2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 12.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 12.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils domē šodien komiteju un komisiju sēžu diena; Krustpils kultūras namā notiks bērnu deju kolektīva “Pastalnieki” Jaungada atpūtas vakars; un Šodien dzimšanas dienu svin Raimonds Pauls.

 Šodien Jēkabpils pilsētas pašvaldībā ir komiteju un komisiju sēžu diena. Jēkabpils domes Sociālo, izglītības, kultūras, sporta un veselības aizsardzības jautājumu komitejas sēdē šodien lems par braukšanas maksas atvieglojumu piešķiršanu visiem pensionāriem, finansējuma piešķiršanu jauniešu projektam, pedagogu profesionālās kompetences pilnveides programmas saskaņošanu, atbalstu kalnu riteņbraukšanas sacensību Jēkabpils MTB Maratons rīkošanai un citiem jautājumiem.

 Jēkabpils domes sēdē izskatīs lēmuma projektu grozījumiem par projekta “Jēkabpils ūdenssaimniecības attīstības IV kārta” finansiālo atbalstu”, kā arī lems par naudas balvām par izciliem sasniegumiem sportā un papildu finansējumu Ziemassvētku noformējuma konkursam pilsētā. Tāpat arī deputāti lems par 340 eiro piešķiršanu jēkabpiliešu braucienam uz 1991.gada Barikāžu atceres pasākumu Rīgā, rīt 13.janvārī. Jau ziņots, ka pulcēšanās braucienam uz barikāžu atceres pasākumu ir piektdien pulksten trijos dienā Vecpilsētas laukumā.

 Pēc Jēkabpils domes sēdes notiks Attīstības un tautsaimniecības komitejas sēde, kurā izskatīs jautājumu par ceļu un ielu fonda programmas apstiprināšanu, sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksu, kā arī uzklausīs Jēkabpils komunālo uzņēmumu vadītāju informāciju, kā jēkabpilieši norēķinās par saņemtajiem pakalpojumiem – apkuri, īri, apsaimniekošanu, ūdeni un kanalizāciju.

Turpinām ziņas

 Krustpils kultūras namā šodien pulksten četros pēcpusdienā notiks bērnu deju kolektīva “Pastalnieki” Jaungada atpūtas vakars. Jau ziņots, ka deju grupa "Pastalnieki" ir viens no vadošajiem bērnu tautas deju kolektīviem Latvijā un savā pastāvēšanas laikā ir bijis regulārs laureāts dažādos valsts mēroga konkursos un skatēs. Deju grupa ‘’Pastalnieki’’ dibināta 1985.gadā - grupas dibinātāja un vadītāja ir horeogrāfe Aija Rūliete.

 Valsts ieņēmumu dienests informē, ka šodien Finanšu ministrijā notiks pirmā šī gada Sabiedriskā labuma komisijas sēde, kurā tiks izvērtēti biedrību, nodibinājumu un reliģisko organizāciju iesniegtie dokumenti un sniegti atzinumi par sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanu. Sēdes gaitā izskatīs 22 organizāciju iesniegumus par sabiedriskā labuma organozācijas statusa piešķiršanu. Komisijas sēdē izskatīs arī tautas deju kolektīva “Pastalnieki” iesniegumu.

 Un vēl

 Šodien savu 81.dzimšanas dienu svin komponists Raimonds Pauls. Šūpļa svētkus viņš nolēmis atzīmēt Dzintaru koncertzālē atskaņojot operu ārijas džeza aranžējumos. Koncertā Pauls muzicēs kopā ar Latvijas Radio bigbendu un "Sinfonietta Rīga" stīgu grupu. Programmā skanēs pasaulslavenu komponistu operu ārijas džeza aranžējumos un īpašā klavieru skanējumā, kāds raksturīgs vienīgi Paula spēlei.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties:Latvijā pieaug saslimstība ar gripu; Daugavpilī sākas garīgās mūzikas festivās Sudraba zvani; un BK Jēkabpils šī gada pirmajā mājas spēlē gūst uzvaru.

 Latvijā pēdējo nedēļu laikā ievērojami pieaug gan klīniski noteikto, gan laboratoriski apstiprināto gripas gadījumu skaits. Pagājušajā nedēļā no šīs infekcijas miruši vēl divi cilvēki, liecina Slimību profilakses un kontroles centra monitoringa dati. Līdz ar to šajā sezonā miruši jau trīs cilvēki. Kā norāda mediķi, mirušajiem cilvēkiem bijušas sirds-asinsvadu, elpceļu, nieru un citas hroniskas saslimšanas. Tāpat pagājušajā nedēļā slimnīcā ar gripu nogādāti 52 cilvēki. Kopš šīs gripas sezonas sākuma slimnīcās uzņemti 178 pacienti saistībā ar gripas infekciju.

 Valsts policija aizturējusi Viļānu pašvaldības policistu, kurš dzērumā ar dienesta automašīnu izraisījis ceļu satiksmes negadījumu. Negadījuma vietā noskaidrots, ka policists pie dienesta transportlīdzekļa stūres bija sēdies ārpus sava darba laika. Veicot alkohola koncentrācijas pārbaudi šofera izelpā, konstatēts, ka viņš atradies gandrīz 2 promiļu reibumā. Negadījumā iesaistītais policists apgalvojis, ka uz brauktuves it kā esot izskrējis meža dzīvnieks, kā rezultātā viņš centies izvairīties no sadursmes, nav spējis savaldīt automašīnu, nobraucis no ceļa braucamās daļas un apgāzies. Negadījumā cietusi 1963.gadā dzimusi automašīnas pasažiere, kura ar gūtajām traumām nogādāta slimnīcā. Valsts policija veiks izmeklēšanu, lai noskaidrotu precīzus notikušā negadījuma apstākļus, un lems par kriminālprocesa sākšanu.

Turpinām ziņas

 Šodien ir pēdējā diena, kad pretendenti var iesniegt pieteikumus Pļaviņu novada domē par biatlona trases atjaunošanu. Pļaviņu novada pašvaldība plāno atjaunot biatlona kompleksa "Jankas" rollerapli Aiviekstes pagastā. Trase atrodas teritorijā ar paugurainu reljefu, kurā ir krasa augstumu atšķirība. Pašlaik trasei nav seguma, tās virskārtu veido smilts, kas ir sajauktas ar melnzemi, vietām ir atsevišķi granīta vai dolomīta akmeņi. Tāpat zem trases nav caurteku, nav arī grāvju sistēmas. Atjaunojot trasi, paredzēts likvidēt kokus, celmus un citu apaugumu, izbūvēt karstā asfalta segumu, arī ūdens novadīšanas sistēmu.

 Šodien Daugavpilī sākas un līdz 15.janvārim norisināsies 12.Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls "Sudraba zvani". Jau otro reizi festivāla galvenās aktivitātes ieskandinās jauno dziedātāju Ziemassvētku konkurss, kas norisināsies 12.janvārī Daugavpils Mūzikas vidusskolā. Tajā piedalīsies vairāk nekā 70 dziedātāji no dažādām Latvijas pilsētām vecumā līdz 16 gadiem. Savukārt rīt Vienības namā sāksies tradicionālais Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla "Sudraba zvani" ansambļu un koru konkurss, kas turpināsies līdz pat svētdienai, 15.janvārim. Šogad tajā piedalīsies 70 ansambļi un kori, kuri mērosies spēkiem 16 dažādās kategorijās. Konkursantu sniegumu vērtēs starptautiska žūrija. Labākajiem kolektīviem būs iespēja cīnīties arī par konkursa galveno balvu – "Grand Prix".

Un vēl

Vakar Jēkabpils sporta namā „OlyBet” Latvijas Basketbola līgas otrā apļa spēli aizvadīja BK „Jēkabpils” un BK „Ogre/Kumho Tyre” komandas. Pirmo puslaiku abas vienības cīnījās līdzvērtīgi, bet trešās ceturtdaļas izskaņā jēkabpilieši pārliecinoši pārņēma spēles vadību un mačā izcīnīja uzvaru ar rezultātu 87:69. Rezultatīvākais uzvarētāju rindās bija Jurijs Aleksejevs – viņam 18 punkti un 10 bumbas zem groziem, bet ar pārsteidzošu tālmetienu no laukuma otra gala izcēlās Kristaps Miglinieks.Šī ir „Jēkabpils” komandas astotā uzvara piecpadsmit spēlēs un ļauj stabilāk sajusties LBL rezultātu tabulas ceturtajā pozīcijā. Nākamo maču jēkabpilieši aizvadīs sestdien, 14. janvāri izbraukumā tiekoties ar „Liepāja/Triobet” vienību.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00

Radio1 ziņās klausieties:Pensionāri vēlas neapliekamā minimuma celšanu; Lietuvā dabasparkā malumednieki nošauj muflonus, kas iegādāti par Eiropas savienības naudu; un Latvijas pasts izdevis jaunas pastmarkas ar novadu ģērboņiem.

 Pensionāri vēlas neapliekamā minimuma celšanu līdz aptuveni 280 – 300 eiro pašreizējo 225 eiro vietā. Latvijas Pensionāru federācijas vadītājs Andris Siliņš norāda, ka neapliekamo minimumu var celt pakāpeniski. Lai arī neapliekamais minimums nav celts kopš 2006.gada, tomēr šoreiz pensionāri pastāvēs uz izmaiņām. Siliņš uzsvēra, ka pēc dažādiem aprēķiniem ap 30% pensionāru ir uzskatāmi par nabadzīgiem. Jau ziņots, ka 2017.gadā diferencētais neapliekamais minimums būs jau otru gadu. Paredzams, ka mazāko algu saņēmēji no tā iegūs, bet lielāko nedaudz zaudēs.

Ar tiesu debatēm Jēkabpils rajona tiesa šodien turpinās skatīt krimināllietu pret četrām personām par naftas vada bojāšanu un vairāk nekā 3 tūkstoši 971 litra dīzeļdegvielas zādzību. Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai viena apsūdzētā persona 2013.gada novembrī organizēja un vadīja, bet trīs apsūdzētās personas izpildīja nelikumīgu pieslēgšanos naftas produktu cauruļvadam Polocka-Ventspils, kādā pieslēguma vietā sabojājot naftas vadu un nodarot materiālo zaudējumu tūkstots 619 eiro apmērā. Tāpat apsūdzētie organizētā grupā no 2013.gada novembra līdz 2015.gada 7.martam kopīgiem spēkiem no minētā naftas produktu cauruļvada nozaga dīzeļdegvielu par summu ne mazāku kā 4 tūkstoši 789 eiro.

 Turpinām ziņas

Lielbritānija pēc valsts izstāšanās no Eiropas Savienības varētu pieprasīt darbadevējiem par katru nodarbināto kvalificēto viesstrādnieku no Eiropas savienības ik gadu maksāt 1000 sterliņu mārciņu lielu nodevu. Lielbritānija jau ir noteikusi šādu nodevu ārzemju darbiniekiem no valstīm, kas nav Eiropas Savienības sastāvā. Šie noteikumi stāsies spēkā aprīlī. Patlaban dalībvalstu pilsoņiem ir tiesības dzīvot un strādāt Lielbritānijā. Paredzams, ka šī pārvietošanās brīvība izbeigsies līdz ar Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības. Tāpat arī domājams, tiks īstenota īpaša programma, kas ļaus laukstrādniekiem ierasties Lielbritānijā uz sezonas darbiem.

 Lietuvas Žemaitijas novadā, Salantu reģionālajā parkā, malumednieki nošāvuši vismaz trīs muflonus, kas iegādāti par Eiropas Savienības naudu,. Parka darbinieki neslēpj, ka ir šokēti par trofeju mednieku alkatību. Eksotiskie dzīvnieki nošauti aplokā aiz augsta žoga. Parka direkcija vērsusies pie sabiedrības un lūgusi visus, kam varētu būt kaut kāda informācija par notikušo, ziņot policijai, kas jau sākusi izmeklēšanu. Salantu reģionālais parks, kas iedēvēts par Žemaitijas tundru, ir ievērojams ar Lietuvai neraksturīgu ledāja veidotu ainavu - kadiķu audzēm un akmenājiem, ko nav skārusi cilvēka darbība. 20 muflonu ganāmpulks Šaukļu akmenājā tika nometināts uz dzīvi pirms vairāk nekā gada, lai palīdzētu atkal atsegt apmeklētāju skatam apsūnojušos un ar zāli apaugušos laukakmeņus, jo skaistie ragaiņi, kāpelējot pa akmeņiem, pamazām vien noskrāpē no tiem sūnas un ķērpjus.

 Un vēl

 ''Latvijas Pasts'' šī gada pirmās trīs pastmarkas izdevusi sērijā ''Latvijas pilsētu unnovadu ģerboņi'' un tajās attēloti Olaines, Rojas un Mālpils novada ģerboņi. Pastmarku pirmās dienas zīmogošana notiks rīt Rīgas 50.pasta nodaļā tirdzniecības centrā ''Origo''. Jaunās pastmarkas īpašas ar to, ka drukātas uz pašlīmējošas pamatnes, tāpēc pastmarku uzlīmēšanai nav nepieciešams mitrināt līmējamo daļu. Līdz ar jaunajām pastmarkām izdota arī pirmās dienas aploksne 1500 eksemplāru tirāžā. Uz aploksnes attēlota Latvijas karte, kā arī Olaines, Rojas un Mālpils novada ģerboņi. Visu jauno filatēlijas izdevumu autors ir mākslinieks Ģirts Grīva.

 Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Zināms, cik Jēkabpilī decembrī izmaksājis viens apkures kvadrātmetrs; Šorīt uz Bauskas šosejas notikusitraģiska avārija; un Skolēnus aicina piedalīties makaronu torņu būvniecības konkursā.

SIA “Jēkabpils siltums” apkopojis datus, cik decembrī jēkabpiliešiem izmaksājis viens apkures kvadrātmetrs. Saskaņā ar uzņēmuma sniegto informāciju, mājās, kurās tas nodrošina siltumenerģiju decembrīvidēji viens apkures kvadrātmetrs izmaksājis 1,27 eiro. Apkures izmaksas mēneša laikā augušas par 7 eirocentiem, salīdzinot ar novembri, kad vidējais rādītājs bija 1,20 eiro. Visdārgāk decembrī apkure izmaksājusi Jēkabpilī, Brīvības ielas 286a iemītniekiem – 1,73 eirocenti par kvadrātmetru, Celtnieku ielā 3 – 1,67 eirocenti un Brīvības ielas 286v mājas iemītniekiem – 1,55 eirocenti par kvadrātmetru. Savukārt vismazākie rēķini saņemti renovētajās daudzdzīvokļu mājās, kā arī Ķieģeļu ielas 13b iemītniekiem – 83 eirocenti par kvadrātmetru, Viesītes ielā 41 -89 eirocenti un Viesītes ielā 18 – 94 eirocenti par kvadrātmetru. Plašāk, cik katrai daudzdzīvokļu mājai izmaksājusi apkure decembrī, skatieties SIA “Jēkabpils siltums” izveidotajā tabulā portālā radio1.lv.

Īrijas zemo cenu aviokompānija "Ryanair" apsteigusi savus sīvākos konkurentus – Vācijas "Lufthansa" un, ņemot vērā pārvadāto pasažieru skaitu, kļuvusi par lielāko aviokompāniju Eiropā, vēsta portāls "Aerotime". 2016. gadā laikā "Ryanair", kas klientus pievilina ar zemo cenu politiku, pārvadājusi 117 miljonus pasažieru, kamēr Vācijas nacionālā aviosabiedrība "Lufthansa" pārvadājusi 109,7 miljonus cilvēku. Vācijas kompānijas rezultāti, salīdzinot ar pērno gadu, uzlabojušies par 1,8 %, bet Īrijas uzņēmumam izdevies pārvadāt par aptuveni 15% vairāk pasažieru. Neskatoties uz sīvo konkurenci, "Lufhansa" noturējusi Eiropas pelnošākās aviokompānijas titulu.

 Turpinām ziņas

Šorīt uz Bauskas šosejas ceļu satiksmes negadījumā gājuši bojā divi cilvēki. Bauskas šosejas 50.kilometrā kravas automašīna "DAF", kuru vadīja 1966.gadā dzimis Polijas valsts piederīgais, sadūrās ar vieglo automašīnu "BMW", kuru vadīja 1986.gadā dzimis vīrietis. Negadījumā bojā gāja "BMW" vadītājs un tā pasažieris - 1995.gadā dzimis vīrietis. Aculiecinieki ziņo, ka šis ceļa posms ir apledojis un uz tā bijis tā sauktais melnais ledus. Brīdi pirms traģiskā negadījuma, kāda cita vieglā automašīna, iespējams, tieši slidenās brauktuves dēļ ieslīdējusi grāvī. Negadījuma iemeslus policija skaidros kriminālprocesā.

Lai veicinātu skolēnu interesi par inženierzinātnēm, pētniecību un eksperimentālā darba apguvi, kā arī attīstītu radošo domāšanu, Rīgas Tehniskās universitātes Inženierzinātņu vidusskola aicina 7.–9. klašu skolēnus piedalīties makaronu torņu būvniecības konkursā «Torņu spēles». Konkursa dalībniekiem jāuzbūvē spageti tornis, kas spēj noturēt plastmasas glāzi, kurā ir 200 ml ūdens. Torņa izveide jāiemūžina video, kas līdz 24.februāra plkst. 23.59 jāievieto youtube.com vietnē ar nosaukumu «RTU Inženierzinātņu vidusskolas Torņu spēles». Dalībai konkursā jāreģistrējas inženierzinātņu vidusskolas mājaslapā. Viens dalībnieks var iesniegt vairākus darbus.

Radio1 Dienas izskaņas ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties:Starptautiskās lidostas ''Rīga'' valdes priekšsēdētājs Armands Jurjevs atkāpies no amata; Maksa par apkuri Jēkabpilī mēneša laikā pieaugusi par septiņiem eirocentiem kvadrātmetrā; un Pašvaldības policistu, kas dzērumā izraisīja avāriju, atstādina no amata.

Starptautiskās lidostas ''Rīga'' oktobra beigās darbu sākušais valdes priekšsēdētājs Armands Jurjevs atkāpjas no amata. Viņš šodien iesniedzis paziņojumu par atkāpšanos no amata.Pārējie lidostas valdes locekļi turpina pildīt pienākumus, nodrošinot lidostas ''Rīga'' darbības nepārtrauktību. Lidostas ''Rīga'' padomes priekšsēdētājs Juris Kanels aģentūrai LETA pauda, ka viņam šāds Jurjeva solis bija pārsteigums un nav zināmi iemesli, kāpēc lidostas vadītājs nolēmis tā rīkoties. Rīt notiks lidostas ''Rīga'' padomes ārkārtas sēdē, kurā paredzēts lemt par uzņēmuma valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju, kā arī par tālāko darbību un jauna konkursa izsludināšanu.

 Lielbritānija pēc valsts izstāšanās no Eiropas Savienības varētu pieprasīt darbadevējiem par katru nodarbināto kvalificēto viesstrādnieku no Eiropas savienības ik gadu maksāt 1000 sterliņu mārciņu lielu nodevu. Lielbritānija jau ir noteikusi šādu nodevu ārzemju darbiniekiem no valstīm, kas nav Eiropas Savienības sastāvā. Šie noteikumi stāsies spēkā aprīlī. Patlaban dalībvalstu pilsoņiem ir tiesības dzīvot un strādāt Lielbritānijā. Paredzams, ka šī pārvietošanās brīvība izbeigsies līdz ar Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības. Tāpat arī domājams, tiks īstenota īpaša programma, kas ļaus laukstrādniekiem ierasties Lielbritānijā uz sezonas darbiem.

 Turpinām ziņas

 SIA “Jēkabpils siltums” apkopojis datus, cik decembrī jēkabpiliešiem izmaksājis viens apkures kvadrātmetrs. Saskaņā ar uzņēmuma sniegto informāciju, mājās, kurās tas nodrošina siltumenerģiju decembrīvidēji viens apkures kvadrātmetrs izmaksājis 1,27 eiro. Apkures izmaksas mēneša laikā augušas par 7 eirocentiem, salīdzinot ar novembri, kad vidējais rādītājs bija 1,20 eiro. SIA "Jēkabpils siltums" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Karpenko informē, ka siltumenerģijas patērētāji ar uzņēmumu nav norēķinājušies aptuveni 1,95 miljonu eiro apmērā. SIA "Jēkabpils siltums" turpina darbu ar parādniekiem, veicot pārrunas, izsūtot brīdinājumus un slēdzot vienošanos par parāda apmaksu. Vairākas lietas atrodas tiesvedībā. Plašāk, cik katrai daudzdzīvokļu mājai izmaksājusi apkure decembrī, skatieties SIA “Jēkabpils siltums” izveidotajā tabulā portālā radio1.lv.

 Dzērumā ar dienesta automašīnu avāriju izraisījušais Viļānu novada pašvaldības policists uz notikušā apstākļu noskaidrošanas laiku ir atstādināts no amata. Likumsargs Viļānu pašvaldības policijā ir nostrādājis vairāk nekā astoņus gadus. Patlaban minētajam 1963.gadā dzimušajam vīrietim ir darba nespējas lapa. Oficiālu informāciju par notikušo no Valsts policijas pašvaldība pagaidām nav saņēmusi. Pēc notikušā apstākļu noskaidrošanas vainīgo plānots saukts pie atbildības.

Un vēl

 Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina iedzīvotājus pieteikties bezmaksas braucienam uz 1991.gada barikāžu atceres pasākumu Rīgā. Atceres pasākums norisināsies rīt, 13.janvārī Zaķusalā. Braucienam var pieteikties Vienas pieturas aģentūrā vai zvanot uz tālruņiem 80205008 vai 652 36777. Iedzīvotājiem jāņem vērā, ka pieteikšanās braucienam ir obligāta, jo vietu skaits autobusā ir ierobežots. Kā informē brauciena organizators Jānis Lācis, izbraukšana no Vecpilsētas laukuma paredzēta 13. janvārī pulksten trijos dienā. Brauciena dalībnieku uzņemšana paredzēta šādās pieturās - Vecpilsētas laukums, Kurzemes iela, Krustpils kultūras nams, Krustpils pils, kā arī degvielas uzpildes stacija Statoil. Jautājumu vai neskaidrību gadījumā var sazināties ar brauciena organizatoru Jāni Lāci pa tālruni: 29419895.

Atstājiet komentāru