2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 10.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 10.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties:ASV prezidents Baraks Obama pšodien teiks atvadu runu; No šodienas pulksten trijiem apmeklētājiem tiks atvērta Jēkabpils stadiona slidotava; un Šodien ir pēdējā diena, kad var iesniegt pieteikumus 2016.gada vārdam, nevārdam un spārnotajam teicienam.

ASV prezidents Baraks Obama šodien teiks atvadu runu, noslēdzot astoņus gadus ilgušo atrašanos amatā. Prezidenta uzruna notiks Čikāgā, kur viņš arī sāka savu politisko karjeru. Obama norādījis, ka ASV viņa divu amata termiņu laikā ir saskārušās ar daudziem izaicinājumiem. Obamas runa "sniegs dažas pārdomas par to, kur mēs dosimies turpmāk". Obama atklāja, ka runā izteiks pateicību "par šo brīnišķīgo ceļojumu" un cildinās tās lietas, kuras valstī viņa astoņos varas gados ir kļuvušas labākas. Jau ziņots, ka Obama amatu atstās 20.janvārī, kas tajā stāsies jaunievēlētais prezidents Donalds Tramps.

 Citas ziņas

No šodienas pulksten trijiem apmeklētājiem tiks atvērta Jēkabpils stadiona slidotava. Tās darba laiks – darbadienās no pulksten trijiem dienā līdz deviņiem vakarā, sestdien un svētdien no no pulksten 12tiem līdz deviņiem vakarā. Slidotavas izmantošana un slidu noma pašvaldības uzņēmumam piederošajā slidotavā būs par maksu. Brīvprātīgie jaunieši sestdienās un svētdienās no pulksten diviem līdz trijiem dienā organizē bezmaksas slidošanas pamatiemaņu apguvi un pilnveidošanu bērniem no 7 gadu vecuma, sīkāka informācija pa tālr. t.26670704.

Jau ziņots, ka Jēkabpilī Pils rajonā slidotava darbojas no 7.janvāra un tās apmeklējums ir bez maksas.

Šodien pulksten četros pēcpusdienā, Līvānos, Latgales mākslas un amatniecības centra izstāžu zālē atklās Daugavpils Universitātes rektora, akadēmiķa Arvīda Barševska fotoizstādi "15 kadri pasaules". Fotoizstāde ir mirkļu tveršanas mēģinājums daudzo Latvijas un ārvalstu ekspedīciju laikā. Nav svarīgi, vai tā ir dievlūdzēja Taivānas budistu templī, tadžiku dejotāja svētku koncertā vai Ēģiptes tuksnešu beduīns pie sava kamieļa, viņu emocijas ir dabiskas, nepiespiestas un patiesas. Tie ir mirkļi, kas vairāk neatkārtosies. kas bijuši konkrētā laikā un telpā.

Fotoaparāta fiksētie mirkļi ir iemūžināti 15 krāsu fotogrāfijās, kuras apskatāmas šajā izstādē. Tā būs skatāma līdz 20.februārim.

Šodien pasākumā "Gada notikums 2016" paredzēta Aizkraukles Goda pilsoņu un konkursa "Sakoptākā sēta 2016" uzvarētāju apbalvošana. Tāpat plānots prezentēt grāmatu "Cildinot izcili paveikto" un Aizkraukles kalendāru. Kultūras namā varēs aplūkot izstādi "Senā Daugava pastkartēs" un klausīties koncertu ar Jāņa Lūsēna, Raimonda Ozola, Annijas Putniņas, Andra Ērgļa un Aizkraukles novada vidusskolas kora "De Cantare piedalīšanos". Svinīga pasākuma laikā pašvaldība plāno parakstīt sadarbības līgumu ar Krāslavas novada pašvaldību.

Un vēl

Šodien ir pēdējā diena, kad var iesniegt pieteikumus 2016.gada vārdam, nevārdam un spārnotajam teicienam. Jau ziņots, ka starp pagājušā gada vārda titula pretendentiem ir tādi vārdi kā "Breksits/ Bregzits" , "tuļķība", kā tulkotāju neveiksmīgs veikums un ""pēcpatiesība" jeb "post-truth" kā apzīmējums situācijai, kad vairs nav iespējams pārbaudīt, cik patiesa ir ziņa, ko lasi, bet uz nevārda titulu pretendē "bruģisms" un "kapu tramvajs". 2016.gada spārnotā teiciena kategorijā pamanīts, piemēram, izteikums "Izmantojām vēlēšanos vienam otram palīdzēt", kas izskanējis LTV Sporta ziņās. Tāpat uz titulu pretendē dažādi savārstījumi - "Gaļas, zivju un mājputnu gaļas pārtikas produktu izstrādājumi", "Tas būtu neprāts - neizmantot šo iespēju neaizņemties, lai nebūtu iespējas neatdot aizņēmumu" vai "Pareizi rūpējoties par savu dzīvnieku, trusis var nodzīvot līdz pat 10 gadu vecumam".Aptauja noslēgsies ar preses konferenci janvāra nogalē Rīgas Latviešu biedrības namā, kad žūrijas locekļi paziņos rezultātus un pastāstīs, ko aptauja liecina par mūsdienu latviešu valodu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Ko par pagājušo gadu liecina operatīvo dienestu statistika? Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas reorganizācija ļaus ietaupīt aptuveni piecus miljonus eiro; un Aukstais laiks samazinās nākamā gada ražu.

Pagājušajā gadā ugunsnelaimēs gājuši bojā 95 cilvēki, kas ir pēdējo trīs gadu laikā lielākais ugunsgrēkos bojāgājušo skaits, savukārt no ūdenstilpnēm izcelti 110 noslīkušie, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta apkopotā informācija. Pēdējos gados novērota tendence, ka ugunsgrēku skaits pakāpeniski samazinās. Pagājušajā gadā reģistrēti par 10% mazāk ugunsgrēku nekā 2015.gadā. Vienlaikus, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, 2016.gadā ir palielinājies ugunsgrēkos bojāgājušo skaits. Pērn ugunsnelaimes prasījušas 95 cilvēku dzīvības. Pagājušajā gadā būtiski pieaudzis ugunsgrēkos izglābto cilvēku skaits, proti, izglābts 291 cilvēks, kas ir par 33% vairāk kā 2015.gadā.

Pērn ir bijis Latvijā visu laiku mazākais uz ceļiem bojāgājušo skaits, jo dzīvības satiksmes negadījumos ir zaudējuši 157 cilvēk. Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis informē, ja šādos tempos turpināsies traģisku gadījumu samazināšanās uz Latvijas ceļiem, tad drīzumā jau Latvija var domāt par Eiropas Savienības vidējā rādītāja sasniegšanu - 50 bojāgājušie uz miljonu iedzīvotāju.

 Turpinām ziņas

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas reorganizācija ļaus ietaupīt aptuveni piecus miljonus eiro, kurus plāno izmantot jauno pedagogu izglītošanas turpināšanai. Izglītības un zinātnes ministrijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktore Agrita Kiopa norādaa, ka ieguvēji no akadēmijas reorganizācijas būs gan studējošie, kuriem būs lielāka pieeja plašākiem studiju resursiem, gan pašvaldības, kurās atrodas filiāles un kuras būs saistītas ar Latvijas Universitātē pieejamajiem resursiem, tajā skaitā arī Jēkabpils, gan arī mācībspēki, kuriem būs pieeja augstskolas modernajai infrastruktūrai.

 Jau ziņots, ka Latvijā uz nepilniem diviem miljoniem iedzīvotāju ir apmēram 36 augstskolas un 30 koledžas. Turklāt pašlaik Latvijas augstskolās piedāvāto pedagoģijas studiju klāsts ir sadrumstalots un neviendabīgi nodrošināts - sešas augstskolas piedāvā 55 skolotāju izglītības studiju programmas, kurās kopumā studē 5 tūkstoši 610, un ik gadu tās absolvē viens tūkstotis studentu. Tajā pašā laikā skolām ik gadu ir nepieciešami tikai apmēram 350 līdz 400 jauni skolotāji. Tāpēc izvērtējot esošo situāciju,ministrija nolēma koncentrēt skolotāju sagatavošanu universitātēs, kas galvenokārt notiks Latvijas universitātē, tomēr to nodrošinās arī Liepājas un Daugavpils universitāte.

Un vēl

Lielais sals, kas pagājušajā nedēļas nogalē valdīja Latvijā, atstās negatīvu ietekmi uz ziemāju sējumiem. Biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš skaidro, ka nevienmērīgs, tajā skaitā brāzmainais vējš, kas bija pagājušajā nedēļā, sniega segu pūta nost no laukiem. Tāpēc ir vietas, kur sniega segas biezums ir tikai 2-3 centimetri, kas ir nepietiekami laikā, kad sals pastiprinās līdz -30. Jau vēstīts, ka sestdienas, 7.janvāra, rītā Latgalē gaisa temperatūra vietām noslīdēja zem -30 grādu atzīmes.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00

Radio1 ziņās klausieties: Šo svētdien sesto gadu pēc kārtas tiks atzīmēta "Pasaules sniega diena"; Vakar 78 gadu vecumā mūžībā devies Latvijas motokrosa leģenda Jānis Serģis; un Pēdējo dienu laikā sniega segas biezums Latvijas lielākajā daļā ir nedaudz sarucis.

Šogad plānoti valsts autoceļu būvdarbi kopumā 140 objektos visā Latvijā, kas ir nedaudz lielāks apmērs kā pērn. Valsts ceļiem novirzītais finansējums šogad pieaugs par 12,2%, tam sasniedzot 286 miljonus eiro, tajā skaitā 159 miljoni eiro ir valsts finansējums, bet Eiropas Savienības līdzekļi prognozēti 127 miljonu eiro apmērā. Patlaban izsludināti 24 iepirkumi kopumā 40 nākamās sezonas būvdarbu objektiem. Tāpat vairāki jau pērn sāktie darbi tiks turpināti, kad sāksies būvniecības sezona.

Šo svētdien sesto gadu pēc kārtas visā pasaulē un vairākās vietās Latvijā, tajā skaitā arī Jēkabpilī, ar dažādiem pasākumiem tiks atzīmēta "Pasaules sniega diena". Šogad dalībnieku skaits varētu sasniegt rekordskaitu, jo sniega dienas aktivitātēs plāno piedalīties aptuveni 30 tūkstoši dalībnieku. Pasaules Sniega diena ir Starptautiskās Slēpošanas federācijas organizēts ikgadējs sniega festivāls bērniem un viņu ģimenēm, kas vienlaicīgi notiek dažādās vietās visā pasaulē. Arī Latvijas Slēpošanas savienība aicina visas pašvaldības organizēt savus sniega dienas pasākumus.

 Turpinām ziņas

Vakar 78 gadu vecumā mūžībā devies Latvijas motokrosa leģenda Jānis Serģis, vēsta Latvijas Motosporta federācija. Serģis bija vairākkārtējs Latvijas un PSRS čempions motokrosā blakusvāģu klasē. Viņš bija publikas elks ceturtdaļgadsimta garumā, bet aktīvajām sportista gaitām punktu pielika 1992. gadā. Pēc karjeras beigām viņš kļuva par treneri dēlam Kristeram, kurš kļuva par pieckārtēju pasaules čempionu motokrosā blakusvāģiem. Jānis Serģis 1997. gadā saņēma trešās šķiras Triju Zvaigžņu ordeni, bet četrus gadus vēlāk arī balvu par mūža ieguldījumu sportā.

Savā dzīvoklī Atēnās atrasts miris Krievijas vēstniecības konsulārās nodaļas vadītājs Andrejs Malaņins, ziņo Grieķijas policija. Konsulu pirmdien atrada kāds vēstniecības darbinieks. Kāds avots Grieķijas policijā aģentūrai AFP atklāja, ka Malaņins gulējis uz muguras uz grīdas vannasistabā, un nekas neliecinājis, ka dzīvoklī būtu notikusi ielaušanās. Arī policija ziņoja, ka vardarbības pazīmes nav atklātas. Malaņins dzīvoja viens Krievijas vēstniecībai piederošā ēkā rūpīgi apsargātā ielā, kur atrodas arī Grieķijas premjerministra un prezidenta oficiālās rezidences. Krievijas varasiestādes ir apstiprinājušas diplomāta nāvi.

Un vēl

Pēdējo dienu laikā sniega segas biezums Latvijas lielākajā daļā ir nedaudz sarucis, bet Kurzemes rietumu piekrastē sniegs gandrīz nokusis, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Dziļākais sniegs - vidēji 12-17 centimetru - saglabājas Kurzemes centrālajā un Vidzemes dienvidrietumu daļā. Visvairāk sniega ir Rīgas pilsētas austrumos un apkārtējos novados. Arī Skrīveros, Jēkabpilī un Daugavpilī ir 7-11 centimetru sniega sega. Maz sniega joprojām ir valsts ziemeļaustrumu daļā. Piemēram, Alūksnē un Zosēnos, kur tradicionāli veidojas biezākā sniega sega valstī, saglabājas tikai trīs centimetrus plāna sniega kārta. Līdzīgs sniega daudzums, vidēji 1-15 centimetru, ir arī Lietuvā un Igaunijā. Sākot ar ceturtdienu, Latvijā palaikam snigs un valsts lielākajā daļā sniega sega kļūs nedaudz biezāka.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties:Jēkabpils reģionālā slimnīca saņēmusi avansa maksājumu no Nacionālā veselības dienesta; Latvijā lielākajai daļai jeb 58% uzņēmumu ir izvirzīti mērķi 2017.gadam; un Aaicina iedzīvotājus pieteikties braucienam uz barikāžu atceres pasākumu Rīgā.

 Jēkabpils reģionālā slimnīca saņēmusi avansa maksājumu no Nacionālā veselības dienesta saistībā ar gaidāmo līgumu slēgšanu, tādējādi ir rasti iztrūkstošie līdzekļi šodien plānotajai mediķu darba algu izmaksai. Jēkabpils slimnīcas vadītājs Ivars Zvīdris informē, ka sakarā ar aizkavēšanos ar līgumu slēgšanu slimnīca nebija saņēmusi tai pienākošos valsts finansējumu par tās sniegtajiem pakalpojumiem. Tādējādi veidojās līdzekļu iztrūkums un bija apdraudēta darba algas izmaksa slimnīcā strādājošajiem. Lai rastu darba algas izmaksai nepieciešamos iztrūkstošos līdzekļus, slimnīca nosūtīja nacionālās veselības dienestam vēstuli ar lūgumu veikt avansa maksājumu, kas arī ir ticis izdarīts. Atbildes vēstulē dienests arī norādījusi, ka noslēgšanai paredzētie līgumi patlaban tiek gatavoti.

Valsts finansējums mūzikas un mākslas skolām šogad palielināsies par 4,5 miljoniem eiro, pārsniedzot 18 miljonus eiro, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē norādīja Kultūras ministrija. Tas ir lielākais pieaugums kopš krīzes. Valsts šogad finansē gandrīz 20 tūkstoši audzēkņu, taču vēl aptuveni sešus tūkstošus – pašvaldības.

 Turpinām ziņas

Autotransporta direkcija pagājušajā gadā veica gandrīz tūkstots 200 pārbaužu reģionālo maršrutu autobusos, kas ir par 74% vairāk nekā 2015.gadā. Tajā skaitā pārkāpumi konstatēti 17% gadījumu un direkcija pārvadātājam piemēroja līgumsodu. Izplatītākie ir biļešu tirdzniecības pārkāpumi, piemēram, biļetē norādītā pieturvieta nesakrīt ar pasažiera nosaukto pieturu, autobusa vadītājs ir iekasējis naudu no pasažiera, bet nav izsniedzis biļeti. Tāpat konstatēts, ka pērn netika izpildīti atsevišķi reisi, vairākās pieturvietās nebija uzstādīti kustības saraksti un brauciena laikā transportlīdzeklī neatradās visi nepieciešamie dokumenti, piemēram, nevarēja uzrādīt licenču kartīti vai apliecinājumu.

 Latvijā lielākajai daļai jeb 58% uzņēmumu ir izvirzīti mērķi 2017.gadam, 26% uzņēmēju vēl tikai definē šogad sasniedzamos rezultātus, taču katram desmitajam uzņēmumam biznesa mērķi šim gadam vēl nav definēti, liecina "Swedbank" Finanšu institūta veiktā mazo un vidējo uzņēmēju aptauja. Aptaujātie uzņēmēji atzīst, ka, nosakot uzņēmuma kopējos darbības mērķus, visbiežāk iesaista arī savus darbiniekus. Taču pretēja aina paveras, ja raugās uz jaundibināto uzņēmumu stratēģiju - no tiem lielākā daļa jeb 65% darbiniekus mērķu noteikšanā neiesaista. Tāpat jaundibināto uzņēmumu vidū reti kuram darbiniekam ir noteikti individuāli sasniedzamie mērķi. Instutūtā atzīmēja, lai gan to iespējams saistīt ar mazo darbinieku skaitu, arī mazajiem uzņēmumiem ir būtiski iesaistīt visus komandas dalībniekus, lai nodrošinātu vienlīdzīgu ieguldījumu uzņēmuma mērķu definēšanā un sasniegšanā.

Un vēl

Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina iedzīvotājus pieteikties bezmaksas braucienam uz 1991.gada barikāžu atceres pasākumu Rīgā. Atceres pasākums norisināsies 13.janvārī Zaķusalā. Braucienam var pieteikties Vienas pieturas aģentūrā vai zvanot uz tālruņiem 80205008 vai 652 36777. Iedzīvotājiem jāņem vērā, ka pieteikšanās braucienam ir obligāta, jo vietu skaits autobusā ir ierobežots. Kā informē brauciena organizators Jānis Lācis, izbraukšana no Vecpilsētas laukuma paredzēta 13. janvārī pulksten trijos dienā. Brauciena dalībnieku uzņemšana paredzēta šādās pieturās - Vecpilsētas laukums, Kurzemes iela, Krustpils kultūras nams, Krustpils pils, kā arī degvielas uzpildes stacija Statoil. Jautājumu vai neskaidrību gadījumā var sazināties ar brauciena organizatoru Jāni Lāci pa tālruni: 29419895.

Radio1 Dienas izskaņas ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī turpina palielināties bezdarbs; Avansa maksājumu no Nacionālā veselības dienesta ļauj izmaksāt algas Jēkabpils mediķiem; un Noslīcis šogad pirmais zemledus makšķernieks.

 Decembrī reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā pieaudzis par 0,4 procentpunktiem, sasniedzot 8,4%, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras apkopotā informācija. Jēkabpilī bezdarba līmenis mēneša laikā, salīdzinot ar novembri, palielinājies vēl vairāk par 0,6 procentpunktiem, sasniedzot 9,8% atzīmi. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis 2016.gada beigās bija Rīgas reģionā - 5,3%, bet augstākais Latgales reģionā - 17,9%. Zemgalē tas bija 8,2%. Jēkabpilī, latvijas lielo pilsētu vidū ir ceturtais augstākais bezdarba līmenis. Vēl lielāks bezdarbs ir Liepājā, Daugavpilī un Rēzeknē.

Pēc Saeimas opozīcijas partijas "Saskaņa" deputātu pieteikuma Satversmes tiesa ierosinājusi lietu par Izglītības likuma grozījumiem, kas paredz iespēju no darba atbrīvot valstij nelojālus pedagogus. Satversmes tiesa ir uzaicinājusi Saeimu līdz 10.martam iesniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš ir 10.jūnijs. Par lietas izskatīšanas procesa veidu un datumu tiesa lemj pēc lietas sagatavošanas. Jau ziņots, ka šo pieteikumu parakstījuši 20 "Saskaņas" deputāti, kuri aicina vērtēt regulējuma atbilstību Satversmei. Satversme paredz tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus. Tāpat Satversme paredz tiesības brīvi izvēlēties nodarbošanos un darbavietu atbilstoši savām spējām un kvalifikācijai.

Turpinām ziņas

 Jēkabpils reģionālā slimnīca saņēmusi avansa maksājumu no Nacionālā veselības dienesta saistībā ar gaidāmo līgumu slēgšanu, tādējādi ir rasti iztrūkstošie līdzekļi šodien plānotajai mediķu darba algu izmaksai. Jēkabpils slimnīcas vadītājs Ivars Zvīdris informē, ka sakarā ar aizkavēšanos ar līgumu slēgšanu slimnīca nebija saņēmusi tai pienākošos valsts finansējumu par tās sniegtajiem pakalpojumiem. Tādējādi veidojās līdzekļu iztrūkums un bija apdraudēta darba algas izmaksa slimnīcā strādājošajiem. Lai rastu darba algas izmaksai nepieciešamos iztrūkstošos līdzekļus, slimnīca nosūtīja nacionālās veselības dienestam vēstuli ar lūgumu veikt avansa maksājumu, kas arī ir ticis izdarīts. Atbildes vēstulē dienests arī norādījusi, ka noslēgšanai paredzētie līgumi patlaban tiek gatavoti.

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas reorganizācija ļaus ietaupīt aptuveni piecus miljonus eiro, kurus plāno izmantot jauno pedagogu izglītošanas turpināšanai. Izglītības un zinātnes ministrijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktore Agrita Kiopa norādaa, ka ieguvēji no akadēmijas reorganizācijas būs gan studējošie, kuriem būs lielāka pieeja plašākiem studiju resursiem, gan pašvaldības, kurās atrodas filiāles un kuras būs saistītas ar Latvijas Universitātē pieejamajiem resursiem, tajā skaitā arī Jēkabpils, gan arī mācībspēki, kuriem būs pieeja augstskolas modernajai infrastruktūrai.

 Un vēl

Jelgavas novadā šodien no dīķa ugunsdzēsēji izcēluši šogad pirmo noslīkušo zemledus makšķernieku. Jau ziņots, ka aizvadītajos piecos gados ugunsdzēsēji-glābēji no ūdenstilpnēm izcēluši vairāk noslīkušu cilvēku, nekā gāja bojā ugunsgrēkos. Salīdzinoši pērn no ūdenstilpnēm izcelti 110 noslīkuši cilvēki, bet ugunsgrēkos gāja bojā 95. Tas skaidrojams ar cilvēku pārgalvīgas un neapdomīgas rīcības izraisītiem traģiskiem negadījumiem, atpūšoties tieši pie ūdenstilpnēm peldsezonas laikā.

 

 

Atstājiet komentāru