2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 31.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 31.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties:Audzis Eirozonas ekonomiskās pārliecības indekss; Šodien valdība lems par "zaļā koridora" paplašināšanu; un Jēkabpils pilsētas bibliotēkas Bērnu nodaļā šodien norisināsies radošā darbnīca “Mazie mīļie monstriņi”.

Eirozonas ekonomiskās pārliecības indekss šā gada oktobrī palielinājies līdz 114 punktiem salīdzinājumā ar septembra koriģēto rezultātu 113,1 punkta apmērā, tādējādi reģistrēts augstākais līmenis kopš 2001.gada janvāra, liecina Eiropas Komisijas jaunākie dati. Latvijā indekss oktobrī pieaudzis līdz 107,8 punktiem, salīdzinot ar 107,4 punktiem septembrī. Dati par Latviju liecina, ka pārliecība oktobrī pieaugusi rūpniecības, pakalpojumu un celtniecības nozarēs, bet samazinājusies mazumtirdzniecības sektorā un starp patērētājiem. Tikmēr Igaunijā ekonomiskās pārliecības indekss sarucis no 108,6 punktiem līdz 106,8 punktiem, bet Lietuvā tas samazinājies no 110,5 punktiem līdz 109,3 punktiem

Oglekļa dioksīda koncentrācija Zemes atmosfērā 2016. gadā sasniegusi rekordaugstu līmeni, liecina Pasaules Meteoroloģijas organizācijas dati. Pērnā gada CO2 līmeņa pieaugums bija augstāks par vidējo rādītāju pēdējos 10 gados, skaidro raidsabiedrība BBC. Pētnieki uzskata, ka simtiem tūkstošiem gadu augstāko CO2 koncentrāciju atmosfērā radījusi gan cilvēku darbība, gan dabas parādība "El Ninjo". Tas nozīmē, ka Parīzes klimata nolīgumā nospraustie globālās sasilšanas ierobežošanas plāni lielā mērā var būt nesasniedzami, domā pētnieki. Dati iegūti, veicot siltumnīcefekta gāzu mērījumus 51 valstī. Pasaules Meteoroloģijas organizācijas publicētie skaitļi parāda CO2 daudzumu, kas palicis atmosfērā pēc tam, kad lielu gāzes daudzumu ir absorbējuši okeāni un biosfēra.

Turpinām ziņas

Šodien, valdības sēdē tiks izskatīti grozījumi noteikumos, kas paredz audzēju primārās diagnostikas sistēmas jeb tā sauktā "zaļā koridora" paplašināšanu, liecina informācija valdības dokumentu vietnē "eportfelis". "Zaļā koridora" paplašināšana iecerēta, uzlabojot un nodrošinot efektīvāku un savlaicīgāku pacientu, kuriem ir medicīniski pamatotas aizdomas par ļaundabīgu audzēju, izmeklēšanu un ārstēšanas sākšanu. No 2016.gada oktobra šī kārtība tika attiecināta uz pacientiem ar 11 izplatītākajām vēža lokalizācijām. Tagad kārtība, kas paredz izmeklējumu nodrošinājumu pacientiem desmit dienu laikā, tiks attiecināta arī uz aizkuņģa dziedzera, aknas, žultsceļu un žultspūšļa, ādas, centrālās nervu sistēmas, lūpas, mutes dobuma, rīkles mutes daļas un vairogdziedzera vēža diagnozēm.

Akcijā "Sasildi Latviju" Rīdzenes ielā, kur atrodas tirdzniecības centrs "Galerija Centrs", būs iespēja reģistrēt sev, tuviniekiem vai biznesa partneriem bruģakmeni kā atbalstu Likteņdārza draugu alejas turpināšanai. "Galerija centrs" pārstāvji norāda, ka atbalsta akcijas "Sasildi Latviju" laikā ir iespēja ziedot Likteņdārza atbalstam 15 eiro, kā arī iespēja iegravēt bruģakmeni ar savu, tuvinieka vai drauga vārdu, vai arī ziedot bruģakmeni bez uzraksta. Atbalstīt Likteņdārzu Rīdzenes ielā būs iespējams līdz 10.novembrim - darba dienās no pulksten 12 līdz 14 un 16 līdz 19.

Un vēl

Šodien visas dienas garumā mazie jēkabpilieši aicināti uz Jēkabpils pilsētas bibliotēkas Bērnu nodaļas lasītavu, lai piedalītos radošajā darbnīcā “Mazie, mīļie monstriņi”. Darbnīcā varēs pagatavot smieklīgu mošķīti, risināt kādu dīvainu uzdevumu, piedzīvot spokainu pārsteigumu un saņemt visai baisu, bet ļoti gardu našķīti.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties:Krimināllietā par vīrieša noduršanu konflikta laikā Jēkabpilī, prokurore grozījusi apsūdzību uz smagāku; Jēkabpils 2.vidusskolā šodien notiks diskusija jauniešiem; un Viedtālruni izmanto 60% Latvijas iedzīvotāju

Krimināllietā, kurā kāda jauniete apsūdzēta par vīrieša noduršanu konflikta laikā Jēkabpilī, prokurore grozījusi apsūdzību uz smagāku. Jēkabpils rajona tiesā informēja, ja līdz šim jauniete bija apsūdzēta pēc Krimināllikuma 125.panta 3.daļas - par tīšus smagus miesas bojājumus, kas kļuva par iemeslu cietušā nāvei -, tad tagad viņai tiek inkriminēts Krimināllikuma 116.pants – slepkavība. Par šādu likumpārkāpumu vainīgajai personai paredzēts sods ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem. Vakar tiesa uzklausīja psiholoģijas ekspertu. Nākamajā tiesas sēdē plānotas tiesu debates.

Jēkabpilī šodien pulksten četros pēcpusdienā kafejnīcas "Lauku šiks" telpās 2.stāvā biedrība "Jēkabpils NVO resursu centrs" aicina uz paneļdiskusiju "Kāda jēga kaut ko darīt?". Diskusiju vadīs Zaiga Pūce, no biedrības "Ascendum" (Rīga). Īpaši aicināti jaunieši un jaunatnes darba speciālisti.

Turpinām ziņas

Jēkabpils domē šodien notiks darba sanāksmes - projektu uzraudzības komitejas sēde. Tajā piedalīsies domes vadība, kā arī atbildīgie speciālisti. Savukārt Jēkabpils domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis uzaicināts piedalīties sarunās Jēkabpils Valsts ģimnāzijā, tiekoties ar ģimnāzijas pedagogiem.

Jēkabpils 2.vidusskolā šodien notiks diskusija jauniešiem– Es. Es esmu. Es esmu Latvija un Eiropa. Diskusiju vadīs multimākslinieks Kaspars Blūms-Blūmanis, “Eiropas Kustība Latvijā” prezidents Andris Gobiņš un padomniece Liene Valdmane;

Jēkabpils pilsētas pašvaldības jaunatnes lietu speciāliste Ieva Gādmane šodien piedalīsies biedrības "Jēkabpils NVO resursu centrs" organizētajā paneļdiskusijā jauniešiem "Kāda jēga kaut ko darīt?" kafejnīcas "Lauku šiks" telpās 2.stāvā. Diskusiju vadīs Zaiga Pūce, biedrība "Ascendum" (Rīga).

Un vēl

Viedtālruni izmanto 60% Latvijas iedzīvotāju, datoru - 70%, bet planšetdatoru - 26% iedzīvotāju, liecina pētījumu kompānijas "Kantar TNS" globālā pētījuma "Connected Consumer" dati. 2013.gadā viedtālruni izmantoja 34% Latvijas iedzīvotāju, datoru - 72%, bet planšetdatoru - 14% aptaujāto valsts iedzīvotāju. Lietuvā šogad viedtālruni izmanto 64% iedzīvotāju, datoru - 70%, bet planšetdatoru - 30% iedzīvotāju. Igaunijā šīs ierīces izmanto attiecīgi 65%, 78% un 25% igauņu.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:Ja 13.Saeimas vēlēšanas notiktu oktobrī, parlamentā iekļūtu sešas partijas; Līvānu mērs uzskata, ka izglītības iestāžu tīkla modeļa izveide Latvijā izraisīs plašu migrācijas vilni; un Bokserim Mairim Briedim puiešķirts Triju zvaigžņu ordenis.

Ja 13.Saeimas vēlēšanas notiktu oktobrī, parlamentā iekļūtu sešas partijas, liecina SKDS aptauja, kas tapusi pēc LTV pasūtījuma. Labāku reitingu gada laikā sasniegusi Nacionālā apvienība, un Saeimā iekļūtu arī šobrīd parlamentā nepārstāvētā Jaunā konservatīva partija un Latvijas Reģionu apvienība. SKDS oktobrī veiktās aptauja liecina, ka nemainīgi līderis ir partija “Saskaņa”, par kuru balsotu 22,5% vēlētāju. Otrajā vietā ir Zaļo un Zemnieku savienība, par kuru balsotu 13,1%, bet trešajā vietā Nacionālā apvienība, kura varētu iegūt 9,5% vēlētāju atbalstu. Ceturtajā vietā ir Jaunā konservatīvā partija (JKP), kas ir apsteigusi “Vienotību”. JKP ir 3,9% vēlētāju atbalsts, bet “Vienotībai” - 3,5%. Latvijas Reģionu apvienību (LRA) atbalstītu ar 3,4%. Šie seši iepriekšminētie politiskie spēki arī iekļūtu parlamentā, ja proporcionāli sadalītu neizlēmušo balsis katrai no partijām. Par savu balsojumu oktobrī nezināja 23,5%, bet 13,8% respondentu vēlēšanās nepiedalītos.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs aizrādījis Jēkabpils pašvaldības deputātei Kristīnei Ozolai, kas ievēlēta no Nacionālās apvienības, kura deputātes amatu savienoja ar aizliegtu amatu Jēkabpils pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Raivja Ragaiņa, kas ievēlēts no Latvijas Zaļās partijas, padomnieku birojā. Birojs nolēma neuzsākt lietvedību un atbrīvoja Ozolu no administratīvās atbildības, izsakot viņai mutvārdu aizrādījumu. Jau ziņots, ka augusta sākumā no Ozolas tika saņemts iesniegums ar lūgumu atbrīvot viņu no Jēkabpils domes priekšsēdētāja padomnieces pienākumu pildīšanas, un domes priekšsēdētājs to parakstīja. Tagad Ozola pilda tikai deputātes pienākumus.

Turpinām ziņas

Pētījuma "Optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveide Latvijā" autoru piedāvājuma īstenošana Latvijā izraisīs plašu migrācijas vilni no laukiem uz Pierīgu un ārzemēm, šādu pārliecību aģentūrai LETA pauda Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods.Pēc viņa domām ieteiktā daudzu vidusskolu slēgšana Latgales pusē būtiski palielinās cilvēku aizplūšanu no laukiem. Pēc viņa domām, dziļi maldās tas, kurš uzskata, ka šie cilvēki - vecāki ar bērniem, skolotāji, inteliģences un citu profesiju pārstāvji -, redzot notiekošo, apmetīsies uz dzīvi Līvānos, Preiļos, Daugavpilī vai Rēzeknē. Par savu jauno dzīves vietu šie cilvēki visdrīzāk izvēlēsies Pierīgu, kur jau šobrīd lielais cilvēku pieplūdums rada nopietnas problēmas, tai skaitā nelielā mācību iestāžu skaita dēļ skolēni tajās ir spiesti mācīties pat divās maiņās, vai arī dosies projām no valsts. Pašvaldības vadītāja skatījumā mērķdotācijas uz vidusskolām jāvirza atbilstoši skolēnu skaitam un sniedzamās izglītības kvalitātei - gala eksāmenu rezultātiem.

Jau ziņots, ka pētījuma autori uzskata, ka Līvānu 1.vidusskolas un 2.vidusskolas vienlaicīgai pastāvēšanai nav pamata nepietiekamā skolēnu skaita un depopulācijas dēļ. Depopulācijas un nepietiekamā vidusskolēnu skaita dēļ Rudzātu vidusskolu, kurai ir viens no augstākajiem obligāto centralizēto eksāmenu indekss valstī mazo lauku skolu vidū - 63,9%, piedāvāts reorganizēt par sākumskolu. Pētījuma autori paredz, ka lielākā daļa vidusskolēnu mācības turpinās Līvānos, attālums līdz kuriem ir 28 kilometri. Savukārt divi skolēni, kas dzīvo Sutru un Saunas pagastā, varētu to darīt viņiem tuvākajos Preiļos.

Jāņa Norviļa Madonas mūzikas skolā šodien pēc notiks Nacionālo bruņoto spēku (NBS) klarnešu kvarteta "Quattro Differente" koncerts "Vasaras smaržas". Koncertā būs dzirdami latviešu komponistu skaņdarbi, kas apvienoti klarnešu kvarteta koncertprogrammā "Vasaras smaržas". Koncerts notiks, atzīmējot "Quattro Differente" 18 muzicēšanas gadus, kuru laikā NBS klarnešu kvartets priecējis klausītājus gan Latvijā, gan ārvalstīs. Izveidojusies arī cieša sadarbība ar ASV un Nīderlandes bruņoto spēku klarnešu kvartetiem. Tāpat šajā laikā "Quattro Differente" izdevis kompaktdisku "Dziesma par debesīm", kurā apkopoti nozīmīgākie latviešu komponistu skaņdarbi klarnešu kvartetam. Pašlaik kvartetā muzicē virsseržants Guntars Gedroics, seržants Ojārs Spila, seržante Marina Vidmonte un kaprālis Ivars Lavrinovičs. Ieeja koncertā ir bezmaksas.

Un vēl

Ordeņu kapituls 2017.gada 20.oktobrī nolēma par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā piešķirt Triju Zvaigžņu ordeni bokserim Mairim Briedim un komponistam Uldim Marhilēvičam, liecina oficiālais paziņojums izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Briedim tiks piešķirta Triju Zvaigžņu ordeņa III šķira un viņš tiks iecelts par ordeņa komandieri, savukārt Marhilēvičam tiks piešķirta Triju Zvaigžņu ordeņa IV šķira un viņš tiks iecelts par ordeņa virsnieku. Savukart Triju Zvaigžņu ordeņa IV šķiru saņems un par ordeņa virsnieku iecels Līvānu novada domes priekšsēdētāju Andri Vaivodu.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Paplašina "zaļā koridora" ārstu loku un diagnozes; Vairāk nekā 4000 Latvijas ciemu nav noteiktas teritoriālās robežas; un Atklāts jauns sociālais fonds, lai sniegtu atbalstu grūtībās nonākušām ģimenēm.

Valdība šodien pieņēma grozījumus Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā, paredzot paplašināt audzēju primārās diagnostikas sistēmu jeb tā saukto "zaļo koridoru". Grozījumi paredz papildināt noteikumus ar jaunām ļaundabīgo audzēju lokalizācijām, kā arī atbilstošu kārtību, kādā veicami izmeklējumi, lai nodrošinātu lielāku veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību pacientiem ar onkoloģiskām saslimšanām. No pagājušā gada oktobra "zaļā koridora" kārtība tika attiecināta uz pacientiem ar 11 izplatītākajām vēža lokalizācijām. Tagad kārtība, kas paredz izmeklējumu nodrošinājumu pacientiem desmit dienu laikā, tiks attiecināta arī uz aizkuņģa dziedzera, aknas, žultsceļu un žultspūšļa, ādas, centrālās nervu sistēmas, lūpas, mutes dobuma, rīkles mutes daļas un vairogdziedzera vēža diagnozēm.

Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas pārvalde ir lūgusi sākt kriminālvajāšanu pret diviem kāda uzņēmuma pārstāvjiem par “aplokšņu algu” izmaksāšanu un izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā, vēsta dienests. Izmeklēšanā noskaidrots, ka uzņēmums laikā no 2016. gada jūnija līdz decembrim grāmatvedības reģistros nav uzskaitījis darba algas un ir neoficiāli izmaksājis neuzskaitīto un neaprēķināto darba algu skaidrā naudā gan uzņēmumā reģistrētiem, gan nereģistrētiem darbiniekiem. Tāpat nodokļu administrācijai sniegtas nepatiesas ziņas par uzņēmuma finansēm, lai izvairītos no nodokļu nomaksas. Līdz ar to, nenomaksājot iedzīvotāju ienākuma nodokli un neveicot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, valsts budžetam tika nodarīti zaudējumi lielā apmērā – vairāk nekā 58 tūkstoši eiro. Lai atlīdzinātu valsts budžetam radītos zaudējumus, ir pieņemts lēmums par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu juridiskai personai un ir arestētas uzņēmuma kapitāldaļas.

Turpinām ziņas

No Valsts adrešu reģistrā iekļautajiem 6 tūkstoši 437 ciemiem robežas pašvaldību teritoriju plānojumos ir attēlotas tikai 2 tūkstoši 123 ciemiem, lai gan normatīvie akti paredz, ka pašvaldību teritorijas plānojumos jābūt iezīmētiem visiem valstī esošajiem ciemiem. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija skaidro, ka galvenais cēlonis šādai situācijai ir tas, ka attiecīgo pašvaldību teritorijās vēsturiski ir izveidojies atšķirīgs orientēšanās un ģeogrāfiskās piesaistes princips, kuram būtiskas ir senās, tradicionāli zināmās ciemu robežas. Lai gan strauja iedzīvotāju skaita samazināšanās dēļ pašvaldības ir atcēlušas ciemu statusu vairāk par 2000 ciemu, tomēr rezultātā ir izveidojusies situācija, ka vairāk nekā desmit gadu laikā nav izdevies noteikt, ka visu ciemu robežas ir iezīmētas teritorijas plānojuma grafiskajā daļā. Līdz ar to valdība šodien atbalstīja VARAM ieceri papildināt Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu ar Ģeotelpiskās informācijas aģentūras pētījuma doto ciema statusa definīciju, kura nosaka, ka "ciems ir lauku apdzīvota vieta ar vēsturiski vienotu, kompaktu vai izklaidus apbūvi un apvienojošu nosaukumu", papildinot to ar precizējumu, ka minētais attiecas arī uz jaunizveidotu apdzīvotu vietu.

Labklājības ministrs Jānis Reirs iesniedzis priekšlikumu par aizliegumu uz ārzemēm adoptēt bērnus no audžuģimenēm. Par šādu rīcību Reirs šodien paziņoja Latvijas audžuģimeņu forumā. Klātesošie priekšlikumu sagaidīja ar ovācijām. Reirs aģentūrai LETA skaidroja, ka uz nākamā gada Valsts budžeta otro lasījumu Saeimā viņš iesniedzis priekšlikumu, kas aizliegtu uz ārzemēm adoptēt bērnus, kas atrodas audžuģimenēs. Plānots, ka šādas pārmaiņas varētu stāties spēkā no nākamā gada 1.janvāra.

Un vēl

Šodien atklāts jauns sociālais fonds - "Baltais fonds", kas sniegs atbalstu grūtībās nonākušām Latvijas ģimenēm. Labdarības fondu, kurā nonākušie līdzekļi tiks izmantoti, lai sniegtu praktisku palīdzību ģimenēm, sadarbībā ar "Ziedot.lv" izveidojis "Tukuma Piens" zīmols "Baltais". Pārtika un malka trūcīgām ģimenēm, atelpas brīdis smagi slimu bērniņu vecākiem, sadzīves preces krīzes skartām ģimenēm, mācību un attīstošās nodarbības bērniem – ģimeņu, kurām nepieciešams atbalsts ik dienu, nav maz. Pie "Ziedot.lv" ir vērsušies vairāki desmiti ģimeņu, kuras lūdz pēc palīdzības - gan mūzikas instrumenta iegādei adoptētam bērniņam, gan baseina nodarbībām smagi slimiem bērniņiem, gan grīdas remontam mazulīša ģimenes mājvietā, gan fizioterapijām un ergoterapijām bērnu nama audzēknim, gan bērnu ratiņu un pārtikas nodrošināšanai jaunai ģimenei. Lai palīdzētu ģimenēm ārkārtas situācijās, fondā nonāks līdzekļi viena centa apmērā no katra pārdotā "Baltais Eko" produkta visos veikalos Latvijā, līdz pat 2018.gada 30.aprīlim. Tāpat fondu papildinās ziedojumi, kas tiks veikti "Ziedot.lv" portālā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Jēkabpilī notiks biznesa forums; "Latgales bekonam" par Āfrikas cūku mēra dēļ iznīcinātajiem dzīvniekiem un cūkgaļu piešķir kompensāciju; un Latvijas valsts ceļi aicina luksoforu bojājumus atzīmēt lietotnē "Waze".

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens rosina izvērtēt akciju sabiedrības "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētāja Anda Pinkuļa atbildību lietā par iespējamu krāpniecību obligātā iepirkuma komponentes lietā. To šodien žurnālistiem pavēstīja Ašeradens. Ministrs sacīja, ka "Sadales tīklam" ir jāuzņemas atbildība par noteikumu neievērošanu bligātā iepirkuma komponentes lietā. Tāpat Ašeradens lūgs AS "Latvenergo" padomi izvērtēt tikai "Sadales tīkla" vadītāja, ne visas valdes atbildību šajā lietā. Ekonomikas ministrijas ziņojumā par iespējamu krāpniecību ar atļaujām elektroenerģijas ražošanai bligātā iepirkuma komponentes secināja, ka "Sadales tīkls" ir maldinājis ministriju par koģenerācijas staciju nodošanu ekspluatācijā.

8.novembrī plkst.11 Jēkabpilī, Krustpils kultūras namā, sāksies Biznesa forums "Izaicinājumi biznesa vidē". Pasākumā varēs iepazīties ar pēdējo "Citadele Index" pētījumu par Latvijas ekonomikas un uzņēmējdarbības vides nākotni, kā arī piedalīties diskusijās par eksportu un citām būtiskām tēmām. Forumu vadīs Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš. Dienas pirmajā daļā par valsts pārvaldē ieviestā principa "Konsultē vispirms" darbību runās ekonomikas ministrs, skaidrojot arī par pārmaiņu procesiem, kas skar valsts iestāžu sadarbības modeli ar uzņēmējiem. Tāpat uzstāsies Valsts ieņēmumu dienesta, Pārtikas un veterinārā dienesta, Konkurences padomes un Valsts Darba inspekcijas pārstāvji, lai pastāstītu par šīs iniciatīvas mērķiem un jau sasniegto. Pēc tam notiks paneļdiskusija, kur būs iespēja rast atbildes uz uzņēmējiem aktuāliem jautājumiem. Pasākuma otrajā daļā notiks sarunas par eksportspējas stiprināšanu sadarbībā ar Attīstības finanšu institūcijas "Altum". Foruma noslēgumā varēs uzzināt par 21.gadsimta aktualitātēm un tendencēm pārdošanā.

Turpinām ziņas

Valdība šodien atbalstīja grozījumus Epidemioloģiskās drošības likumā, lai dotu deleģējumu Ministru kabinetam noteikt detalizētus epidemioloģiskās drošības pasākumus atsevišķu infekcijas slimību izplatības ierobežošanai. Kā skaidro Veselības ministrija, attiecībā uz tuberkulozes izplatības ierobežošanu minētie pasākumi ietvertu prasības tuberkulozes infekcijas diagnostikai, nosakot riska grupas, kurām izmeklējumi veicami, kārtību, kādā tiek plānots, sadalīts un uzskaitīts tuberkulīndiagnostikas reaģents, kā arī kontaktpersonu apzināšanas un izmeklēšanas kārtību. Tāpat noteikumos tiktu aprakstīta tuberkulozes izplatības ierobežošanas kārtība, prasības pacienta ārstēšanai, tiktu noteiktas atbildīgās iestādes un atbildīgie speciālisti. Tāpat likumā paredzēts papildināt deleģējumu, lai nodrošinātu iespēju noteikt prasības higiēnas prasību apmācību programmai, apliecībai, apliecības izsniedzējam un apliecības izsniegšanas kārtībai.

Āfrikas cūku mēra uzliesmojuma šogad skartajai AS "Latgales bekons" no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" kompensācijā par piespiedu kārtā nokautajiem un iznīcinātajiem dzīvniekiem, kā arī atsaukto un iznīcināto cūkgaļu, izmaksās 617 986,12 eiro, šodien lēma valdība. Kā ziņots, "Latgales bekons" cūku novietnē Daugavpils novada Višķu pagastā 15.jūlijā tika konstatēts mēris. Kopumā novietnē tika likvidētas 5 tūkstoši 818 cūkas.

Un vēl

AS "Latvijas Valsts ceļi" aicina autovadītājus izmantot navigācijas sistēmu "Waze", lai informētu par luksoforu bojājumiem valsts autoceļu tīklā.Turpmāk atzīme "Waze" par bojātu luksoforu ne vien norādīs pārējiem autovadītājiem par radušos sarežģījumu uz autoceļa, bet arī nonāks LVC atbildīgā dienesta rīcībā. Vienlaikus arī turpmāk informāciju par luksoforu bojājumiem varēs nodot, izmantojot diennakts bezmaksas infolīniju 8000 5555, kā arī sociālos tīklus. Valsts autoceļu tīklā ir pavisam 56 luksofori. Visbiežāk to darbības traucējumi rodas Daugavpils šosejas (A6) krustojumā ar Rīgas ielu Salaspilī, bet visvairāk tos demolē uz Vidzemes šosejas (A2) Garkalnes novadā.

Atstājiet komentāru