2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 9.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 9.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: BK Jēkabpils piedzīvo zudējumu svarīgā mačā; Metropolīts Aleksandrs pareizticīgo Lieldienās uzsver nepieciešamību saglabāt Dievam šķīstu sirdi; un Pēc ļoti siltas pirmdienas gaisa temperatūra krasi pazemināsies.

Brīvdienās Daugavā pie Zeļķu dzelzceļa tilta - starp Jēkabpili un Pļaviņām - izkustējās ledus sastrēgums, kas bija saglabājies kopš ziemas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Izejot ledum, ūdens līmenis laika periodā no piektdienas vakara līdz sestdienas vakaram pazeminājās par diviem metriem, pēc tam tas sāka lēnām paaugstināties. Jau ziņots, ka Jēkabpilī Daugavas ledus izgāja jau ceturtdienas pēcpusdienā, tā ietekmē ūdens līmenis pazeminājās par 1,8 metriem. Kopš piektdienas ūdens līmenis lēnām paaugstinās. Ledus saglabājas Pļaviņu ūdenskrātuvē, kur ūdens līmenis turpina svārstīties atbilstoši hidroelektrostacijas darbībai. Pārējā Daugavā turpinās ūdens līmeņa paaugstināšanās. Kopš mēneša sākuma Daugavpilī ūdens cēlies par 2,3 metriem, Krāslavas novadā - par 2,8-3,4 metriem. Salīdzinot ar situāciju citos pavasara palos, ūdens līmenis patlaban nav augsts, bet tuvākajās diennaktīs tas turpinās kāpt. Ūdens līmeņa celšanās turpinās arī Aiviekstē, Gaujā un dažās citās upēs, bet vairumā Latvijas upju ūdens līmenis vai nu nedaudz svārstās vai arī stabili pazeminās.

BK Jēkabpils sestdien svarīgā mačā par vietu "OlyBet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) izslēgšanas turnīrā mājās ar 67:75zaudēja latvijas universitātes komandai. Līdz ar to "Jēkabpilij" kopvērtējuma tabulā pēc šī zaudējuma nav izdevies apsteigt tik svarīgajā sestajā pozīcijā esošo "Betsafe"/"Liepāja", kamēr LU iesaistījusies reālā cīņā par vietu izslēgšanas turnīrā. Sestdienas mačā "Jēkabpils" rindās ar 16 punktiem atzīmējās Dominiks Domarks, bet 15 punkti Artūram Vītiņam. Pēc LU uzvaras trim komandām tagad ir pa astoņiem panākumiem, turklāt sestdienas +8 nodrošinājis "studentiem" priekšrocību pār "Jēkabpili", ja regulāro čempionātu abas noslēgs ar vienādu bilanci. LU vienībai kalendārs gan nav tas vieglākais, jo atlikušie divi mači jāaizvada pret "Ogri" un "Ventspili". Pēc sestdienas mačiem "Jēkabpilij" ir tikai astoņi panākumi 28 spēlēs, 20 reizes šajā sezonā jēkabpilieši laukumu pametuši kā zaudētāji. BK Jēkabpils regulārajā turnīrā atlikusi tikai viena spēle – trešdien, 11. aprīlī savā laukumā pret BK “Ventspils” komandu.

Turpinām ziņas

Elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponente (OIK) pašreizējā izpildījumā ir fundamentāla, nacionāla un makroekonomiska kļūda, kas ir jālabo, atzina ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V). Ašeradens aģentūrai LETA pastāstīja, ka šodien, partijas "Vienotība" valdes sēdē un valdības koalīcijas sadarbības padomes sēdē viņš nāks klajā ar ierosinājumu izveidot augsta līmeņa darba grupu, kurai līdz 1.augustam būs jāizstrādā rīcības plāns OIK atcelšanai. Viņā ieskatā, ir nepieciešama stingra politiskā griba mainīt šo sistēmu, tāpēc Ašeradens cer uz koalīcijas partneru vienprātīgu un nedalītu atbalstu šajā jautājumā.

Jau ziņots, ka portālā Radio1.lv skatāms multimediāls raidījums – OIK nav kļūda bet politiskā afēra, kurā Saeimas deputāti, jēkabpilieši Ivars Zariņš un Vitālijs Orlovs atklāt, kāpēc obligātās iepirkuma komponentes ieviešana dēvējama par politisko afēru.

Mums visiem, kas dzīvo "pārkāpumiem pilnā un grēcīgā" pasaulē, svarīgi ir saglabāt savu sirdi šķīstu Dievam, vakar pareizticīgo Lieldienās uzsvēra Latvijas Pareizticīgās baznīcas metropolīts Aleksandrs. Metropolīts sacīja, ka Lieldienās ikviena sirdīs ienāk mūžīgā prieka jūtas. Viņš uzsvēra, ka "mums visiem, Kristū mīļotie, kas dzīvojam "pārkāpumiem pilnā un grēcīgā" pasaulē, svarīgi ir saglabāt savu sirdi šķīstu Dievam. Pareizticīgo Lieldienās metropolīts visu Latvijas draudzi sveica Kristus Augšāmcelšanās svētkos, vēlot visiem mieru, prieku, kristīgu savstarpēju saprašanos, veselību, pestīšanu un neizsīkstošu Dieva palīdzību.

Un vēl

Šodien visā Latvijā, izņemot daļu piekrastes, gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +19..+22 grādiem, prognozē sinoptiķi. Līdz pirmdienas pievakarei saglabāsies sauss un pārsvarā saulains laiks, tad no dienvidrietumiem virzīsies lietus un negaisa mākoņi. Vietām veidosies migla. Rīt iegriezīsies mērens ziemeļu, ziemeļaustrumu vējš, kas atnesīs aukstāku gaisu - valsts ziemeļu daļā gaisa temperatūra nepārsniegs +3..+9 grādus. Būs daudz mākoņu un vietām arī nedaudz līs. Turpmākajās dienās galvenokārt prognozēts saulains laiks. Gaisa temperatūra naktīs daudzviet noslīdēs mazliet zem nulles, savukārt pēcpusdienās valsts lielākajā daļā kļūs siltāks par +10 grādiem.

Tiek prognozēts, ka pirmdiena kļūs par siltāko 9.aprīli Latvijas vēsturē. Līdz šim augstākā gaisa temperatūra, kas valstī reģistrēta šajā datumā, ir +19 grādu 2001.gadā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Savukārt pirms pieciem gadiem - 2013.gada 9.aprīlī - gaisa temperatūra naktī Zemgalē noslīdēja līdz -12 grādiem un sniega segas dziļums Alūksnē sasniedza pilsētas absolūto rekordu - 70 centimetru. Visagrākais 20 grādu siltums Latvijā reģistrēts 1968.gadā, kad 30.martā Mērsragā termometra stabiņš pakāpās līdz +20,8 grādiem. Pagājušajā gadā jau 2.aprīlī Daugavpilī gaisa temperatūra sasniedza +20 grādu atzīmi.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Pagājušajās brīvdienās Latvijā dzēsti 143 kūlas ugunsgrēki; Latvijas lauku saimniecību produktivitāte ir viena no zemākajām Eiropas savienībā; un Nekonstatē ļaunprātīgu rezultāta ietekmēšanu Rēzeknes un Preiļu futbolistu mačā.

Pagājušajās brīvdienās Latvijā dzēsti 143 kūlas ugunsgrēki, kuros izdejuši vairāk nekā 195 hektāri, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. No visiem kūlas ugunsgrēkiem lielākā daļa dzēsta vakar - 96 ugunsgrēki. Kopumā svētdien reģistrēti 136 ugunsgrēki, no tiem 13 Rīgā, seši citās pilsētās, bet 21 novados. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests svētdien veicis arī 20 glābšanas darbus, bet 19 izsaukumi bijuši maldinoši.

Ar liecinieku pratināšanu Jēkabpils rajona tiesa šodien turpinās skatīt krimināllietu, kurā kāda persona apsūdzēta par sevišķi cietsirdīgu slepkavību mantkārīgā nolūkā. Kā iepriekš informēja prokuratūras preses sekretāre Una Rēķe, apsūdzētais, pie kura dzīvoja noslepkavotā persona, vēlējies izvairīties no turpmākiem materiāliem sadzīves izdevumiem, tādēļ nolēmis veikt noziedzīgo nodarījumu. Dzīvības atņemšanas procesā, nolūkā sagādāt cietušajam fiziskas ciešanas, apsūdzētais rīkojies ar sevišķu cietsirdību, uzskata izmeklētāji. Apsūdzētajam draud mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšanu uz laiku no 10 līdz 20 gadiem.

Turpinām ziņas

Latvijas lauku saimniecību produktivitāte ir viena no zemākajām Eiropas Savienībā, un joprojām būtisks izaicinājums, teikts Pārresoru koordinācijas centra sagatavotajā "Latvijas ziņojumā Apvienoto Nāciju Organizācijai par ilgtspējīgas attīstības mērķu ieviešanu". Ziņojumā minēts, ka Latvijas lauksaimnieku ienākumi laikā no 2013.-2016. gadam ir pieauguši vairāk nekā par 23%, neraugoties uz lauksaimniecības produktu cenu samazinājumu. Tomēr lauku saimniecību produktivitāte vēl joprojām ir būtisks izaicinājums, jo ir viena no zemākajām Eiropas savienībā. Līdzīga situācija ir vērojama arī pārtikas ražošanas sektorā. Ziņojumā teikts, ka pēdējos gados Latvijā stabili attīstās lauksaimnieciskā ražošana, kam pamatā ir lauku saimniecību modernizācija, jaunāko tehnoloģiju un zināšanu ietilpīgu saimniekošanas risinājumu pielietošana. Tā rezultātā nodarbināto skaits sarucis no 83 000 nodarbinātajiem 2010.gadā līdz 70 000 nodarbinātajiem 2016.gadā. Mazo saimniecību skaits sešu gadu laikā samazinājies no 60 000 līdz 45 000, bet tajās nodarbināto pilna laika ekvivalenta lauksaimnieku skaits sarucis no 40 000 līdz 28 700.

Saglabājoties līdzšinējām konkurētspējas tendencēm, Latvijas ekonomikai pastāv risks nonākt vidēju ienākumu slazdā, teikts Pārresoru koordinācijas centra sagatavotajā Latvijas ziņojumā Apvienoto Nāciju Organizācijai. Viens no ANO ilgtspējīgas attīstības mērķiem paredz veicināt noturīgu, iekļaujošu un ilgtspējīgu ekonomikas izaugsmi, pilnīgu un produktīvu nodarbinātību, ka arī cilvēka cienīgu darbu. Ziņojumā uzsvērts, ka konkurētspējas rādītāju dinamikā Latvijā joprojām dominē darbaspēka zemo izmaksu priekšrocības. Saglabājoties esošajam stāvoklim, ekonomikas izaugsmes tempi vidējā termiņā var sasniegt vien 2-3% gadā un ekonomikai ir risks nonākt vidēju ienākumu slazdā. Jārēķinās arī ar algu konverģences procesu ar ES dalībvalstīm nākotnē, kas radīs ietekmi uz nozarēm, kas darbojas galvenokārt pateicoties zemo darbaspēka izmaksu priekšrocībām. Tāpēc uz zināšanām un inovāciju balstītu priekšrocību attīstība ir valdības darba prioritāte valsts konkurētspējas celšanā.

Un vēl

Latvijas Futbola federācijas Godīgas spēles un ētikas komiteja trešdien sēdē nekonstatēja ļaunprātīgu rezultāta ietekmēšanu pārbaudes spēlē starp divām "komanda.lv" pirmās līgas komandām Rēzeknes FA/BJSS un Preiļu BJSS. 23.martā "Mercure Rīga" kausa mačā Preiļu futbolisti ar 8:0 sagrāva Rēzeknes vienību, vairākām epizodēm radot aizdomas par spēles rezultāta iespējamu ietekmēšanu. Trīs dienas vēlāk futbola federācija sāka izmeklēšanu par minētu spēli, uz Godīgas spēles un ētikas komitejas sēdi uzaicinot Rēzeknes kluba direktoru Žani Ārmani un galveno treneri Kirilu Kurbatovu. Uzklausot pieaicināto personu paskaidrojumus un saņemot federācijas Spēļu analīzes ekspertu komisijas ziņojumu, kā arī, ņemot vērā, ka netika saņemta Eiropas Futbola asociāciju savienības atskaite par iespējamām krāpnieciskām darbībām vai aizdomīgām likmju svārstībām uz minēto spēli, komiteja konstatēja, ka nav pietiekoša pamata jautājuma virzīšanai uz Disciplinārlietu komisiju sankciju piemērošanai.

Jau ziņots, ka pērn Latvijas Futbola federācija Disciplinārlietu komisija pērn par spēļu rezultātu ietekmēšanu no sacensībām izslēdza un uz nenoteiktu laiku diskvalificēja "komanda.lv" pirmās līgas komandas "Jēkabpils"/JSC un "Ogre". Spēļu rezultātu sarunāšana arī iepriekš bijusi liela problēma Latvijas futbolā. Lai cīnītos pret rezultātu sarunāšanu sportā, Latvijā tika mainīta likumdošana, ieviešot kriminālatbildību par šādiem pārkāpumiem.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:Izsludināts konkurss uz Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora amatu; Krustpils pagastā no ūdenstilpes tika izcelts noslīcis cilvēks; un Pašvaldību vadītāji prasīs valdībai paredzēt Latgalē brīvdienu pāvestavizītes laikā.

Izsludināts konkurss uz Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora amatu, liecina šodien oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicētais paziņojums. No pretendentiem prasīta nevainojama reputācija, atbilstība likuma "Par Valsts ieņēmumu dienestu" 17.panta pirmajā daļā noteiktajām prasībām, atbilstība likuma "Par valsts noslēpumu" 9.panta otrās un trešās daļas prasībām, maģistra grāds, vēlams ekonomikā, finansēs, tiesību zinātnē vai vadības zinībās, ne mazāk kā triju gadu darba pieredze vadošā amatā ar vismaz 40 padotajiem darbiniekiem, zināšanas un izpratne par VID darbības jomu, izpratne par valsts pārvaldes uzbūvi un darbības pamatprincipiem, administratīvo procesu, budžeta plānošanu, kā arī angļu valodas zināšanas vismaz B2 līmenī, savukārt otras svešvalodas zināšanas tiks uzskatītas par priekšrocību. Pretendentiem līdz 2.maijam jāiesniedz Valsts kancelejā pieteikuma vēstuli dalībai konkursā, norādot motivāciju un sniedzot redzējumu par VID darbības attīstību digitālās ekonomikas un jaunu uzņēmējdarbības formu ieviešanas periodā. Konkursa pirmā kārta sāksies 3.maijā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija joprojām meklē veidu, kā samazināt projekta izmaksas, lai varētu realizēt radioaktīvo atkritumu glabātuves "Radons" izbūvi. "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" šī gada 26.janvārī bija atkārtoti izsludinājusi iepirkumu par radioaktīvās atkritumu tvertnes un ilgtermiņa glabātavas būvprojekta izstrādi un glabātuves būvniecību. Iepirkuma piedāvājumu iesniegšanas termiņš tika noteikts 27.februāris, tomēr, pamatojoties uz vairāku pretendentu jautājumiem par iepirkuma pamatojumu, LVĢMC Iepirkuma komisija nolēma pagarināt piedāvājumu iesniegšanas termiņu līdz 12.martam. Iepirkuma rezultātā tika saņemts viens piedāvājums. Tomēr, pēc centrā teiktā, iesniegtā piedāvājuma summa joprojām būtiski pārsniedz šim mērķim valsts budžetā pieejamo finansējumu. Jau ziņots, ka radioaktīvo atkritumu tvertnes būvniecība ir nepieciešama, lai nodrošinātu Salaspils kodolreaktora demontāžas rezultātā radušos radioaktīvo atkritumu noglabāšanu.

Turpinām ziņas

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda pieteiktā pašvaldību sadarbības teritoriju veidošanas reforma, visticamāk, tuvākajā laikā netiks īstenota, jo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) vienojušās, ka projektam vairs netiks pievienota karte, kurā noteiktas sadarbības teritoriju robežas, raksta laikraksts "Diena". Kā atzīmē laikraksts, jau sākotnēji bija skaidrs, ka šī reforma nenotiks, jo Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis pateicis, ka "tā ir bezjēdzīga lieta un ministrs Kaspars Gerhards labi zina, ka ZZS par to nebalsos". VARAM ierēdņi mēģinājuši projektu uzlabot. Nesen notikusi VARAM un pašvaldību vadības tikšanās. Pēc tās VARAM un pašvaldību savienībai ir panākta vienošanās, ka karte projektam vairs netiek pievienota, jo pašvaldībām ir iebildumi pret tajā iezīmētajām robežām. Termiņu, līdz kuram plānots sagatavot ar reformas īstenošanu saistītos normatīvus, tagad gan puses vienojušās pārcelt no 2019.marta uz vēlāku laiku - vismaz pāris gadiem.

Vakar Krustpils novada Krustpils pagastā no ūdenstilpes tika izcelts noslīcis cilvēks, notikušo izmeklē Valsts policijas darbinieki. Pagaidām plašāka informācija netiek sniegta. Jau vēstīts, ka kopumā svētdien reģistrēti 136 ugunsgrēki. Neskaitot pērnās zāles ugunsgrēkus, 13 ugunsnelaimes reģistrētas Rīgā, sešas citās pilsētās, bet 21 novados. Tāpat dienests svētdien veicis 20 glābšanas darbus.

Un vēl

Latgales plānošanas reģions lūgs Ministru kabinetam Latgalē paredzēt brīvdienu Viņa Svētība pāvesta Franciska pastorālās vizītes laikā 24.septembrī. Brīvdiena būtu svarīga, lai iedzīvotājiem dotu iespēju apmeklēt Aglonas baziliku pāvesta Franciska vizītes laikā. Latgales plānošanas reģiona sanāksmē šāds ierosinājums pinformē Aglonas novada priekšsēdētāja Ingūna Barkeviča, daļa pašvaldības iedzīvotāju, kas nodarbināti operatīvajos un komunālajos dienestos, tik un tā būs spiesti strādāt, taču pašvaldība mēģinās nodrošināt iespēju arī šiem cilvēkiem apmeklēt Aglonas baziliku, kad tajā viesosies pāvests Francisks. Kā ziņots, pāvesta Franciska vizīte Latvijā notiks šī gada 24.septembrī. Viņa Svētība pāvesta Franciska pastorālajā vizītē Latvijā ieradīsies, atsaucoties Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa un Latvijas Romas katoļu Baznīcas ielūgumam. Vizītes laikā pāvests Francisks tiksies ar Vējoni, Latvijas augstākajām amatpersonām un sabiedrības pārstāvjiem, kā arī piedalīsies svinīgajā ziedu nolikšanas ceremonijā pie Brīvības pieminekļa. Plānots, ka pāvests piedalīsies arī ekumeniskajā dievkalpojumā Rīgas Doma baznīcā, kā arī celebrēs Svēto Misi Aglonas bazilikā.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Interesi par atgriešanos Latvijā izrāda gan ģimenes ar bērniem, gan atsevišķas personas; Šogad plānotās investīcijas SIA "Aizkraukles slimnīca" sasniedz 184 tūkstoši eiro; un Nedēļas vidū naktīs daudzviet būs sals, brīvdienās kļūs siltāks.

Kriminālprocesu par vardarbīgu un cietsirdīgu apiešanos ar nepilngadīgajiem bāreņu namā "Līkumi" turpinās izmeklēt pašreizējā izmeklētāja Anna Šteinete un lietu aizvien uzraudzīs prokurors Aivars Egle. Pirms mēneša sūdzības par prokuroru Egli un policijas darbinieci Šteineti ģenerālprokuratūrai un Valsts policijai iesniedza aizdomās turamā bērnunama "Līkumi" direktora Boķa aizstāve, zvērināta advokāte Jeļena Kvjatkovska. Pirms tam viņa par izmeklēšanu esot sūdzējusies Eglem, tad virsprokuroram, līdz visbeidzot – ģenerālprokuratūrā. Tieši Eglem un Šteinetei, pārņemot lietu no Valsts policijas Jēkabpils iecirkņa un Jēkabpils prokuratūras, strauji auga cietušo skaits, un, aizdomās par mēģinājumiem pretdarboties izmeklēšanai, Boķis tika apcietināts. Vēlāk augstāk stāvoša tiesu instance Boķi atbrīvoja. Prokurors Egle aizrādījumus izpelnījies arī par sniegtajām intervijām.

Interesi par atgriešanos Latvijā izrāda gan ģimenes ar bērniem, gan atsevišķas personas - īpaši aktuāli ir jautājumi par darba un izglītības iespējām, kā arī mājokli un atbalstu uzņēmējdarbībai, aģentūrai LETA pastāstīja šopavasar sāktā latviešu remigrācijas atbalsta pilotprojekta reģionālie koordinatori. Interesi atgriezties līdz šim izrādījuši, piemēram, Lielbritānijā, Īrijā, Vācijā, Austrālijā un Skandināvijas valstīs dzīvojošie. Valstspiederīgos interesē visi Latvijas reģioni. Cilvēkus atgriezties attur galvenokārt darba trūkums, atalgojuma līmenis un valodas nezināšana, jo daudziem bērni vispār nerunā latviski, tikai angliski. Zemgales reģiona koordinators Edgars Jānis Paulovičs informē, ka interese par Zemgales novadiem no aizbraukušo puses pagaidām ir mazāka nekā, piemēram, par Latgales reģionu. Taču arī viņš kontaktējas ar vairākām personām, kas pašlaik dzīvo un strādā Īrijā un Anglijā. Tāpat sadarbībā ar Zemgales Uzņēmējdarbības centru Jelgavā un Jēkabpilī, kā arī citām organizācijām interesentiem tiek sniegta informācija par brīvajām darba vietām. Paulovičs teica, ka pilotprojekta pakalpojumus pagaidām pamatā izmanto cilvēki ar bērniem vidējā vecumā, kas vairākus gadus strādā ārzemēs.

Turpinām ziņas

Šogad plānotās investīcijas SIA "Aizkraukles slimnīca" sasniedz 184 tūkstoši eiro, liecina Aizkraukles novada domē apstiprinātais medicīniskās iestādes darbības pārskats. Šogad plānota poliklīnikas ēkas pagalma puses lietus notekūdeņu sistēmas izveide un asfaltēšana, lai novērstu lietus ūdeņu ieplūšanu poliklīnikas ēkas pagrabā un pamatu bojāšanu. Tāpat paredzēta aprūpes nodaļas koridora un atsevišķu telpu vienkāršota atjaunošana, datu aizsardzības sistēmas ieviešana un alternatīvās energoapgādes sistēmas izpēte un ieviešana diagnostikas aparātiem ķirurģijas ēkā. Slimnīcas vadība ieplānojusi arī bojātās medicīnas tehnikas nomaiņu un jaunu fizikālās terapijas aparātu iegādi.

Lai nodrošinātu operatīvo transportlīdzekļu netraucētu izbraukšanu pa ielām dārzkopības sabiedrības "Lielziedi" teritorijā Aizkrauklē, mazdārziņu īpašnieki aicināti sakopt kokus. Novada pašvaldība lūdz līdz 15.aprīlim apgriezt vasarnīcu zemesgabalos augošo koku un krūmu zarus, kuri ir augstumā līdz trīs metriem no ielas virsmas un vairāk nekā vienu metru atrodas ielu nodalījuma joslā, skatoties no zemes gabala robežas. Ja līdz noteiktajam termiņam koku un krūmu zari netiks apgriezti, tas tiks izdarīts, nesaskaņojot ar vasarnīcas īpašnieku vai lietotāju.

Un vēl

Rīt Latvijā ieplūdīs krietni vēsāks gaiss, un uz dažām dienām gaisa temperatūra būtiski pazemināsies, bet nedēļas nogalē atgriezīsies siltums, liecina prognozes. Otrdienas priekšpusdienā daudzviet temperatūra vēl pārsniegs +10 grādu atzīmi, bet dienas gaitā kļūs vēsāks, debesis brīžiem klās mākoņi, vietām Vidzemē gaidāms arī neliels lietus.
Atlikušajā nedēļas daļā laiks Latvijā būs sauss, nokrišņi nav gaidāmi. No trešdienas līdz piektdienai naktīs temperatūra pazemināsies līdz -2..+4 grādiem, sals gaidāms pārsvarā Vidzemē un Latgalē, savukārt dienās temperatūra +7..+12 grādi. Brīvdienās kļūs siltāks, naktīs sals vairs nav gaidāms un dienās temperatūra daudzviet atkal tuvosies +20 grādu atzīmei.
Valdošie būs ziemeļaustrumu, austrumu vēji, brīvdienās - lēni dienvidaustrumu vēji. Sausā laika dēļ ievērojami paaugstināsies ugunsbīstamība.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Labklājības ministrija atbalsta brīvdienu pāvesta vizītes laikā Latgalē, tomēr ieteic to risināt pašvaldību līmenī; Jēkabpilī sāk īstenot bērnu sociāli emocionālās izglītības un attīstības projektu; un Aptaujā noskaidrots, ka pirktākie gaļas produkti specializētajos gaļas veikalos ir sardeles, cīsiņi un kūpināta gaļa.

Iecere Latgalē paredzēt brīvdienu Viņa Svētības pāvesta Franciska pastorālās vizītes laikā ir atbalstāma, tomēr, iespējams, šo jautājumu varētu risināt vietējo pašvaldību līmenī, nevis paredzot kādus īpašus Ministru kabineta (MK) noteikumus. Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretārs Ingus Alliks uzsver, ka ministrija izprot šī svarīgā datuma un notikuma nozīmi, īpaši Latgales reģionā dzīvojošajiem, tomēr, iespējams, jāmēģina rast cita veida mehānismus, piemēram, vietējās pašvaldības varētu ar saviem uzņēmējiem vienoties par šīs dienas nozīmi un lūgt to paredzēt kā brīvdienu. Pēc Allika teiktā, Ministru kabinets var pieņemt noteikumus, kuri paredzētu šo dienu par brīvdienu valsts iestādēs strādājošajiem, tomēr tas nevar uzlikt uzņēmumiem par pienākumu paredzēt līdzīgu kārtību. Vienlaikus Labklājības ministrijas pārstāvis norādīja, ka šo jautājumu būtu jārisina ar vienkāršākiem un precīzāk mērķētiem instrumentiem, īpaši tāpēc, ka dienai brīvdienu statusu iecerēts noteikti tikai Latgalē, nevis visā Latvijas teritorijā. Kā ziņots, Latgales plānošanas reģions lūgs Ministru kabinetu Latgalē paredzēt brīvdienu Viņa Svētības pāvesta Franciska pastorālās vizītes laikā 24.septembrī.

Liecinieku neierašanās dēļ Jēkabpils rajona tiesa atlikusi krimināllietas skatīšanu, kurā kāda persona apsūdzēta par sevišķi cietsirdīgu slepkavību mantkārīgā nolūkā. Lietas iztiesāšanu plānots turpināt 27.aprīlī ar liecinieku pratināšanu. Kā iepriekš informēja prokuratūras preses sekretāre Una Rēķe, apsūdzētais, pie kura dzīvoja noslepkavotā persona, vēlējies izvairīties no turpmākiem materiāliem sadzīves izdevumiem, tādēļ nolēmis veikt noziedzīgo nodarījumu. Dzīvības atņemšanas procesā, nolūkā sagādāt cietušajam fiziskas ciešanas, apsūdzētais rīkojies ar sevišķu cietsirdību, uzskata izmeklētāji. Apsūdzētajam draud mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšanu uz laiku no 10 līdz 20 gadiem.

Turpinām ziņas

Izglītības iniciatīvu centrs Jēkabpilī sāk īstenot starptautisku bērnu sociāli emocionālās izglītības un attīstības projektu. Tā gaitā tiks veikta izpēte par bērnu sociāli – emocionālo labsajūtu pirmsskolas izglītības iestādēs. Bērnu ilgtermiņa panākumus skolā ietekmē ne tikai akadēmiskās prasmes un zināšanas, bet arī sociālās, emocionālās un pašregulācijas prasmes. Iniciatīvas mērķis ir uzlabot mazu bērnu psihosociālo labklājību un veselīgu attīstību, īpaši domājot par bērniem, kas aug grūtos apstākļos. Piecus gadus vecu bērnu psihosociālās labklājības izpēte tiks veikta piecās Eiropas valstīs, tai skaitā, arī Latvijā. Balstoties uz izpētes rezultātiem, tiks izstrādāta un izmēģināta novatoriska pirmsskolas pedagogu tālākizglītības programma, lai veidotu speciālistu spējas atbalstīt un stiprināt bērnu sociāli - emocionālo labsajūtu. Projektu "Sociāli emocionālā izglītība un attīstība – izpratnes un prasmju uzlabošana agrās bērnības izglītībā" atbalsta Eiropas Savienības programma "Erasmus+" un Jēkabpils pilsētas pašvaldība.

Jauniešu skaits Latvijā kopš 1990.gada sarucis par aptuveni 230 tūkstošiem. Ja 1990.gadā Latvijā bija 480 tūkstoši 600 iedzīvotāju vecumā no 13 līdz 25 gadiem, tad 2017.gadā jauniešu skaits saruka līdz 250 tūkstoši 741. Krasākais jauniešu skaita samazinājums fiksēts laika periodā, sākot ar 2006.gadu. 2017.gadā jauniešu īpatsvars Latvijā bija mazākais kopš 1990.gada, sasniedzot vien 13%. Augstākais jauniešu īpatsvara rādītājs fiksēts 2006.gadā, kad katrs piektais Latvijas iedzīvotājs bija jaunietis. Visvairāk jauniešu jeb 71 tūkstotis 692 dzīvo Rīgā, bet Pierīgā - 46 tūkstoši 653. Kurzemē un Latgalē dzīvo pa aptuveni 35 tūkstoši jauniešu, Zemgalē - aptuveni 32 tūkstoši jauniešu, savukārt Vidzemē - aptuveni 28 tūkstoši iedzīvotāju vecumā no 13 līdz 25 gadiem. Visvairāk jauniešu ir pilsētās - Rīgā, Daugavpilī, Liepājā, Jelgavā un Jūrmalā, savukārt mazākais jauniešu skaits ir Sējas, Rucavas, Mērsraga, Alsungas un Baltinavas novadā.

Un vēl

Pirktākie gaļas produkti specializētajos gaļas veikalos ir sardeles, cīsiņi un kūpināta gaļa, liecina gaļas pārstrādes uzņēmuma "Forevers" sadarbībā ar pētījumu kompāniju "RAIT" veiktā aptauja par patērētāju iepirkšanās paradumiem. Aptaujā noskaidrojies, ka gaļu un gaļas produktus specializētajos gaļas veikalos iegādājas 50% Latvijas iedzīvotāju, kamēr atlikušā daļa gaļas produktus specializētajos veikalos neiegādājas vai nevarēja sniegt atbildi uz šo jautājumu. Pirktākie gaļas produkti specializētajos gaļas veikalos ir sardeles, kuras pērk 27% respondentu, cīsiņi - 24% aptaujāto, kā arī kūpināta gaļa, ko iegādājas 23% aptaujāto. Tam seko kūpinātas desas un pusfabrikāti, piemēram, kupāti, šašlika desiņas, kotlešu masa, marinētas ribiņas un citi produkti, ko iegādājas 22% aptaujāto.

Atstājiet komentāru