2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 19.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 19.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties:Jēkabpils dome šodien lems par deputāta Edgara Lambas pilnvaru izbeigšanu; Preiļos šodien norisināsies vakanču gadatirgus; un Jēkabpilī Mežaparkā šodien notiks koptreniņi visām vecuma grupām.

Jēkabpils domē šodien ir sēžu diena. No rīta uz sēdi sanāks Sociālo, izglītības, kultūras, sporta un veselības aizsardzības jautājumu komiteja. Sēde sāksies ar Kultūras pārvaldes vadības ziņojuma uzklausīšanu. Sēdē skatīs lēmumu projektu par Jēkabpils bāriņtiesas nolikuma un vairāku citu nolikumu apstiprināšanu, pedagoģiski medicīnisko komisiju, pedagogu profesionālās kompetences pilnveides programmu saskaņošanu un citiem jautājumiem.

Jekabpils domes sēdē paredzēts izskatīt 28 lēmumu projektus. To vidū tiks lemts par deputāta Edgara Lambas pilnvaru izbeigšanu Jēkabpils domē. Jau ziņots, ka Jēkabpils domes deputāts Edgars Lamba pagājušās nedēļas nogalē iesniedza pašvaldībā iesniegumu, kurā paziņoja, ka noliek deputāta mandātu. Lambu Jēkabpils pilsētas domes deputāta krēslā nomainīs viņa partijas biedrs Aleksandrs Deinis. Sarunā ar Radio1 Lamba atzina, ka nolikt mandātu ir nolēmis, jo ir piekusis no negatīvisma, kas valda Jēkabpils domē un ap pašvaldības darbu sabiedrībā, no nesadarbošanās starp koalīcijas un opozīcijas deputātiem. Ja iepriekšējos sasaukumos vairāk vai mazāk visi deputāti strādājuši kā komanda, tad šajā sasaukumā šādas sadarbības neesot un izeju no radušās situācijas viņš arī neredzot. Lamba uzsvēra, ka lēmums nolikt mandātu nav bijis spontāns, un pārējie deputāti no Jēkabpils reģionālās partijas respektējuši viņa izvēli. Lamba arī piebilda, ka viņš izstājas no Jēkabpils reģionālās partijas un pieliek punktu savai politiskajai karjerai, bet joprojām paliek darboties Jēkabpils sporta dzīvē, kas ir viņa sirdslieta.

Savukārt Jēkabpils domes Attīstības un tautsaimniecības komitejas sēdē šodien izskatīs astoņus jautājumus. Tajā skaitā lems par škiroto atkritumu pieņemšanas laukumu, pašvaldības policijas darbu un iepazīsies ar kopsavilkumu par Ielu pārvaldīšanai un uzturēšanai izlietotajiem līdzekļiem.

Turpinām ziņas

Krievija šodien veiks raķešu šaušanu Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā. Jau ziņots, ka Krievijas Galvenais gaisa satiksmes vadības centrs informējis Latvijas Civilās aviācijas aģentūru, ka Krievijas Jūras spēki no 17.aprīļa līdz 19.aprīlim rezervējuši gaisa telpu un šodien, 19.aprīlī plāno veikt raķešu šaušanas pārbaudi gaisa telpā virs Latvijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas Baltijas jūrā. To plānots darīt laikā no plkst.11 līdz 23. Krievijas puse aicinājusi Latvijas Civilās aviācijas aģentūru noteiktajā laika posmā slēgt gaisa telpu 20 kilometru augstumā raķešu šaušanai paredzētajā zonā aptuveni 40 kilometrus no Latvijas krasta līnijas. Aizsardzības ministrija joprojām uzskata šāda veida mācības Latvijas teritoriālo ūdeņu tiešā tuvumā par nepamatotām un provokatīvām, kā arī pauž bažas par Krievijas spējām nodrošināt drošību mācību laikā.

Šodien no plkst.11 līdz 13 Preiļu novada Kultūras centrā norisināsies Nodarbinātības valsts aģentūras Vakanču gadatirgus, kurā brīvās darba vietas darba meklētājiem piedāvās 19 darba devēji. Darbs tiks piedāvāts apdrošinātājiem konsultantiem, būvstrādniekiem, dārzkopjiem, ēku celtniekiem, jumiķiem, karavīriem, kasieriem, kokapstrādes lentzāģa operatoriem, kokapstrādes lentzāģa operatoru palīgiem, lauksaimniecības organizatoriem, loģistikas centra darbiniekiem, namdariem, pārdevējiem konsultantiem, pārdevējiem, pavāriem, ražošanas ceha darbiniekiem, sezonas lauksaimniecības strādniekiem, tirdzniecības zāles darbiniekiem, traktortehnikas vadītājiem, viesmīļiem un citu profesiju pārstāvjiem. Vakanču gadatirgū Preiļos būs arī darba devēju prezentācijas.

Un vēl

Jēkabpilī Mežaparkā šodien notiks koptreniņi visām vecuma grupām. No pulksten 11tiem līdz 12tiem norisināsies koptreniņš senioriem “Kustību prieks”. No pulksten pieciem pēcpusdienā līdz sešiem vakarā Mežaparkā notiks koptreniņi pirmsskolas vecuma bērniem. Savukārt no pulksten sešiem līdz pusastoņiem vakarā Mežaparkā notiks koptreniņi “Kustību prieks” visiem pārējiem interesentiem. Koptreniņi notiek katru otrdienu un ceturtdienu. Koptreniņus visām grupām vada Jēkabpils sporta centra sporta speciāliste Zanda Kārkliņa. Atgādinām, ka koptreniņu dalībnieku tikšanās ir pie meža namiņa, kurā dalībniekiem ir iespējams atstāt arī personīgās mantas un maiņas apavus. Dalība koptreniņos – bez maksas.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvijas Volejbola federācijas prezidents Atis Sausnītis publiski atvainojas Jēkabpils"Lūši" komandai; Latvijā šā gada pirmajos trīs mēnešos bijis straujāks jaunu vieglo automašīnu reģistrācijas pieaugums nekā Eiropas Savienībā vidēji, un Par vardarbību ģimenē policijā nav vērsušies 56% cietušo.

Latvijas Volejbola federācijas prezidents Atis Sausnītis publiski atvainojas Jēkabpils"Lūši" komandai par neierašanos uz spēli, kurā vienība pirmo reizi tika kronēta par valsts čempioni. "Lūši" svētdien savā laukumā tika kronēti par Latvijas čempioniem, titulu izcīnot pirmo reizi vēsturē. Finālsērijā līdz trim uzvarām Jēkabpils komanda ar 3-0 pārspēja iepriekšējo četru gadu čempioni RTU/"Robežsardze". Tiesa, šo maču klātienē neapmeklēja neviens no Latvijas volejbola federācijas vadības, lai pēc cīņas pasniegtu "Lūšiem" viņiem pienākošos kausu. Kā aģentūru LETA informēja Sausnīša pārstāvji, prezidents piekrīt medijos izskanējušajiem pārmetumiem - nebija pieļaujama situācija, ka neviens no federācijas vadības nebija ieradies sveikt ar uzvaru volejbola klubu Jēkabils "Lūši". Sausnītis sola, ka jau tuvākajā laikā sveiks komandu, un vēlas atvainoties čempioniem, apsolot maksimālu atbalstu un pretimnākšanu no federācijas puses nākotnē. Sausnīti arī informēja, ka nedēļu pirms "Lūšu" uzvaras ir bijis Jēkabpilī un ticies ar pilsētas un volejbola kluba vadību, lai vienotos par volejbola attīstību šai pilsētā. Tikšanās laikā ar klubu Sausnītis esot brīdinājis, ka neieradīsies uz svētdienas spēli, jo būs komandējumā. Par to bija informēts arī vienības prezidents Māris Trušelis, kurš tikšanās laikā piekrita prezidenta aicinājumam izvirzīt savu kandidatūru LVF valdes locekļa amatam.

Lielbritānijas uzņēmuma "British Steel" vadīts konsorcijs atkārtoti paudis vēlmi iegādāties visu maksātnespējīgās AS "KVV Liepājas metalurgs" mantu kopumā, liecina aģentūras LETA rīcībā esoša "British Steel" vēstule. Konsorcijs, kurā ietilpst Lielbritānijas uzņēmumi "British Steel", "Greybull Capital" un Igaunijas uzņēmums "Baltic Metal Holding" 17.aprīlī vēstulē "KVV Liepājas metalurga" administratorei Vitai Dikai, Privatizācijas aģentūras meitasuzņēmuma "FeLM" valdes loceklim Jānim Rībenam un bankai "Citadele" apliecinājis savu ieinteresētību iegādāties visus maksātnespējīgā uzņēmuma aktīvus kopumā. Aģentūras LETA rīcībā esoša informācija liecina, ka "British Steel" konsorcijs vēlmi iegādāties visu uzņēmumu kopumā ir paudis arī šā gada februārī, nosūtot vēstuli atbildīgajām personām. Februārī "British Steel" norādīja, ka ražošanas atjaunošanai būtu nepieciešams nomainīt novecojušo velmētavas iekārtu un informēja, ka būtu gatavi investēt 60 līdz 75 miljonus eiro velmētavas iekārtu nomaiņā. Vēstulē teikts, ka "British Steel" konsorcijs ir gatavs parakstīt nodomu protokolu ar pašreizējiem "KVV Liepājas metalurga" īpašniekiem par uzņēmuma aktīvu iegādi. "KVV Liepājas metalurga" maksātnespējas administratore Dika aģentūrai LETA atteicās atbildēt uz jautājumiem par "British Steel" nosūtīto vēstuli un tajā pausto vēlmi iegādāties "KVV Liepājas metalurgs" mantu kopumā.

Turpinām ziņas

Atvieglos administratīvo slogu ārvalstu studentiem un pētniekiem, kā arī viņus uzņemošajām izglītības un pētniecības iestādēm. To paredz Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā trešdien, 18.aprīlī, konceptuāli atbalstītie grozījumi Imigrācijas likumā, informē Saeimas Preses dienests. Likumprojekts paredz precizēt pētnieka un studenta tiesības uz nodarbinātību. Pētniekam paredzēts piešķirt neierobežotu piekļuvi darba tirgum, tādējādi radot labvēlīgākus nosacījumus augstas kvalifikācijas ārzemju zinātnieku piesaistei, savukārt studentiem plānots atstāt spēkā 20 darba stundu nedēļā ierobežojumu. Šo ierobežojumu plānots atcelt studiju brīvlaikā, dodot iespēju vasaras periodā strādāt 40 stundas nedēļā. Likumprojekts paredz paplašināt to ārzemnieku loku, kam nav nepieciešams saņemt tiesības uz nodarbinātību Latvijā. Lai likums stātos spēkā, tas vēl trīs lasījumos jāatbalsta Saeimā.

Latvijā šā gada pirmajos trīs mēnešos bijis straujāks jaunu vieglo automašīnu reģistrācijas pieaugums nekā Eiropas Savienībā (ES) vidēji, liecina vakar publicētie Eiropas Automašīnu ražotāju asociācijas (ACEA) jaunākie dati. Saskaņā ar šiem datiem šogad janvārī-martā mūsu valstī reģistrēja 4 185 jaunus vieglos automobiļus, kas bija par 3% vairāk nekā 2017.gada pirmajos trīs mēnešos. ES vidēji janvārī-martā jaunu vieglo automašīnu reģistrācija gada griezumā pieauga par 0,7%. No 30 Eiropas valstīm, par kurām datus apkopo ACEA, lielākais jauno vieglo automašīnu reģistrācijas pieaugums janvārī-martā gada izteiksmē bijis Ungārijā (+29,8%), Rumānijā (+28,6%), Horvātijā (+28,4%), Grieķijā (+26,9%), Bulgārijā (+26,2%), Lietuvā (+17,3%) un Igaunijā (+15,5%). Jaunu vieglo auto reģistrācijas kritums janvārī-martā reģistrēts deviņās valstīs, straujāko samazinājumu fiksējot Lielbritānijā (-12,4%), Norvēģijā (-11,6%) un Īrijā (-5,5%).

Un vēl

Par vardarbību ģimenē policijā nav vērsušies 56% cietušo, liecina pēc Valsts policijas pasūtījuma veiktais pētījums. 44% aptaujāto, kas saskārušies ar šādu problēmu, atzinuši, ka ir vērsušies policijā par vardarbību ģimenē. Biežākie iemesli, kāpēc cilvēki nav vērsušies policijā, ir uzskats, ka policija nespēs palīdzēt, kā arī viņi nav vēlējušies, lai kāds par šo nodarījumu uzzina. Tāpat cietušie minējuši, ka neuzticas policijai un viņiem bail vērsties pie likumsargiem. Pētījumā secināts, ka kopumā 16% aptaujāto cietuši kādā no dažāda veida nodarījumiem. Aptaujā secināts, ka 40% cilvēku, saskaroties ar pret sevi vērstiem pārkāpumiem, nav vērsušies pēc palīdzības tiesībsargājošās iestādēs. 60% pēc palīdzības ir vērsušies. Divi biežākie iemesli, kāpēc noziegumos cietušie nav vērsušies Valsts policijā, bijuši nodarījuma maznozīmīgums un uzskats, ka policija nespēs palīdzēt.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:Jēkabpilī, Rīgas ielā naktī notikusi avārija; Eiropa ir viens no nedaudzajiem pasaules reģioniem, kurā nākotnē pieprasījums pēc enerģijas samazināsies; un No kosmodroma ASV Floridas štatā kosmosā veiksmīgi palaists satelīts.

Eiropas ceļu policijas tīkla rīkotajā ātruma kontroles maratonā šogad Latvijā palielinājies pieķerto pārkāpēju skaits, informē Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis. Pēc Krapša sniegtās informācijas, pērn policija šajā pasākumā konstatēja 430 pārkāpumus, bet šogad - 544. Policijas pārstāvis pieļāva, ka, iespējams, tas saistīts ar to, ka policijai ir vairāk netrafaretu automašīnu.

Aizvadītajā diennaktī satiksmes negadījumos uz Latvijas autoceļiem cietuši 18 cilvēki, liecina Valsts policijas apkopotā operatīvā informācija. Valstī kopumā reģistrēti 73 ceļu satiksmes negadījumi, no tiem 14 bijuši ar cietušajiem, bojāgājušo nav. Negadījumos cietuši trīs gājēji vai velosipēdisti. Pagājušajā diennaktī policisti pieķēruši 14 autovadītājus, kuri pie stūres bija sēdušies alkohola reibumā. Septiņi no tiem pieķerti Rīgas reģionā. Par dažādiem Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem policisti 24 stundās noformējuši kopskaitā 906 protokolus. Par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu otrdien noformēti 544 administratīvā pārkāpuma protokoli.

Aculiecinieki informē, ka šorīt Rīgas ielā redzamas naktī notikuša ceļu satiksmes negadījuma pēdas: notriekts ielu apgaismes stabs, iebraukts veikala ķieģeļu sienā, tad vēl vienā apgaismes stabā un ēkas sienā. Iespējams negadījums noticis saistībā ar vakar visā Eiropā un Latvijā rīkoto ātruma kontroles reidu un šajā gadījumā ceļu policija ir mēģinājusi aizturēt un dzinusies pakaļ ātruma pārkāpējam. negadījuma vietai līdzās dzīvojošie cilvēki zināja teikt, ka tūlīt pēc atiksmes nagadījuma piebraukusi arī ceļu policija. Plašāk par satiksmes negadījuma apstākļiem informēsim dienas gaitā. Portālā Radio1.lv publiceti foto ar naktī Rīgas ielā notikušās avārijas atstātāajām pēdām.

Turpinām ziņas

Pasaules enerģētikā nākotnē ir gaidāmas izmaiņas, kuras ir saistītas gan ar tehnoloģiju izmaiņām, gan būtisku pieprasījuma kāpumu Āzijā, gan arvien lielāku elektrības nozīmi. Taču Eiropa ir viens no tiem nedaudzajiem pasaules reģioniem, kurā nākotnē pieprasījums pēc enerģijas nevis pieaugs, bet gan - samazināsies, prognozē Starptautiskā Enerģētikas asociācija. Eiropas Savienībā (ES), tāpat kā Japānā un ASV, nākotnē ir gaidāms enerģijas sākotnējā pieprasījuma kritums. Pēc asociācijas aplēsēm laikā no 2016. līdz 2040.gadam Eiropā sākotnējais pieprasījums pēc enerģijas saruks par 200 miljoniem tonnu naftas ekvivalenta (TOE). Pieprasījuma kritums ir saistīts ar to, ka rūpnieciski attīstītajos pasaules reģionos jau līdz šim ir patērēts salīdzinoši liels enerģijas apmērs un nākotnē attīstība būs citā virzienā. Atšķirībā no Ķīnas, Indijas vai Āfrikas, kur joprojām taps jaunas ražotnes un daudzi cilvēki savās mājsaimniecībās tikai iegūs iespēju regulāri lietot elektrību, attīstītie reģioni sāk iet lielākas efektivitātes un jaunu tehnoloģiju ceļu. Tādēļ pieprasījumu pēc elektroenerģijas mazinās.

Eiropas Savienības dalībvalstīm būs būtiski jāpalielina pārstrādāto sadzīves atkritumu daudzums. To paredz Eiropas Parlamenta apstiprinātie likumi. Dokumenti paredz, ka dalībvalstīm 2025. gadā būs jāpārstrādā vismaz 55% mājsaimniecību un uzņēmumu radīto sadzīves atkritumu. Savukārt līdz 2035. gadam šis rādītājs būs jāpalielina vēl par 10%. Bloka dalībvalstīm septiņu gadu laikā arī jānodrošina atsevišķa tekstilizstrādājumu, bīstamo un bioloģisko atkritumu savākšana. Eiropas Parlamenta pārstāvji norāda, ka apstiprināto likumu mērķis ir ieviest aprites ekonomiku jeb sistēmu, kurā produktu, materiālu un resursu vērtība tiek saglabāta pēc iespējas ilgāk. Arī Apvienotās Nācijas ir izvirzījušas mērķi līdz 2025. gadam par gandrīz trešo daļu samazināt pārtikas atkritumu apjomu. Lai apstiprinātie likumi stātos spēkā, tie vēl oficiāli jāapstiprina Eiropas Savienības Padomei.

Un vēl

No kosmodroma ASV Floridas štatā veiksmīgi palaists Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes satelīts “TESS”. Tas izplatījumā meklēs planētas uz kurām iespējama dzīvība. NASA pārstāvji informē, ka satelītu kosmosā nogādāja ASV privātā kosmisko lidojumu uzņēmuma “Space” nesējraķete. Eksperti ar tā palīdzību mēģinās atklāt planētas ap Saulei tuvākajām zvaigznēm, tostarp meklēs debesu ķermeņus, uz kuriem varētu pastāvēt dzīvība. Zinātnieki prognozē, ka misijas laikā varētu tikt atklāti 20 000 zvaigžņu pavadoņu. Eksperti analizēs saņemtos datus un meklēs pazīmes, kas liecinātu par šo planētu piemērotību dzīvībai, tostarp akmeņainu vidi, šķidra ūdens esamību un Zemei līdzīgu izmēru. NASA arī informē, ka projekta izmaksas ir 337 miljoni dolāru, jebapmēram 272 miljoni eiro.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils domei balsojot, netiek pieņemts lēmums par deputāta Edgara Lambas pilnvaru izbeigšanu; Jēkabpilī, Rīgas ielā pagājušajā naktī avāriju izraisījušais autovadītājs bijis 1,44 promiļu reibumā; un Aptauja liecina, ka Latvijā 20% iedzīvotāju nevēlas telefonā veikt ar finansēm saistītas darbības.

Jēkabpils domes deputāti šodien balsojot par deputāta Edgara Lambas pilnvaru izbeigšanu Jēkabpils domē nobalsoja pret, neatbalstot viņa demisiju. Šodien sēdē piedalījās 11 deputāti, nebija Aigara Nitiša un Edgara Lambas. Par Edgara Lambas, kā deputāta pilnvaru izbeigšanu balsoja: Leonīds Salcevičs, Māris Dimants, Nikolajs Anuškevičs, Aivars Kraps, Kristīne Ozola, Pret balsoja; Raivis Ragainis, Līga Kļaviņa, Andris Rutko un Mārtiņš Svilis, atturējās; Andrejs Gavrilovs un Kaspars Ģirģens. Līdz ar to lēmums netika pieņemts. Sēdē tika skaidrots, ka, protams, ja deputāts nolicis mandātu neviens viņu ar varu noturēt nevar. Taču ja balsojums ir pret, tad viņa demisijas pieteikums pēc šī balsojuma, saskaņā ar likumu, iestājas 24 stundu laikā. Pēc tam, kad šo lēmuma projektu piecu dienu laikā būs parakstījis Jēkabpils mērs un tas stāsies spēkā, Jēkabpils pilsētas vēlēšanu komisija sasauks sēdi, kurā lems par nākamo kandidātu, kuram nākamajam pēc saraksta ir visvairāk vēlētāju balsu un kurš var ieņemt deputāta amatu. Vēlēšanu komisija ar šo informāciju iepazīstinās Jēkabpils domes vadību un centrālo vēlēšanu komisiju. Savukārt Jēkabpils mērs uzrunās deputāta amata kandidātu un ja viņš piekritīs, tad tiks lemts par viņa deputāta mandāta apstiprināšanu.

Jēkabpilī, Bebru mikrorajona ielās nesankcionēti veikto urbumu rezultātā pašvaldības īpašumam nodarīto zaudējumu tā novērtējusi 5000 eiro apmērā. Saistībā ar neatļautajām darbībām tai piederošajā īpašumā pašvaldībai ir vērsusies policijā. Jau ziņots, ka Jēkabpils pilsētas domes deputātu vairākums noraidījis Latvijas televīzijas Ziņu dienesta iniciatīvu par papildus urbumu veikšanu pārbūvētajās Bebru mikrorajona Dūmu, Atmodas un Kadiķu ielās Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis informēja, ka patlaban juristi gatavojot medijam atbildi saistībā ar tā pausto vēlmi. Tāpat arī vēstīts, ka "Latvijas valsts ceļi" Autoceļu kompetences centrs, veicot Bebru mikrorajona Dūmu, Atmodas un Kadiķu ielu pārbūves objektā ieklātā asfaltbetona segas skenēšanu, nav konstatējis pārkāpumus un novirzes no projektā paredzētā asfalta segas biezuma, - šādu atzinumu saņēmusi Jēkabpils pilsētas pašvaldība.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī kāds 1987.gadā dzimis automašīnas "VW Passat Variant" vadītājs būdams alkohola reibumā un bez tiesībām nav pakļāvies policijas prasībām apstāties, bēdzis, nobraucis no brauktuves un ietriecies divos apgaismes stabos tos bojājot. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Ieva Sietniece sacīja, ka negadījums noticis vakar, 18.aprīlī, plkst.23.26 Jēkabpilī, Rīgas ielā. Pārbaudes gaitā autovadītāja organismā konstatētas 1,44 promiles alkohola. Jau ziņots, ka šī negadījuma atstātās pēdas Rīgas ielā var vērot aculiecinieka atsūtītajos foto portālā Rdio1.lv.

Šorīt pēc plkst.8 Neretas novadā notriekta velosipēdiste, kura nogādāta slimnīcā. Ieva Sietniece informēja, ka 1933.gadā dzimušo sievieti uz velosipēda uz ceļa Vecumnieki-Nereta-Subate Neretas novada Ērberģē notriekusi automašīna "Volkswagen Caddy", ko vadīja 1984.gadā dzimušais. Sieviete guvusi traumas un nogādāta ārstniecības iestādē. Policija pašlaik vēl skaidro negadījuma apstākļus.

Un vēl

Latvijā 20% iedzīvotāju nevēlas telefonā veikt ar finansēm saistītas darbības, taču iedzīvotāju skaits, kas vēlas mobilajā tālrunī veikt dažādus ar finansēm saistītus darījumus, pieaug, liecina Swedbank veiktā aptauja.Tajā skaitā jaunākās paaudzes respondenti ir atvērtāki iespējai vadīt finanšu pakalpojumus ar viedtālruņa palīdzību - iedzīvotāji vecumā līdz 29 gadiem biežāk pauduši vēlmi veikt ātrus pārskaitījumus viedtālrunī (38%), kā arī izmantot viedtālrunī visus bankas pakalpojumus (39%). Pēc aptaujas datiem, Latvijā 40% iedzīvotāju vēlētos mobilajā bankas lietotnē saņemt visu informāciju par būtiskākajām finanšu lietām, savukārt 29% iedzīvotāju izteikuši vēlmi mobilajā telefonā veikt pilnībā visus ar finansēm saistītos pakalpojumus. Lielai daļai iedzīvotāju (63%), vadot finanses no mobilā tālruņa, ir svarīgi kontrolēt norēķinu karšu darbību, to bloķējot nozaudēšanas vai zādzības gadījumā, 23% ir būtiski veikt ātrus naudas pārskaitījumus, bet 20% - norēķināties ar tālruni veikalos. Aptaujas dati arī atklāj, ka vīrieši (30%) biežāk nekā sievietes (12%) vēlas maksāt ar mobilo tālruni, norēķināties par precēm un pakalpojumiem.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Arodbiedrība brīdina par «ātrās palīdzības» darba pārrāvumiem, ja algas nepalielinās; Edgara lambas deputāta pilnvaras tiks pārtrauktas rīt, 20.aprīlī; un Šovakar Meža parkā visi interesenti aicināti uz koptreniņu “Kustību prieks”.

Valdības un Saeimas bezdarbība, nepalielinot neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieku algas, jau drīzumā var novest pie tās nepārtrauktības pārrāvumiem, informē Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība. Tās vadītājs Valdis Keris sabiedrisko mediju portālam norādījis, ka politiķi mutiski ir solījuši palielinājumu, bet tas nav nostiprināts ne normatīvajos aktos, ne politikas plānošanas dokumentos. Tāpat nav izveidota arī darba grupa spriešanai par mediķu algām, kuras nepieciešamība tika aktualizēta Saeimas komisijas sēdē martā, kā arī vēstulē veselības ministrei Andai Čakšai. Iepriekšējā pieredze, kad valdība Veselības aprūpes finansēšanas likumā neiekļāva konkrētas summas, par kurām bija panākta vienošanās, arodbiedrības locekļiem neļaujot cerēt, ka šoreiz būs citādāk. Arodbiedrības vadītājs skaidro - tā kā līdz 2020.gadam paredzēts pakāpeniski samazināt mediķu virsstundu skaitu, tie vairs nevarēs strādāt tik daudz kā pašlaik, un tas nozīmēs darbinieku trūkumu. Kā zināms mediķu nepietiekamā skaita dēļ, patlaban Latvijā diennakts neatliekamā palīdzība slimnīcās tiek nodrošināta, lielā mērā pateicoties nesamērīgi lielam virsstundu darba apjomam.

Valsts apmaksās, ja zāles dos rezultātu, – šādu kārtību paredz atsevišķu zāļu kompāniju noslēgtie līgumi ar Nacionālo veselības dienestu. Ja vēlamā efekta nav, tad firmai nauda jāatmaksā. Tā kā šādi līgumi vairo jauno medikamentu pieejamību, šobrīd iestādēs spriež par iespējām vairot šādu praksi. Tomēr pastāv arī virkne sarežģījumu. Latvija noslēgusi trīs līgumus ar farmācijas firmām, kur maksā par zāļu sniegto rezultātu. Zāļu un medicīnisko ierīču departamenta direktore Signe Bokta norāda, ka līgums ir infektoloģijas nozarē par C hepatīa ārstēšanu. Un viens līgums ir hematoloģijā. Piemēram, par C hepatīta zālēm domstarpību nav. Attiecībā uz C hepatītu veselības dienests nemaksā par neizārstētiem pacientiem. Un šo līgumu kontekstā ir atgūti apmēram 450 tūkstoši eiro, ko ir atgriezuši ražotāji par neizārstētiem pacientiem. Slēdzot šādus līgumus, jāiegulda nauda arī pacientu reģistros, kur ārstiem jāievada dati par pacientiem. Ja zāles nav sniegušas rezultātu, farmācijas firmas atmaksā naudu, tikai pamatojoties uz reģistra datiem.

Turpinām ziņas

Jēkabpils domes deputāti šodien balsojot par deputāta Edgara Lambas pilnvaru izbeigšanu Jēkabpils domē nobalsoja pret, neatbalstot viņa demisiju. Šodien sēdē piedalījās 11 deputāti, nebija Aigara Nitiša un Edgara Lambas. Par Edgara Lambas, kā deputāta pilnvaru izbeigšanu balsoja: Leonīds Salcevičs, Māris Dimants, Nikolajs Anuškevičs, Aivars Kraps, Kristīne Ozola, Pret balsoja; Raivis Ragainis, Līga Kļaviņa, Andris Rutko un Mārtiņš Svilis, atturējās; Andrejs Gavrilovs un Kaspars Ģirģens. Līdz ar to lēmums netika pieņemts. Sēdē tika skaidrots, ka, protams, ja deputāts nolicis mandātu neviens viņu ar varu noturēt nevar. Taču ja balsojums ir pret, tad viņa demisijas pieteikums pēc šī balsojuma, saskaņā ar likumu, iestājas 24 stundu laikā, proti, šajā gadījumā rīt – 20.aprīlī. Pēc tam, kad šo lēmuma projektu piecu dienu laikā būs parakstījis Jēkabpils mērs un tas stāsies spēkā, Jēkabpils pilsētas vēlēšanu komisija sasauks sēdi, kurā lems par nākamo kandidātu, kuram nākamajam pēc saraksta ir visvairāk vēlētāju balsu un kurš var ieņemt deputāta amatu. Vēlēšanu komisija ar šo informāciju iepazīstinās Jēkabpils domes vadību un centrālo vēlēšanu komisiju. Savukārt Jēkabpils mērs uzrunās deputāta amata kandidātu un ja viņš piekritīs, tad tiks lemts par viņa deputāta mandāta apstiprināšanu.

Latvijas Volejbola federācijas prezidents Atis Sausnītis publiski atvainojas Jēkabpils"Lūši" komandai par neierašanos uz spēli, kurā vienība pirmo reizi tika kronēta par valsts čempioni. "Lūši" svētdien savā laukumā tika kronēti par Latvijas čempioniem, titulu izcīnot pirmo reizi vēsturē. Finālsērijā līdz trim uzvarām Jēkabpils komanda ar 3-0 pārspēja iepriekšējo četru gadu čempioni RTU/"Robežsardze". Tiesa, šo maču klātienē neapmeklēja neviens no Latvijas volejbola federācijas vadības, lai pēc cīņas pasniegtu "Lūšiem" viņiem pienākošos kausu. Kā aģentūru LETA informēja Sausnīša pārstāvji, prezidents piekrīt medijos izskanējušajiem pārmetumiem - nebija pieļaujama situācija, ka neviens no federācijas vadības nebija ieradies sveikt ar uzvaru volejbola klubu Jēkabils "Lūši". Sausnītis sola, ka jau tuvākajā laikā sveiks komandu, un vēlas atvainoties čempioniem, apsolot maksimālu atbalstu un pretimnākšanu no federācijas puses nākotnē.

Un vēl

Jēkabpilī Mežaparkā šodien visu dienu norisinās koptreniņi. No pulksten sešiem līdz pusastoņiem vakarā Mežaparkā notiks koptreniņi “Kustību prieks” visiem interesentiem. Koptreniņi notiek katru otrdienu un ceturtdienu. Koptreniņus visām grupām vada Jēkabpils sporta centra sporta speciāliste Zanda Kārkliņa. Atgādinām, ka koptreniņu dalībnieku tikšanās ir pie meža namiņa, kurā dalībniekiem ir iespējams atstāt arī personīgās mantas un maiņas apavus. Dalība koptreniņos – bez maksas.

Atstājiet komentāru