2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 20.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 20.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties:Šodien paredzēta jaunievēlētā ASV prezidenta Donalda Trampa inaugurācija; Jēkabpilī uz dambja šodien norisināsies barikāžu piemiņas pasākums; un Līvānos būs skatāma Valmieras teātra izrāde.

Šodien paredzēta jaunievēlētā ASV prezidenta Donalda Trampa inaugurācija, kas solās būt netradicionāla, kāda, spriežot pēc Trampa izteikumiem, varētu būt arī viņa prezidentūra. Parasti prezidents apmeklē astoņas līdz desmit inaugurācijas balles, bet Tramps gatavojas piedalīties tikai trīs šādos pasākumos. Trampa komanda arī atteikusies no tradicionālā inaugurācijas parādes komentētāja Čārlza Brotmana, kurš komentējis visas ceremonijas pēdējos 60 gadus. Salīdzinot ar līdzšinējā Baltā nama saimnieka Baraka Obama inaugurācijas ceremonijām, Trampa pasākumā iztrūks arī pasaules līmeņa izklaides industrijas zvaigžņu. Obamas pirmajā inaugurācijā uzstājās Areta Frenklina, bet otrās inaugurācijas ceremonijā dziedāja Bejonse. Arī vairāk nekā 50 ASV Demokrātu partijas kongresmeņu paziņojuši, ka boikotēs Trampa inaugurāciju. Trampa inaugurācijas ceremoniju šodien grasās apmeklēt 800 līdz 900 tūkstoši cilvēku. Jaunievēlētā ASV prezidenta Donalda Trampa inaugurācijas ceremoniju šodien apmeklēs arī Latvijas vēstnieks ASV Andris Teikmanis.

Citas ziņas

Šodien Jēkabpilī norisināsies 1991.gada barikāžu aizstāvju atceres diena. Tās laikā no pulksten pieciem līdz septiņiem vakarā ikviens aicināts uz Daugavas promenādi, kur uz aizsargdambja tiks iedegti atmiņu ugunskuri. Varēs klausīties atmiņu stāstus par barikādēm un dziesmas, kas pavadījušas latviešu tautu valstij nozīmīgajos brīžos. Pasākumu rīko Jēkabpils Kultūras pārvalde.

No šodienas līdz svētdienai Jēkabpils Tūrisma informācijas centra organizatore Zane Vārna dosies uz Lietuvu, Viļņu, kur norisināsies starptautiskā tūrisma, ceļojumu un atpūtas izstāde “Adventure 2017”. Zane Vārna pārstāvēs Jēkabpils pilsētu Latvijas nacionālajā stendā.

Šodien pulksten 18.30 ukraiņu biedrība "Javir" kopā ar Jēkabpils 2.vidusskolas skolēniem dosies uz Jēkabpils pansionātu. Biedrības dalībnieki un skolēni pansionāta iemītniekiem organizēs jaunā gada uzsākšanas pasākumu, iepazīstinot ar dažādām ukraiņu tautas tradīcijām.

Un vēl

Šodien pulksten septiņos vakarā Līvānu novada Kultūras centrā būs skatāma Valmieras drāmas teātra melanholija - Ērika Vilson luga “Debesis ir mums”. Lugas darbības fons ir šodienas Latvijas lauku situācija – zeme paliek atmatā vai tiek pārdota tiem, kas spēj vairāk maksāt. Lugas galvenie varoņi, kā saka režisors, ir gudri un jūtīgi cilvēki, ko samalusi dzīve: Pauls, ko atveido Aigars Vilims un viņa skarbā, darba nomocītā meita Agnese, ko tēlo Māra Mennika, kas mēģina vilkt nomāto saimniecību, un Mareks jeb Mārtiņš Upenieks, faktiskais saimniecības mantinieks, kas ir ieradies no Anglijas, lai nokārtotu mantojuma lietas. Vai ir kāds spēks, kura varā būtu viņus atkal padarīt laimīgus? – uz šo jautājumu cenšas atbildēt izrādes veidotāji.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvijā trūcīgāko iedzīvotāju ienākumi pērn palielinājušies; Jelgavā norisinasies Zemgales uzņēmēju dienas; Un par gada ģeovietu izvēlēts Dzerkaļu kalns.

Latvijā trūcīgāko iedzīvotāju ienākumi 2015.gadā salīdzinājumā ar 2014.gadu ir auguši par 10,6%, kamēr turīgāko mājsaimniecību ienākumi pieauguši par 5,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. 2015.gadā Latvijā trūcīgāko iedzīvotāju ienākumi veidoja 150 eiro vidēji uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī, savukārt turīgāko mājsaimniecību ienākumi bija 896 eiro apmērā. Vienlaikus vidēji valstī mājsaimniecību ienākumi gada laikā auguši par 7,6%, sasniedzot 417 eiro.

Rīga kopā ar Minsku kandidēs uz 2021.gada pasaules čempionāta hokejā rīkošanu. Baltkrievija pasaules čempionāta rīkošanai pieteicās jau pērn 30.augustā. Savukārt 10.janvārī tika iesniegts kopējs pieteikums. Paredzams, ka par 2021.gada pasaules čempionāta norises vietu Starptautiskā Hokeja federācija lems ikgadējā kongresā maijā. Iepriekšējo un līdz šim vienīgo reizi pasaules čempionāts augstākajā divīzijā Rīgā norisinājās 2006.gadā, kamēr Minskā planētas meistarsacīkstes notika nesen - 2014.gadā.

Turpinām ziņas

28. un 29.aprīlī Zemgales Olimpiskajā centrā Jelgavā notiks "Uzņēmēju dienas Zemgalē 2017", kurās varētu piedalīties apmēram 200 dalībnieku.Dalībnieki rādīs savu produkciju un pakalpojumu klāstu, lai ieinteresētu aptuveni 10 tūkstoši apmeklētāju no visas Zemgales. Kā ierasts, "Uzņēmēju dienās Zemgalē" tiks rīkots biznesa iespēju forums. Šogad uzņēmēji, eksperti, valsts un pašvaldību amatpersonas runās par uzņēmējdarbības vides attīstību reģionā, eksporta veicināšanas iespējām un citiem aktuāliem tematiem.

Pagājušajā gadā zemnieku nodotā svaigpiena apjoms salīdzinājumā ar 2015.gadu pieaudzis par 0,78%, sasniedzot 814 miljoni 8 tūkstoši 76 kilogramus, liecina Lauksaimniecības datu centra apkopotā informācija. Savukārt piena iepirkuma cena pagājušā gada nogalē turpināja augustā sākto straujo kāpumu, sasniedzot vidēji 304 eiro par vienu tonnu salīdzinājumā ar 186 eiro pērn augustā. Kāpumu nozares eksperti jau iepriekš skaidroja ar izejvielas pieprasījuma palielināšanos Polijā un Lietuvā, kur darbu sākušas jaunas piena pārstrādēs rūpnīcas, kā arī turpinās pieprasījuma kāpums visos pasaules tirgos. Tikmēr govju skaits Latvijā turpina samazināties, attiecīgi sarūk arī ganāmpulkus skaits.

Un vēl

Par "Gada ģeovietu 2017" izvēlēts Dzerkaļu kalns, kas atrodas Latgalē, Rēzeknes novadā, Kaunatas pagastā, Rāznas nacionālajā parkā. Dzerkaļu kalns ir samērā augsts – 286,3 metri virs jūras līmeņa. Pastāv versija, ka tas varētu būt augstākais paugurs Latvijā pēc relatīvā augstuma - no pakājes līdz virsotnei. Dzerkaļu kalns ir veidojies leduslaikmeta šļūdoņa un tā kušanas ūdeņu iedarbē pirms 13-15 tūkstošiem gadu. Dzerkaļu kalns viss ir apaudzis ar mežu. Stāvo nogāžu dēļ nokļūšana Dzerkaļu kalna virsotnē nav viegla. Kalna pakājē ir daudz laukakmeņu. Gada ģeovietas nosaukums tiek piešķirts ar mērķi pievērst sabiedrības uzmanību Latvijas īpašajiem ģeoloģiskajiem veidojumiem.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties;Būvniecības valsts kontroles birojs nav konstatējis bīstamības pazīmes tirdzniecības centrā "Pilsētas pasāža"; Vides ministrija rosina uz katriem 700 iedzīvotājiem ierīkot ne mazāk kā vienu sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punktu; un Pagājušā gadā strauji palielinājušies kiberuzbrukumi NATO infrastruktūrai.

Būvniecības valsts kontroles birojs nav konstatējis bīstamības pazīmes Jelgavas tirdzniecības centra "Pilsētas pasāža" nesošajās būvkonstrukcijās. Biroja Komunikācijas un informācijas vadības nodaļas vadītāja Nelda Elsiņa norāda, ka ēkas ekspluatācijas atsākšana būs pieļaujama pēc bojātā grīdas flīžu pārklājuma atjaunošanas. Birojs vizuāli apsekoja ēku un konstatēja, ka otrā stāva grīdas flīzes ir atlīmējušās un pagrabstāva autostāvvietas griestos ir plaisas. Lai pārbaudītu ēkas nesošo konstrukciju mehānisko stiprību un stabilitāti, eksperti veica vairākus mērījumus. Šodien tiks sagatavots oficiāls atzinums iesniegšanai ēkas īpašniekam.

Jau ziņots, ka 2006.gadā uzcelto lielveikalu "Pilsētas pasāža" apsaimnieko nekustamo īpašumu kompānija "Marno J", kurai pieder arī tirdzniecības centri "Zoom" Rīgā un "Jēkabpils centrs", kā arī viesnīca "Opera Hotel&Spa" Rīgā.

Gaļas pārstrādes uzņēmums SIA "Forevers" plāno atvērt 30 jaunas tirdzniecības vietas visā Latvijā, kopumā pērn un šogad veikalu tīklā investējot vairāk nekā 240 00 tūkstoši eiro. Līdz ar to uzņēmuma tirdzniecības vietu skaits būs vairāk nekā 100. Uzņēmuma veikalu tīkla koncepcija paredz, ka tajā ir pieejams plašs saražotās gaļas produkcijas sortiments, sākot ar svaigu gaļu, kūpinājumiem, desu, cīsiņiem, sardelēm un citiem gaļas izstrādājumiem. Kopumā šobrīd "Forevers" veikalu tīklu veido 75 tirdzniecības vietas visā Latvijā, tai skaitā trīs tirdzniecības vietas ir Jēkabpilī.

Turpinām ziņas

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija rosina uz katriem 700 iedzīvotājiem ierīkot ne mazāk kā vienu sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punktu, to paredz vakar valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie Noteikumi par kritērijiem un kārtību, kādā novērtē atkritumu dalītās savākšanas pakalpojuma pieejamību iedzīvotājiem. Tāpat noteikumi paredz, ka pilsētās ar iedzīvotāju skaitu līdz 50 tūkstošiem ir jāierīko vismaz viens šķiroto atkritumu savākšanas laukums. Noteikumi arī paredz, ka novadu pilsētās uz katriem 550 iedzīvotājiem jāierīko vismaz vienu sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punktu. Arī novadu pagastos katrā apdzīvotā vietā ar iedzīvotāju skaitu virs 200 un vairāk iedzīvotājiem vai uz katriem 450 iedzīvotājiem jāierīko vismaz viens savākšanas punkts.

16.to Deju svētku Deju lieluzveduma "Māras zeme" mākslinieciskās koncepcijas autori - mākslinieciskie vadītāji Jānis Ērglis un Jānis Purviņš, režisors Elmārs Seņkovs un scenogrāfs Reinis Suhanovs - sadarbībā ar Dziesmu un deju svētku rīkotāju - Latvijas Nacionālo kultūras centru - izstrādās alternatīvus risinājumus scenogrāfijai un lieluzveduma tērpiem. Paredzēts, ka lieluzveduma dalībnieki izdejos stāstu par Latviju ne tikai 100 gadu laikā, bet ieskatīsies vēsturē dziļāk, līdz pat 12. un 13.gadsimtam, izstāstot stāstu par cilvēkiem, kas paaudzēs dzīvojuši savā zemē un dažādu vēsturisko notikumu griežos varējuši izlolot savu valsti.

Jau ziņots, ka pašvaldību pārstāvji vienojās, ka neatbalstīs šo tērpu izveidi un finansēšanu tikai no pašvaldību līdzekļiem, jo nav gatavi finansēt tērpus, kurus varēs izmantot tikai vienu reizi un no tiem ilgtermiņā nebūs ieguvuma. Pašvaldības pieprasīja tērpus lieluzvedumam finansēt no valsts budžeta. Tāpēc paredzēts izstrādāt alternatīvus risinājumus scenogrāfijai un lieluzveduma tērpiem.

Un vēl

Pagājušā gadā strauji palielinājušies kiberuzbrukumi NATO infrastruktūrai, paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, paužot bažas par šādu tendenci. Aicinot dalībvalstis stiprināt savas kiberaizsardzības spējas, alianses vadītājs atgādinājis, ka arī attiecībā uz kiberuzbrukumiem ir iespējams iedarbināt NATO 5. pantu par kolektīvo aizsardzību. Katru mēnesi pret NATO infrastruktūru tiek veikti aptuveni 500 dažādi kiberuzbrukumi, kuru novēršanai ir nepieciešama pastiprināta ekspertu iejaukšanās. Kopumā 2016.gadā, salīdzinot ar gadu iepriekš, kiberuzbrukumu skaits NATO ir pieaudzis par aptuveni 60%.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Pirmo reizi Latvijā izsludināts konkurss "Sieviete arhitektūrā, dizainā, būvniecībā"; VID kopā ar lietuviešiem atmasko divus PVN krāpnieku grupējumus; un “Latvijas Pasts” izdevis aploksni, kas veltīta Jaunsardze dibināšanas 25.gadienai.

Saistībā ar gripas epidēmijas sākšanos Latvijā un akūtu augšējo elpceļu infekciju slimību pieaugumu un izplatību Rīgā, no pirmdienas, 23.janvāra, māmiņu un jaundzimušo interesēs vienlaicīgi pacientu apmeklēt Rīgas Dzemdību namā būs atļauts vienai personai bez infekcijas slimību simptomiem. Bērniem līdz 12 gadu vecumam apmeklējumi, tai skaitā došanās līdzi mātei uz ambulatoriskām vizītēm gadījumā, ja bērns nav pacients, Rīgas Dzemdību namā nebūs atļauti. Jau ziņots, ka Slimību profilakses un kontroles centrs 17.janvārī valstī izziņojis gripas epidēmijas sākumu. Visvairāk gripas gadījumu reģistrēts Jēkabpilī - 194,7 saslimšanas gadījumi uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Tāpat gripas epidēmijas slieksnis ir pārsniegts Jūrmalā, Rīgā un Liepājā.

Pirmo reizi Latvijā izsludināts konkurss "Sieviete arhitektūrā, dizainā, būvniecībā". Konkursam var pieteikties līdz 31.martam. Konkursa mērķis un misija ir popularizēt sabiedriski aktīvas sievietes, izcilas profesionāles, kuras sniegušas īpašu ieguldījumu arhitektūras, dizaina un būvniecības procesos savā valstī vai ārpus tās un piedalījušās pilsētu, ēku vai dizaina tapšanas procesu realizēšanā, veicināšanā vai pasūtīšanā. Konkursam ir sešas nominācijas. Katrā nominācijā tiks piešķirta viena galvenā godalga. Konkursa nolikums ir publicēts buvniekupadome.lv/Konkursi". Organizatori īpaši aicina pašvaldības pieteikt enerģiskas sievietes no reģioniem.

Turpinām ziņas

Veicot 46 kratīšanas Lielvārdē, Valmierā, Rīgā un tās rajonā, Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas pārvalde apturējusi divas organizētas personu grupas, kuras laikā no 2015.gada 1.janvāra līdz 2016.gada 30.novembrim īstenoja pievienotās vērtības nodokļa krāpniecības shēmas. Aizturētas sešas personas, viena no kurām pašlaik atrodas apcietinājumā. Veicot izmeklēšanas un operatīvās darbības, tika noskaidrots, ka viena organizētā personu grupa nodarbojās ar sadzīves tehnikas ievešanu no Polijas un izvairījās no PVN nomaksas lielos apmēros, izmantojot vairākus fiktīvus uzņēmumus. Savukārt otra grupējuma dalībnieki, izmantojot vairākus savstarpēji saistītus Lietuvas uzņēmumus, nodarbojās ar elektrotehnikas ievešanu no Polijas un pārdošanu vairākiem savstarpēji saistītiem Latvijas uzņēmumiem.

Austrālijas pilsētas Melburnas centrā šodien automobilis ietriecās gājēju pūlī, nogalinot trīs un ievainojot 20 cilvēkus. Policija paziņojusi, ka pēc šī incidenta ir aizturēts kāds vīrietis. Policija uzskata, ka šis incidents ir saistīts ar pirms tam notikušu saduršanas gadījumu, tomēr ar terorismu tam saistības neesot un sabiedrībai draudi nepastāv. Automobilis brauca pa gājēju zonu pilsētas centra biznesa rajonā. Viktorijas štata policija paziņoja, ka incidents notika uz ietves pie lielveikala Borka ielā, kuru pēc tam nobloķēja ātrās palīdzības un policijas automašīnas. Melburnā pašlaik notiek Austrālijas Atklātais čempionāts tenisā, tāpēc pilsētas ielās patrulē bruņoti policisti.

Un vēl

''Latvijas Pasts'' izdevis aploksni, kas veltīta skolu jaunatnes brīvprātīgās militāras ievirzes kustības Jaunsardze dibināšanas 25.gadienai. Jaunās aploksnes speciālā zīmogošana 25.janvārī notiks Latvijas Kara muzejā, kur pulksten vienos dienā plānots arī aploksnes prezentācijas pasākums ar aizsardzības ministra Raimonda Bergmaņa, Nacionālo bruņoto spēku komandiera ģenerālleitnanta Raimonda Graubes un ''Latvijas Pasta'' valdes priekšsēdētāja Mārča Vilcāna līdzdalību. Jaunās aploksnes noformējumā izmantots Jaunsardzes logo ar devīzi ''Augsim Latvijai!'', un tās tirāža veido 2 tūkstoši eksemplāru. Filatēlijas izdevuma dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva.

Radio1 Dienas izskaņas ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Parlamenta rudens sesijā administratīvi sodīti seši Saeimas deputāti; Jēkabpilī brīvdienās notiks dažādi pasākumi; un Piešķirs naudu medību saimniecību attīstībai Latvijā.

Parlamenta rudens sesijā administratīvi tikuši sodīti seši Saeimas deputāti, liecina parlamentam sniegtā informācija. Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šo informāciju izskatīs nākamnedēļ, bet vēl pēc nedēļas par pārkāpumiem tiks paziņots parlamenta sēdē. Četri no deputātiem sodīti par ceļu satiksmes pārkāpumiem – Ivars Zariņš, Juris Viļums, Artis Rasmanis un Romualds Ražuks. Tikmēr Ivanam Klementjevam bija jāmaksā sods par grāmatvedības, pārskatu iesniegšanas un statistiskās informācijas noteikumu neievērošanu. Bet deputātam Imantam Parādniekam piemērots naudas sods, jo viņš neesot ievērojis Rīgas domes saistošos noteikumus par reklāmas, izkārtņu un citu informatīvo materiālu izvietošanu.

Latvijas Jūras akadēmijai atņemts Eiropas fondu finansējums, un Izglītības un zinātnes ministrija uzdevusi Rīgas Tehniskajai universitātei risināt sarunas par apvienošanu. Jau ziņots, ka Izglītības ministrija ķērusies klāt augstskolu tīkla sakārtošanai un iecerējusi samazināt studiju programmas. Līdz šim augstskolas ietekmētas, pārdalot valsts finansējumu, bet pašlaik likti lietā arī Eiropas fondi. To nauda vairs netiks piešķirta Rīgas pedagoģijas un izglītības vadībasakadēmijai, ko plāno reorganizēt, tāpat Banku augstskolai un Latvijas Jūras akadēmijai. Bažas par Banku augstskolas iespējamo likvidāciju pagaidām noraida. Savukārt Jūras akadēmiju plānolikvidēt un pievienot Rīgas tehniskajai universitātei. Šai idejai pretojas jūrniecības nozare.

Turpinām ziņas

Rīt pulksten desmitos Krustpils pilī notiks meistardarbnīcas „Krustpils tipa jostas” trešā nodarbība „Aulejas josta”. Vadīs meistare Anete Karlsone. Finansiāli atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds. Līdz 31.janvārim Jēkabpils Vēstures muzeja darbinieki piedāvā iespēju skolu audzēkņiem noklausīties lekciju “Barikāžu laiks”. Pieteikt lekciju var zvanot pa tālruni t. 65221042.

Savukārt Jēkabpilī Pils rajona slidotavā rīt norisināsies draudzības spēle hokejā veterānu grupā 45+. Hokeja mačā spēkiem mērosies komandas no Jēkabpils un "Ledus Lāči" no Daugavpils. Vērot spēli klātienē un atbalstīt šī sporta veida pārstāvjus no Jēkabpils, aicināti visi hokeja entuziāsti. Uzziņas pa tālruni: 26332420. Ja būs nepiemēroti laika apstākļi, šī draudzības spēle nenotiks.

Bet Krustpils novada pašvaldība aicina iedzīvotājus izmantot ziemas piedāvātās iespējas un brīvdienas pavadīt, slēpojot un slidojot. Sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Lapiņa informē, ka sestdien un svētdien 21. un 22.janvārī, no pulksten desmitiem līdz trijiem dienā Krustpils novada Baļotes ezera centrālajā pludmalē būs iespēja bez maksas izīrēt slēpju komplektus un izmantot sagatavoto 1,5 km garo slēpošanas trasi, savukārt, slidot gribētājiem būs iespējams izmantot attīrītu slidošanas laukumu.

Un vēl

Lai veicinātu medību saimniecības attīstību Latvijā un sabiedrības izglītošanu medību jomā, Medību saimniecības attīstības fonda padome nolēmusi šogad atbalstīt 14 projektus par kopējo summu 141 tūkstotis 621 eiro. Šogad atbalstīs Latvijas Valsts mežzinātnes institūta "Silava" pētījumu par lielo plēsēju populācijas stāvokļa izmaiņām medību ietekmē un Latvijas Universitātes pētījumu par ligzdojošiem un nomedītiem ūdensputniem. Plānots atbalstīt arī vairākus izglītošanas pasākumus, tajā skaitā ikgadējo mednieku un jauno mednieku teorētisko un praktisko apmācību nometni "Vanaga acs" un mednieku izglītošanas pasākumus festivāla "Minhauzens 2017" laikā. Kā ik gadu no fonda līdzekļiem tiks atbalstīts pasākums "Gada balva medniecībā", medību trofeju vērtēšanas un izstāžu organizēšana, kā arī Latvijas mednieku interešu pārstāvniecība starptautiskajās organizācijās.

Atstājiet komentāru