2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 17.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 17.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties:No šodienas Jēkabpilī plānots sākt Pasta un tai piegulošo ielu rekonstrukcijas darbu; Krievija no šodienas līdz ceturtdienai atkal organizē raķešu šaušanu Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā; un No šodienas Kino Mītnē Jēkabpils Tautas namā būs skatāma komēdija “Es tievēju”.

No šodienas Jēkabpilī plānots sākt Pasta un tai piegulošo ielu rekonstrukcijas darbus. Sākot darbus projektā "Pasta ielas pārbūve, Jēkabpilī" tiks izbūvēts komunikāciju tīklu pieslēgums Andreja Pormaļa ielai, lai turpmāk netraucēti nodrošinātu autobusu un pārējā transporta kustību pa šo ielu. Pirmie ielu rekonstrukcijas darbi noritēs no šodienas līdz ceturtdienai Pormaļa un Akmeņu ielas krustojumā, Pormaļa un Katoļu ielas krustojumā un Pormaļa un Viestura ielas krustojumā. Darbu gaitā kustība šajos krustojumos uz laiku tiks slēgta. Jau ziņots, ka pamatdarbi Pasta ielā tiks sākti nākampirmdien, 23.aprīlī. Darbi projektā "Pasta ielas pārbūve, Jēkabpilī" norisināsies divos posmos. Pirmajā posmā tiks slēgta Zaļā un Pasta iela, otrajā - Jēkaba, Akmeņu, Katoļu un Viestura iela no Pormaļa līdz Brīvības ielai.

Šodien plkst.13.30 Preiļu kultūras centrā norisināsies Latgales forums "Uzņēmēju un pašvaldību sadarbība reģiona viedai attīstībai". Ar priekšlasījumu "Latgales reģiona ceļš uz viedo attīstību, balstoties uz inovatīvu uzņēmējdarbību" forumā uzstāsies Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķe, Latvijas Lauksaimniecības universitātes profesore Baiba Rivža. Par valsts un pašvaldību atbalstu uzņēmējdarbībai klātesošos informēs Latvijas Pašvaldību savienības padomniece uzņēmējdarbības jautājumos Andra Feldmane, par inovācijām uzņēmējdarbībā un tehnoloģiju pārnesi - Rīgas Tehniskās universitātes docents, Daugavpils filiāles direktors Ivans Griņevičs, bet par uzņēmēju un zinātnieku sadarbības metodēm stāstīs Latvijas Lauksaimniecības universitātes profesore, Tehnoloģiju un zināšanu pārneses centra vadītāja Sandra Muižniece-Brasava. Savukārt Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda un domes Attīstības daļas vadītāja Elita Jermolajeva stāstīs par pašvaldības sadarbību ar uzņēmējiem un uzņēmējdarbības atbalsta projektiem. Foruma turpinājumā paredzēta paneļdiskusija "Kā palīdzēt uzņēmējiem un padarīt stiprāku Preiļu novadu, Latgales reģionu".

Turpinām ziņas

Krievija no šodienas līdz ceturtdienai atkal organizē raķešu šaušanu Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā. Krievijas Galvenais gaisa satiksmes vadības centrs informējis Latvijas Civilās aviācijas aģentūru, ka Krievijas Jūras spēki no otrdienas līdz ceturtdienai rezervējuši gaisa telpu un 19.aprīlī plāno veikt raķešu šaušanas pārbaudi gaisa telpā virs Latvijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas Baltijas jūrā. To plānots darīt laikā no plkst.11 līdz 23. Krievijas puse aicinājusi Latvijas Civilās aviācijas aģentūru noteiktajā laika posmā slēgt gaisa telpu 20 kilometru augstumā raķešu šaušanai paredzētajā zonā aptuveni 40 kilometrus no Latvijas krasta līnijas. Aizsardzības ministrija joprojām uzskata šāda veida mācības Latvijas teritoriālo ūdeņu tiešā tuvumā par nepamatotām un provokatīvām, kā arī pauž bažas par Krievijas spējām nodrošināt drošību mācību laikā.

Šodien un rīt Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiks Latvijas bibliotēku festivāls. Tā pirmajā dienā paredzēta Latvijas bibliotekāru 19.konference "Mainās bibliotēka, mainās sabiedrība". Konferences programma šogad koncentrēta uz tuvāko kaimiņvalstu bibliotēku pieredzi - ar referātiem uzstāsies nozares kolēģi no Norvēģijas, Somijas, Lietuvas, Igaunijas un Ukrainas. Pēdējā gada laikā ir sākta ciešāka sadarbības veidošana ar citām nozares organizācijām, nozīmīga vieta konferences programmā atvēlēta akadēmisko un skolu bibliotēku pārstāvjiem, skaidroja Jēkabsone. Konferenci noslēgs gada balvas pasniegšanas pasākums. Pasākuma otrajā dienā jau trešo reizi notiks bibliotēku ideju tirgus, kas plānots kā pieredzes apmaiņas pasākums, kura laikā bibliotēkas prezentēs savu pieredzi, sasniegumus un idejas. Latvijas Bibliotēku festivāls ieskandinās šā gada Bibliotēku nedēļas pasākumus. Šogad tā notiks no 23.aprīļalīdz 29.aprīlim - tas parasti ir laiks, kad bibliotēkas ar dažāda veida norisēm un citām aktivitātēm pastiprināti pievērš uzmanību sev, savam darbam un bibliotēku nozīmei sabiedrībā. Bibliotēku nedēļas moto ir "Mainās bibliotēka, mainās sabiedrība".

Un vēl

No šodienas līdz ceturtdienai, katru dienu pulksten 18.00 un piektdien, 20. aprīlī plkst. 15.00 un plkst. 18.00, Kino Mītnē Jēkabpils Tautas nama Kamerzālē tiks demonstrēta komēdija “Es tievēju”. Filma krievu valodā ar subtitriem latviešu valodā, bērniem līdz 12 gadu vecumam filmu apmeklēt nav ieteicams.Filmas sižets vēsta par meiteni Aņu, kas mīl labi paēst un mīl arī savu puisi – sportistu Žeņu. Ēšanas dēļ viņi arī izšķiras: Žeņam nemaz nepatīk, kā izskatās Aņa, kad pieņēmusies svarā par 20 kilogramiem. Bet Aņa nepadodas – uzstāda mērķi atbrīvoties no liekā svara, lai atgūtu iemīļoto un kļūtu laimīga! Grūtajā cīņā ar liekajiem kilogramiem viņai palīdz labsirdīgais Nikolajs, kas ir “ķerts” uz veselīgu dzīvesveidu, un Aņas labākā draudzene. Aleksandra Bortiča lomas dēļ pieņēmās svarā vairāk nekā par 20 kilogramiem. Tā ir pirmā pasaulē zināmā filma, kur aktrise sižeta ietvaros ir gan pieņēmusies svarā, gan arī notievējusi.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties:Līdz 25.maijam Jēkabpils pilsētas pašvaldības Apbalvojumu piešķiršanas komisija aicina izvirzīt kandidātus «Gada jēkabpilietis» nominācijai; Krustpils pilī notiks “Izzini Jēkabpili”- Jauno gidu skola; un Jēkabpilī Mežaparkā šodien notiks koptreniņi visām vecuma grupām.

Šodien Jēkabpils pilsētas pašvaldībā notiks mājokļu koncepcijas darba grupas sēde, kurā turpināsies darbs pie mājokļu politikas izstrādes. Jau ziņots, lai uzlabotu situāciju mājokļu jomā, dzīvojamā fonda kvalitāti un pieejamību, Jēkabpilī izstrādās mājokļu politikas koncepciju. Mājokļu politikas mērķis ir veicināt mājokļa kvalitāti un pieejamību, nodrošinot normatīvo bāzi efektīvai dzīvojamo māju pārvaldīšanai, sekmējot īres dzīvojamā fonda izveidi pašvaldības teritorijā un atbalstot enerģiju taupošos pasākumus dzīvojamās mājās. Koncepcijas izstrādes darba grupu vada Jēkabpils mēra vietnieks tautsaimniecības jautājumos Andris Rutko. Jēkabpils pilsētas mājokļu politikas koncepcija 2018.-2022.gadam izveidotajai darba grupai jāizstrādā un apstiprināšanai Attīstības un tautsaimniecības jautājumu komitejā jāiesniedz līdz 1.jūnijam.

Līdz 25.maijam Jēkabpils pilsētas pašvaldības Apbalvojumu piešķiršanas komisija aicina izvirzīt kandidātus «Gada jēkabpilietis» nominācijai. To piešķir fiziskām personām, kuras kļuvušas par autoritātēm pilsētā, ieguvušas popularitāti iedzīvotāju vidū ar savu darbu, uzskatiem un uzvedību. Atbilstoši nolikumam iesniegumus ar ierosinājumu var iesniegt Domes deputāti, komitejas, komisijas, darba grupas, valsts un pašvaldības iestāžu vadītāji, sporta kluba vai organizācijas pārstāvji, juridiskas personas vai iedzīvotāji– ne mazāk kā 10 pilngadīgas personas. Iesniegumā jānorāda apbalvojumam izvirzītā kandidāta personas dati un vispusīgs nopelnu apraksts. Pieteikums noformējams aizpildot anketu, kura ir pieejama tiešsaistē Jēkabpils pilsētas pašvaldības mājas lapā jekabpils.lv vai Jēkabpils pilsētas pašvaldības Vienas pieturas aģentūrā. Apbalvojumi „Gada jēkabpilietis” tiks svinīgi pasniegti Jēkabpils pilsētas svētkos 2018. gada 16. jūnijā.

Turpinām ziņas

Šodien Krustpils pilī notiks “Izzini Jēkabpili”- Jauno gidu skola. Jēkabpils Vēstures muzeja nodarbībās “Izzini Jēkabpili”, gida prasmes un iemaņas apgūst 11 jaunieši. Līdz šim ir notikušas jau sešas nodarbības, kurās iepazīti ievērojami jēkabpilieši un novadnieki, iegūta plašāka informācija par Jēkabpils pilsētu, aplūkots Valsts nozīmes arhitektūras un arheloģijas piemineklis - Krustpils pils, jaunieši noklausījušies lekcijas “Vecticībnieku mantojums Jēkabpilī” un "Strūves ģeodēziskā loka punkts Jēkabpilī", kā arī apguvuši retorikas prasmes.

Šovakar Krustpils kultūras namā tiks izrādīta šausmu komēdija “Vampīru mednieki” no Sanktpēterburgas divos cēlienos, kas veidota pēc Aleksandra Tolstoja stāsta “Vampīrs”. Izrāde distancējas no ikdienas rūpēm. Darbības ietver Čaikovska, Mocarta, Bizē, Delibes, Pučīni mūziku, senās krievu romances, ārijas un duetus no operām. Aleksandra Tolstoja stāsts tieši tāpēc šķiet pār īpaši vieksmīgu skātuvei, ka visi iesistītie cilvēki viens pēc otra kļūst par galveniem varoņiem. Sižets ir noslēpumains un dīvaini sajaukts – ir gan mīļotāju pāris, kuru laimei traucē ļaunie spēki, gan spoki, kas laiku pa laikam atdzīvojās. Visbeidzot, ir lāsts, dažus gadsimtus veselai dzimtai traucējošs … Kā viss norisināsies un ar ko beigsies uzzināsiet skatoties šausmu komēdiju “Vampīru mednieki”.

Un vēl

Jēkabpilī Mežaparkā šodien notiks koptreniņi visām vecuma grupām. No pulksten 11tiem līdz 12tiem norisināsies koptreniņš senioriem “Kustību prieks”. No pulksten pieciem pēcpusdienā līdz sešiem vakarā Mežaparkā notiks koptreniņi pirmsskolas vecuma bērniem. Savukārt no pulksten sešiem līdz pusastoņiem vakarā Mežaparkā notiks koptreniņi “Kustību prieks” visiem pārējiem interesentiem. Koptreniņi notiek katru otrdienu un ceturtdienu. Koptreniņus visām grupām vada Jēkabpils sporta centra sporta speciāliste Zanda Kārkliņa. Atgādinām, ka koptreniņu dalībnieku tikšanās ir pie meža namiņa, kurā dalībniekiem ir iespējams atstāt arī personīgās mantas un maiņas apavus. Dalība koptreniņos – bez maksas.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī noslēgusies apkures sezona; Jēkabpilī, Bebru ielā vakar ugunsgrēkā cietis cilvēks; un Daugavā ievietos mākslīgās zivju nārsta ligzdas.

Vakar Jēkabpils daudzdzīvokļu mājās, kuras apsaimnieko SIA “JK Namu pārvalde”, uzņēmums sāka apkures atslēgšanu. Uzņēmuma vadītājs Ainars Vasilis sarunā ar Radio1 sacīja, ka šodien siltumenerģijas padeve jau atslēgta visām uzņēmuma apsaimniekotajām daudzdzīvokļu mājām un līdz ar to apkures sezona Jēkabpilī ir beigusies. SIA “Jēkabpils siltums” valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Karpenko sacīja, ka uzņēmuma visas katlumājas turpina darbu, lai ražotu siltumu karstā ūdens nodrošināšanai daudzdzīvokļu mājās. Tāpat arī apkures sezona vēl turpinās pilsētas bērnudārzos un skolās.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija deputātu darbu ierobežojošas normas konstatējusi sešu pašvaldību nolikumos, taču četras no tām ir ar mieru pārkāpumus novērst. Marta sākumā ministrija visām 119 Latvijas pašvaldībām nosūtīja vēstuli uzliekot par pienākumu izvērtēt pašvaldības nolikumu un gadījumā, ja nepieciešams, svītrot normas, kas ierobežo deputātu iespējas pilnvērtīgi piedalīties lēmumu pieņemšanā. Atbilde pašvaldībām bija jāsniedz līdz 15.martam. Patlaban ministrija saņēmusi un apkopojusi 68 pašvaldību atbildes vēstules un secinājusi, ka ierobežojumi pastāv sešās pašvaldībās. Četras no tām - Ventspils, Liepājas un Daugavpils pilsēta, kā arī Durbes novads, norādījušas, ka veiks nepieciešamās izmaiņas, lai atceltu neatbilstošos nolikumu punktus. Papildus šīm četrām pašvaldībām, pārkāpumi konstatēti arī Rēzeknes pilsētas un Jelgavas novada pašvaldībās, kurām ministrija nosūtījusi vēstuli ar pieprasījumu sagatavot grozījumus saistošajos noteikumos, nodrošinot domes darbības atbilstību demokrātiskās valsts pamatprincipu standartiem. No Latvijas deviņām lielajām pilsētām atbildi uz informācijas pieprasījumu nav sniegusi tikai viena pašvaldība - Rīga. Savukārt Ventspils, Liepājas un Daugavpils pilsētas domes sniegušas informāciju, ka noteiktos ierobežojumus pārskatīs un grozīs atbilstoši ministrijas norādēm. Četrās lielajās pilsētās - Valmieras, Jūrmalas, Jēkabpils un Jelgavas pilsētas pašvaldību nolikumos ierobežojumi nav konstatēti.

Turpinām ziņas

Pagājušajā diennaktī Latvijā reģistrēti 52 ugunsgrēki, no tiem 38 bijuši sausās zāles degšanas gadījumi, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta apkopotā operatīvā informācija. Vakar ugunsnelaimēs cietis viens cilvēks, bet bojāgājušo nav. Ugunsgrēks ar cietušo notika pirmdien pēcpusdienā Jēkabpilī, Bebru ielā. Ierodoties notikuma vietā, tika konstatēts, ka garāžā deg sadzīves mantas un garāžas griesti desmit kvadrātmetru platībā. Pirms ugunsdzēsēju ierašanās saviem spēkiem no garāžas evakuējās divi cilvēki, no kuriem viens bija cietis un tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem.

Vakar kūlas ugunsgrēkos izdeguši vairāk nekā 7,5 hektāri. Platības ziņā lielākie sausās zāles ugunsgrēki bija izcēlušies Kocēnu novada Vaidavas pagastā, kur pērnā zāle dega viena hektāra platībā, bet Cēsīs, Jurģu ielā, un Ogres novada Krapes pagastā pērnā zāle dega divu hektāru platībā.Šogad valstī dzēsti jau 3 tūkstoši 173 ugunsgrēki, tajā skaitā tūkstoš 414 reizes degusi kūla. Kopš gada sākuma ugunsgrēkos dzīvību zaudējuši 30 cilvēki, bet 123 cietuši.

Un vēl

Energokompānija AS "Latvenergo" sadarbībā ar biedrību "Mēs zivīm" īstenoja vides projektu, kurā uzņēmuma darbinieki un klienti ar ģimenēm izgatavoja 400 mākslīgās zivju nārsta ligzdas. Pavasarī, kad tuvojas zivju nārsta laiks, mākslīgo nārsta ligzdu izgatavošana mežā ir pirmais posms. Pēc tā seko nākamais, kad dabā tiek vēroti piemēroti laika apstākļi, gaisa un ūdens temperatūra to likšanai upē. Pirms visu ligzdu ievietošanas tiek ievietotas dažas kontrolligzdas, lai novērotu zivju nārstošanas aktivitāti. Savukārt iestājoties jau siltākam laikam un palielinoties zivju aktivitātei, ligzdas ieliks Daugavā pie Kaibalas un Ikšķiles, lai uz tām varētu nārstot brekši un raudas. Projekta īstenošanas gaitā novērots, ka no egļu zariem izveidotajās ligzdās nārsto arī citu sugu zivis, piemēram, asari un līņi. Pagājušās nedēļas nogalē Ķeguma novadā pulcējās vairāk nekā 109 dalībnieki, lai mežā no egļu zariem izveidotu mākslīgās zivju nārsta ligzdas. Ligzdu ievietošana Daugavā šogad varētu būt aptuveni pēc divām vai trīs nedēļām. Taču tas atkarīgs no ūdens temperatūras upē.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība atbalsta jaunu regulējumu personas pamattiesību uz privāto dzīvi aizsardzībai
; Iepriekš plānotā pašvaldību sadarbības teritoriju veidošanas reforma nav atlikta un tiks īstenota; un "Lūšu" prezidents Trušelis norāda, ka Latvijas čempiontitula pamatā ir ģimeniskums, kas valdīja Jēkabpils volejbolā.
Valdība šodien atbalstīja Tieslietu ministrijas izstrādāto likumprojektu "Tiesībaizsardzības nolūkos apstrādājamo personas datu likumprojekts", ar kuru paredzēts aizsargāt personas pamattiesības uz privāto dzīvi. Pērnajā oktobrī valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais likumprojekts paredz, ka līdz šī gada 6.maijam tiks pieņemti normatīvie un administratīvie akti, lai pielāgotos Eiropas Savienības direktīvai, kas nosaka vienādas personas pamattiesības uz privāto dzīvi visā Eiropas Savienībā. Likumprojektu vēl nepieciešams pieņemt Saeimā. Patlaban personas datu aizsardzību regulē Fizisko personu datu aizsardzības likums un tas vienlīdz attiecināms gan uz privātpersonu, gan valsts pārvaldes iestāžu veikto personas datu apstrādi, neatkarīgi no funkcijām, kuru ietvaros šī personas datu apstrāde tiek veikta. Šādā pieejā konstatētas nepilnības, kas var veicināt tiesiska regulējuma sadrumstalotību un dažādas atkāpes no normas, tāpēc likumprojekta mērķis ir saglabāt likumā ietvertos datu apstrādes pamatprincipus, vienlaikus pielāgojot regulējumu specifiskajai jomai, kuru likumprojekts regulē.

Mazākumtautību pirmsskolas izglītības programmās paredzēts pastiprināt prasības latviešu valodas apguvei. Valsts izglītības satura centra direktors Guntars Catlaks sacīja, ka ņemot vērā iepriekš apstiprinātos grozījumus Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā, kas paredz pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā, bērniem jau pirmsskolā jāspēj sniegt iespējas apgūt latviešu valodu tā, lai sekmīgi spētu apgūt mācību saturu sākumskolā un turpmākajos izglītības posmos. Vadlīnijās noteikts, ka, apgūstot mazākumtautību pirmsskolas izglītības programmu, bērnam latviešu valodā jāspēj atbildēt uz jautājumiem par redzēto un dzirdēto, izteikt savas vajadzības, iesaistīties sarunā par tematiem, kuri saistīti ar ikdienu, mācīties pareizi izrunāt patskaņus un līdzskaņus, pazīt burtus, lasīt un saprast īsus vārdus, kā arī rakstīt burtu elementus. Vienlaikus noteikts, ka rotaļnodarbībās saziņas līdzeklis ir latviešu valoda, izņemot rotaļnodarbības mazākumtautību valodas apguvei. Jauno mācību saturu pirmsskolā plānots sākt ieviest jau 2018.gada rudenī.

Turpinām ziņas

Iepriekš plānotā pašvaldību sadarbības teritoriju veidošanas reforma nav atlikta un tiks īstenota, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" teica Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards. Viņš skaidroja, ka valdība konceptuāli atbalstīja ministrijas ierosinājumu par sadarbības teritorijām. Šīs nedēļas laikā plānots pabeigto likumu nosūtīt uz valdību. Ar Latvijas Pašvaldību savienību panāktā vienošanās paredzot pašvaldību iesaisti lēmumu pieņemšanā par sadarbības teritoriju veidošanu, teica ministrs. Kā iepriekš ziņoja laikraksts "Diena" pieteiktā pašvaldību sadarbības teritoriju veidošanas reforma, visticamāk, tuvākajā laikā netiks īstenota, jo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un pašvaldību savienība esot vienojušās, ka projektam vairs netiks pievienota karte, kurā noteiktas sadarbības teritoriju robežas.

Valsts svētku brīvdienās - 1. un 4.maijā - pasta pakalpojumus sniegs atsevišķas pasta nodaļas lielākajos tirdzniecības centros, savukārt 5.maijā visas pasta nodaļas strādās atbilstoši sestdienas darba grafikam. Savukārt pārceltajā darba dienā, kas šogad būs sestdien, 21.aprīlī, "Latvijas pasta" nodaļas strādās atbilstoši ierastajam pirmdienas darba režīmam, izņemot Jēkabpils 6.pasta nodaļu, kuras darba laiks šajā dienā būs no plkst.9 līdz 18.30. Savukārt pirmdien, 30.aprīlī, "Latvijas pasta" nodaļas strādās atbilstoši sestdienas darba laika grafikam. Klienti, kam Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras piešķirtās pensijas un pabalsti tiek piegādāti dzīvesvietā ar "Latvijas pasta" starpniecību un kam izmaksa paredzēta 21.aprīlī, tiks piegādāti 19.aprīlī, bet 2.maijā pensijas un pabalstus dzīvesvietā saņems klienti, kuriem izmaksas datums ir 5.maijs. Savukārt 3.maijā klienti saņems pensijas un pabalstus, kuriem izmaksa paredzēta 6.maijā.

Un vēl

Jēkabpils "Lūšu" volejbola kluba šīs sezonas panākumu atslēgas ir vairākas, bet īpaši izceļams ir ģimeniskums, kas valda pilsētā un komandā, sarunā ar aģentūru LETA atzina vienības prezidents Māris Trušelis. Kā vēstīts, "Lūši" svētdien savā laukumā tika kronēti par Latvijas čempioniem, titulu izcīnot pirmo reizi vēsturē. Finālsērijā līdz trim uzvarām Jēkabpils komanda ar 3-0 pārspēja iepriekšējo četru gadu čempioni RTU/"Robežsardze". Trušelis uzskata, ka sezona viennozīmīgi ir izdevusies un tās veiksmju pamatā bija ne tikai spēlētāji, bet arī atbalstītāji un Jēkabpils volejbola sabiedrība. Truselis atzīmē, ka klusībā nospraustie mērķi tika izpildīti. Gribētu uzsvērt apkārtējo cilvēku ieguldījumu, fanātismu un ticību. Jēkabpils volejbolā un klubā valdīja īsts ģimeniskums. Lielai daļai komandas arī vecāki spēlē volejbolu, piemēram, tajā pašā dienā, kad tika izcīnīts tituls, daudziem tēvi spēlēja veterānu čempionātā. Tas nav projekts, tas ir dzīvesveids.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Lai atjaunotu nodegušo riju “Sēļu sētā” nepieciešami aptuveni 100 tūkstoši eiro; Ābeļu pagastā policisti atsavinājuši 178 560 nelegālās cigaretes; un Šodien satiksme atjaunota arī vietējās nozīmes grants autoceļa posmiem Jēkabpils-Antūži-Medņi.

Jēkabpils vēstures muzejs aprēķinājis, lai atjaunotu nodegušo riju nepieciešami aptuveni 100 tūkstoši eiro, turklāt to nāksies būvēt no jauna, jo izdegušās konstrukcijas vairs nav atjaunojamas. Jēkabpils vēstures muzeja direktore Inese Berķe sacīja, ka Jēkabpils būvvaldes speciālisti apsekoja izdegušo ēku un secināja, ka tā vairs nav atjaunojama un ir nojaucama. Tas nozīmē, ka jāceļ no jauna autentiska ēka bojā gājušās vietā, ievērojot visas būves vēsturiskās īpatnības vai jāatrod šāda rija kādā no Sēlijas lauku mājām un vienojoties ar īpašniekiem jāpārved uz “Sēļu sētu”. Inese Berķe norādīja, ka sazinoties ar Etnogrāfiskā Brīvdabas muzeja krājumu glabātāju Mārtiņu Kuplo, kas ir zinošs etnogrāfisko ēku jautājumos, noskaidrojusi, ka šādas vēsturiskas rijas Sēlijā vairs nav. Ar muzeju sazinājušies cilvēki no Vidzemes un piedāvāja
uši rijas ēku, taču tā neder Sēļu sētai, jo Vidzemē rijām jumtus būvēja atšķirīgi no Sēlijas.

Inese Berķe izteica cerību, ka līdz brīvdabas muzeja “Sēļu sētas” jaunās sezonas atklāšanai 2.maijā izdosies novākt nodegušās rijas ēkas gruvešus vai to ierobežot, lai neapdraud “Sēļu sētas” apmeklētāju drošību. Ugunsdzēsēji esot aizlieguši muzeja darbiniekiem iet izdegušā grausta iekšpusē, jo tā konstrukcijas esot nestabilas un varot sabrukt jebkurā brīdī. Savukārt izglābtos metāla darbarīkus – arklus, ecēšas un citus visticamāk izdosies restaurēt. Vēsturiskā rijas ēka “Sēļu sētā” nebija apdrošināta, jo apdrošināšanas firmas nevēloties uzņemties risku apdrošināt viegli uzliesmojošas ēkas jeb “pulvermucas”, kādas ir vecās ēkas ar skaidu un niedru jumtiem. Pagaidām nav vēl aprēķināts finansiālais zaudējums. Inese Berķe sacīja, ka visi priekšmeti, kas atradās rijā ir uzskaitīti un laika gaitā tiks aprēķināti precīzi zaudējumi. Tāpat arī viņa piebilda, ka jaunas autentiskas rijas būvniecības projekta izstrāde un būvniecība ir vairāku gadu jautājums, jo šim nolūkam nepieciešams budžetā atvēlēt līdzekļus.

Jau ziņots, ka Jēkabpilī Sēļu sētā naktī uz sestdienu, 14.aprīli, izcēlās ugunsgrēks, kurā gandrīz pilnībā nodega kultūrvēsturiskā ēka rija. Tāpat arī vēstīts, ka bojā gājusī rija celta 19. gadsimta sākumā, pārvesta no Salas ciema Boķu dzirnavu apkārtnes. Ēka sastāvēja no rijas, piedarba un nojumes. Piedarbs bija celts bez zāģa pielietošanas no apaļiem Baļķiem. Rijai baļķi tēsti, pakšu gali gludi apzāģēti. Šai ēkā bija redzami kulšanas un linu apstrādāšanas darba rīki un piederumi.

Turpinām ziņas

Vakar Jēkabpils daudzdzīvokļu mājās, kuras apsaimnieko SIA “JK Namu pārvalde”, uzņēmums sāka apkures atslēgšanu. Uzņēmuma vadītājs Ainars Vasilis sarunā ar Radio1 sacīja, ka šodien siltumenerģijas padeve jau atslēgta visām uzņēmuma apsaimniekotajām daudzdzīvokļu mājām un līdz ar to apkures sezona Jēkabpilī ir beigusies. SIA “Jēkabpils siltums” valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Karpenko sacīja, ka uzņēmuma visas katlumājas turpina darbu, lai ražotu siltumu karstā ūdens nodrošināšanai daudzdzīvokļu mājās. Tāpat arī apkures sezona vēl turpinās pilsētas bērnudārzos un skolās.

Jēkabpils novada Ābeļu pagastā Valsts policijas Jēkabpils iecirkņa darbinieki atsavinājuši 178 tūkstoši 560 cigaretes bez Latvijas Republikas akcīzes markām. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Ieva Sietniece informē, ka ievērojamais cigarešu klāsts tika atsavināts 13.aprīlī kāda 1970.gadā dzimuša, saistībā par līdzīga rakstura likumpārkāpumiem policijas redzeslokā iepriekš nonākuša vīrieša garāžā. Aizdomās turamā persona tika aizturēta un ievietota īslaicīgā aizturēšanas vietā. Patlaban vīrietim ir piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Saistībā ar notikušo sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 221.panta 1.daļas - par alkoholisko dzērienu vai tabakas izstrādājumu nelikumīgu uzglabāšanu, pārvietošanu (pārvadāšanu) vai realizāciju, ja tā izdarīta ievērojamā apmērā. Par šādu likumpārkāpumu paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Kriminālprocesa gaitā tiks pārbaudīta minētā vīrieša iespējamā saistība arī ar citiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Un vēl

Aprīlī grants autoceļu greiderēšana veikta turpat 10 tūkstoši kilometru garumā. Tāpat aprīlī 15 tūkstoši 56 kubikmetros veikts ceļu iesēdumu un bedru remonts, tādējādi uzlabojot braukšanas apstākļus un caurbraucamību. Lai uzlabotu ūdens atvadīšanu no autoceļa seguma, nomainītas bojātās caurtekas 38 metru garumā un tīrīti grāvji tūkstoš 941 kubikmetra apmērā. Šodien satiksme atjaunota arī vietējās nozīmes grants autoceļu posmiem Jēkabpils-Antūži-Medņi no 11.kilometra līdz 13.kilometram un Naudīte-Slagūne-Upenieki no 0.kilometra līdz 16,5.kilometram. Šie autoceļi satiksmei tika slēgti, jo ceļa segumi bija pārmitrināti. Ceļu uzturētājs iepriekš nevarēja veikt grants ceļu seguma uzlabošanas darbus, jo ar uzturēšanas smagsvara tehniku vēl vairāk pasliktinātu autoceļa stāvokli. Uzturēšanas darbi tika sākti tiklīdz konstatēja, ka ceļa segums ir apžuvis un atguvis nestspēju. Lai nodrošinātu ceļu caurbraucamību, autoceļi tika greiderēti un uz tiem veikts iesēdumu, bedru remonts. Greiderēšanas darbi tiek veikti uz tiem grants autoceļiem, kuru tehniskais stāvoklis un mitrums ir atbilstošs darbu izpildei.

Atstājiet komentāru