2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 12.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 12.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties:Jēkabpils domes vadība šodien tiksies ar Ķieģeļu ielas mikrorajona iedzīvotājiem; Līvānos un Jēkabpilī mācīsies izgatavot Ziemassvētku rotājumus; un No nākamā gada garantēto minimālo ienākumu līmeni trūcīgām personām plāno palielināt līdz 53 eiro mēnesī.

Jēkabpils domes vadība šodien tiksies ar Ķieģeļu ielas mikrorajona iedzīvotājiem. Šodien pulksten desmitos Jēkabpilī, Ziemeļu ielā 22-3, brīvā laika pavadīšanas klubā, notiks pašvaldības vadības tikšanās ar mikrorajona iedzīvotājiem un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem. Plānots, ka uz tikšanos no pašvaldības dosies Jēkabpils mērs Raivis Ragainis, mēra vietniece sociālos jautājumos Līga Kļaviņa un vietnieks tautsaimniecības jautājumos Andris Rutko. Tikšanās reizē iedzīvotājus informēs par pašvaldības darba aktualitātēm, uzklausīs iedzīvotājus un atbildēs uz uzdotajiem jautājumiem. Uz tikšanos aicināti mikrorajona iedzīvotāji.

Jēkabpils vēstures muzejs pirms diviem gadiem - 2015. gada oktobrī uzsāka nodarbību ciklu jauniešiem „Izzini Jēkabpili” - jauno gidu skola. Ik mēnesi jaunieši pulcējās Krustpils pilī, lai uzzinātu jaunu un paplašinātu zināmo informāciju par pilsētu un kultūrvēsturiskajiem objektiem, pilnveidotu prasmes uzstāties publikas priekšā. Jauno gidu skolas mērķis ir sekmēt jauniešu vēlmi iesaistīties pilsētas tūrisma dzīvē. Nodarbības vada gan muzeja darbinieki, gan dažādu nozaru speciālisti. Tikšanās notiek no oktobra līdz maijam reizi mēnesī. Šodien pulksten piecos pēcpusdienā norisināsies kārtējā jauno gidu skolas nodarbība.

Turpinām ziņas

Tuvojoties Ziemassvētkiem arvien biežāk notiek dažādi pasākumi svētku noskaņas vairošanai. Šodien pulksten četros pēcpusdienā Līvānu novada bērnu un jauniešu centrā norisināsies radošās darbnīcas “Ziemassvētku rotājumu un apsveikumu gatavošanai”. Tās notiek sadarbībā ar sadarbībā ar Līvānu Waismen’s kluba biedriem. Apmeklēt darbnīcas aicināti visi interesenti.

Arī Biedrības "Jēkabpils NVO resursu centrs" senioru Dienas centrā "Kopā būt" Jaunajā ielā 39i, šodien no plkst.9.00 dalībnieki pulcēsies uz Ziemassvētku rotājumu izgatavošanas nodarbību, Centrs aicina PIEVIENOTIES JAUNUS DALĪBNIEKUS, KAS DEKLARĒTI JĒKABPILĪ, NODARBĪBAS APMAKSĀ JĒKABPILS PAŠVALDĪBA. Biedrības "Jēkabpils NVO resursu centrs" Dienas centrā "Kopā būt" senioriem tiek piedāvātas arī individuālas neformālās apmācības datorlietošanā. Interesēties vai pieteikties biedrībā Brīvības ielā 45, Jēkabpilī, 2.stāvā vai zvanīt Dienas centra vadītājai Ritmai Komarovai - 26334547.

Un vēl

No nākamā gada garantēto minimālo ienākumu līmeni trūcīgām personām plāno palielināt no 49,80 eiro līdz 53 eiro mēnesī, liecina Labklājības ministrijas izstrādātie grozījumi Noteikumos par garantēto minimālo ienākumu līmeni, kurusšodien skatīs valdība. Garantētā minimālā ienākumu līmeņa palielināšanai nepieciešamais finansējuma pieaugums 2018.gadā un turpmāk ik gadu ir 892 tūkstoši 550 eiro. Garantētais minimālais ienākumi līmenis nav mainīts kopš 2013.gada. Kā skaidro labklājības ministrija, patlaban atbilstoši noteikumos paustajam pašvaldības dome ir tiesīga noteikt citu garantēto minimālo ienākumu līmeni dažādām iedzīvotāju grupām robežās no 49,80 līdz 128,06 eiro personai mēnesī. Šo iespēju pērn bija izmantojušas piecas republikas pilsētas, nosakot paaugstinātu ienākumu līmeni personām ar invaliditāti un pensijas vecuma personām no 57 eiro līdz 128 eiro, un 18 novadu pašvaldības, nosakot līmeni šīm personu grupām no 50 eiro līdz 128 eiro. Pērn garantēto minimālo ienākumu pabalstu saņēma 27 769 personu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā notiks pasākums reģiona amatniekiem un mājražotājiem; Pašvaldības rada negodīgu konkurenci tūrisma uzņēmējdarbībā; un Ievēlēts jauns rektors Latvijas jūras akadēmijai.

VAS "Latvijas pasts" šodien, rīt un parīt plāno izsolīt vairākus sev piederošus nekustamos īpašumus visā Latvijā. Šodien sākot no plkst.9 izsolēs ar augšupejošu soli plānots izsolīt desmit nekustamos īpašumus, tajā skaitā arī ar sākotnējo cenu 12 tūkstoši 400 eiro, Lielajā ielā 21, Pļaviņās. Uzņēmums atsavināšanai publiskās izsolēs nodod nekustamos īpašumus, kuri netiek lietoti uzņēmuma saimnieciskajā darbībā, netiek pietiekamā apmērā izmantoti un neatbilst "Latvijas Pasta" biznesa mērķiem.

Šodien Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā Jelgavā notiks Zemgales reģiona amatnieku un mājražotāju kontaktbirža. Pasākumā piedalīsies amatnieki, rokdarbnieki, mājražotāji, izejmateriālu tirgotāji un piegādātāji, zinātnieki, kuri vēlas sadarboties ar amatniekiem, pašvaldību darbinieki, kuri vēlas atbalstīt savus amatniekus. Kontaktbiržas laikā paredzēts tirdziņš, tīklošanās un iepazīšanās ar amatnieku un mājražotāju piedāvājumu. Pasākuma laikā tiks pasniegta arī radošuma balva "Ideju spogulis - 2017".

Turpinām ziņas

Lauku tūrisma uzņēmējdarbību apdraud negodīga konkurence un pieaugoša birokrātija. "Lauku ceļotāja" prezidente Asnāte Ziemele nformē, ka visos reģionos par spīti vēsajai un lietainajai vasarai tūrisma sezona šogad tūristu skaita ziņā ir bijusi stabila. Tendences liecina, ka no aprites iziet tie tūrisma uzņēmumi, kuri nenotur pietiekami augstu kvalitātes latiņu un neseko klientu prasībām un vajadzībām. Turpretī kvalitatīvs piedāvājums naktsmītņu, ēdināšanas, apskates saimniecību un citu pakalpojumu kontekstā joprojām ir pieprasīts. Vienlaikus lauku tūrisma uzņēmēji saredz konkrētus draudus un tendences, kas neveselīgi ietekmē tirgu un uzņēmējdarbību, kā piemēram, negodīga konkurence un pieaugoša birokrātija. Ziemele teica, ka lauku tūrisma uzņēmēji vairākās Latvijas pašvaldībās ziņo par situācijām, kad izpaliek atbalsts un pašvaldības īsteno negodīgu konkurenci, sniedzot tūrisma pakalpojumus par ievērojami zemākām cenām. Šāda rīcība kropļo tirgu un rada risku vietējās uzņēmējdarbības pastāvēšanai.

Lielākā daļa Krievijas sportistu gatavi startēt 2018.gada Phjončhanas olimpiskajās spēlēs arī zem neitrāla karoga, paziņojuši vairāki atlēti. Jau ziņots, ka Starptautiskā Olimpiskā komiteja pagājušajā otrdienā piesprieda diskvalifikāciju visai Krievijas Olimpiskajai komitejai, kas tai liegs piedalīties Phjončhanas olimpiskajās spēlēs. Tiesa, Krievijas sportisti varēs startēt zem neitrāla karoga, bet uz viņu formastērpiem būs uzraksts "Olympic Athlete from Russia" jeb "Olimpiskais sportists no Krievijas". Krievijas sportisti uz Phjončhanas olimpiskajās spēlēm tiks uzaicināti ar īpašiem nosacījumiem. Ja kāds no šiem sportistiem kļūs par čempionu, stadionā tiks atskaņota olimpiskā himna.

Un vēl

Par jauno Latvijas Jūras akadēmijas rektoru ievēlēts ārzemju uzņēmuma "Transport Claims Consultants Network" vecākais eksperts Andris Unbedahts. Viņš rektora amatā ievēlēts vēlēšanu otrajā kārtā. Pirmajā kārtā, kurā piedalījās četri amata pretendenti, neviens nesaņēma vairāk par pusi balsu. Otrajā kārtā piedalījās Unbedahts un pašreizējais akadēmijas rektora vietas izpildītājs Andrejs Zvaigzne. Unbedahts ir dzimis 1956.gada 16.maijā, viņš Rīgas Tehniskajā universitātē ieguvis doktora grādu inženierzinātnē. Maģistra grādu jūras transporta nozarē Unbedahts ieguvis Latvijas jūras akadēmijā. Kā ziņots, iepriekšējais augstskolas rektors Jānis Bērziņš pērn decembrī devās aizsaulē.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Pārtikas produktu tirgū tuvākajos mēnešos krass cenu pieaugums nav gaidāms; Vakar Latvijā reģistrēti 87 ceļu satiksmes negadījumi; un Kuras valsts iedzīvotāji plāno vislielākos tēriņus Ziemassvētkos?

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK apspriešanai koalīcijā sagatavojusi likuma grozījumu projektu, kas paredzēs bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentus nodot Latvijas Nacionālajam arhīvam. To vakar pēc valdību veidojošo partiju koalīcijas sēdes žurnālistiem pavēstīja Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētājs Ritvars Jansons. Šāds priekšlikums iesniegts, lai atvieglotu šo dokumentu pētīšanas procesu un to publicēšanu ar zinātniskajiem komentāriem līdz 2018.gada 31.decembrim. Jansons norādīja, ka tādējādi tiks novērsta problēma, ka pētniekiem nepieciešama pielaide valsts noslēpumam, lai izmantotu Satversmes aizsardzības biroja Totalitārisma seku dokumentēšanas centra telpas, kur pašlaik glabājas VDK dokumenti. Politiķis skaidroja, ka paši dokumenti nav valsts noslēpums. Nonākot arhīvā tie būs ierobežotas pieejamības dokumenti, ar kuriem varēs strādāt zinātnieki.

Pārtikas produktu tirgū tuvākajos mēnešos krass cenu pieaugums nav gaidāms. Šādu viedokli intervijā Latvijas Radio pauda Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) vadošā pētniece Ingūna Gulbe. Pēc viņas teiktā, šis gads pircējam pārtikas produktu cenu ziņā nebija labvēlīgs, jo beidzās salīdzinoši zemu pārtikas cenu periods. Šogad daudzi pārtikas produkti sadārdzinājās, kas pamatā saistīts ar norisēm pasaulē. "Lielākais trakums" šogad tika novērots sviesta tirgū – ja iepriekš šis piena produkts maksāja aptuveni sešus eiro kilogramā, tad tagad tā cena pārsniedz 10 eiro kilogramā. Gulbe arī norādīja, ka pārtikas produktu cenām tuvākajos mēnešos vajadzētu saglabāties esošajā līmenī, un krasa pārtikas sadārdzināšanās nav gaidāma, jo pamata produktiem – graudiem – cenas ir stabilas. Viņa piebilda, ka atsevišķiem produktiem, tajā skaitā saldumiem, iespējama cenu samazināšanās, jo pasaulē sarukusi kakao un cukura cena.

Turpinām ziņas

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidents Donalds Tramps aicinājis Kongresu veikt izmaiņas Imigrācijas likumā. Tā iemesls ir vakar Ņujorkā notikušais sprādziens, ko sarīkoja ieceļotājs no Bangladešas. Tramps norādīja, ka aizdomās turētais Akajeds Ulla valstī ieradās, izmantojot Imigrācijas likumā paredzētās iespējas. Tāpēc jāveic izmaiņas sistēmā, lai valstī nevarētu iekļūt bīstami un nepietiekami pārbaudīti cilvēki. Prezidents aicināja arī piespriest bargākus sodus, atsevišķos gadījumos arī nāves sodu, notiesātajiem par terorismu.

Vakar Latvijā reģistrēti 87 ceļu satiksmes negadījumi, kuros cieta 13 cilvēki, bet kādā avārijā Zemgalē gāja bojā gājējs. Valsts policija informē, ka vakar deviņi cietušie reģistrēti avārijās Rīgā, divi - Zemgalē, bet pa vienam - Vidzemē un Kurzemē. Trīs no cietušajiem bija gājēji. Pagājušajā diennaktī par automašīnas vadīšanu alkohola reibumā policija aizturējusi 16 autovadītājus - sešus dzērājšoferus policija aizturēja Rīgā, četrus - Kurzemē, trīs - Zemgalē, divus - Vidzemē, bet vienu – Latgalē. Par ātruma pārsniegšanu autovadītājiem noformēti 170 protokoli. Kopumā policija vakar noformējusi 475 protokolus par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem.

Un vēl

Latvijas iedzīvotāji Ziemassvētku svinēšanai plāno tērēt vidēji 171,97 eiro, kas ir 17% no mājsaimniecību ikmēneša ienākumiem, liecina jaunākās "Ferratum barometra" aptaujas rezultāti. Kaut arī minētais tēriņu apjoms ir par diviem procentpunktiem mazāks nekā pērn, Latvijā dzīvojošie joprojām ir gatavi atvēlēt svētku tēriņiem lielāku daļu no saviem ikmēneša ienākumiem nekā aptaujātie tādās ziemeļu valstīs kā Nīderlande, Vācija un Horvātija. Atbilstoši pētījuma rezultātiem kopumā 20% respondentu šogad palielinās savus tēriņus, savukārt gandrīz 50% mājsaimniecību dāvanām un svinēšanai tērēs tikpat daudz kā pērn Ziemassvētkos. Lielākie tērētāji šogad būs Meksikā, kuras iedzīvotāj gatavi minētajam mērķim atvēlēt 34,6% no saviem ikmēneša ienākumiem jeb 192,04 eiro. Savukārt otrā skalas galā ir Horvātija, kur iedzīvotāji Ziemassvētkiem plāno tērēt vien 14,4% no saviem mēneša ienākumiem. Pasaulē kā populārākā lieta, ko cilvēki gribētu dāvināt un saņemt, tika minēti apģērbi.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Lielo pilsētu asociācija rosina ieviest inovatīvus nodokļus par otrreiz pārstrādājamu iepakojumu; Eiropas Savienība brīdina, ka karš Sīrijā nav beidzies; un Decembra sākums bijis siltāks par normu.

Lai veicinātu otrreiz pārstrādājamu iepakojumu izmantošanu, Latvijā būtu jāievieš jauni, "inovatīvi nodokļi" produktu ražotājiem. To intervijā Latvijas Televīzijai sacīja Latvijas Lielo pilsētu asociācijas vadītājs Viktors Valainis. Viņš kā piemēru minēja alus pudeles, no kurām liela daļa nederot otrreizējai apritei. Viņaprāt, ir jāievieš jauni, inovatīvi nodokļi – ražotājs, kas savai produkcijai izmantotu otrreiz pārstrādājamu iepakojumu, nodoklī maksātu mazāk, bet tie, kuri tādu iepakojumu neizmatotu – attiecīgi maksātu vairāk. Viņaprāt, šāds nosacījums nemazinātu vietējo uzņēmēju konkurētspēju, jo šāda tendence pamazām būs vērojama arī citās valstīs. Vācijā šāda tendence jau ir vērojama. Vienlaikus arī iedzīvotājiem būtu vairāk jāmāca šķirot atkritumus, lai tos varētu pārstrādāt. Pēc Valaiņa sacītā, asociācija rosinās izstrādāt jaunu Iepakojuma likumu, lai veicinātu atkritumu pārstrādi.

Lai arī kopumā nodarbināto skaits Latvijā reģistrētajos uzņēmumos samazinās, tomēr ir vietas, kurās to skaits ir būtiski pieaudzis, raksta laikraksts Dienas Bizness. To liecina SIA Lursoft pētījums par nodarbināto skaita dinamiku sadalījumā pa novadiem pēc uzņēmuma (darba devēja) juridiskās adreses 10 gadu laikā. Iegūtie dati rāda neparastu ainu – proti, Rīgā reģistrēto uzņēmumu darbinieku skaits sarūk, savukārt Mārupes, Ķekavas, Stopiņu novados un visā Pierīgā reģistrētajos uzņēmumos nodarbināto skaits pieaug. Taču pārsteidzošākais ir tas, ka salīdzinoši strauji audzis nodarbināto skaits tieši tajos uzņēmumos, kuri reģistrēti arī mazajās pašvaldībās. Latvijas darbadevēju konfederācijas finanšu un nodokļu eksperts Jānis Hermanis norāda, ka Pierīgā reģistrētajos uzņēmumos nodarbināto skaits pieaug un tādējādi notiek vēl lielāka darba spēka koncentrācija ap galvaspilsētu.

Turpinām ziņas

Eiropas Savienība pēc Krievijas paziņojuma vakar par tās Sīrijas kontingenta lielākās daļas atvilkšanu brīdināja, ka Sīrijā karš turpinās un tur joprojām notiek uzbrukumi mierīgajiem iedzīvotājiem. Bloks ir gatavs darīt visu nepieciešamo, lai atbalstītu ANO vadītos miera centienus, sacīja Eiropas Savienības augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni, vienlaikus brīdinot - idejai, ka "lietas var atgriezties pie normālās kārtības, uz vietas nav reāla pamata", jo konflikts turpinās, pat ja daži grib izlikties, ka tas ir beidzies. Eiropas Savienība ir gatava Sīrijai piedāvāt ekonomisko palīdzību, tomēr tas var notikt vienīgi pēc tam, kad ANO sarunās Ženēvā būs panākta politiska vienošanās, norādīja amatpersona.

Stipra snigšana Rietumeiropā jeb Beniluksa valstīs, kā arī Vācijā un Lielbritānijā likusi atcelt pasažieru avioreisus, bet ceļu satiksmi apgrūtinājuši autoavāriju radīti sastrēgumi. Kā vēsta britu sabiedriskais medijs BBC, vienā no Eiropas lielākiem pasažieru aviācijas mezgliem Amsterdamas Šipoles lidostā vakar atcelti aptuveni 400 lidojumi, bet Briseles lidostā Beļģijā– aptuveni 200 reisi, turklāt pasažieriem abās valstīs lūgts palikt mājās un iepazīties ar jaunāko informāciju par lidojumiem, nevis doties uz lidostām sliktos laikapstākļos. Uz autoceļiem Vācijā stipra snigšana izraisījusi daudzas avārijas un satiksmes sastrēgumus, pasažieru vilcienu kavēšanos, savukārt valstī lielākajā Frankfurtes lidostā svētdien, 10.decembrī, tika atcelti vairāk nekā 300 lidojumi. Avioreisi atcelti arī Lielbritānijas Hītrovas lidostā, snigšana valstī būtiski apgrūtinājusi ceļu satiksmi, bez tam ievērojama sniega sega arī radījusi elektroapgādes traucējumus vairākiem tūkstošiem britu mājsaimniecību, kas licis arī uz laiku slēgt vairākus simtus skolu.

Un vēl

Šī mēneša pirmās dekādes vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija divus grādus virs normas, savukārt nokrišņu daudzums sasniedza 160 procentu no ilggadējā vidējā rādītāja, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati. Decembra pirmo desmit dienu vidējā gaisa temperatūra valstī bija +1,1 grāds. Augstākā gaisa temperatūra, +7,3 grādi, novērota 7.decembrī Liepājā, bet zemākā gaisa temperatūra bija -4,6 grādi 5.decembrī Staļģenē. Kopējais nokrišņu daudzums decembra pirmajā dekādē Latvijā vidēji bija 27,2 milimetri. Visvairāk nokrišņu reģistrēts Ventspilī – 61,3 milimetri, kas atbilst teju 90 procentiem no visa mēneša normas. Vismazāk lija un sniga Bauskas apkaimē, kur nokrišņu summa sasniedza 10,6 milimetrus. Stiprākās vēja brāzmas - līdz 22,2 metriem sekundē - novērotas 3.decembrī Ventspilī. Arī biezākā sniega sega reģistrēta Ventspils novērojumu stacijā, kur 10.decembrī zemi sedza 19 centimetru dziļš sniegs.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Valsts policija Allažu un Taurupes pagastos atklājusi divas narkotiku ražotnes; Nākamgad vairāk naudas saņems audžuģimenes; un Latvijas iedzīvotājiem pietrūkst mēnesī no 150 līdz 300 eiro, lai nebūtu jāekonomē.

Valsts policija Allažu un Taurupes pagastos atklājusi divas metadona ražotnes, kopumā par šo noziegumu aizturot deviņas personas. Kriminālpolicijas vadība informē, ka gada vidū policijas rīcībā nokļuva informācija, ka Latvijas teritorijā atrodas narkotiku ražotnes. Jūnijā tika sākts kriminālprocess un notika aktīva izmeklēšana. Līdz novembrim policija noskaidroja iespējamos vainīgos un novembra vidū notika aizturēšanas operācija, kurā piedalījās arī pretterorisma vienība "Omega". Vienlaicīgi tika aizturēti deviņi aizdomās turētie, visi Latvijas pilsoņi, kā arī veiktas 23 kratīšanas. Konstatēts, ka Allažu un Taurupes pagastos atrodas narkotiku laboratorijas, kurās tika ražots metadons. Vēlāk sešām personām tiesa kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Kopumā izņemts liels daudzums pierādījumu - aptuveni seši kilogrami metadona un divas tonnas prekursoru jeb izejvielas no kurām ražo narkotikas. Tāpat izņemti 80 tūkstoši eiro skaidrā naudā un automašīnas, arī luksus transportlīdzekļi. Policija noskaidrojusi, ka spēkrati iegādāti par skaidru naudu. Laboratorijas bija labi maskētas, lai tās nevarētu uzreiz pamanīt nejauši garāmgājēji. Viena laboratorija bija izvietota galdniecības darbnīcā, bet otra atradās zem vistu fermas. Policija uzskata, ka šādi noziedznieki rīkojušies apzināti, jo narkotiku ražošana rada ķīmiskas smakas.
Kopumā metadons tirgū tiek pārdots kā heroīna aizstājējs un konkrētajā lietā lielākā daļa saražotās preces bija paredzētas ārzemēm - gan Eiropas Savienības valstīm, gan valstīm ārpus tās. Laboratorijas varētu būtu strādājušas divus gadus, pieļauj likumsargi. Viens kilograms metadons nelegālajā tirgū maksā aptuveni 40 tūkstoši eiro.

Citas ziņas
No nākamā gada garantēto minimālo ienākumu līmeni trūcīgām personām palielinās no 49,80 eiro līdz 53 eiro mēnesī,šodien nolēma valdība. Ministru kabinets atbalstīja Labklājības ministrijas izstrādātos grozījumus Noteikumos par garantēto minimālo ienākumu līmeni. Garantētais minimālais ienākumi līmenis nav mainīts kopš 2013.gada. Tā palielināšanai nepieciešamais finansējums 2018.gadā un turpmāk ik gadu ir 892 tūkstoši 550 eiro. Ppatlaban atbilstoši noteikumos paustajam pašvaldības dome ir tiesīga noteikt citu garantēto minimālo ienākumu līmeni dažādām iedzīvotāju grupām robežās no 49,80 līdz 128,06 eiro personai mēnesī. Šo iespēju pērn bija izmantojušas piecas republikas pilsētas, nosakot paaugstinātu ienākumu līmeni personām ar invaliditāti un pensijas vecuma personām no 57 eiro līdz 128 eiro, un 18 novadu pašvaldības, nosakot līmeni šīm personu grupām no 50 eiro līdz 128 eiro.

No nākamā gada tiks palielināta atlīdzība par adoptējamā bērna aprūpi, liecina šodien valdībā atbalstītie grozījumi noteikumos par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto un brīvprātīgo iemaksu objekta minimālo un maksimālo apmēru. Kā norāda Labklājības ministrija (LM), kas sagatavojusi grozījumus, atlīdzību par adoptējamā bērna līdz astoņu gadu vecumam aprūpi nodarbinātām jeb sociāli apdrošinātām personām, kuras atrodas ar bērna aprūpi saistītā atvaļinājumā vai šai laikā strādā nepilnu darba laiku, piešķirt 70% apmērā no valstī noteiktās vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, kas patlaban ir 171 eiro. Tāpat ar grozījumiem noteikts, ka adoptētājiem, kuri nav sociāli apdrošināti neatkarīgi no aprūpējamā bērna vecuma, kā arī sociāli apdrošinātām personām par bērna vecumā no 8-17 gadiem aprūpi vai, ja adoptētājs neatradīsies kopšanas atvaļinājumā ar bērnu līdz 8 gadiem, atlīdzība tiks piešķirta 171 eiro apmērā, turklāt, ja adoptētājs aprūpēs vienlaikus vairākus bērnus, par nākamo piešķirs piemaksu 171 eiro apmērā.

No nākamā gada 1.janvāra pieaugs arī atlīdzības apmērs audžuģimenei ar trīs un vairāk bērniem un būs 274 eiro mēnesī. Kā norāda Labklājības ministrija, patlaban atlīdzības par audžuģimenes pienākumu pildīšanu apmērs ir 113,83 eiro mēnesī, tomēr šogad novembrī Saeima pieņēma grozījumus Valsts sociālo pabalstu likumā, tāpēc turpmāk atlīdzības apmērs par audžuģimenes, izņemot specializētās audžuģimenes, pienākumu pildīšanu ir atkarīgs no bērnu skaita audžuģimenē.

Un vēl

Saskaņā ar salīdzināšanas portāla Gudriem.lv veikto aptauju, šogad puse aptaujāto norādīja, ka viņu finansiālā situācija ir uzlabojusies. Savukārt trešdaļa iedzīvotāju atzina, ka viņiem bija nācies ekonomēt, lai pietiktu līdzekļu līdz nākamajai algai. Visbiežāk cilvēki ekonomējuši uz ceļojumiem, apģērbu un apavu iegādi, kā arī uz ēšanu ārpus mājas. Katrs trešais uzskata, ja alga būtu par 150 - 300 eiro lielāka, ekonomēt katru mēnesi nebūtu nepieciešamības. Divu gadu laikā prasības ir sarukušas: identiskā aptaujā, ko portāls Gudriem.lv veica 2015. gadā, iedzīvotāji visbiežāk norādīja, ka iztrūkstošā summa ir 300 - 400 eiro. Tāpat arī aptaujas rezultāti liecina, ka samazinājies to iedzīvotāju skaits, kuri ietaupa uz pārtikas produktiem un pirmās nepieciešamības precēm. Tāpat arī ar katru gadu palielinās cilvēku ticība saviem spēkiem un iespējām. Šobrīd 43,2% uzskata, ka materiālās situācijas uzlabošanās ir atkarīga tikai un vienīgi no viņiem.

Atstājiet komentāru