2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 23.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 23.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvijā šonedēļ norisināsies bibliotēku nedēļa; Jekabpilī veselības nedēļā notiks virkne pasākumu; un Līvānu novadā no šodienas sāks kursēt autobuss uz Draudzes kapiem.

No šodienas, 23.aprīļa līdz svētdienai, 29.aprīlim Latvijā norisināsies bibliotēku nedēļa. Tas parasti ir laiks, kad bibliotēkas ar dažāda veida norisēm un citām aktivitātēm pastiprināti pievērš uzmanību sev, savam darbam un bibliotēku nozīmei sabiedrībā. Bibliotēku nedēļas moto ir "Mainās bibliotēka, mainās sabiedrība". Latvijas Bibliotēku nedēļā ceturtdien, 26. aprīlī plkst.16.00 Jēkabpils Tautas namā norisināsies pasākums “Dzīvi izgaršojot” – saruna ar rakstniecēm Moniku Zīli un Annu Skaidrīti Gailīti par aktuāliem literatūras un sabiedrības dzīves jautājumiem. Abu autoru darbi ir iecienīti un pieprasīti lasītāju lokā. Literātes dzimušas vienā dienā, vienā mēnesī, bet viņas spēj pagatavot literatūras virumu pēc tik dažādām receptēm! Rakstnieces labprāt atbildēs uz pasākuma apmeklētāju jautājumiem, kurus aicina iepriekš iesniegt Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā vai uzdot tikšanās laikā.

Berlīnē Latvijas vēstniecība Vācijā šodien notiks Latvijas valsts simtgadei veltītās vēstures grāmatas Lettland 1918-2018. Ein Jahrhundert Staatlicheit (Latvija 1918-2018. Gadsimts valstiskuma) atklāšana, kurai sekos augsta līmeņa politiska diskusija par Latvijas, Vācijas un Eiropas nākotni. Pasākumu ar uzrunām atklās Latvijas vēstniece Vācijā Inga Skujiņa un bijušais Eiropas Parlamenta prezidents Dr. Hanss-Gerts Poterings (Hans-Gert Pöttering). Ar grāmatu iepazīstinās tās izdevēji un līdzautori Prof.dr. Ervīns Oberlenders (Erwin Oberländer) un Asoc.prof. Ivars Ījabs. Jāatzīmē, ka grāmata tapa sadarbībā ar Konrāda Adenauera fondu. Grāmatu sarakstījuši vadošie Latvijas, Vācijas un Dānijas pētnieki un tā vērtējama kā starptautiski nozīmīgs ieguldījums Latvijas vēstures izpētē un apskatē.

Turpinām ziņas

Šonedēļ Jēkabpilī norisināsies veselības nedēļa. Šodien kopā ar Jēkabpils Tūrisma informācijas centru atklās Veselības nedēļu ar aktīvu pastaigu Jēkabpils Meža parkā, iepazīstot meža takas un atceroties parka tapšanas pirmsākumus. Pulcēšanās Jēkabpils Meža parkā pie uzraksta "Veselības taka" no plkst. 17:00 līdz 17:30.

Veselības nedēļas pasākumu ciklā jauniešu klubs "13. pirmdiena" šodien, 23. aprīlī plkst. 17.00 Jēkabpils Tautas nama kamerzālē aicina jauniešus uz ikmēneša sarunu cikla "Kāpiens" tikšanos ar Jēkabpils volejbola komandas "Lūši" libero spēlētāju Dāvi Melni.

Veselības nedēļā Jēkabpilī notiks atvērto durvju dienas, kuru laikā iedzīvotājiem bezmaksas konsultācijas sniegs fizioterapeiti, peldēšanas trenere, fitnese treneri un citu jomu speciālisti. Plašāk par iespējām piedalīties atvērto durvju dienu pasākumoes pie dažādu jomu speciālistiem lasiet informācijā par veselības nedēļu, kas publicēta portālā radio1.lv.

Un vēl

No šodienas, 23. aprīļa uz Līvānu Draudzes kapiem atsāks kursēt Līvānu novada domes mikroautobuss, ko cilvēki izmanto, lai apmeklētu un sakoptu savu piederīgo atdusas vietas. Tāpat kā citus gadus, autobuss kursēs plkst. 10.00 no pieturas "Gaisa tilts" ar apstāšanos katrā pieturvietā. Autobusa kursēšanas datumi: 23. aprīlis, 14. maijs, 28. maijs, 11. jūnijs, 25. jūnijs, 9. jūlijs., 21. jūlijs (laiks tiks precizēts, to pieskaņojot kapusvētku norises laikam), 30. jūlijs, 13. augusts, 27. augusts, 10. septembris, 24. septembris, 8. oktobris, 29. oktobris.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Rosina Saeimas vēlēšanās katrā republikas līmeņa pilsētā izveidot vienu vēlēšanu iecirkni, kurā iespējams nobalsot par citu vēlēšanu apgabalu kandidātu sarakstu; Jēkabpilī notiks starptautiskajai ģiemenes dienai veltīta konference; un Latgalē atklās velomaršrutu "Daugavas loki"

Latvijas Reģionu apvienība rosina Saeimas vēlēšanās katrā republikas līmeņa pilsētā izveidot vienu vēlēšanu iecirkni, kurā iespējams nobalsot par citu vēlēšanu apgabalu kandidātu sarakstu. Šāds regulējums attiektos arī uz Jēkabpili. Reģionu apvienībā skaidro, ka laikā, kad vēlētāju aktivitāte Saeimas vēlēšanās samazinās, ir svarīgi nodrošināt pilsoņiem iespēju balsot par viņu izvēlēto kandidātu sarakstu. Grozījums likumā ir nepieciešams, lai veicinātu vēlētāju aktivitāti un atbalstītu cilvēku centienus iesaistīties vēlēšanu procesā, pauž politiskā spēka pārstāvji. Iecerēts, ka Centrālā vēlēšanu komisija izveidotu konkrētos iecirkņus, kuros būtu atsevišķas balsošanas kastes katram vēlēšanu apgabalam. Nodotās balsis pēc tam tiktu pieskaitītas attiecīgajam vēlēšanu apgabalam. Saeimai būs jālemj, vai šo likuma grozījumu projektu nodot izskatīšanai parlamenta komisijās.

Piektdien, 27.aprīlī no plkst.10 līdz 18 un 28.aprīlī no plkst.10 līdz 17 Zemgales Olimpiskajā centrā (ZOC) Jelgavā norisināsies pasākums "Uzņēmēju dienas Zemgalē 2018". "Uzņēmēju dienas Zemgalē" šogad svinēs piekto gadskārtu. Pasākuma laikā notiks izstāde, biznesa forums, kontaktbirža, amatnieku un mājražotāju gadatirgus un citas aktivitātes. Izstādē apmeklētāji varēs iepazīties ar vairāk nekā 180 uzņēmumiem no Zemgales, visas Latvijas un kaimiņvalstīm. Kā ierasts, ar sava novada interesantākajiem ražotājiem un pakalpojumu sniedzējiem piedalīsies Zemgales novadu pašvaldības. Novadu kopstendos būs atrodama informācija par iespējām, ko sniedz novadi to iedzīvotājiem un viesiem, rodamas idejas par tepat Latvijā esošām tūrisma un apskates vietām, iespēja apskatīt un nobaudīt novadiem raksturīgo mājražotāju produkciju, kā arī uzzināt par novados strādājošiem lieliem un veiksmīgiem uzņēmumiem. Uzņēmēju dienās notiks arī biznesa forums. Neformālā izstādes gaisotnē būs iespēja noklausīties diskusiju ar Ministru prezidenta Māra Kučinska līdzdalību par Zemgales uzņēmēja DNS - realitāti un nākotnes perspektīvu. Foruma turpinājumā uzņēmējiem būs iespēja piedalīties tīklošanās spēlē "Spidernet", kas attīsta prasmi īsi un kodolīgi iepazīstināt ar sevi, savu produktu un uzņēmumu.

Turpinām ziņas

Latvijā tolerance pret vardarbību ģimenē ir augstāka nekā vidēji Eiropas Savienībā, teikts Labklājības ministrijas (LM) informatīvajā ziņojumā par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē gadījumiem 2016.gadā. Latvijā vērojama augsta tolerance pret vardarbību ģimenē, turklāt, līdzīgi Rumānijai un Bulgārijai, katrs trešais iedzīvotājs uzskata, ka vardarbība ģimenē ir privāta lieta un tā jārisina ģimenes lokā. Turklāt tolerances pret vardarbību augstie rādītāji paliek nemainīgi sešu gadu periodā. Tāpat Latvijā ir izteikta cietušā vainošana, piemēram, vairāk nekā puse uzskata, ka sievietes pašas izprovocē vardarbību. Tāpat visai izplatīti ir mīti par vardarbību - katrs trešais uzskata, ka sievietes bieži izdomā vai pārspīlē apgalvojumus par izvarošanu. Vienlaikus Labklājības ministrija uzskata, ka cietušajām sievietēm saņemt nepieciešamo palīdzību traucē ne tikai sabiedrības attieksme, bet arī informācijas trūkums par atbalsta pakalpojumiem, jo tikai puse no iedzīvotājiem zina par atbalsta dienestiem sievietēm, kuras cietušas no vardarbības ģimenē.

12. maijā Jēkabpils Tautas namā notiks Starptautiskajai ģimenes dienai veltīta konference „Kam pieder laiks?”. Aktualizējot laika trūkuma izraisītā stresa, fragmentāru attiecību un pašvērtējuma problēmu un meklējot risinājumus, konferencē dzirdēsim trīs dažādu jomu pārstāvjus. Konferenci organizē biedrība kristīgai paaudžu kopienai „Tilts”. Konferencē būs iespēja noklausīties divas lekcijas - „Kam pieder laiks?” un „Laiks bērniem”. Tiks piedāvāta arī darbnīca “Patiesība par žurku karaļiem”. Darbnīcā runās par to, ar ko žurkas pārspēj cilvēkus, kā atšķirt tukšu fantāziju no reāliem sapņiem, ko darīt ar savām un citu sūdzībām.

Un vēl

Latgalē tiks atklāts un izmēģināts velomaršruts "Daugavas loki". Šo, vienu no gleznainākajiem maršrutiem Latvijā kopā ar Daugavpils un Krāslavas novada pašvaldībām "Taka" plānojusi un izstrādājusi trīs gadus. Dažādos projektos velomaršruts ir ticis marķēts, uzstādīti jauni stendi un ierīkotas vairākas atpūtas vietas. Piedalīties velomaršruta atklāšanā, pievienoties izbraucienam un izbaudīt Daugavas loku skaistumu ir aicināts ikviens interesents. "Tās nebūs sacensības, bet 30-35 kilometru garš ģimenēm draudzīgs izbrauciens ar lēnu tempu, apstājoties pie visiem ievērojamākajiem tūrisma objektiem. 2.jūnijā tiks izbraukts posms "Daugavpils – Slutišķi". Aizbraucot līdz Slutišķiem, visiem tiks pasniegtas piemiņas zīmes un sarūpētais cienasts, tāpat tiks nodrošināts transports, nokļūšanai atpakaļ pilsētā. Līdzīgā veidā 29.jūlijā tiks organizēts brauciens "Slutišķi – Krāslava".

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:Pagājušajās brīvdienās reģistrēti 167 kūlas ugunsgrēki, Tā kā valsts autoceļu tīklā ir atsākušies remontdarbi, autobraucējiem jārēķinās ar satiksmes ierobežojumiem,; un Sinoptiķi šonedēļ prognozē vēsu laiku.

Pagājušajās brīvdienās reģistrēti 167 kūlas ugunsgrēki, laika posmā no 21.aprīļa pulksten 6.30 līdz 23.aprīļa pulksten 6.30, ar kopējo degšanas platību vairāk nekā 169 hektāri, ziņo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Platības ziņā lielākie kūlas ugunsgrēki bija izcēlušies: – 15 hektāri – Ozolciema ielā Rīgā; – 10 hektāri – Kārklu ielā Liepājā un Madonas novada Aronas pagastā; – 8 hektāri – Kaķēčos Ventspilī; – 7 hektāri – Ludzas novada Briģu pagastā;– 6 hektāri – Rēzeknes novada Kaunatas pagastā. Svētdien, 22.aprīlī, pulksten 13.30 izsaukums saņemts uz Grobiņas novada Grobiņas pagastu, kur dega pērnā zāle 500 kvadrātmetru platībā, mēģinot nodzēst ugunsgrēku saviem spēkiem, ugunsgrēkā cieta cilvēks, kurš nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem.
Jēkabpilī ugunsdzēsēji brīvdienās dzēsa Andreja Pormaļa ielā degošus sadzīves atkritumu un Dzelzceļa ielā - vienstāvu saimniecības ēku un elektrolīnijas balstu 102m2 platībā,
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta un tā var apdraudēt cilvēku īpašumu, veselību un dzīvību, kā arī tā rada būtisku kaitējumu dabai un aicina iedzīvotājus sakopt sev piederošās teritorijas bez kūlas dedzināšanas un gadījumos, ja ir izcēlies kūlas ugunsgrēks – nekavējoties zvanīt ugunsdzēsības dienestam.

Jelgavas pensionāru biedrība vērsusies ar iesniegumu pie Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētāja Andra Rāviņa, lūdzot atcelt braucienu skaita ierobežojumus pensionāriem pilsētas sabiedriskajā transportā. Šī brīža normatīvais regulējums paredz, ka Jelgavā deklarētie pensionāri pilsētas sabiedriskajā transportā mēnesī var braukt 20 reizes ar 50% atlaidi jeb 42,5 centiem par braucienu. Pārsniedzot noteikto braucienu skaitu, pensionāram biļete jāpērk pa pilnu cenu - 0,85 eiro. a limits bieži vien ir nepietiekams," teikts JPB iesniegumā. Jelgavas pensionāru biedrības tiesību aizstāvības grupa nolēma izpētīt citu lielo pilsētu pašvaldību praksi šajā jautājumā un noskaidrot, vai Jelgavas pensionāru prasības nav pārmērīgas. Izrādījās, ka Jelgavas pensionāri saņem vispieticīgāko lielo pilsētu pašvaldības atlaižu atbalstu braucieniem pilsētas satiksmē, jo Rīgā, Valmierā, Daugavpilī, Jūrmalā, Rēzeknē, Liepājā (vecuma pensionāriem virs 80 gadiem) ir 100% braukšanas maksas atlaides. Ventspilī nestrādājošiem vecuma pensionāriem virs 80 gadiem ar ienākumiem līdz 266,76 eiro mēnesī ir 90% atlaides, pārējiem nestrādājošiem pensionāriem ar ienākumiem līdz 266,76 eiro mēnesī ir 50% atlaides visiem braucieniem, be Jēkabpilī- 50% atlaide pensionāriem visiem braucieniem - 0,24 eiro brauciens.

Turpinām ziņas

Tā kā valsts autoceļu tīklā ir atsākušies remontdarbi, autobraucējiem jārēķinās ar satiksmes ierobežojumiem, kas ieviesti būvdarbu laikā.

Atsākti būvdarbi 20 kilometru posmā uz autoceļa Jēkabpils-Rēzekne-Ludza-Krievijas robeža (Terehova) (A12) posmā no pagrieziena uz Madonu (P84) pie Varakļāniem līdz Viļāniem. Šonedēļ attiecīgajā posmā sāks darbosies četri pagaidu luksofori un būs ieviests ātruma ierobežojums 70 un 50 kilometri stundā. Visu remontposmu varēs izbraukt 45 minūtēs. Vairāk nekā pusē posma pērn izbūvēts ceļa segas pamata salu izturīgais un šķembu slānis un ieklāta asfalta pamata kārta. Pārējā daļā to paveiks šogad, noslēdzot ar trim asfalta kārtām. Viļānos izbūvēs rotācijas apli, pārbūvēs tiltu pār Maltas upi un atjaunos tiltus pār Kaževu un Malmuti.

Atsākti arī autoceļa Krāslava-Preiļi-Madona (P62) pārbūves darbi posmos no Bašķiem līdz Preiļiem un no Steķiem līdz Atašienei. Šo divu būvdarbu posmu šķērsošanai jārēķinās ar papildu pusotru stundu, jo satiksme tiek regulēta ar luksoforiem 12 posmos, no kuriem pieci ir Atašienes pusē un septiņi no Bašķiem līdz Preiļiem. Tiem, kas dodas no Rīgas uz Aglonu un uz Rīgu no Aglonas ieteikts izmantot Daugavpils šoseju (A6), autoceļu Višķi-Nīcgale (P64) un Rēzeknes-Daugavpils ceļu (A13).

Pēc ziemas pārtraukuma atsākta arī autoceļa Pļaviņas-Madona-Gulbene (P37) pārbūve no pagrieziena uz Kaipiem līdz pagriezienam uz Gulbīti. Satiksmi uz šī autoceļa divos posmos regulē ar luksoforiem.

Un vēl

Šonedēļ laiks būs nedaudz vēsāks, kā arī gandrīz katru dienu kādā no reģioniem gaidāmi nokrišņi. Laiks sāks pamazām uzlaboties brīvdienās, kad dienas atkal kļūs siltākas un sausākas, vēsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC). Rīt un parīt Latviju, sākot no rietumiem, šķērsos atmosfēras frontes ar nokrišņu zonām, nesot mērenu lietu visā valsts teritorijā. Atsevišķās dienās pūtīs arī brāzmains dienvidrietumu vējš. Nedēļas otrajā pusē gubu-lietus mākoņi pēcpusdienās un vakaros lielā daļā Latvijas nesīs nelielas līdz mērenas lietusgāzes. Laiks būs salīdzinoši vēss – gaisa temperatūra naktī turēsies ap +3…+6 grādiem, savukārt dienā gaiss iesils līdz +7…+12 grādiem. Brīvdienās Latvijā laika apstākļus sāks noteikt anticiklona perifērija, tādēļ mākoņu, un nokrišņu būs krietni mazāk. Latvijā sāks ieplūst nedaudz siltāks gaiss, un pastāv augsta varbūtība, ka gaiss dienā teritorijas lielākajā daļā iesils līdz +15…+18 grādiem.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Arī šogad Jēkabpils Radžu ūdenskrātuves galvenajā peldvietā plīvos Zilais karogs; Infektoloģijas centrā atrasta pirmā ar encefalītu inficētā ērce; un Šogad jau konstatēti jau četri vilku uzbrukumi aitu ganāmpulkiem.

Vides izglītības fonda sertifikācijas programmas "Zilais karogs" sertifikāts piešķirts visām 20 pieteiktajām peldvietām un trīs jahtu ostām. Sertifikāts šogad jau devīto gadu pēc kārtas piešķirts arī Jēkabpils Radžu ūdenskrātuves peldvietai. Arī šogad, tāpat kā agrākos gados, sertifikāta saņēmēji īstenos izglītojošas un radošas aktivitātes , kurās būs iesaistīti vietējie iedzīvotāji un pilsētas viesi. Jēkabpilī šovasar īpaša uzmanība tiks pievērsta makšķernieku un tūristu izglītošanā vides jomā. Jau ziņots, ka pagājušajā sezonā 45 valstīs plīvoja 4 tūkstoši 423 "Zilie karogi", no tiem Latvijā – 21.

Darbības stratēģiju neesamība teātros un koncertorganizācijās, pilnvērtīgas informācijas trūkums par teātra un mūzikas mākslas tirgu, lieka birokrātija, pieprasot formālas atskaites, un atšķirīgi dotāciju aprēķināšanas principi ir apstākļi, kas rada jautājumus par Kultūras ministrijas rīcības efektivitāti profesionālās teātra un mūzikas mākslas jomā, secinājusi Valsts kontrole. Veicot revīziju, secināts, ka Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas definēto valsts kapitālsabiedrību pārvaldības labo praksi Kultūras ministrija ievēro tikai daļēji. Vairums profesionālo teātru un koncertorganizāciju joprojām strādā bez skaidras darbības stratēģijas, tām dotie uzdevumi neaptver visas kultūrpolitikas prioritātes un finansējums daudzos gadījumos tiek piešķirts, balstoties uz vēsturiskiem datiem. Daļu no ministrijas izvirzītajiem rezultatīvajiem rādītājiem teātri un koncertorganizācijas gadu no gada neizpilda, savukārt daļu pārpilda pat līdz 800 procentiem, kas revidentu ieskatā liecina par formālu ministrijas pieeju, izvirzot kapitālsabiedrībām sasniedzamos rezultātus.

Turpinām ziņas

Šogad Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Infektoloģijas centra laboratorijā pārbaudīta pirmā ar encefalīta vīrusu inficētā ērce. Kopumā laboratorijā pārbaudītas 72 ērces. Nedēļas laikā uz laboratoriju atnestas 57 ērces. Saslimušo skaits ar ērču pārnēsātām slimībām pagājušās nedēļas laikā nav mainījies, tomēr aizvien vairāk cilvēku ierodas Infektoloģijas centrā, lai pārbaudītu piesūkušos ērci uz ērču encefalīta vīrusu vai lūgtu speciālistam kukaini noņemt. Infektoloģijas centra uzņemšanas nodaļā pēc pacientu lūguma šogad noņemtas 23 ērces. Šogad Infektoloģijas centrā nav ārstējies neviens pacients ar ērču encefalītu vai ērlihiozi, taču centrā ārstēti seši pacienti ar Laimas slimību.
Jau ziņots, ka laika periodā līdz 15.aprīlim Infektoloģijas centrā tika pārbaudītas pirmās 15 ērces, no kurām neviena nav bijusi inficēta ar ērču encefalīta vīrusu. Infektoloģijas centra uzņemšanas nodaļā šajā laika periodā pēc pacientu lūguma tika noņemtas deviņas ērces.

Latvijā 44% "Z" paaudzes pārstāvju jeb jauniešu, kas dzimuši laika periodā no 1990. līdz 2000.gadam, ir svarīgi, lai darba vietā būtu arī sporta zāle, kafejnīca un bibliotēka, liecina kompānijas "Evolution Latvia" aptauja. Svarīgi, lai darba vietā būtu sporta zāle, kafejnīca un bibliotēka, ir arī 32% "Millenials" paaudzes pārstāvjiem jeb iedzīvotājiem, kuri dzimuši laika periodā no 1980. līdz 1990.gadam. Tāpat "Z" paaudzes pārstāvjiem svarīgāk nekā citām paaudzēm ir strādāt modernā birojā - aptaujā 32% "Z" paaudzes pārstāvju norādījuši, ka viņiem ir svarīgi strādāt modernā birojā, kamēr, piemēram, starp "Millenials" paaudzes pārstāvjiem strādāt modernā birojā ir svarīgi 22%. Aptaujā secināts, ka vairums "Millenials" un "Z" paaudzes darbinieku sagaida, ka darba devējs piedāvās konkurētspējīgu atalgojumu, draudzīgu kolektīvu un karjeras izaugsmes iespējas, kā arī abām šīm grupām ir svarīgi, lai darba devējs izturētos ar cieņu pret darbiniekiem un piedāvātu elastīgu darba grafiku.

Un vēl

Gada sākumā bijuši jau četri vilku uzbrukumi aitu ganāmpulkiem. Tie ir salīdzinoši neparasti gadījumi, jo vilki aitās dodas ap rudeni. Vilki vidēji saplosot ap 100 lopu zemnieku saimniecībās, taču tā ir tikai tā daļa gadījumu, par ko Meža dienests saņem informāciju. Latvijas Aitu audzētāju asociācija aicina visus zemniekus vienmēr ziņot par savvaļas dzīvnieku uzbrukumiem, lai iegūtu datus un varētu lēst gan zaudējumus, gan aizsardzības pasākumu izmaksas. Pirmie vilku uzbrukumi aitu ganāmpulkiem parasti parādās ap vasaras beigām un rudenī, bet šogad bijuši jau četri. Pērn kopumā Valsts meža dienestā ziņots par 14 vilku uzbrukumiem ganāmpulkiem, kur kopumā nokostas 72 un savainotas ap 30 aitas. Patlaban Meža dienests var arī lemt par papildu medību atļaujām ārpus noteiktās nomedījamo vilku kvotas konkrētā vietā, ja aitkopis ziņo un mednieki konstatē lielus zaudējumus saimniecībā. Konstatējot vilku vai citu savvaļas dzīvnieku uzbrukumu, zemniekus aicina ziņot Valsts meža dienestā vai pašvaldību mednieku nodaļās, lai tomēr iegūtu pilnvērtīgus datus par zaudējumiem.

Radio1 Dienas ziņu apskats pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties; Izskatīšanai valdībā virza jauno Dzīvojamo telpu īres likumprojektu;Valdības komiteja akceptē pašvaldību tiesības izveidot kopīgu pašvaldības policiju; un Sinoptiķi šondēļ prognozē vēsu un lietainu laiku.

Ministru kabineta komiteja šodien nolēma virzīt izskatīšanai valdībā Ekonomikas ministrijas izstrādāto jauno Dzīvojamo telpu īres likumprojektu. Jaunais likumprojekts sekmēs kvalitatīvu un pieejamāku īres dzīvokļu izveidi, piedāvās jaunu risinājumu līdzšinējiem garajiem tiesvedību procesiem, kā arī veicinās investīcijas īres namu sektorā. Savukārt denacionalizēto namu īrnieku pārstāvji komitejas sēdē šodien pauda bažas par likumprojekta bīstamību un ka pēc tā pieņemšanas desmitiem tūkstošu īrnieku draudētu izlikšana uz ielas. Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) norādīja, ka uz valdības sēdi attiecībā uz likumprojektu būtu sīkāk apskatāmi vai precizējami vairāki jautājumi, tajā skaitā atbalsta programma maznodrošinātajiem īrniekiem. Tāpat nepieciešams atkārtoti izvērtēt, vai izmaiņas varēs ieviest noteiktajā pārejas periodā - divos gados. Reizē Ekonomikas ministrijas pārstāvjiem jānoskaidro, ko par likumprojektiem domā Rīgas dome, jo bez tās iesaistes piedāvāto izmaiņu process varētu neritēt tik labi, cik iespējams, izrietēja no valdības vadītāja sacītā.

Ministru kabineta komiteja šodien akceptēja grozījumus likumā "Par policiju", kas paredz pašvaldību tiesības izveidot kopīgu pašvaldības policiju. Lai īstenotu likumā "Par pašvaldībām" noteikto iespēju pašvaldībās izveidot kopīgu iestādi un lai veicinātu pašvaldības policijas izveidi pašvaldībās, kurās tā šobrīd nav izveidota, kā arī radītu iespēju pašvaldības policijas institūcijām apvienot to resursus un paaugstināt to kapacitāti, ir nepieciešami grozījumi likumā "Par policiju", paredzot, ka pašvaldības var izveidot kopīgu pašvaldības policiju, skaidro Iekšlietu ministrija. Vienlaikus likumprojektā arī noteikts, - ja pašvaldība kopīgo policiju nav izveidojusi, tad attiecīgos pienākumus pilda Valsts policija. Savukārt saskaņā ar likumā "Par pašvaldībām" noteikto kopīgās pašvaldības policijas darbinieku skaitu noteiks uzraudzības padome. Pašvaldības policijas sastāvā varēs būt tās priekšnieks, viņa vietnieki, vecākie inspektori, inspektori un jaunākie inspektori, kā arī vecākie kārtībnieki, kārtībnieki un jaunākie kārtībnieki.

Turpinām ziņas

Vides izglītības fonda sertifikācijas programmas "Zilais karogs" sertifikāts piešķirts visām 20 pieteiktajām peldvietām un trīs jahtu ostām. Sertifikāts šogad jau devīto gadu pēc kārtas piešķirts arī Jēkabpils Radžu ūdenskrātuves peldvietai. Arī šogad, tāpat kā agrākos gados, sertifikāta saņēmēji īstenos izglītojošas un radošas aktivitātes , kurās būs iesaistīti vietējie iedzīvotāji un pilsētas viesi. Jēkabpilī šovasar īpaša uzmanība tiks pievērsta makšķernieku un tūristu izglītošanā vides jomā. Jau ziņots, ka pagājušajā sezonā 45 valstīs plīvoja 4 tūkstoši 423 "Zilie karogi", no tiem Latvijā – 21.

12. maijā Jēkabpils Tautas namā notiks Starptautiskajai ģimenes dienai veltīta konference „Kam pieder laiks?”. Aktualizējot laika trūkuma izraisītā stresa, fragmentāru attiecību un pašvērtējuma problēmu un meklējot risinājumus, konferencē dzirdēsim trīs dažādu jomu pārstāvjus. Konferenci organizē biedrība kristīgai paaudžu kopienai „Tilts”. Konferencē būs iespēja noklausīties divas lekcijas - „Kam pieder laiks?” un „Laiks bērniem”. Tiks piedāvāta arī darbnīca “Patiesība par žurku karaļiem”. Darbnīcā runās par to, ar ko žurkas pārspēj cilvēkus, kā atšķirt tukšu fantāziju no reāliem sapņiem, ko darīt ar savām un citu sūdzībām.

Un vēl

Šonedēļ laiks būs nedaudz vēsāks, kā arī gandrīz katru dienu kādā no reģioniem gaidāmi nokrišņi. Laiks sāks pamazām uzlaboties brīvdienās, kad dienas atkal kļūs siltākas un sausākas, vēsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC). Rīt un parīt Latviju, sākot no rietumiem, šķērsos atmosfēras frontes ar nokrišņu zonām, nesot mērenu lietu visā valsts teritorijā. Atsevišķās dienās pūtīs arī brāzmains dienvidrietumu vējš. Nedēļas otrajā pusē gubu-lietus mākoņi pēcpusdienās un vakaros lielā daļā Latvijas nesīs nelielas līdz mērenas lietusgāzes. Laiks būs salīdzinoši vēss – gaisa temperatūra naktī turēsies ap +3…+6 grādiem, savukārt dienā gaiss iesils līdz +7…+12 grādiem. Brīvdienās Latvijā laika apstākļus sāks noteikt anticiklona perifērija, tādēļ mākoņu, un nokrišņu būs krietni mazāk. Latvijā sāks ieplūst nedaudz siltāks gaiss, un pastāv augsta varbūtība, ka gaiss dienā teritorijas lielākajā daļā iesils līdz +15…+18 grādiem.

Atstājiet komentāru