2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 6.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 6.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties:Jēkabpilieši aicināti pieteikties braucienam uz barikāžu atceres pasākumu; Vāc parakstus Melnās jūras-Baltijas automaģistrāles būvniecībai maršrutā Hersona - Daugavpils-Tallina; un Noskaidroti pērn bērniem dotie populārakie vārdi.

 Jēkabpils dome aicina iedzīvotājus līdz 12. janvārim pieteikties bezmaksas braucienam uz 1991.gada barikāžu atceres pasākumu Rīgā. Atceres pasākums norisināsies 13.janvārī Zaķusalā. Braucienam var pieteikties Jēkabpils pilsētas pašvaldības Vienas pieturas aģentūrā vai zvanot uz tālruņiem 80205008 vai 65236777. Iedzīvotājiem jāņem vērā, ka pieteikšanās braucienam ir obligāta, jo vietu skaits autobusā ir ierobežots. Kā informē brauciena organizators Jānis Lācis, izbraukšana no Vecpilsētas laukuma paredzēta 13. janvārī pulksten 15.00. Brauciena dalībnieku uzņemšana paredzēta šādās pieturās - Vecpilsētas laukums, Kurzemes iela, Krustpils kultūras nams, Krustpils pils, kā arī degvielas uzpildes stacija “Statoil”. Jautājumu vai neskaidrību gadījumā var sazināties ar brauciena organizatoru Jāni Lāci pa tālruni – 29419895.

 Valsts policija guvusi apstiprinājumu, ka otrdienas vakarā Dārziņos notikušajā vilcienu sadursmē ar automašīnu iesaistīts pats auto īpašnieks, kurš policijai samelojis par spēkrata nozagšanu. Pašreizējā informācija liecina, ka 1989.gadā dzimušais Krievijas pilsonis, vizinoties ar savu automašīnu, uzbraucis uz sliedēm, bet pēc tam nevarējis no tām nobraukt. Vīrietis pamanījis, ka tuvojas vilciens, izlēcis laukā un nolēmis policijai paziņot, ka viņa automašīna ir nozagta. Aizdomās turētais savu vainu notikušajā atzīst un izdarīto nožēlo. Saistībā ar notikušo sākts kriminālprocess par apzināti nepatiesas liecības sniegšanu. Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods. Tāpat pret vīrieti sākta administratīvā lietvedība saistībā ar notikušo ceļu satiksmes negadījumu.

 Jau ziņots, ka otrdien, 3.janvārī, Salaspils novada Dārziņos kravas vilciens uzbrauca uz sliedēm novietotai vieglajai automašīnai, ko vēlāk uzstūma pretim braucošam pasažieru vilcienam Rīga-Krustpils. Ap to pašu laiku policija bija saņēmusi informāciju par minētās automašīnas zādzību.

 Ukrainas prezidenta Petro Porošenko administrācijas mājaslapā reģistrēta petīcija par Melnās jūras-Baltijas automaģistrāles būvniecību maršrutā Hersona-Kijeva-Minska-Daugavpils-Tallina. Petīcijā teikts, ka šajā gadā uz Ukrainu oficiālā vizītē jāuzaicina Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, Latvijas prezidents Raimonds Vējonis un Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida, lai pārrunātu šo jautājumu un parakstītu līgumu par stratēģiski svarīgās Melnās jūras-Baltijas automaģistrāles būvniecību. Maršruts Hersona-Kijeva-Minska-Daugavpils-Tallina būtu aptuveni tūkstots 550 kilometrus garš, un pa to no Hersonas līdz Tallinai varētu aizbraukt 16 stundu laikā. Līdz šim par šo iniciatīvu parakstījušies tikai 22 cilvēki. Nepieciešams savākt kopumā 25 tūkstoši parakstu, lai Ukrainas prezidents Porošenko šo petīciju vērtētu.

 Un vēl

 Noskaidroti populārākie un retākie pērn jaundzimušajiem dotie personvārdi. Populārāko vārdu vidū jau sen nav Jānis un Līga, vairākus gadus nemainīgi populārs vārds meitenēm ir Sofija, zēniem Roberts. Šogad netrūkst arī interesantu un retu personvārdu, kā Lūsiņa, Artums, Šīla, Samurajs, Akrī-Jānis-Denī, Jēkabs-Tikī, Jasnīte un citi. Apkopotie dati par pērno gadu rāda, ka latviskais personvārds Jānis, kaut arī nav populārāko vārdu vidū, joprojām ir iecienīts. Pērn Jāņa vārdā nosaukti 216 jaundzimušie, savukārt 30 meitenes ieguvušas vārdu Līga. Pērn populārākais vārds puikām bijis Roberts, tas dots 291 jaundzimušajam. Tālāk popularitātes ziņā seko Gustavs, Daniels, Olivers, Marks un Kārlis. Populārākais vārds meitenēm pērn bija Sofija, tas dots 320 jaundzimušajām. Tam seko Emīlija, Alise, Marta un Anna.

 Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Šodien daļā Latvijas skolu var neapmeklēt bērni vecumā līdz 12 gadiem; Eiropas Padomē panākta vienošanās par Šaujamieroču direktīvu; un Cilvēki Latvijā baidās iesaistīties citu problēmu risināšanā.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem bērni vecumā līdz 12 gadiem var neiet uz skolu, ja gaisa temperatūra ir zemāka par -20 grādiem. Dati no Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra un uzņēmuma "Latvijas Valsts ceļi" liecina, ka visā Latgalē, kā arī Zemgales austrumos - Sēlijā un daļā Vidzemes šorīt bija -20..-23 grādi. Zem -20 grādiem gaisa temperatūra noslīdējusi Daugavpilī, Līvānos, Rēzeknē, Ludzā, Balvos un pārējās apdzīvotajās vietās Latgalē, kā arī Jēkabpilī, Pļaviņās, Gulbenē, Alūksnē un Vangažu apkaimē. Ap -20 grādiem gaisa temperatūra svārstījās Aizkraukles, Ogres, Madonas un Smiltenes pusē. Izglītības kvalitātes valsts dienests atgādina, ka lēmumu par došanos uz skolu pieņem vecāki, izvērtējot visus apstākļus, un vecākiem arī jāinformē skola par bērna neierašanās iemesliem.

Pēdējās divās dienās līdz ar sala pastiprināšanos "ātrajā palīdzībā" jeb Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā ik dienu tiek saņemti aptuveni desmit izsaukumi saistībā ar gūtajiem apsaldējumiem un ķermeņa atdzišanu. Daļa šādu izsaukumu saistīti ar alkohola reibumu, tajā skaitā cilvēkiem aizmiegot pieturās vai iekrītot sniegā. Tāpat liels risks ir senioriem, kuri dzīvo vienatnē. Tāpēc mediķi mudina cilvēkus nebūt vienaldzīgiem un neatstāt līdzcilvēkus bezpalīdzīgā stāvoklī, bet gan ziņot mediķiem. Ārsti arī norāda, ka aukstajā laikā jāģērbjas silti, īpašu uzmanību pievēršot bērniem. Ja ir aizdomas par apsaldējumiem, jāvēršas pie mediķiem.

 Turpinām ziņas

 Pēc vairāk nekā gadu ilgām diskusijām, kuras aizsākās pēc 2015. gada novembrī piedzīvotā islāma teroristu uzbrukuma Parīzē, aizvadītā gada nogalē Eiropas Parlamentā un Eiropas Padomē panākta pagaidu politiskā vienošanās par Šaujamieroču direktīvu. Eiropas Parlaments un Padome gan noraidījuši daļu no Eiropas Komisijas sākotnējā priekšlikuma, kas paredzēja pilnīgu pusautomātisko ieroču aizliegumu, kā arī aizliegt uzbrukuma ieroču tirdzniecību kolekcionāriem. Eiropas Savienībā tiks aizliegti par pusautomātiskajiem šaujamieročiem pārveidoti automātiskie ieroči, stingrāk regulēta deaktivizēto šaujamieroču aprite, kā arī ieviests regulējums akustisko un signālieroču tirdzniecībai internetā.

Ieceļotājiem Lielbritānijā angļu valoda jāiemācās vēl pirms ierašanās vai tā nekavējoties jāapgūst īpašos kursos. Šāds priekšlikums iekļauts parlamenta sociālās integrācijas grupas ziņojumā. Deputāti norāda, ka imigrantu integrācija vietējā sabiedrībā jāsāk tūlīt pēc viņu ierašanās. Galvenā problēma ir valodas nezināšana un sliktā izpratne par Apvienotās Karalistes likumiem un tradīcijām. Ziņojumā arī pieļauta iespēja imigrantus izmitināt valsts reģionos atkarībā no to iedzīvotāju skaita un ekonomiskās nepieciešamības. Tas mazinātu negatīvu iespaidu par imigrāciju apvidos, kur vērojamas straujas sabiedrības sociālās struktūras izmaiņas.

Un vēl

 Cilvēki Latvijā baidās iesaistīties citu problēmu risināšanā gadījumos, ja viņi redz, ka kādam kaimiņu ģimenē vai citur tiek nodarīts pāri un ir nepieciešama policijas un sociālā dienesta palīdzība, intervijā Latvijas Radio sacīja krīzes centra "Skalbes" vadītāja un psiholoģe Zane Avotiņa. Viņa gan uzsvēra, ka nedrīkst apgalvot, ka traģēdija Dobelē notika tāpēc, ka apkārtējie cilvēki izlikās nemanām nebūšanas dzīvoklī, kurā vēlāk atrada divus mirušus pieaugušos un zīdaini. Tomēr vispārīgi runājot, Latvijas sabiedrība ir piesardzīga, ziņojot par gadījumiem, kad viņi redz, ka kādam, iespējams, ir nepieciešama palīdzība. Šiem cilvēkiem šķiet, ka gadījumā, ja būs noticis pārpratums, tad viņus var sodīt gan institūcijas, kam ir ziņots, gan cilvēks, par kuru ir ziņots. Tāpēc diemžēl vairumā gadījumos, izvēlas klusēt.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties:C hepatīta vīruss nav atklājies nevienā no 25 asins donoru asinīm; Pieminot Ziemassvētku kaujas, aicina piedalīties ekskursijās; un Aptauja liecina, ka 50% iedzīvotāju šogad vēlas atrast jaunu darbu

NATO austrumu flanga pastiprināšanai Eiropā šonedēļ sāks ierasties ASV tanku brigādes karavīri. Jūlijā NATO Varšavas samitā dalībvalstis vienojās nostiprināt alianses austrumu flangu, dislocējot katrā Baltijas valstī un Polijā pa bataljona lieluma kaujas vienībai. Katrā bataljonā būs aptuveni 1000 karavīru. Papildu šiem spēkiem, operācijas "Atlantic Resolve" ietvaros Centrāleiropā un Austrumeiropā tiks izvietoti arī aptuveni 4 tūkstoši 400 amerikāņu karavīri no trešā tanku brigādes, kas pašreiz bāzējas ASV Kolorado štatā. ASV karavīri tiks izvietoti arī Lietuvā, Latvijā, Igaunijā, Rumānijā, Bulgārijā un Ungārijā. Sākotnēji bija plānots, ka ASV karavīri ieradīsies janvāra beigās un februāra sākumā, bet ASV prezidents Baraks Obama paātrinājis šo procesu, lai jaunievēlētais Baltās nama saimnieks Donalds Tramps nevarētu to apturēt.

C hepatīta vīruss nav atklājies nevienā no 25 asins donoru asinīm, kurās pēdējā gada laikā Valsts asinsdonoru centrs konstatējis C hepatītu, izmantojot jaunās tehnoloģijas, tomēr piecos gadījumos atklājušās par vīrusa iespējamu klātesamību liecinošas antivielas. Jau ziņots, ka pēdējā gada laikā ar jaunāko tehnoloģiju palīdzību centrs atklājis 25 donorus, kuriem bijis C hepatīts. Kā toreiz norādīja centra vadītāja Iveta Ozoliņa, pastāv bažas, ka asins pārliešanas rezultātā inficējušies arī tie pacienti, kuriem šīs inficētās asinis pārlietas. Kopumā no šiem 25 donoriem 28 slimnīcām bija nodoti 195 asins komponenti, tajā skaitā arī Jēkabpils slimnīcai. Pagaidām gan nav atklājies, ka kāds būtu inficējies ar C hepatītu asins pārliešanas laikā.

 Turpinām ziņas

Ziemassvētku kauju vietās šodien un rīt notiks šo kauju simtgadei veltīti atceres pasākumi. Tie norisināsies "Rīgas mežu" Tīreļu mežniecības apsaimniekotajās Ziemassvētku kauju vietās. Ikviens ir aicināts piedalīties atceres pasākumos, pieminot 1.Pasaules kara Ziemassvētku kaujas, kurām ir liela nozīme ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas vēsturē. Tās bija vienas no sīvākajām 1.Pasaules kara kaujām Eiropā, kas notika no 1916.gada līdz 1918.gadam. Ziemassvētku kaujās pirmo un vienīgo reizi uzbrukumā pēc vienota kaujas plāna gāja visi latviešu strēlnieku pulki. Ziemassvētku kauju 100.gadadienas piemiņas pasākumu laikā "Rīgas meži" aicina apmeklēt Antiņu kapus, 2016.gadā atjaunoto medikamentu noliktavu, apskatīt restaurētās latviešu strēlnieku zemnīcas un turpat blakus esošos ierakumu posmus. Visi, kas vēlas uzzināt vairāk par Ziemassvētku kauju norisi, ir aicināti pieteikties bezmaksas ekskursijām, kas šodien un rīt gida vadībā tiek organizētas Ziemassvētku kauju piemiņas vietā pie Antiņu kapiem. Ekskursijas paredzētas šodien, sākot no pulksten vieniem dienā un rīt, sākot no pulksten desmitiem.

Imanta Ziedoņa fonds "Viegli" jau ceturto gadu izsludina pieteikšanos apbalvojumam "Laiks Ziedonim". Pieteikšanās līdz 24.februārim notiks apbalvojuma mājas lapā "www.laiksziedonim.lv", savukārt laureātus paziņos cildināšanas ceremonijā 3.maijā, kas ir Ziedoņa dzimšanas diena. Apbalvojums nemainīgi tiks pasniegts piecās nominācijās - zinātnē, novadpētniecībā, bērniem un jauniešiem, tautsaimniecībā un par dzīvi literatūrā. Imanta Ziedoņa fonds "Viegli" apbalvojumu "Laiks Ziedonim" iedibinājis 2014.gadā, lai iedvesmotu, novērtētu un cildinātu jaunradi, kā arī dzejniekam Ziedonim svarīgās vērtības - izcilību, degsmi, sūtību, stāju, veiksmi un savpatību -, kas tiek meklētas ikviena pretendenta personībās.

 Un vēl

Puse jeb 50% aptaujāto iedzīvotāju šogad vēlas mainīt darbu un gūt jaunus izaicinājumus karjerā, liecina darba portāla "cvmarket.lv" veiktā aptauja. Uz jautājumu "Kādas pārmaiņas Jūs sagaidāt 2017.gadā?" 12% respondentu atbildēja, ka vēlas darba apstākļu uzlabošanos kopumā, tikmēr 10% cer uz iespēju profesionāli pilnveidoties, apmeklējot kursus. 7% aptaujāto šajā gadā sagaida paaugstinājumu pašreizējā vietā un tieši tikpat daudzi vēlas algas pielikumu. Bet 7% aptaujā atzīmējuši arī atbilžu variantu "Pārcelšos uz citu pilsētu vai valsti", 4% aptaujāto iedzīvotāju šogad sagaida jaunu uzņēmumu ienākšanu tirgū, savukārt 3% šajā gadā plāno beidzot izmantot atvaļinājumu. Secināts, ka aptaujas rezultāti norāda uz tendenci, ka daudzi iedzīvotāji ir nobrieduši pārmaiņām un ir gatavi mesties jaunos izaicinājumos.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Mazumtirgtāji šogad cietīs no nekvalitatīvas likumdošanas sekām; Jēkabpilī vakar izcēlušies divi ugunsgrēki; un Daugava pamazām aizsalst.

Latvijā pārtikas mazumtirdzniecības apmēri šogad varētu augt līdzīgi kā pērn, kad apgrozījums palielinājās dažu procentu apmērā, prognozē Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis. Viņš sacīja, ka ir piesardzīgs attiecībā uz nozares izaugsmes prognozēm šim gadam, taču gads nesolās būt sliktāks par iepriekšējo gadu un izaugsme varētu būt līdzīga kā 2016.gadā. Krūzītis arī atzina, ka pārtikas mazumtirdzniecības nozarē konkurence šogad palielināsies, kas ir laba ziņa patērētājiem, jo tā veicinās servisa kvalitātes uzlabojumus, produktu sortimenta paplašināšanos, kā arī bremzēs cenu kāpumu. Tajā pašā laikā paredzams, ka mazumtirgotāji arī šogad, līdzīgi kā iepriekšējos gados, cietīs no «nekvalitatīvās likumdošanas sekām», piemēram, kases aparātu un kases sistēmu reformas, kas stājās spēkā šogad 1.janvārī.

 Citas ziņas

Jēkabpilī vakar izcēlušies divi ugunsgrēki, kuru iemesls ir degoši sodrēji dūmvadā vai nepareizi izbūvēts dūmvads. Sarunā ar Radio1 valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Jēkabpils brigādes komandieris Dzintars Cvilikovskis sacīja, ka vakar pusastoņos vakarā izsaukums saņemts uz Rīgas ielu 94, kur viena kvadrātmetra platībā dūmvadā dega sodrēji. Šajā gadījumā ugunsdzēsēju iejaukšanās nebija nepieciešama, liesmas apslāpa pašas no sevis, izdegot sodrējiem.

Pēc stundas – pusdeviņos vakarā ugunsdzēsēji saukti uz Krasta ielu 47, šeit desmit kvadrātmetru platībā dega siena pie dūmvada jeb skursteņa. No ēkas evakuēti divi cilvēki. Dzintars Cvilikovskis sacīja, ka ugunsgrēks izcēlās nepareizi izbūvēta dūmvada dēļ. Šis īpašums pieder Jēkabpils pilsētas pašvaldībai, kuru apsaimnieko SIA JK namu pārvalde un tai esot jāatrisina radusies problēma ar nepareizi izbūvēto dūmvadu, lai ugunsnelaime neatkārtotos.

Sarunā ar Radio1 SIA “JK namu pārvalde” galvenais inženieris Dzintars Avotiņš sacīja, ka vispirms tiks apsekota minētā ēka un noskaidroti iemesli, kāpēc te ir nepareizi uzbūvēts dūmvads. Pēc tam tiks lemts, ko darīt tālāk.

Tikmēr Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests atkārtoti atgādina, ka netīrīts vai nepareizi izbūvēts skurstenis ir ugunsbīstams. Lai izvairītos no nelaimes un varētu droši uzturēt siltumu, kurinot malkas, gāzes vai cita veida apkures ierīci, reizi trijos gados jāapseko dūmvadu, dūmeju un dūmkanālu tehniskais stāvoklis un skursteņi regulāri jātīra. Dzintars Cvilikovskis piebilda, ka svarīgi arī rūpēties, lai pie krāsns vai plīts tuvumā vai uz tās nav viegli degošu priekšmetu. Tiem jātrodas vismaz 1,20 metru attālumā no sildierīces.

 Un vēl

 Kopš vakardienas ar ledu gandrīz pilnībā pārklājusies Daugava pie Rīgas un strauji aizsalst arī pārējās Latvijas upes un ezeri. Savukārt pie Jēkabpils daugavā vēl novērojama vižņu iešana. Civilās aizsardzības speciālists Edgars Līcis sarunā ar Radio1 sacīja, ka vižņu iešana upē novērota visā bijušā Jēkabpils rajona teritorijā līdz pat Pļaviņām. Taču pieturoties aukstam laikam, upe pamazām aizsalst. Lai arī upju un ezeru aizsalšana patlaban notiek strauji, tuvākajās dienās nevajadzētu riskēt un kāpt uz ledus, tas vēl var būt nedrošs. Biezāks un izturīgāks ledus veidojas uz mazākām ūdenstilpēm Vidzemē un Latgalē, piemēram, piemājas dīķiem. Civilās aizsardzības speciālists norāda, ka šajā periodā iedzīvotājiem Jēkabpilī un tās apkārtnē atrasties uz ledus ir aizliegts, jo tas ir bīstami dzīvībai.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Pērn Latvijas lielākajās pilsētās sarucis no jauna reģistrēto uzņēmumu skaits; Jēkabpils pašvaldība piedāvā patvēruma vietas bezpajumtniekiem aukstā laikā; un Šodien pareizticīgie sāk svinēt Ziemassvētkus.

Latvijas lielākajās pilsētās pagājušajā gadā reģistrēti 7 tūkstoši 713 jauni uzņēmumi, kas ir par 19,9% mazāk nekā gadu iepriekš, tajā skaitā kritums vērojams visās lielākajās pilsētās, izpētījusi SIA "Lursoft". Visbūtiskāk jauno uzņēmumu reģistrācija samazinājusies Ventspilī un Valmierā. Savukārt vismazākais kritums 2016.gadā vērojams Daugavpilī.

Analizējot likvidēto uzņēmumu skaitu lielākajās pilsētās, secināts, ka tikai Jelgavā pagājušais gads bijis ar plusa zīmi. Lai gan kopumā valstī likvidēto uzņēmumu skaitam ir tendence pieaugt, atsevišķas pilsētas spējušas uzrādīt pretēju tendenci - Jēkabpilī, Valmierā un Ventspilī likvidēto uzņēmumu skaits pērn, salīdzinot ar 2015.gadu, ir samazinājies. Tajā skaitā vispozitīvākā situācija bijusi Jēkabpilī, kur 2015.gadā likvidēti 93 uzņēmumi, bet pērn – 78.

Izvērtējot jauno uzņēmumu skaita pieaugumu, secināts, ka no 119 Latvijas pašvaldībām jaunu uzņēmumu skaits gada laikā pieaudzis 50 pašvaldībās. Jauno uzņēmumu skaita ziņā Pierīgas novadi arī pagājušajā gadā apsteiguši atsevišķas Latvijas lielās pilsētas. Piemēram, Mārupē pērn reģistrēti 193 jauni uzņēmumi, Ķekavā - 160, Ogrē - 135, Olainē - 128, Salaspilī - 116, Tukumā - 103, bet Siguldā - 97. Šie novadi jauno uzņēmumu skaita ziņā apsteiguši Valmieru, Jēkabpili, Ventspili un Rēzekni.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas pašvaldība informē par patvēruma vietām aukstajā laikā Jēkabpils pilsētas teritorijā. Attiecīgu rīkojumu izdevis Jēkabpils Sociālā dienesta vadītājs Juris Tužikovs. Ņemot vērā zemo āra gaisa temperatūru un iespējamu vēl temperatūras pazemināšanos, kas var radīt apsaldēšanās draudus iedzīvotājiem krīzes situācijā vai bez noteiktas dzīvesvietas, noteikts organizēt diennakts dežūras un iedzīvotājiem atvērt vairākas telpas Jēkabpilī. Ja āra gaisa temperatūra pazeminās līdz -18 grādiem un vēl zemāk, tiek organizētas diennakts dežūras un no šī gada 6.decembra atvērtas telpas iedzīvotājiem šādās vietās: Jēkabpilī, Nakts patversmē, Zaļā ielā 9, Jēkabpilī, Brīvības ielā 45, 1.stāva vestibilā un Jēkabpilī, Ģimenes atbalsta centrā, Rīgas ielā 237.

Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju par pagājušo gadu, šogad vecāki un citi ģimenes locekļi varēs atgūt daļu pārmaksātā nodokļa arī par bērna interešu izglītības nodarbībām. Tajā skaitā tādām, ko piedāvā privātās iestādes, kas savā pašvaldībā saņēmušas atbilstošu licenci. Novērots, ka daļa privāto pakalpojumu piedāvātāju Latvijā tagad steidz ne vien izņemt nepieciešamos dokumentus pašvaldībās, bet palielināt arī pakalpojuma cenu, ņemot vērā, ka ceturto daļu nodokļa vecāki tāpat varēs atgūt. Iesniegt gada ienākumu deklarācijas Valsts ieņēmumu dienests aicina, sākot no 1. marta. To var izdarīt arī elektroniski un caur mobilo lietotni „Attaisnotie izdevumi”.

Un vēl

Saskaņā ar latviskās sadzīves tradīcijām šodien atzīmē Zvaigznes jeb Triju kungu vai ķēniņu dienu. Pēc tradīcijas tiek uzskatīts, ka šajā dienā trīs Austrumu gudrie, sekojot zvaigznei, devās uz Bētlemi aplūkot jaundzimušo jūdu ķēniņu Jēzu Kristu. Zvaigznes dienai par godu eglītē vēl reizi mirgo svecītes, bet tad jau arī laiks vākt nost mājas svētku rotu. Šo dienu varēja veltīt arī laika vērošanai. Ja Zvaigznes dienā spīd saule, tad nākamajā vasarā būs labs siena laiks. Auksta Zvaigznes diena sakrīt ar aukstiem Miķeļiem. Savukārt, ja pašā Zvaigznes dienas vakarā debesīs redzamas trīs spožas zvaigznes, kuras sauc par triju ķēniņu zvaigznēm, tad ir cerība, ka nākošā vasara būs auglīga. Zvaigžņu birums sola padevušos lopiņus, sēnes un ogas.

 

Atstājiet komentāru