2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 17.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 17.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties:Eiropas parlements šodien vēlēs jaunu prezidentu; Līvānos notiks dzejas pēcpusdiena; un Policija lūdz atsaukties aculieciniekus, kas sestdien redzēja satiksmes negadījumu Jēkabpilī, Viestura ielā.

Eiropas Parlaments šodien un rīt vēlēs jaunu prezidentu, priekšsēdētāja vietniekus un kvestorus. Deputāti balsos, lai ievēlētu jauno Eiroparlamenta prezidentu nākamajiem divarpus gadiem. Šobrīd Eiroparlamenta augstākajam amatam nominēti septiņi oficiālie kandidāti no dažādām politiskajām grupām. Jaunas kandidatūras varētu parādīties pirms jebkura no pirmajiem trim balsojumiem. Ja neviens no kandidātiem negūst absolūto derīgo balsu vairākumu pirmo trīs balsojumu laikā, Eiroparlamenta prezidents tiks ievēlēts ceturtajā un pēdējā balsojumā ar vienkāršu balsu vairākumu starp diviem kandidātiem, kuri ieguva visvairāk balsu trešajā kārtā. Trešdien aizklātā elektroniskā balsojumā, kuru vadīs jaunievēlētais priekšsēdētājs, deputāti ievēlēs 14 Eiroparlamenta priekšsēdētāja vietniekus un piecus kvestorus. Viņi arī apstiprinās eiroparlamenta 22 pastāvīgo komiteju skaitlisko sastāvu.

Citas ziņas

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks sociālos jautājumos Jānis Raščevskis šodien dosies uz Bausku, kur piedalīsies Zemgales plānošanas reģiona attīstības padomes sēdē. Tajā plānota diskusija par veselības ministrijas plānoto līdzdalību iesaistīšanos Deinstitucionalizācijas procesa aktivitātēs, nemateriālā kultūras centra plānotajiem projektiem Latvijas 100gades pasākumiem, kā arī Zemgales plānošanas reģiona 2017.gada darba plāna un budžeta apstiprināšana un citi jautājumi.

Kultūras pārvaldes vadītāja Inta Ūbele Rīgā piedalīsies Latvijas Pašvaldību savienības Izglītības un komitejas sēdē. Tajā paredzēts izskatīt jautājumus par Latvijas kultūras galvaspilsētas statusa dibināšanu; tērpu izgatavošanu deju kolektīvu dalībnieku Latvijas simtgades lieluzvedumam, kā arī par Eiropas Sociālā fonda projektu “Atbalsts izglītojamo individuālo kompetenču attīstībai”.

Šodien pulksten piecos pēcpusdienā Līvānu novada biedrībā “BALTĀ MĀJA” Dzejas draugu klubs aicina uz dzejas tradīcijām veltītu tikšanos - "Vērojot tējas lapiņas dejojam…" Pasākuma dalībnienieku “mājas uzdevums” – sagatavoties LASĪT divus vai trīs dzejoļus, kas pašiem patīk vislabāk. Dzejas pēcpusdienā ikviens aicināts dāvāt citiem prieku un sajūsmu klausoties dzejas lasījumos.

Šodien no pulksten desmitiem Pļaviņās, pie Latvijas aptiekas - Mobilā diagnostika. Mamogrāfija, rentgens, D vitamīna noteikšana. Pacientu pieņemšana pēc iepriekšēja pieraksta Latvijas aptiekā. Pakalpojumu nodrošina MFD veselības grupa.

Un vēl

Policija lūdz atsaukties aculieciniekus, kas sestdien ap pulksten četriem pēcpusdienā redzēja satiksmes negadījumu Jēkabpilī, Viestura ielā. Aculiecinieki aicināti zvanīt pa tālruņiem 65202600, 110 vai 112. jau ziņots, ka sestdien pēcpusdienā Jēkabpilī, Viestura ielā 38 pagaidām nenoskaidrots vadītājs, vadot nenoskaidrotu automašīnu, uzbrauca gājējam - 1983.gadā dzimušam vīrietim, un no negadījuma vietas aizbrauca par to neziņojot policijai. Gājējs tika nogādāts slimnīcā. Notiek izmeklēšana.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils mērs atbalsta Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas reorganizāciju; Jēkabpils nevalstiskajās organizācijās norisiāsies veselību veicinoši pasākumi; un Latvijas lauksaimniecības konsultāciju centrs aicina medniekus izglītoties.

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs uzskata, ka Izglītības un zinātnes ministrijas lēmums veikt reformu augstākās izglītības iestādēs ir uz pozitīvām pārmaiņām vērsts. Viņš norāda, ka reorganizācija ir nepieciešama, tomēr svarīgi, lai reformas rezultātā nezaudējam augstskolas filiāli Jēkabpilī un turpmākā tās attīstība ir ilgtspējīga un kvalitatīva, neraugoties uz to vai tā tiks pievienota Latvijas Universitātei, vai arī turpmāk darbosies kā Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija.

Patlaban Latvijā ir ap 900 augstākās izglītības studiju programmu, taču to skaitu vajadzētu konsolidēt līdz 600, uzskata izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis. Argumentējot nepieciešamību reorganizēt Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmiju, ministrs uzsvēra, ka šī augstskola piecos gados bija radījusi vien deviņas zinātniskās publikācijas, kamēr Latvijas Universitāte - tūkstots 700. Šadurskis atkārtoti uzsver, ka Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmiju ir vienīgā valsts augstskola, kuru plānots slēgt. Pēc tam augstskolu skaits vairs netikšot samazināts, iecerēts tikai novērst izglītības programmu dublēšanos.

Turpinām ziņas

Vakar biedrības "Jēkabpils NVO resursu centrs" pārstāvis Aleksandrs Kalniņš devās uz Oslo, lai dalītos ar jēkabpiliešu un apgūtu norvēģu pieredzi sociālo pakalpojumu inovāciju jomā. Pasākumu organizē Sabiedrības integrācijas fonds visiem Eiropas ekonomiskš zonas/Norvēģijas finanšu instrumenta projektu realizētājiem. Biedrība "Jēkabpils NVO resursu centrs" līdz 2016.gada aprīlim realizēja divus šādus projektus, ko līdzfinansēja Jēkabpils pilsētas pašvaldība. Oslo Aleksandrs Kalniņš apmeklēs kā projekta "Aicināts dzīvē!" darbinieks.

Šodien Jēkabpils agrobiznesa koledžā notiks Eiropas brīvprātīgā darba pārstāvju Jēkabpilī tikšanās ar koledžas audzēkņiem, stāstot par iespējām, ko katram no jauniešiem var sniegt piedalīšanās brīvprātīgajā darbā. Julians no Francijas un Jevgēnijs no Ukrainas stāstīs par savām iecerēm, ko vēlas paveikt projekta laikā Jēkabpilī.

Šodien Jēkabpils nevalstiskajās biedrībās notiks veselību veicinoši pasākumi. Kārtējās nodarbības norisināsies Latvijas kaulu, locītavu un saistaudu slimnieku biedrības Jēkabpils reģionālajā nodaļā. Tāpat arī uz tikšanos ir aicinājusi Jēkabpils pensionāru apvienība "Sasaiste". Biedrības telpās notiks informatīvi – konsultatīvs pasākums par ostoeporozi. Pasākuma laikā būs iespēja noteikt arī kaulu blīvumu.

Un vēl

Lai veicinātu izpratni par medībām un sniegtu nepieciešamās praktiskās iemaņas, lauksaimniekiem janvārī būs iespējams apmeklēt mednieku apmācības. Latvijas Lauku izglītības un konsultāciju centrs norāda, ka diskusijās par medību jēgu un lietderību sabiedrība dažkārt aizmirst, ka cilvēka intensīvā saimnieciskā darbība mežā, lauksaimniecībā un zivsaimniecībā ir neatņemama savvaļas dzīvnieku barības bāze, jo dzīvnieki neko nezina par īpašumtiesībām, un katrs jauns sējums vai stādījums noteiktā gada periodā tiem ir ganības. Tāpēc jebkuram medniekam jābūt pietiekami izglītotam, lai zinātu, kad, kādu un cik attiecīgās sugas dzīvnieku drīkst nomedīt konkrētā medību platībā. Pieteikties mednieku kursiem iespējams elektroniski lauksaimniecības konsultāciju centra mājaslapas sadaļā "Mežsaimniecība".

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Preiļu Valsts ģimnāzijas pārmaiņu plāns atzīts par labāko un saņem 10 tūkstoši eiro; Salas novadā satiksmes negadījumā cietuši četri cilvēki; un Krustpils pils svin 780.gadu jubileju.

Izglītības programmas “Samsung Skola nākotnei” finālā ar skolas komandas izstrādāto pārmaiņu projektu, kas paredz iespēju skolēniem pašiem izvēlēties mācību vietu, laiku un tempu, uzvarējusi Preiļu valsts ģimnāzija, iegūstot galveno balvu – Samsung tehnoloģijas skolai 10 tūkstoši eiro vērtībā. Plašāk par šo ideju stāsta Preiļu valsts ģimnāzijas direktore Ligita Pauniņa.

Intervija….

Izglītības programmas “Samsung Skola nākotnei” noslēguma pasākumā savus pārmaiņu projektus prezentēja desmit skolu komandas, labākās titulu ieguva Preiļi. Interesanti, ka skolu izstrādātos pārmaiņu redzējumus vieno trīs galvenās idejas – lielāka skolēnu izvēles brīvība un atbildība, teorijas pietuvināšana praksei, kā arī tehnoloģiju radīto iespēju izmantošana mācībās.

Turpinām ziņas

Pagājušajā diennaktī satiksmes negadījumos Latvijā cietuši 15 cilvēki, tajā skaitā četri cilvēki negadījumā Salas novadā. Šeit uz autoceļa Jēkabpils - Nereta notika sadursme starp automašīnu "Ford", kuru vadīja 51 gadu vecs vīrietis, un automašīnu "VW Tiguan", kuru vadīja 28bgadus vecs vīrietis. Negadījumā cieta "Ford" vadītājs un trīs pasažieri, 14 gadus vecs zēns, 50 gadus vecs vīrietis un 21 gadu veca jauniete. Kopā pagājušajā diennaktī Latvijā reģistrēti 72 ceļu satiksmes negadījumi. 10 negadījumos cieta 15 cilvēki. Saistībā ar negadījumu uzsākts kriminālprocess.

Vakar ceļu satiksmes negadījums notika arī Jēkabpilī, Draudzības alejā. Šeit sadūrās automašīnas AUDI un CITROEN. Satiksmes negadījumā cilvēki nav cietuši, bojāts transports. Jēkabpils policijai arī ziņots par zādzību. Jēkabpilī, Donaviņas ielā kādai mājai, uzlaužot slēdzeni, iekļūts iekšā un nozgata dārga urbjmašīna. Policija par zādzību ierosinājusi kriminālprocesu.

Un vēl

Atzīmējot Krustpils pils 780.gadadienu, ceturtdien, 19.janvārī, plkst.18 un 18.30 tradicionālajā pasākumā "Ceturtdiena pilī" jēkabpiliešiem un pilsētas viesiem būs iespēja doties Krustpils pils apskatē gida pavadībā. Krustpils pils pirmsākumi meklējami 13.gadsimta pēdējā ceturksnī. Dažādos literatūras avotos norādīti vairāki pils celšanas gadu skaitļi, taču visbiežāk ir minēts 1237.gads. Krustpils pils vietējiem iedzīvotājiem saistās ne tikai ar vēsturi, bet arī ar mistiku un nedaudz pat ar bailēm. Ir dzirdēti nostāsti, ka vakara tumsā pils gaiteņos ir dzirdami Brūnās dāmas klusie soļi. Pasākuma rīkotāji neizslēdz iespēju tā dalībniekiem sajust Brūnās dāmas klātbūtni, dodoties ekskursijā pa Krustpils pili.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Ēnu dienā šogad uzsvars tiks likts uz neredzamajām profesijām; Piedāvā izglītības programmu mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kā arī pašnodarbinātām personām; un Ieviestas ievērojamas pārmaiņas veidā, kā iedzīvotāji varēs izmantot savas internetbankas.

Ēnu dienā šogad uzsvars tiks likts uz profesijām, par kurām ikdienā tik daudz nedzirdam. "Ēnu diena" šogad notiks 15. februārī, bet pieteikšanās vēl tikko sākusies un būs atvērta vēl gandrīz mēnesi. Pasākuma organizatori informē, ka jau šobrīd ir pieteikušās dažādas interesantas un ne tik izplatītas profesijas, kā piemēram, kabeļvedis vai interešu izglītības pedagogs medicīnas iestādē. Vakance pieteikta arī leksikogrāfa profesijā, kas pēta vietu nosaukumus un atzīmē tos kartē. Pieteikties var ikviena valsts iestāde, uzņēmums, veidojot skolēniem pēc iespējas plašākas izvēles iespējas. Reģistrēties var mājaslapā “enudiena.lv”, "ēnu devēji"" var pieteikties līdz 2. februārim, bet skolēni – līdz 6. februārim.

Eiropas Savienības pārvietošanas programmā vakar uz Latviju no Grieķijas pārvietotas 15 personas, kurām nepieciešama starptautiskā aizsardzība, tai skaitā deviņi nepilngadīgi bērni. Uz Latviju pirmdien pārvietotas trīs ģimenes no Sīrijas, patlaban tās atrodas Patvēruma meklētāju centrā Muceniekos. Starp pārvietotajām personām ir tādu profesiju pārstāvji kā skolotājs, frizieris un elektronikas jomas darbinieks. Vēl personas savos pieteikumos ir norādījušas arābu, angļu un franču valodu zināšanas. Latvija Eiropas Savienības pārvietošanas programmā uzņēmusi 184 personas. No tām bēgļa statuss piešķirts 10 personām un alternatīvais – 82 personām.

Turpinām ziņas

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija aicina mazos un mikro uzņēmumus, kā arī pašnodarbinātās personas iesaistīties apmācību projektā "Mazo un mikro komersantu apmācības inovāciju un digitālo tehnoloģiju attīstībai Latvijā". Projekts tiek īstenots sadarbībā ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru un paredz valsts atbalstu apmācībām 70% apmērā. Projektā līdz 2020.gadam plānots kopumā apmācīt vairāk nekā 6 tūkstoši 500 personu.

Pagājušā gadā medniekiem par mežacūku izšaušanu nolūkā ierobežot Āfrikas cūku mēra izplatību izmaksāti kopumā 1 miljons 809 tūkstoši 850 eiro. Mednieki ir saņēmuši samaksu par paraugu no nomedītajām mežacūkām piegādāšanu Pārtikas veterinārajam dienestam, laboratoriskai izmeklēšanai uz Āfrikas cūku mēri un vēl vienu kaiti - Klasisko cūku mēri, bet lielākā daļa no summas ir izmaksāta par piegādātajiem paraugiem no nomedītajām mežacūku mātītēm. Eiropas Savienības līdzfinansētās Āfrikas cūku mēra apkarošanas programmas laikā, kas tika sākta 2015.gada novembrī, visā Latvijas teritorijā nomedītas vairāk nekā 17 tūkstoši mežacūku mātītes. Plānots, ka mežacūku populācijas blīvums tiks samazināts līdz vienai mežacūkai uz 200 hektāriem.

Un vēl

No šā gada tiek ieviestas ievērojamas pārmaiņas veidā, kā iedzīvotāji varēs autentificēties savās internetbankās. Ierasto kodu karšu vietā no 1. aprīļa bankām būs jānodrošina, ka drošības kodi neatkārtojas, tie katru reizi tiek mākslīgi, pēc nejaušības principa no jauna ģenerēti vai arī autentifikācija notiek ar vairāku ierīču palīdzību. Mērķis ir izveidot vairāku līmeņu aizsardzības sistēmu brīdī, kad klients autorizējas savā internetbankā. Katra banka izstrādājusi savu mehānismu, kā īstenot Eiropas prasības reālajā dzīvē. Piemēram, "Swedbank" klientiem ļaus izmantot vecās kodu kartes, vienlaikus uz mobilā tālruņa numuru tiks atsūtīts vēl viens kods un tikai pēc tā ievadīšanas būs iespējams veikt maksājumus internetbankā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī sākusies gripas epidēmija; Jēkabpils mērs izsaka pārmetumu komeriestādēm par nevēlēšanos veidot Ziemassvētku tematikai atbilstošu noformējumu; un Noskaidrots populārākais sporta veids Latvijā.

Slimību profilakses un kontroles centrs valstī izziņojis gripas epidēmijas sākumu, jo pagājušajā nedēļā četrās Latvijas pilsētās ambulatorajās iestādēs gripas gadījumos vērsušos pacientu skaits ir pārsniedzis 100 gadījumus uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju jeb epidēmijas slieksni. Visvairāk gadījumu reģistrēts Jēkabpilī - 194,7 saslimšanas gadījumi uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Tāpat gripas epidēmijas slieksnis ir pārsniegts Jūrmalā, Rīgā un Liepājā. Gripa pagājušajā nedēļā reģistrēta arī Daugavpilī, Jelgavā un Ventspilī. Savukārt slimnīcā pagājušajā nedēļā ar gripu nogādāti 102 pacienti, no kuriem 88 nogādāti Rīgas slimnīcās. Kopš gripas sezonas sākuma slimnīcās nogādāti 252 pacienti ar šo slimību.

Lielbritānija nevar daļēji palikt Eiropas vienotajā tirgū, jo tas nozīmēs "pilnībā nepamest Eiropas savienību, šodien ilgi gaidītā uzrunā par to, kā Lielbritānija īstenos "Brexit", sacīja britu premjere Terēza Meja. Kopumā Lielbritānija sarunās uzstās uz 12 prioritātēm. To vidū būs no nodokļiem brīva tirdzniecība ar Eiropas Savienību, jaunas muitas ūnija, informācijas apmaiņa starp drošības dienestiem, kā arī kontrole pār Eiropas Savienības valstu pilsoņu ieceļošanu Lielbritānijā.

Turpinām ziņas

Tautas deju kolektīvs “Pastalnieki” šodien nogādāja dāvanas trūcīgo ģimeņu bērniem Jēkabpils Sociālās palīdzības dienestam un Jēkabpils patversmes iemītniekiem. Kolektīva vadītāja Aija Rūliete stāsta, ka “Pastalniekiem” jau vairāku gadu garumā ir tradīcija piedalīties dažādās labdarības akcijās un sarūpēt dāvanas. Līdz šim tās tika aizvestas no Jēkabpils bērniem citās pilsētās un novados. Šogad bija nolemts dāvanas gatavot savas pilsētas trūcīgo ģimeņu bērniem, kā arī dzīvnieku patversmes iemītniekiem, jo gandrīz katram “Pastalnieki” dalībniekam ir mājās savs mīļdzīvnieciņš. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Noslēdzies Jēkabpils pilsētas domes izsludinātais konkursu par Ziemassvētku tematikai atbilstošu noformējumu Jēkabpils pilsētā. Konkursā tika aicināti piedalīties iedzīvotāji un uzņēmēji, lai veidotu svētku noformējumu ēkām un to pieguļošajām teritorijām. Lai apbalvotu visus konkursa uzvarētājus, pagājušājā nedēļā Jēkabpils dome piešķīra papildus 325 eiro un balvu fonds veidoja 925 eiro.

Runājot par konkursu Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs sacīja, ka viņu sarūgtina pilsētā esošō valsts iestāžu un komerctruktūru attieksme pret pašvaldības aicinājumu izgaismot savu ēku fasādes. Vislielāko sarūgtinājumu un pārmetumu Jēkabpils mērs adresēja banku vadītājiem, norādot, ka Jēkabpilī ir gana daudz šo komerciestāžu, kas vēlas te strādāt un pelnīt, bet nevēlas iepriecināt jēkabpiliešus, kad ir tāda iespēja. Tāpat arī virkne mazo veikaliņu, lielveikalu un iestāžu ignorējušas aicinājumu izgaismot savu ēku fasādes Ziemassvētku noskaņās. Salcevičs uzslavēja Sēlijas centru, kas radījis patīkamu svētku noskaņu un bija neizpratnē par turpat esošo Mego, kas nav darījis pilnīgi neko. Salcevičs uzslavēja tos jēkabpiliešus, kas centās ar gaismu gada vistumšākajā laikā radīt sev un citiem svēku sajūtu. Ar konkursa uzvarētāju vārdiem var iepazīties portālā radio1.lv.

Un vēl

Populārākais sporta veids Latvijā 2016.gadā bija vieglatlētika un skriešana, informē mediju aģentūras "Mindshare" veiktā pētījuma rezultāti. Vieglatlētikai un skriešanai šajā topā otrajā vietā seko futbols, kas pirms diviem gadiem bija populārākais sporta veids Latvijā. Tikmēr trešajā vietā nemainīgi palicis volejbols un pludmales volejbols, kam seko basketbols. Labāko piecnieku noslēdz riteņbraukšana, tai skaitā arī BMX, bet pirmo reizi kopš 2009.gada hokejs popularitātes rādītājā atstāts ārpus labāko piecnieks. Tiesa, hokejs joprojām ir skatītākais sporta veids Latvijā.

Atstājiet komentāru