi un joprojām ir Latviešu Evaņģēliski luteriskā baznīca ārpus Latvijas. Tāpēc neesot pieņemami iecerētie grozījumi Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas likumā, jo tie tiek izstrādāti priekšvēlēšanu gaisotnē, sarunās un likumprojekta izstrādē nepieaicinot otru pusi – ārzemju latviešus, turklāt likuma grozījumu preambulā paredzot Latvijas luterisko baznīcu būt vienīgajai pirmskara Latvijas brīvvalsts evaņģēliski luteriskās baznīcas tiesību pārmantotājai, kā arī nepamatoti ierobežojot draudžu pašnoteikšanās tiesības, izvēloties savu baznīcas piederību – Latvijas vai ārzemju latviešu evaņģeliski luteriskajai baznīcai.

Un vēl

Kopš pagājušās nedēļas Latvijā ir ļoti liela bērza ziedputekšņu koncentrācija gaisā, informē Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes Aerobioloģijas laboratorija. Putekšņu daudzums katrā konkrētā vietā atkarīgs no laikapstākļiem, īpaši no lietus un vēja. Nedēļas beigās skarās varētu palikt nedaudz mazāk kā 50% putekšņu, līdz ar to jārēķinās, ka arī nākamajā nedēļā iespējams liels bērza putekšņu daudzums. Gaisā novērots ļoti liels putekšņu spektrs - alkšņa un lazdas putekšņi ļoti zemā koncentrācijā, zemā līdz vidējā koncentrācijā ir papeles, vītola, oša un īves putekšņi, parādījušies arī pirmie pieneņu ziedputekšņi. Ziedputekšņu alerģijas jeb polinozes pirmās pazīmes parasti ir acu asarošana, šķavas, nieze, apsārtums, deguna tecēšana un aizlikts deguns. Laikā, kad zied augs, kas izraisa alerģiskas reakcijas, vēlams atteikties no fiziskām aktivitātēm brīvā dabā. Pastaigām ieteicams izvēlēties lietainas dienas, un vēlams lietot alergologa vai ģimenes ārsta izrakstītos medikamentus.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Izskaitļots diennakts laiks, kad bērni visbiežāk gūst traumas; Kā latvijas iedzīvotāju ikdienas paradumus ietekmē “zaļā domāšana”; un Maija sākumā Latvijā ir liela iespēja sagaidīt vasarīgi siltu un pat karstu laiku, liecina jaunākās prognozes.

Bērnu traumatisms ir diezgan labi paredzams - visbiežāk traumas tiek gūtas pēcpusdienās, kad bērni ir noguruši. Statistiki analizējot bērnu traumu gadījumus, pat ir izskaitļots, ka vidējais laiks, kad bērni gūst traumas, ir plkst.16.38 pēcpusdienā. Komentējot peiaugošos bērnu traumatismu, Slimību profilakses un kontroles centra direktora vietnieks sabiedrības veselības un profilakses jautājumos Dzintars Mozgis norāda, ka mūsdienās ir zemāka veselības pratība nekā agrāk. Šādu tendenci viņš saistīja ar to, ka skolās vairs netiek likts uzsvars uz veselības mācību. Kā pozitīvu aspektu Mozgis izceļ to, ka bērnu traumu smagums ir samazinājies, piemēram, agrāk ceļu satiksmes negadījumos bērni biežāk gājuši bojā, bet tagad smagas traumas tiek gūtas retāk un ir iespējams glābt cietušo dzīvības. Savukārt veselības ministre Anda Čakša uzskata, ka situācija bērnu traumatisma jomā ir vērtējama kā "absurds un šausmas", jo par tēmu tiek runāts jau daudzus gadus, taču bērnu traumatisms turpina pieaugt. Politiķe aicināja pieaugušos uzņemties atbildību par saviem bērniem, kā arī pievērst uzmanību citu cilvēku bērniem, ja ir redzams, ka tiem varētu draudēt kādas briesmas. Aizvadītajā gadā par 422 gadījumiem pieaudzis traumu skaits, kuras bērni guvuši, krītot un sasitoties.

Pierīgas pašvaldību apvienība rosinās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un Saeimu veikt grozījumus likumā "Par pašvaldībām", lai risinātu šobrīd strīdīgos jautājumus par domes un komiteju sēžu darba organizāciju, kā arī proporcionalitātes principa ievērošanu komitejās. Pierīgas mēri aicinās likumā skaidri atrunāt, ko nozīmē un kā tiek aprēķināts "proporcionalitātes princips" domes komitejās, precizējot, kā deputāts var tikt atbrīvots no darba komitejā. Pierīgas pašvaldību vadītāji uzskata, ka nepieciešams pārskatīt arī normas par deputātu izteikšanās un jautājumu uzdošanas laiku, "lai sēdes netiktu pārvērstas neierobežotos runas plūdos, kas tiek apmaksāti no iedzīvotāju maciņiem". Tāpat tiek rosināts likumā skaidri definēt deputāta pienākumus, iekļaujot nepieciešamību savlaicīgi iepazīties ar sagatavotajiem lēmumprojektiem un aktīvāk sadarboties ar domes administrāciju pirms sēdēm, kā arī noteikt izpilddirektora darba termiņu uz vienu domes sasaukuma periodu. Likumuprojektu par likuma "Par pašvaldībām" grozījumiem apvienība plāno sagatavot tuvākā mēneša laikā un virzīt izskatīšanai Saeimā.

Turpinām ziņas

4.maija deklarācijas klubs Latvijas simtgadē Likteņdārzā novietos īpašu laukakmeni, bet Jēkaba laukumā netālu no Saeimas iecerēts novietot piemiņas objektu, vienlaikus aicinot šo vietu pārdēvēt par Neatkarības laukumu. Kluba biedrs Dainis Īvāns uzsver, ka daudzu valstu galvaspilsētās ir neatkarības laukums, taču Latvijā tāda nav. Savukārt kā trešā dāvana iecerēta grāmata par personām, kas 1918.gadā balsoja par Latvijas neatkarību un par 4.maija deklarācijas kluba biedriem. Ceturtā dāvana būšot ideja veidot 4.maija deklarācijas kluba gada balvu par patriotiskāko notikumu gada laikā. Kluba prezidente aicināja sabiedrību vērot, kas notiek viņu pašvaldībās, pievēršot uzmanību padomju vēstures palieku aizmēšanai. Kā negatīvu piemēru Īvāns norāda, ka Jēkabpilī joprojām visus neatkarības gadus pret Krustpils tautas namu ir pavērsts padomju lielgabala stobrs. Īvāns uzsver, ka tas ir kaut kas neiedomājams, ka padomju militārisma slavinājums var būt pavērsts pret Latvijas kultūru neatkarīgā Latvijā. Jau ziņots, ka biedrību "4.maija deklarācijas klubs" dibinājuši Augstākās Padomes deputāti, kuri balsojuši par neatkarības atjaunošanas deklarāciju 1990.gada 4.maijā un par likumu "Par Latvijas Republikas valstisko statusu" 1991.gada 21.augustā.

Videi draudzīgs dzīvesveids Latvijā, tāpat kā citviet pasaulē, kļūst arvien populārāks, un «zaļā domāšana» arvien spēcīgāk ietekmē arī Latvijas iedzīvotāju ikdienas paradumus. Jau 53% Latvijas iedzīvotāju, ikdienā izvēloties preces un pakalpojumus, priekšroku dod zīmoliem, kuri saudzē vidi, liecina AS Latvijas Zaļais punkts veiktā zaļo zīmolu izpēte. Saskaņā ar izpētes rezultātiem, vairums Latvijas iedzīvotāju iepērkoties novērtē gan to, vai zīmols saudzē vidi, gan arī to, vai tas atbalsta dažādas «zaļās iniciatīvas» – vairāk nekā puse jeb 56% aptaujāto atzinuši, ka labprātāk izvēlas tos zīmolus, kuri iestājas par tīru vidi. Savukārt 51% – ka neiegādātos preces, kuru ražošanas procesā tiek piesārņota vide. Tāpat, pieaugot labklājības līmenim, vismaz katrs trešais aptaujātais jeb 39% ir gatavi maksāt vairāk par precēm, kuru iepakojumus var pārstrādāt vai lietot atkārtoti, bet 62% ir gatavi maksāt vairāk par produktiem, kuru saturā visas izejvielas ir dabiskas.

Un vēl

Maija sākumā Latvijā ir liela iespēja sagaidīt vasarīgi siltu un pat karstu laiku, liecina jaunākās prognozes. Visticamāk, jau aprīļa beigās Latvijā ieplūdīs siltāks gaiss no dienvidiem, maija sākumā gaisa temperatūra var pakāpties virs +25 grādiem. Iespējams, tuvumā saglabāsies auksts gaiss, tas pat var atgriezties Latvijā, un uz siltā un aukstā gaisa saskares robežas var veidoties pērkona lietusgāzes, kā arī ilgstošs lietus. Saskaņā ar pašreizējo "Global Forecast System" prognozi sestdien, 28.aprīlī, vietām valstī, bet vakarā daudzviet īslaicīgi līs, lokāli iespējamas pērkona lietusgāzes, gaisa temperatūra var pakāpties līdz +17 grādiem. 1.maija svētkos patlaban prognozēta gaisa temperatūras paaugstināšanās līdz aptuveni +20 grādiem, 4.maijā - līdz +27 grādiem. Tāpat pastāv iespēja, ka jau nākamās nedēļas sākumā gaiss sasils līdz +25 vai +27 grādiem. Prognozes 4.maijam rāda gan saulaina un karsta, gan lietaina un drēgna laika varbūtību.

Radio1 Dienas ziņu apskats pulksten 18.00
Radio1 ziņās klausieties:Atbalsta likumprojektu Likteņdārza attīstībai; Pierīgas pašvaldību apvienība rosinās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un Saeimu veikt grozījumus likumā "Par pašvaldībām"; un Zināmās jaunākas prognozes par laiku maija sākumā.

Šodien Jēkabpils domes vadība un jaunieceltā SIA “Jēkabpils reģionālās slimnīcas” valde tikās ar Jēkabpils slimnīcas arodbiedrību un mediķu kolektīvu. Kā iepriekš sarunā ar Radio1 Jēkabpils domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis sacīja, šodien jaunā valde iepazinās ar Jēkabpils slimnīcu un katras nodaļas kolektīvu un darbu. Jau ziņots, ka Jēkabpils reģionālās slimnīcas valdē iecelti – priekšsēdētājs Gvido Liepiņš, galvenais ārsts Andrejs Miļčevskis un valdes locekle – Inna Budovska. Tāpat arī vēstīts, ka izvēloties slimnīcas jauno valdi, Jēkabpils domes vadība un konkursa komisija konsultējās ar Latvijas Slimnīcu biedrības valdes priekšsēdētāju Jevgēņiju Kalēju. Kā vakar Aktuālajā komentārā Radio1 uzsvēra Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietniece sociālajos jautājumus Līga Kļaviņa, ka ar patiesu rūpību tika vērtēti visi potenciālie valdes locekļi, lai nebūtu aizdomu ēnas par negodīgu konkursa norisi un, pēc viņas domām, pieņemts labs, uz slimnīcas nākotni vērsts lēmums.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija konceptuāli atbalstīja likumprojektu Likteņdārza attīstībai, kas paredz nostiprināt zemes piederību Latvijas valstij. Likumprojekta mērķis ir nodrošināt Likteņdārza saglabāšanu, aizsardzību, attīstīšanu un pēctecību. Sešu mēnešu laikā pēc likuma spēkā stāšanās Kokneses novada pašvaldība bez atlīdzības nodos un Latvijas valsts pārņems savā īpašumā ar Likteņdārzu saistītos zemesgabalus. Likumprojekts noteic, ka Latvijas valsts īpašumtiesību valdītājs būs Zemkopības ministrija. Likteņdārzu pārvalda nodibinājums “Kokneses fonds”, kas pašlaik nomā zemi no Kokneses novada pašvaldības. Konsultācijās ar domi ir panākta vienošanās par zemes bezatlīdzības nodošanu valsts īpašumā, sēdē deputātiem apliecināja gan fonda, gan Kokneses novada domes pārstāvji. Likumprojekts regulē arī jautājumu par finansējumu. Kā uzsver likumprojekta autori, tas ir īpaši būtiski, ņemot vērā unikālo finansējuma piesaistes modeli - Likteņdārzs veidots par sabiedrības ziedotajiem līdzekļiem. Arī turpmāk projektam tiks nodrošināts līdzšinējais finansēšanas mehānisms.

Turpinām ziņas

Pierīgas pašvaldību apvienība rosinās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un Saeimu veikt grozījumus likumā "Par pašvaldībām", lai risinātu šobrīd strīdīgos jautājumus par domes un komiteju sēžu darba organizāciju, kā arī proporcionalitātes principa ievērošanu komitejās. Pierīgas mēri aicinās likumā skaidri atrunāt, ko nozīmē un kā tiek aprēķināts "proporcionalitātes princips" domes komitejās, precizējot, kā deputāts var tikt atbrīvots no darba komitejā. Pierīgas pašvaldību vadītāji uzskata, ka nepieciešams pārskatīt arī normas par deputātu izteikšanās un jautājumu uzdošanas laiku, "lai sēdes netiktu pārvērstas neierobežotos runas plūdos, kas tiek apmaksāti no iedzīvotāju maciņiem". Tāpat tiek rosināts likumā skaidri definēt deputāta pienākumus, iekļaujot nepieciešamību savlaicīgi iepazīties ar sagatavotajiem lēmumprojektiem un aktīvāk sadarboties ar domes administrāciju pirms sēdēm, kā arī noteikt izpilddirektora darba termiņu uz vienu domes sasaukuma periodu. Likumuprojektu par likuma "Par pašvaldībām" grozījumiem apvienība plāno sagatavot tuvākā mēneša laikā un virzīt izskatīšanai Saeimā.

Lai gan Eiropas Savienības jaunā datu aizsardzības regula paredz būtiskus sodus par pārkāpumiem, sākotnēji no sodiem vajadzētu atturēties, intervijā latvijas televīzijai norādījis tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs. Ministrs uzsver, ka galvenais datu aizsardzības regulas mērķis ir ikvienas personas tiesību aizsardzība – pamattiesības uz privātumu un drošību. Tāpēc ikvienam, kas izmanto datus, būs precīzi jādefinē mērķi, kam tie tiek izmantoti. Līdz ar jauno regulu uzņēmumiem un iestādēm, kas apstrādā datus, būs daudz lielāka atbildība. Savukārt par pārkāpumiem paredzētu būtiski lielāki sodi nekā līdz šim – tie var būt 4% no apgrozījuma vai pat 20 miljoni eiro. Ministrs gan norāda – sākotnēji no sodiem vajadzētu atturēties, bet vairāk darboties preventīvi un brīdinoši.

Un vēl

Maija sākumā Latvijā ir liela iespēja sagaidīt vasarīgi siltu un pat karstu laiku, liecina jaunākās prognozes. Visticamāk, jau aprīļa beigās Latvijā ieplūdīs siltāks gaiss no dienvidiem, maija sākumā gaisa temperatūra var pakāpties virs +25 grādiem. Iespējams, tuvumā saglabāsies auksts gaiss, tas pat var atgriezties Latvijā, un uz siltā un aukstā gaisa saskares robežas var veidoties pērkona lietusgāzes, kā arī ilgstošs lietus. Saskaņā ar pašreizējo "Global Forecast System" prognozi sestdien, 28.aprīlī, vietām valstī, bet vakarā daudzviet īslaicīgi līs, lokāli iespējamas pērkona lietusgāzes, gaisa temperatūra var pakāpties līdz +17 grādiem. 1.maija svētkos patlaban prognozēta gaisa temperatūras paaugstināšanās līdz aptuveni +20 grādiem, 4.maijā - līdz +27 grādiem. Tāpat pastāv iespēja, ka jau nākamās nedēļas sākumā gaiss sasils līdz +25 vai +27 grādiem. Prognozes 4.maijam rāda gan saulaina un karsta, gan lietaina un drēgna laika varbūtību.

Atstājiet komentāru