2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 14.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 14.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties:Šodien notiks šī gada pēdējā Jēkabpils pilsētas domes sēde; Jēkabpils Bērnu un jauniešu centrā Ziemas saulgriežu noskaņās norisināsies Bluķa vakars; un Līvānos notiks gaismas darbnīca, kurā gatavos gaismas objektu pilsētai, sagaidot Latvijas simtgadi.

Šodien notiks šī gada pēdējā Jēkabpils pilsētas domes sēde, kurā izskatīs 34 jautājumus. Deputāti lems par Nolikumu, kādā nevalstiskās organizācijas iesniedz projektus konkursam, ceļu un ielu fonda programmas apstiprināšanu, piedalīšanos pasākumā “Brīvības ielu stāsti republikas pilsētās”, projekta “Jēkabpils Daugavas kreisā krasta degradēto teritoriju atjaunošana un publiskās infrastruktūras uzlabošana uzņēmējdarbības attīstībai” finansiālo atbalstu un projekta “Stacionārās un ambulatorās veselības aprūpes infrastruktūras uzlabošana SIA „Jēkabpils reģionālā slimnīca”, uzlabojot kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību” finansiālo atbalstu, kā arī par citiem jautājumiem.

Šodien pulksten četros pēcpusdienā Jēkabpils domes sēžu zālē Jēkabpils jauniešu dome aicina pilsētas pašvaldības deputātus uz tikšanos, lai informētu par aktualitātēm, paveikto un plānotajiem pasākumiem 2018. gadā. Par to, kā šogad veicies Jēkabpils jauniešu domei un kādas ir nākotnes ieceres klausieties šodien arī Radio1 ēterā raidījumā “Atbild Jēkabpils pilsētas pašvaldība” saunā ar Jauniešu domes komunikāciju speciālisti Signi Šūmakeri un tehnisko direktoru Gvido Zaķēnu. Raidījums Radio1 ēterā skanēs pēc ziņām pulksten četros pēcpusdienā.

Turpinām ziņas

Šodien plkst.12.00 Jēkabpils Agrobiznesa koledžas dienesta viesnīcas konferenču zālē notiks tikšanās ar uztura speciālisti Ingu Pūci. Pasākumu finansē projektā “Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi Jēkabpilī”.

Savukārt pulksten pusčetros pēcpusdienā Jēkabpils Bērnu un jauniešu centrā Ziemas saulgriežu noskaņās norisināsies Bluķa vakars. Uz pasākumuaicina Bērnu un jauniešu centra kolektīvs. Ieeja pasākumā ir bez maksas. Bluķa vilkšana ir viena no Ziemassvētku centrālajām tradīcijām ar savu simboliku un jēgu. Ziemas saulgrieži ir pagrieziena punkts laika ritējumā, kad gada vistumšākajā brīdī atgriežas gaisma – Saule. Svētkus, kurus latvieši sauc par Bluķa vakaru, atzīmējušas un svētījušas arī citas tautas Eiropā, tā ir ļoti sena un būtiska tradīcija, kura līdz mūsdienām ir saglabājusi savu nozīmību un aktualitāti – sadedzinot veco, atbrīvojam ceļu jaunajam. Ar Bluķa vakaru beidzas iepriekšējais un sākas jaunais Saules gads.

Un vēl

Šodien no pulksten vienpadsmitiem līdz vieniem dienā Līvānu novada Stikla kausēšanas darbnīcā "Stikls no Līvāniem" notiks radošās darbnīcas. Tajās gatavos kopīgu gaismas objektu, kā dāvanu savai pilsētai, sagaidot Latvijas simtgadi. Jau ziņots, ka ir uzsākts Radošās apvienības "Perspektīva" organizēts un valsts kultūrkapitāla fonda, kā arī Latgales Attīstības aģentūras atbalstīts, izstāžu un radošo darbnīcu cikls "Gaismas laiks" vairākās Latgales pilsētās. Šobrīd izstāde par gaismas tēmu, kurā redzami Ingas Salmiņas stikla kausējumi un Jāņa Ziemeļa kokgriezumi, apskatāma Balvu novada muzejā. Līvānos izstāde plānota nākamā gadajūnijā Latgales Mākslas un amatniecības centrā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts prezidenta kancelejā darbu sācis padomnieks stratēģiskās attīstības jautājumos; Aizdomās par zādzībām un bruņotu laupīšanu Preiļos aizturēts noziedzīgs grupējums; un Šodien Aknīstes novadā diskutēs par Asares pamatskolas ēkas turpmākās izmantošana iespējām

Eiropas Savienības migrācijas un patvēruma politikā atbildības un solidaritātes principiem jābūt nesaraujami saistītiem, liecina Ārlietu ministrijas izstrādātā Latvijas pozīcija, ko plānots paust šodien Eiropadomē. Šodien Eiropadomes darba kārtībā ir divi jautājumu bloki, proti, drošība un aizsardzība un sociālā dimensija, izglītība un kultūra. Valstu un valdību vadītāju darba kārtības ietvaros plānota diskusija arī par migrāciju, bet netiek paredzēta secinājumu pieņemšana. Saskaņā ar valstu un valdību vadītāju 19.oktobra secinājumiem, Eiropadomē plānota diskusija par migrāciju, taču secinājumus nav plānots pieņemt. Latvija atbalsta visus pasākumus, kas vērsti uz atgriešanas sistēmas efektivitātes uzlabošanu un pēc iespējas ātrāku to personu, kurām nav likumīga pamata uzturēties Eiropas Savienībā, atgriešanu viņu izcelsmes vai iepriekšējās mītnes valstīs.

Valsts prezidenta kanceleja darbā uz pusslodzi pieņēmusi padomnieku stratēģiskās attīstības jautājumos Zigurdu Zaķi. Kancelejā skaidroja, ka Valsts prezidenta padomnieka stratēģiskās attīstības jautājumos amata vieta tika izveidota 2017.maijā, un 2017.gada 30.augustā šajā amatā uz pusslodzi tika pieņemts Zaķis, kura atalgojums pirms nodokļu nomaksas ir tūkstots 711 eiro. Padomnieka pienākums ir sniegt viedokli un konsultācijas Valsts prezidentam un Valsts prezidenta kancelejai stratēģiskās attīstības jautājumos. Zigurda Zaķa Valsts ieņēmumu dienestā iesniegtās valsts amatpersonas deklarācijas dati liecina, ka viņam ir parādsaistības 12 tūkstoši 500 eiro apmērā, kā arī bezskaidrs naudas uzkrājumi 19 tūkstoši 93 eiro apmērā. Tāpat viņa īpašumā ir vieglā automašīna "Saab", dzīvoklis Rīgā un nekustamais īpašums Jēkabpilī, kā arī kopīpašumā esoša zeme Nīcas pagastā.

Turpinām ziņas

Valsts policija sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu izmeklēšanas rezultātā Jaunkalsnavā pieķērusi cilvēku grupu, kas SIA "Biodegviela" etilspirta ražotnē nodarbojusies ar nelegāla alkohola marķēšanu un izplatīšanu. Dcembra sākumā Valsts policijas Vidzemes reģiona Kriminālpolicijas biroja darbinieki aizturēja transportlīdzekli Madonas novada Kalsnavas pagasta Jaunkalsnavā, pie uzņēmuma SIA "Biodegviela" teritorijas. Tika konstatēts, ka automobilī bez jebkādiem komercdokumentiem tiek pārvadāti 700 litri spirta. Papildu kratīšanu laikā uzņēmuma teritorijā tika uzieti transportlīdzekļi, kuros tika konstatētas vairāk nekā 1,3 tonnas etilspirta un jau marķēti alkoholiski dzērieni, kas bija paredzēti nelegālai pārdošanai. Par noziedzīgo nodarījumu tika aizturēta sešu cilvēku noziedzīgā grupa, no kuriem pieci ir "Biodegvielas" darbinieki, tajā skaitā arī valdes loceklis. Uzņēmuma valdes loceklim sākotnēji tika piemērots apcietinājums ar iespēju iemaksāt drošības naudu 15 tūkstoši eiro apmērā. Šo naudu valdes loceklis jau samaksājis, līdz ar ko, viņam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Arī pārējām piecām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Aizdomās par vairāku zādzību izdarīšanu un bruņotu laupīšanu Preiļu apkaimē policija aizturējusi trīs 1988., 1998. un 1999.gadā dzimušus iepriekš likumsargu redzeslokā nonākušus vīriešus. Latgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Ksenija Belova Radio1 informēja, ka laika posmā no 2017.gada novembra vidus līdz šī gada decembra sākumam Preiļu policijas iecirknī tika saņemti vairāki iesniegumi par to, ka nenoskaidrotas personas, iekļūstot viņiem nepiederošos īpašumos, ir nozagušas dažādus elektroinstrumentus un citas sadzīves mantas. Tika saņemta informācija arī no dažādām tirdzniecības vietām par vairākiem zādzību mēģinājumiem un vienu bruņotas laupīšanas mēģinājumu. Kopumā Preiļu, Riebiņu un Vārkavas novados reģistrēts viens bruņotas laupīšanas mēģinājums un vairāk nekā 15 zādzības un zādzību mēģinājumi. Saistībā ar notikušo ierosināti 13 kriminālprocesi. Nozagtās mantas ļaundari mēģinājuši nelikumīgi pārdot, taču, veicot operatīvās un izmeklēšanas darbības, likumsargiem izdevies lielāko mantu daļu atgūt un tuvākajā laikā tās tiks nodotas to likumīgajiem īpašniekiem. Pašlaik policija turpina izmeklēšanu, kā arī veic nepieciešamās darbības, lai noskaidrotu un atgūtu arī pārējās nozagtās mantas.

Un vēl

Šodien Aknīstes novadā notiks tikšanās ar iedzīvotājiem, lai diskutētu par Asares pamatskolas ēkas turpmākās izmantošana iespējām. Patlaban Aknīstes novadā sāktas sarunas par Asares pamatskolas likvidāciju, ir bijušas tikšanās ar skolas darbiniekiem un audzēkņu vecākiem. Astoņās klasēs minētajā mācību iestādē patlaban izglītojas 18 apmācāmie, 1.klasē nav neviena skolēna. Nākamgad mācības Asares pamatskolas 1.klasē varētu sākt aptuveni divi skolēni. Skolas likvidācijas gadījumā skolēni varētu turpināt mācības tuvējā Aknīstes vidusskolā vai arī Jēkabpils novada teritorijā esošajā Rubeņu pamatskolā. Asares pamatskolā nodarbināto personu skaits, kam tā būtu pamata darba vieta, neesot liels, paskaidroja pašvaldībā.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:Eiropas Parlaments atbalsta “Brexit” sarunu nākamās fāzes sākšanu; Mazo lauku saimniecību attīstību kavē ražošanas resursu nepieejamība; un Lielvārdes pašvaldība maina deputātu dalījumu pastāvīgajās komitejās.

Eiropas Parlaments vakar balsojumā atbalstīja “Brexit” sarunu nākamās fāzes sākšanu, secinot, ka līdzšinējās sarunās ir panākts pietiekams progress. Londona un Brisele pirms dažām dienām panāca vienošanos par izstāšanās nosacījumiem attiecībā uz trim pamatjautājumiem: pilsoņu tiesībām, izstāšanās rēķinu un Ziemeļīrijas robežu. Eiropas Komisijas “Brexit” sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē eiroparlamentāriešiem teica, ka sarunu nākamā fāze koncentrēsies uz „īsu un noteiktu” pārejas periodu un sākotnējām diskusijām par nākotnes attiecībām.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs nosūtījis Ģenerālprokuratūrai krimināllietas materiālus, rosinot sākt kriminālvajāšanu pret sešām personām par dokumentu viltošanu saistībā ar seguma atjaunošanu Rīgā, Krišjāņa Barona ielā. Krimināllietā izmeklētājs lūdzis prokuroru piemērot arī piespiedu ietekmēšanas līdzekļus divām juridiskām personām, lai sauktu tās pie kriminālatbildības. KNAB norāda, ka šajā krimināllietā aizdomās turēto personu vidū ir divas Rīgas domes Satiksmes departamenta amatpersonas.

Jau ziņots, ka KNAB šo kriminālprocesu ierosināja 2016.gada oktobrī. Toreiz KNAB paziņoja, ka iegūtie pierādījumi dod pietiekamu pamatu uzskatīt, ka Satiksmes departamenta rīkotajā iepirkumā Barona ielas seguma atjaunošanai valsts amatpersona veikusi dienesta viltojumu. Krimināllikums par dokumenta viltošanu vai par viltota dokumenta izsniegšanu vai izmantošanu paredz brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Turpinām ziņas

Mazo lauku saimniecību attīstību kavē ražošanas resursu nepieejamība, neskaidrība par valsts atbalsta politiku, kā arī grūtības piesaistīt finanšu resursus, secināts Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra veiktajā pētījumā par mazo lauksaimnieku reālajām vajadzībām un saimnieku kopējo noskaņojumu. Uz jautājumu, kādi apstākļi vai šķēršļi līdz šim traucējuši vai varētu traucēt nākotnē īstenot saimniecības attīstības plānus, 27% norādījuši uz neskaidrību par nākotni kopumā, kamēr 20% - uz ražošanas resursu trūkumu, bet 19% - grūtībām piesaistīt finanšu resursus. Par spīti tam, 69% saimniecību plāno piesaistīt ārējos finanšu līdzekļus saimniecības attīstībai, un pārsvarā tas ir jaunas tehnikas (40%) un zemes (20%) iegādei. Tikmēr 39% aptaujāto atzīst, ka saimnieciskās darbības attīstībai pietrūkst ne vien ražošanas resursu, bet ir arī grūtības finansējuma piesaistē investīciju veikšanai.

Valstī ir jāizstrādā ilgtermiņa pašvaldību sistēmas attīstības pamatnostādnes, paredzot tādu strukturālo politiku, lai izveidotu ekonomiski līdzvērtīgas un uz pašizaugsmi orientētas pašvaldības, diskusiju dokumentā "Racionāla pašvaldība" uzsver Valsts kontrole. Veicot situācijas sākotnējo novērtējumu, Valsts kontrole konstatēja, ka vienlaikus tiek attīstīti un atbalstīti dažādi pašvaldību sistēmas uzbūves konceptuālie modeļi, kas rada arvien lielākas atšķirības pašvaldību spējā īstenot vietējo iedzīvotāju pieprasītos pakalpojumus, kā arī apmierināt visas valsts vajadzības. Valsts kontrole norāda, ka pašvaldību atšķirībām palielinoties, var izveidoties "vairāku ātrumu" pašvaldību struktūra ar dažādu saimniecisko intensitāti un potenciālu, tātad - ar dažādām iespējām. Šāds process neizbēgami ierobežos vienotu valsts rīcībpolitiku īstenošanas iespējas ikvienā politikas jomā, jo atšķirīgas situācijas pieprasīs izņēmumu gadījumus. Lai panāktu vienveidīgu, efektīvāku un kvalitatīvāku rīcībpolitiku ieviešanu, Valsts kontrole uzskata, ka ir būtiski jāsamazina pašvaldību atšķirības.

Un vēl

Lielvārdes novada domes ārkārtas sēdē mainīts deputātu dalījumu pastāvīgajās komitejās. Nolemts arī vērsties pie Saeimas ar lūgumu kā likumdevējam skaidrot likumu, kas regulē deputātu sadalījumu pastāvīgajās komitejās. Pēc pārdalījuma pieciem "Latvijas Zemnieku savienības" deputātiem ir vienpadsmit vietas, trim "Reģionu alianses" pārstāvjiem – piecas vietas, kas katrai partijai ir par vienu vietu mazāk nekā iepriekš. Savukārt trīs "Vienotības" deputāti ir ieguvuši vēl divas vietas pastāvīgajās komitejās, līdz ar to tagad viņiem ir piecas vietas. Vienu vietu klāt divām jau esošajām ieguvuši arī abi "Vidzemes partijas" deputāti, bet vienīgais "Kristīgi demokrātiskās savienības" pārstāvis zaudējis otru vietu komitejās. Vienīgi "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai/LNNK" deputātei aizvien ir divas vietas pastāvīgajās komitejās.

Jau vēstīts, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards parakstījis rīkojumu, ar kuru atcelts Lielvārdes novada domes lēmums par pastāvīgo komiteju izveidošanu. Pašvaldību lietu ministrija jau vairākkārt Lielvārdes novada domei aizrādījusi par lēmuma neatbilstību likumam "Par pašvaldībām", uzsverot, ka demokrātija ir viens no valsts pamatprincipiem, kas tāpat kā likums, ir jāievēro arī pašvaldībām. Šī principa pārkāpšana ir necieņas izrādīšana pret vēlētājiem.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Iedzīvotāju reģistru pēc diviem gadiem nomainīs Fizisko personu reģistrs; Nākamgad gandrīz katrs otrais darba devējs plāno pieņemt darbā vismaz vienu jaunu darbinieku; un Gandrīz puse jeb 47,8% Latvijas iedzīvotāju ir gatavi eksperimentēt un mēģināt jaunas receptes ēdienu pagatavošanā.

No 2020.gada 1.jūlija Latvijā darbosies Fizisko personu reģistrs, kas aizstās pašreizējo Iedzīvotāju reģistru. Jaunais reģistrs taps uz pašreizējā reģistra bāzes, un tajā būs plašāks ierakstāmo subjektu loks, paredz Fizisko personu reģistra likumprojekts, kuru Saeima šodien pieņēma galīgajā lasījumā, informēja Saeimas Preses dienests. informācijas sistēmu. Jaunajā reģistrā tiks iekļauti arī ārvalstnieki, kuri Latvijā, piemēram, iegādājas nekustamos īpašumus vai pērk uzņēmumus. Patlaban ir apgrūtināta valsts reģistru savietošana un ārzemnieku identitātes pārbaude, kā arī ierobežotas iespējas ārzemniekiem Latvijā iegūt elektronisko parakstu un sazināties ar valsts iestādēm elektroniski. Jaunā likuma mērķis ir noteikt, kā Latvijā darbojas vienota fizisko personu uzskaites sistēma.

Šodien Daugavpilī sākās 6,5 miljonus eiro vērtā Smiltenes ielas divlīmeņu pārvada būvniecība. Ceļu pārvads taps Kohēzijas fonda atbalstītajā projektā "Smiltenes ielas divlīmeņu pārvada ar pievadiem būvniecība līdz Smilšu un Kauņu ielu krustojumam, Daugavpilī". Līdz ar jaunā ceļu pārvada būvniecību lieli darbi sāksiesSmiltenes un Malu ielās. Sakarā ar šiem darbiem paredzēti būtiski satiksmes ierobežojumi. Objektu būvēs piegādātāju apvienības "T un KT", kas veido SIA "Tilts" (vadošais uzņēmums) un AS "Kauno tiltai", kas uzvarēja konkursā.

Turpinām ziņas

Latvijā šogad oktobrī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn bija mazākais rūpniecības produkcijas apmēra pieaugums Eiropas Savienībā (ES), liecina vakar publiskotie Eiropas Savienības statistikas pārvaldes Eurostat dati, kas apkopoti par 24 dalībvalstīm. Latvijā rūpniecības produkcijas izlaide oktobrī bija par 0,3% lielāka nekā šajā mēnesī 2016.gadā. No ES dalībvalstīm, par kurām ir pieejami dati, straujākais pieaugums bijis Īrijā (+13,4%), kurai seko Slovēnija (+10,7%), Polija (+10%) un Rumānija (+9,1%). Lietuvā rūpniecības produkcijas izlaide šajā periodā pieaugusi par 3,6%, bet Igaunijā – par 6,2%. Kopumā rūpnieciskās ražošanas kāpums gada laikā reģistrēts 21 ES dalībvalstī, par kurām ir pieejami dati, bet samazinājums fiksēts Nīderlandē (-0,4%), Maltā (-1,4%) un Dānijā (-2,3%).

Nākamgad gandrīz katrs otrais darba devējs jeb 46%, plāno pieņemt darbā vismaz vienu jaunu darbinieku, secināts vadošā interneta personāla atlases uzņēmuma CV-Online Latvia veiktajā aptaujā. Salīdzinot ar pagājušā gada aptaujas rezultātiem par 10% ir pieaudzis to darba devēju skaits, kas iecerējuši savu komandu palielināt ar vismaz vienu jaunu darbinieku, bet par 8% ir samazinājies uzņēmumu skaits, kuri plānojuši vismaz vienu darbinieku atlaist. Šī gada aptaujas rezultāti parāda, ka pieaug darba devēju skaits, kuri plāno palielināt savu personālu, taču salīdzinoši ar iepriekšējo gadu viena uzņēmuma ietvaros ir plānotas mazāk brīvās vakances. Nākamā gada laikā darba devēji lielākoties ir iecerējuši pieņemt darbā līdz diviem jauniem darbiniekiem. Savukārt vairāk nekā divus jaunus darbiniekus pieņemt darbā ieplānojuši aptuveni 60% uzņēmumu, kas ir par 10% mazāk nekā pērn. Katru gadu arī pieaug to uzņēmēju skaits, kuri atzīst, ka jaunu, atbilstošu darbinieku atrašana kļūst sarežģītāka un laikietilpīgāka.

Un vēl

Gandrīz puse jeb 47,8% Latvijas iedzīvotāju ir gatavi eksperimentēt un mēģināt jaunas receptes ēdienu pagatavošanā, liecina gaļas pārstrādes uzņēmuma "Forevers" interneta platformās veiktā aptauja par ēst gatavošanas paradumiem Latvijā. Turpretī 28,5% maltīti gatavo pēc pārbaudītām receptēm un izvēlas tradicionālus ēdienus. Tikmēr 20,1% izvēlas ēdienus, kuru pagatavošanā tiek patērēts relatīvi maz laika. Pārliecinošs vairākums jeb 98% aptaujāto ēdienu gatavo mājās. Lielākā daļa to gatavo gandrīz katru dienu, savukārt tikai 6,2% respondentu gatavo brīvdienās un retāk. Vairākums aptaujāto - 67,2% - dod priekšroku gaļas ēdieniem, pagatavojot to gandrīz katru dienu. Mazāk nekā 20% gaļu pagatavo tikai brīvdienās un retāk, piemēram, svētku reizēs. Saskaņā ar aptaujas datiem 65,3% respondenti visaugstāk novērtē garšīgu un kvalitatīvu ēdienu, savukārt 23,1% aptaujas dalībnieku ir būtiska ātra un ērta maltīte. Vairāk nekā puse jeb 60,1% respondentu kā svarīgākās īpašības, kas tiek piešķirtas ēdieniem, ir atzīmējuši ēdiena garšu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: No 2019.gada pilna valsts apmaksātā veselības aprūpe - tikai apdrošinātajiem; Traģisku avāriju mazināšanai līdzekļi jaiegulda autoceļu infrastruktūrā; un Cik naudas Ziemassvētku ceļojumiem tērē dažādu valstu iedzīvotāji?

Saeima šodien apstiprināja Veselības aprūpes finansēšanas likumu, kas paredz obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanu. Likums paredz, ka no 2019.gada valsts apmaksātos veselības pakalpojumus saņems visi sociālā nodokļa maksātāji, kā arī vairākas valsts apdrošinātās grupas, bet pārējiem būtu jāmaksā noteikta summa mēnesī. No 2019.gada ikvienam neatkarīgi no sociālo iemaksu apmēra būs pieejams minimālais pakalpojumu grozs - neatliekamā medicīniskā palīdzība, dzemdību palīdzība, ģimenes ārsta sniegtie pakalpojumi, kā arī kompensējamās zāles un medicīniskās ierīces. Savukārt apdrošinātajiem cilvēkiem būs pieejams pilns valsts apmaksāto pakalpojumu grozs.

Apdrošināti būs visi sociālā nodokļa maksātāji. Cilvēkiem, kas nemaksā sociālo nodokli un kurus neapdrošina valsts, būs iespēja saņemt apdrošināšanu, maksājot nākamgad 1% no gada minimālās algas, 3% no minimālās algas 2019.gadā, un 5% no minimālās algas – 2020.gadā. Šī brīvprātīgā apdrošināšanas iemaksa būs jāsamaksā reizi gadā, gada sākumā. Pie plānotā minimālās algas apmēra - 430 eiro - tuvākajos trīs gados veselības apdrošināšanas brīvprātīgās iemaksas gadā būtu attiecīgi - 2018. gadā - 51,6 eiro, 2019. gadā - 154,8 eiro un 2020.gadā - 258 eiro.

Turpinām ziņas

Traģisku avāriju mazināšanai tikai ar ceļu policistiem un fotoradariem nebūs līdzēts, tāpēc nepieciešams ieguldīt līdzekļus arī atbilstošā ceļu infrastruktūrā, uzskata iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Šorīt notikusī traģiskā avārija, kur dzīvību zaudēja viens cilvēks, bet vēl trīs cietuši, uz samērā nesen atjaunotās Tīnūžu-Kokneses šosejas, kur jau agrāk bijuši traģiski negadījumi, apliecina, ka nākotnē ir ļoti nopietni jādomā par ceļu būvniecības stratēģiju un jābūvē ceļu sadalošās joslas, norādīja ministrs. Ministrs gan atzina, ka valstij līdzekļi ceļu infrastruktūrai nepietiek, līdz ar to daudzu ceļu stāvoklis ir neatbilstošs. Taču, lai izvairītos no traģēdijām ir jāinvestē infrastruktūrā, jo tikai ar policiju un fotoradariem šo problēmu nevarēs atrisināt.

Latvijā šā gada pirmajos 11 mēnešos bijis zemāks jaunu vieglo automašīnu reģistrācijas pieaugums nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES), liecina šodien publicētie Eiropas Automašīnu ražotāju asociācijas (ACEA) jaunākie dati. Saskaņā ar šiem datiem šogad janvārī-novembrī mūsu valstī reģistrēja 15 tūkstoši 393 jaunus vieglos automobiļus, kas bija par 1,2% vairāk nekā 2016.gada pirmajos 11 mēnešos. Eiropas Savienībā vidēji janvārī-novembrī jaunu vieglo automašīnu reģistrācija gada griezumā pieauga par 4,1%. No 30 Eiropas valstīm, par kurām datus apkopo asociācija, lielākais jauno vieglo automašīnu reģistrācijas pieaugums janvārī-novembrī gada izteiksmē bijis Lietuvā (+26,4%). Igaunijā šis pieaugums bijis 11,3%.
Savukārt jaunu vieglo auto reģistrācijas kritums janvārī-novembrī reģistrēts vien Īrijā (-10,3%).

un vēl

Latvijas iedzīvotāji svētku brīvdienu ceļojumiem ir gatavi tērēt septīto daļu no mājsaimniecības ikmēneša ienākumiem jeb 14,4%, un to laikā lielākā daļa aptaujāto norēķinus plāno veikt ar karti, nevis skaidru naudu, liecina šī gada "Ferratum" Ziemassvētku barometra rezultāti. Aptauja atklāj, ka vislielāko daļu no saviem ikmēneša ienākumiem svētku ceļojumiem ir gatavi tērēt Brazīlijā, kur iedzīvotāji šim mērķim atļausies atvēlēt 30%. Tikai nedaudz mazāk jeb 28% plāno iztērēt Rumānijā aptaujātie cilvēki, bet Jaunzēlandē dzīvojošie – 27,8%. Savukārt otrā skalas galā līdzās Latvijai ir Lielbritānija, kurā dzīvojošie ceļojumiem piešķirs 13,7% no mājsaimniecības ikmēneša ienākumiem, Vācijā aptaujātie tam plāno iztērēt 12%, savukārt vismazāk šim mērķim ir gatavi atvēlēt Nīderlandē aptaujātie - 8,7%. Salīdzinoši Igaunijā dzīvojošie ceļojumam tērēs 16,8% no mājsaimniecības ikmēneša ienākumiem.

Atstājiet komentāru