2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 6.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 6.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Jēkabpilī, Tautas namā notiks Latvijas Bērnu fonda stipendiju pasniegšanas pasākums; Sinoptiķi brīdina, ka šodien plosīsies spēcīgas vēja brāzmas; un Šodien sākas ikgadējās putnu dienas Latvijā.

Šodien Jēkabpilī, Tautas namā notiks Latvijas Bērnu fonda stipendiju pasniegšanas pasākums. Tā laikā notiks Jāņa Lūsēna un Zigfrīda Muktupāvela koncerts, kā arī svinīgi tiks pasniegtas Latvijas Bērnu fonda stipendijas. Septiņas stipendijas tiks pasniegtas Jēkabpils izglītības iestāžu talantīgiem bērniem no daudzbērnu vai maznodrošinātām ģimenēm, bērniem ar īpašām vajadzībām. Pasākumā būs gaidīti arī stipendiju saņēmēju ģimenes locekļi, klasesbiedri, skolasbiedri, draugi, skolas pārstāvji, skolotāji, kā arī citi interesenti. Fonds ik gadu iespēju robežās atbalsta smagi slimo bērnu, daudzbērnu, maznodrošinātās, trūcīgās, audžuģimenes, ģimenes, kuras nonākušas krīzes situācijā.

Jēkabpils domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis šodien piedalīsies Krustpils pilī notiekošajā Zemgales Biznesa kluba pasākumā. Tas plānots kā neformāls diskusiju vakars par uzņēmējiem aktuāliem jautājumiem profesionāla moderatora vadībā, kā arī savstarpēja kontaktu un interešu veidošanās.

Šodien Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis piedalīsies Ikšķiles novada Tīnūžu Tautas namā notiekošajā Latvijas pašvaldību izpilddirektoru asociācijas sēdē. Darba kārtībā Ikšķiles novada prezentācija, asociācijas valdes informācija par Eiropas Savienības fondu līdzekļiem: iespējām un atdevi, teritoriju augšupejas rādītāji, darbavietas, infrastruktūra, apdzīvotība un nodokļu maksātāji. Darba kārtībā arī jautājumi par drošu pārtiku: BIOR pētījumi, Nacionālā attīstības plāna īstenošanas vidusposma secinājumi un rekomendācijas, kā arī vairāki citi jautājumi.

Turpinām ziņas

Šodien Latvijā būtiski pastiprināsies vējš, tas vietām lauzīs kokus un radīs citus nelielus postījumus, brīdina sinoptiķi. Šodien ciklons no Zviedrijas pārvietosies uz Somiju, savukārt no Centrāleiropas Baltijas reģionam tuvosies anticiklons. Veidojoties lielai spiediena starpībai starp ciklonu un anticiklonu, pastiprināsies rietumu vējš. Agrā piektdienas rītā Kurzemē, vēlāk arī pārējā Latvijā pieņemsies spēkā dienvidrietumu un rietumu vējš, tas pierims naktī uz sestdienu. Vēja maksimālais ātrums brāzmās visā valstī pārsniegs 15 metru sekundē, daudzviet sasniedzot 21-26 metrus sekundē. Visvairāk vējš plosīsies Kurzemē. Nelieli vēja postījumi piektdien gaidāmi arī Rīgā, kur prognozētas vēja brāzmas līdz 22 metriem sekundē. Ūdens līmenis jūrā var kāpt par metru, bet tas neradīs plūdu draudus, jo patlaban ūdens līmenis ir aptuveni 30 centimetru zem normas. Vidzemes piekrastē, īpaši Ziemeļvidzemē, var veidoties ledus krāvumi. Piektdien daudzviet būs arī nokrišņi, gaisa temperatūra krasi pazemināsies. Gaidāmais vējš būs stiprākais kopš rudens, daudzviet valstī - kopš lielā negaisa pērnā gada 12.augustā.

Daugavā pie Jēkabpils vakar sākās ledus iešana. Sarunā ar Radio1 Jēkabpils pilsētas pašvaldības Civilās aizsardzības inžinieris Andris Štolceris sacīja, ka upe no lediem ir brīva visā pilsētas posmā. Arī Krustpils novadā pie Prižiem notiek ledus iešana un pie tilta Salas novada Salas pagastā, kas ved uz salu, kur kādreiz atradās putnu ferma. Tāpat arī upe ir brīva no ledus segas pie Zeļķu tilta. Ledus iešana notiek arī Sakā. Brīžiem ūdens klājs ir brīvs no ledus un vižņiem, brīžiem novērojama ledus iešana. Upē situācija ir mainīga. Plašāk par situāciju Daugavā pie Jēkabpils un pilsētas apkārtnē klausieties šodien Jēkabpils Radio1 ēterā raidījumā “Aktuālais komentārs”, kas skanēs pēc ziņām pulksten divos dienā.

Un vēl

Dabas aizsardzības pārvalde no šodienas līdz svētdienai visā Latvijā rīkos ikgadējai Putnu dienai veltītus pasākumus, kuros varēs iepazīt putnus, to balsis un uzvedību, kā arī gatavot būrīšus un doties pārgājienos. Putnu dienas rīko ornitologu biedrība sadarbībā ar organizāciju "Birdlife International", Dabas aizsardzības pārvaldi un Latvijas vides aizsardzības fondu. Sīkāka informācija par iespēju piedalīties Eiropas putnu vērošanas dienu pasākumos Latvijā pieejama interneta vietnē "www.putnudienas.lv".

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties:Jaunākā informācija liecina, ka pēc ledus iziešanas ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils nedaudz pazeminājies; Rīt Līvānos, Mūsdienu mākslas galerijā atklās gleznotāju apvienības "V.I.V.A." izstādi “Labākā izšķirtspēja”; un Aprīlī un maijā norisināsies ikgadējās meža dienas.

Jaunākā informācija liecina, ka pēc ledus iziešanas ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils nedaudz pazeminājies. Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem ūdens līmenis no 1.aprīļa līdz 5.aprīļa dienas vidum Jēkabpilī bija cēlies par vairāk nekā metru, bet vakar pievakarē tas pazeminājies par aptuveni metru. Daugavā augšpus Jēkabpils turpinās pakāpeniska ūdens līmeņa paaugstināšanās. Salīdzinot ar situāciju citos pavasara palos, ūdens līmenis patlaban ir zems, bet turpmākajās dienās tas būtiski celsies. Arī daudzās citās Latvijas upēs tuvākajās dienās gaidāma tālāka ūdens līmeņa paaugstināšanās. Upes pārsvarā ir brīvas no ledus. Plaši pali netiek prognozēti.

Jēkabpils pilsētas dome nolēmusi ņemt Valsts kasē 16 tūkstoši 876 eiro aizņēmumu pašvaldības investīciju projekta "Būvprojekta izstrāde objektam "Draudzības alejas un Viestura ielas no Andreja Pormaļa ielas līdz Draudzības alejai pārbūve, Jēkabpilī"" īstenošanai. Aizņēmuma atmaksas termiņš paredzēts pieci gadi. Patlaban ir noslēdzies iepirkums par tiesībām izstrādāt minēto būvprojekta. Tajā ir uzvarējusi SIA "Projekts EAE", līgumcena - 20 tūkstoši 691 eiro. Pēc būvprojekta izstrādes pabeigšanas, tiks veikts būvdarbu publiskais iepirkums, kuram noslēdzoties tiks sākta projekta "Draudzības alejas un Viestura ielas no Andreja Pormaļa ielas līdz Draudzības alejai pārbūve” īstenošana saskaņā ar Jēkabpils pilsētas Attīstības programmas prioritātēm, piesaistot kredītlīdzekļus no Valsts kases. Plānots, ka būvdarbi tiks veikti šogad un 2019.gadā.

Turpinām ziņas

Vakar parakstīta vienošanās par infrastruktūras modernizēšanu vispārējās izglītības iestādēs Kuldīgas, Valkas, Preiļu un Tukuma novados. Programmas īstenošanas gaitā stratēģiskajiem priekšatlases kritērijiem atbilstošās vispārējās izglītības iestādēs tiks izveidota moderna, ergonomiska un higiēnas prasībām atbilstoša mācību vide, kas papildināta ar mūsdienīga mācību procesa nodrošināšanai nepieciešamu informācijas un komunikāciju tehnoloģiju aprīkojumu un jauniem dabaszinātņu un matemātikas kabinetiem. Vispārējās izglītības iestādēs paredzēts sakārtot arī sporta infrastruktūru, uzlabojot sporta laukumus - Kuldīgas Centra vidusskolā, Preiļu 1.pamatskolā, Tukuma 2.vidusskolā) un divas sporta zāles (Kuldīgas 2.vidusskolā un Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijā. Lai uzlabotu vispārējās izglītības iestāžu dienesta viesnīcu pakalpojumu kvalitāti, Valkas pilsētā paredzēta Jāņa Cimzes ģimnāzijas dienesta viesnīcas modernizēšana. Savukārt Preiļu novada pašvaldībā investīcijas tiks ieguldītas arī reģionālā metodiskā centra darbības uzlabošanai Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijā. ERAF investīcijas gandrīz 22 miljonu eiro apmērā Kuldīgas, Valkas, Preiļu un Tukuma novados paredzētas kopumā 11 izglītības iestāžu modernizēšanai, kas ļaus vairāk nekā 4800 izglītojamo jauno mācību saturu apgūt mūsdienīgās mācību telpās.

Rīt, 7.aprīlī plkst.15 Līvānos, Mūsdienu mākslas galerijā atklās gleznotāju apvienības "V.I.V.A." izstādi “Labākā izšķirtspēja” un notiks tikšanās ar māksliniecēm. Katra no apvienības "V.I.V.A." māksliniecēm nāk no citas vietas Latgalē: Vēsma Ušpele - no Maltas, Ilze Griezāne - no Līvāniem, Vija Stupāne - no Aglonas, bet Agra Ritiņa - no Rēzeknes. "V.I.V.A" kopā darbojas jau 11 gadus - gan kopīgi piedaloties plenēros, gan veidojot izstādes Latvijā un ārpus tās. Brīdī, kad nācis piedāvājums izvietot Mūsdienu makslas galerijā "V.I.V.A." izstādi, tapis skaidrs, ka tai ir jābūt citādai kā ierasts. Tā radāsizstādes "Labākā izšķirtspēja" iecere, kur, saliekot vienu darbu pie otra, gluži kā no pikseļiem veidoja vienu kopējo bildi. Šajā izstādē gleznas veido vienu veselumu, atklājot mākslinieču simpātiju uz ainavu, Latgali, Latviju, uz cilvēkiem un notikumiem, ko maina laiks. Gleznotāju apvienības "V.I.V.A." izstāde “Labākā izšķirtspēja” Mūsdienu mākslas galerijā būs apskatāma līdz 5.maijam.

Un vēl

Atzīmējot "Meža dienu" 90. gadadienu, šogad aprīlī un maijā notiks ikgadējās meža sakopšanas un stādīšanas aktivitātes, kurās Zemkopības ministrija (ZM) aicina piedalīties sabiedrību. Ministrijā atgādina, ka jau deviņdesmit gadus katru pavasari Latvijā notiek "Meža dienas", kad notiek talkas, cilvēki stāda kokus, labiekārto un rada jaunas atpūtas vietas mežā, pie skolām, sabiedriskajām ēkām, namu pagalmos, kā arī apgūst jaunas prasmes un zināšanas. Šogad "Meža dienu" moto ir "Iepazīsties – mežs!" Visa Latvijas sabiedrība aicināta Meža dienās turpināt aizsākto tradīciju padarīt Latviju krāšņāku ar koku stādījumiem, pilnveidojot atpūtas vietas, kā arī radīt jaunas aktīva dzīvesveida veicinošas mazās arhitektūras formas, radoši un pārdomāti izmantojot koku kā būvmateriālu. Ar "Meža dienu" šā gada pasākumu pilnu kalendāru var iepazīties Zemkopības ministrijas tīmekļvietnē sadaļā "Meža nozare".

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:Akciju sabiedrība Preiļu siers – lielākais nodokļu maksātājs latgalē; NATO negrib jaunu bruņošanās sacensību vai auksto karu ar Krieviju un Veselības ministrija iecerējusi veidot "zaļo koridoru" sirds un asinsvadu slimību diagnostika

Par lielākajiem darbaspēka nodokļu maksātājiem 2017.gadā lielo nodokļu maksātāju grupā atzīti uzņēmumi AS "UPB", AS "Preiļu siers", SIA "Rimi Latvia", AS "Valmieras stikla šķiedra" un SIA "Jeld-Wen Latvija". Vakar svinīgā Valsts ieņēmumu dienesta Lielo nodokļu maksātāju apbalvošanas pasākuma laikā finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Dace Pelēkā pasniedza īpaši šim pasākumam darinātas balvas un atzinības rakstus 2017.gada lielākajiem nodokļu maksātājiem 20 dažādās nominācijās. "Preiļu siers" ir lielākais darbaspēka nodokļu maksātājs Latgales reģionā ar pērn samaksātiem darbaspēka nodokļiem 1,91 miljona eiro apmērā. Kopumā "Preiļu siers" pērn samaksāja nodokļos 24 000 eiro.

Pie reformas, kas nosaka skolas gaitas sākt sešgadīgiem bērniem, vēl ir daudz jāstrādā, tā uzskata Jēkabpils pamatskolas direktore Silvija Dreimane. Tas, cik veiksmīga būs šī reforma, pēc mācību iestādes vadītājas domām, lielā mērā būs atkarīgs no mācību satura, ko šiem sešgadīgajiem bērniem būs paredzēts mācīt. Otrs, ne mazāk svarīgs esot telpu jautājums. Ja pirmklasnieki sāktu mācīties bērnudārzā, tas varbūt būtu pieļaujams, bet 2.klasē viņi ieradīsies skolā, un uzņemt 2.klasē uzreiz dubultu skolēnu skaitu - gan tos kas sāka mācības septiņos gados skolā, gan arī tos, kas sešos gados 1.klasē sāka mācīties bērnudārzā – Jēkabpils pamatskola nebūs gatava, jo dubultā būs vajadzīgas gan telpas, gan materiālā bāze un nodrošinājums. Jēkabpils pamatskolas direktore Silvija Dreimane pauda pārliecību, ka pie šīs reformas vēl daudz jāstrādā. Viņa cer, ka Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) pie visiem šiem jautājumiem arī tiek strādāts. Pretējā gadījumā ir daudz jautājumu, kas perspektīvā var radīt daudz neskaidrību.

Turpinām ziņas

NATO negrib jaunu bruņošanās sacensību ar Krieviju, trešdien paziņoja alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs apstākļos, kad ir pastiprinājies saspīlējums starp Maskavu un Rietumiem pēc bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanas Lielbritānijā. Stoltenbergs sacīja, ka NATO nevēlas arī auksto karu un turpinās tiekties pēc konstruktīvākām attiecībām ar Krieviju. Stoltenbergs izteica šīs piezīmes, kad reportieri viņam jautāja par jaunu NATO sankciju iespējamību pret Krieviju pēc Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanas Anglijas Solsberi pilsētā 4.martā. Londona un tās sabiedrotās vaino Maskavu šajā uzbrukumā, kurā izmantota Padomju Savienībā izstrādāta nervu inde "Novičok", arī atsaucoties uz Krievijas vēršanos pret disidentiem un tās agresīvajām darbībām pēdējos gados.

Eiropas Savienības policijas aģentūra Eiropols paziņojis, ka tā izseko vismaz 65 000 migrantu kontrabandistu, kas ir divreiz lielāks skaits nekā migrācijas krīzes kulminācijas laikā pirms trim gadiem, jo šis nelegālais rūpals zeļ un plaukst. Lai gan kopš 2015.gada, kad Eiropu piemeklēja lielākā migrācijas krīze pēc Otrā pasaules kara, ir samazinājies to migrantu skaits, kas veiksmīgi šķērso Vidusjūru ceļā uz Eiropu, pieprasījums pēc cilvēku kontrabandistiem vēl arvien ir "milzīgs", konstatēja Eiropols. Ir arī identificēti daudzi jauni aizdomās turētie, izmeklētājiem Eiropas valstīs izsekojot vienu no visstraujāk augošajām starptautiskās organizētās noziedzības formām. No cilvēku kontrabandistiem, kuru pilsonība ir noskaidrota, 63% pārstāv Eiropas valstis un 45% ir Balkānu valstu pilsoņi, liecina Eiropola dati. 14% ir no Tuvajiem Austrumiem, 13% – no Āfrikas, 9% – no Austrumāzijas, un 1% – no Ziemeļamerikas vai Dienvidamerikas.

Un vēl
Veselības ministrija iecerējusi veidot "zaļo koridoru" sirds un asinsvadu slimību diagnostikai jeb, kā pati ministrija to dēvē, "kardio zaļo koridoru". Vakar veselības ministre Anda Čakša (ZZS) žurnālistiem atklāja, ka "kardio zaļais koridors" ļautu nodrošināt šo slimību pacientiem izmeklējumus noteiktā laikā, līdzīgi kā tas patlaban tiek realizēts ar onkoloģijas pacientiem. Ministre skaidroja, ka vispirms pacientam būs jāvēršas pie ģimenes ārsta, kurš tālāk pacientu nosūtīs pie konkrēta speciālista, terapijas vai izmeklējuma. Tā rezultātā varētu tapt skaidrs, kas tieši pacientam nepieciešams, lai novērstu miokarda infarkta vai insulta iespējamību. Pēc Čakšas paustā, "kardio zaļā koridora" galvenais mērķis būs samazināt letālo gadījumu skaitu, jo Latvijā arī jauni cilvēki iet bojā infarkta un insulta dēļ. Tāpat cilvēkus ar sirds un asinsvadu slimībām svarīgi informēt par smēķēšanas kaitīgumu, uzturu, medikamentiem un citiem būtiskiem jautājumiem, norādīja Čakša.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Līdz 13.Saeimas vēlēšanām palicis pusgads; Izsludināts konkurss SIA "Pļaviņu komunālie pakalpojumi" valdes locekļa amatam; un Šonedēļ lācis sabojājis uz Latvijas-Krievijas robežas izbūvēto žogu

Līdz 13.Saeimas vēlēšanām palicis pusgads, tāpēc Centrālā vēlēšanu komisija apkopojusi informāciju vēlētājiem par svarīgāko katrā no mēnešiem līdz balsošanai. 17.aprīlī CVK apstiprinās Latvijas diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību sarakstu, kurās būs iespēja pieteikties balsošanai pa pastu no ārvalstīm. Vēlētāji ārvalstīs varēs pieteikties balsošanai pa pastu no 5.maija līdz 14.septembrim. Pasta balsošanai būs jāpiesakās personīgi vai ar trešās personas starpniecību, iesniedzot iesniegumu un uzrādot pasi, jebkurā no pārstāvniecībām, kas organizē balsošanu pa pastu. Tāpat maijā CVK lems par 13.Saeimas vēlēšanu iecirkņu ārvalstīs izveidošanu, tai skaitā vēlēšanu komisiju vadības iecelšanu. Vēlēšanu iecirkņi ārvalstīs tiks veidoti, pamatojoties uz Ārlietu ministrijas (ĀM) priekšlikumiem, un to var izveidot Latvijas pārstāvniecībās vai citās balsošanai piemērotās telpās, kur iespējams atbilstoši veikt vēlēšanu procedūras. Jūnijā CVK noteiks Saeimas vēlēšanu apgabalos ievēlamo deputātu skaitu. 9.jūnijā sāksies 120 dienu priekšvēlēšanu aģitācijas periods. Deputātu kandidātu sarakstus varēs iesniegt CVK no 18.jūlija līdz 7. augustam.

Tikmēr saskaņā ar SKDS marta aptauju, kas veikta pēc LTV pasūtījuma, politisko partiju reitingi vairumam partiju nedaudz kritušies, bet pieaug neizlēmušo vēlētāju īpatsvars. Ja vēlēšanas notiktu rīt, par partiju “Saskaņa” balsotu 20,4% balsstiesīgo, par Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) 13,9%, Nacionālo apvienību – 6,3%, “Vienotību” – 4,9%, Jauno konservatīvo partiju – 3,6%. Pārējās partijas atbalsta mazāk nekā 2% vēlētāju, to vidū mazākās, nesen veidotās partijas un pavisam jaunās apvienības. Tā par “KPV LV” būtu gatavi balsot tikai 1,9% aptaujāto, par Latvijas Reģionu apvienību – 1,6%, bet par “Kustību “Par!””- 1,2%. Redzams, ka par 30% vēlētāju balsu partijas vēl var cīnīties – tik balsstiesīgo vēl nezina, par ko balsotu. Savukārt 12,9% atbildējuši, ka vēlēšanās nepiedalīsies.

Turpinām ziņas

Līdz 23.aprīlim kandidāti aicināti pieteikties SIA "Pļaviņu komunālie pakalpojumi" valdes locekļa amatam, liecina Pļaviņu novada pašvaldības publiskotais sludinājums. Pašvaldība no kandidātiem prasa atbilstību Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumam, augstāko izglītību, vismaz trīs gadu pieredzi vadošā amatā. Tāpat konkursā tiks vērtēta pieredze iestādes vai struktūrvienības finanšu līdzekļu plānošanā un izlietošanā, bet par priekšrocību tiks uzskatīta pieredze komunālo pakalpojumu sniegšanas jomā, attīstības projektu vadīšanā, iepirkumu jomā. Kandidātiem jābūt izteiktām organizatora spējām, spējai pieņemt uz attīstību vērstus lēmumus, labām datora lietošanas prasmēm un B kategorijas autovadītāja apliecībai. Uzņēmuma vadītāja uzdevums ir nodrošināt siltumapgādes, ūdensapgādes, kanalizācijas, sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus, kā arī daudzdzīvokļu dzīvojamo māju apsaimniekošanu un pārvaldīšanu. Tāpat valdes loceklim būs jānodrošina uzņēmuma funkciju izpildei nepieciešamo iepirkumu organizēšana, jāizstrādā uzņēmuma stratēģija, jāplāno darbs un jāveic citi pienākumi.

Pagājušajā gadā pirmo reizi audžuģimenēs ārpusģimenes aprūpe tika nodrošināta lielākam bērnu skaitam nekā aprūpes iestādēs, liecina Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) apkopotie dati par bāriņtiesu darbu 2017.gadā. Tāpat pirmo reizi aprūpes iestādēs esošo bērnu skaits vecumā līdz trīs gadiem ir zemāks par 10% no visiem iestādēs ievietotajiem bērniem. Pērn kopumā ārpusģimenes aprūpe tika nodrošināta 6669 bērniem. No tiem 1173 bērni jeb 18% atradās audžuģimenēs, salīdzinoši gadu iepriekš tie bija 1193 bērni jeb 17%. Vēl 4459 bērni jeb 67% atradās aizbildnībā, gadu iepriekš tie bija 4548 bērni jeb 65%. Savukārt 1037 bērni jeb 15% atradās aprūpes iestādē - salīdzinoši 2016.gadā tie bija 1216 bērni jeb 18%. Inspekcija norāda, ka aizvadītajā gadā īpaši aktīvi un sistemātiski uzraudzīts bāriņtiesu darbs, rosinot meklēt iespējas nodrošināt ģimenisku vidi ārpusģimenes aprūpē esošajiem bērniem, sniedzot metodiskos ieteikumus, kā arī nodrošinot dažādus atbalsta un izglītojošos pakalpojumus aizbildņiem un audžuģimenēm.

Un vēl

Alūksnes novadā šonedēļ lācis sabojājis uz Latvijas-Krievijas robežas izbūvēto žogu. Trešdien robežsargi apsekojot valsts robežu konstatējuši, ka vairākiem žoga stabiem pusmetra augstumā norautas skavas. Veicot notikuma vietas apskati, robežsargi konstatēja pēdas, kas liecināja, ka žogam bojājumus nodarījis lācis, kuram žogs acīmredzot bija šķērslis robežas šķērsošanā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Gripas izplatība joprojām ir plaša; Rīt Jēkabpilī koncertu sniegs bērnu vokālais ansamblis “Dziesmiņa” un deju kolektīvs “Delverēni”; un Brīvdienās Latvijā sāksies sausa un silta laika periods

«Neskatoties uz to, ka vairāk nekā gadu ir spēkā jaunais Publisko iepirkumu likums, kas paredz saimnieciski visizdevīgākā piedāvājuma principa piemērošanu, praksē aizvien redzami gadījumi, kad pasūtītāji nevēlas atteikties no zemākās cenas kā vienīgā kritērija izmantošanas,» norāda Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāja Baiba Fromane. Būvniecībā jaunais regulējums paredz, ka pasūtītājiem iepirkuma līguma slēgšanas tiesības jāpiešķir saimnieciski izdevīgākajam piedāvājumam, vadoties ne tikai pēc zemākās cenas, bet vērtējot arī kvalitāti, tās garantiju, aprites cikla izmaksas, būvniecības procesa ietekmi uz sabiedrību un apkārtējo vidi. Formane uzsver, ka zemākās cenas princips Latvijā līdz šim ir bijis viens no galvenajiem iemesliem milzīgajam ēnu ekonomikas apjomam būvniecībā. Daudzi godīgi uzņēmumi ilgstoši ir bijuši spiesti konkurēt dempinga apstākļos un tā vietā, lai investētu uzņēmuma attīstībā un inovatīvos pakalpojumus, cīnījušies par izdzīvošanu. Diemžēl redzam, ka arī pēc jaunā iepirkumu regulējuma pieņemšanas, kas paredz atteikšanos no zemākās cenas, valsts iestādes pašas turpina radīt godīgai konkurencei nelabvēlīgus apstākļus. Tiek atzīmēts, ka jaunais regulējums no pasūtītāja prasa sarežģītāku pieeju vērtēšanas procesā, jo papildus cenai un izmaksām jāskata arī tādi kritēriji, kā, piemēram, saistības attiecībā uz kvalitātes garantēšanu, vides aizsardzību, inovatīviem raksturlielumiem un sociāliem kritērijiem, kā uzņēmuma nomaksātie nodokļi un personu ar īpašām vajadzībām nodarbināšanu.

Gripas izplatība joprojām ir plaša, bet pēdējo trīs nedēļu laikā vērojams gripas intensitātes samazinājums, liecina jaunākie Slimību profilakses un kontroles centra gripas monitoringa dati. Pagājušajā nedēļā, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, gripas intensitāte samazinājusies par 35,3%. Ar gripu hospitalizēti 219 pacienti, kas ir par 12 pacientiem mazāk nekā nedēļu iepriekš, bet ar gripas izraisītu pneimoniju slimnīcās nogādāti 84 pacienti, kas ir par astoņiem gadījumiem mazāk nekā nedēļu iepriekš. Pagājušājā nedēļā Jēkabpils slimnīcā hospitalizēti trīs gripas pacienti. Aizvadītajā nedēļā saņemti arī pieci paziņojumi par gripas dēļ bojā gājušiem cilvēkiem. Visiem šiem pacientiem bija noteiktas dažādas hroniskas saslimšanas, tajā skaitā sirds asinsvadu, elpošanas ceļu, onkoloģiskas saslimšanas un cukura diabēts, kā arī citi riska faktori. Gripa šosezon kopumā prasījusi jau 40 cilvēku dzīvības. Vidējais mirušo pacientu vecums bijis 67 gadi. Pret gripu šie cilvēki šajā sezonā nebija vakcinēti.

Turpinām ziņas

Rīt, 7. aprīlī plkst. 11.00 Jēkabpils Tautas namā vokālais bērnu ansamblis „Dziesmiņa” savā jubilejas kliņģerī aizdegs desmito svecīti. Uz koncertu aicināti arī visi bijušie audzēkņi, lai kopā varētu nodziedāt himnu „Puisēni un meitenes” un uzdejot deju „Mīļo draudziņ!”. „Dziesmiņa” ir bērnu vokālais ansamblis Tautas namā, kurā katru pirmdienu un trešdienu jau desmit gadus pirmskolas vecuma bērni mācās dziedāt, dancot un uzstāties uz lielās skatuves. Šo desmit gadu laikā par „Dziesmiņas” dziedātājiem bijuši vairāk nekā 100 bērni. Katras sezonas noslēguma koncertā tiem bērniem, kas rudenī sāks skolas gaitas, tiek izsniegts Sertifikāts.

Rīt plkst.17.00 Jēkabpils Tautas namā notiks Jēkabpils Bērnu un jauniešu centra tautas deju kolektīva “Delverēni” koncerts. Pasākums bez ieejas maksas. Jau ziņots, ka šogad “Delverēni” svinēja savu desmit gadu jubileju. “Delverēni” apvieno vairāk nekā 20 Jēkabpils pilsētas vidusskolas vecuma jauniešus. Vadītāja Ingrīda Feldmane vada arī deju grupu “Delveri”, bet tas ir pavisam cits kolektīvs, kurā pulcējas studenti un strādājošie jaunieši. Sākotnēji “Delverēni” bija domāta kā studija “Delveriem”, kur skolēni varētu gatavoties un pēc skolas beigšanas pāriet dejot “Delveros”, bet laika gaitā “Delverēni” pierādīja, ka viņi spēj pastāvēt kā patstāvīgs kolektīvs.

Un vēl

Pēc vējainās piektdienas laiks brīvdienās uzlabosies, turklāt sauss un lielākoties silts laiks gaidāms vairāku dienu garumā, liecina prognozes. Sestdienas naktī vējš pakāpeniski sāks pierimt, vietām valsts austrumos vēl gaidāms lietus un slapjš sniegs, bet no rīta debesis būs noskaidrojušās un nokrišņi beigušies. Abas brīvdienas būs ar saulainu laiku, vējš lēns līdz mērens no dienvidu puses. Naktis būs dzestras - temperatūra tuvu nullei, vietām mazliet zem tās, savukārt dienas arvien siltākas - sestdien caurmērā +7..+12 grādi, bet svētdien +14..+19 grādi. Pirmdien gaisa temperatūra, visticamāk, pirmo reizi šajā gadā Latvijā sasniegs +20 grādu atzīmi, taču turpmākajās dienās varētu kļūt vēsāks. Laiku nākamnedēļ noteikts plašs un noturīgs anticiklons, taču atšķiras prognozes par anticiklona centrālās daļas atrašanās vietu, kas būtiski ietekmēs gaisa temperatūru, tādēļ arī prognozes par temperatūras režīmu atlikušajā nedēļas daļā vēl ir neskaidras. Anticiklona dēļ ievērojami nokrišņi līdz vismaz nākamās nedēļas vidum Latvijā nav gaidāmi.

Atstājiet komentāru