2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 11.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 11.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Šodien informēs par sadzīves atkritumu apsaimniekošanas tarifiem Jēkabpilī; Līvānu novada Rožupes pagastā šodien ir senioru diena; un Šodien notiks pirmā šīgada mājas spēle basketbola klubam “Jēkabpils”.

Šodien SIA “Jēkabpils pakalpojumi” telpās notiks preses konference, kurā tiks runāts par aktuālajiem jautājumiem. Viens no galvenajiem jautājiem uz kuru žurnālisti meklēs atbildes – kā šogad mainīsies tarifi un maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, paaugstinoties dabas resursu nodoklim. Tiks pārrunāti arī dažādi saimnieciska rakstura jautājumi par norisēm pilsētā. Preses konferencē piedalīsies Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs, domes priekšsēdētāja vietnieks sociālos jautājumos Jānis Raščevskis un SIA “Jēkabpils pakalpojumi” valdes priekšsēdētājs Jānis Hauka, kā arī vietējo plašsazinas līdzekļu pārstāvji.

Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis šodien Rīgā piedalīsies Latvijas Pašvaldību izpilddirektoru asociācijas rīkotajā sanāksmē, bet pēc tās dosies uz kaimiņvalsti Lietuvu. Kauņā no 11.līdz 13.janvārim norisināsies Baltijas valstu savienības sanāksme. Tajā vienkopus pulcēsies pārstāvji no daudzām Baltijas valstu savienībā esošajām pilsētām.

Šodien Viesītes pilī notiks Lauku partnerība Sēlija Seminārs LEADER projektu potenciālajiem iesniedzējiem „Kā sagatavot projektu pieteikumus LEADER programmas 2017.gada projektu konkursam”. Seminārā runās par Lauku partnerības „Sēlija” attīstības stratēģijas mērķiem šajā gadā, iepazīstinās ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.590 - projektu pieteikumu veidlapām un to aizpildīšanas nosacījumiem un citiem svarīgiem jautājumiem.

Savukārt Līvānu novada Rožupes pagastā šodien ir senioru diena. Rožupes kultūras namā šodien pulksten desmitos pulcēsies senioru kopa, lai neformālā gaisotnē pārrunātu dažādus aktuālu jautājumus. Dalība senioru saietā ir bez maksas.

Un vēl

Šodien notiks pirmā šīgada mājas spēle basketbola klubam “Jēkabpils”. Komanda Jēkabpils sporta namā uzņems “Ogre/Kumho Tyre” komandu. “OlyBet” Latvijas Basketbola līgas mačs sāksies pulksten 18.30 un to varēs vērot “Lattelecom”/”Best4Sport” tiešraidē. Ja ieskaita pirmssezonas pārbaudes maču, tad “Jēkabpils” komanda ar ogrēniešiem šajā basketbola cēlienā jau tikusies četras reizes. Gan pārbaudes spēlē, gan abās “Triobet” Baltijas Basketbola līgas spēlēs un pagājušajā nedēļas nogalē notikušajā LBL mačā vinnēja jēkabpilieši. BK “Jēkabpils” šobrīd ar septiņiem panākumiem un septiņiem zaudējumiem ieņem LBL tabulas ceturto vietu, bet “Ogre/Kumho Tyre” kontā ir piecas uzvaras, deviņi zaudējumi un astotā pozīcija desmit komandu konkurencē.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Notiek pārrunas ar reorganizācijā iesaistītajām augstskolām; Jēkabpils novada lauksaimnieki debatēs par nozares aktualitātēm un Par šī gada dzīvotni ir atzīta lauku sēta.

Kamēr Rīgas pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas pārstāvji nolēmuši boikotēt pārrunas par mācību iestādes reorganizāciju un atsakās tikties ar Izglītības un zinātnes ministrijas speciālistiem, tikmēr ministrija paredzējusi šonedēļ tikties ar citām reorganizācijā iesaistītajām augstskolām. Sarunu laikā plānots uzklausīt iesaistīto pušu viedokļus, pārrunātu studiju programmu pārņemšanu un detalizēti apspriest turpmāko studiju procesa organizēšanu gan Rīgā, gan Latvijas reģionos. Šodien paredzēta tikšanās ar Latvijas Universitāti un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, savukārt rīt - ar Banku augstskolu un Rīgas Tehnisko universitāti un reģionālajām augstskolām – Daugavpils un Liepājas Universitāti, Ventspils un Vidzemes Augstskolu un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju.

 Pagājušajā gadā pa Latvijas dzelzceļa infrastruktūru pārvadāti kopumā 47,8 miljoni tonnu kravu, kas ir par 14% jeb 7,8 miljoniem tonnu mazāk nekā 2015.gadā. Tajā skaitā pagājušā gada decembris bijis atšķirīgs, jo šajā mēnesī, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi 2015.gadā audzis kravu pārvadājums par 1,5 procentiem. Taču kopējā tendence liecina, ka dzelzceļa kravu pārvadājumi sarūk.

Turpinām ziņas

 Lai debatētu par šā gada aktualitātēm lauksaimniecības nozarē, šonedēļ notiks Jēkabpils rajona lauksaimnieku apvienības biedru kopsapulce. Uz kopsapulci aicināti gan apvienības biedri, gan citi novada lauksaimnieki. Pasākums notiks piektdien, 13.janvārī Jēkabpilī, Bebru ielā 108a. Jau ziņots, ka Jēkabpils rajona lauksaimnieku apvienība dibināta 2004.gadā. Tā apvieno Jēkabpils novada lauksaimnieku sabiedrisko organizāciju, nozaru asociāciju biedrus kopīgai interešu pārstāvniecībai. Apvienībā ir vairāk nekā 50 biedru.

Lai uzlabotu vēlēšanu iecirkņa pieejamību, uz skolu pārcelts vēlēšanu iecirknis Kokneses novada Iršu pagastā. Kokneses novadā ir izveidoti trīs vēlēšanu iecirkņi - pa vienam Kokneses, Bebru un Iršu pagastā. Kokneses un Bebru pagastā vēlēšanu iecirkņi atrodas pirmajā stāvā, bet Iršu pagastā - pārvaldes ēkas otrajā stāvā. Lai uzlabotu vēlēšanu iecirkņa pieejamību personām ar kustību traucējumiem bez citu cilvēku palīdzības, ņemot vērā Centrālās vēlēšanu komisijas ieteikumu, iecirkni Iršu pagastā nolemts pārcelt uz Pērses sākumskolu. Izglītības iestāde atrodas pagasta centrā un blakus sabiedriskā transporta pieturai, tajā ir interneta nodrošinājums, iespēja izmantot datortehniku un iekārtot darba telpas iecirkņa komisijai. Pirmajā stāvā atrodas aktu zāle, kur arī tiks ierīkots vēlēšanu iecirknis.

Un vēl

Par šī gada dzīvotni atzīta lauku sēta, kas ir cilvēka vistuvākā savvaļai apdzīvotā vieta. Latvijas Dabas fonda pārstāvis Viesturs Lārmanis norāda, ka lauku sēta par gada dzīvotni atzīta ar visu tās biodaudzveidību. Lai saglabātu lauku sētas daudzveidību cilvēkiem nevajag censties radīt “sterilu mauriņu”, kur vairs nav ne miņas no savvaļas. Tāpat var atstāt pagalmā kādu koku ar dobumu, kur dzīvot putniem. Šis ir jau trešais gads, kad Latvijā tiek noteikta gada dzīvotne – iepriekšējos gados bija dabiskie zālāji un niedrājs.

Radio1 ziņas pulksten 12.00 – 13.00

Radio1 ziņās klausieties:SV prezidents Baraks Obama emocionālā atvadu runā vakar aicināja amerikāņus aizstāvēt demokrātiju; Tiesībsargs aicina likvidēt KNAB; un Speciālisti uzskata, ka ogotāji nodara lielāku kaitējumu nekā ogu kombaini.

ASV prezidents Baraks Obama emocionālā atvadu runā vakar aicināja amerikāņus aizstāvēt demokrātiju, brīdinot, ka tā tiek apdraudēta ikreiz, kad tiek uztverta par pašsaprotamu. Obama aicināja amerikāņus aizstāvēt ASV vērtības un noraidīt diskrimināciju. Atšķirībā no priekštečiem, Obama savu atvadu runu neteica Vašingtonā, bet Čikāgā, kur dzīvoja ilgus ilgus gadus pirms pārcelšanās uz galvaspilsētu. Viņa atvadu vārdus tautai un pasaulei klātienē klausījās aptuveni 18 tūkstoši cilvēku. Aizejošais Baltā nama saimnieks savu priekšvēlēšanu saukli "Jā, mēs varam" atvadu runā pārveidoja par "Jā, mēs izdarījām", uzskaitot savas prezidentūras sasniegumus, sākot no Irānas un pasaules lielvaru kodolvienošanās un beidzot ar ASV veselības aprūpes sistēmas reformu. Obama prezidenta amatā tika ievēlēts 2008.gadā un Baltajā namā pavadījis divus pilnvaru termiņus. Viņš ir pirmais melnādainas prezidents ASV.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis atbalsta augstskolu skaita samazināšanu, norādot, ka reformām ir jābūt gan rūpīgi izplānotām, gan izskaidrotām. Prezidents gan norāda, ka tas nenotiks viegli. Vējonis uzsver, ka izglītība ir viena no jomām, kurā viņš sagaida valdības apņemšanos pieņemt smagus un nepopulārus lēmumus. Viņaprāt, vadībai tādi varētu būt pa spēkam. Būtiski lēmumi šogad varētu tikt pieņemti arī veselības aprūpē - attiecībā uz tās finansēšanas modeli - un nodokļu politikā, kur Vējonis sagaida prognozējamību.

 Turpinām ziņas

Tas būtu politiķu atbildības jautājums likvidēt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju vai to reorganizēt, tā šodien raidījumā “Rīta Panorāma” teica tiesībsargs Juris Jansons. Viņa skatījumā, tas būtu politiķu drosmes un atbildības jautājums beidzot KNAB likvidēt vai reorganizēt, pievienojot citai institūcijai, kas "ir spējīga apkarot gan korupciju, gan pēc būtības izvērtēt interešu konfliktus". Šādu Jansona kritiku KNAB izpelnījies arī saistībā ar atzinumu par Jansona interešu konfliktu, darbojoties žurnāla "Jurista Vārds" konsultatīvajā padomē, ko apstiprinājusi arī tiesa.

Sporta skolotājam jāpārzina viss – sākot no dažādu sporta veidu pamatiem līdz pat psiholoģijai un drošības jautājumiem. Liela nozīme ir praktiskajai pieredzei, taču papildu mācību kursi mēdz būt tikai teorētiski. Lai to mainītu, Sēlijas sporta skolotāji jau otro gadu tikās seminārā, kur jaunākās mācību metodes izmēģina praktiski. Šogad seminārs norisinājās Ilūkstē un tajā piedalījās ap 40 sporta pedagogi un treneri no Jēkabpils, Aknīstes, Jaunjelgavas un citiem Sēlijas novadiem. Šoreiz seminārā lielāku vērība tika pievērsta volejbola un handbola spēļu, kā arī peldēšanas nodarbību norisei. Šis Sēlijā ir vienīgais pasākums sporta skolotājiem, kur kursos gūtā pieredze rādīta arī praktiski.

Un vēl

 Bieži vien lielāku negatīvu ietekmi par kombainu lietošanu augstajos purvos rada ogotāji, kas masveidā vāc rudens veltes. Tā uskata Dabas aizsardzības departamenta direktore Gita Strode. Viņa skaidro, ka ogotāji, vācot veltes, izstaigā milzīgas takas un rises, turklāt vietām pat atklāj kūdru. Tāpat Strode norādīja, ka, pēc pārvaldē esošajiem datiem, līdz šim nav veikts ilglaicīgs pētījums par ogu kombainu ietekmi uz mētrām, tomēr ārzemēs bijuši īslaicīgi pētījumi, kas nepamato būtisku negatīvu ietekmi uz mētru audzi. Jau ziņots, ka sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par ogu lasāmo kombainu izmantošanas aizliegumu purva dzērveņu lasīšanā.

 Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties:Biedrības “Jēkabpils NVO resursu centrs” pārstāvis dosies uz Norvēģiju; Jēkabpilī norisināsies dažādi pasākumi sagaidot sniega dienu; un par šī gada koku izvēlēta priede.

Šodien Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības valde tiksies ar Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas un Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvjiem. Tikšanās laikā runās par augstskolas reorganizāciju. Jau ir ziņots, ka Izglītības un zinātnes ministrija ir nolēmusi no šī gada augusta reorganizēt akadēmiju, to pievienojot Latvijas universitātei. Tāpat vēstīts, ka augstskolas pārstāvji neieradās uz vakar plānoto tikšanos ar ministrijas speciālistiem. Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas filiāle atrodas arī Jēkabpilī.

Biedrība “Jēkabpils NVO resursu centrs” pērn veiksmīgi noslēdza projektu “Aicināts dzīvē”, ko finansiāli atbalstīja Eiropas Ekonomiskās zonas finanšu programmas “NVO fonds” un Sabiedrības Integrācijas fonds, līdzfinansēja Jēkabpils pilsētas pašvaldība. Projektā notika pašattīstības skoliņu nodarbības, digitālo prasmju attīstīšanas nodarbības, sporta aktivitātes, mākslas un dejas jaunrades prasmju attīstība, dažādu ikdienas prasmju pilnveidošana, diennakts nometņu organizēšana, izbraukuma praktikumi ārpus Jēkabpils un citas aktivitātes. Sabiedrības Integrācijas fonds projektu īstenotājiem šogad rīko braucienus divpusējai pieredzes apmaiņai un kompetences celšanai donorvalstīs.  Pieredzes apmaiņas brauciens par tēmu  “Inovatīvi sociālie pakalpojumi” uz Norvēģijas galvaspilsētu Oslo notiks jau tuvākajā laikā. Tajā piedalīties konkursa kārtībā ir izvēlēts arī biedrības “Jēkabpils NVO resursu centrs” valdes loceklis un interešu pulciņa audzinātājs Aleksandrs Kalniņš.

Turpinām ziņas

 Sagaidot pasaules sniega dienu, sestdien, 14.janvārī uz Radžu ūdenskrātuves ledus norisināsies Jēkabpils atklātais čempionāts zemledus makšķerēšanā. Sacensību sākums – pulksten astoņos no rīta. Tajās aicināts piedalīties ikviens šī sporta veida cienītājs, taču bērni līdz 15 gadu vecumam drīkst piedalīties tikai pieaugušo pavadībā. Dalībnieku pulcēšanās un pieteikšanās pie Radžu ūdenskrātuves pludmales. Savukārt svētdien, 15.janvārī, jēkabpilieši aicināti piedalīties Pasaules sniega dienas aktivitātēs – jautrajās stafetēs, slidošanā, hokejā. Sniega dienas aktivitātes notiks Jēkabpils Mežaparkā un pie Radžu ūdenskrātuves pulksten vienos dienā.

 Savukārt 15.janvārī aizsāksies arī Jēkabpils sporta centra organizētās 6 kārtu sacensības “Ziemas jampadracis”. To mērķis ir veicināt un popularizēt aktīvu dzīvesveidu un slēpošanu un noskaidrot aktīvākos un ātrākos slēpotājus dažādās vecuma grupās. Distanci dalībnieki veic brīvā stilā. Ziemas jampadrača kārtās plānota sprinta distance, sprints bez nūjām, bumbiņbiatlons, pāru slēpojums, stafešu slēpojums pēc izlozētām komandām, 1 stundas slēpojums. Pēdējā – sestā – kārta, kas notiks 5.martā, būs arī “Jēkabpils sporta centra balvas 2017” 1.posms. Bezsniega gadījumā kāds no posmiem var tikt aizstāts ar skriešanu.

Un vēl

Latvijas dendrologu biedrība par 2017.gada koku nosaukusi parasto priedi "Pinus sylvestris", kas ir viena no četrām Latvijas skujkoku sugām, kā arī viena no nozīmīgākajām kultūrām mežsaimniecībā. Līdz 45 metriem augstais koks var sasniegt 500 gadu vecumu, turklāt par koka vecumu ne vienmēr liecina tās resnums - atsevišķas purva priedītes var izrādīties krietni vecākas par labākos apstākļos augušu dižpriedi. Parastā priede ir viena no nozīmīgākajiem kokiem mežsaimniecībā. Lai arī meža platības, kurās valdošā suga ir parastā priede, pēdējos gados pakāpeniski samazinās, tā tomēr joprojām ir galvenā mežus veidojošā suga Latvijā, ieņemot 30,8% no mežu kopplatības valstī.

 Radio1 Dienas izskaņas ziņas pulksten 17.00 -18.00

Radio1 ziņās kalusieties:Latvijā gada vidējā inflācija pagājušajā gadā bija 0,1%; Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība un Rīgas pedagoģijas un izglītības vadības augstskola pieprasīs apturēt augstskolas reorganizāciju; un Šovakar visi aicināti apmeklēt BK Jēkabpils šī gada pirmo mājas spēli Sporta namā.

 Latvijā gada vidējā inflācija pagājušajā gadā bija 0,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Vienlaikus 2016.gada decembrī Latvijā patēriņa cenas, salīdzinot ar novembri, pieauga par 0,6%, bet gada laikā tās palielinājās par 2,2%. Lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām decembrī salīdzinājumā ar novembri bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, sakaru grupai, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, kā arī cenu kritumam apģērbiem un apaviem. Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas pieauga par 1,3%. Lielākā ietekme uz cenu kāpumu pārtikas grupā bija svaigiem dārzeņiem. Sadārdzinājās zivis un jūras veltes, piens, cukurs, eļļa un taukvielas, siers, kafija, kefīrs, konditorejas izstrādājumi un jogurts. Savukārt cenas samazinājās žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai, gaļas izstrādājumiem, brokastu pārslām, miltiem un citiem graudaugiem, kā arī makaronu izstrādājumiem un olām.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība un Rīgas pedagoģijas un izglītības vadības augstskola pieprasīs apturēt augstskolas reorganizāciju. Pedagogu arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga žurnālistiem sacīja, ka augstskolas reorganizācijas pretinieki vērsīsies pie virknes institūciju ar lūgumu nepieļaut šo procesu. Arodbiedrība kopā ar akadēmiju plāno vērsties pie Augstākās izglītības padomes, Rektoru padomes, Izglītības un zinātnes ministrijas, Latvijas Studentu apvienības un Saeimas frakcijām. Tāpat reorganizācijas apturēšanu tiks mēģināts panākt, uzrunājot Ministru prezidentu Māri Kučinski un Valsts prezidentu Raimondu Vējoni.

Turpinām ziņas

Par šī gada dzīvotni atzīta lauku sēta, kas ir cilvēka vistuvākā savvaļai apdzīvotā vieta. Latvijas Dabas fonda pārstāvis Viesturs Lārmanis norāda, ka lauku sēta par gada dzīvotni atzīta ar visu tās biodaudzveidību. Lai saglabātu lauku sētas daudzveidību cilvēkiem nevajag censties radīt “sterilu mauriņu”, kur vairs nav ne miņas no savvaļas. Tāpat var atstāt pagalmā kādu koku ar dobumu, kur dzīvot putniem. Šis ir jau trešais gads, kad Latvijā tiek noteikta gada dzīvotne – iepriekšējos gados bija dabiskie zālāji un niedrājs.

Savukārt Latvijas dendrologu biedrība par 2017.gada koku nosaukusi parasto priedi "Pinus sylvestris", kas ir viena no četrām Latvijas skujkoku sugām, kā arī viena no nozīmīgākajām kultūrām mežsaimniecībā. Lai arī meža platības, kurās valdošā suga ir parastā priede, pēdējos gados pakāpeniski samazinās, tā tomēr joprojām ir galvenā mežus veidojošā suga Latvijā, ieņemot 30,8% no mežu kopplatības valstī.

Jau ziņots, ka Latvijas Botāniķu biedrība par 2017.gada augu ir izvēlējusies dzelteno salmeni, kuru visi labāk pazīst ar nosaukumu dzeltenā kaķpēdiņa. Bet Latvijas Ornitoloģijas biedrība par 2017.gada putnu izvēlējusies dzelteno cielavu.

Un vēl

Šovakar notiks pirmā šīgada mājas spēle basketbola klubam “Jēkabpils”. Komanda Jēkabpils sporta namā uzņems “Ogre/Kumho Tyre” komandu. “OlyBet” Latvijas Basketbola līgas mačs sāksies pulksten 18.30 un to varēs vērot “Lattelecom”/”Best4Sport” tiešraidē. Ja ieskaita pirmssezonas pārbaudes maču, tad “Jēkabpils” komanda ar ogrēniešiem šajā basketbola cēlienā jau tikusies četras reizes. Gan pārbaudes spēlē, gan abās “Triobet” Baltijas Basketbola līgas spēlēs un pagājušajā nedēļas nogalē notikušajā LBL mačā vinnēja jēkabpilieši. BK “Jēkabpils” šobrīd ar septiņiem panākumiem un septiņiem zaudējumiem ieņem LBL tabulas ceturto vietu, bet “Ogre/Kumho Tyre” kontā ir piecas uzvaras, deviņi zaudējumi un astotā pozīcija desmit komandu konkurencē.

Atstājiet komentāru