2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 27.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 27.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī notiks Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības rīkotās akcijas ,,Skolas diena 2017” noslēgums; Jēkabpilī ar dueta “AnMira” koncertu noslēgsies kamermūzikas dienas; un Līvānos aicina uz bezmaksas nodarbības par veselīga uztura pagatavošanu

Jēkabpils Valsts ģimnāzijā šodien notiks Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības rīkotās akcijas ,,Skolas diena 2017” noslēgums. Aicināti pašvaldības vadītāji, izglītības speciālisti, izglītības iestāžu vadītāji. Akcija ,,Skolas diena 2017” notiek visās Latvijas izglītības iestādēs. Akcija rīkota šī gada Pasaules skolotāju dienas tēmā ”Mācīšanas brīvība iedvesmo pedagogus”. Akcijas mērķis ir veidot lielāku lēmējvaras un sabiedrības izpratni par esošajiem darba apstākļiem izglītības iestādēs, pedagoga darba ikdienu un profesionālās autonomijas nozīmi. Savukārt izglītības iestāžu darbiniekiem dot iespēju uzdot jautājumus deputātiem par skolu tīklu attīstību, sociālajām garantijām, kompetencēs balstīta mācību satura ieviešanu un citiem sev aktuālajiem jautājumiem.

Mācību centrs „EVA-93” šodien Līvānos organizē profesionālās pilnveides semināru „KONTROLĒJOŠO INSTITŪCIJU PĀRBAUDES BŪVOBJEKTOS”. Seminārā piedalīsies būvniecības dalībnieki – būvdarbu veicēji, pasūtītāji, būvprojektu izstrādātāji, autoruzraugi un būvuzraugi, darba aizsardzības speciālisti, darba aizsardzības kompetentie speciālisti, uzņēmēji, būvniecības uzņēmumu pārstāvji u.c. interesenti. Seminārā informēs par valsts darba inspekcijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Valsts valodas centra pārbaudēm būvobjektos.

Turpinām ziņas

Šodien pulksten septiņos vakarā Jēkabpils Tautas namā notiks Kamermūzikas dienu noslēguma koncerts, kurā muzicēs flautas un klavieru duets no Lietuvas “Anmira Duo” ar programmu “Galvenokārt Opera”. Duets “AnMira” atskaņos slavenas operas parafrāzes un virtuozus solo darbus. Duetā muzicē Antons Abanovičs (flauta) un Marija Mirovska (klavieres). Koncertprogrammā “Galvenokārt Opera” izskanēs Joakima Andersena, Volfganga Amadeja Mocarta, Fransa Dopplera, Ferensa Lista u.c. komponistu skaņdarbi.

Šodien pulksten trijos dienā un septiņos vakarā Jēkabpils Kino Mītnē Tautas namā demonstrēs animācijas filma “Misija “Rieksti” 2: Trakā daba”. Jautrie un astainie piedzīvojumi turpinās – šoreiz galvenajiem varoņiem ir jāapvienojas jaunā misijā, lai glābtu savas mājas. Pilsētas mērs ir nolēmis likvidēt lielo zaļo atpūtas zonu un tā vietā uzcelt atrakciju parku. Par laimi, riekstu mīļotājiem ir gatavs plāns un atliek tikai ķerties klāt pie tā izpildes. Uz fimu skolēnu rudens brīvlaikā anicinātas ģimenes ar bērniem.

Un vēl

Šodien Līvānu novada Baltajā mājā norisināsies bezmaksas nodarbības par veselīga uztura pagatavošanu,ajūrvēdas pārtikas tehnologa Natālijas Provornajas vadībā. Nodarbības sāksies pulksten 11tos. Nodarbības norit Eiropas sociālā fonda projektā „Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumu īstenošana Līvānu novada iedzīvotājiem”. Nākamās nodarbības notiks 17.novembrī.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Policija atklājusi vērienīgu krāpšanu "Ogres namsaimniekā" un aizturējusi 11 personas; Pašvaldību lietu ministrija norāda, ka Jaunjelgavas pašvaldība nebija tiesīga izteikt atbalstu Katalonijai; un Gada balvu par mūža ieguldījumu veselības veicināšanā saņēmis gastroenterologs, profesors Anatolijs Danilāns.

Šā gada pirmajos trijos ceturkšņos kopējie pašvaldību budžeta ieņēmumi auga par 11,6%, bet izdevumi – 14,6%. Kopējie pašvaldību budžeta ieņēmumi gada trijos ceturkšņos sasniedza 1,78 miljardus eiro, kas ir par 185,8 miljoniem eiro jeb 11,6% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Savukārt kopējie pašvaldību budžeta izdevumi 2017.gada trijos ceturkšņos sasnieguši 1,71 miljardu eiro, kas ir par 217,9 miljoniem eiro jeb 14,6% vairāk nekā 2016.gada trijos ceturkšņos. Valsts kases apkopotā informācija liecina, ka 2017.gada trijos ceturkšņos pašvaldību budžetā izveidojies 74,7 miljonu eiro liels pārpalikums, tomēr salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu pārpalikums ir samazinājies par 32,1 miljoniem eiro. Lai arī sagaidāms, ka gada beigās vēl straujāk pieaugs izdevumi pašvaldībās, tomēr pēc FM novērtējuma 2017.gads pašvaldību budžetā tiks noslēgts ar nelielu pārpalikumu.

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde aizdomās par Ogres novada pašvaldības aģentūrai "Ogres namsaimnieks" piederošu naudas līdzekļu izkrāpšanu 90 tūkstoši 961 eiro apmērā aizturējusi 11 personas, tajā skaitā arī trīs vadoša līmeņa pašvaldības uzņēmuma darbiniekus. Veicot izmeklēšanas darbības, policija noskaidroja, ka, visticamāk, izkrāptie naudas līdzekļi tiek legalizēti, tos pārskaitot uz trešo personu bankas kontiem. Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes darbinieki veica 15 kratīšanas vairākās adresēs Rīgas reģionā, kuru laikā izdevās iegūt vairākus priekšmetus ar iespējamu pierādījumu nozīmi - dažādus dokumentus, informācijas datu nesējus, zīmogus, skaidras naudas līdzekļus, kā arī divus ieročus. Aizdomās par noziedzīgo nodarījumu trīs no aizdomās turētajām personām tika piemērots drošības līdzeklis apcietinājums. Pārējām astoņām personām pašlaik piemērots statuss - persona pret kuru sākts kriminālprocess.

Turpinām ziņas

Jaunjelgavas novada pašvaldība nosūtījusi vēstuli Katalonijas Pašvaldību asociācijai un Katalonijas Pašvaldību asociācijai par neatkarību, paužot atbalstu Katalonijas tautai un tās likumīgajiem pārstāvjiem ceļā uz neatkarību. Domes priekšsēdētāja Gunta Libeka parakstītajā vēstulē norādīts, ka Latvijas tautu un sabiedrību ir dziļi iespaidojuši pēdējo nedēļu notikumi Katalonijā. Vēstulē pausts, ka lielākā sabiedrības daļa nav vienaldzīga un atbalsta Katalonijas tautas tiesības lemt par savu neatkarīgu nākotni. Cilvēki ir satraukti un sašutuši par Spānijas centrālās valdības vardarbīgajām akcijām un īstenotajām represijām, piebilstot, ka Latvija, kas savu neatkarību atguva pēc 50 gadu ilgas Padomju Savienības okupācijas, īpaši izprot Katalonijas tautas centienus un situāciju.

Tikmēr pašvaldību lietu minitrija norāda, ka Jaunjelgavas pašvaldība nebija tiesīga paust savu atbalstu Katalonijas neatkarībai. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvis Kaspars Rūklis norāda, ka starptautiskā līmenī pašvaldības ir tiesīgas izteikties tikai par jautājumiem, kas ir pašvaldības kompetencē. Rūklis skaidroja, ka Latvijas oficiālo viedokli ārpolitikas jautājumos pauž Ārlietu ministrija un, lai gan Latvijas pašvaldību starptautiskā sadarbība pašvaldībām un to organizācijām citviet Eiropā un pasaulē ir atbalstāma, tā tomēr var notikt tikai jautājumos, kas ir pašvaldības kompetencē. Pirms šīs vēstules nosūtīšanas Jaunjelgavas pašvaldība Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju netika informējusi, tai skaitā nebija saskaņojusi tajā pausto.

Un vēl

Šogad Latvijas Ārstu biedrības Veselības gada balvu par mūža ieguldījumu veselības veicināšanā saņēmis gastroenterologs, profesors Anatolijs Danilāns. Savukārt nominācijā "Gada cilvēks sabiedrības veselībā" balva pasniegta Latvijas Kardioloģijas centra Ambulatorās un diagnostikas nodaļas vadītājai, Latvijas Universitātes pedagoģei, kardioloģei Ivetai Mintālei. Nominācijā par nozīmīgu ieguldījumu pacientu atbalstā un sabiedrības izglītošanā balva pasniegta biedrībai "Dia+logs", kas sniedz psiholoģisku, emocionālu un sociālu atbalstu visiem, kurus skar HIV un AIDS, piedāvājot psihologa konsultācijas, iesaistoties šļirču apmaiņas programmā, izglītojot arī ielu prostitūcijā iesaistītos cilvēkus. Pasniedzot balvu par daudzpusīgu veselības un sociālā darba organizēšanu, tika novērtēts Latvijas Sarkanā krusta darbs, kura misija ir palīdzēt krīzes situācijās nonākušiem cilvēkiem neatkarīgi no vecuma, dzimuma, rases, piederības kādām reliģiskām organizācijām vai politiskām partijām.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī notiks seminārs par pieejamo atbalstu daudzdzīvokļu ēku renovācijai; Zemgales plānošanas reģionā prioritāri asfaltējami būtu 14 ceļu posmi; un Brīvdienās gaidāms lietains laiks.

Salīdzinājumā ar gada sākumu ievērojami pieaudzis to iedzīvotāju īpatsvars, kuri prognozē, ka tuvākā gadā laikā nekustāmā īpašuma cenas pieaugs, liecina jaunākais SEB Mājokļu cenu indikators. Septembrī nekustamā īpašuma cenu pieaugumu nākamo 12 mēnešu laikā prognozēja 52,2% aptaujāto iedzīvotāju, kas ir par pieciem procentpunktiem vairāk nekā pirms gada. Aptaujas rezultāti rāda, ka visaugstākais mājokļa cenu pieauguma prognozētāju īpatsvars ir Vidzemē - tur 64,5% aptaujāto sagaida, ka cenas tuvākajā gada laikā pieaugs. Diezgan optimistiski attiecībā uz mājokļa cenu izmaiņām ir arī Kurzemes iedzīvotāji - pieaugumu sagaida 55,6% šī reģiona iedzīvotāju. No reģioniem procentuāli vismazāk mājokļu cenu kāpumu sagaidītāju ir Zemgalē - 40,1%. Savukārt Latgalē nekustāmā īpašuma cenu pieaugumu prognozē 51% aptaujāto. Tomēr visos reģionos optimistiskāk noskaņoto iedzīvotāju īpatsvars ir pieaudzis, vienlaikus samazinoties cenu krituma sagaidītāju skaitam.

1. un 2.novembrī četrās pilsētās - Jēkabpilī, Rēzeknē, Daugavpilī un Preiļos - notiks semināri par energoefektivitātes pasākumu īstenošanu daudzdzīvokļu ēkās un pieejamo valsts atbalstu. Seminārus organizē Ekonomikas ministrija un Attīstības finanšu institūcija Altum informatīvās kampaņā "Dzīvo siltāk”. Uz semināriem aicināti namu pārvaldīšanas uzņēmumu, dzīvokļu īpašnieku biedrību un būvniecības uzņēmumu pārstāvjus, kā arī daudzdzīvokļu dzīvojamo māju vecākos. Seminārā "Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšana. Nosacījumi, renovācijas process un kvalitāte” klātesošie varēs uzzināt par Eiropas Savienības fondu atbalsta programmas "Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu dzīvojamās ēkās” nosacījumiem, tehniskās dokumentācijas sagatavošanu, lēmuma pieņemšanas procedūru, kā arī līdzfinansējuma saņemšanu. Seminārā piedalīsies arī banku pārstāvji, kas informēs par kredīta saņemšanas nosacījumiem.

Turpinām ziņas

Zemgales plānošanas reģionā prioritāri asfaltējami būtu 14 ceļu posmi ar kopējo garumu 46,9 kilometri, piedāvāts pētījumā "Optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveide Latvijā". Pētnieki iesaka noasfaltēt 4,5 kilometrus garo posmu Asare - Vilkupe, kas atrodas 52,6 kilometrus garajā maršrutā Asare - Jēkabpils, Ancenes un Asares iedzīvotāji tiktu nodrošināti ar ātrāku novada centra Aknīstes, tuvākās pamatskolas un Jēkabpils sasniedzamību. Tas uzlabotu dzīves kvalitāti 480 Asares un Rubeņu iedzīvotāju.

Tāpat pētnieki uzskata par nepieciešamu noasfaltēt 2,1 kilometru garo ceļa posmu, kas atrodas 51,8 kilometrus garajā maršrutā Gārsene - Jēkabpils. Gārsenes un apkārtnes iedzīvotājiem tādējādi būtu ērtāka novada centra Aknīstes un attīstības centra Jēkabpils sasniegšana. Visbeidzot pētījumā aicināts noasfaltēt 47,9 kilometrus garajā maršrutā Kraujas - Jēkabpils esošo ceļa posmu Kraujas - Valdiķi, ņemot vērā, ka Kraujās atrodas Aknīstes psihoneiroloģiskā slimnīca. Krauju pieslēgšana asfaltēto ceļu tīklam uz novada centru Aknīsti un tuvāko attīstības centru Jēkabpili būs ļoti nozīmīga slimnīcas darbiniekiem, tās pacientiem, viņu viesiem, kā arī preču piegādes transportam, teikts pētījumā.

Kā ziņots, pētījumā "Optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveide Latvijā" ieteiktie prioritāri asfaltējamais ceļu posmi būtiski uzlabos sasniedzamību aptuveni 28 tūkstoši 600 iedzīvotāju. Pētījuma autori kopumā piedāvā prioritāri asfaltēt 31 ceļu posmu 263 kilometru garumā, kas būtiski uzlabos sasniedzamību ap 28 tūkstoši 600 iedzīvotāju jeb vidēji 109 cilvēkiem vienā kilometrā.

Un vēl

Latvijai no ziemeļiem tuvojas jauns ciklons, tā ietekmē brīvdienās palaikam līs, svētdienas pēcpusdienā un pirmdien piekrasti var skart vētra, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs un "Global Forecast System". Sagaidāms, ka lietainākais laiks būs sestdien, kad no rietumiem pār Latviju virzīsies plaša nokrišņu zona. Naktī un no rīta vietām - galvenokārt austrumu novados - gaidāms apledojums uz ceļiem. Svētdien nokrišņu būs mazāk, gaisa temperatūra naktī un dienā gaidāma +2..+8 grādu robežās. Pūtīs lēns vējš, dienas gaitā Kurzemē pastiprināsies ziemeļrietumu vējš. No svētdienas pēcpusdienas līdz otrdienas rītam piekrastē vēja ātrums brāzmās var pārsniegt 20 metru sekundē. Ar brāzmaino ziemeļrietumu vēju nākamās nedēļas sākumā ieplūdīs nedaudz vēsāks gaiss un lietu daudzviet nomainīs slapjš sniegs. Visticamāk, nedēļas vidū - 2.novembrī - Latviju sasniegs nākamais ciklons.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
radio1 ziņās klausieties: valdības vadītājs norāda, ka valsts ar edzīvotājiem komunicē stihiski; Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra direktora amatu atstās Eduards Cehovals; un Ģimenes ārsti nolemj turpināt lēno streiku.

Patlaban valsts ar iedzīvotājiem komunicē stihiski, šodien "Nacionālam attīstības plānam 2020" veltītā konferencē atzina Ministru prezidents Māris Kučinskis. Runājot par sabiedrības zemo uzticību politiķiem, Kučinskis sacīja, ka šis jautājums ir valdības dienaskārtībā, turklāt arī šodien notiekošā nacionālajam plānam veltītā konference kalpo kā dialogs ar sabiedrību. Premjers stāstīja, ka, gatavojot pirmo attīstības plānu, bijusi ideja par plānā paveikto informēt sabiedrību, piemēram, Ķīpsalā. Tāpēc viņš ir pārliecināts, ka, gatavojot nākamo Nacionālo plānu, tajā ir jāparedz, kādā veidā par paveikto informēt sabiedrību.

Saeima galīgajā lasījumā pieņēmusi apjomīgos grozījumus Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā, ar kuriem tiek pārņemtas Eiropas Savienības naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanas direktīvas prasības. Likumā cita starpā noteiktas jaunas prasības par juridisko personu patiesā labuma guvēja atklāšanu. Patiesā labuma guvēja definīcija paplašināta atbilstoši starptautiskajiem standartiem, nosakot, ka identificējami visu juridisko personu patiesie labuma guvēji - fiziska persona, kura īsteno īpašumtiesības vai kontroli pār tām. Ar šiem grozījumiem pārņemtas jaunās Eiropas direktīvas naudas atmazgāšanas novēršanas jomā prasības, kā arī likums pilnveidots atbilstoši starptautiskās Finanšu darījumu darba grupas un Eiropas Padomes "Moneyval" ekspertu ieteikumiem.

Turpinām ziņas

"Vienotība" plāno pēc divām nedēļām lemt par ekonomikas ministra amata kandidātu, un šī politiskā spēka pārstāvji pagaidām atturas komentēt iespējamās kandidatūras, tikmēr neoficiālās sarunās politiķi kā iespējamo kandidātu uz šo amatu minējuši Rīgas domes deputātu Vilni Ķirsi. Viņš šonedēļ arī ticies ar Ministru prezidentu Māri Kučinskis, tomēr amatpersonas plašākus komentārus par šo sarunu nesniedz. Kā ziņots, "Vienotības" priekšsēdētājs Arvils Ašeradens plāno atstāt ekonomikas ministra amatu, lai vadītu "Vienotības" Saeimas frakciju un strādātu parlamentā. Pašlaik "Vienotības" Saeimas frakciju vada Solvita Āboltiņa, kura plāno atstāt šo amatu un nolikt deputātes mandātu.

Pēc teju 30 gadu darba Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra direktora amatu šoruden atstās Eduards Cehovals. Viņš uzskata, ka pienācis laiks nodot vadības grožus jaunākiem kolēģiem. Savu darbu Rīgas Krievu teātrī Cehovals nenoslēgs uz priecīgas nots, jo aicinājis sava teātra kolēģus boikotēt Latvijas teātru gada balvu „Spēlmaņu nakts”. Eduards Cehovals par Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra direktoru kļuva 1990.gadā. Viņa uzdevums allaž bijis izvēlēties, kādus režisorus aicināt iestudēt teātrī, tāpēc var teikt, ka pēdējās trīs desmitgades tieši viņš lielā mērā ir noteicis teātra kursu. Šā gada 29.novembrī Cehovala ēra Rīgas Krievu teātrī beigsies. Jau vēstīts, ka pieteikumus uz Rīgas Krievu teātra direktora amatu var iesniegt līdz 3.novembrim.

Un vēl

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas valde nolēmusi turpināt "lēno" streiku. Ģimenes ārsti secinājuši, ka veselības ministrija uz izteikto priekšlikumu nav sniegusi atbildi pēc būtības, savukārt Valsts kanceleja ir atbildējusi, ka atbildi par koplīguma slēgšanu sniegs Veselības ministrija. Tā kā atbilde uz priekšlikumu, ir tiesiski nozīmīga, nolemts prasīt veselības ministrijai un Ministru kabinetam sniegt precīzu atbildi, proti, rakstiski izteikt to, vai ministrija piekrīt slēgt koplīgumu. Ģimenes ārsti aicina šo atbildi sniegt līdz 6.novembrim.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija iegūs Eiropas Solidaritātes fonda naudu meliorācijas sistēmu atjaunošanai; Krustpils pilī norisināsies leģendu nakts; un BK Jēkabpils centīsies tikt pie otrās uzvaras.

Latvija iegūs Eiropas Solidaritātes fonda naudu meliorācijas sistēmu atjaunošanai pēc šī rudens plūdiem, savukārt par tieša atbalsta sniegšanu cietušajiem lauksaimniekiem vēl ir daudz neskaidrību. Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle uzsver, ka no Solidaritātes fonda nauda, visticamāk, tiks saņemta, taču to nevarēs novirzīt lauksaimnieku apgrozāmo līdzekļu atjaunošanai. Par to, vai un kādu atbalstu varētu piešķirt tieši lauksaimniekiem, vēl notiekot sarunas ar Lauksaimniecības ģenerāldirektorātu. Runājot par iespējām reformēt tiešmaksājumu lauksaimniekiem sistēmu, lai mūsu valsts zemnieki saņemtu līdzvērtīgāku atbalstu Rietumeiropas lauksaimniekiem, Zīle uzsvēra, ka šajā budžeta periodā pakāpeniskā izlīdzināšanas sistēma netiks mainīta. Savukārt par Eiropas Savienības nākamo septiņu gadu budžetu pašlaik esot vēl tik daudz neskaidrību, ka jebkādas iespējamās izmaiņas neesot iespējams prognozēt.

Pašlaik savu «uzvaras gājienu» sākušas saaukstēšanās slimības. Latvijas Infektoloģijas centra galvenā ārste profesore Baiba Rozentāle ikvienu aicina rūpēties par profilaksi pret saaukstēšanās slimībām un gripu, jo īpaši mudinot savlaicīgi vakcinēties pret gripu iedzīvotājus, kuriem ir paaugstināts risks saskarties ar smagām šīs slimības komplikācijām. Jānorāda, ka Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā jau ārstēts pirmais gripas pacients. Gripas paciente, kura saņēmusi pretvīrusu terapiju Latvijas Infektoloģijas centrā un pašlaik jau ir atveseļojusies, bija inficējusies ar gripas vīrusu ceļojuma laikā Briselē, kur bija kontaktējusies ar gripas slimnieku. Tikmēr epidemiologi norāda, ka šobrīd ir grūti prognozēt, kad Latvijā sāksies ikgadējā gripas epidēmija, taču parasti tas nenotiek ātrāk par janvāri. Pagājušajā gripas sezonā Latvijas Infektoloģijas centrā tika sniegta palīdzība tūkstots 68 pacientiem, no kuriem pirmais centrā nokļuva 5.novembrī, bet pēdējais – 6.jūnijā.

Turpinām ziņas

Jau tradicionāli oktobra pēdējā sestdienā nogalē - šogad 28.oktobrī, visā Latvijā norisināsies biedrības "Latvijas Piļu un muižu asociācija” organizētā un tās biedru rīkotā Leģendu nakts. Šogad 34 piļu un muižu ļaudis zālēs, torņos, pagrabos, pagalmos un parkos uzņems viesus, lai dalītos ar ticamiem un neticamiem stāstiem, klasiskām un mūsdienīgām melodijām, izrādēm, pašmāju gardumiem un aicinātu radoši izpausties. Šogad līdz ar Leģendu nakti noslēgsies arī asociācijas organizētā, ilgi gaidītā akcija "Apceļosim Latvijas pilis un muižas”. Ciemos aicina visu Latvijas kultūrvēsturisko novadu pilis un muižas.

Ciemos gaidīs arī Krustpils pils, kur tās gidi vedīs ekskursijā sveču gaismā. Sens nostāsts vēsta, ka Krustpils pilī spokojoties Brūnā Dāma. Savulaik kāda nabadzīga latviešu kalponīte iemīlējusi bagāto baronu fon Korfu dēlu. Dēla vecāki, pretojoties šai mīlestībai, likuši kalponīti iemūrēt tumšajos pils pagrabos. Kopš tiem laikiem joprojām vēlās nakts stundās brūnganīga, gaisīga ēna slīd cauri pilij un tās steidzīgo soļu atbalss ir dzirdams pils plašajos gaiteņos. Rīt ikviens aicināts vakaru pavadīt Krustpils pilī, lai dotosnoslēpumainās, leģendām apvītās ekskursijās sveču gaismā. Plkst. 20.00 norisināsies ekskursija latviešu valodā un plkst. 21.00 krievu valodā.

Svētdien, 29. oktobrī plkst. 20.00 Līvānos viesnīcā “Gamma” notiks Talantu vakars. Talantīgie Līvānu novada jaunieši vecumā no 13 līdz 29 gadiem ir laipni aicināti pieteikt savu dalību pasākumā gan individuāli, gan pāros un parādīt savu talantu starptautiskai auditorijai. Talants var būt muzicēšana, dziedāšana, vingrošana, dejošana, burvju triki un daudz kas cits, ar ko konkrētais jaunietis spēj pārsteigt vai iepriecināt citus. Talantus vērtēs žūrija, kura izvēlētiestrīs labākos, kas saņems balvas. Kā arī skatītājiem būs iespēja noteikt savu simpātiju. Talantu vakars tiek organizēts programmas Erasmus+ starptautiskā jauniešu apmaiņas projektā „Dari un māci, ko tu proti II”

Un vēl

BK „Jēkabpils” basketbolisti pirmo uzvaru „OlyBet” Latvijas Basketbola līgā ir sagādājuši mačā pret „Latvijas Universitāti”, nākamo panākumu „lūši” centīsies izcīnīt sestdien, 28. oktobrī, savā laukumā uzņemot „Betsafe/Liepāja” vienību. Spēle Jēkabpils sporta namā sāksies plkst. 17.00. Abas komandas līdz šim ir izcīnījušas pa vienai uzvarai.

Atstājiet komentāru