2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 8.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 8.februārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien ar maču pret lietuviešu “Nevežis” BK “Jēkabpils” uzsāks cīņu “Triobet” Baltijas Basketbola līgā; Latvijas drošības stiprināšanai šodien Latvijā tiks nogādāta ASV bruņutehnika; un Šodien ārkārtas sēdē paredzēts apstiprināt Līvānu novada budžetu 2017.gadam.

Jēkabpils pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Margita Liepiņa šodien piedalīsies Latvijas Pašvaldību savienības rīkotajā seminārā par priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumiem pirms šī gada 3.jūnija pašvaldību vēlēšanām.

Jau ziņots, ka vValsts iestādēm, kā arī kapitālsabiedrībām, kurās valstij vai pašvaldībai pieder vairāk nekā 50% kapitāldaļu, ir aizliegts radīt priekšrocības vai ierobežojumus kādam aģitācijas veicējam priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanā publiskās vietās. Tāpat aizliegts izmantot administratīvos resursus priekšvēlēšanu aģitācijā. Savukārt aģitācijas materiālu izvietošana vēlēšanu dienā, kā arī dienu pirms vēlēšanām ir aizliegta radio programmās un raidījumos, publiskās lietošanas ārtelpās un iekštelpās, preses izdevumos, kā arī aģitācijas kā maksas pakalpojuma veikšana publisko elektronisko sakaru tīklos, tai skaitā internetā. Tāpat aģitācija aizliegta valsts un pašvaldību institūcijās un kapitālsabiedrībās, kurās valstij vai pašvaldībām pieder vairāk nekā 50% kapitāldaļu.

Šodien pulksten 18.30 Jēkabpils sporta namā ar maču pret lietuviešu “Nevežis” BK “Jēkabpils” uzsāks cīņu “Triobet” Baltijas Basketbola līgā. Spēli varēs vērot tiešraidē “Sportacentrs TV” translācijā. BK “Jēkabpils” cīkstēšanos Baltijas arēnas regulārajā turnīrā noslēdza trešajā vietā savā apakšgrupā, kopā izcīnot astoņus panākumus un četras reizes atzīstot pretinieku pārākumu. Savukārt Ķēdaiņu “Nevežis” otrā apakšgrupā ar identisku bilanci ierindojās otrajā vietā. “Lūšiem” šīs būs ceturtās Baltijas līgas izslēgšanas spēlēs.

Turpinām ziņas

Latvijas drošības stiprināšanai šodien Latvijā tiks nogādāta ASV bruņutehnika, tai skaitā 15 tanki "M1 Abrams" un sešas kaujas mašīnas "Bradley". Šodien un rīt Latvijā tiks nogādāta ASV 4.kājnieku divīzijas 3.bruņotās brigādes 68.bruņotā pulka 1.bataljona bruņutehnika, tai skaitā 15 tanki, sešas kaujas mašīnas, divas inženieru tehnikas vienības mīnu lauka iznīcināšanai, kā arī cita veida kaujas atbalsta un nodrošinājuma tehnika. Vairāk nekā 225 karavīri no 68.bruņotā pulka 1.bataljona ieradās Ādažos jau pagājušās nedēļas nogalē.

Lai turpinātu sadarbību starp lauksaimniecības nozarēm un zinātni, šodien plānots parakstīt gadskārtējo nodomu protokolu starp Zemkopības ministriju, Latvijas Zinātņu akadēmiju un Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmiju. Protokols ietver trīspusēju vienošanos par sadarbību informācijas apmaiņā, ieteikumu izstrādāšanā, uzlabojumiem zinātnē un augstākajā izglītībā. Tāpat dokuments paredz kopīgu konferenču, izstāžu, konkursu rīkošanu, atbalstu jauno lauksaimniecības un meža zinātnieku sagatavošanai. Protokols arī paredz dažādus kopīgus pasākumus Latvijas zinātnes sasniegumu popularizēšanai.

Un vēl

Šodien notiks Līvānu novada domes ārkārtas sēde. Tās laikā paredzēts apstiprināt Līvānu novada 2017. gada budžetu, kā arī lemt par amatu vienību sarakstiem un noteiktām mēnešalgām, par aizņēmumu no valts kases un citiem jautājumiem.

Šodien Līvānu novada Rožupes kultūras namā pulksten desmitos notiks Senioru kopas tikšanās. Šoeiz plānota radošā darbnīca – stikla trauku apgleznošana. Dalība pasākumā ir bez maksas.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties:Pagājušajā nedēļā no gripas miruši vēl seši cilvēki; Šogad starptautiskajam "Zilā karoga" sertifikātam aprit 30 gadi; un Plāno mainīt kārtību biļešu tirdzniecībai dziesmu un deju svētkiem.

Pagājušajā nedēļā no gripas miruši vēl seši cilvēki, liecina Slimību profilakses un kontroles centra gripas monitoringa dati. Līdz ar to šajā gripas sezonā slimība prasījusi 14 cilvēku dzīvības. Mediķi norāda, ka mirušajiem cilvēkiem bijušas sirds un asinsvadu, elpceļu, nieru un citas hroniskas saslimšanas. Kopumā pagājušajā nedēļā Latvijā gripas izplatības intensitāte palielinājusies par 18,1% un 70 monitoringā iekļautajās ģimenes ārstu praksēs kopumā reģistrēti 450 gripas gadījumi. Visās latvijas pilsētās saslimušo ar gripu skaits pārsniedz epidēmijas slieksni, bet visaugstākā gripas intensitāte bijusi Valmieras novadā.

Vakar Pārtikas un veterinārais dienests saņēmis laboratorisko izmeklējumu rezultātus, kas apstiprina Āfrikas cūku mēra vīrusu SIA "Ancers" cūku novietnē "Bunči" Salaspils novada Salaspils pagastā ar aptuveni 10 tūkstoši cūku lielu ganāmpulku. Pārtikas un veterinārais dienests informē, ka "Bunču" fermas 10 tūkstoši cūkas tiks likvidētas ar gāzes palīdzību, savukārt dzīvnieku liemeņus utilizēs uzņēmums, kas to darījis arī iepriekš - SIA "Grow Energy". Patlaban ar "Bunčiem" noteikta karantīna - aizsardzības zona trīs kilometru un uzraudzības zona desmit kilometru rādiusā ap mēra skarto novietni.

Turpinām ziņas

Šogad starptautiskajam "Zilā karoga" sertifikātam aprit 30 gadi un Latvija to atzīmē ar rekordlielu pretendentu skaitu - Latvijā uz "Zilā karoga" saņemšanu 2017.gada sezonā pieteikumus iesniegušas 23 peldvietas un jahtu ostas, tajā skaitā arī Jēkabpils Radžu ūdenskrātuves peldvieta. Pagājušajā gadā Latvijā plīvoja 19 "Zilie karogi", arī Jēkabpilī. 2017.gadu ANO ir pasludinājusi par ilgtspējīga tūrisma gadu. Tā kā "Zilais karogs" ir pasaules populārākais tūrisma ekosertifikāts, kas tiek plaši atpazīts gan iedzīvotāju, gan pašvaldību un vides institūciju vidū, tas ir viens no ANO sadarbības partneriem un būtisks atbalsts ilgtspējīga tūrisma veicināšanā. Latvijā "Zilā Karoga" programma ir būtiski paaugstinājusi peldvietu un piekrastes apsaimniekošanas kvalitāti un standartus daudzās pašvaldībās.

Zemkopības ministrijas Meža dienu komiteja noteikusi nozares gada balvas "Zelta čiekurs" 2016.gada ieguvējus nominācijās "Par mūža ieguldījumu", "Par inovatīvu uzņēmējdarbību", "Par ilgtspējīgu saimniekošanu" un "Par ieguldījumu sabiedrības izglītošanā". Viens no laureātiem nominācijā "Par inovatīvu uzņēmējdarbību" izvirzīts arī SIA "Gaujas koks", kura viena no ražotnēm atrodas Jēkabpilī. Gada balvas ieguvēji tiks nosaukti apbalvošanas ceremonijas laikā 2.martā Jelgavā, Latvijas Lauksaimniecības universitātes aulā. Meža nozares gada balvu "Zelta čiekurs", kas ir augstākā atzinība par sasniegumiem meža nozarē, šogad pasniegs jau trīspadsmito reizi.

Un vēl

Kultūras ministrijai un Latvijas Nacionālajam kultūras centram iesniegti ierosinājumi, kā uzlabot esošo biļešu izplatīšanu Dziesmu un deju svētkiem, jo līdzšinējā kārtība ir cilvēkus pazemojoša. Šobrīd Dziesmu svētku rīkotāji strādā pie tā, lai jau uz nākamajiem svētkiem biļetes tiktu pārdotas citādāk nekā iepriekšējos gados. Ņemot vērā, ka tāpat visiem biļešu nepietiek, tiek rosināts, ka godīgāk būtu, ja biļešu izplatīšanu uzticētu pašvaldībām, kas ar tām rīkotos pēc saviem ieskatiem. Tāpat izskanējis priekšlikums izplatīt biļetes loterijas vai izlozes veidā, kā arī noteikt augstāku cenu. Patlaban runa ir par pieciem izplatīšanas modeļiem. Pagaidām tos gan neatklāj. Šomēnes tos izvērtēs speciāla darba grupa, bet marta sākumā izvērtēs Dziesmu svētku padome.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:Vakar ugunsgrēkā Pļaviņu novadā cietis cilvēks; Nav izslēgts, ka lieta ar Norvēģijas aizturēto Latvijas zvejas kuģi varētu tikt skatīta starptautiskā tiesā; un Lielbritānija palielinājusi darbinieku skaitu vēstniecībā Latvijā.

Vakar Jēkabpilī atklāja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras biznesa inkubatoru, kurā uzņēmumi var saņemt nepieciešamo atbalstu un pakalpojumus uzņēmējdarbības attīstībai. Jēkabpils biznesa inkubatora vadītāja Jolanta Šūmakere apliecināja, ka vienādliels atbalsts tiks sniegts gan Jēkabpils, gan novadu jaunajiem uzņēmējiem. Patlaban biznesa inkubatorā jau ir pirmie astoņi jaunie uzņēmēji, kuriem palīdz realizēt biznesa ideju. Runājot par Jēkabpils biznesa inkubatora kapacitāti, Jolanta Šūmakere norādīja, ka kopumā inkubatorā paredzēts atbalstīt 15, bet pirmsinkubācijas atbalsts tiks sniegts 35 jaunajiem uzņēmējiem. Plašāk par biznesa inkubatora piedāvātajiem pakalpojumiem un iespējām klausieties Radio1 šīsnedēļas raidījumā “Atbild Jēkabpils pilsētas pašvaldība”, kurā uz interviju esam aicinājuši Jolantu Šūmakeri.

Vakar ugunsgrēkā Pļaviņu novadā cietis cilvēks, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Izsaukums uz ugunsgrēku tika saņemts vakar ap pussešiem vakarā. Pļaviņu novada Vietlavas pagastā dega pirts 20 kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēkā cieta apmēram 49 gadus vecs vīrietis, kurš bija guvis apdegumus un pirms ugunsdzēsēju ierašanās nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem. Ugunsgrēks likvidēts pēc pulksten deviņiem vakarā. Vakar dzēsts arī viens kūlas ugunsgrēks Liepājā. Sausā zāle dega 300 kvadrātmetru platībā. Kopumā pagājušajā diennaktī dzēsti 33 ugunsgrēki un veikti 15 glābšanas darbi.

Turpinām ziņas

Latvija pagaidām situāciju ar Norvēģijas varas iestāžu arestēto Latvijas zvejas kuģi "Senators", kas saskaņā ar iepriekš noslēgtiem līgumiem zvejoja sniega krabjus Svalbāras jeb Špicbergenas ūdeņos, risinās diplomātiskā ceļā, tomēr nav izslēgts, ka lieta varētu tikt skatīta starptautiskā tiesā. Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs informēja, ka jūrniekiem, kuri patlaban atrodas uz aizturētā kuģa klāja, pārvietošanās brīvība nav ierobežota, savukārt "kuģim ir nelikumīgi traucētas tiesības zvejot". Tajā pašā laikā Pildegovičs norādīja, ka Latvijai un Norvēģijai ir draudzīgas partnerattiecības un šāda veida saimnieciski juridiski strīdi mēdz notikt arī starp draudzīgām valstīm, tāpēc šis gadījums neiespaidos starpvaldību attiecības.

Neraugoties uz atšķirīgām nostājām nozīmīgos starptautiskās politikas jautājumos, Latvijai un Krievijai pastāv iespējas paplašināt praktisko nozaru sadarbību, to vakar Krievijas vēstnieka Latvijā Jevgeņija Lukjanova akreditācijas vizītes laikā norādīja Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Viņš atgādināja, ka Latvija un Krievija ir kaimiņvalstis, tāpēc abām valstīm ir abpusēji ieguvumi, attīstot sadarbību kultūras, tirdzniecības, transporta, nelegālās migrācijas un organizētās noziedzības apkarošanas jomās. Vienlaikus prezidents pauda bažas par situācijas saasināšanos Ukrainas austrumos un izteica aicinājumu Krievijai pildīt Minskas vienošanos. Prezidents un Krievijas vēstnieks tikšanās laikā bija vienādās domās, ka aktualizējams Latvijas-Krievijas starpvaldību komisijas darbs. Latvija apņēmusies šī gada pirmajā pusē organizēt starpvaldību komisijas sēdi.

Un vēl

Lielbritānija palielinājusi darbinieku skaitu savā vēstniecībā gan Latvijā, gan abās pārējās Baltijas valstīs. Starptautiskā ziņu aģentūra “Bloomberg”, atsaucieties uz anonīmu augstu stāvošu avotu, vēsta, ka tas saistīts ar gaidāmajām “Brexit” sarunām – briti gribot izmantot bažas par drošību un finansēm atsevišķās Eiropas Savienības valstīs, lai sašķeltu vienoto Eiropas Savienības fronti. Lielbritānijas vēstniecība šo ziņu noliegusi. Lielbritānija drīz sāks savu formālo šķiršanās procesu no Eiropas Savienības jeb “Bexit”. Šobrīd nav skaidrības, vai vispirms jāizšķiras, lai varētu sākt sarunas par nākotnes attiecībām ar Eiropu, vai abi procesi var notikt paralēli. Eiropa savas sarkanās līnijas jau ir novilkusi – pieeja kopējam tirgum tikai tiem, kas atzīst ne tikai brīvu preču, pakalpojumu un kapitāla, bet arī brīvu darbaspēka kustību.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Valsts prezidents atzinīgi vērtē valdības darbu; Jēkabpilī automašīna notriec gājēju; un Bezdarbniekiem būs jauni pienākumi.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis valdības līdzšinējo darbu vērtē kā labu, tomēr norāda uz vēl daudziem paveicamiem uzdevumiem. Ministru prezidents Māris Kučinskis ar Vējoni šodien pārrunāja valdības rīcības plāna izpildi. Abu amatpersonu nostāja esot bijusi "pilnīgi identiska" - nedrīkst notikt termiņu pagarināšana vai pārlikšana kādiem neizdarītiem darbiem. Jautāts, vai prezidents ir apmierināts, ka pirms gada valdības veidošanas darbu uzticēja tieši Kučinskim, Vējonis pauda, ka, neskatoties uz to, ka pagājušā gada beigās bija dažas problēmas attiecībā uz atsevišķiem likumprojektiem, kas bija saistīti ar nodokļu politiku, kopumā prezidents valdības darbu vērtē kā labu, jo tā devusi zināmu cerību, ka virzīsies uz priekšu prognozējamāk.

2016./2017.mācību gadā izglītības iestādēs nav reģistrēti 19 tūkstoši 22 skolas vecuma bērni, liecina Izglītības kvalitātes valsts dienesta ikgadējais apkopojumu par izglītības iestādēs nereģistrētiem obligātā izglītības vecuma bērniem. Jēkabpilī šādi ir 186 bērni. Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Raščevskis sacīja, ka visi viņi kopā ar vecākiem ir izbraukuši no valsts un visticamāk mācās kādā no Eiropas valstīm, bet pašvaldībai par to nav informācijas. Tādu skolas vecuma bērnu, kas deklarēti Jēkabpilī un šeit arī dzīvo, bet neapmeklē skolu neesot.

Turpinām ziņas

Jēkabpils ugunsdzēsēji vakar ap pulksten trijiem dienām saukti dzēst degošu būvi Jēkabpilī, Cēsu ielā. Notikuma vietā konstatēts, ka deg saimniecības ēka 50 kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēku izdevās likvidēt divu stundu laikā. Cilvēki ugunsnelaimē nav cietuši.

Vakar ap puspieciem pēcpusdienā Jēkabpilī, Zīlānu ielā 1973.gadā dzimis autovadītājs ar automašīnu TOYOTA HILUX uzbrauca gājējai, 1964.gadā dzimušai sievietei. Cietusī ar dažādām traumām nogādāta Jēkabpils slimnīcā. Policija par izraisīto satiksmes negadījumu sastādījusi administratīvo pārkāpumu protokolu.

Un vēl

Lai veicinātu izpratni par nepieciešamību maksāt sociālās iemaksas, labklājības ministrs Jānis Reirs devis rīkojumu Nodarbinātības valsts aģentūrai nodrošināt obligātu četru stundu kursu par finanšu pratību cilvēkiem, kuri reģistrējas bezdarbniekos. Kā norāda ministrs, Labklājības ministrijas viedoklis ir tāds, ka ilgtspējīga sociālā budžeta veidošanai būtu pilnīgi pietiekami ar pašreizējo sociālo iemaksu likmi 34,09%, bet ar nosacījumu, ka visi strādājošie piedalītos sociālo iemaksu veikšanā. Ministrs arī apliecina, ka ņemot vērā situāciju ar lielo iedzīvotāju ienākumu atšķirību, ar lielas sabiedrības daļas atrašanos nabadzības riska zonā, ministrija neredz iespējas samazināt kādus pabalstus vai pensijas. Risinājums ir jāmeklē ieņēmumu daļā, uzsver ministrs.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klauieties:Ierosināts kriminālprocess par drošības prasību neievērošanu parlamentā; daugavpilī atklās jēkabpilietes gleznu izstādi; un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēmis jaunas automašīnas.

Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas deputātiem ir atšķirīgi viedokļi par Latvijas pašvaldības institūciju sadarbības teritoriju modeli, tomēr vairāki parlamentārieši šodien diskusijā uzsvēra "lielu un efektīvu" pašvaldību nepieciešamību. Kā ziņots, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija apkopo pašvaldību viedokļus par sadarbības teritoriju modeli un priekšlikumus modelim plāno sagatavot pavasarī. Tāpat arī vēstīts, ka 2015.gada nogalē valdības koalīcijas partijas vienojās par valsts teritoriālā iedalījuma pilnveidošanu, nosakot sadarbības teritoriju izveidošanu un paužot atbalstu 29 sadarbības teritoriju izveidei.

Ierosināts kriminālprocess par drošības prasību neievērošanu parlamentā, to šodien Saeimas Nacionālās drošības komisijas sēdē deputātiem pavēstījis ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Kriminālprocess ierosināts saistībā ar faktu, ka Saeimas jaunajā ēkā, Jēkaba ielā 6/8, Nacionālās drošības komisijas telpas nevar akreditēt, jo tajās nav iespējams nodrošināt valsts noslēpuma aizsardzību. Par šo situāciju komisija bija vērsusies ar iesniegumu tiesībsargājošajās institūcijās. Par kriminālprocesa virzību atbildīgā iestāde ir Drošības policija, un kriminālprocess ir ierosināts pēc Krimināllikuma 319.panta par valsts amatpersonu bezdarbību. Pagaidām nevienam šajā procesā nav izvirzītas apsūdzības.

Turpinām ziņas

Rīt Daugavpilī, Poļu kultūras centrā tiks atklāta mākslinieces Katažinas Graholskas - Krjukovskas grafikas darbu izstāde "Atgriešanās". Graholska-Krjukovska ir māksliniece no Jēkabpils. Kad viņa mācījās Daugavpils Universitātē, daudz laika pavadīja Poļu namā, kur aktīvi strādāja ar poļu jauniešiem un kļuva par Poļu studentu kluba līderi. Māksliniece uzskata, ka Poļu nams Daugavpilī ir kultūras un vēstures krustošanās vieta, kurai bijusi nozīmīga loma arī viņas dzīvē. Graholskai-Krjukovskai šurp atgriežas atkal un atkal. Arī savu pirmo personālizstādi māksliniece atveda tieši uz Poļu kultūras centru. Graholskas - Krjukovskas grafikas darbu izstāde "Atgriešanās" Poļu kultūras centrā būs skatāma līdz 8.martam.

17. un 18.martā Aizkraukles novada pašvaldība sesto reizi rīko "Pārnovadu uzņēmēju dienas 2017", pieteikties dalībai kurās var līdz marta sākumam. Pasākums tiek rīkots ar mērķi iepazīstināt iedzīvotājus ar uzņēmēju un amatnieku ražoto produkciju un sniegtajiem pakalpojumiem, kā arī veicināt informācijas apmaiņu uzņēmējdarbības vidē un tūrisma, izglītības un sabiedrisko aktivitāšu jomā. 17.martā ikviens aicināts piedalīties Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras organizētajā "Izaugsmes dienā 2017". Savukārt otrajā dienā, 18.martā, sporta centrā notiks jau tradicionālā izstāde-gadatirgus, kurā aicināti piedalīties uzņēmēji, amatnieki, lauksaimnieki, nevalstiskās organizācijas, tūrisma informācijas centri, skolēnu mācību uzņēmumi un pašvaldības no visas Latvijas. Paredzams, ka Aizkraukles uzņēmēju dienās piedalīsies arī dalībnieki no Jēkabpils, Jaunjelgavas, Kokneses un Pļaviņām.

Un vēl

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests šodien saņēmis četras jaunas specializētās autocisternas "Iveco", ar kurām jau tuvākajā laikā uz izsaukumiem dosies Alūksnes, Preiļu, Dobeles un Ventspils ugunsdzēsēji glābēji. Ugunsdzēsības dienests šogad saņems kopumā 38 jaunas un modernas ugunsdzēsības automašīnas. Saņemot jaunos ugunsdzēsības transportlīdzekļus, situācija visā Latvijā tiek jūtami uzlabota, jo tos automobiļus, kurus nomainīs jaunās automašīnas un, kuri ir labā tehniskā stāvoklī, pārvietos uz citām struktūrvienībām. Līdz ar to, gandrīz visās struktūrvienībās līdz 2018.gada beigām plānota automobiļu nomaiņa uz jauniem vai jaunākiem specializētajiem transportlīdzekļiem.

Atstājiet komentāru