2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 5.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 5.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils pašvaldības darba grupa šodien lems par pilsētas svētku norisi; No šodienas līdz sestdienai izstāžu kompleksā "Rāmava" notiks izstāde Pavasaris 2018; un Aicina Aizkraukles iedzīvotājus pieteikties smēķēšanas atmešanas nodarbībām.

Jēkabpils pilsētas pašvaldībā šodien notiks pilsētas svētku darba grupas sanāksme. Jau ziņots, ka Jēkabpilī šogad pilsētas svētki notiks no 13. līdz 16.jūnijam. Sestdiena, 16.jūnijs būs pilsētas svētku galvenā diena. Datums mainīts saistībā ar Dziesmu un deju svētkiem, kas notiek laikā, kad ierasti Jēkabpils svin pilsētas svētkus. Jēkabpils Kultūras pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Druveniece sarunā ar Radio1.lv sacīja, ka svētku programma patlaban top, taču jau šobrīd zināms, ka pilsētas svētki 13.jūnijā sāksies tradicionāli ar – Dārza svētkiem Kino placī. Viņa piebilda, ka pilsētas svētku galvenajā dienā 16.jūnijā kā ierastsbūs amatnieku tirdziņš, velobrauciens, koncerti, dažādas atrakcijas bērniem, pilsētas svētku gājiens un citi jau tradicionālie pasākumi, kas katru gadu jēkbpiliešus priecē šajos svētkos. Ieva Druveniece sacīja, ka konkrēta svētku programma būs zināma šī mēneša laikā un tiks publicēta vietējos masu medijos.

Šodien pulksten četros pēcpusdienā Jēkabpils Tautas namā aicina uz pasākumu “Arī speķītim nav ne vainas…” un tikšanos ar gastroenterologu Anatoliju Danilānu un grāmatas “Anatolijs Danilāns - dakteris ar atvērtu sirdi” autoru ceļotāju Pēteri Strubergu. Profesors Danilāns ir Latvijā pazīstams ārsts gastroenterologs, kolorīts stāstnieks un vairāku grāmatu autors. Profesora, pieredzējušā ārsta plašās zināšanas ir palīdzējušas daudziem cilvēkiem. Jo īpaši plaši Danilāns ir pazīstams kā tautā mīlēts veselīga dzīvesveida popularizētājs, kurš, daloties ar savu personīgo pieredzi, vienkāršā un saprotamā valodā stāsta par to, kas nepieciešams, lai cilvēki dzīvotu ilgi, laimīgi un veseli. Pasākumā būs iespēja tikties arī ar grāmatas “Anatolijs Danilāns - dakteris ar atvērtu sirdi” autoru ceļotāju Pēteri Strubergu, kā arī būs Anatolija Danilāna pērnā gada nogalē iznākušās grāmatas “Dzīvo vesels!” prezentācija. Grāmata uzskatāma par daktera Danilāna ''zelta graudu'' krātuvi jeb vērtīgu padomu izlasi, kas apkopo profesora pēdējo divdesmit gadu laikā sniegtās atziņas.

Turpinām ziņas

No šodienas līdz sestdienai izstāžu kompleksā "Rāmava" notiks 26.starptautiskā lauksaimniecības, lopkopības, dārzkopības un komunālās saimniecības izstāde "Pavasaris 2018". Izstādi šodien oficiāli atklās zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. Pēc tam SIA "Timac Agro Latvia" produktu vadītājs Reinis Reinsons stāstīs par mēslošanas līdzekļiem bioloģiskajai lauksaimniecībai, bet pēc pārtraukuma sekos portāla "Laukos.lv" rīkota diskusija "Lauksaimniecības zemei ir jāražo", kuras galvenās tēmas būs lauksaimniecībā izmantojamās zemes atgriešana ražošanā, lai lauki nepaliek arvien tukšāki, zemes tirgus tendences, mehānismi LIZ apgūšanai, jaunākās izmaiņas zemes iegādes nosacījumos un zemes nodokļa problēmas. Izglītojoši un informatīvi pasākumi izstādē turpināsies arī rīt un parīt. Plānots, ka izstādē pulcēsies vairāki tūkstoši profesionāļu un interesentu lauksaimniecības, lopkopības, komunālās saimniecības un dārzkopības nozarēs.

Latvijas sabiedrisko pakalpojumu un transporta darbinieku arodbiedrība šodien no plkst.9.30 līdz 11.30 Bauskā, iepretim autobusu parkam rīko piketu. Plānots, ka pasākumā piedalīsies ap 50 dalībniekiem, kas ir gan šoferi, gan atbalstītāji no citām arodbiedrībām un uzņēmumiem. Pasākumā aicināti piedalīties arī pilsētas iedzīvotāji. Latvijas sabiedrisko pakalpojumu un transporta darbinieku arodbiedrība šodien piketa laikā plāno vērst sabiedrības uzmanību neapmierinošajai situācijai pasažieru autopārvadājumu sektorā. Tāpat pasākumā plānots vērst arī darba devēja un valdības uzmanību nepieciešamībai nodrošināt darbiniekus ar cienīgu darba samaksu, pienācīgu atpūtu un atbilstošiem darba apstākļiem transporta darbiniekiem, it īpaši autobusu vadītājiem. Piketa organizatori norāda, ka patlaban ļoti neapmierinoša situācija ir izveidojusies Bauskā esošajā uzņēmumā SIA "AIPS", kas nodarbina autobusu vadītājus. Uzņēmumu pērn iegādājās Igaunijas transporta kompānija "Hansabuss". Pēc viņu teiktā, patlaban ir nepieciešama sistēmas sakārtošana un tās uzlabošana, vienoti standarti transporta sektorā, kā arī algas, darba un atpūtas laika nodrošināšana, kvalifikācijas uzturēšana un godīgas konkurences nodrošinājums, organizējot iepirkumus.

Un vēl

Aizkraukles un tai tuvējo apkaimju pieaugušie iedzīvotāji, kuri vēlas atmest smēķēšanu, var pieteikties smēķēšanas atmešanas grupā. Nodarbības būs bez maksas un notiks no šodienas līdz 26.aprīlim Aizkraukles kultūras nama 2.stāva zālē. Pirmā informatīvā nodarbība šodien notiks no plkst.16 līdz 17.30, un tās laikā būs iespēja iepazīties ar grupas vadītāju, kvalificētu psiholoģi Aneti Popi, kā arī uzzināt vairāk par turpmākām nodarbībām. Pārējās trīs atbalsta grupas nodarbības plānotas reizi nedēļā, ceturtdienās, sākot no 12.aprīļa no plkst.16 līdz 19. veselības ministrija uz nodarbībām aicina ikvienu pilngadīgu, smēķējošu Aizkraukles vai tai tuvējo apkaimju iedzīvotāju, kurš vēlas atmest smēķēšanu vai ir saņēmis veselības aprūpes speciālista rekomendācijas pārtraukt smēķēšanu un ir motivēts to darīt. Ministrija aicina pieteikties arī tos, kuri pirmo reizi domā par smēķēšanas atmešanu, gan arī tos, kuri jau kādreiz mēģinājuši atmest, bet tas nav izdevies. Nodarbību laikā speciālista vadībā būs iespēja saņemt palīdzību un atmest smēķēšanu, kā arī apgūt jaunas iemaņas, kā pārvarēt vēlmi atsākt smēķēšanu pēc atbalsta grupas nodarbību noslēguma.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Politikas eksperti norāda, ka vērojams «veco» partiju noriets un Eiropas tradicionālā politiskā ainava ir sākusi brukt; Prasa atzīt par nelikumīgu minimālās algas aplikšanu ar nodokļiem; un Kādas ir sinoptiķu prognozes par laiku brīvdienās?

Vēlēšanas Itālijā, Francijā, pat Vācijā parādīja, ka Eiropas tradicionālās lielās partijas – centriski labējās tautas partijas, sociāldemokrāti un arī liberāļi - iziet no politiskās modes, jo nav spējušie piedāvāt pārliecinošu problēmu risinājumu vēlētājiem, kas uztraucas par imigrāciju, bezdarbu un ekonomikas lēno attīstību, raksta sociālo mediju portāls lsm.lv.

Vēlēšanas Vācijā nesa zaudējuma sajūtu sociāldemokrātiem, vēlēšanas Francija - sagrāvi abām klasiskajām Francijas partijām – gan sociālistiem, gan republikāņiem. Eiropas vislielākajai politiskajai grupai – labēji centriskajai Tautas partiju grupai - pieder trīs visaugstākie amati Eiropas Savienības institūcijās – Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers, Eiropadomes prezidents Donalds Tusks un Eiroparlamenta prezidents Antonio Tajani ir no Tautas partiju grupas. Taču šobrīd Eiropā notiekošās politiskās tektoniskās pārmaiņas nozīmē, ka pat Tautas partijas pārstāvji nav droši par savu nākotni. Arī viņi ar bažām gaida nākamā gada maijā paredzētās Eiroparlamenta vēlēšanas.

Jau tagad 20% no Eiroparlamenta deputātiem pārstāv radikāļus – gan kreisos, gan labējos. Un tiek prognozēts, ka viņu proporcija pieaugs un nāks klāt jaunas, nesen izveidotas partijas un kustības. Eksperti norāda arī uz sakritību, ka ar eliti neapmierināti vēlētāji vairs nemeklē risinājumu pie kreisā spārna partijām, kas savulaik solīja mainīt pasauli, vai pie sociāldemokrātiem, kas tradicionāli iestājas par taisnīgāku sabiedrību un nodarbinātību. ētāji būs kreisi spēki, ieskaitot sociāldemokrātus. Kā veiksies labēji centriskajiem un liberāļiem, prognozēt grūti, bet uzvaras gājiens viņiem solīts netiek, Jo Eiropas tradicionālā politiskā ainava ir sākusi brukt.

Turpinām ziņas

Konkurences padome aicina iedzīvotājus, kas saskārušies ar grūtībām Latvijas aptiekās iegādāties kompensējamās zāles, piedalīties aptaujā. Tās mērķis ir apzināt konkrēto zāļu pieejamību aptiekās un ar to saistītos iespējamos konkurences ierobežojumus. Konkurences padome līdz 16.aprīlim aptaujā lūdz atbildēt uz jautājumiem par kompensējamo zāļu pieejamību, īpašu uzmanību pievēršot 12 kompensējamo zāļu sarakstā B iekļautajiem medikamentiem, kas paredzēti asinsrades orgānu, kaulu, hormonālas sistēmas, onkoloģisko slimību, diabēta, vīrusu un elpošanas sistēmas slimību ārstēšanai. Iestāde vērš uzmanību, ka aptaujā lūgts dalīties pieredzē ar zāļu fizisko pieejamību aptiekās, nevis zāļu cenu. Aptauja ir anonīma, un visas atbildes tiks izmantotas apkopotā veidā. Tās aptuvenais aizpildīšanas ilgums – trīs minūtes. Anketa pieejama konkurences padomes mājaslapā.

Biedrības Tautsaimnieks valdes loceklis Raimonds Nipers vērsies Satversmes tiesā ar konstitucionālo sūdzību, kurā prasa atzīt par nelikumīgu minimālās algas aplikšanu ar nodokļiem. Nipers norāda, ka ikvienam darbiniekam ir tiesības saņemt veiktajam darbam atbilstošu samaksu, kas nav mazāka par valsts noteikto minimumu. Realitātē valdība ir aplikusi minimālo darba algu ar nodokļiem un strādājošie nesaņem atalgojumu kā ir noteikts likumā. Latvijā ir noteikti 15 nodokļi un ir 113 valsts nodevu veidi, ko iedzīvotāji maksā, iegādājoties patēriņa preces un pakalpojumus, un to kopējais nodokļu un nodevu slogs vidējai valsts algai sasniedz 70% apmēru, bet minimālajai algai ir uz 80% robežas. Tas nozīmē, ka absolūtajam vairākumam no darba ņēmējiem 65 pocentiem, kuri saņem mazas vai vidējas algas, lielu daļu savu ienākumu nākas samaksāt nodokļos. 2018.gadā minimālā darba alga ir noteikta 430 eiro apmērā, kur kopējais nodokļu slogs ir 35,17%. Samaksājot mājokļa izdevumus un iegādājoties pārtiku, 90% no šiem strādājošajiem neatliek līdzekļu citu preču iegādei. Tādējādi šie iedzīvotāji faktiski tiek izslēgti no aktīvas ekonomiskās dzīves. Rezultātā trešdaļa valsts iedzīvotāju kļuvuši par trūkumcietējiem un nabadzības risks gados vecākiem cilvēkiem ir būtiski pieaudzis. Preču patēriņa cenu līmenis Latvijā ir tāds pats kā citās Eiropas Savienības valstīs, bet ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamais minimums ir noteikts trīs reizes mazāks nekā vidēji Eiropas Savienības valstīs. Nipers uzsver, ka šī iemesla dēļ Latvijā ir vieni no lielākiem darba algas nodokļiem Eiropā mazajam algām. Savukārt lielo algu saņēmēji maksā divas reizes mazākus nodokļus nekā vidēji Eiropas savienībā. Pašreizējā valsts nodokļu politika nav labvēlīga ekonomikas izaugsmei, tā palielina iedzīvotāju nevienlīdzību ienākumu pārdalē.

Un vēl

Nedēļas otrajā pusē laikapstākļos atkal gaidāmas svārstības - piektdien kļūs ievērojami vēsāks un būs stiprs vējš, bet brīvdienās vējš pierims, spīdēs saule un kļūs siltāks, liecina prognozes. Pēc siltās trešdienas un ceturtdienas, piektdien ar spēcīgiem rietumu, ziemeļrietumu vēju pie mums ieplūdīs vēsāks gaiss, temperatūra gan naktī, gan dienā būs +3..+9 grādu robežās, brīžiem līs, vietām iespējams arī slapjš sniegs. Vēja brāzmas piekrastē sasniegs 20-22 metrus sekundē, pārējā valstī 13-18 metri sekundē. Brīvdienās mūsu reģionā pastiprināsies anticiklons, nokrišņu nebūs spīdēs saule. Sestdien vējš būs pavisam lēns, bet svētdien nedaudz pastiprināsies. Brīvdienu naktis būs dzestras, temperatūrai noslīdot līdz -3..+3 grādiem, bet dienas atkal arvien siltākas - sestdien daudzviet ap +10 grādiem, bet svētdien valsts dienvidos jau līdz +15 grādiem.

Radio1 ziņās pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Pērn ceļu satiksmes drošības ziņā Latvija sasniegusi labākos rādītājus kopš neatkarības atjaunošanas; "Latvijas Gaisa satiksme" vakar nav novērojusi neko ārkārtēju Krievijas raķešu šaušanas pārbaudē; un Vairums Latvijas iedzīvotāju jūtas kā brīvi cilvēki, liecina pētījumu aģentūras SKDS veiktās aptaujas dati.

Pērn ceļu satiksmes drošības ziņā Latvija sasniegusi labākos rādītājus kopš neatkarības atjaunošanas. Pērn ceļu satiksmes negadījumos bojā gājuši 136 cilvēki, kas ir zemākais rādītājs pēdējo desmitgažu laikā.
Starptautiskā konferencē "Ceļu satiksmes drošība, aktualitātes un izaicinājumi", kas vakar norisinājās Rīgas motormuzejā, par ceļu satiksmes drošības situāciju un aktualitātēm informēja arī Eiropas ceļu policijas tīkla "Tispol" pārstāvji. Viņi pastāstīja, ka gada laikā Eiropas valstīs tiek pārbaudīti aptuveni divi miljoni autovadītāju un liela daļa problēmu joprojām esot nemainīgas, piemēram, braukšana dzērumā un ātruma pārsniegšana. Laika posms no 2014.gada līdz 2017.gadam visā Eiropā ceļu satiksmes drošības ziņā esot bijis ļoti slikts. 2016.gadā uz ceļiem bojā gāja 25 tūkstoši 684 cilvēki, kas ir vidēji 70 iedzīvotāju dienā. Lai gan šis skaits ir uz pusi mazāks nekā pirms 10 gadiem, statistika joprojām ir satraucoša. Turklāt vēl aptuveni 135 tūkstoši cilvēku satiksmes negadījumos gūst tik smagus ievainojumus, kas nereti atstāj sekas uz visu mūžu. Statistika liecina, ka negadījumu skaits uz ceļiem 2015. un 2016.gadā ir samazinājies vidēji par vienu līdz diviem procentiem, kas ir nepietiekams uzlabojums.

Ceļu satiksmes negadījumi visbiežāk notiek, veicot apdzīšanas manevru, konferencē informēja Valsts tiesu ekspertīžu biroja pārstāvis Oskars Irbītis. Viņš pastāstīja, ka no kopumā pērn bojāgājušajiem 136 iedzīvotājiem 60 bijuši vieglo automašīnu vadītāji vai pasažieri, 50 gājēji un 11 velosipēdisti. Tāpat letāls avārijas iznākums bijis astoņu smago automašīnu vadītājiem vai pasažieriem, piecu mopēdu vadītājiem vai pasažieriem un vienam motociklistam. Arī ievainojumus pērn visvairāk - kopumā 2 tūkstoši 501 reizi - guvuši vieglo automašīnu vadītāji un to pasažieri. Smagus ievainojumus guvuši arī 898 gājēji, 554 velosipēdisti, 512 citu transportlīdzekļu vadītāji, 212 motociklisti un 141 mopēda vadītājs vai pasažieris. Visbiežāk satiksmes negadījumi notikuši apdzīšanas manevra laikā, situācijās, kad apdzīt konkrētajā ceļa posmā drīkst, taču vadītājs, kurš tajā brīdī griezies pa kreisi, nav pamanījis to, kurš veic apdzīšanu. Tāpat bieži negadījumi notiek diennakts tumšajā laikā notiekot frontālai sadursmei un veicot apdzīšanu krustojumos.

Turpinām ziņas

VAS "Latvijas Gaisa satiksme" vakar nav novērojusi neko ārkārtēju Krievijas raķešu šaušanas pārbaudē. Latvijas gaisa satiksmes pārstāvji norāda, ka tas ir skaidrojams ar to, ka Latvijas pusei iepriekš bija izdevies vienoties ar Krievijas pusi par raķešu šaušanas pārbaudes zonas pārvietošanu no samēra noslogotas uz mazāk noslogotu gaisa telpu. Latvijas gaisa satiksmes dati liecina, ka lidsabiedrības vaka lidoja garām iepriekš slēgtajai gaisa telpai. Jau vēstīts, ka Krievijas Jūras spēki līdz 6.aprīlim virs Latvijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas Baltijas jūrā veic raķešu šaušanas pārbaudi. Tāpat arī vēstīts, ka Aizardzības ministrija uzskata, ka Krievijas rīcība ir izaicinoša un drīzāk uzskatāma par spēka demonstrēšanu. Tāpat šādas mācības var apdraudēt civilo kuģu un gaisa kuģu satiksmi virs Baltijas jūras.

Kompānija "Facebook" vēlas, lai vēlēšanas Latvijā būtu caurskatāmas, turklāt kompānijas pārstāvji plāno apmeklēt Latviju, tā paziņojis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Jēkabs Straume. KNAB iepriekš sāka komunikāciju ar lielāko sociālo tīklu turētājiem jautājumā par partiju reklāmām un kampaņām internetā, proti, vai sociālajos tīklos ir iespējama apmaksāta politiska aģitācija. KNAB aicināja sazināties un sadarboties ar kompāniju "Google", kurai pieder videofailu apmaiņas serviss "Youtube", kompāniju "Facebook", kā arī ar sociālā tīkla "VKontakte" un "Odnoklassniki" īpašniekiem. Straume norāda, ka patlaban iniciatīva ir no "Facebook" puses. Pēc viņa rīcībā esošās informācijas, Valsts kanceleja esot iesaistīta "Facebook" pārstāvju vizītes Latvijā organizēšanā."Facebook" vēlas individuāli strādāt ar KNAB. Viņu vēstījums ir tāds, ka viņiem rūp, lai vēlēšanas Latvijā būtu tīras un caurskatāmas. Straume jau iepriekš paziņoja, ka saskaņā ar likumu organizācijām un kompānijām, kuras nodrošina partiju reklāmu par samaksu, izcenojumi KNAB jāiesūta līdz 9.maijam. KNAB ierosina, ka "Facebook" reklāmām jābūt ar norādītu izcelsmi, tajās jānorāda, kurš samaksājis, kā arī nepieciešamības gadījumā jāiesniedz dokumenti par samaksas apmēru, iepriekš Saeimas komisijā paziņoja Straume.

Un vēl

Vairums Latvijas iedzīvotāju jūtas kā brīvi cilvēki, liecina pētījumu aģentūras SKDS veiktās aptaujas dati.
Šogad februārī veiktajā aptaujā iedzīvotājiem tika lūgts atbildēt, vai viņi Latvijā jūtas kā brīvi cilvēki.
Aptaujā noskaidrots, ka 79% Latvijas iedzīvotāju jūtas kā brīvi cilvēki - 45,4% tā drīzāk jūtas, savukārt vēl 33,2% aptaujāto tā noteikti jūtas. Pretēju viedokli šogad kopumā pauda 17% respondentu. Kā brīvi cilvēki Latvijā drīzāk nejūtas 12,8% iedzīvotāju, bet 3,9% aptaujāto noteikti nejūtas kā brīvi cilvēki.
Vēl 4,6% iedzīvotāju nespēja sniegt konkrētu atbildi šajā jautājumā.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
radio1 ziņās klausieties:Jēkabpils domes deputāts Aigars Nitišs iepazīstina ar veikto analīžu rezultātiem bebru ielas mikrorajonā; Jēkabpils domes deputāti nolemj neatļaut veikt kontrolurbumus asfalta biezuma noteišanai bebru ielas mikrorajonā; un KNAB veicis kratīšanu "Latvijas autoceļu uzturētājā"

Šodien Jēkabpils domes sēdes informatīvajā daļā pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis informēja, ka turpinās tā dēvētā “ielu asfalta sāga”, proti, pašvaldība vakar saistībā ar šo jautājumu saņēmusi divus dokumentus.

Guntars Gogulis: AUDIO

Jēkabpils mērs raivis Ragainis aicināja katru domes sēdē esošo deputātu izteikt savu viedokli – atļaut vai neatļaut Latvijas televīzijas raidījumam “Aizliegtais paņēmiens” veikt kontrolurbumus Bebru ielas mikrorajona ielās un laukumos. Pirms tam deputāts Aigars Nitišs īsumā iepazīstināja ar skenēšanas metodes veikto analīžu rezultātiem.

Aigars Nitišs: AUDIO

Deputātu izteiktie viedokļi bija atšķirīgi – gan atrunājoties, ka šī atbilde jāsniedz juristiem un piebilstot, ka skenēšanas metodes analīžu rezultāti tikko tik saņemti un pirms sniegt atbildi ar tiem ir jāiepazīstas, ganskaidri un gaiši pasakot, ka Latvijas televīzijas raidījumam “Aizliegtais paņēmiens” nav jātļauj veikt urbumus, jo analīzes jau ir veiktas. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Un vēl

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veicis kratīšanu VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs". Kratīšana veikta trešdien, 4.aprīlī. LAU pārstāvji nevarēja pateikt iemeslu, ar ko saistīta kratīšana. Uzņēmuma pārstāvji norādīja, ka neviens uzņēmuma darbinieks neesot aizturēts. KNAB preses pārstāve Laura Dūša aģentūrai LETA teica, ka birojs nekomentē izmeklēšanas darbības, kā arī ne apstiprina, ne noliedz izskanējušo informāciju par veikto kratīšanu autoceļa uzturētāja telpās. Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija, veiktā kratīšana ir saistīta ar kādu 2016.gada iepirkumu, kurā ir iesaistīts uzņēmums SIA "Vlakon", kas ir bijis viens no vairākiem iepirkumā iesaistītajiem uzņēmumiem. Tāpat kratīšana varētu būt saistīta ar bijušo valdes priekšsēdētāju Vladimiru Kononovu, kurš no šī amata atkāpās pērn augusta sākumā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils Izglītības pārvaldi vadīs Juris Līcis; Lai gan rindas pie pieprasītākajiem ārstiem izdevies samazināt, vietām tās aizvien ļoti garas; un Daugavā pie Jēkabpils šodien izgājis ledus.

Šodien Jēkabpils pilsētas domes sēdē par iestādes “Jēkabpils Izglītības pārvalde” vadītāju apstiprināja līdzšinējo Jēkabpils Tālākizglītības un tehnoloģiju centra direktoru Juri Līci. Domes priekšsēdētāja vietniece sociālos jautājumus Līga Kļaviņa informēja, ka sakarā ar Jēkabpils Izglītības pārvaldes izveidošanu un vakanto iestādes vadītāja amatu, izsludinātajā ārējā konkursā bija pieteikušies 4 pretendenti. Visi pretendenti tika aicināti uz pārrunām un izvērtēta viņu atbilstība amatam. Pēc rezultātu apkopošanas konkursa komisija izvēlējās izvirzītajām prasībām atbilstošāko pretendentu Juri Līci. Atbilstoši prasībām, informācija nosūtīta Izglītības un zinātnes ministrijai un Jēkabpils pilsētas pašvaldībā saņemts ministrijas saskaņojums Jura Līča kandidatūrai Jēkabpils izglītības pārvaldes vadītāja amatam. Radio1 aicināja Juri Līci uz nelielu interviju.

Audio – Juris Līcis

Jēkabpils izglītības pārvaldes vadītājs Juris Līcis jaunajā amatā darbu sāks no 1.maija.

Turpinām ziņas

Latvijā šodien vizītē ierodās ASV Eiropas spēku virspavēlnieks, NATO spēku virspavēlnieks Eiropā ģenerālis Kērtiss Skaparoti. Viņš tiksies ar aizsardzības ministru Raimondu Bergmani, Aizsardzības ministrijas valsts sekretāru Jāni Garisonu un Nacionālo bruņoto spēku komandieri Leonīdu Kalniņu, lai pārrunātu reģionālās drošības situāciju, NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā aktualitātes un turpmāko attīstību, kā arī ar jūlijā gaidāmo NATO samitu saistītos jautājumu. Tāpat ģenerālis Skaparoti apmeklēs Ādažu bāzi, kur tiksies ar Latvijā izvietotās NATO daudznacionālās kaujas grupas karavīriem un iepazīsies ar Ādažu bāzes infrastruktūru. Skaparoti tiksies arī ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču. Viņš ASV Eiropas spēku virspavēlnieka amatā stājās 2016. gada maijā. Vienlaikus viņš ir arī NATO spēku virspavēlnieks Eiropā.

Veselības aprūpes sistēmas reformas rezultātā lielākās gaidīšanas rindas pie speciālistiem samazinājušās par vidēji 42%, tomēr vietām tās joprojām ir ļoti garas, šodien preses konferencē paziņoja veselības ministre Anda Čakša. Vienlaikus lielākās rindas uz izmeklējumiem samazinājušās par 33%, bet rindas uz pakalpojumiem dienas stacionāros - par 68%, teica Čakša, piebilstot, ka tieši dienas stacionāru gadījumā rindas bija vislielākās. Ministre gan atzina, ka gaidīšanas laiks uz pakalpojumiem dienas stacionārā joprojām ir ļoti ilgs, uz atsevišķiem pakalpojumiem sasniedzot pat vairāk nekā 500 dienas. Čakša uzskata, ka kopumā sasniegtie rezultāti, proti, redzamais rindu samazinājums, liecina, ka reformas izvēlētais virziens ir pareizs un dod rezultātu. Viņa skaidroja, ka pirms reformas sākšanas bija 17 ārsti, pie kuriem rindas bija vislielākās, tajā skaitā endokrinologs, ginekologs, kardiologs, reimatologs, oftalmologs, traumatologs, ortopēds, asinsvadu ķirurgs, gastroenterologs, urologs, bērnu ķirurgs, mikroķirurgs, sirds ķirurgs, pneimonologs, otolaringologs, narkologs un neirologs. Šīs problēmas risināšanā tika ieguldīti 3,4 miljoni eiro, kas ļāvis rindas pie šiem speciālistiem samazināt par 42%.

Un vēl

Daugavā pie Jēkabpils šodien sākusies ledus iešana. Sarunā ar Radio1.lv Jēkabpils pilsētas pašvaldības Civilās aizsardzības inžinieris Andris Štolceris sacīja, ka upe no lediem ir brīva visā pilsētas posmā.
Arī Krustpils novadā pie Prižiem notiek ledus iešana un pie tilta Salas novada Salas pagastā, kas ved uz salu, kur kādreiz atradās putnu ferma. Tāpat arī upe ir brīva no ledus segas pie Zeļķu tilta. Ledus iešana notiek arī Sakā. Brīžiem ūdens klājs ir brīvs no ledus un vižņiem, brīžiem novērojama ledus iešana. Upē situācija ir mainīga.
Jau aptuveni pirms nedēļas ledus bija izgājis Daugavā pie Dignājas un Dunavas līdz pilsētas robežai. Patlaban upē būtiski ledus un vižņu sastrēgumi neveidojas un plūdu draudu nav. Štolceris sacīja, ka atbildīgie dienesti upi novēro, lai plūdu gadījumā sniegtu iedzīvotājiem palīdzību. Pēdējo stundu laikā ir nedaudz cēlies ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils un šobrīd tas paaugstinājies līdz piecu metru atzīmei virs noteiktā līmeņa.
Plašāk par situāciju Daugavā pie Jēkabpils klausieties rīt Jēkabpils Radio1 ēterā raidījumā “Aktuālais komentārs”, kas skanēs pēc ziņām pulksten divos dienā.

Atstājiet komentāru