2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 21.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 21.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien svinīgi atklās Jēkabpils pašvaldības policijas jaunās telpas; NATO neplāno pastiprināt savu militāro klātbūtni Baltijas valstīs, un Kanāla Fox prasība tulkojumu Baltijai «piekoriģēt» atbilstoši Krievijas vadlīnijām ir pārpratums.

Šodien svinīgi atklās Jēkabpils pašvaldības policijas jaunās telpas;. Svinīgā pasākuma dalībniekiem bija arī iespēja doties nelielā ekskursijā pa jaunajām telpām, savukārt preses konferencē pašvaldības policija atbildēs uz jautājumiem un stāstīs par savu darbu.

Jau ziņots, ka no 19.marta Jēkabpils pilsētas pašvaldības policija atrodas jaunās telpās – Jēkabpilī, Brīvības ielā 45.

Pašvaldības policijas pieņemšanas laiki: otrdienās no plkst. 09:00 līdz 12:00 un ceturtdienās no plkst. 13:00 līdz 16:00.. Kontakttālruņi: priekšnieks Indulis Surkulis, tālrunis 65283631, vecākā inspektore Inga Ostrovska un inspektors Jānis Voiko tālrunis 65283885, inspektors Deniss Borovkovs un vecākais kārtībnieks Ainārs Kapačs tālrunis 65231383,savukārt kārtībnieki jeb patruļa sazvanāma pa tālruni – 65283888.

Jēkabpilī - Kino Mītnē šodien pulksten četros pēcpusdienā Jēkabpils Tautas nama lielajā zālē – tiks demonstrēta dokumentālā filma “Zelta gads”. Pēc filmas paredzēta tikšanās ar filmas varoni, pasaules rallijkrosa čempionāta dalībnieku, Reini Nitišu. Dokumentālā filma “Zelta gads” seko pieciem latviešu motorsportistiem un viņu gaitām 2017. gadā – Paulam Jonasam pasaules motokrosa čempionātā, pasaules rallijkrosa čempionāta dalībniekiem Jānim Baumanim un Reinim Nitišam, Konstantīnam Calko, kurš startēja autosacīkstēs 24 Hours of Le Mans, un Kristapam Blušam, kurš ASV piedalījās čempionātā Formula Drift.

Turpinām ziņas

Latvijā pērn nodarbinātības līmenis 20-64 gadus veco valsts iedzīvotāju vidū bija 74,8%, kas ir augstāks rādītājs nekā Eiropas Savienībā vidēji, un Latvija bijusi viena no deviņām bloka dalībvalstīm, kas jau pērn sasniegušas vai pārsniegušas 2020.gada nodarbinātības mērķi, liecina vakar publiskotie ES statistikas departamenta "Eurostat" dati. Lielāks nekā Latvijā nodarbinātības līmenis pērn bijis Zviedrijā (81,8%), Vācijā (79,2%), Igaunijā (78,7%), Čehijā (78,5%), Lielbritānijā (78,2%), Nīderlandē (78%), Dānijā (76,9%), Lietuvā (76%) un Austrijā (75,4%). Savukārt viszemākais nodarbinātības līmenis pērn bijis Grieķijā (57,8%), Itālijā (62,3%), Horvātijā (63,6%) un Spānijā (65,5%). Latvija, Lietuva, Igaunija, Čehija, Vācija, Zviedrija, Īrija, Horvātija un Malta ir valstis, kas jau sasniegušas vai pārsniegušas ES 2020.gada noteikto nodarbinātības līmeņa rādītāju.

NATO neplāno pastiprināt savu militāro klātbūtni Baltijas valstīs, kas pieprasījušas papildus aizsardzību pret Krievijas iespējamo agresiju, paziņojis alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Viņš norādījis, ka šobrīd NATO neplāno palielināt militāro klātbūtni reģionā, taču plāno nostiprināt iespējas nepieciešamības gadījumā nosūtīt papildspēkus. Igaunija, Latvija un Lietuva, kam joprojām rūgtā atmiņā ir pusgadsimtu ilgusī toreizējās PSRS okupācija, aicinājušas ASV dislocēt Baltijas valstu teritorijā lielāku ASV bruņoto spēku kontingentu, kā arī pastiprināt pretgaisa aizsardzību NATO austrumu flangā. Pērn NATO izvietoja Polijā un Baltijas valstīs četrus daudznacionālos bataljonus, bet ASV uz manevriem Lietuvā nosūtīja zenītraķešu bateriju "Patriot".

Un vēl

Kanāla Fox prasība tulkojumu Baltijai «piekoriģēt» atbilstoši Krievijas vadlīnijām ir pārpratums komunikācijā ar tulkotājiem, norāda Fox pārstāve Baltijā Sille Rūsa. Viņa skaidro, ka Igaunija un Latvija, kas attiecas uz Fox retranslēšanu, ir nodalītas no Krievijas, līdz ar to tās nav pakļautas cenzētam saturam. Kanāla Fox pārstāve Baltijā papildināja, ka noticis pārpratums komunikācijā ar tulkošanas uzņēmumu SIA SDI Media, kas tulko saturu arī citās valstīs, tajā skaitā Krievijā. Patlaban Fox ir sazinājies ar SDI Media un informējis, ka piešķirtās satura tulkošanas vadlīnijas piemērojamas tikai Krievijas teritorijā. Kā vēstīts, aģentūras LETA rīcībā nonākusi vēstule kanāla Fox satura tulkotājiem, no kuras secināms, ka tulkotājiem ir jāievēro Krievijas noteiktas subtitru tulkošanas vadlīnijas, kas paredz nepieciešamības gadījumā «mīkstināt saturu», kad runāts par nelaimes gadījumiem, homoseksuālām attiecībām, «pret Krieviju vērstu propagandu», narkotikām, ekstrēmistu aktivitātēm un pašnāvībām.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Izdomāts veids, kā uzlabot drošību uz Daugavpils šosejas; Jēkabpilī notiks garīgo dziesmu festivāls; un Rihards Puķītis no Jēkabpils "Lūšiem" atzīts par Baltijas volejbola līgas marta mēneša Latvijas komandas vērtīgāko spēlētāju.

Ekonomikas ministrijas izstrādātais Dzīvojamo telpu īres likumprojekts sekmēs kvalitatīvu un pieejamāku īres dzīvokļu izveidi, piedāvās jaunu risinājumu līdzšinējiem garajiem tiesvedību procesiem, kā arī veicinās investīcijas īres namu sektorā. Likumprojektu plānots skatīt Ministru kabineta komitejas sēdē 23.aprīlī. Likumprojekts ir izstrādāts ar mērķi nodrošināt plašāku īrnieku aizsardzību, īres tirgus attīstību, uzņēmējdarbības vides sakārtošanu, investīciju piesaisti jaunu mājokļu būvniecībai un ēnu ekonomikas mazināšanu. Patlaban īres tirgus ir neaktīvs, it īpaši reģionos. Daļa dzīvojamā fonda netiek izīrēta, īres mājokļu īpatsvars ir nepietiekams iedzīvotāju mobilitātei. Patlaban Latvijā tikai aptuveni 20% mājsaimniecību dzīvo īres mājokļos, lai gan Rietumeiropā īres mājokļos dzīvo aptuveni puse mājsaimniecību. Tāpat ar jauno likumprojektu tiktu veicinātas privātās investīcijas īres mājokļos, tiktu izskausti fiktīvie īres līgumi un gaidāmais nodokļu ieņēmumu pieaugums būtu no 0,7 miljoniem eiro līdz 3,5 miljoniem eiro. Ēnu ekonomikas mazināšanai jaunajā likumprojektā paredzēta visu īres līgumu bezmaksas reģistrācija zemesgrāmatā, kas ļaus izskaust fiktīvos īres līgumus, kā arī pasargāt godprātīgos īrniekus izīrētāja maiņas gadījumā.

Uzlabojot satiksmes drošību uz Daugavpils šosejas, tās 32,07 kilometrā starp Ikšķili un Ogri, kur satiksme notiek pa divām braukšanas joslām katrā virzienā, krustojumā uz Elkšņiem plānots likvidēt kreisos pagriezienus, kas tiek klasificēti kā manevri ar visaugstāko drošības risku. Apgriezties braukšanai pretējā virzienā jau tagad var un arī turpmāk būs iespējams veikt daudz drošākos apstākļos Ogrē pie luksofora un Ikšķiles divlīmeņu mezglā. Latvijas valsts ceļi norāda, ka šāds manevrs prasa papildu vien vidēji piecas minūtes laika. Patlaban tiek gatavota dokumentācija iepirkumam par krustojuma kompleksās pārbūves projektēšanu. Lai panāktu satiksmes drošības uzlabošanos valsts autoceļu posmos ārpus apdzīvotām vietām, kas izbūvēti ar dubultām brauktuvēm, Latvijas valsts ceļi mērķtiecīgi veic kreiso manevru likvidēšanu.

Turpinām ziņas

Jēkabpils domes deputāti atbalstījuši finansējuma piešķiršanu 581 eiro - VI starptautiskā Garīgo dziesmu festivāla organizēšanai. Garīgo dziesmu festivāls norisināsies 19.maijā Jēkabpils Svētās Jaunavas Marijas dzimšanas Romas katoļu baznīcā. Koncertā piedalīsies kolektīvi no Latvijas, Polijas un Lietuvas. Pasākuma organizators Jēkabpils poļu biedrība "Rodacy", to atbalsta Latvijas Poļu savienība un Jēkabpils Svētās Jaunavas Marijas dzimšanas Romas katoļu baznīca.

Kinoteātrī "Splendid Palace" ššonedēļ Latvijas Televīzijas dokumentālās filmas "Nora" pirmizrāde. Filmā izmantotas Bumbieres laikabiedru Raimonda Paula, Viktora Lapčenoka, Zigmāra Liepiņa, Mirdzas Zīveres, Aijas Kukules, Margaritas Vilcānes, Žorža Siksnas un citu atpazīstamu personu liecības, arhīva materiāli, kā arī režisores Lindas Oltes veidoti inscenējumi, kuros iesaistījušies aktieri Dārta Daneviča un Niklāvs Kurpnieks. Filmu producējusi Latvijas Televīzijas Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle un Artis Dobrovoļskis.

Un vēl

Rihards Puķītis no Jēkabpils "Lūšiem" un Alise Pastare no RSU/MVS atzīti par Baltijas volejbola līgas marta mēneša Latvijas komandu vērtīgākajiem spēlētājiem. "Lūšu" kapteinis Puķītis martā palīdzēja komandai izcīnīt "Credit24 Meistarlīgas" bronzas godalgas. Puķītis četrās spēlēs (divās ceturtdaļfinālā pret Tallinas "Selver Tallinn" un abās finālčetrinieka spēlēs) "Lūšiem" palīdzēja uzvarēt divreiz un šajās cīņās sakrāja 76 punktus. Tikai līgas vērtīgākais spēlētājs Hindreks Pulks ("Saaremaa", 88 punkti) un "Rakvere" uzbrukuma līderis Andris Jonpū (77 punkti) guva vairāk punktus. "Padevās serve," sekmīgo sniegumu martā meistarlīgā skaidro Puķītis. Kā zināms, aizvadītajā nedēļas nogalē "Lūši" pirmo reizi tika kronēti par Latvijas čempioniem.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: "Vienotība" varētu pārtapt par "Jauno Vienotību", bet uz premjera amatu virzīs eiroparlamentārieti Kariņu; Jēkabpilī Lielajā talkā aicina sakopt Krustpils saliņu; un Vairākums latvijas iedzīvotāju Latvijas iedzīvotāju pasaules čempionātu hokejā uzskata par vienojošu tradīciju.

pagājušajā diennaktī ugunsdzēsēji Latvijā nodzēsuši trīs plašus paaugstinātas bīstamības ugunsgrēkus. Gulbenē vakar dega neapsaimniekota Vecgulbenes muižas kompleksa ēka - Baltā pils, Ogres novada Suntažu pagastā ugunsgrēks bija izcēlies kūtī. Savukārt šorīt ap plkst.5 VUGD saņēma izsaukumu uz Dārziņu līniju Rīgā, kur ugunsgrēks bija izcēlies neapdzīvotā dzīvojamā mājā. Pagājušajā diennaktī ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma 123 izsaukumus: 88 - uz ugunsgrēku dzēšanu, lielākoties saistībā ar kūlas dedzināšanu, 25 - uz glābšanas darbu veikšanu, bet 10 izsaukumi bija maldinājumi. Arī vakar Latvijā plaši dedzināta pērnā zāle - reģistrēti 57 kūlas ugunsgrēki, un kopumā šogad šādu ugunsgrēku skaits sasniedzis jau 1500 gadījumus. Vakar izdega vairāk nekā 80 hektāri Latvijas zemes, bet platības ziņā lielākie kūlas ugunsgrēki bija izcēlušies Dobeles novada Naudītes pagastā un 1.maija ielā Jēkabpilī, kur dega pa 10 hektāriem, Ludzas novada Istras pagastā, kur dega 8 hektāri, kā arī Mēness ielā Cēsīs un Iecavas novadā, kur dega pa 5 hektāriem.

Līdzšinējā partija "Vienotība" Saeimas vēlēšanās varētu startēt ar jaunu nosaukumu – "Jaunā Vienotība", bet par Ministru prezidenta amata kandidātu izvirzīs eiroparlamentārieti Krišjāni Kariņu. "Jaunā Vienotība" būs partiju apvienība, kurā apvienosies "Vienotība", partijas "Kuldīgas novadam", "Valmierai un Vidzemei", kā arī "Tukuma pilsētai un novadam". Pagaidām neesot zināms, vai jaunajā apvienībai izdosies sadarboties ar Latgales partiju. "Jaunās Vienotības" identitāte arī turpmāk būs zaļa, bet ar jaunu logo. Partija neoficiāli arī apspriedusi iespējamos sarakstu līderus un tie varētu būt ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Rīgā, labklājības ministrs Jānis Reirs Zemgalē, Inese Lībiņa-Egnere - Kurzemē, bet Latgalē - ekspremjere Laimdota Straujuma. Pagaidām lielākās neskaidrības ir par to, kurš būs Vidzemes saraksta līderis. Pirmajam numuram tiek apspriesta gan Hosama abu Meri, gan Kārļa Šadurska, gan Ainara Latkovska kandidatūra. Bet par Ministru prezidenta amata kandidātu varētu tikt izvirzīts līdzšinējais Eiropas Parlamenta deputāts Krišjānis Kariņš, kurš, iespējams, Saeimas vēlēšanās nekandidēs.

Turpinām ziņas

Valsts simtgades gadā vides sakopšanas aktivitātes notiks divas reizes. Pavasara Lielā talka norisināsies 28.aprīlī no plkst. 9.00 līdz 15.00, bet rudenī 15.septembrī iedzīvotāji tiks aicināti pievienoties apvienības «Let's Do It! World» rīkotai Pasaules talkai, kurā Latvija kopā ar citām pasaules valstīm vienosies lielākajā dabas sakopšanas talkā pasaules vēsturē. Tā sāksies Jaunzēlandē plkst.10 pēc vietējā laika un sekos Saulei visas dienas garumā, pārklājot visas 24 laika joslas. Talka noslēgsies Havaju salās. Plānots, ka talkā iesaistīsies brīvprātīgie no 150 pasaules valstīm.

Tāpat šogad visi Latvijas iedzīvotāji tiek aicināti balsot par “zaļu” Latviju, kas šogad iezīmē jaunu pavērsienu Lielās Talkas attīstībā. Tā ietvaros ikviens, ieejot mājaslapā www.parzalulatviju.lv, var apliecināt savu gribu Latviju veidot kā “zaļu”, veselīgu un ilgtspējīgu valsti.

Šā gada Lielās Talkas sauklis ir Mainām Latviju! Maināmies paši!, atgādinot Latvijas iedzīvotājiem, ka tikai mūsu rokās ir Latvijas labklājība, tīrība un ilgtspēja. Tie, kas ievērojuši vietas Jēkabpilī, kuras nepieciešams sakopt 28 aprīlī, tiek aicināti tās atzīmēt mājaslapā http://www.talkas.lv sadaļā “Kartes – Piesārņoto vietu karte”, klāt pievienojot nelielu aprakstu. Reģistrācija tiks slēgta 25.aprīlī! Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina iedzīvotājus 28.aprīlī sakopt Krustpils saliņu, kurā no agra pavasara līdz pat vasaras norietam notiek dažādi kultūras un izklaides pasākumi, kas pulcē tūkstošiem jēkabpiliešu un pilsētas viesu. Dodoties uz talku aicina līdzi ņemt cimdus, grābekli, labu garastāvokli un darba sparu!

Talkas maisus, bez maksas, atbildīgie par pieteiktajām talkas vietām varēs saņemt pašvaldības garāžās Katoļu ielā no 23.aprīļa, iepriekš piezvanot uz tālruni 26429110. Tiek atgādināts, ka savāktie sadzīves atkritumi ir jāievieto tikai izsniegtajos talkas maisos un reģistrācijas brīdī noteiktajās vietās, lai Lielās Talkas ietvaros savākto atkritumu izvešana noritētu raiti un nerastos šaubas par savākto atkritumu izcelsmi. Kā iepriekšējos gadus arī šogad privātmāju iedzīvotājiem talkas dienā būs iespēja bez maksas nodot lielgabarīta atkritumus.

Un vēl

Lielākā daļa jeb 73% Latvijas iedzīvotāju pasaules čempionātu hokejā uzskata par vienojošu tradīciju, liecina mobilo sakaru operatora "Bite Latvija" un Latvijas Hokeja federācijas veiktās aptaujas dati. Katrs piektais respondents atzīst, ka viņam pasaules čempionāts hokejā ir gada nozīmīgākais notikums sportā, bet katrs desmitais atklāja, ka viņam čempionāts nozīmē gan prieku, kas saistās ar fanošanu, gan arī izaicinājumu, jo ir jādomā, kā pakārtot ikdienas gaitas Latvijas hokeja izlases spēļu grafikam. Latvijas hokeja federācijas pārstāvji atzīst, ka Latvijā pasaules čempionāts hokejā ir ļoti nozīmīgs notikums, un fanošana ir ļoti spēcīga, sabiedrību vienojoša tradīcija. Aptaujas dati liecina, ka Latvijā ir 45% fani, kuri jūt līdzi Latvijas hokeja izlasei, sekojot līdzi tās spēlēm, piemēram, mājās pie televīzijas ekrāniem, un 55% fani, kuri klātienē fanošanas procesā izmanto hokeja atribūtus ar valstsvienības simboliku. Savukārt otrs biežākais atbalsts ir aktīva trokšņošana, izmantojot taurītes, bungas, svilpes un citus palīglīdzekļus. Trešā populārākā aktivitāte ir hokeja faniem raksturīgo dziesmu dziedāšana.
Jau ziņots, ka pasaules čempionāts hokejā norisināsies no 4. līdz 20.maijam Kopenhāgenas un Herningas arēnās, Dānijā.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Pagājušajā gadā Latvijā nocirsti 11,44 miljoni kubikmetru koksnes;Šodien stājas spēkā Latvijas–Krievijas valsts robežas demarkācijas dokumenti; un Francijā iecerēts aizliegt no dārzeņiem gatavotus pārtikas produktus pārdot ar nosaukumiem, kas attiecas uz gaļas izstrādājumiem.

Pagājušajā gadā Latvijā nocirsti 11,44 miljoni kubikmetru koksnes, kas ir par 0,88 miljoniem kubikmetru vairāk nekā gadu iepriekš, liecina Valsts meža dienesta informācija. Dienesta ģenerāldirektora vietnieks Normunds Jurkāns norādīja, ka pērn izcirstās koksnes apmērs ir pieaudzis salīdzinājumā ar 2016.gadu saistībā ar augstākām kokmateriālu cenām. Nedaudz vairāk kā puse jeb 5,75 miljoni kubikmetru koksnes no kopējā pagājušajā gadā izcirstās koksnes apmēra iegūti valsts mežos, bet 49,9% jeb 5,69 miljoni kubikmetru koksnes - privāto meža īpašnieku, pašvaldību un citu meža īpašnieku mežos. Jurkāns atzina, ka kopējais koku ciršanas apmērs pēdējos desmit gados Latvijā saglabājas apmēram vienāds. Koku ciršanas apmēra dinamiku ietekmē daudzi faktori, tajā skaitā valsts attīstība, vispārējā situācija ekonomikā, kokmateriālu cenas tirgū, likumdošana.

Berlīnē Latvijas vēstniecība Vācijā pirmdien, 23.aprīlī, notiks Latvijas valsts simtgadei veltītās vēstures grāmatas Lettland 1918-2018. Ein Jahrhundert Staatlicheit (Latvija 1918-2018. Gadsimts valstiskuma) atklāšana, kurai sekos augsta līmeņa politiska diskusija par Latvijas, Vācijas un Eiropas nākotni. Pasākumu ar uzrunām atklās Latvijas vēstniece Vācijā Inga Skujiņa un bijušais Eiropas Parlamenta prezidents Dr. Hanss-Gerts Poterings (Hans-Gert Pöttering). Ar grāmatu iepazīstinās tās izdevēji un līdzautori Prof.dr. Ervīns Oberlenders (Erwin Oberländer) un Asoc.prof. Ivars Ījabs. Jāatzīmē, ka grāmata tapa sadarbībā ar Konrāda Adenauera fondu. Grāmatu sarakstījuši vadošie Latvijas, Vācijas un Dānijas pētnieki un tā vērtējama kā starptautiski nozīmīgs ieguldījums Latvijas vēstures izpētē un apskatē.

Turpinām ziņas

No šodienas, 21.aprīļa, līdz 3.maijam Lielbritānijā, Solsberī poligonā, norisināsies Apvienoto reaģēšanas spēku mācības, kurās Latvijas bruņotos spēkus pārstāvēs aptuveni 80 Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīru, 19 kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņumašīnas “CVR(T)” un citas militārās tehnikas vienības. Šīs mācības ir vēsturiski nozīmīgs brīdis ne tikai Latvijas bruņotajiem spēkiem, bet arī pārējām Apvienoto reaģēšanas spēku dalībvalstīm, jo pirmo reizi kopš reaģēšanas spēku dibināšanas līguma parakstīšanas 2015.gada 30.novembrī tiek organizēts tik vērienīgs lauka taktiskais vingrinājums, tādējādi stiprinot spēku savietojamību. Militāro mācību mērķis ir demonstrēt Apvienoto reaģēšanas spēku spēju efektīvi veikt uzdevumus daudznacionālu apvienoto spēku sastāvā.

Šodien stājas spēkā Latvijas–Krievijas valsts robežas demarkācijas dokumenti. Līdz ar to ir noslēdzies abu valstu kopējā robežposma demarkācijas jeb robežas noteikšanas process, kas ilga astoņus gadus. Demarkācijas procesā veikta 283,6 kilometru garās robežlīnijas iezīmēšana dabā, uzstādītas 648 robežzīmes, kā arī noteikta precīza viduslīnijas atrašanās pierobežas upēs, robežlīniju atrašanās ezeros un precizēta salu piederība.

Un vēl

Francijā iecerēts aizliegt no dārzeņiem gatavotus pārtikas produktus pārdot ar nosaukumiem, kas attiecas uz gaļas izstrādājumiem, tā vēršoties pret tādiem apzīmējumiem kā, piemēram, «sojas steiks» un «veģetārā desiņa». Par noteikumu neievērošanu paredzēts naudassods līdz 300 tūkstoši eiro. Jau ziņots, ka 2017.gadā Eiropas Savienības Tiesa atzina, ka Eiropas Savienībā produktus, kas veidoti no augu valsts izcelsmes produktiem, nedrīkst pārdot, produktu nosaukumos lietojot terminus «piens», «sviests» un «siers».

Atstājiet komentāru