2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 6.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 6.februārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties:Sestdien sākās oficiālais priekšvēlēšanu aģitācijas periods; Kokneses pagastā sestdien ugunsgrēkā gājis bojā cilvēks; un Šodien Latvijā ar nepatīkamu austrumu, ziemeļaustrumu vēju sāks ieplūst auksts gaiss no Arktikas.

Sestdien sākās oficiālais priekšvēlēšanu aģitācijas periods pirms 3.jūnijā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām. Valsts iestādēm, kā arī kapitālsabiedrībām, kurās valstij vai pašvaldībai pieder vairāk nekā 50% kapitāldaļu, ir aizliegts radīt priekšrocības vai ierobežojumus kādam aģitācijas veicējam priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanā publiskās vietās. Tāpat aizliegts izmantot administratīvos resursus priekšvēlēšanu aģitācijā. Savukārt aģitācijas materiālu izvietošana vēlēšanu dienā, kā arī dienu pirms vēlēšanām ir aizliegta radio programmās un raidījumos, publiskās lietošanas ārtelpās un iekštelpās, preses izdevumos, kā arī aģitācijas kā maksas pakalpojuma veikšana publisko elektronisko sakaru tīklos, tai skaitā internetā. Tāpat aģitācija aizliegta valsts un pašvaldību institūcijās un kapitālsabiedrībās, kurās valstij vai pašvaldībām pieder vairāk nekā 50% kapitāldaļu.

Lietuvas kompānija ''Kauno Tiltai'' iesniegusi sūdzību Latvijas Valsts ceļiem iepirkuma konkursā par valsts galvenā autoceļa Jēkabpils-Rēzekne-Ludza-Krievijas robeža posma pārbūvi, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā. Birojs vēl nav noteicis termiņu sūdzības izskatīšanai, savukārt Latvijas valsts ceļi pagarinājuši pieteikšanos konkursā no 9.februāra līdz 1.martam. Prognozētā līgumcena attiecīgajā iepirkumā ir 17 miljoni 229 tūkstoši 542 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Darbus konkursa uzvarētājam vajadzēs pabeigt 270 dienu laikā no līguma noslēgšanas.

Turpinām ziņas

Kokneses pagastā sestdien ugunsgrēkā gājis bojā cilvēks. Ugunsdzēsēji izsaukumu saņēma ap pusseptiņiem no rīta. Ierodoties notikuma vietā, tika konstatēts, ka deg dzīvojamā ēka 170 kvadrātmetru platībā. Pirms glābēju ierašanās no ēkas bija evakuējušies četri cilvēki. Ugunsgrēks īsā laikā tika lokalizēts un likvidēts.

Sestdien, 4.februārī Latvijā reģistrēts šogad pirmais kūlas ugunsgrēks. Pagājušajā gadā pirmais kūlas ugunsgrēks tika reģistrēts 2.februārī, bet vēl gadu iepriekš pērno zāli sāka dedzināt 15.februārī. Kopš gada sākuma Latvijā reģistrēti 563 ugunsgrēki, kuros cietuši 50, bet gājuši bojā 10 cilvēki, tajā skaitā divi bērni.

Un vēl

Šodien Latvijā ar nepatīkamu austrumu, ziemeļaustrumu vēju sāks ieplūst auksts gaiss no Arktikas, prognozē sinoptiķi. Mākoņu kļūs mazāk un dienā spīdēs saule. Šīs nedēļas sākumā virs Eiropas ziemeļiem pastiprināsies jauns anticiklons, kas būs krietni vien spēcīgāks. Nedēļas sākumā gaisa temperatūra dienās svārstīsies no -10..-5 grādiem rietumos līdz -14..-9 grādiem austrumos. Naktīs līdz ar nelielu mākoņu daudzumu gaiss atdzisīs vēl par vairākiem grādiem, austrumu rajonos termometra stabiņam sasniedzot pat -20 grādu atzīmi. Bet nedēļas otrajā pusē sals īslaicīgi atkāpsies.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Šorīt sniegs un apledojuma veidošanās apgrūtina braukšanu pa valsts galvenajiem autoceļiem; Mazpulki valsts simtgadi sagaidīs ar ozolu stādīšanu un tautasdziesmu mācīšanos; un Saslimšanas gadījumā pie ārsta vēršas tikai 5% Latvijas iedzīvotāju.

Šorīt vietām, galvenokārt valsts centrālajā daļā un Kurzemē, sniegs un apledojuma veidošanās apgrūtina braukšanu pa valsts galvenajiem autoceļiem. Šobrīd braukšanas apstākļi uz valsts galvenajiem autoceļiem ir apgrūtināti arī Daugavpils virzienā no Ogres līdz Lielvārdei un no Pļaviņām līdz Nīcgalei. Tāpat ar apgrūtinātiem braukšanas apstākļiem jārēķinās Rēzeknes virzienā no Jēkabpils līdz Varakļāniem. Uz reģionālajiem autoceļiem apgrūtināta braukšana ir arī Aizkraukles, Jēkabpils, Madonas un Preiļu apkārtnē. Sniegotos un apledojušos ceļa posmus tīra un kaisa ar pretslīdes materiāliem. Šorīt ceļu uzturēšanas darbos iesaistītas 93 "Latvijas autoceļu uzturētājs" ziemas dienesta tehnikas vienības.

Šonedēļ Krustpils pilī norisināsies radošās darbnīcas „Brīvdienas muzejā” pirmo klašu audzēkņiem, kas tiek organizētas jau piekto gadu. Radošajās darbnīcās skolēni kopīgi iepazīsies ar Krustpils pili un pilnveidos savas prasmes radoši darbojoties- veidojot, zīmējot, līmējot un krāsojot.

Savukārt no šodienas līdz 31. martam Krustpils pils Izstāžu zālē apskatāma Emmas Baltmanes gleznu izstāde. Māksliniecei šogad aprit 135. dzimšanas diena. Emma Baltmane ir viena no pirmajām latviešu māksliniecēm, kas pievērsusies mazpilsētas ainavu gleznojumiem. Māksliniece gleznoja arī ainavas, klusās dabas un ziedus. Izstādē būs iespējams aplūkot Emmas Baltmanes gleznas no Jēkabpils Vēstures muzeja krājuma. Izstādi papildinās mākslinieces fotogrāfijas.

Turpinām ziņas

Valsts simtgadei gatavojas arī Latvijas mazpulki, kas sestdien, 4. februārī, pulcējās Nacionālajā bibliotēkā. Vairāk nekā 260 mazpulcēni un mazpulku vadītāji no visas Latvijas atskatījās uz iepriekšējā gadā paveikto, kā arī piedāvāja idejas, kā sagaidīt valsts simtgadi. Latvijas mazpulki, gatavojoties simtgadei, ir iesaistījušies projektā "Apskauj Latviju", kurā paredzēts apkārt Latvijas robežai stādīt ozolus. Savukārt, lai stiprinātu jauniešu folkloras zināšanas, paredzēts meklēt veidus, kā interesēt bērnus un jauniešus tautasdziesmu apguvē.

Preiļu novadā ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu plānots modernizēt mācību vidi Preiļu 1.pamatskolā un Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijā. Abās izglītības iestādēs paredzēti mācību telpu atjaunošanas un pārbūves darbi, jaunu mācību mēbeļu iegāde un modernu informācijas un komunikāciju tehnoloģiju risinājumu ieviešana mācību procesa modernizēšanai. Projekta kopējās izmaksas ir vairāk nekā 2,1 miljons eiro.

Un vēl

Saslimšanas gadījumā pie ārsta vai farmaceita vēršas tikai 5% Latvijas iedzīvotāju, liecina iedzīvotāju veselības paradumu jaunākais pētījums. Trešdaļa jeb 34% iedzīvotāju pie ārsta vai farmaceita vēršas novēloti. No šiem iedzīvotājiem 18% neko nedara tik ilgi, kamēr uz viņiem sāk izdarīt spiedienu apkārtējie - ģimenes locekļi, draugi vai darba kolēģi. Bet 16% vēršas pie ārsta vien tad, kad saslimšana neļauj veikt ikdienas pienākumus mājās vai darbā. Bet vairāk nekā puse jeb 61% iedzīvotāju saslimšanas gadījumā, uzskata, ka viņi zina, kā sev palīdzēt, sākotnēji meklē informāciju internetā. Tāpat viņiem vienmēr esot pieejama mājas aptieciņa, kā arī rezerves tūlītējai ārstēšanai. Pētījums liecina, ka Latvijas iedzīvotāji rūpes par sevi parasti atliek malā, jo viņiem svarīgāk šķiet gādāt par citiem un veikt steidzamus darbus.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:Zemkopības ministrijā spriedīs par aktualitātēm saistībā ar straujo putnu gripas izplatību Eiropā; Pagājušā gada nogalē Latvijā samazinājies trūcīgo skaits; un Zināmi pirmie četri “Supernovas” pusfinālisti.

Zemkopības ministrijā šodien notiks darba sanāksme par aktualitātēm saistībā ar straujo putnu gripas izplatību Eiropā. Lai iespējami mazinātu bīstamās putnu gripas ievazāšanas risku Latvijā, Zemkopības ministrija aicina līdzdarboties savvaļas putnu vērotājus, medniekus un visu sabiedrību, sniedzot informāciju Pārtikas un veterinārajam dienestam par neraksturīgām parādībām savvaļas putnu populācijā. Jau ziņots, ka ar putnu gripu slimo mājputni - vistas, pīles, zosis, tītari, paipalas, pāvi, fazāni un strausi, retāk citas putnu sugas. Savukārt vīrusa izplatītāji ir savvaļas putni, sevišķi ūdensputni.

Pirms gada, 5.februāra vēlā vakarā, Latvijā ieradās pirmie bēgļi - sešas personas - ģimene no Sīrijas un vēl laulātais pāris no Eritrejas, kurus šurp atveda saskaņā ar Eiropas Savienības vienošanos. Sabiedrība par viņiem uzzināja 6.februārī. Tieši tajā pašā dienā, kurā protestu pret imigrantu uzņemšanu organizēja biedrība „Antiglobālisti”, aicinot šī lēmuma lemšanu deleģēt tautai un pat mudināja izstāties no Eiropas Savienības. Pagaidām Latvija visvairāk cilvēkus – 188 - uzņēmusi tieši no Grieķijas bēgļu nometnēm, bet no Itālijas šurp atvestas 12 personas. No Turcijas – septiņas. Latvijas prioritātes ir ģimenes ar bērniem, cilvēki, kas ieguvuši kādu profesiju un zina vismaz vienu svešvalodu. Gada laikā uz Latviju pārvietoti jau 207 cilvēki, bet vēl šurp jāatved – 324, ņemot vērā, ka Latvija apņēmusies divu gadu laikā uzņemt 531 bēgli.

Turpinām ziņas

Koalīcijas vadošās partijas - Zaļo un zemnieku savienības - popularitāte, kas ievērojami cieta budžeta pieņemšanas gaitā, turpinājusi kristies arī janvārī. Partijas reitings sasniedzis jaunu antirekordu. Neliels popularitātes kritums arī citām koalīcijas partijām, bet augstāko pozīciju pēdējā gada laikā sasniedzis opozīcijas partijas “Saskaņa” reitings. Saskaņā ar jaunāko pētījumu ar 21% balsstiesīgo atbalstu līderos ir „Saskaņa”, divreiz pārspējot tuvāko sekotāju – ZZS. Tālāk ar līdzīgiem rezultātiem 6-7% robežās Nacionālā apvienība un partija KPV LV, nedaudz virs 4% – „Vienotībai”, nedaudz zem – Latvijas Reģionu apvienībai, un tikai nepilni 2% partijai „No sirds Latvijai”. Nemainīgi ap 15 % svārstās to respondentu skaits, kuri vēlēšanās nemaz negrasās piedalīties, un 27% aptaujāto izvēli vēl nav izdarījuši.

Saskaņā ar Labklājības ministrijas datiem, pagājušā gada nogalē Latvijā samazinājies trūcīgo skaits. Kā iespējamos iemeslus tam Latvijas Pašvaldību savienības padomniece sociālajos un veselības aprūpes jautājumos Ilze Rudzīte min to, ka algu un pensiju pieauguma dēļ daudzi iedzīvotāji vairs neatbilst trūcīgo personu statusam. Ir izveidojusies situācija, ka daļa iedzīvotāju, kas savulaik atbilduši trūcīgas personas statusam, tam vairs neatbilst, jo viņu ienākumi pārsnieguši slieksni, kas nav mainīts jau vairākus gadus.Trūcīgas personas ienākuma maksimālā summa mēnesī joprojām ir 128 eiro.

Un vēl

"Supernovas" pirmajā atlasē, kurā piedalījās 11 dalībnieki, pusfinālā iekļuva Lauris Valters, Linda Leen, "Franco Franco" un Miks Dukurs. Par nākamajām četrām pusfināla vietām pārējie 11 dalībnieki cīnīsies 12. februārī. Pirmajā "Supernovas" tiešraidē dalībniekus vērtēja žūrija, kuras sastāvā bija Guntars Račs, Kaspars Roga, Dons un DJ Rudd. Savukārt skatītāji savu viedokli izteica telefonbalsojumā, sūtot SMS vai balsojot projekta mājaslapā. Uzvarētāja noteikšanā ņēma vērā arī oficiālos straumēšanas servisa "Spotify" mūzikas patērēšanas datus, kurus iekļāva balsojumā. "Supernovas" pusfināls notiks 19.februārī, bet 26. februārī uzzināsim, kurš Latviju pārstāvēs Eirovīzijā Ukrainā.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Apstiprina amatā jaunu Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes vadītāju; Paplašinās skolu ēdnīcās tirgojamo pārtikas produktu sarakstu; un Latvijas Pasts izdod īpašu aploksni par godu izcilās latviešu aktrises Elzas Radziņas 100 gadu jubilejai.

Šodien par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes vadītāju iecelta līdzšinējā padomes priekšsēdētāja vietniece Dace Ķezbere. Savukārt padomes priekšsēdētāja vietnieka amatā iecelts bijušais VSIA "Latvijas Televīzija" programmu daļas satura redaktors Ivars Āboliņš. Padomē arī tika sadalītas atbildības sfēras. Par Latvijas Televīziju pamata atbildība ir piešķirta Beitikai, bet līdzatbildība Ķezberei. Savukārt par Latvijas Radio atbildīgs ir Āboliņš, bet līdzatbildīgs Patriks Grīva. Par komerctelevīzijām pamata atbildība ir Līdakai, bet līdzatbildība Beitikai, savukārt par komercradio - Grīvam, bet līdzatbildība Āboliņam. Par kabeļtelevīzijām pamata atbildība ir Ķezberei, līdzatbildība - Līdakai. Par starptautisko sadarbību pamata atbildība ir Beitikai, bet līdzatbildīgs ir katrs loceklis savā jomā. Turpretī par starpinstitucionālo sadarbību pamata atbildība ir Līdakai, bet līdzatbildība katram savas jomas pārstāvim.

Valsts policijas un pilnsabiedrības "A26" pārstāvji šodien parakstījuši vienošanos, kas paredz līgumattiecību pirsmtermiņa izbeigšanu daļā par 17 "Citroen Jumpy" automašīnu piegādi policijas vajadzībām. Vienošanās paredz, ka policija neprasa no pilnsabiedrības "A26" iepriekš aprēķināto līgumsodu 63 tūkstoši 588 eiro apmērā par līgumsaistību nepienācīgu izpildi, savukārt pilnsabiedrība šodien pieņem atpakaļ savā rīcībā policijai iznomātās automašīnas, pusēm parakstot attiecīgu pieņemšanas-nodošanas aktu. Jau ziņots, ka 5.janvārī tika paziņots par vienpusēju atkāpšanos no auto piegādes līguma ar 6.februāri un līgumsoda aprēķināšanu, jo policija neguva apstiprinājumu pilnsabiedrības "A26" spējai izpildīt iepirkuma procedūras rezultātā uzņemtās līgumsaistības un nodrošināt piegādāto "Citroen Jumpy" automašīnu atbilstību "Euro 6" emisiju klasei.

Turpinām ziņas

Pagājušās nedēļas nogalē, piktdien pēcpusdienā Jēkabpils ugunsdzēsēji saņēma izsaukumu uz Rīgas ielu Jēkabpilī, kur pēc sākotnējās informācijas dega dzīvojamā māja. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka divstāvu dzīvojamā mājā nepareizi ekspluatēta apkures ierīce. Notikuma vietā bija uzkarsis apkures katls, no tā tika izņemta malka, lai veicinātu atdzišanu. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta apkopotā statistika liecina, ka katru gadu dažādu apkures ierīču neatbilstošas ekspluatācijas dēļ notiek ap 900 ugunsgrēkiem. Lai izvairītos no nelaimes un varētu droši uzturēt siltumu, kurinot malkas, gāzes vai cita veida apkures ierīci ir regulāri jāpārbauda dūmvadu, dūmeju un dūmkanālu tehniskais stāvoklis. Tas jādara sertificētiem speciālistiem.

Veselības ministrija plāno papildināt izglītības iestādēs, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās atļauto pārtikas produktu sarakstu. Šobrīd noteikumi noteic, ka vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs un to teritorijā papildus kompleksajai un izvēles ēdienkartei drīkst izplatīt žāvētus augļus, ogas un dārzeņus, kā arī sukādes. Tomēr no minētajiem pārtikas produktiem pagatavotus produktus, piemēram, žāvēto augļu un ogu konfektes vai batoniņus, kas bērniem ir pievilcīgāki pēc izskata, porcijas izmēra un pasniegšanas veida, izplatīt nav atļauts. Līdz ar to atļauto vielu sarakstu plānots papildināt ar produktiem, kas tiek gatavoti no žāvētiem augļiem, ogām, dārzeņiem un sukādēm. Planots atļaut arī vēl citus produktus, tajā skaitā arī piena saldējumu ar augļiem.

Un vēl

Par godu 20.gadsimta izcilās latviešu teātra un kino aktrises Elzas Radziņas simtgadei Latvijas Pasts izdod īpašu aploksni - „Elzai Radziņai 100”. Tā izdota 1000 eksemplāru tirāžā, un tās dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva. Uz aploksnes attēlots Elzas Radziņas portrets, kā arī teātra un kino mākslas simboli, norādot uz aktrises ciešo saistību ar abām minētajām mākslas jomām. Aploksnes speciālā zīmogošana notiks 10.februārī Latvijas Nacionālajā teātrī. Par jaunās aploksnes zīmogošanas vietu izvēlēts Nacionālais teātris, jo aktrise, kas spēlēto lomu dēļ nereti dēvēta par skatuves karalieni, tajā strādāja kopš 1954.gada.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Igaunija lūdz Latvijas palīdzību cīņā ar gripu; Nojauc pēdējo kodolraķešu bāzi Latvijā; Un Cik daudz latvijas iedzīvotāji uzskata sevi par laimīgiem?

Saeimā dibināta deputātu grupa Krievijas pilsoniskās sabiedrības atbalstam. Par grupas vadītāju ievēlēts Latvijas Reģionu apvienības frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Juris Viļums, bet par grupas vadītāja vietnieci - Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne. Tāpat šajā sadarbības formātā darbosies deputāti Valters Dambe, Silvija Šimfa, Ints Dālderis un "Vienotības" Saeimas frakcijas deputāts Veiko Spolītis. Jau vēstīts, ka ārlietu ministra Edgara Rinkēviča ikgadējā ārpolitikas ziņojumā tika minēts, ka attiecībās ar Krieviju tiks pievērsta uzmanība sadarbībai ar kaimiņvalsts pilsonisko sabiedrību un nevalstisko sektoru.

Saslimstība ar gripu šajā sezonā kaimiņvalstī Igaunijā izvērsusies neplānotā apjomā un strauji izsīkst recepšu medikamentu krājumi un valsts lūgusi palīdzību citām valstīm, tajā skaitā Latvijai, medikamentu nodrošināšanā, raksta laikraksts "Diena". Laikraksts vēstī, ka gripas izplatība kaimiņzemē pārsniegusi plānoto apjomu. Slimnieku skaits pagājušās nedēļas beigās sasniedzis 2,5 tūkstošus. Kopumā šai sezonā reģistrēti 23 letāli gadījumi. Sarežģījumi ar medikamentiem bijuši nelieli, un patlaban situācija tiekot kontrolēta. Par to var pateikties arī Latvijai, kas sniegusi palīdzību medikamentu nodrošināšanā – zāļu krava no Latvijas Igaunijā ieradusies pagājušajā ceturtdienā.

Turpinām ziņas

Latvijas Studentu apvienība pēc ilgstošām diskusijām vienojās neatbalstīt Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas likvidāciju. Lai arī sākotnēji studējošo pārstāvji pauda, ka kritiskas bažas studentiem RPIVA reorganizācijas procesā neesot saskatāmas, iepazīstoties ar izstrādātajiem dokumentiem studenti secināja, ka Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotajā rīkojumprojektā un anotācijā ir virkne nepilnību, kas studentiem neļaujot atbalstīt akadēmijas likvidāciju.

Uzņēmums SIA "Demontāža" sācis pamesto militāro būvju demontāžu Nacionālo bruņoto spēku objektā "Zemessardzes poligons" Gulbenes novada Galgauskas pagastā. Objekts ir padomju laiku kodolraķešu "Dvina R12" bāze, kas sastāv no četrām 32 metrus dziļām kodolraķešu pazemes šahtām un pazemes komandcentra, kas izvietots līmeņos. Tas ir pēdējais šāda veida objekts Latvijā. Būve tiks demontēta un pārstrādāta betona šķembās. Demontāžas darbus vairākus hektārus lielajā apbūves platībā paredzēts veikt sešu mēnešu laikā, līguma summa ir 189 tūkstoši 906 eiro.

Un vēl

Par laimīgiem sevi uzskata 63% Latvijas iedzīvotāju, bet gadu iepriekš tā domāja 70% iedzīvotāju, liecina jaunākā pētījuma rezultāti. Pētījumā secināts, ka kopumā sievietes jūtas nedaudz laimīgākas, nekā vīrieši, bet jaunieši vecumā no 18 līdz 24 gadiem ir laimīgākā vecuma grupa. Visnelaimīgākā vecuma grupa ir 55 līdz 74 gadus veci cilvēki. Tāpat pētījuma rezultāti liecina, ka neprecējušies cilvēki ir laimīgāki par atraitņiem, bet cilvēki ar augstāku izglītības līmeni jūtas laimīgāki nekā tie, kam izglītības līmenis ir zemāks. Vēl pētījuma rezultāti liecina, ka Latgales iedzīvotāji sevi uzkasta par laimīgākiem, nekā Pierīgas iedzīvotāji.

Atstājiet komentāru