2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 9.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 9.martā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Nākotnē varētu nākties slēgt vai apvienot vēl citas Latvijas bankas; Jēkabpils uzņēmums tiek virzīts uz skates “Gada labākā būve Latvijā 2017” otro kārtu; un Noskaidrots, ka Latvijā sievietes biežāk nekā vīrieši lasa grāmatas, apmeklē teātri un ceļo.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītājs Pēters Putniņš vakar intervijā aģentūrai «Reuters» izteicies, ka nākotnē varētu nākties slēgt vai apvienot vēl citas Latvijas bankas, kas apkalpo nerezidentus, ja to biznesa modelis būs neatbilstošs. Ar šādu brīdinājumu viņš nācis klajā, Latvijas trešajai lielākajai bankai «ABLV» gatavojoties sākt pašlikvidācijas procesu pēc tam, kad ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija («FinCEN») paziņoja par sankciju uzlikšanu saistībā ar naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. «FinCEN» lēmums būtībā izslēdza «ABLV» no tirgiem, kuros notiek darījumi ar ASV dolāriem. Citas Latvijas bankas, kas darbojas pēc līdzīga modeļa, saskaras ar līdzīgām problēmām, intervijā sacīja Putniņš. Viņš norādīja, ka Latvijā esot apmēram desmit nerezidentus apkalpojošas bankas, kurām vajadzētu mainīt savu darbības modeli.

Vidējais patēriņa cenu līmenis gada laikā pieaudzis par 1,8%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Precēm cenas pieauga par 1,1% un pakalpojumiem – par 3,6%. Gada inflācijas samazināšanās pēdējos mēnešos liecina par cenu pieauguma tempa kritumu. Neskatoties uz to, ka cenas joprojām katru mēnesi ir augstākas nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš, bāzes efekta ietekmē gada inflācija vairs nepieaug tik strauji. Precēm cenas pieaug mērenāk nekā pirms gada, savukārt straujāks pieaugums vērojams pakalpojumu cenām. Salīdzinot ar 2017.gadu, patēriņa cenas 2018.gada februārī palielinājušās par 4,0%. Precēm cenas pieauga par 2,8% un pakalpojumiem – par 7,1%. Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2018.gada februārī, salīdzinot ar 2017.gada februāri, bija cenu kāpumam dažādu preču un pakalpojumu grupai, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, veselības aprūpei.

Turpinām ziņas

Noslēgusies skates “Gada labākā būve Latvijā 2017” otrā kārta, un uz finālu žūrija nolēmusi virzīt 45 būves, tajā skaitā arī SIA “Margret” ražotni. Šis objekts finālā pretendē uz uzvaru kategorijā “Pārbūve”, šajā kategorijā finālam izvirzītas vēl septiņas būves: Sporta skola Kuldīgā, ražošanas ēka Rīgā, divas viesnīcas Rīgā, VEF ražošanas korpuss Rīgā, SIA “Vidzemes slimnīca” Bērnu slimību nodaļa Valmierā, kā arī Kandavas mākslas un mūzikas skola Kandavā. Skates fināls notiks 20.martā RTU Arhitektūras fakultātē, savukārt uzvarētāju apbalvošana paredzēta 28.martā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" iesniegtie grozījumi Priekšvēlēšnu likumā, kas paredz, ka priekšvēlēšanu aģitācija veicama tikai latviešu valodā, nodoti izskatīšanai Saeimas komisijām. Grozījumi paredz likumu papildināt ar pantu "Priekšvēlēšanu aģitācijas valoda", kas nosaka to, ka "priekšvēlēšanu aģitācija tiek veikta valsts valodā". Kā skaidrots likumprojekta anotācijā, līdz ar grozījumiem tiek iedzīvināts tas, kas jau noteikts Satversmes ceturtā panta pirmajā teikumā: "Valsts valoda Latvijas Republikā ir latviešu valoda.” Līdz ar grozījumiem Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā tiek norādīts, ka nepieciešams pieņemt grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, nosakot atbildību par valsts valodas nelietošanu priekšvēlēšanu aģitācijā. Piedāvātie grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredz, ka par valsts valodas nelietošanu priekšvēlēšanu aģitācijā uzliek naudas sodu fiziskai personai no 100 līdz 700 eiro, bet juridiskai personai no 500 līdz 5000 eiro. Šie grozījumi nodoti Saeimas Juridiskajai komisijai, kā arī Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai.

Un vēl

Latvijā sievietes biežāk nekā vīrieši lasa grāmatas, apmeklē teātri un ceļo, liecina "Baltic International Bank Latvijas barometra" pētījuma dati. Tāpat arī Latvijā sievietes nopietnāk izturas arī pret savu veselību un regulāri apmeklē ārstu. Turklāt sievietēm laimes sajūtu biežāk nodrošina bērni, kamēr vīriešiem – panākumi karjerā un apaļa naudas summa bankas kontā. Aizvadītā gada pētījums par Latvijas iedzīvotāju veselību rāda, ka sievietes rūpīgāk piedomā par savu veselības un fizisko stāvokli, lietojot pareizu un sabalansētu uzturu (42%) un atturoties no kaitīgiem paradumiem (40%). Tāpat sievietes ir uz pusi aktīvākas nekā vīrieši, runājot par profilaktiskām apskatēm, 32% dāmu rūpīgi seko līdzi savam veselības stāvoklim un konsultējas ar ārstu, kamēr tikai 17% vīriešu regulāri dodas uzklausīt speciālistu viedokli. Pētījumā secināts, ka Latvijā sievietes lielu uzmanību pievērš ne tikai aktivitātēm un uzturam, bet arī savai attieksmei pret dzīvi un emocionālajai labsajūtai – teju puse aptaujāto sieviešu (47%) paudušas pārliecību, ka pozitīva attieksme ir viens no galvenajiem kvalitatīvas un veselīgas dzīves pamatiem. Pēc pētījuma datiem, 74% sieviešu atzinušas, ka laimes sajūta rodas, pavadot laiku kopā ar ģimeni un bērniem.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņš klasieties:Saeima pieņēm aicinājumu Rimševicam atkāpties no Latvijas bankas pezidenta amata; Līvānu novadā izveidota jauniešu dome; un Ar nelielu balsu pārsvaru Saeima pirmajā lasījumā atbalstīts likumprojekts, kas paredz pareizticīgo Ziemassvētkus noteikt par brīvdienu.

Saeima vakar pieņēma aicinājumu aizdomās par kukuļa pieprasīšanu un saņemšanu turētajam Ilmāram Rimšēvičam atkāpties no Latvijas Bankas prezidenta amata. Lai arī pret ieceri nenobalsoja neviens deputāts, tā tika pieņemta gana nepārliecinoši - balsojumā piedalījās tikai 57 no 100 deputātiem, no kuriem 55 deputāti nobalsoja par aicinājumu, bet divi deputāti atturējās. Vēl 23 parlamentārieši izvēlējās par šo jautājumu nebalsot, lai arī bija Saeimā. Šāds Saeimas lēmums nenozīmē, ka Rimšēvičs zaudējis amatu. Saskaņā ar likumu Saeima var atbrīvot no amata centrālās bankas prezidentu tikai pēc viņa iesnieguma vai pēc notiesājoša sprieduma. Jau ziņots, ka Rimšēvičs bija aicinājis Saeimas frakcijas tikties ar viņu, lai varētu atbildēt uz deputātu jautājumiem saistībā ar krimināllietu.

Latvija no ASV partneriem saņēmusi mājienu, ka bankas joprojām atmazgā naudu, vakar žurnālistiem sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola. Ministre tikās ar ASV Finanšu ministrijas sekretāra vietnieku pretterorisma jautājumos Maršalu Bilingsliju un puses pārrunāja līdzšinējo sadarbību finanšu sektora attīstībā, gan arī tālāko sadarbību. Tāpat tika runāts par Latvijas banku sadarbību ar riskantiem klientiem. Puses gan neesot runājušas par problēmām konkrētās bankās, tomēr ASV partneri devuši signālu par konkrētiem pārkāpumiem, kas tiek veikti joprojām. Pēc Reiznieces-Ozolas teiktā, Latvija un ASV bijušas vienisprātis, ka Latvijas bankām ir būtiski jāmazina riskantais nerezidentu apkalpošanas bizness. Sarunās netika runāts par konkrētu laika periodu, kad Latvijai būtu jāatrisina jautājums ar riskanto nerezidentu apkalpošanu, bet ASV lika saprast, ka laika ir maz.

Turpinām ziņas

Kultūras ministrija par satraucošiem uzskata atsevišķu pašvaldību plānus ietaupīt uz bibliotēku rēķina, tāpēc rosina Latvijas Bibliotēku padomes un Latvijas Pašvaldību savienības tikšanos, kurā pārrunātu atsevišķu pašvaldību ieceres samazināt novada bibliotēku darba laiku. Ministrija norāda, ka pašlaik visu Latvijas pilsētu un novadu pagastu bibliotēkas lielākoties strādā pilnu darba dienu, piecas dienas nedēļā. Kopumā pašvaldības finansiāli uztur un atbalsta savas bibliotēkas, tomēr, strauji samazinoties iedzīvotāju skaitam, atsevišķās pašvaldībās iezīmējusies tendence pārskatīt bibliotēku darba laiku, tādejādi iedzīvotājiem ierobežojot piekļuvi bibliotēku sniegtajiem pakalpojumiem, kā arī internetam. Kultūras ministrijas pārstāvji norāda, ka ministriju kā bibliotēku nozares politikas veidotāju satrauc tas, ka pašvaldības rosina saīsināt pagastu bibliotēku darba laiku.

Līvānu novada domes deputāti pieņēmuši lēmumu par Līvānu novada Jauniešu domes izveidi. Tajā apvienojušies jaunieši, kuriem ir vēlme iesaistīties novada jauniešu dzīves pilnveidošanā. Ideja par Jauniešu domes izveidi radās šī gada janvārī notikušā Līvānu novada Jauniešu forumā. Jauniešu domes mērķis ir nodrošināt novada jauniešu interešu pārstāvniecību un aizstāvību, veicinot viņu personīgo izaugsmi un līdzdalību sociālajās, politiskajās, izglītības, kultūras un sporta norisēs vietējā un valsts mērogā. Saskaņā ar nolikumu Jauniešu domē darbosies desmit līdz 20 Līvānu novada jaunieši vecumā no 15 līdz 25 gadiem. Lai aptvertu visu novadu, no katras novada vispārizglītojošās skolas pašpārvaldes Jauniešu domes iesaistīsies vismaz pa vienam pārstāvim. Pieteikšanos darbam Līvānu novada Jauniešu domē plānots izsludināt jau tuvākajā laikā.

Un vēl

Ar nelielu balsu pārsvaru Saeima pirmajā lasījumā tomēr atbalstījusi likumprojektu, kas paredz pareizticīgo Ziemassvētkus noteikt par brīvdienu. Šo likumprojektu atbalstīja 35 deputāti, pret balsoja 21 parlamentārietis, vēl septiņi balsojumā atturējās, savukārt 14 deputāti balsojumā nepiedalījās. Jau ziņots, ka Darba devēju pārstāvji iepriekš norādījuši, ka jaunas brīvdienas ieviešana par 0,4% samazinātu Latvijas iekšzemes kopproduktu. Tāpēc šo jautājumu vajadzētu risināt, darbiniekam un darba devējam vienojoties par brīvdienas piešķiršanu attiecīgajā datumā. Attiecīgais likumprojekts bija trīs gadus "iesprūdis" parlamentā. Kā ziņots, likumprojekts par brīvdienu 7.janvārī tika nodots izskatīšanai Saeimas komisijā 2014.gada decembrī. Iepriekš parlaments jau vairākkārt noraidīja līdzīgas ieceres.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Vīrieša noduršanā Jēkabpilī apsūdzētā jauniete teiks pēdējo vārdu; Jēkabpils dome atbalsta finansējuma piešķiršanu 12 nevalstisko organizāciju projektiem; un Rīgas lidostā nosēdušies divi Dānijas Gaisa spēku iznīcinātāji "F-16".

Valsts policija sākusi resorisko pārbaudi pēc Latvijas Nacionālā kultūras centra iesnieguma par faktu, ka sludinājumu portālos tiek piedāvāts iegādāties biļetes uz Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku pasākumiem. 3.martā tika sākta vasarā gaidāmo Dziesmu un deju svētku maksas pasākumu biļešu tirdzniecība, un biļetes uz galvenajiem koncertiem tika izķertas pāris stundu laikā. Vairākās vietās Rīgā un citviet Latvijā bija izveidojušās garas rindas pēc šīm biļetēm. Pircēji tika apkalpoti lēni, un arī uz biļetes iegādi internetā nācās gaidīt vairākas stundas, turklāt daudzos gadījumos arī pēc ilgās gaidīšanas kāroto biļeti iegādāties neizdevās. Tikmēr sludinājumu portālos jau tās pašas dienas vakarā biļetes tika piedāvāts iegādāties ar būtisku uzcenojumu. Normatīvie akti atļauj privātpersonām pārdot sev piederošas svētku pasākumu biļetes, taču likums aizliedz to darīt nolūkā gūt peļņu, nereģistrējot komercdarbību. Jau ziņots, ka XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki notiks Rīgā no 30.jūnija līdz 8.jūlijam.

Krimināllietā par vīrieša noduršanu konflikta laikā Jēkabpilī apsūdzētā jauniete šodien teiks pēdējo vārdu. Apsūdzība jaunietei celta pēc Krimināllikuma 116.panta – slepkavība. Sākotnēji viņa bija apsūdzēta pēc Krimināllikuma 125.panta 3.daļas - par tīšu smagu miesas bojājumu nodarīšanu, kas kļuva par iemeslu cietušā nāvei - , bet pēc tam prokurore grozīja apsūdzību uz smagāku. Par šādu likumpārkāpumu vainīgajai personai paredzēts sods ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem. Izmeklētāji uzskata, ka 2016.gada 29.aprīlī apsūdzētā persona, atrodoties savā dzīvesvietā Jēkabpilī, savstarpēja konflikta laikā ar viņai pazīstamu vīrieti dusmu uzplūdā tīši divas reizes ar virtuves nazi iedūra viņam krūšu kurvja priekšdaļā un vēderā. Minētie miesas bojājumi cietušajam vīrietim radīja stipru iekšēju asiņošanuun vīrieša nāve iestājās dažās minūtēs notikuma vietā.

Turpinām ziņas

Izvērtējot Latvijas pensiju sistēmu, Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija jeb OECD secinājusi – daži pensijā var doties daudz agrāk un saņemt vairāk nekā citi. Organizācija norādījusi, ka šīm privilēģijām – izdienas pensijām - īsti attaisnojuma nav. Tomēr nav neviena, kas atbild par izveidoto sistēmu kopumā un to plānotu pārskatīt. Jau ziņots, ka izdienas pensijas vēsturiski ieviesa, lai aizvietotu algu tiem, kas slodzes dēļ ilgstoši savā darbā strādāt nevar un arī pārkvalificēties nespēj. Valsts kontrolē norāda - tā kā šajā jautājumā saduras daudzu ministriju intereses, jautājuma par izdienas pensiju pārskatīšanu virzība būtu jāuzņemas Saeimai.

Vakar Jēkabpils pilsētas domes sēdē pašvaldības deputāti atbalstīja finansējuma piešķiršanu 12 nevalstisko organizāciju (NVO) projektiem. Projektu realizācijai piešķirtā pašvaldības finansējuma apmērs svērtās no 820 līdz 1000 eiro. Kopumā konkursam 16 biedrības bija iesniegušas 19 projektus. Nākamo NVO projektu konkursu plānots izsludināt maija sākumā. Plašāk par biedrībām, kuru projekti atbalstīti un cik katrai piešķirts finansējums lasiet portālā radio1.lv.

Un vēl

Ņemot vērā nelabvēlīgos laika apstākļus Šauļos, vakar Rīgas lidostā nosēdušies divi Dānijas Gaisa spēku iznīcinātāji "F-16", kuri veic patrulēšanu gaisa telpā virs Baltijas. Lietuvā 5.janvārī ieradās četri Dānijas Gaisa spēku iznīcinātāji "F-16", lai nomainītu ASV iznīcinātājus "F-15C", kuri veica NATO patrulēšanu gaisa telpā virs Baltijas. Savukārt Emari gaisa spēku bāzē Igaunijā šobrīd atrodas četras Itālijas bruņoto spēku lidmašīnas "Eurofighter Typhoon", lai veiktu NATO patrulēšanu gaisa telpā virs Baltijas.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Latviju septembrī apmeklēs pāvsts Francisks; Arī trūcīgām un mazturīgām personām jāmaksā soda nauda par kavētu rēķina apmaksu; un No šodienas slēgtas Jēkabpils slidotavas.

Pāvesta Franciska vizīte Latvijā notiks šī gada 24.septembrī. Kā liecina Valsts prezidenta kancelejas paziņojums, Viņa Svētība pāvests Francisks pastorālajā vizītē Latvijā ieradīsies, atsaucoties Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa un Latvijas Romas katoļu Baznīcas ielūgumam. Vizītes laikā pāvests Francisks tiksies ar Vējoni, Latvijas augstākajām amatpersonām un sabiedrības pārstāvjiem, kā arī piedalīsies svinīgajā ziedu nolikšanas ceremonijā pie Brīvības pieminekļa. Plānots, ka pāvests piedalīsies arī ekumeniskajā dievkalpojumā Rīgas Doma baznīcā, kā arī celebrēs Svēto Misi Aglonas bazilikā. Viņa Svētības pāvesta Franciska vizīte Baltijas valstīs norisināsies no 22. līdz 25.septembrim, kuras laikā viņš apmeklēs arī Viļņu un Kauņu Lietuvā un Tallinu Igaunijā.

Pagājušajā nedēļā saņemti vēl četri paziņojumi par gripas dēļ bojā gājušiem cilvēkiem, kā rezultātā gripa šosezon prasījusi jau 19 cilvēku dzīvības. Aizvadītajā nedēļā mirušajiem pacientiem bija sirds un asinsvadu, elpošanu ceļu, nieru un nervu sistēmas slimības, kā arī cukura diabēts. Vienlaikus pagājušajā nedēļā ievērojami palielinājās gripas izplatības intensitāte, proti, par 53,1%, sasniedzot vidēji reģistrētus 235,6 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem. Visaugstākā gripas intensitāte reģistrēta piecu līdz 14 gadu vecuma grupā un vecuma grupā līdz četru gadu vecumam. Septiņās latvijas pilsētās pacientu vēršanās gripas gadījumos bijusi augstāka par 100 gadījumiem uz 100 tūkstošiem iedzīvotājiem. Piecās pilsētās - Jūrmalā, Liepājā, Rīgā, Ventspilī un Rēzeknē, gripas intensitāte pieauga, divās pilsētās - Jēkabpilī un Daugavpilī - intensitāte samazinājās, bet Jelgavā un Valmierā gripas intensitāte palika nemainīga. Slimnīcās palielinājies arī hospitalizēto pacientu skaits gripas un gripas izraisītās pneimonijas gadījumos. Ar gripu hospitalizēti 194 pacienti, kas ir par 17,6% vairāk nekā nedēļu iepriekš, bet ar gripas izraisītu pneimoniju slimnīcās nogādāti 59 pacienti, kas ir par 96,7% vairāk. Pavisam kopš gripas monitoringa sākuma ziņots par 1014 stacionētiem pacientiem, no tiem 819 slimnīcās nonākuši ar diagnozi gripa un 195 - ar gripas izraisītu pneimoniju. Vislielākais skaits jeb 49,5% stacionēto pacientu bija 15 līdz 64 gadus veci.

Turpinām ziņas

Jēkabpils Kultūras pārvalde no 2017. gada marta līdz 2018. gada aprīlim realizē projektu “Animācijas filma “Kur Dzīvo Latvija?””. Projekts veicina bērnu radošumu, iztēli, domāšanu, kā arī dokumentē laiku “bērnu acīm”, liek apzināties piederības sajūtu Latvijai. Animācijas filma ir bērnu veidota dāvana par Latviju citiem bērniem Latvijā un ārzemēs - tā ietver sevī bērnu stāstus par to, kur dzīvo Latvija, tajā darbojas bērnu jaunradīti tēli pašu radītā scenārijā. Filmas “Kur Dzīvo Latvija?” pirmizrāde notiks rīt, 10. martā pulksten trijos dienā Jēkabpils Tautas namā, ģimenes pasākuma “Gudrinieku forums” ietvaros. Pasākuma laikā notiks paneļdiskusija, kurā piedalīsies bērni un kopā ar Jēkabpils domes deputātiem diskutēs par tēmu “Kur dzīvo Latvija?”.

Šogad jau vairāki Jēkabpils iedzīvotāji, kuriem piešķirts trūcīgās vai maznodrošinātās personas/ģimenes statuss, ir vērsušies SIA JK Namu pārvalde ar lūgumu, lai netiktu aprēķināts līgumsods par īres/apsaimniekošanas un apkures pakalpojumiem. SIA JK Namu pārvalde atgādina, ka no šī gada 1.janvāra par noteiktajā termiņā neapmaksātajiem īres/apsaimniekošanas un apkures pakalpojumiem ir jāmaksā līgumsods arī trūcīgajām vai maznodrošinātajām personām. Saskaņā ar Civillikumu tie kopumā ir ne vairāk kā desmit procenti no pamatparāda summas.

Un vēl

Sākoties pavasarīgiem laika apstākļiem, no šodienas tiek slēgtas abas Jēkabpilī esošās slidotavas – pilsētas stadiona teritorijā un Pils rajonā. SIA “Jēkabpils sporta centrs” turpina baudīt aktīvo atpūtu - jau nākošnedēļ ir skolēnu brīvlaiks, tādēļ kameršļūkšanas trase Mežaparkā strādās BEZ BRĪVDIENĀM! Trases darba laiks no 12.-18.martam: no pirmdienas līdz piektdienai no pl.12:00 līdz 19:00; sestdien, svētdien - no pl.11:00 līdz 19:00.

Radio1 Dienas ziņu apskats pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Rīt Jēkabpilī notiks filmas Kur dzīvo latvija pirmizrāde; Jēkabpils uzņēmums SIA “Margret” izvirzīts skates “Gada labākā būve Latvijā 2017” otrai kārtai; un Līvānos izveidota jauniešu dome.

Jēkabpils Kultūras pārvalde no 2017. gada marta līdz 2018. gada aprīlim realizē projektu “Animācijas filma “Kur Dzīvo Latvija?””. Projekts veicina bērnu radošumu, iztēli, domāšanu, kā arī dokumentē laiku “bērnu acīm”, liek apzināties piederības sajūtu Latvijai. Animācijas filma ir bērnu veidota dāvana par Latviju citiem bērniem Latvijā un ārzemēs - tā ietver sevī bērnu stāstus par to, kur dzīvo Latvija, tajā darbojas bērnu jaunradīti tēli pašu radītā scenārijā. Filmas “Kur Dzīvo Latvija?” pirmizrāde notiks rīt, 10. martā pulksten trijos dienā Jēkabpils Tautas namā, ģimenes pasākuma “Gudrinieku forums” ietvaros. Pasākuma laikā notiks paneļdiskusija, kurā piedalīsies bērni un kopā ar Jēkabpils domes deputātiem diskutēs par tēmu “Kur dzīvo Latvija?”.

Valsts policija sākusi resorisko pārbaudi pēc Latvijas Nacionālā kultūras centra iesnieguma par faktu, ka sludinājumu portālos tiek piedāvāts iegādāties biļetes uz Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku pasākumiem. 3.martā tika sākta vasarā gaidāmo Dziesmu un deju svētku maksas pasākumu biļešu tirdzniecība, un biļetes uz galvenajiem koncertiem tika izķertas pāris stundu laikā. Vairākās vietās Rīgā un citviet Latvijā bija izveidojušās garas rindas pēc šīm biļetēm. Pircēji tika apkalpoti lēni, un arī uz biļetes iegādi internetā nācās gaidīt vairākas stundas, turklāt daudzos gadījumos arī pēc ilgās gaidīšanas kāroto biļeti iegādāties neizdevās. Tikmēr sludinājumu portālos jau tās pašas dienas vakarā biļetes tika piedāvāts iegādāties ar būtisku uzcenojumu. Normatīvie akti atļauj privātpersonām pārdot sev piederošas svētku pasākumu biļetes, taču likums aizliedz to darīt nolūkā gūt peļņu, nereģistrējot komercdarbību. Jau ziņots, ka XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki notiks Rīgā no 30.jūnija līdz 8.jūlijam.

Turpinām ziņas

Noslēgusies skates “Gada labākā būve Latvijā 2017” otrā kārta, un uz finālu žūrija nolēmusi virzīt 45 būves, tajā skaitā arī SIA “Margret” ražotni. Šis objekts finālā pretendē uz uzvaru kategorijā “Pārbūve”, šajā kategorijā finālam izvirzītas vēl septiņas būves: Sporta skola Kuldīgā, ražošanas ēka Rīgā, divas viesnīcas Rīgā, VEF ražošanas korpuss Rīgā, SIA “Vidzemes slimnīca” Bērnu slimību nodaļa Valmierā, kā arī Kandavas mākslas un mūzikas skola Kandavā. Skates fināls notiks 20.martā RTU Arhitektūras fakultātē, savukārt uzvarētāju apbalvošana paredzēta 28.martā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Līvānu novada domes deputāti pieņēmuši lēmumu par Līvānu novada Jauniešu domes izveidi. Tajā apvienojušies jaunieši, kuriem ir vēlme iesaistīties novada jauniešu dzīves pilnveidošanā. Ideja par Jauniešu domes izveidi radās šī gada janvārī notikušā Līvānu novada Jauniešu forumā. Jauniešu domes mērķis ir nodrošināt novada jauniešu interešu pārstāvniecību un aizstāvību, veicinot viņu personīgo izaugsmi un līdzdalību sociālajās, politiskajās, izglītības, kultūras un sporta norisēs vietējā un valsts mērogā. Saskaņā ar nolikumu Jauniešu domē darbosies desmit līdz 20 Līvānu novada jaunieši vecumā no 15 līdz 25 gadiem. Lai aptvertu visu novadu, no katras novada vispārizglītojošās skolas pašpārvaldes Jauniešu domes iesaistīsies vismaz pa vienam pārstāvim. Pieteikšanos darbam Līvānu novada Jauniešu domē plānots izsludināt jau tuvākajā laikā.

Un vēl

Sākoties pavasarīgiem laika apstākļiem, no šodienas tiek slēgtas abas Jēkabpilī esošās slidotavas – pilsētas stadiona teritorijā un Pils rajonā. SIA “Jēkabpils sporta centrs” turpina baudīt aktīvo atpūtu - jau nākošnedēļ ir skolēnu brīvlaiks, tādēļ kameršļūkšanas trase Mežaparkā strādās BEZ BRĪVDIENĀM! Trases darba laiks no 12.-18.martam: no pirmdienas līdz piektdienai no pl.12:00 līdz 19:00; sestdien, svētdien - no pl.11:00 līdz 19:00.

Atstājiet komentāru