2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 7.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 7.februārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties:Valdība šodien plāno "pielikt punktu" jautājumam par brīvā gāzes tirgus darbības nosacījumiem; Jēkabpilī atklās biznesa inkubatoru; un Lauksaimnieki satraukušies par ziemāju sējumiem.

Valdība šodien plāno "pielikt punktu" jautājumam par brīvā gāzes tirgus darbības nosacījumiem, kas pirms nedēļas tika atlikts. Noteikumu saskaņošanas procesā smagākais jautājums bija patērētāju tiesību aizsardzības joma. Šī noteikumu projekta mērķis ir noteikt dabasgāzes tirgus darbības principus saistībā ar Enerģētikas likuma izmaiņām, kas paredz no 3.aprīļa liberalizēt dabasgāzes tirgu un izbeigt dabasgāzes cenas regulāciju lietotājiem, izņemot saistītos lietotājus. Paredzēts noteikt, ka dabasgāzes tirdzniecība un piegāde lietotājam notiek tikai uz tirdzniecības līguma pamata, kurā ir norāde uz sadales sistēmas pakalpojumu izmantošanas kārtību.

Šodien darbam latvijā tiks akreditēts jaunais Krievijas vēstnieks Jevgēņijs Lukjanovs. Jaunais Krievijas nozīmētais vēstnieks Latvijā Jevgeņijs Lukjanovs ir noskaņots uzlabot abu valstu attiecības, to viņš atzinis intervijā telekompānijai LNT. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs norāda, ka Krievija ir Latvijas kaimiņš, tomēr, lai gan vairākās un principiālās lietās tām atšķiras redzējumi, ir gatavība arī sadarboties tajās jomās, kas veicina praktisko un nozaru sadarbību - īpaši transporta nozarē, kultūras, robežu demarkācijas jautājumos, nelegālās migrācijas un organizētās noziedzības jomās. Šā gada maijā Latvijā tiek plānota starpvaldību komisijas kārtējā sēde. Amatpersonas ir vienisprātis, ka ir jāturpina darbs pie Latvijas un Krievijas Ārlietu ministriju sadarbības plāna izstrādes nākamajam periodam.

Turpinām ziņas

Šodien Jēkabpilī svinīgi atklās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Jēkabpils biznesa inkubatoru. Atklāšanas pasākumā piedalīsies aģentūras pārstāvji, uzņēmēji, kā arī Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs. Jēkabpils biznesa inkubators būs viens no 14 latvijas investīciju un attīstības aģentūras biznesa inkubatoriem reģionos.

Šodien Krustpils pilī turpināsies radošās darbnīcas „Brīvdienas muzejā” pirmo klašu audzēkņiem, kas tiek organizētas jau piekto gadu. Radošajās darbnīcās skolēni kopīgi iepazīsies ar Krustpils pili un pilnveidos savas prasmes radoši darbojoties- veidojot, zīmējot, līmējot un krāsojot.

Un vēl

Patlaban ziemāji visā Latvijā izskatās ļoti nevienmērīgi, tikmēr visiem laukiem neatkarīgi no to stāvokļa izšķirošais faktors būs laikapstākļi februārī un martā. Patlaban lauki esot ļoti dažādā stāvoklī - dažviet sējumi izskatā ļoti labi, bet vietām tie ir dzeltējoši, izsaluši vai izslīkuši. Lielākais klupšanas akmens topošajai ziemāju ražai visā valstī bija pagājušā gada nelabvēlīgie laikapstākļi, kas daudzviet neļāva savlaicīgi sastrādāt zemi un aizkavējās sēja. Lauksaimnieki ir noraizējušies par ziemāju sējumiem, jo šīs nedēļas arktisko gaisa masu ieplūšana tiem varētu kaitēt, jo īpaši tajās vietās, kur vējš ir nopūtis sniegu. Tur kailsals varētu nopietni apdraudēt augu dzīvotspēju, jo daudzviet ziemāji nav paguvuši sacerot.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties:Pieaugušo zināšanas par drošu interneta lietošanu un bērnu datu aizsardzību ir zemas; Turpina nopratināt lieciniekus Zolitūdes traģēdijas lietā; un Anglijas karaliene svin 65 gadu jubileju kopš kāpšanas tronī.

Jau 12 Eiropas valstīs uzliesmojusi putnu gripa un nācies nokaut un iznīcināt vairāk nekā 3 miljonus mājputnu. Vīruss konstatēts savvaļas ūdensputniem arī pavisam netālu Latvijai - Dānijā, Zviedrijā un Somijā. Sērga skar tā saukto Baltās un Baltijas jūras migrācijas ceļu, kas stiepjas arī pāri Latvijai. Latvijas eksperti norāda, ka līdz ar gājputnu atgriešanos visiem putnu audzētājiem - gan lieliem ražotājiem, gan mazām lauku viensētām - jāsāk ievērot biodrošības pasākumus. Kā uzsver veterinārārsti, galvenais – dezinficēt apavus un nomainīt apģērbu pirms iešanas vistu kūtī, un nelaist svešiniekus putnu novietnēs. Zemkopības ministrija plāno noteikt, ka no marta vidus līdz maija vidum, kad ir ūdensputnu migrācijas kulminācija, mājputni nedrīkstēs brīvi skraidīt pa āru. Aizliegums attieksies arī uz viensētām ar vienu gaili un dažām vistām, pāris zosīm un pīlēm.

Pieaugušo zināšanas par drošu interneta lietošanu un bērnu datu aizsardzību tajā ir dramatiski zemas, un tās raksturo kritiskās domāšanas trūkums gan par tīmeklī atrodamo informāciju, gan par tās sniedzēju vai izplatītāju. Drošāka interneta centrs "Net-Safe Latvia" veica eksperimentu. Tajā neeoša kastinga aģentūra internetā aicināja vecākus sūtīt savu bērnu foto vai video, lai it kā vērtētu viņu iespējas piedalīties dažādos pasākumos. Citas informācijas par šo aģentūru nebija. Tik un tā tikai retais no vecākiem painteresējas, kas šī ir par aģentūru. Taču lielais vairums vecāku sūtīja savu bērnu datus, jautājumos neuzdodot. Pēcāk aģentūra zvanīja šiem vecākiem, skaidrojot, ka datus nezināmām organizācijām nedrīkst sūtīt.

Turpinām ziņas

Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa šodien turpinās nopratināt lieciniekus Zolitūdes traģēdijas krimināllietā. 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Būveksperti secināja, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, tādēļ tas iegruva. Prokuratūra deviņām personām apsūdzības uzrādījusi par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, nonāvēšanu aiz neuzmanības un darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu. Savukārt apsūdzības par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, kā rezultātā sabruka ēkas daļa, kas izraisīja smagas sekas, prokuratūra izvirzījusi piecām personām.

Šodien stājas spēkā Slimību profilakses un kontroles centra noteiktais pagaidu aizliegumu vēl vienai un jaunai bīstamai psihotropai vielai "U-51754" un tās saturošiem izstrādājumiem, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Šī viela ir opioīds, kura lietošana var radīt nopietnu kaitējumu personas veselībai, bīstamību dzīvībai, kā arī apdraudējumu sabiedrības drošībai kopumā. Par vielu, kurām noteikts pagaidu aizliegums vai to saturošu izstrādājumu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu realizācijas nolūkā vai realizēšanu nosaka kriminālatbildību - brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem. Savukārt, ja minētās darbības izraisījušas smagas sekas, tiek piemērots sods ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem.

Un vēl

Elizabete Otrā atzīmē 65. gadadienu kopš kāpšanas tronī. Bekingemas pils gan ziņo, ka Lielbritānijas karaliene, kura ir pasaulē visilgāk valdījušais monarhs, šo jubileju plaši nesvinēs. Nedēļas nogalē karaliene ar smaidu sagaidīja cilvēkus, kuri pie baznīcas viņai pasniedza ziedus. Elizabete Otrā 2015.gada septembrī apsteidza karalieni Viktoriju, kļūstot par Lielbritānijā visilgāk pie varas bijušo monarhu.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Vāc parakstus par iespēju ierobežot atlaisto deputātu iespējas atkārtoti startēt vēlēšanās; Latvijā pieaug bezvēsts pazudušo cilvēku skaits; un Japānas ledus skulptūru festivālā atveidots Tramps.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis izsludinājis terorisma apkarošanai nepieciešamo Gaisa kuģu pasažieru datu apstrādes likumu, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis". Likums stāsies spēkā 3.aprīlī. Aviokompānijām pasažieru dati būs jāsāk iesniegt pasažieru datu reģistrā ne vēlāk kā līdz 1.septembrim. Drošības policija jau paziņojusi, ka tā ir gatava sākt datu apstrādi norādītajā termiņā. Jau ziņots, ka Saeima janvārī galīgajā lasījumā pieņemtā likuma mērķis ir nodrošināt pasažieru datu apstrādi nolūkā veikt analīzi terorisma un smagu vai sevišķi smagu noziegumu novēršanai un atklāšanai, kā arī valsts drošības apdraudējumu novēršanai.

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par iespēju ierobežot atlaisto deputātu iespējas atkārtoti startēt vēlēšanās. Kā iniciatīvas pārstāve norādīta Gunita Upīte. Iniciatīvas pieteikumā uzsvērts, ka nepieciešams mainīt esošo situāciju, kad atlaistajiem deputātiem nav ierobežojumu kandidēt vēlēšanās. Norādīts, ka patlaban, atlaižot Saeimu, deputātiem tiek izmaksātas atlaišanas kompensācijas, tiek organizētas atkārtotas vēlēšanas, kurās atlaistajiem deputātiem nav lieguma kandidēt. Lai nepieļautu šādu situāciju Upīte rosina ieviest ierobežojumus atlaistajiem deputātiem kandidēt vēlēšanās, nosakot, ka, ja deputāts ir zaudējis vēlētāju uzticību, nepienācīgi pildījis uzticētos darba pienākumus, kā rezultātā ir atlaists, tad šāds deputāts nevar kandidēt divās turpmākajās pašvaldību un Saeimas vēlēšanās.

Turpinām ziņas

Kustība "Ghetto Games" sadarbībā ar mūzikas klubu "First Dacha" izsludina vokālo konkursu "Ghetto Faktors" ar devīzi "Seko savam sapnim!". Konkursa uzvarētājam būs iespēja ierakstīt savu dziesmu profesionālā skaņu studijā, sadarbojoties ar "Ghetto TV" uzņemt dziesmai videoklipu, kā arī uzstāties "Ghetto Games" lielākajos sezonas pasākumos visā Latvijā, arī Jēkabpilī. Savu dalību konkursa žūrijā un regulārās meistarklasēs apstiprinājuši Latvijā plaši zināmi un atzīti mūziķi, kā arī mūzikas industrijas vidē strādājoši speciālisti. Konkursa atlases notiks vairākās Latvijas pilsētās. Pirmā paredzēta 17.februārī Jēkabpilī.

Latvijā pieaug bezvēsts pazudušo cilvēku skaits. Pagājušajā gadā policija un brīvprātīgie meklēja gandrīz tūkstots cilvēku, un tas nozīmē, ka Latvijā gandrīz katru dienu kāds cilvēks pazūd bez vēsts. Šī gada pirmajos mēnešos sociālajos tīklos un internetā ziņots par vairākiem pazudušiem cilvēkiem, un sabiedrības interese palīdzēt meklēšanā kļūst arvien lielāka. Tas arī izskaidro fenomenu sociālajos tīklos, kuros teju katru dienu varam lasīt par lūgumiem palīdzēt atrast kādam viņa draugu, paziņu vai radinieku. Brīvprātīgo organizācijas „bezvēsts.lv” koordinatori diemžēl novērojuši, ka arvien stabilāka kļūstot tendence pazust pieaugušiem cilvēkiem, kuri nemaz nevēlas tikt atrasti.

Un vēl

Japānas pilsētā Saporo sācies ledus skulptūru festivāls. Viens no interesantākajiem mākslas darbiem tajā ir jaunā Amerikas Savienoto Valstu prezidenta Donalda Trampa skulptūra. Pasākuma organizētāji ziņo, ka vietējie un ārvalstu mākslinieki radījuši apmēram 200 ledus un sniega skulptūras. Tajās attēloti ne vien slaveni politiķi, bet arī arhitektūras pieminekļi, dzīvnieki, aktieri un videospēļu varoņi. Saporo skulptūru festivāls tiek rīkots kopš 1950.gada un ir kļuvis par vienu slavenākajiem šāda veida pasākumiem pasaulē. Tas ilgst nedēļu, un uz to ierodas tūkstošiem Japānas iedzīvotāju un ārvalstu viesu.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Skotijas parlaments balso pret izstāšanos no Eiropas savienības; Pēc četriem gadiem būs jauna sabiedriskā transporta pakalpojumu organizēšanas kārtība; un ierosina izveidot dziesmu un deju svētku Operatīvās vadības grupu.

ASV prezidents Donalds Tramps izteicis atbalstu NATO aliansei, tomēr vēlreiz uzstājot, lai sabiedrotie veic "pienācīgas iemaksas" organizācijas budžetā. Viņš norādījis, ka ASV atbalsta NATO, bet vienīgais, ko tā prasa, lai visi biedri veic pilnas un pienācīgas iemaksas NATO aliansei, ko daudzi nav darījuši. Trampa izteikumi par NATO laikā pirms vēlēšanām radīja bažas, vai ASV atbalstītu Baltijas valstis Krievijas uzbrukuma gadījumā. Latvija neveic NATO prasītās iemaksas 2% apmērā no iekšzemes kopprodukta, taču ir apņēmusies nodrošināt, lai 2018. gadā finansējums valsts aizsardzībai sasniegtu nepieciešamos 2%. Igaunija šīs saistības izpilda jau tagad.

Skotijas parlamenta deputāti šodien balsojot pret Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas savienības, paudīs savu viedokli. Tiesa, balsojumam par valsts turpmāko dalību blokā būs galvenokārt simboliska nozīme. Par lēmumu rīkot balsojumu jau iepriekš informēja Skotijas premjerministre Nikola Stērdžena. To vecināja arī Lielbritānijas parlamenta vakar pieņemtais lēmums noraidīt eiropeiski noskaņoto deputātu rosinātos grozījumus “Brexit” likumprojektā. Tie paredzēja izstāšanās procesā piešķirt lielāku lomu Skotijas, Velsas un Ziemeļīrijas pārstāvjiem. Skotijas reģionālā valdība pirms diskusijas paziņoja, ka iebilst pret likumprojekta virzīšanu, ja nesaņems garantijas, ka oficiālā Londona konsultēsies ar to izstāšanās sarunu gaitā.

Turpinām ziņas

No 2021.gada tiks nodrošināta jauna sabiedriskā transporta pakalpojumu organizēšanas kārtība. Sagatavotais projekts paredz, ka, rīkojot atklātu konkursu par tiesībām sniegt sabiedriskā transporta pakalpojumus, lotēs tiks iekļauti gan starppilsētu, gan vietējās nozīmes maršruti, kas ir gan rentabli, gan īpaši nerentabli. Tāpat plānots slēgt ilgtermiņa līgumus līdz desmit gadiem ar tiesībām tos pagarināt vēl uz pieciem gadiem, ja pakalpojumu sniegšanā iesaistīti pilnīgi jauni transportlīdzekļi. Paredzēts arī noteikt līgumcenu principu līgumos, noteikt augstākas prasības autobusu vidējam vecumam un augstākas kvalitātes, komforta un drošības prasības. Lai jauno kārtību ieviestu 2021.gadā, paredzēts par to vispusīgi diskutēt Sabiedriskā transporta padomē, kā arī tā detalizēti izskaidrot sarunās pašvaldībām un sabiedriskā transporta uzņēmumiem.

Lai iegūtu precīzu informāciju par Latvijas dabas vērtībām, to izplatību un kvalitāti, vasarā pirmo reizi Latvijā tiks uzsākta dabas vērtību apzināšana. Dabas skaitīšana ilgs trīs gadus, un projekta kopējās plānotās izmaksas ir 9,5 miljoni eiro.

Un vēl
Šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē tika rosināts sagatavot grozījumus Dziesmu un deju svētku likumā, nosakot nepieciešamību izveidot Operatīvās vadības grupu.Tās uzdevums būtu atbildēt par drošību un kārtību svētkos, kā arī nekavējoties pieņemt lēmumu rīcībai ārkārtas situācijā. Priekšlikums paredz, ka Operatīvā vadības grupā tiek iekļauti pārstāvji no Iekšlietu ministrijas, Veselības ministrijas, kā arī Dziesmu un deju svētku rīkotāju pārstāvji, turklāt grupas priekšsēdētājs varētu būt svētku rīkotāju pārstāvis.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Valdība šodien apstiprināja Dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumu projektu; Afganistānas galvaspilsētā Kabulā šodien noticis terorakts; un Par Latvijas Pasta 2016.gada iecienītāko pastmarku kļuvis 11.pasaules čempionātam florbolā veltītais izdevums.

Valdība šodien apstiprināja Ekonomikas ministrijas izstrādāto Dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumu projektu. Atvērts jautājums joprojām ir saistībā ar to, ka atbilstoši noteikumu projektam gāzes iekārtu remontam nepieciešams piesaistīt kvalificētu speciālistu, taču šo cilvēku kontaktinformācija ir grūti iegūstama. Tā ir pieejama Būvniecības informācijas sistēmā, taču ministrija aicināja vērtēt, vai attiecīgo informāciju nevajag padarīt vieglāk pieejamu patērētājiem. Valdības apstiprinātā noteikumu projekta mērķis ir noteikt dabasgāzes tirgus darbības principus saistībā ar Enerģētikas likuma izmaiņām, kas paredz no 3.aprīļa liberalizēt dabasgāzes tirgu un izbeigt dabasgāzes cenas regulāciju lietotājiem.

Lai pasargātu putnkopības nozari no iespējamās putnu gripas izplatības, šogad laikā no 1.marta līdz 1.jūnijam plānots noteikt aizliegumu turēt laukā vistas, pīles, zosis un citus mājputnus. Līdz ar to visām saimniecībām, arī tādām, kur ir tikai pāris mājputni, jārēķinās ar Pārtikas un veterinārā dienesta ārpuskārtas pārbaudēm. Šogad putnu turētājiem būs jāpastiprina biodrošība mājputnu novietnēs neatkarīgi no tā, cik liels ir mājputnu ganāmpulks. Patlaban Zemkopības ministrija jau strādā pie grozījumiem noteikumos par biodrošības pasākumiem dzīvnieku turēšanas vietās. Līdz šim putnu gripas vīruss ir konstatēts savvaļas putniem Polijā, Horvātijā, Vācijā, Austrijā, Dānijā, Nīderlandē, Zviedrijā, Somijā, Rumānijā, Francijā, Šveicē. Pārsvarā ar putnu gripu ir saslimuši savvaļas migrējošie pīļu dzimtas ūdensputni, kuri atrasti beigti jūras piekrastēs vai pie ezeriem.

Turpinām ziņas

Afganistānas galvaspilsētā Kabulā šodien līdzās Augstākajai tiesai uzspridzinoties teroristam pašnāvniekam, nogalināti vismaz 19 cilvēki, bet 41 guvis ievainojumus.T erorists uzspridzinājies autostāvvietā līdzās tiesai, kad tiesas darbinieki kāpa autobusā, lai dotos mājās no darba. Terorakta mērķis bijuši tiesas darbinieki.Par cietušo skaitu pavēstīja Veselības ministrijas pārstāvji, kas norāda, ka starp ievainotajiem ir arī sievietes un bērni.

Lai novērstu gadījumus, kad persona izrāda necieņu ne tikai pret pašu Latvijas valsts himnu, bet arī pret tās atveidojumu, Tieslietu ministrija strādā pie likuma "Par Latvijas valsts himnu" grozījumiem. Tie aizstās Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā ietverto atbildību par klajas necieņas izrādīšanu valsts himnai. Ministrija norādījusi, ka Latvijas valsts himna ir skaņdarbs, kura teksta un mūzikas aizsardzība ir nostiprināta likuma "Par Latvijas valsts himnu". Ja kāds no himnas veidojošajiem elementiem, piemēram, tās teksts ir atainots atsevišķi vai citādi nekā tas ir noteikts likumā, tad tas ir uzskatāms par Latvijas valsts himnas atveidojumu. Kā piemēru ministrija himnas atveidojumam min tās atskaņošanu citādā veidā vai tās atainošanu rakstveidā uz jebkādas virsmas, tajā skaitā elektroniski. Par klajas necieņas izrādīšanu valsts himnai šobrīd var piemērot naudas sodu līdz 700 eiro.

Un vēl

Par Latvijas Pasta 2016.gada iecienītāko pastmarku kļuvis 11.pasaules čempionātam florbolā veltītais izdevums. Tas noskaidrojies Latvijas Pasta un ziņu portāla Delfi rīkotajā 2016.gada skaistākās pastmarkas konkursā, kurā par florbolam veltīto pastmarku tika balsots 662 reizes. Otro un trešo vietu ieguvušās pastmarkas ir saistītas ar ornitoloģijas tēmu. Šogad Latvijas Pasts plāno 23 jaunus pastmarku izdevumus, ko veidos 30 pastmarkas un divi pastmarku bloki.

Atstājiet komentāru