2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 6.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 6.martā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien prezentēs pētījumu par Latvijas iedzīvotāju iepirkšanās paradumiem internetā; Jēkabpils mērs Raivis Ragainis devies vizītē uz Briseli; un Līvānu Mūzikas un mākslas skolas izstāžu namā skatāma gleznu izstāde „Es esmu…”

Latvijas Nacionālais kultūras centrs ar diviem iesniegumiem vērsies Valsts policijā saistībā ar iespējamiem likumpārkāpumiem un nepilnībām Dziesmu un deju svētku biļešu tirdzniecības procesā. Viens no iesniegumiem ir par faktu, ka sludinājumu portālos tiek piedāvāts iegādāties biļetes uz Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku pasākumiem. Savukārt otrs iesniegums ir par aculiecinieka video, kurā 3.martā fiksēts, ka lielveikala "Sky&More" telpās SIA "Biļešu paradīze" kasē esoša persona, iespējams darbinieces klātbūtnē, no atvilknes paņem vairākas biļetes. No video rodas priekšstats, ka persona ir iespējams ļaunprātīgi izmantojusi dienesta stāvokli un ieguvusi Svētku biļetes apejot noteikto biļešu tirdzniecības kārtību. Šodien plkst.10 Latvijas Nacionālais kultūras centra telpās notiks preses konference, kurā svētku rīkotāji un "Biļešu Paradīze" sniegs sabiedrībai skaidrojumu par pakalpojuma izpildi un tā trūkumiem. Preses konferencē piedalīsies arī informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" pārstāvji.

Šodien digitālā mārketinga aģentūra "iMarketings.lv" prezentēs pētījumu par Latvijas iedzīvotāju iepirkšanās paradumiem internetā. Pētījuma laikā skaidrots, kas svarīgs Latvijas iedzīvotājam, iepērkoties internetā, kādas ir populārākās produktu grupas un iepirkumu summas Latvijas un ārzemju interneta veikalos, kā arī kādi ir nākotnes iepirkšanās plāni Latvijas iedzīvotāju vidū. Pētījumu šā gada janvārī un februārī veica "iMarketings.lv" un Latvijas Universitāte sadarbībā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru (LTRK). Pētījuma laikā kopumā aptaujāti vairāk nekā 2 tūkstoši 500 respondentu.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis kopā ar Latvijas Lielo pilsētu asociācijas pārstāvjiem ir devies vizītē uz Briseli. Tās laikā asociācijas pārstāvjiem paredzētas vairākas tikšanās, kā arī diskusijas par Eiropas Savienības finansēm pēc 2020.gada un Kohēzijas politikas turpmāko nozīmi Eiropas Savienības budžetā.

Šodien pulksten divos dienā Jēkabpils pilsētas pašvaldībā domes priekšsēdētāja vietniece sociālos jautājumos Līga Kļaviņa uz darba sanāksmi aicinājusi pilsētas izglītības iestāžu vadītājus, lai runātu par izglītības iestāžu koncepcijas izstrādi. Savukārt plkst.15.30 Jēkabpils pilsētas pašvaldībā Līgas Kļaviņas vadībā notiks darba grupas sanāksme par bērnu ēdināšanu pilsētas pirmsskolas izglītības iestādēs.

Šodien plkst.17.30 Krustpils kultūras namā notiks kārtējā senioru deju nodarbība. Jau ziņots, lai Jēkabpils senioriem dotu iespēju uzlabot savu fizisko un emocionālo labsajūtu, no janvāra janvārī Krustpils kultūras namā ir uzsākts nu jau otrais deju nodarbību cikls, kas piemērots vecāka gada gājuma vīriešiem un sievietēm – “Ar deju uz veselību”.

Un vēl

No šodienas Jēkaba Graubiņa Līvānu Mūzikas un mākslas skolas izstāžu namā var vērot Mākslas zinātņu institūtā studējošo gleznu izstādi „Es esmu…”. Izstādes ekspozīcijā apvienoti gan profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmas “Dizains” 4. kursā studējošo, gan 2016. gada absolventu gleznotie 28 pašportreti dažādās tehnikās: eļļas, akrila un jauktajā jeb autortehnikā. Poparta, sirreālisma, fovisma stilistikas ietekmē radītajos darbos to autori droši un radoši interpretē savas personības pasauli mākslas tēlā un valodā, ne tikai vizualizējot skatītājam vēstījumu par sevi šajā laika un telpas nogrieznī, bet arī meklējot subjektīvas atbildes uz jautājumu, kas es esmu? Izstāde “Es esmu…” būs apskatāma līdz 6. aprīlim.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils domes izsludinātajam konkursam uz Izglītības pārvaldes vadītāja amatu pieteikušies četri pretendenti; Valsts iestādēm ierobežotas tiesības saukt pie atbildības dziesmu svētku biļešu pārpircējus; un Krievijas komanda "Toros" nedēļas nogalē Jēkabpilī uzvarēja pasaules klubu čempionātā galda hokejā.

Ceturtdien, 8.martā plānots parakstīt iepirkuma līgumu par Jēkabpils multifunkcionālās sporta halles būvprojekta izstrādi, būvniecību un autoruzraudzības veikšanu. Līgums tiks parakstīts starp Jēkabpils pilsētas pašvaldību un juridisko personu apvienību, kurā apvienojušies trīs uzņēmumi: AS "Panevežio statybos tresats", SIA "ARMS Group" un SIA "LC Būve". Līguma pilnā summa - 13,1 miljoni eiro, kopā ar pievienotās vērtības nodokli. Projektu plānots realizēt nedaudz ilgāk nekā divos gados. Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis uzskata, ka multifunkcionālās halle celtniecība būs liels solis Jēkabpils attīstībā un ieguldījums pilsētas nākotnē. Multifunkcionālā sporta hallē varēs nodrošināt starptautiska mēroga sacensību rīkošanu. Tā būs arī lieliska treniņbāze Jēkabpils profesionālajām volejbola un basketbola klubiem "Lūši" un "Jēkabpils". Tāpat to varēs izmantot Jēkabpils un tuvējās apkārtnes iedzīvotāji. Jēkabpils līdz šim bija teju vienīgā lielā pilsēta Latvijā, kurā šādas halles nebija.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība izsludinātajam konkursam uz Izglītības pārvaldes vadītāja amatu pieteikušies četri pretendenti, aģentūru LETA noskaidroja Jēkabpils pilsētas pašvaldībā. Izvērtēt pretendentus plānots nākamnedēļ. Jēkabpils Izglītības pārvaldes vadītāja amata pretendentiem jābūt akadēmiskajai izglītībai vai otrā līmeņa profesionālajai augstākajai izglītībai, vismaz triju gadu darba pieredzei izglītības jomā vai izglītības vadības darbā, spējīgam pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību, motivēt darbiniekus un vadīt komandu, ar valsts valodas zināšanām augstākajā līmenī un vismaz vēl vienas Eiropas Savienības oficiālās valodas zināšanām vidējā līmenī. Jau ziņots, ka konkurss uz Jēkabpils Izglītības pārvaldes vadītāja amatu izsludināts, jo līdzšinējā Izglītības nodaļas vadītāja Līga Kļaviņa jau ilgāku laiku pilda Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieka pienākumus.

Turpinām ziņas

Normatīvie akti atļauj privātpersonām pārdot sev piederošas 26.to Vispārējo latviešu Dziesmu un 16.to Deju svētku pasākumu biļetes, taču likums aizliedz to darīt nolūkā gūt peļņu, nereģistrējot komercdarbību, informē Valsts ieņēmumu dienestā (VID). Situācijā, kad fiziskā persona iegādājas pasākuma ieejas biļetes ar nolūku gūt peļņu, tā jau ir viena no saimnieciskās darbības pazīmēm, norāda VID. Lai personai būtu tiesības nodarboties ar biļešu tirdzniecību, tai būtu pienākums vispirms reģistrēt saimniecisko darbību VID vai reģistrēties kā komersantam Uzņēmumu reģistrā un tad piedalīties iepirkuma procedūrā atbilstoši Publisko iepirkumu likumam.
Kā ziņots, Nacionālais kultūras centrs (NKC) ar diviem iesniegumiem vērsies Valsts policijā saistībā ar iespējamiem likumpārkāpumiem un nepilnībām Dziesmu un deju svētku biļešu tirdzniecības procesā. Viens no iesniegumiem ir par faktu, ka sludinājumu portālos tiek piedāvāts iegādāties biļetes uz svētku pasākumiem. Savukārt otrs iesniegums ir par aculiecinieka video, kurā 2018.gada 3.martā fiksēts, ka lielveikala "Sky&More" telpās SIA "Biļešu paradīze" kasē esoša persona, iespējams, darbinieces klātbūtnē, no atvilktnes paņem vairākas biļetes.

Iekšējās drošības birojs (IDB) lūdzis Kurzemes tiesas apgabala prokuratūrai apsūdzēt policijas amatpersonu par bezdarbību piecgadīgā Ivana Berladina meklēšanā. Izmeklēšanā noskaidrots, ka Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes amatpersona pērn 2.jūlijā, dienu pēc zēna pazušanas, pildot amata pienākumus, telefoniski bija saņēmusi vairākus zvanus par Ivana iespējamo atrašanās vietu. Konkrēti tika saņemts viens zvans par to, ka Ivanam līdzīgs zēns aizbraucis līdz maršruta galapunktam Dubeņos. Minētā informācija netika nodota tālāk amatpersonām, kuras īstenoja zēna meklēšanu. Tādējādi informācija par iespējamo zēna atrašanos Grobiņas novada Dubeņos netika pārbaudīta uzreiz pērn 2.jūlijā. Meklēšanas pasākumi Grobiņas novada Dubeņos un apkārtējā teritorijā tika uzsākti tikai 9.jūlijā, kur 11.jūlijā zēns tika atrasts miris. Krimināllikums par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas paredz brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu. Jau ziņots, ka aizdomās turētā policijas darbiniece no dienesta Valsts policijā ir atbrīvota.

Un vēl

Krievijas komanda "Toros" nedēļas nogalē Jēkabpilī uzvarēja pasaules klubu čempionātā galda hokejā, kurā otro vietu ieņēma Latvijas kluba "Laimīte" pirmā komanda. Ceturtdaļfinālā "Toros" ar 8-3 uzvarēja citu Krievijas komandu "NiKi", pusfinālā ar 8-7 pārspēja Ukrainas vienību "Lisovi Haschi", bet finālā ar 8-6 pieveica "Laimīte 1" spēlētājus. Tikmēr otrās vietas ieguvēji "Laimīte 1", kuras rindās spēlēja titulētais Edgars Caics, kā arī Sandris Kristaps Lagzdiņš, Raivis Miglinieks, Atis Sīlis un zviedrs Frēdriks Hansons, izslēgšanas spēlēs vispirms ar 11-3 sagrāva "Ventspils" pirmo komandu, bet pusfinālā ar 8-5 pieveica Krievijas klubu "Legion", kas vēlāk tika pie trešās vietas, mazajā finālā ar 8-6 uzvarot "Lisovi Haschi". Sacensībās piedalījās 23 komandas no Latvijas, Krievijas, Ukrainas, Lietuvas un Igaunijas.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:Lielbritānijā aizdomas par mēģinājumu noindēt bijušo Krievijas dubultaģentu; Izglītības ministrijai uzdod nedēļas laikā kliedēt mītus par sešgadnieku skolas gaitu sākumu; un Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu segmentā optimistu skaits nesteidz pieaugt.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbs pagājušajā gadā bija diezgan neuzkrītošs – biroja iekšienē darbs noritējis mierīgi un bez "redzamiem skandāliem". Sarežģītas korupcijas lietas birojs pērn nav atklājis, Latvijas Radio atzinis domnīcas "Providus" korupcijas pētnieks Valts Kalniņš. KNAB pagājušā gadā sācis 30 kriminālprocesus, kas ir par 11 lietām vairāk nekā gadu iepriekš. KNAB pagājušā gada darba rezultātus šodien vērtē Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas sēdē. "Providus" pētnieks uzskata, ka KNAB darbība pērn bijusi visai neuzkrītoša. Tas, pēc Kalniņa domām, liecina par to, ka KNAB spēja atklāt sarežģītas korupcijas lietas "vēl nav tik augsta". "Providus" pētnieks arī atzīmēja, ka Jēkabs Straume KNAB vadībā ir tikai pusgadu un nebūtu pareizi gaidīt kādus "fantastiskus rezultātus korupcijas atklāšanā".

Lielbritānijas pilsētas Solsberi slimnīcā nogādāts bijušais Krievijas izlūkdienestu virsnieks Sergejs Skripaļs. Viņš saindējies ar nezināmas izcelsmes vielu. Lielbritānijas mediji ziņo, ka vietējās slimnīcas intensīvās aprūpes nodaļā nogādāts 66 gadus vecais Sergejs Skripaļs un kāda 33 gadus veca sieviete. Viņi svētdien apmeklēja iepirkšanās centru Solsberi un zaudēja samaņu. Raidorganizācija BBC vēsta, ka centru bloķēja policijas vienības, un eksperti aizsargtērpos veica notikumu vietas dezinfekciju. Kārtības sargi pārmeklējuši arī Skripaļa dzīvesvietu. Žurnālisti norāda, ka incidents atgādina Kremļa kritiķa Aleksandra Ļitviņenko noindēšanu ar radioaktīvo poloniju 2006.gadā Lielbritānijas galvaspilsētā Londonā. Krievijas izlūkdienestu pulkvedim Skripaļam 2006.gadā Krievijā tika piespriests 13 gadu cietumsods par spiegošanu Lielbritānijas labā, bet 2010.gadā viņu apmainīja pret kādu Amerikas Savienotajās Valstīs aizturētu Krievijas aģentu.

Turpinām ziņas

Izskatot Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumu par skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma, Ministru kabineta komiteja (MKK) nolēma diskusijas par minēto jautājumu turpināt pēc divām nedēļām. Ministrija sola, ka plānotais 1.klasē apgūstamais mācību saturs un metodika tiks veidota atbilstoši bērnu vecumposmu īpatnībām sešu gadu vecumā apgūstamajam, un netiek paredzēts, ka sešu gadus vecajiem bērniem būs jāapgūst tas, ko pašlaik mācās septiņus gadus vecie bērni. Tāpat ministrija uzsvēra, ka vecākiem joprojām tiktu saglabāta iespēja savus bērnus skolā sūtīt arī septiņu gadu vecumā. Arī turpmāk saskaņā ar vecāku vēlmēm un ģimenes ārsta vai psihologa atzinumu pirmsskolas izglītības programmas apguvi varēs pagarināt par vienu gadu. Likumprojektu grozījumi gan paredz, ka turpmāk pamatizglītības apguvi nevarēs sākt no astoņu gadu vecuma. Komitejas sēdes laikā tika secināts, ka vēl jādod laiks, lai ministrija varētu sadarbības partneriem skaidrot reformas būtību un kliedēt mītus par sešgadnieku skolas gaitu sākumu. Līdz ar to jautājumu paredzēts turpināt skatīt 19.marta sēdē, savukārt valdības darbakārtībā tas, iespējams, varētu nonākt jau nākamajā dienā, 20.martā.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) darba tiesību un darba aizsardzības speciālisti šodien Jēkabpilī sniedz konsultācijas darbiniekiem un izglīto Jēkabpils Agrobiznesa koledžas audzēkņus. Uz tikšanos ieradušies arī Jēkabpils arodbiedrību biedri. Arodbiedrību savienības darba tiesību konsultants Kaspars Rācenājs Jēkabpils arodbiedrību biedrus informē par darba tiesību aktualitātēm, plānotajiem grozījumiem Darba likumā, kā arī sniegs konsultācijas par Darba likuma praktisku piemērošanu, atbildot uz konkrētiem jautājumiem par darba tiesisko attiecību problēmsituācijām. Savukārt darba aizsardzības konsultants Mārtiņš Pužuls jēkabpiliešus informē par darba vides riska novērtējumu, darbinieku iesaisti darba vides iekšējās uzraudzības procesos un konsultē par aktuāliem darba aizsardzības jautājumiem, īpaši uzsverot procedūru, kā cilvēki nonāk pie atzinuma par arodslimību. Vienlaikus Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības darba tiesību un darba aizsardzības konsultanti tiksies ar Jēkabpils Agrobiznesa koledžas audzēkņiem, lai informētu topošos darba ņēmējus par aktuālo darba tiesību un darba aizsardzības jomā, kā arī lai skolēni veiksmīgāk sagatavotos konkursam "Profs".

Un vēl

Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) segmentā optimistu skaits, kas šogad prognozē būtisku apgrozījuma pieaugumu savam biznesam, pagaidām nesteidz pieaugt, par spīti pesimistiski noskaņoto uzņēmumu skaita sarukumam, liecina "SEB Banka" Baltijas biznesa pārskata aptauja. Kaut arī izvadītā gada ekonomiskā izaugsme visās trīs Baltijas valstīs pārspēja iepriekš izteiktās prognozes, un eksperti pauduši pārliecību, ka arī 2018. un 2019.gadā pozitīvās tendences saglabās virsroku, aptaujas dati liecina, ka 9% aptaujāto Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu sagaida, ka to apgrozījums šogad pieaugs par vairāk nekā 15%. Gadu iepriekš šādas prognozes bija 8% uzņēmumu. Savukārt apgrozījuma samazinājumu šogad sagaida 23% Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu. Gadu iepriekš minēto atbildi sniedza 26% aptaujāto. Līdzīgas tendences vērojamas arī kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā, kur apgrozījuma pieaugumu šogad plāno 13% uzņēmumu.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Februārī reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā sasniedzis 7,1%; Automašīnu "Audi" un "GAZ" frontāla sadursmē Riebiņu novadā bojā gājusi maza meitenīte; un Statistika liecina, ka Eiropā ir vairāk sieviešu nekā vīriešu.

Februārī reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā sasniedzis 7,1%, kas ir par 0,1 procentpunktu vairāk nekā pagājušā gada janvārī. Nodarbinātības valsts aģentūras vadītāja Evita Simsone informē, ka Latvijā ir novērota tendence bezdarba līmenim samazināties, kam par iemeslu ir augošā ekonomika. Viņa piebilda, ka ne tikai nodarbinātības dienesta, bet arī Ekonomikas ministrijas informācija liecina, ka nodarbinātība valstī pieaug un tā ir ļoti pozitīva tendence. Viņa tāpat prognozē, ka marta mēnesī bezdarba līmenis varētu sākt kristiem, kam par iemeslu kalpos vairāki apstākļi. Lielākais bezdarba līmeņa palielinājums vērojams Kurzemes reģionā, kur reģistrētā bezdarba līmenis janvāra beigās pieaudzis līdz 8,1%, kas ir par 0,4 procentpunktiem vairāk nekā mēnesi iepriekš. Tikpat lielā apmērā pieaudzis arī bezdarbs Zemgalē, kur janvāra beigās bezdarbs sasniedza 6,9%. Vidzemē bezdarbs pieaudzis par 0,3 procentpunktiem, proti, šajā reģionā bezdarba līmenis pieaudzis līdz 7,8%. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis decembrī bija Rīgas reģionā – 4,4%, bet augstākais Latgales reģionā – 16%.

Pagājušajā gadā būtiski ir pieaudzis nacionālo preču zīmju pieteikumu skaits, sasniedzot tūkstoš 798 pieteikumus. Kopumā vērojams pieaugums pieteiktajām preču zīmēm gan nacionālajā, gan arī starptautiskajā procedūrā. Patentu valdes pērnā gada statistikas dati liecina, ka 2017.gadā ir būtiski pieaudzis kopējais pieteikto preču zīmju skaits, sasniedzot 3 tūkstoši 203 pieteikumus, kas ir par 26% vairāk nekā 2016.gadā. Lielāko daļu jeb 56% no kopējā preču zīmju pieteikumu skaita veido pieteikumi nacionālajā procedūrā. Par 28% ir pieaudzis arī reģistrēto preču zīmju kopskaits, starp kurām 41,1% ir Latvijas izcelsmes preču zīmes. Tas liecina par to, ka uzņēmēji arvien vairāk novērtē priekšrocības, ko sniedz preču zīmju reģistrācija, iegūstot papildu aizsardzību saviem produktiem un pakalpojumiem.

Turpinām ziņas

Automašīnu "Audi" un "GAZ" frontāla sadursmes rezultātā Riebiņu novada Stabulnieku pagastā bojā gājusi četrus gadus veca meitenīte. Dažādas traumas ceļu satiksmes negadījumā guva un medicīnas iestādē tika nogādāts arī automašīnas "Audi" vadītājs. Ceļu satiksmes negadījums notika vakar no rīta. Pēc sākotnējas informācijas, bērns automašīnā "Audi" atradies uz priekšēja pasažieru sēdekļa, nav bijis ievietots bērnu sēdeklītī, ka arī iespējams, nav bijis piesprādzēts. Ceļu satiksmes negadījuma brīdī minētajā ceļa posmā ir bijusi migla, kas varēja kļūt par vienu no iespējamajiem sadursmes cēloņiem. Saistībā ar notikušo ir sākts kriminālprocess un tiek skaidroti notikušā apstākļi. Kopumā aizvadītajā diennaktī valstī notikuši 80 ceļu satiksmes negadījumi. Bez viena bojā gājušā vēl deviņi cilvēki guvuši dažādas traumas. Starp cietušajiem ir arī četri gājēji vai velosipēdisti.

Neretas novadā reģistrētais meliorācijas sistēmu būvnieks SIA "C.I.K.A." pērn noturējis apgrozījumu 2016.gada līmenī un būtiski audzējis peļņu, liecina "Firmas.lv" informācija. Komersanta apgrozījums pērn bijis 206 tūkstoši 371 eiro, kas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir par 1% vairāk. Proti, 2016.gadā apgrozījums sasniedza 206 tūkstoši 257 eiro. Savukārt hidrotehnisko objektu būvnieka peļņa augusi no 813 eiro 2016.gadā līdz 17 tūkstoši 71 eiro pērn. Uzņēmuma vadība gada pārskatā norāda, ka klientu skaits pagājušajā gadā palicis nemainīgs. Savukārt šogad SIA "C.I.K.A." plāno iegādāties jaunu tehniku, dažādot sniegtos pakalpojumus, uzlabot remontzonu. Kredītu ņemšana pašlaik nav uzņēmuma plānos.

Un vēl

Ja salīdzinām Eiropas iedzīvotājus nevis pēc tautības, reliģiskās piederības vai izglītības, bet gan pēc dzimuma, tad Eiropa ir viens no tiem pasaules reģioniem, kur vairāk ir sieviešu. No 510 miljoniem Eiropas iedzīvotāju 2016.gadā 51% jeb 261 miljons ir dāmas. Savukārt vidējā pasaules iedzīvotāju attiecība ir 101 vīrietis pret 100 sievietēm. Īpaši izteikta vīriešu dominance iedzīvotāju skaitā ir Tuvo Austrumu, Āzijas un Ziemeļāfrikas valstīs. Savukārt Eiropas Savienībā ir otrādi - uz 100 vīriešiem vidēji ir 105 sievietes. Īpaši šajā ziņā izceļas Latvija, kur 2016.gadā uz 100 vīriešiem bija pat 118 sievietes. Visai līdzīga situācija ir arī mūsu kaimiņvalstīs – Lietuvā uz 100 vīriešiem ir 117 sievietes, bet Igaunijā – 113. Pasaules veselības organizācija norāda uz likumsakarību, ka daba ir tā iekārtojusi, ka lielāks nāves risks ir puišiem, nevis meitenēm, tādēļ parasti arī zēnu dzimst vairāk nekā meiteņu. Dabīgā attiecība esot 105 zēni uz katrām 100 jaundzimušajām meitenēm. Taču attīstītajās valstīs, kur ģimenēs dominē mazs bērnu skaits – bieži tikai viens vai divi – tiek izjaukta šī dabīgā likumsakarība un pretēji dabas likumiem meiteņu ir vairāk.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Nepilnu divu mēnešu laikā aukstums prasījis 18 cilvēku dzīvības, arī Jēkabpilī; Dziesmu un deju svētku biļetes pēc iegādes savā īpašumā nav saņēmuši 486 cilvēki un CSDD rindā varēs pieteikties attālināti.

Jēkabpils pilsētas dome ņems Valsts kasē 750 tūkstoši eiro aizņēmumu projekta priekšfinansēšanai, Jēkabpils Daugavas kreisā krasta degradēto teritoriju atjaunošanu un publiskās infrastruktūras uzlabošanu uzņēmējdarbības attīstībai. Aizņēmumu atmaksas termiņš - 15 gadi. Projektā “Jēkabpils Daugavas kreisā krasta degradēto teritoriju atjaunošana un publiskās infrastruktūras uzlabošana uzņēmējdarbības attīstībai” paredzēts sākt Pasta un Ausekļa ielu pārbūvi. Vērtēšanas komisijai projektu Jēkabpils pilsētas pašvaldība iesniedza 2016.gada 23.decembrī. Projekta ideja ir saskaņota Reģionālās attīstības koordinācijas padomē un patlaban norit projekta iesnieguma atkārtota vērtēšana. Provizoriskais projekta līguma slēgšanas laiks ar Centrālo finanšu un līguma aģentūru ir šī gada jūlijs.

No 15.janvāra līdz 1.martam Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrā nogādāti 18 miruši cilvēki, kuru nāves cēlonis bijusi ķermeņa atdzišana. Kopumā pagaidām aukstums prasījis 13 vīriešu un piecu sieviešu dzīvības. Vecākais no nosalušajiem ir kāds 76 gadus vecs vīrietis, kurš tika atrasts uz ielas Jēkabpilī. Viņš alkoholu nebija lietojis. Jaunākais cilvēks, kura nāve iestājusies no ķermeņa atdzišanas, ir kāda 33 gadus veca sieviete, kura atrasta telpās Rīgā. Arī šī sieviete nebija alkohola reibumā. Attiecīgajā periodā vislielākā alkohola koncentrācija asinīs reģistrēta kādam 62 gadus vecam vīrietim, kurš atrasts Viļakas novadā. Viņa alkohola koncentrācija asinīs bija 3,19 promiles. Kopumā no visiem mirušajiem seši cilvēki bija alkohola reibumā, bet par sešiem cilvēkiem vēl nav saņemti rezultāti.

Turpinām ziņas

Aizdomās par kukuļa pieprasīšanu un saņemšanu turētais Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs aicinājis Saeimas frakcijas tikties ar viņu, lai varētu atbildēt uz deputātu jautājumiem saistībā ar krimināllietu. Viņš šodien tikās ar "Saskaņas" Saeimas frakciju. Pēc šīs tikšanās Rimšēvičs negribēja plašāk atbildēt uz žurnālistu jautājumiem, norādot, ka viņam ieplānota tikšanās. Viņš teica, ka ir frakcijas, kas atsaukušās uz viņa lūgumu, tomēr pagaidām to nav izdarījušas visas frakcijas. Rimšēvičs nenosauca citas frakcijas, ar kurām jau sarunāta tikšanās. Šonedēļ Saeima plāno skatīt aicinājumu Rimšēvičam atkāpties no amata. Pat ja Saeima šādu lēmumu atbalstītu, tas nenozīmētu, ka Rimšēvičs zaudētu amatu. Saskaņā ar likumu Saeima var atbrīvot no amata centrālās bankas prezidentu tikai pēc viņa iesnieguma vai pēc notiesājoša sprieduma.
Jau vēstīts, ka Rimšēvičs tiek turēts aizdomās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklētā kriminālprocesā pēc Krimināllikuma 320.panta 4.daļas par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā.

26.to Vispārējo Dziesmu un 16.to deju svētku biļetes pēc iegādes savā īpašumā nav saņēmuši 486 cilvēki, taču SIA "Biļešu paradīze" līdzīpašnieks un vadītājs Ēriks Naļivaiko sola, ka tās citu pircēju rokās nav nonākušas. Naļivaiko preses konferencē skaidroja, ka 3.martā svētku biļešu tirdzniecības procesā "Biļešu paradīze" nav saņēmusi bankas apstiprinājumus par kopskaitā 486 pirkumiem. Tajā pašā laikā Naļivaiko solīja, ka šo klientu pirkumi nav nokļuvuši citu cilvēku rokās, un pēc "juridisko lietu sakārtošanas" šie cilvēki tiks pie savām biļetēm. Svētku sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva aģentūrai LETA norādīja, ka pašlaik pārdotas 87 tūkstoši 34 biļetes jeb 92% no kopējā biļešu skaita, sastādot aptuveni 2 096 292 eiro ieņēmumus. Pašlaik tirdzniecībā palikušas biļetes tikai uz diviem no kopskaitā 19 Dziesmu un deju svētku maksas pasākumiem - svētku sadziedāšanos un vokālsimfonisko koncertu "Arēnā Rīga".

Un vēl

Turpmāk Ceļu satiksmes drošības direkcijas kases rindā varēs pieteikties arī attālināti, vēsta direkcija. Mobilajā aplikācijā ir izveidota jauna sadaļa “Pieteikties rindā!”, kurā varēs saņemt kārtas numuriņu un pieteikties kases rindā attālināti. Paredzēts, ka, izvēloties sev vēlamo rindu, klientam taps zināms faktiskais rindas garums un aptuvenais gaidīšanas laiks. Klientam būs zināms arī savs kārtas numurs, kuru viņam būs iespēja atcelt. Sākotnējā šī iespēja būs pieejama tikai tehniskās apskates stacijā Rīgā, Antenas ielā 2, taču šis pakalpojums pakāpeniski tiks attīstīts un ieviests arī citās CSDD nodaļās un citiem pakalpojumiem. Rindā varēs pieteikties 30 minūtes pirms klientu apkalpošanas centra darba laika sākuma, līdz tā beigām.

Atstājiet komentāru