2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 30.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 30.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties:Iesaka slēgt Atašienes, bet reorganizēt - Jēkabpils 2., Aknīstes, Viesītes, Zasas un Salas vidusskolas; Sagatavots jauns slepens armijas mobilizācijas plāns; un BK “Jēkabpils” pārliecinoši pieveic “Betsafe/Liepāja” komandu.

Līdz ar vidusskolu reorganizāciju Jēkabpils ietekmes areālā nepieciešams slēgt Brāļu Skrindu Atašienes vidusskolu, secināts pētījumā "Optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveide Latvijā". Pašā Jēkabpilī pētnieki iesaka attīstīt valsts ģimnāziju un vienu vidusskolu esošo divu vietā. Pat vidusskolēnu skaitam potenciāli pieaugot uz reorganizējamo apkaimes vidusskolu rēķina, šis skaits ir nepietiekams visu esošo skolu uzturēšanai. Valsts ģimnāzijā patlaban ir augsts obligāto centralizēto eksāmenu indekss, sasniedzot 60,2%, un šī mācību iestāde būtu jāatbalsta. Abām parējām vidusskolām ir līdzīgi valsts obligāto eksāmenu rezultati, kas vērtējami kā vidēji. Tomēr pašreizējās vidusskolēnu skaita tendences un novietojums - 3.vidusskola ir vienīgā Krustpilī, Daugavas labajā krastā, bet valsts ģimnāzija un 2.vidusskola ir kreisajā krastā - mudina saglabāt 3.vidusskolu, 2.vidusskolu reorganizējot par pamatskolu.

Straujās depopulācijas, ļoti zemā skolēnu skaita dēļ Krustpils novada Marinzejā esošo Brāļu Skrindu Atašienes vidusskolu pētnieki iesaka slēgt. Patlaban vidusskolas valsts eksāmenu rādītāji ir vieni no zemākajiem valstī starp vispārizglītojošajām skolām, arī pamatskolas eksāmenu indekss ir relatīvi zems. Skolas saglabāšanai nav ekonomiska pamata. Autori paredz, ka lielākā daļa vidusskolēnu mācības turpinās Varakļānos 30 kilometru attālumā, bet skolēni no Mežāres pagasta to varētu darīt viņiem tuvākajā Jēkabpilī, kur ir plašāks izglītības un citu pakalpojumu piedāvājums. Sākumskolas vecuma bērni varētu izglītoties Rudzātos, Kūkās vai Varakļānos.

Arī Zasas vidusskolu pētījumā ieteikts pārveidot par pamatskolu. Vecāko klašu skolēni mācības varētu turpināt Jēkabpilī. Tāpat arī Aknīstes vidusskolu ieteikts reorganizēt par pamatskolu. Lai arī valsts eksāmenu rezultāti Aknīstes vidusskolā ir apmierinoši, tie ir zemāki nekā tuvākajās vidusskolās Neretā vai Viesītē. Autori paredz, ka vidusskolēni mācības turpinās Neretā, ar kuru ir tiešs asfaltēta ceļa savienojums, vai Jēkabpilī, kas ir tālāk, tomēr tai ir lielāka vilkme un izglītības un pakalpojumu dažādība. Līdzīgas pārmaiņas pētnieki iesaka ieviest arī Viesītes vidusskolā, pārveidojot to par pamatskolu. Autori paredz, ka vidusskolēni mācības turpinās Neretā vai Jēkabpilī. Par sākumskolu ieteikts reorganizēt aī Salas vidusskolu, jo relatīvi augstie valsts eksāmenu rādītāji nevar tikt uzskatīti par argumentu, lai tik mazas vidusskolas uzturēšana Jēkabpils pievārtē būtu ekonomiski pamatota.

Turpinām ziņas

Aizsardzības ministrija sagatavojusi jaunu armijas mobilizācijas plānu, kas aizstās 2006.gadā valdībā apstiprināto plānu. Jaunais plāns aktualizē mobilizācijas plānošanas sistēmu atbilstoši izmaiņām drošības situācijā un Nacionālo bruņoto spēku strukturālajām pārmaiņām pēdējo gadu laikā. Valdība par plāna apstiprināšanu rīt lems aiz slēgtām durvīm. Plašākas tā detaļas netiek publiski izpaustas.

Vienpusēji pasludināto Katalonijas neatkarību Latvija neatzīs, tas teikts Latvijas Ārlietu ministrijas izplatītajā Latvijas valsts oficiālajā nostājā saistībā ar notikumiem Spānijā, Katalonijas autonomajā apgabalā. Kā uzsvērts paziņojumā, arī pēdējie notikumi nemaina Latvijas valdības nostāju Katalonijas jautājumā, proti, Latvija uzskata, ka tas ir Spānijas iekšējs jautājums, kas jārisina saskaņā ar Spānijas likumiem un konstitūciju. Paziņojumā pausta cerība, ka Katalonijas jautājums tiks atrisināts dialoga ceļā Spānijas konstitūcijas ietvaros.

Un vēl

Sestdien, 28. oktobrī BK “Jēkabpils” izcīnīja otro uzvaru “OlyBet” Latvijas Basketbola līgā, ar 72:62 pieveicot “Betsafe/Liepāja” vienību. “Lūši” vadības grožus no rokām neizlaida visas spēles garumā. Rezultatīvākais ar 18 punktiem un sešām rezultatīvām piespēlēm bija Kristaps Kanbergs. Šī “Jēkabpils” komandai bija pirmā uzvara mājas laukumā un otrā uzvarā līgā kopumā. Līdz šim “lūši” piedzīvojuši četrus zaudējumus un divas uzvaras, un šobrīd LBL rezultātu tabulā ieņem piekto vietu deviņu komandu konkurencē. Nākamreiz “lūši” cīņā dosies pret “VEF Rīga” komandu, spēle notiks trešdien, 8. novembrī Jēkabpils sporta namā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties:Simtiem tūkstoši Katalonijas neatkarības pretinieku svētdien piedalījās demonstrācijā Barselonā; Latvijā vidējā piena iepirkuma cena septembrī pieaugusi par 6%; un Ko liecina jaunākās sinoptiķu prognozes par laiku šonedēļ?

Simtiem tūkstoši Katalonijas neatkarības pretinieku svētdien piedalījās demonstrācijā Barselonā, iestājoties par Spānijas vienotību. Spānijas valdība atlaidusi Katalonijas valdību un parlamentu pēc tam, kad tas nobalsoja par reģiona neatkarības pasludināšanu. Turklāt izsludinātas ārkārtas vēlēšanas. Tikmēr briest diplomātisks saspīlējums starp Spāniju un Beļģiju. Tajā paziņots, ka Beļģija varētu piešķirt politisko patvērumu līdzšinējam Katalonijas līderim Karlesam Pudždemonam. Spānijas prokuratūra apsver tuvākajās dienās Pudždemonam izvirzīt apsūdzības par „sacelšanos” – par to draud līdz 30 gadu cietumsods. Beļģijas imigrācijas ministrs Teo Frankens svētdien apšaubīja, vai Pudždemonam Spānijā būtu garantēta „taisnīga tiesa”. Frankens piebilda, ka „nav nereāli” Pudždemonam un viņa sabiedrotajiem lūgt patvērumu Beļģijā. Tiesa, pagaidām nav nekādu pazīmju, kas liktu domāt, ka Pudždemons grasās pamest Kataloniju.

Turpinot pierādījumu pārbaudi un pārejot tiesu debatēm, krimināllietā, kurā kāda jauniete apsūdzēta par vīrieša noduršanu konflikta laikā Jēkabpilī, tiesa uzklausīs psiholoģijas ekspertu. Jauniete apsūdzēta par to, ka personai nodarīja tīšus smagus miesas bojājumus, kas kļuva par iemeslu cietušā nāv. Izmeklētāji uzskata, ka pagājušā gada 29.aprīlī apsūdzētā persona, atrodoties savā dzīvesvietā Jēkabpilī, savstarpēja konflikta laikā ar viņai pazīstamu vīrieti dusmu uzplūdā tīši divas reizes ar virtuves nazi iedūra viņam krūšu kurvja priekšdaļā un vēderā. Minētie miesas bojājumi cietušajam vīrietim radīja stipru iekšēju asiņošanu, viņam zaudējot 1,8 litrus asiņu. Vīrieša nāve iestājās dažās minūtēs notikuma vietā.

Turpinām ziņas

100 Latvijas bagātāko cilvēku sarakstā iekļautās personas kopš 2002.gada partijām ziedojušas 1 miljonu 317 tūkstoši 634 eiro, taču pēdējos gadus ziedojumi veikti reti, liecina aģentūras LETA apkopotā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja informācija. Atbilstoši likumam šobrīd fiziska persona vienai partijai gada laikā var ziedot summu, kas nepārsniedz 19 tūkstoši eiro. Aģentūras LETA apkopotā informācija liecina, ka Latvijas bagātākie cilvēki partijām īpaši apjomīgas summas pārskaitījuši pāris reizēs. Latvijā vidējā piena iepirkuma cena septembrī salīdzinājumā ar augustu ir pieaugusi par 6%, bet gada laikā ir kāpusi par 50%, liecina Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības provizoriskie dati. Septembrī vidējā piena iepirkuma cena bija 318 eiro par tonnu un svārstību ietvaros tā ir nedaudz pieaugusi salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi. Piena iepirkuma cena pagājušajā mēnesī pārsniegusi arī vēsturiski augstāko līmeni - rekordu 2013.gadā, kad tā bija 315 eiro par tonnu. Tiek prognozēts, ka turpmākajos mēnešos piena iepirkuma cena svārstīsies, bet ar augšupejošu tendenci. Līdz ar to arī oktobrī vidējā piena iepirkuma cena varētu nedaudz pieaugt, bet kopumā saglabāsies līdzīga cenai septembrī.

Un vēl

Nākamais ciklons Latviju sasniegs nedēļas vidū, tas sev līdzi nesīs siltāku gaisu, prognozē sinoptiķi. Saistībā ar aizejošo ciklonu otrdien saglabāsies brāzmains ziemeļrietumu vējš, īpaši valsts austrumos, un daudzviet gaidāmi nokrišņi, citviet spīdēs saule, uz ceļiem iespējams apledojums. Naktī uz trešdienu vietām Austrumlatvijā, kur skaidras debesis, gaisa temperatūra noslīdēs līdz -4..-6 grādiem. Ceturtdien jau visā valstī gaiss iesils līdz +7..+11 grādiem. Arī nedēļas nogalē maksimālā gaisa temperatūra, visticamāk, būs +6..+10 grādu. Sagaidāms, ka lietainākā diena šonedēļ būs ceturtdiena. Sākot ar otrdienas vakaru, dominēs lēns vējš, bet brīžiem tas pastiprināsies.

Provizoriskie dati liecina, ka oktobris Latvijā bijis nepilnu grādu vēsāks par klimatisko normu, bet krietni lietaināks nekā parasti – vietām nokrišņu norma pārsniegt 3-5 reizes. Vairums ilgtermiņa prognožu rāda, ka novembris būs mazliet siltāks nekā ierasts, līdz ar to ziemas atnākšana maz iespējama.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:Ziemas sezonai valsts autoceļu uzturēšanai atvēlēti 30 miljoni eiro; ASV, Lielbritānija un Vācija neatzīt Katalonijas reģiona neatkarību; un Kamēr Sudraba pārliecināta par No sirds Latvijai atrašanos uz pareizā ceļa, citi kurn par partijas vadību

AS "Latvijas valsts ceļiem" šogad ziemas sezonai valsts autoceļu uzturēšanai atvēlēti 30 miljoni eiro, šorīt intervijā Latvijas Televīzijai r teica uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Jānis Lange. Viņš atgādināja, ka automašīnas, iestājoties aukstam laikam, ir jāaprīko ar ziemas riepām, kā arī jāizvēlas atbilstošs ātrums un braukšanas stils. Lange norādīja, ka uzņēmuma rīcībā ir vairāk nekā 600 ceļu uzkopšanas tehnikas vienības. Tāpat ir iespējas mājas lapā sekot līdzi autoceļu stāvoklim un uzkopšanas tehnikas darbam. Savukārt autoceļu uzkopšanai šogad finasējuma apjoms atvēlēts līdzīgs kā pēdējos trijos gados - apmēram 30 miljoni eiro. Lange gan pagaidām nevarēja prognozēt, vai ar plānoto finansējumu pietiks.

No šodienas līdz 10.novembrim norisināsies Nodarbinātības valsts aģentūra akcija "Atvērto durvju diena uzņēmumos personām ar invaliditāti", kurā uzņēmumi varēs atvērt savu uzņēmumu durvis darba meklētājiem ar invaliditāti, lai viņi klātienē varētu iepazīt darba vidi un darba procesu. Nodarbinātības valsts aģentūras uzskaitē ir daudzu profesiju pārstāvji, kuriem ir dažāda veida invaliditāte, bet kuri grib, var un ir gatavi strādāt. Viņu vidū ir gan pārdevēji, pavāri, šuvēji, kurinātāji, apkopēji, sociālie darbinieki, gan augstas kvalifikācijas speciālisti - ekonomisti, juristi, skolotāji, grāmatveži, inženieri un citu profesiju pārstāvji. 44% aģentūrā reģistrēto bezdarbnieku ar invaliditāti ir profesionālā izglītība, bet 10,6% - augstākā izglītība. Nodarbinātības valsts aģentūra aicina darba devējus visos Latvijas reģionos sazināties ar tuvāko NVA filiāli un iesaistīties akcijā.

Turpinām ziņas

ASV, Lielbritānija un Vācija neatzīt Katalonijas reģiona neatkarību, paziņojuši Vašingtonas, Londonas un Berlīnes oficiālie pārstāvji. ASV Valsts departamenta preses sekretāres Heteres Nauertas paziņojumā teikts, ka Katalonija ir Spānijas neatņemama sastāvdaļa, un Savienotās Valstis atbalsta Spānijas valdības konstitucionālos centienus saglabāt Spāniju spēcīgu un vienotu. Savukārt Vācijas valdības preses sekretārs Štefens Zeiberts tviterī paziņoja, ka Vācijas "federālā valdība neatzīst šo neatkarības deklarāciju. Spānijas suverenitāte un teritoriālā integritāte vienmēr paliks neaizskarama". Arī Lielbritānijas valdība pavēstīja, ka neatzīst tagad un neatzīs nākotnē Katalonijas neatkarību.

Eiropas dienvidos izmitinātie pārvietojamie patvēruma meklētāji atsakās ierasties Latvijā, turklāt viņu pārvešanu uz Latviju apgrūtina sadarbības problēmas ar vietējām varas iestādēm, teikts Iekšlietu ministrijas ziņojumā valdībai. Atbilstoši Eiropas Savienības pārvietošanas programmai uz Latviju līdz 15.septembrim ir pārvietotas 346 personas. No tām 178 pieaugušie, 168 bērni. Latvija ir uzņēmusies 531 personas pārvietošanu, kas nozīmē, ka vēl ir jāuzņem 185. No Grieķijas pārcelti faktiski visi, savukārt no Turcijas pārmitināti 50% personu un Itālijas tikai 14% patvēruma meklētāji. Patvēruma meklētāju galvenās izcelsmes valstis 2016.-2017.gadā bija Sīrija un Eritreja. Ziņojumā minēts, ka iezīmējusies tendence patvēruma meklētājiem pamest Latviju pēc bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanas un personu apliecinošu un ceļošanas dokumentu noformēšanas.

Un vēl

Partija "No sirds Latvijai" ir uz pareizā ceļa un "pārvietojas nopietnā ātrumā", sestdien uzrunājot politiskā spēka biedrus kongresā, sacīja partijas līdere Inguna Sudraba. Partijas biedru skaits gada laikā esot pieaudzis par 25%. Sudraba savā uzrunā uzsvēra, ka No sirds latvijai biedri ir kopā, jo viņus apvieno pārliecība, ka Latvijas valsts būs tik stipra, cik stipri tās cilvēki. Tikmēr Saeimas deputāte Silvija Šimfa plāno nākamnedēļ paziņot, vai turpinās savu darbību partijā No sirds Latvijai. Šimfa piedalījās partijas kongresā, tomēr pameta to pirms tā beigām, skaidrojot to ar sliktu pašsajūtu. Politiķe uzsvēra, ka viņai bija svarīgi dzirdēt debates. Savukārt savu viedokli par rezolūcijām, ko NSL tagad apspriedīs, viņa jau izteikusi. Tagad deputāte apdomāšot dzirdēto un nākamnedēļ sniegšot atbildes uz visiem jautājumiem. Sestdien viņa neatbildēja uz žurnālistu jautājumiem, vai turpinās darbu Saeimas frakcijā un partijā. Šimfa kongresā debatēs neuzstājās. Viņa žurnālistiem sacīja, ka nevēlējās izteikties.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Starptautiskā reitingu aģentūra "Fitch" paaugstinājusi Latvijas ekonomikas izaugsmes prognozes; Šodien sākas kampaņa par veselīgu pārtikas produktu lietošanu uzturā; un 56% Latvijas iedzīvotāju uzskata - pulksteņa pagriešana par stundu viņu veselību ietekmē negatīvi.

Starptautiskā reitingu aģentūra "Fitch" paaugstinājusi Latvijas ekonomikas izaugsmes prognozes 2018. līdz 2019.gadam, norādot, ka valsts ekonomisko aktivitāti varētu atbalstīt spēcīgāka Eiropas Savienības fondu piesaiste un ārējais pieprasījums. Aģentūra prognozē, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts 2018. līdz 2019.gadā palielināsies vidēji par 3,5%, nevis 2,7%, kā tika lēsts iepriekš. Savukārt šajā gadā "Fitch" sagaida pieaugumu Latvijas ekonomikā 4,1% apmērā. Aģentūra norāda, ka Latvijas ekonomikas izaugsme šogad pirmajos sešos mēnešos bijusi spēcīgāka par tās prognozēto kāpumu, sasniedzot 4,4% salīdzinājumā ar 1,2% pieaugumu attiecīgajā laika periodā pērn. Ekonomikas izaugsmi šajā periodā galvenokārt veicinājuši mājsaimniecību patēriņa izdevumi, pateicoties atalgojuma pieaugumam.

No 1. novembra Jēkabpilī, Zemgales ielā 24/1 darbu uzsāks jauns atkritumu šķirošanas laukums. Kā stāsta SIA “Jēkabpils pakalpojumi” valdes priekšsēdētājs Jānis Hauka, līdz 2020. gadam no sadzīves atkritumiem būs jābūt atšķirotiem 50% otrreiz pārstrādājamā materiāla, tāpēc šobrīd SIA “Jēkabpils pakalpojumi” mērķtiecīgi pilnveido atkritumu šķirošanas iespējas Jēkabpils pilsētā, lai tās iedzīvotājiem būtu daudz ērtākas un pieejamākas. Šķirošanas laukums iedzīvotājiem būs atvērts katru dienu no 7.00 līdz 19.00. Šķirošanas laukumā bez maksas tiks pieņemts: stikls, PET, papīrs, drēbes, elektropreces. Par maksu iedzīvotāji varēs atstāt negabarīta atkritumus un būvgružus.

Turpinām ziņas

Šodien sākas Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas sadarbībā ar Zemkopības ministriju, kā arī veikalu tīkliem "Rimi", "Maxima" un "Top!" organizēta reklāmas kampaņa, lai veicinātu kvalitatīvu vietējo pārtikas produktu patēriņu ikdienas uzturā. Šogad kampaņas moto ir "Neēd otru latvieti, ēd Latvijā ražotus augstas kvalitātes produktus!", kam pamatā ir paruna, ka "latvietis latvietim ir gardākais kumoss". Kampaņa ar veselīgu pašironiju apspēlēs šo parunu un aicinās iedzīvotājus "neēst", "negrauzt" un "neskaust" citam citu, un labāk negatīvo enerģiju vērst pozitīvā virzienā - patērējot kvalitatīvus vietējos pārtikas produktus, kas marķēti ar "Zaļo karotīti" un "Bordo karotīti".smiti lielu, vidēju un mazu uzņēmumu.

Ministru kabinets precizējis prasības transportlīdzekļu vadītāju veselības stāvoklim attiecībā uz sirds un asinsvadu slimībām, kā arī uz cukura diabētu. Valdības apstiprinātajā noteikumu projektā tiek pārņemtas Eiropas Direktīvas par vadītāju apliecībām prasības. Tajā ņemtas vērā jaunākās medicīniskās atziņas par sirds un asinsvadu slimībām un skaidri norādīts, kādu medicīnisko stāvokļu gadījumā būtu jāatļauj vadīt transportlīdzekli un kādā gadījumā transportlīdzekļa vadītāja apliecības nevar izdot vai atjaunot. Tāpat noteikumu projektā tiek precizētas prasības attiecībā uz cukura diabētu. Piemēram, projektā minēts, ka «personai, kas slimo ar diabētu un lieto tādus medikamentus, kuri var izraisīt hipoglikēmijas risku, jāpierāda, ka viņa apzinās hipoglikēmijas jeb cukura līmeņa straujas pazemināšanās asinīs risku un spēj adekvāti kontrolēt šādu medicīnisko stāvokli. Personai, kura nepietiekami apzinās hipoglikēmijas problēmu, aizliegts vadīt transportlīdzekli». Izmaiņas stāsies spēkā 2018.gada 1.janavārī

Un vēl
Kāpēc ir nepieciešama pāreja uz un no vasaras laika? Vai tā atstāj ietekmi uz cilvēku veselību - un vai tai ir kāds ekonomisks pamatojums? Nesen veikta aptauja liecina 56% Latvijas iedzīvotāju uzskata - pulksteņa pagriešana par stundu uz priekšu vai atpakaļ viņu labsajūtu un veselību ietekmē negatīvi. Tam piekrīt arī ārsti. Pēdējo gadu laikā Latvijā nav veikti pētījumi par to, vai pulksteņa pagriešana tiešām dod arī kādus taustāmus ekonomiskus ietaupījumus. Aptaujas liecina, ka vairākas Rietumvalstis un Centrāleiropas valstis, piemēram, Spānija, ir ļoti apmierinātas ar vasaras laiku. Viņiem vasarās ir ļoti karsts, un viņi savus darbus var sākt plānot daudz ātrāk. Tikmēr Ziemeļvalstīs ar laika grozīšanu ir lielāka neapmierinātība. Ekonomikas ministrijā atgādina, ka 2000. gadā Latvijā tika veikts eksperiments, proti, valsts nepārgāja uz vasaras laiku. Toreiz sabiedrība aktīvi izteica iebildumus, ka vakaros pārāk ātri paliek tumšs. Pagaidām pāreju uz no vasaras laika nav plānots atcelt.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvijas iekšzemes kopprodukts šogad trešajā ceturksnī pieaudzis par 5,8%; Akcijā "Labo darbu nedēļa" piedalījušies vairāk nekā 13 tūkstoši cilvēku un Par veģetāriešiem sevi uzstata 3% Latvijas iedzīvotāju.

Latvijas iekšzemes kopprodukts šogad trešajā ceturksnī, pēc sezonāli neizlīdzinātiem ātrā novērtējuma datiem, ir pieaudzis par 5,8%, salīdzinot ar 2016.gada attiecīgo laika periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Vienlaikus, pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, Latvijas ekonomika minētajā laika periodā ir augusi par 6,2%. Šogad trešajā ceturksnī iekšzemes kopprodukta pieaugums rūpniecībā par 8%, būvniecībā par 23% un pakalpojumu nozarēs par 4%, tajā skaitā mazumtirdzniecībā par 5%. Produktu nodokļi iekasēti par 4% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā.

Spānijas valdība šodien devusi laiku atceltajām Katalonijas reģionālās valdības amatpersonām personīgo lietu savākšanai savos birojos, taču brīdinājusi, ka gadījumā, ja tās tirpinās pildīt amata pienākumus, tām draud kriminālatbildība. Spānijas iekšlietu ministrs Huans Ignasio Soido pavēstīja, ka valdība devusi separātistu politiķiem "dažas stundas" laika, jo tās mērķis esot atsākt vietējo iestāžu darbu iespējami "diskrētā veidā un saskaņā ar minimālas iejaukšanās principu" no centrālo varasiestāžu puses. Mediji ziņo, ka atceltais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons atrodas reģionālā parlamenta ēkā, pie kuras viņa parādīšanos gaida žurnālisti.

Turpinām ziņas

Labdarības organizācijas "Palīdzēsim.lv" rīkotajā akcijā "Labo darbu nedēļa" piedalījušies vairāk nekā 13 tūkstoši cilvēku, kuri veikuši vairāk nekā 370 labus darbus. Kopumā akcijā šogad reģistrēti 373 Labie darbi, un, kā liecina īpašais labo darbu skaitītājs, darbu saraksts ir plašs un vispusīgs. Akcijas dalībnieki rūpējušies gan par vientuļiem un veciem cilvēkiem, gan dzīvniekiem, gan par Latvijas dabas sakopšanu, kā arī īpašu uzmanību veltījuši saviem līdzcilvēkiem, kopīgi pavadot laiku. Daudzi labo darbu darītāji viesojās veco ļaužu namos, iepriecinot ar koncertiem un pašdarinātām dāvanām. Piemēram, Vārkavas vidusskolas skolēnu folkloras kopa "Volyudzeite" noorganizēja koncertu Jēkabpils pilsētas senioriem. Jau ziņots, ka "Labo darbu nedēļa" turpina Latvijas valsts simtgades aizsākto aicinājumu dāvināt savu laiku labiem darbiem pašiem sev un Latvijai.

Līgumi par Vienotās veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmas jeb e-veselības lietošanu līdz šim noslēgti ar 35,8% jeb 472 ģimenes ārstu praksēm, liecina Nacionālā veselības dienesta interaktīvā karte par e-veselības lietotāju skaitu. Rīgas reģionā noslēgti 97 līgumi par e-veselības lietošanu, Jelgavas novadā - 27 līgumi, Liepājas novadā - 31, Daugavpils novadā - 23, Dobeles novadā - 16, bet Jēkabpils un Valmieras novados - katrā pa 13 līgumiem. Līgumi par e-veselības sistēmas lietošanu kopumā noslēgti ar 682 ārstu speciālistu praksēm, 561 aptieku, visām slimnīcām un desmit ambulatorajām iestādēm. Kā norāda veselības dienests, interaktīvajā kartē attēlotas visas ārstniecības iestādes, kuru mediķiem jau ir pieejama e-veselības sistēma. Kartē attēlotas arī aptiekas, kurās iespējams iegādāties medikamentus, izmantojot ārstu izrakstītās e-receptes.

Un vēl

Par veģetāriešiem sevi uzstata 3% Latvijas iedzīvotāju, kas ir zemākais rādītājs šajā tūkstošgadē, liecina pētījumu aģentūras SKDS veiktās aptaujas dati. Septembrī iedzīvotājiem tika lūgts izteikt savu attieksmi pret apgalvojumu "Esmu veģetārietis". Absolūts vairākums jeb 94% aptaujāto apgalvojumam nepiekrita, savukārt tam piekrita tikai 3% iedzīvotāju. Vēl 2% iedzīvotāju nespēja sniegt konkrētu viedokli šajā jautājumā. Šogad fiksētais rezultāts par to, cik cilvēku uzskata sevi par veģetāriešiem, ir zemākais novērojumu vēsturē. Līdz šim zemākais rādītājs bija 4%, kas fiksēts četras reizes pēdējo 18 gadu laikā. Augstākais iedzīvotāju, kas sevi uzskata par veģetāriešiem, īpatsvars fiksēts 2000.gadā, kad sevi par veģetārieti uzskatīja katrs desmitais iedzīvotājs.

Atstājiet komentāru