2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 16.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 16.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties:No šodiens līdz 29.oktobrim Latvijā norisināsies starptautiskās militārās mācības "Sudraba Bulta 2017"; Pie graujošas uzvaras Latvijas sieviešu handbola virslīgas mačā sestdien tika JēkabpilsSporta skolas vienības spēlētājas; un Šonedēļ Rīgā pēc restaurācijas atklās Brīvības pieminekli.

No šodiens līdz 29.oktobrim, Ādažu poligonā, Apes, Gulbenes un Alūksnes novados norisināsies starptautiskās militārās mācības "Sudraba Bulta 2017", kurās piedalīsies vairāk nekā 3 tūkstoši 500 karavīru. Mācībās piedalīsies karavīri no Albānijas, ASV, Igaunijas, Itālijas, Kanādas, Latvijas, Lielbritānijas, Polijas, Slovēnijas, Spānijas un Vācijas. Mācībās piedalīsies aptuveni 200 zemessargu un 30 rezerves karavīru, lai pilnveidotu un uzturētu zemessargu un rezerves karavīru zināšanas un iemaņas. Vienlaikus ar mācībām "Sudraba Bulta 2017" notiks arī NBS "Mobilizācijas mācības 2017", rezerves karavīru mācības un mācību cikls "Mazais Namejs 2017". Mācības organizē un vada Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde.

Nacionālie bruņotie spēki aicina pilsoņus pieteikties dienestam Latgales topošajā apakšvienībā. Šā gada janvāra vidū Aizsardzības ministrija paziņoja par pastāvīgas NBS apakšvienības Latgalē veidošanu, kuras izveide tiek aktīvi turpināta. Zemessardzes 3.Latgales brigādes komandieris pulkvežleitnants Māris Simsons pauž gandarījumu par līdz šim paveikto. "Latgales apakšvienības komplektācija tuvojas noslēgumam un paveiktais ir vērā ņemams sasniegums. Latgales un Latvijas patriotiem vēl joprojām ir iespēja pieteikties profesionālajā militārajā dienestā un sākt dienestu Latgales apakšvienībā. Jau ziņots, ka saskaņā ar Ministru kabineta rīkojumu Aizsardzības ministrijai ir dots uzdevums līdz 2018.gada 30.oktobrim izveidot pastāvīgu NBS apakšvienību Latgalē.

Turpinām ziņas

Pie graujošas uzvaras Latvijas sieviešu handbola virslīgas mačā sestdien tika JēkabpilsSporta skolas vienības spēlētājas, kuras izbraukumā ar 48:25 sagrāva LAT-2002/"Dobele" jeb 2002.gadā dzimušo meiteņu Latvijas izlasi. Jēkabpils vienības labā 11 vārtus guva Simona Ārmane un Gita Kaulakane. Jēkabpils SS vienība tagad ar desmit punktiem piecās spēlēs izvirzījusies virslīgas kopvērtējuma vadībā.

Tikmēr pie graujoša zaudējuma pamanījusies kārtējo reizi tiklt BK Jēkabpils. Sestdien, 14. oktobrī BK „Jēkabpils” atzina BK „Ventspils” pārākumu un savā ceturtajā „OlyBet” Latvijas Basketbola līgas mačā piedzīvoja zaudējumu ar rezultātu 50:76. Pa 15 punktiem jēkabpiliešu rindās guva Jurijs Aleksejevs un Artūrs Vītiņš. Nākamo maču BK „Jēkabpils” aizvadīs svētdien, 22.oktobrī Rīgā, kad laukumā tiksies ar „Latvijas Universitātes” komandu.

Un vēl

Šonedēļ gaidāms kāds zīmīgs pasākums. Valsts prezidents Raimonds Vējonis pēc restaurācijas Rīgā atklās Brīvības pieminekli. Restaurētā pieminekļa atklāšana notiks ceturtdien, 19.oktobrī, plkst.10. Šā gada jūlijā tika sākti Brīvības pieminekļa apkopes darbi, kuru laikā piemineklis tika iejozts ar žogu un sastatnēm. Pieminekļu aģentūras galvenais restaurācijas speciālists Ivo Graudums iepriekš aģentūrai LETA norādīja, ka apkopes gaitā tika spodrinātas Brīvības pieminekļa zvaigznes, atjaunots aizsargpārklājums, veikti iekšdarbi, kā arī virkne citu darbu. Apkopes darbu laikā interesanti piemineklim piekļūt nevarēja. Kā ziņots, valdība Kultūras ministrijai piešķīra 193 tūkstoši 636 eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Brīvības pieminekļa restaurācijas un apkopes darbiem.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Izvēlēts jauns vadītājs akciju sabiedrībai “Pasažieru vilciens”; Aicina pieteikties apmācības programmai "Latvijas kultūras vēstnieki"; un Īrijā izsludināts sarkanais jeb augstākās pakāpes brīdinājums par šodien gaidāmu postošu vētru.

Pagājušajā diennaktī Latvijā dzēsti 11 ugunsgrēki, kuros cieta viens cilvēks, bet divi cilvēki tikuši izglābti, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta apkopotā operatīvā informācija. Vakar dienesta darbinieki veikuši arī 15 glābšanas darbus. Savukārt sestdien glābēji no Piksteres ezera Viesītes novadā izcēluši noslīkušu vīrieti. Tāpat dienesta pārstāvji brīvdienās devās uz Vecauces pagastu, kur mežā bija apmaldījušies divi vīrieši. Glābējiem ar autocisternas skaņas palīdzību izdevās signalizēt vīriešiem ceļu ārā no biezokņa.

Par akciju sabiedrības "Pasažieru vilciens" jauno valdes priekšsēdētāju un vadītāju kļūs pašreizējais "Latvijas dzelzceļš" padomes loceklis Rodžers Jānis Grigulis, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Grigulis "Latvijas dzelzceļa" padomē tika iecelts pagājušā gada vasarā. Līdz tam viņš darbojies uzņēmējdarbībā, bijis vairāku uzņēmumu līdzīpašnieks un amatpersona. Viņš ieguvis sociālo zinātņu maģistra grādu vadībzinātnēs Latvijas Universitātes Starptautisko ekonomisko attiecību katedrā, kā arī izglītojies starptautisko darījumu, mārketinga un konkurences jomā Sorbonnas universitātē Francijā. Padome "Pasažieru vilciena" valdes priekšsēdētāju izvēlējās konkursā atbilstoši Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas rekomendācijām, ņemot vērā kandidāta profesionalitāti, kompetenci un pieredzi.

Turpinām ziņas

Līdz 20.oktobrim iespējams pieteikties apmācības programmai "Latvijas kultūras vēstnieki", kuras mērķis ir sagatavot 25 Latvijas kultūrizglītības iestāžu, kultūras centru un nevalstisko organizāciju darbiniekus vietējās sabiedrības iesaistīšanai valsts simtgades sagaidīšanā. Kultūras vēstnieki sava novada vietējai sabiedrībai palīdzēs apzināties vietējo un nacionālo kultūru kā izaugsmes resursu, stiprinās valsts piederības apziņu, veidos izpratni par atvērtu kultūras identitāti un mobilizēs pozitīvām pārmaiņām saliedētas sabiedrības veidošanā, veicinot izpratni par individuālo atbildību. Programmas dalībnieki iegūs zināšanas par kultūras līderību, vietas identitāti, vērtībām un vietradi, mūsdienu auditorijas attīstības tendencēm, sabiedrības iesaistīšanu kultūras procesos, viedokļu argumentēšanu un sarunu veidošanu un radošu ideju ģenerēšanu. Tāpat dalībnieki pilnveidos savu dizaina domāšanas veidu, ka arī projektu prezentēšanas un publiskās uzstāšanās prasmes.

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā sestdien notiks "Stāstu segas" veidošanas pasākums, kurā tika konceptuāli šķiroti ārvalstu latviešu iesūtītie auduma gabaliņi. Muzeja "Latvieši pasaulē" darbinieki un palīgi šķiros, kārtos un saliks vairāk nekā 1000 auduma kvadrātiņus, kurus atsūtījuši ārzemēs dzīvojoši latvieši. Katra gabaliņa izmērs ir 18x18 centimetri. Stāstu segas idejas pamatā ir Anglijas latvietes Ritas Jefimovas dāvinājums muzejam - sega, kuru uz Eiropas Latviešu dziesmu svētkiem Līdsā 1982.gadā darināja 59 rokdarbnieces no Līdsas un Bredfordas. Iesūtītie kvadrātiņi veidoti visdažādākajās tehnikās un katrs ar citu vēstījumu - kāds ārzemēs dzīvojošais latvietis vēl Latvijai pasargāt savu dabu, kāds cits slavina Melburnas latviešu nama kafejnīcā "Rīgā" iegādātu Cēsu alu, bet cits stāsta par deju, kas saved kopā cilvēkus.

Un vēl

Īrijas meteoroloģijas dienests "Met Eireann" izsludinājis sarkano jeb augstākās pakāpes brīdinājumu par šodien gaidāmu postošu vētru, ierodoties ciklonam "Ofēlija", kas pagaidām ir trešās kategorijas tropiskā viesuļvētra. "Ofēlija" ir pirmais tropiskais ciklons novērojumu vēsturē, kas sasniedzis trešās kategorijas viesuļvētras spēku tik tālu ziemeļos un tik tuvu Eiropai. Saskaņā ar ASV Nacionālā viesuļvētru centra novērtējumu vēja ātrums ciklonā pieaudzis līdz 51 metram sekundē, brāzmās - līdz pat 64 metriem sekundē. Lielbritānijā šodien un rīt izsludināts dzeltenās krāsas brīdinājums par gaidāmu vētru. Sinoptiķi Īrijā brīdina ne tikai par vēja postījumiem, bet arī plūdiem piekrastē un upju grīvās, ko izraisīs vējuzplūdi.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien lems par kandidātu ekonomikas ministra amatam; Jēkabpilī ugunsgrēkā cietis cilvēks; un Nedēļas gaitā kļūs vēsāks, nokrišņu būs maz.

Partija "Vienotība" šodien plāno lemt par kandidātu ekonomikas ministra amatam. Jaunu pretendentu "Vienotībai" jānosauc tāpēc, ka pašreizējais ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens nolēmis amatu atstāt, lai kļūtu par "Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētāju, Solvitai Āboltiņai šo amatu atstājot. Pēc aģentūras LETA rīcībā esošās neoficiālās informācijas, par iespējamiem Ašeradena pēctečiem tiek saukti Rīgas domes deputāts Vilnis Ķirsis, Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica un Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāre Karina Ploka.

No šodienas līdz 22.oktobrim norisināsies labdarības organizācijas "Palīdzēsim.lv" rīkotā akcija "Labo darbu nedēļa", kuras laikā iedzīvotāji tiek aicināti sniegt atbalstu līdzcilvēkiem, dzīvniekiem vai sabiedrībai, kā arī vairot palīdzēšanas kultūru Latvijā. "Labo darbu nedēļa" šogad veltīta Latvijas valsts simtgadei un tiek organizēta sadarbībā ar Latvijas valsts simtgades jauniešu rīcības komiteju un Izglītības un zinātnes ministriju. Jau tradicionāli "Labo darbu nedēļā" pastiprināta uzmanība tiek pievērsta palīdzībai, kuras sniegšanai nav nepieciešams liels finansiālais ieguldījums. Jau ziņots, ka pērn akcijas aicinājumam atsaucās vairāk nekā 18 tūkstoši cilvēku visā Latvijā, kā arī emigrējušie latvieši, paveicot 429 labos darbus.

Arī biedrība "TDK(tautas deju kolektīvs) Pastalnieki" aicina atsaukties pilsētas iedzīvotājus - seniorus, vientuļās māmiņas ar bērniem, kuriem būtu nepieciešama palīdzīga roka dažādu darbiņu veikšanai. Ja izrādīsiet vēlmi, palīdzēsim tikt galā ar rudens darbiem, iespējams nepieciešamība izvest pastaigā jūsu mīluli u.c. darbi. 2016.gadā biedrība "TDK Pastalnieki" kļuva par biedrību apvienības "Jēkabpils NVO resursu centrs" biedriem, tāpēc signālus par cilvēkiem, kam palīdzība nepieciešama, var nodot arī "Jēkabpils NVO resursu centrā". Biedrības aicina - ja redzi, ka šāda palīdzība nepieciešama tavam kaimiņam, jo cilvēks ir vientuļš vai ierobežots kustībās, nepaliec vienaldzīgs - uzraksti, piezvani vai atnāc, galvenais - padod ziņu! Pieteikumus var sūtīt pa e-pastu: tdkpastalnieki@gmail.com vai nvoresursi@inbox.lv. Vai zvanīt 29449622.

Turpinām ziņas

Vakar Jēkabpilī izcēlies ugunsgrēks, kurā cietis cilvēks. Svētdien ap plkst.12 VUGD saņēma izsaukumu uz Bebru ielu Jēkabpilī, kur garāžā bija jūtams sadūmojums. Notikuma vietā ugunsdzēsēji konstatēja, ka garāžā vieglajai automašīnai gruzd elektroinstalācija. No piedūmotās garāžas tika izglābti divi vīrieši, no kuriem viens bija cietis un tika nodots mediķiem. Jau ziņots, ka pagājušajā diennaktī valstī kopumā dzēsti 11 ugunsgrēki.

Sākot no šodienas teju piecdesmit vilcienu reisos, kas kursē četros maršrutos, dienas vidū esošajos reisos biļetes maksās par ceturtdaļu lētāk. 25% atlaide braukšanas maksai tiek piemērota gan pērkot biļetes dzelzceļa kasēs, gan iegādājoties tās vilcienā pie konduktora, gan pērkot tās internetā. Uzņēmumā „Pasažieru vilciens” skaidro, ka biļešu atlaides rudens - ziemas sezonā ir orientētas uz tiem pasažieriem, kas var brīvi plānot brauciena laiku. Atlaižu piemērošana ļauj atslogot vilcienus sastrēgumstundās. „Pasažieru vilciena” pārstāvis Egons Ālers Radio1 informēja, ka dienas vidus atlaide būs spēkā 47 reisos, tā darbosies līdz 20.aprīlim. Atlaide būs spēkā arī 11 reisos Aizkraukles virzienā.

Un vēl

Šīs nedēļas gaitā gaisa temperatūra Latvijā pazemināsies un nokrišņu būs maz, prognozē sinoptiķi. Vēl otrdien temperatūra var sasniegt +17 grādu. Trešdien gan naktī, gan dienā gaisa temperatūra būs +9..+14 grādu. Iespējams, nedēļas otrajā pusē pastiprināsies anticiklons un ieplūdīs aukstāks gaiss no ziemeļiem, naktīs gaisa temperatūra var noslīdēt zem nulles. Otrs iespējamais scenārijs nedēļas otrajā pusē ir ciklona un ar to saistītu lietus mākoņu ierašanās, šādā gadījumā būtiska gaisa temperatūras pazemināšanās nav gaidāma.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā strauji pieaudzis jaunu, līdz pieci gadu vecu automašīnu zādzību skaits; Marka Rotko mākslas centrā šodien sākas 6.Starptautiskais Latgales grafikas simpozijs; un Nākamnedēļ Latvijā notiks pāreja atpakaļ no vasaras laika.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens uzdevis Ekonomikas ministrijas kontroles grupai kopā ar kompetento iestāžu pieaicinātajiem ekspertiem nekavējoties veikt pārbaudes saistībā ar bažām, ka vairāki uzņēmumi varētu būt krāpušies ar atļaujām elektroenerģijas ražošanai obligātajā iepirkumā.
TV3 atklāja vairākus uzņēmumus, kuri nav laikā pabeiguši projektus, bet licences saglabājuši, AS "Sadales tīkls" testā padodot jaudu no pārvietojama ģeneratora. Ja šie uzņēmumi sāks darbu un izmantos iespēju elektrību tirgot par paaugstināto cenu, patērētājiem tas izmaksās līdz 100 miljoniem eiro obligātā iepirkuma komponentes maksājumos nākamajos 10 gados. Ekonomikas ministrijā aģentūrai LETA pavēstīja, ka Ašeradens uzdevis veikt pārbaudes, izbraucot uz konkrētajām vietām. Pārbaužu laikā paredzēts pārliecināties klātienē par koģenerācijas staciju darbību atbilstoši licencei. Vienlaikus Ašeradens uzdevis "Sadales tīkls" sākt iekšējo pārbaudi saistībā ar izdoto pārbaudes aktu par "Rīgas enerģijas" koģenerācijas stacijas darbību. Ekonomikas ministrs arī plāno vērsties Valsts policijā par pārbaudes sākšanu saistībā ar iespējamu krāpniecību "Rīgas enerģijas" darbībā.

Latvijā strauji pieaudzis jaunu, līdz pieci gadu vecu automašīnu zādzību skaits, liecina apdrošinātāju rīcībā esošie Iekšlietu ministrijas dati par šī gada septiņiem mēnešiem. Dati liecina, ka zagtāko automašīnu saraksta galvgalī šogad ir Volkswagen markas automašīnu Golf un Passat modeļi, tam seko BMW 3. sērijas un 5. sērijas automašīnas, Audi markas Audi 80 un Audi A4 automašīnu modeļi un Toyota RAV markas automašīnas. Lielu popularitāti zagļu vidū iemantojuši arī Nissan X-Trail un Subaru Legacy, kuri zagtāko automašīnu saraksta galvgalī nonākuši pirmo reizi. Salīdzinot ar 2016.gadu līdz piecu gadu vecu auto zādzību skaits vidēji mēnesī ir dubultojies un sastāda 30 procentus no visām nozagtajām automašīnām Latvijā.

Turpinām ziņas

Šodien Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā sākas un līdz 27.oktobrim turpināsies 6.Starptautiskais Latgales grafikas simpozijs. Latgales grafikas simpozijs šogad pulcē desmit māksliniekus no Dānijas, Krievijas, Latvijas, Lietuvas, Rumānijas, Šveices, Vācijas un Zviedrijas. Grafikas mākslas simpozijs popularizē grafikas medija nozīmi reģionā un valstī, motivē Latvijas grafiķu radošos centienus līdzās starptautiski atzītiem un pazīstamiem pasaules grafikas māksliniekiem. Tradicionāli simpozija gaitā mākslinieki rada grafikas lapas augstspieduma un dobspieduma tehnikās, kas papildina Rotko centra grafikas kolekciju. Šī gada grafikas simpozijam nav noteikta tēma, taču, ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, simpozija dalībnieku darbos simboliski atbalsojas vide un telpa, kuros darbi ir tapuši. Simpozija izstādes atklāšana notiks 27.oktobrī plkst.16.

"Latvijas pasts" sūtījumu ātrākai saņemšanai Rīgas, Pierīgas, Jelgavas un Jēkabpils noslogotākajās pasta nodaļās izveidojusi kopumā 18 ātrās kases. Kompānijā norāda, ka, ņemot vērā pieaugošo starptautisko sūtījumu skaitu, vairākās klientu apmeklētākajās pasta nodaļās ieviestas speciālas ātrās kases bezmaksas sūtījumu izsniegšanai, kurās divas stundas katru darbdienu iespējams izņemt pasta sūtījumus, neizmantojot kopējo pasta pakalpojumu saņemšanas rindu. Izmantojot ātro kasi var saņemt ierakstītas vēstules, sīkpakas un pakas, par kurām nav nepieciešama muitas nodokļa un pēcmaksas iekasēšana. Attīstoties e-komercijas sūtījumu apkalpošanai, šogad no janvāra līdz septembrim "Latvijas pastā" saņemti 5,5 miljoni starptautisko sūtījumu, kas ir par 1,2 miljoniem vienību vairāk nekā attiecīgajā periodā 2016.gadā.

Un vēl

Nākamnedēļ Latvijā un daudzviet citur pasaulē notiks pāreja atpakaļ no vasaras laika, kad pulksteņa rādītāji jāpagriež vienu stundu atpakaļ. Latvijā pāreja atpakaļ no vasaras laika notiks svētdien, 29. oktobrī, pulksten 4 jeb naktī no sestdienas uz svētdienu, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu atpakaļ. Savukārt pāreja uz vasaras laiku atkal notiks 2018. gada 25. martā. Latvijā vasaras laiks pirmo reizi tika ieviests 1981. gadā. Sākot no 1997. gada, vasaras laiks ir spēkā no marta pēdējās svētdienas līdz oktobra pēdējai svētdienai.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Eksperte brīdina, ka valsts tranzīta nozarei draud krīze; Latvijas Infektoloģijas centrā nedēļas laikā nonākuši vēl septiņi pacienti ar ērču encefalītu un divi ar Laimas slimību; un Šonedēļ pakāpeniski laiks kļūs vēsāks.

Baltijas asociācija – transports un loģistika prezidente Inga Antāne norāda, ka tranzīta nozare pēdējā laikā atrodas uz plāna ledus, un šobrīd Krievijas lēmums par kravu pilnīgu novirzīšanu caur savām ostām liek šim ledum strauji plaisāt. Valdībai un valsts politikas veidotājiem ir divas iespējas – pagaidīt, kad ledus būs pilnībā saplaisājis un nozare sākusi grimt, un tad mēģināt kaut ko glābt vai arī sākt jau šobrīd rīkoties, lai valsts tautsaimniecība, nozarē strādājošie, viņu ģimenes un sabiedrība kopumā izjustu pēc iespējas mazākas gaidāmās krīzes sekas. Viņa uzsver, ka cerēt, ka situācijas pasliktināšanās nozarē neradīs pietiekami nopietnas konvulsijas Latvijas ekonomikā, ir pretstatā ekonomikas pamatiem. Tāpat Antāne norāda, ka šonedēļ kļūs skaidrāka nozares izstrādātā rīcības plāna nozares glābšanai un stiprināšanai tālāka virzība – vai tas noguls dziļākajās ierēdņu atvilktnēs vai arī tiks tālāk virzīts atbildīgo pušu apspriešanai un īstenošanai. Rīt Saeimā Tautsaimniecības komisijā skatīs jautājumu par nozares konkurētspēju, savukārt trešdien, 18.oktobrī, rīcības plāns iekļauts kā viens no Latvijas Ostu, tranzīta un loģistikas padomes sēdes darba kārtības jautājumiem. Šo padomi vada premjers Māris Kučinskis.

Jau stāstījām, ka sestdien glābēji no Piksteres ezera Viesītes novadā izcēla noslīkušu vīrieti. Policija informē, ka 1953.gadā dzimušais bija devies ar laivu zvejot Piksteres ezerā un nebija atgriezies. Veicot meklēšanu, glābēji atrada apgāzušos laivu, bet vīrieti piektdien neatrada. Glābšanas darbi turpinājās sestdien. Vīrietis tika atrasts noslīcis ezerā. Ir nozīmēta tiesu medicīniskā ekspertīze. Par notikušo sākts kriminālprocess.

Turpinām ziņas

Latvijas Infektoloģijas centrā nedēļas laikā nonākuši vēl septiņi pacienti ar ērču encefalītu un divi ar Laimas slimību. Līdz šim no centra izrakstīts 71 pacients, kurš ārstējies no ērču encefalīta, 34 pacienti, kuri ārstējušies no Laimas slimības, un pieci pacienti, kuriem bijusi ērlihioze. Centrā šogad līdz 15.oktobrim pārbaudītas 5 tūkstoši 923 iedzīvotājiem piesūkušās ērces, no tām 114 jeb 1,92% konstatēts ērču encefalīts. LIC uzņemšanas nodaļā pēc pacientu lūguma noņemtas tūkstots 644 ērces. Epidemiologi atgādina, ka, dodoties dabā, apģērbs jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt. Savukārt efektīvākā aizsardzība pret ērču encefalītu – vakcinācija.

No šodienas līdz 22.oktobrim norisināsies labdarības organizācijas "Palīdzēsim.lv" rīkotā akcija "Labo darbu nedēļa", kuras laikā iedzīvotāji tiek aicināti sniegt atbalstu līdzcilvēkiem, dzīvniekiem vai sabiedrībai, kā arī vairot palīdzēšanas kultūru Latvijā. "Labo darbu nedēļa" šogad veltīta Latvijas valsts simtgadei un tiek organizēta sadarbībā ar Latvijas valsts simtgades jauniešu rīcības komiteju un Izglītības un zinātnes ministriju. Jau tradicionāli "Labo darbu nedēļā" pastiprināta uzmanība tiek pievērsta palīdzībai, kuras sniegšanai nav nepieciešams liels finansiālais ieguldījums. Jau ziņots, ka pērn akcijas aicinājumam atsaucās vairāk nekā 18 tūkstoši cilvēku visā Latvijā, kā arī emigrējušie latvieši, paveicot 429 labos darbus.

Un vēl

Šīs nedēļas gaitā gaisa temperatūra Latvijā pazemināsies un nokrišņu būs maz, prognozē sinoptiķi. Vēl otrdien temperatūra var sasniegt +17 grādu. Trešdien gan naktī, gan dienā gaisa temperatūra būs +9..+14 grādu. Iespējams, nedēļas otrajā pusē pastiprināsies anticiklons un ieplūdīs aukstāks gaiss no ziemeļiem, naktīs gaisa temperatūra var noslīdēt zem nulles. Otrs iespējamais scenārijs nedēļas otrajā pusē ir ciklona un ar to saistītu lietus mākoņu ierašanās, šādā gadījumā būtiska gaisa temperatūras pazemināšanās nav gaidāma.

Atstājiet komentāru