2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 13.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 13.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Šodien notiks barikāžu atceres pasākumi; Jēkabpils poļu biedrība prezentēs kalendāru “Poļu laiki Jēkabpilī” un Šodien pasākumā “Sporta laureāts” suminās labākos Jēkabpils sportistus un komandas.

Jēkabpilieši šodien dosies uz barikāžu atceres pasākumu Rīgā, Zaķusalā. Pasākumu organizē Jānis Lācis, bet ceļa izdevumus – 340 eiro apmērā - sedz Jēkabpils dome. Kā informē brauciena organizators Jānis Lācis, izbraukšana no Vecpilsētas laukuma paredzēta 13. janvārī pulksten trijos dienā. Brauciena dalībnieku uzņems šādās pieturās - Vecpilsētas laukums, Kurzemes iela, Krustpils kultūras nams, Krustpils pils, kā arī degvielas uzpildes stacija Statoil. Jautājumu vai neskaidrību gadījumā var sazināties ar brauciena organizatoru Jāni Lāci pa tālruni: 29419895.

Pieminot 1991.gada barikāžu laiku, šodien Zaķusalā tiks iedegts atceres ugunskurs. Jau ziņots, ka , 1991.gada 13.janvāra vakarā Rīgā sāka celt barikādes, lai aizsargātu Augstākās padomes ēku, televīziju, Daugavas tiltus un citus stratēģiski svarīgus objektus. Jēkabpiliešu uzdevums bija sargāt barikādes Zaķusalā, lai nepieļautu Latvijas televīzijas torņa ieņemšanu, ko viņi arī godam paveica.

Krustpils novada Atašienes vidusskolā šodien pulksten vienos dienā notiks Barikāžu atceres pasākums. To organizē Aiašienes pagasta bibliotēka sadarbībā ar vidusskolu.

Arī Jēkabpils novada Dunavas pamatskolas tradīciju zālē šodien pulksten divos dienā notiks atceres pasākums “Barikāžu laiks”. Piedalās dzejniece Rasma Urtāne un Latvijas nacionālās operas vijolnieks Reinis Galenieks. Pasākumā būs iespēja iegādāties dzejnieces grāmatas. Pasākuma dalībnieki Dunavas pamatskolas skolēni, pedagogi, kā arī vietējie iedzīvotāji.

Turpinām ziņas

Šodien pulksten 17.30 Jēkabpils pilsētas bibliotēkas otrā stāva izstāžu zālē notiks Jēkabpils Poļu biedrības "RODACY" veidotā kalendāra „Poļu laiki Jēkabpilī” prezentācija. Projekts tapis ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības finansiālo atbalstu. Kā informē projekta vadītājs Rihards Barkovskis, projekta mērķis bijis izzināt vienu no daudznacionālās Jēkabpils iedzīvotāju vēstures segmentiem – poļu lomu pilsētas attīstībā.2017. gada kalendārs „Poļu laiki Jēkabpilī” ir ne tikai funkcionāls dienu un mēnešu rādītājs, bet satur vērtīgu vēsturiski izzinošu informāciju. Kalendārs ir īpašs arī ar to, ka tajā iezīmētas gan Latvijā, gan Polijā atzīmējamās valsts un tautu tradīciju svētku dienas.

Šodien pēdējo dienu Līvānu Bērnu un jauniešu centrā būs skatāma 45.Starptautiskās bērnu mākslas izstādes - konkursa "Lidice 2017" - Līvānu novada kārtas darbu izstāde. Konkursa mērķis - veicināt bērnu un jauniešu radošo spēju attīstību, padziļināt izpratni par citu tautu mākslu, kultūru, untradīcijām, kā arī sekmēt izglītības iestāžu vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas pulciņu pedagogu sadarbību un pieredzes apmaiņu.Konkursu organizēja Valsts izglītības satura centrs. Konkursa darbu tēma saistīta ar ceļojumu.

Un vēl

Šodien Jēkabpilī norisināsies vairāki pasākumi saistībā ar sportu. Pulksten 18.30 Jēkabpils Tautas namā notiks pasākums Sporta laureāts 2016. To organizē Jēkabpils Sporta centrs. Savukārt pulksten septiņos vakarā Jēkabpils 3.vidusskolas sporta manēžā notiks Jēkabpils pilsētas atklātais čempionāts telpu futbolā. Bet pulksten astoņos vakarā viesnīcā „Daugavkrasti” norisināsies Latvijas čempionāts šautriņu mešanā – 2017.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Astoņus gadus pēc 13.janvāra grautiņiem tiesvedība joprojām turpinās pret piecām personām; Jēkabpils un Līvānu policisti aizturējuši vīrieti, kurš seksuāli izmantojis savus pabērnus; un Brīvdienās notiks Latvijā dzīvojošo ūdensputnu uzskaite.

Patlaban spriedums 13.janvāra grautiņu krimināllietā nav stājies spēkā vēl tikai vienā lietā, kas nonākusi Augstākajā tiesā. Visbiežāk notiesātajiem tiesa piespriedusi piespiedu darbus. Jau ziņots, ka uz apsūdzēto sola pēc Krimināllikuma 225.panta 2.daļas sēdās 65 personas. Patlaban spēkā stājušies notiesājoši spriedumi 56 apsūdzētajiem, savukārt četras personas tika attaisnotas. Tiesvedība turpinās vēl pret piecām personām vienā lietā. Reāli cietumsodi šajās lietās tika piespriesti deviņām personām, nosacīts sods piespriests 17 personām, taču trim personām sods mainīts uz reālu cietumsodu, jo netika pildīti nosacītā soda noteikumi. Piespiedu darbs bija noteikts 26 cilvēkiem. Naudas sods tika piespriests trim personām. Bet vienā gadījumā tika piemērots medicīniska rakstura piespiedu līdzeklis, tas ir, ārstēšana vispārēja tipa psihiatriskajā stacionārā, kas vēlāk grozīts uz medicīniska rakstura piespiedu līdzekli - ambulatorisku ārstēšanu medicīnas iestādē.

Jēkabpils un Līvānu policisti šonedēļ aizturējuši kādu vīrieti aizdomās par savu nepilngadīgo pabērnu seksuālu izmantošanu četru gadu garumā. Pagājušajā gadā Valsts policija saņēma informāciju par 1949.gadā dzimušu vīrieti, kurš, iespējams, seksuāli izmantojis savus nepilngadīgos pabērnus, ar kuriem dzīvojis kopīgā dzīvoklī Rīgā. Turpat dzīvojusi arī bērnu māte. Bērni no izvarošanas un seksuālas vardarbības cietuši regulāri, līdz vīrietis pārcēlies uz citu dzīvesvietu. Noskaidrojot aizdomās turētā vīrieša atrašanās vietu, 10.janvārī, Jēkabpils un Līvānu iecirkņa policisti viņu aizturēja. Vīrietis nogādāts Rīgas Kurzemes policijas iecirknī. Saistībā ar notikušo sākts kriminālprocess par izvarošanu un seksuālu vardarbību. Aizturētajam vīrietim šobrīd piemērots drošības līdzeklis apcietinājums, bet cietušajām personām ir piedāvāta psiholoģiskā palīdzība.

Policija aicina bērnu vecākus un citus tuviniekus ieklausīties, ja nepilngadīgais atklāj, ka kāds viņu ir seksuāli izmantojis, vai arī radušās šādas aizdomas, un nekavējoties ziņot par to policijai. Prakse rāda, ka bieži vien tuvinieki diemžēl nenotic bērna sacītajam vai vienkārši baidās ziņot policijai. Rezultātā ļaundaris ne tikai netiek aizturēts, bet var turpināt veikt noziegumus. Policijai ir aizdomas, ka arī šajā gadījumā bijušas personas, kuras zinājušas par notiekošo, bet nav ziņojušas policijai.

Turpinām ziņas

Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Valsts robežas likumā, nosakot valsts robežas joslu gar vairākām austrumu pierobežas upēm. Izmaiņas attiecas uz Latvijas-Krievijas un Latvijas-Baltkrievijas pierobežas upēm, pa kurām noteikta valsts robeža, - Ludzu, Pernovku, Zilupi, Akticu, Asūnīcu un Sarjanku. Gar upēm līdz šim nebija noteikta valsts robežas josla, un tas neļāva pilnvērtīgi nodrošināt robežapsardzības mērķu sasniegšanu, jo robežuzraudzības tehnisko līdzekļu un dienesta suņu izmantošana bez valsts robežas joslas noteikšanas gar tām nav efektīva un ir apgrūtināta. Tai pašā laikā valsts robežas joslu nav nepieciešamības noteikt gar Daugavu, jo tās dziļums un platums dod iespēju nodrošināt robežsardzes uzdevumu izpildi, pilnvērtīgi izmantojot tehniskos līdzekļus.

Sestdien un svētdien notiks Latvijā ziemojošo ūdensputnu uzskaites pasākumi, portālā "Dabasdati.lv" informē uzskaites koordinatore Antra Stīpniece. Starptautiskā ziemojošo ūdensputnu uzskaite pasaulē šoziem notiks jau 51.reizi. Kopš 1967.gada janvāra arī Latvijā jau 42.reizi tiek veikta šāda uzskaite. Kopš 2015.gada ziemojošo ūdensputnu uzskaite ir valsts monitoringa programmas sastāvdaļa. Katra monitoringa mērķis ir iegūt pēc iespējas labākus datus, pēc iespējas garāku datu rindu. Uzskaites koordinatore lūdz putnu vērotājus sekot informācijai vietnē "Dabasdati.lv" un uzskaišu rezultātu ziņošanai izmantot tieši šo vietni.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00

Radio1 ziņās klausieties; Pārskatot atsevišķas izmaksu pozīcijas, Jēkabpilī rod iespēju nepalielināt tarifu par atkritumu apsaimniekošanu; Vladība neatrod naudu solītajam pedagogu tā dēvētajam sociālajam spilvenam; un Sinoptiķi prognozē, ka brīvdienās valdīs ziema.

Lai arī no šī gada 1.janvāra ir palielināta dabas resursu nodokļu likme par sadzīves atkritumu apglabāšanu, Jēkabpilī tarifs par atkritumu apsaimniekošanu šogad netiks palielināts. Tā šonedēļ preses konferencē informēja SIA “Jēkabpils pakalpojumi” valdes priekšsēdētājs Jānis Hauka. Grozījumi Dabas resursu nodokļu likumā paredz no 1.janvāra paaugstināt dabas resursu nodokļu likmes par sadzīves atkritumu apglabāšanu no līdzšinējiem 12 eiro par tonnu līdz 25 eiro par tonnu.

Preses konferencē, komentējot šos grozījumus, Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs uzsvēra, ka rūpējoties par jēkabpiliešu labklājību un paredzot dabas resursu nodokļa paaugstināšanos, jau pagājušajā gadā viņš kā kapitāldaļu turētāja pārstāvis uzdevu SIA "Jēkabpilspakalpojumi" valdes priekšsēdētājam Jānim Haukam optimizēt vairākas pozīcijas un rast risinājumu, lai šogadJēkabpils iedzīvotājiem netiktu paaugstināts atkritumu tarifs. Salcevičs skaidroja, ka risinājums ir rasts, un atkritumu apsaimniekošanu tarifs šogad Jēkabpilī netiks palielināts.

Jānis Hauka informēja, ka iespēja nepalielināt atkritumu apsaimniekošanas tarifu ir rasta, veicot faktiski visa kapitālsabiedrības autotransporta nomaiņu, attiecīgi optimizējos remontu un uzturēšanas izmaksas. Tāpat arī samazinājumu dos arī jaunas programmatūras uzstādīšana, kas ļaus pāriet uz tiešo norēķinu sistēmu. Jaunā programmatūra mēnesi tiks testēta un iespējams jau martā būs iespēja veikt tiešos norēķinus.

Turpinām ziņas

Tā dēvētajam „sociālajam spilvenam” jeb papildu materiālam atbalstam pirmspensijas vecuma pedagogiem, kuri skolu slēgšanas vai apvienošanas dēļ šogad varētu zaudēt darbu, nauda aizvien nav atrasta. Izglītības un zinātnes ministrijas prioritāte ir skolu tīkla sakārtošana, un vēl vasarā tika solīts, ka pirmspensijas vecuma pedagogiem tiks maksāts sociālais pabalsts līdz pat pensijai, taču naudu šim mērķim atteica valdība. Valstī kopumā pašlaik reģistrēti aptuveni 700 bezdarbnieku, kuru pēdējā nodarbošanās bijusi „skolotājs”.

Tiesu debates krimināllietā pret četrām personām par naftas vada bojāšanu un vairāk nekā 3 tūkstši 971 litra dīzeļdegvielas zādzību Jēkabpils tiesā turpināsies 3.martā. Jau ziņots, ka saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai viena apsūdzētā persona 2013.gada novembrī organizēja un vadīja, bet trīs apsūdzētās personas nelikumīgi pieslēdzās naftas produktu cauruļvadam Polocka-Ventspils, kādā pieslēguma vietā sabojājot naftas vadu un nodarot materiālo zaudējumu tūkstots 619 eiro apmērā. Tāpat apsūdzētie organizētā grupā no 2013.gada novembra līdz 2015.gada 7.martam kopīgiem spēkiem no minētā naftas produktu cauruļvada nozaga dīzeļdegvielu par summu ne mazāku kā 4 tūkstoši 789 eiro.

 Un vēl

Sinoptiķi prognozē, ka brīvdienās valdīs ziema. Jau šovakar Latviju no dienvidiem sasniegs plaša nokrišņu zona, kas sestdienas naktī nesīs ilgstošu snigšanu, bet svētdien pastiprināsies sals. Svētdienas naktī debesis skaidrosies, vietām gan iespējams neliels sniegs, veidosies arī migla, jo pūtīs lēns vējš. Kļūs aukstāks, gaisa temperatūra pazemināsies līdz -1..-5 grādiem, vietām līdz -8 grādiem. Nākamnedēļ laiks kļūs aukstāks, dažās naktīs gaisa temperatūra lielākajā valsts daļā pazemināsies zem -10 grādu atzīmes.

Radio1 ziņas pulksten 14.00 -15.00

Radio1 ziņās klausieties: Krustpils pagastā ugunsgrēkā gājis bojā cilvēks; Sniega dienā Jēkabpilī notiks dažādi sportiski pasākumi; un Līvānu un Jēkabpils biedrības saņem sabiedriskā labuma statusu.

Pagājušajā diennaktī Latvijā dzēsti 15 ugunsgrēki, un vienā no tiem gājis bojā cilvēks, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta apkopotā operatīvā informācija. Ceturtdien no rīta pulksten 6.29 valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta brigāde saņēma izsaukumu uz Krustpils novada Krustpils pagasta “Kaspariem”. Kad ugunsdzēsēji ieradās notikuma vietā, vienstāvu dzīvojamā māja dega ar atklātu liesmu visā platībā – 50 kvadrātmetros un un tai bija jau iebrukušas jumta konstrukcijas. Ugunsdzēsēji tika informēti, ka ēkā iespējams ir cilvēks. Apdzēšot liesmas un pārmeklējot gruvešus tika atrastas cilvēka mirstīgās atliekas. Jēkabpils brigādes komandieris Dzintars Cvilikovskis sacīja, ka cilvēka ķermenis ugunsgrēkā bija tik ļoti cietis, ka nav bijis iespējams noteikt vai bojā gājušais ir vīrietis vai sieviete. Tālāk notikuma apstākļus skaidro Valsts policija.

Latvijā 56% lielo uzņēmumu gatavi piedāvāt darbu patvēruma meklētājiem, savukārt mazie uzņēmumi ir krietni neatsaucīgāki. Banka Citadele pētījumā noskaidrots, ka kopumā Latvijas uzņēmējdarbības vidē pret patvērumu meklētājiem no Tuvajiem Austrumiem un Ziemeļāfrikas dominē noraidoša attieksme, proti, 74% uzņēmēju patvērumu meklētājiem drīzāk nevēlas piedāvāt darbu. Pēc aptaujas datiem, atsaucīgākie pret patvēruma meklētājiem Latvijā ir ražotāji - darbu bēgļiem gatavs sniegt katrs ceturtais ražošanas uzņēmums. Pakalpojumu un tirdzniecības nozarē darbu bēgļiem gatavi nodrošināt attiecīgi 15% un 14% uzņēmēju, savukārt būvniecībā dot darbu bēgļiem būtu gatavi 11% uzņēmēju. Reģionālā līmenī, pēc aptaujas datiem, lielākās iespējas patvēruma meklētājiem ir Vidzemē un Zemgalē, bet sliktākās izredze ir Rīgā un Latgalē.

Turpinām ziņas

Novembrī no amata gāztais un pēc trīs nedēļām atkal ievēlētais Jūrmalas mērs Gatis Truksnis šodien atkāpies no amata. Viņš turpinās darbu deputāta amatā, informēja Jūrmalas dome. Par viņa pēcteci, visticamāk, kļūs Jūrmalas domes vicepriekšsēdētāja un Trukšņa vietniece Rita Sproģe.

Lai atbalstītu zemessargus, kuri brīvprātīgi iesaistījušies valsts aizsardzības stiprināšanā, rosina zemessargiem piešķirt nodokļa atvieglojuma statusu un piemērot ienākuma nodokļa atvieglojumus 150 eiro apmērā, kas zemessarga mēneša ienākumus palielinātu par vidēji 34,5 eiro. Ar šādu rosinājumu klajā nācis bijušais aizsardzības ministrs, tagad Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks, kurš uzskata, ka nodokļu atvieglojumi jāpiemēro arī uzņēmējiem, kuri nodarbina zemessargus, samazinot darba devēja veikto Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu apmēru. Priekšlikuma mērķis esot atbalstīt jau esošos zemessargus un motivēt jaunos pievienoties Zemessardzei.

Un vēl

Vakar notikušajā Sabiedriskā labuma komisijas sēdē nolemts piešķirt sabiedriskā labuma statusu 15 nevalstiskajām organizācijām. Tajā skaitā arī biedrībai „ASK Līvāni”, kas darbojas sportisko aktivitāšu atbalstīšanas jomā un biedrībai „Tautas deju kolektvs Pastalnieki” no Jēkabpils, kas viens no pazīstamākajiem bērnu deju kolektīviem Latvijā un darbojas kultūras veicināšanas jomā. Plašāka informācija par sabiedriskā labuma statusa piešķiršanu pieejama Valsts ienēmumu dienesta mājaslapā sadaļā “Uzņēmumiem/Sabiedriskā labuma organizācijas statuss”.

Radio1 Dienas izskaņas ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties:Latvijā šodien ar ugunskura aizdegšanu Zaķusalā sākas 1991.gada barikāžu atcerei veltīti pasākumi; Vētrā, kas pēdējās dienās plosījās Baltijas jūrā, uz prāmja bojā gājuši divi elitāri sporta zirgi; un Šodien izziņoti konkursa «Supernova 2017» dalībnieki un dziesmas

Latvijā šodien ar ugunskura aizdegšanu Zaķusalā sākas 1991.gada barikāžu atcerei veltīti pasākumi. Uz Zaķlusalu šodien devās arī vairāk nekā 60 jēkabpilieši, kurus braucienam organizēja Jānis Lācis. Viņš sarunā ar Radio1 sacīja, ka puse no brauciena dalībniekiem ir skolēni un jaunsargi, kā arī barikāžu dalībnieki, organizācijas Daugavas vanagi pārstāvji, represētie, nevalstisko organizāciju pārstāvji un citi jēkabpilieši. Tāpat arī uz Zaķusalu šodien daudzi dodas individuāli ar saviem transporta līdzekļiem gan no Jēkabpils, gan apkārtējiem novadiem, kā arī no Pļaviņām. Zaķusalā visi vienotā kolonnā dosies uz atceres pasākuma vietu. Arī šogad jēkabpilieši būs skaitliski lielākā organizētā grupa. Līdzi uz pasākumu ir paņemti septiņi Latvijas valsts karogi, kas tiks nesti kolonnas priekšgalā. Braucienu uz pasākumu finansēja Jēkabpils dome. Šodien pie ugunskura atmiņās dalīsies Zaķusalas aizstāvji, un būs arī putra no armijas virtuves, karsta tēja un pīrādziņi. Tāpat pie barikāžu ugunskura Zaķusalā jaunsargi nodos svinīgo solījumu.

Šodien aprit 26 gadi kopš traģiskajiem notikumiem Viļņā. 1991.gada 13.janvārī Padomju Savienības spēki uzbruka Viļņas televīzijas torņa aizstāvjiem. Bojā gāja 14 mierīgie iedzīvotāji un vairāk nekā 1000 tika ievainoti. Pēc šī notikuma Latvijas Tautas frontes vadītāji Dainis Īvāns un Romualds Ražuks Latvijas Radio aicināja Latvijas iedzīvotājus pulcēties, lai aizstāvētu atjaunoto Latvijas valsti un paustu nostāju par notikumiem Viļņā. 1991.gada 13.janvārī tautas manifestācijā 11.novembra krastmalā piedalījās aptuveni viena trešā daļa Latvijas iedzīvotāju – tā arvien ir lielākā manifestācija, kāda jebkad ir notikusi Latvijā.

 Turpinām ziņas

 Vētrā, kas pēdējās dienās plosījās Baltijas jūrā, uz kompānijas "Tallink Silja" prāmja bojā gājuši divi elitāri sporta zirgi, kuriem prognozēja spožu nākotni. Negadījums noticis naktī uz ceturtdienu uz prāmja "Silja Symphony", kas bija ceļā no Helsinkiem uz Stokholmu. Viens no bojā gājušajiem zirgiem ir Somijā dzimušais "Pine Crown Girl". 2016. gadā šis zirgs uzvarēja četrās sacensībās pēc kārtas, naudas balvās īpašniekiem nopelnot aptuveni 14 tūkstoši eiro. Zirga turētāji "Suomen Ravitalli Oy" somu masu medijiem izteikušies, ka zirgam prognozēta spoža nākotne sportā, bet dzīvnieka tirgus vērtība bijusi vismaz 200 tūkstoši eiro. Otrs bojā gājušais zirgs "Euphoria Diablo" bija zviedru izcelsmes. Arī šis zirgs bijis elitārs un viņa tirgus cena bijusi "vairāki simti tūkstoši eiro".

Šodien izziņoti konkursa «Supernova 2017» 22 dalībnieki un dziesmas. Trešajā konkursa sezonā vērtēšanai tika iesniegtas 168 dziesmas un dalību pieteica 89 izpildītāji. Salīdzinot ar pirmajiem diviem konkursa gadiem atsaucība un mākslinieku interese ir bijusi lielāka. Starp dalībniekiem šosezon ir arī tādi mākslinieki, kas sevi jau ir pierādījuši Latvijas, Baltijas un daudz plašākā tirgū, piemēram Linda Leen, Triānas parks, Markuss Riva, Miks Dukurs un citi. Tas liek domāt, kā šī būs līdz šim spraigākā un interesantākā «Supernova» sezona. Latvijas televīzijas «Supernova tiešraides norisināsies 5., 12., 19. un 26. februārī.

 Un vēl

Sestdien un svētdien notiks Latvijā ziemojošo ūdensputnu uzskaites pasākumi, portālā "Dabasdati.lv" informē uzskaites koordinatore Antra Stīpniece. Starptautiskā ziemojošo ūdensputnu uzskaite pasaulē šoziem notiks jau 51.reizi. Kopš 1967.gada janvāra arī Latvijā jau 42.reizi tiek veikta šāda uzskaite. Kopš 2015.gada ziemojošo ūdensputnu uzskaite ir valsts monitoringa programmas sastāvdaļa. Katra monitoringa mērķis ir iegūt pēc iespējas labākus datus, pēc iespējas garāku datu rindu. Uzskaites koordinatore lūdz putnu vērotājus sekot informācijai vietnē "Dabasdati.lv" un uzskaišu rezultātu ziņošanai izmantot tieši šo vietni.

  

Atstājiet komentāru