2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 5.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 5.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties:Jēkabpils Iekļaujošas izglītības atbalsta centrā šodien notiks Noderīgo padomu skoliņa; Aizsardzības ministrija neatbalsta obligāto militāro dienestu; un Iedzīvotāji visdrošāk personīgu informāciju atklāj bankām, mediķiem un policijai

Šodien Jēkabpils Iekļaujošas izglītības atbalsta centrā notiks Noderīgo padomu skoliņas vecākiem nodarbība. Šoreiz saruna būs par mūziku un mūzikas apgūšanu Arvīda Žilinska Jēkabpils Mūzikas skolā. Atbildes uz klātesošo jautājumiem sniegs Jēkabpils mūzikas skolas direktore Smaida Ščerbicka. Jau ziņots, ka noderīgo padomu skoliņa vecākiem Iekļaujošas izglītības atbalsta centrā tiek organizēta otro gadu. Šo divu gadu laikā vecākiem ir bijusi iespēja tikties ar dažādiem speciālistiem un uzzināt daudz noderīgas informācijas, ko ikdienā pielietot bērnu audzināšanā un izglītošanā.

Miris šīs sezonas pirmais gripas pacients, liecina Slimību profilakses un kontroles centra gripas monitoringa dati. Šim cilvēkam laboratoriski apstiprināta A tipa gripa. Mirušais bijis vecuma virs 70 gadiem un viņam bijušas smagas hroniskas saslimšanas. Tāpat pēdējās nedēļas laikā slimnīcā ar gripu nogādāti 53 cilvēki. Lielākā daļā jeb 45 cilvēki stacionēti ar gripu, bet deviņi cilvēki hospitalizēti ar gripas izraisītu pneimoniju. Kopumā 46 pacienti slimnīcā nogādāti Rīgā, četri - Ventspilī, trīs - Rēzeknē un viens – Gulbenē. Kopš šīs gripas sezonas sākuma slimnīcās uzņemti 116 pacienti saistībā ar gripas infekciju. Tāpat pagājušajā nedēļā Latvijas Infektoloģijas centra laboratorijā noteikti 76 A tipa gripas vīrusi un 12 B tipa gripas vīrusi. Arī ģimenes ārsti pagājušajā nedēļā reģistrējuši 13 gripas slimniekus.

Turpinām ziņas

 Aizsardzības ministrija obligātā dienesta karavīrus salīdzina ar "lielgabala gaļu" un uzskata, ka tā atjaunošana pašreizējā situācijā kalpotu Krievijas mērķiem. Aizsardzības ministrija skaidro, ka obligātā militārā dienesta atjaunošanai un uzturēšanai būtu nepieciešami ievērojami cilvēkresursi un finanšu līdzekļi, kā arī ilgs sagatavošanās periods, lai šī sistēma sniegtu rezultātu. Šāda dienesta atjaunošanai nāktos pilnībā izmantot esošos profesionālā dienesta resursus un arī Zemessardzi. Tas nozīmē, ka obligātā dienesta atjaunošanas gadījumā būtu pilnībā jāizformē profesionālais dienests un arī Zemessardzes labākais resurss, jo obligātā dienesta apmācībai ir nepieciešami virsnieki un instruktori, kuri ir pieejami vienīgi no esošajiem cilvēkiem. Tas, savukārt nozīmē, ka Nacionālos bruņotie spēki vismaz uz trim līdz pieciem gadiem zaudētu jebkādas kaujas spējas.

 Jau ziņots, ka sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par obligātā militārā dienesta atjaunošanu. Kā iniciatīvas iesniedzējs norādīts kāds Raimonds Lejnieks-Puķe. Šobrīd iniciatīvu parakstījusi 71 persona. Iniciatīvas iesniegšanai Saeimā nepieciešami 10 000 paraksti.

Pagājušajā gadā Zemessardzes Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rota devās 1099 izsaukumos, neitralizējot 5 tūkstoši 188 sprādzienbīstamus priekšmetus, liecina informācija Aizsardzības ministrijas portālā "sargs.lv". Visvairāk neitralizēti artilērijas un mīnmetēju lādiņi, kā arī strēlnieku munīcija. Nacionālie bruņotie spēki atgādina, ka, atrodot sprādzienbīstamu priekšmetu, jāziņo tuvākajā Valsts policijas nodaļā vai uz tālruņa numuru 112, jāsniedz atrastā priekšmeta īss raksturojums un jārīkojas saskaņā ar saņemtajām instrukcijām. Sprādzienbīstamos priekšmetus aizliegts aiztikt, mēģināt izjaukt, lai izpētītu, un pārvietot.

Un vēl

 Savu personas datu izmantošanas jomā iedzīvotāji visvairāk uzticas bankām, veselības aprūpes iestādēm, tiesībsargājošām institūcijām un vietējām pašvaldībām, liecina starptautiskās biznesa konsultāciju kompānijas pētījums par patērētāju attieksmi pret privātumu un personīgo datu izmantošanu. Savukārt krietni mazāk iedzīvotāji uzticas sociālajiem medijiem, mazumtirdzniecības uzņēmumiem, spēļu industrijai un lielveikaliem. Kopumā cilvēki daudz labprātāk dalās ar informāciju par dzimumu, izglītību un etnisko izcelsmi, savukārt informāciju par ienākumiem, ārstniecību vai dzīvesvietu sniedz daudz nelabprātāk. Iedzīvotāji daudz brīvāk sniedz savu personīgo informāciju, ja tas viņiem šķiet izdevīgi. Taču kopumā iedzīvotāju vidū ir vērojams salīdzinoši augstas pakāpes aizdomīgums par to, kā tiek izmantota par viņiem iegūtā personiskā informācija.

 Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Mikrouzņēmumu jomā gaidāmas jaunas pārmaiņas; Atkārtoti skatis krimināllietu par uzņēmēju slepkavībām; un BK Jēkabpils Igaunijā piedzīvo zaudējumu.

 Uz Eiropas Savienības valstu fona Latvijas valsts parāds vēl arvien ir viens no zemākajiem. Tomēr tā kopapjoms ir iespaidīgs – aptuveni 9,7 miljardi eiro, tādēļ arī parāda apkalpošana izmaksā dārgi. Šogad valsts parāda apkalpošanas izmaksas pārsniegs 220 miljonus eiro. Pagājušajā gadā Latvijas valsts starptautiskajos finanšu tirgos aizņēmās 1,3 miljardus eiro. Tādējādi arī valsts parāda kopapjoms ir krietni pieaudzis, pietuvojoties vēsturiski augstākajam līmenim, kas tika sasniegts 2010. gadā, kad valsts iekšējā un ārējā parāda kopsumma pārsniedza 40% no iekšzemes kopprodukta. Arī turpmākajos gados valsts budžets tiek plānots ar deficītu, tādēļ nepieciešamība aizņemties būs aktuāla arī turpmāk un valsts parāda apkalpošanas izmaksas nesamazināsies.

 Mikrouzņēmumu jomā šogad būs jaunas pārmaiņas, norāda premjers Māris Kučinskis. Politiķis skaidroja, ka, atsakoties no minimālajām sociālajām iemaksām un palielinot mikrouzņēmumu nodokļu likmi, šīs jomas regulējums ir pielabots, taču realitāte esot tāda, ka daudzi no Latvijas 50 tūkstošiem mikrouzņēmumu ir izveidoti nodokļu optimizācijai, tāpēc valdība meklēs risinājumu, kā šo optimizāciju izskaust. Līdz ar to Kučinskis pieļāva, ka mainīsies nevis mikrouzņēmuma nodokļa likmes, bet gan izmaiņas attieksies uz iespējām šo režīmu piemērot.

 Turpinām ziņas

 Rīgas apgabaltiesa šodien no jauna skatīs krimināllietu par vairāku uzņēmēju, tajā skaitā arī Gata Aišpura Jēkabpilī, pasūtījuma slepkavībām un kādreizējā Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča slepkavības mēģinājumu. Jau ziņots, ka Augstākās tiesas Krimināllietu departaments nolēma atcelt Rīgas apgabaltiesas 2015.gada 2.septembra spriedumu krimināllietā. Apsūdzētajiem piemēroto drošības līdzekli - apcietinājumu – augstākā tiesa atstāja negrozītu. Tā atzina, ka apgabaltiesa, izskatot krimināllietu apelācijas kārtībā, neievēroja Kriminālprocesa likuma prasības un neizvērtēja liecinieka liecības atbilstoši Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesu praksei un apsūdzētajiem un viņu aizstāvjiem nav bijusi iespēja uzdot jautājumus lieciniekam.

 Otrdienas vakarā Dārziņos notikušajā vilcienu sadursmē ar automašīnu varētu būt iesaistīts pats auto īpašnieks, atsaucoties uz kāda viesu nama saimnieka stāstīto, vēsta "LNT Ziņas". Lai gan policija aptuveni vienlaikus ar negadījumu saņēma informāciju par to, ka automobilis nozagts no netālu esošā viesu nama "Visdari" stāvlaukuma, aculieciniekiem ziņo, ka otrdienas vakarā automašīnā iekāpis pats tās īpašnieks. Policija izņēmusi videoierakstus, kuros var redzēt, ka pats auto īpašnieks sēdējis automašīnā. Likumsargi norāda, ja aizdomas par paša auto īpašnieka vainu apstiprināsies, tad notikušo varēs vērtēt kā ļoti nekaunīgu rīcību, jo vēl otrdien vīrietis policijas iecirknī raudājis un sūkstījies, ka sasists viņa "desmit tūkstošus" vērtais auto. Izmeklēšanas interesēs plašāku informāciju šobrīd policija nesniedz un nekomentē notikušā versijas.

 Un vēl

 Vakar BK „Jēkabpils” Tallinā pēdējā ceturtdaļā spēja atspēlēt 17 no 19 punktu deficīta, tomēr ar to nepietika, lai izcīnītu uzvaru pār „TTU” komandu. „Triobet” Baltijas Basketbola līgas spēles rezultāts – 82:86. Divi no „Jēkabpils” spēlētājiem šajā mačā nopelnīja „double-double” – Jurijam Aleksejevam 17 punkti un 12 atlēkušās bumbas, Robertam Stumbrim – 11 punkti un 10 bumbas zem groziem, savukārt komandas kapteinis Rinalds Sirsniņš izcēlās ar 20 punktiem, astoņām atlēkušajām bumbām un sešām rezultatīvām piespēlēm. Sestdien, 7. janvārī BK „Jēkabpils” dosies savā nākamajā cīņā uz Ogri un „OlyBet” Latvijas Basketbola līgā centīsies izcīnīt uzvaru pār „Ogre/Kumho Tyre” komandu.

 Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties:Latvijā e-receptes obligāti ieviesīs no 1. septembra; 103 cilvēki guvuši ievainojumus vilciena avārijā ASV; un Smiltenes muzeja ēkā atrasta 115 gadus veca vēstule.

 Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija nav pret izsvērtām un izdiskutētām pārmaiņām, intervijā raidījumam "900 sekundes" teica RPIVA Senāta priekšsēdētāja Guna Svence. Viņa uzsvēra, ka nepieciešama saruna, kurā piedalītos RPIVA, Latvijas universitāte un citas augstskolas. Kā ziņots, Izglītības un zinātnes ministrija pieņēmusi lēmumu no šī gada augusta reorganizēt RPIVA, to pievienojot LU. Konsolidācijas rezultātā netikšot radīti finansiāli zaudējumi studējošajiem, kā arī netiks ierobežotas viņu tiesības uz izglītību, jo par līdzšinējo studiju maksu viņi studijas varēs turpināt citās augstākās izglītības iestādēs. Izmaiņas studiju procesā stāsies spēkā 2017./2018.akadēmiskajā gadā. RPIVA filiāle atrodas arī Jēkabpilī.

 Latvijā e-receptes obligāti ieviesīs no 1. septembra. Šobrīd - pārejas periodā - daļa aptieku jau sāk ieviest e-recepšu apkalpošanu. Taču tas sagādā grūtības. Lai saņemtu zāles, kas izrakstītas elektroniski, cilvēkiem var nākties gaidīt ilgāku laiku. Farmaceiti saskārušies pat ar gadījumiem, kad bijuši spiesti atteikt elektroniskās receptes apkalpošanu. Taču risinājumi jau ir un tuvākajā laikā tos plāno ieviest. Elektroniskās receptes palīdz izvairīties no kļūdām. Tāpat līdz ar e-recepšu ieviešanu ārsta rokraksts vairs nav šķērslis, lai aptiekas darbinieks saprastu izrakstītā medikamenta nosaukumu.

Turpinām ziņas

 103 cilvēki guvuši ievainojumus vilciena avārijā Amerikas Savienoto Valstu pilsētā Ņujorkā. Katastrofā nav bojāgājušo. Ņujorkas štata gubernators Endrū Kuomo informē, ka avārijas laikā vilcienā atradās apmēram 700 pasažieri. Tas negaidīti ietriecās buferī dzelzceļa līnijas galā, un diviem vagoniem tika izsisti logi un ieliektas durvis. Cietušie ar autobusiem tika nogādāti trijās tuvējās slimnīcās, bet briesmas viņu dzīvībām nedraud. Amatpersonas ziņo, ka avārijas cēloņi pagaidām nav zināmi un tos noskaidros izmeklēšanas gaitā. Tiek pieļauta iespēja, ka avāriju izraisīja mašīnista kļūda vai bojājumi vilciena bremzēšanas sistēmā

 Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers, ieņemot Luksemburgas premjerministra amatu, ir bloķējis nodokļu reformas, kas ļautu novērst izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, liecina atklātībā nonākušie dokumenti. Vācijas diplomātiskajās telegrammās, kas nonākušas vācu sabiedriskās raidorganizācijas NDR rīcībā, izklāstīts, kā Luksemburga Junkera vadībā pretojusies centieniem iegrožot shēmas, kas izmantotas, lai izvairītos no nodokļiem. Vācu diplomāti norāda, ka centienus iegrožot nodokļu optimizācijas shēmas atkārtoti bloķējusi vairāku dalībvalstu grupa, kuras vadību bieži uzņēmusies Luksemburga. Tādējādi nacionālo valdību kasēm garām gājuši miljardiem eiro.

 Un vēl

 Smiltenes novada muzeja ēkā, kas pagājušā gadsimta sākumā celta kā Mēru muižas kungu māja, remontdarbu laikā atrasta vācu valodā pirms 115 gadiem rakstīta vēstule. Tā glabājusies aiz grīdlīstes gandrīz vai no muižas uzcelšanas brīža, kas ir laiks, par kuru novada vēsturniekiem ir vismazāk informācijas. Nu atrastā vēstule tiek tulkota un analizēta, lai saprastu, kurš tolaik muižā saimniekojis un vēstuli parakstījis, un ko nozīmē 70 rubļu summa, par kuru vēstulē stāstīts.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: latvija šogad nepiedalīsies ules ekonomiskās un politiskās elites forumā Davosā; Pagājušajā diennaktī noticis 161 ceļu satiksmes negadījums; un Noslēdzies iepirkums par tiesu nama būvniecību Jēkabpilī.

 Latvijas prezidents Raimonds Vējonis un Ministru prezidents Māris Kučinskis šogad nepiedalīsies pasaules ekonomiskās un politiskās elites forumā, kas tiek rīkots Šveices kūrortpilsētā Davosā.Kučinskis aģentūrai LETA apliecināja, ka uz Davosas forumu nav plānots doties. Arī Vējonis atzina, ka speciālu ielūgumu neesot saņēmis. Prezidents gan atklāja, ka šogad plāno piedalīties Minhenes drošības konferencē. Šī gada Davosas foruma devīze ir "Atsaucīga un atbildīga vadība", un tā norise sakrīt ar jaunievēlētā ASV prezidenta Donalda Trampa inaugurāciju. Pērn Latviju Davosas forumā pārstāvēja Saeimas deputāts, Latvijas Reģionu apvienības līderis Mārtiņš Bondars. Ielūgumu saņēma arī premjerministre Laimdota Straujuma, taču tā brīža politisko notikumu dēļ Latvijā viņa uz Šveici nedevās.

 Ar C hepatītu slimu cilvēku donoru asiņu izmantošana atklājusies jau bijušā veselības ministra Gunta Belēviča darbības laikā, kad Asins donoru centrā parādījās jauna, jutīga aparatūra. Šodien laikrakstā "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai" publicētā intervijā Belēvičs stāsta, ka par problēmas mērogu viņš informējis premjeru Māri Kučinski, Valsts prezidentu Raimondu Vējoni un finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu. Panākta vienošanās, ka Veselības ministrija iesniegs valdībai informatīvo ziņojumu par situāciju, tās risinājumu un tam nepieciešamajiem līdzekļiem. Belēvičs norāda, ka šis informatīvais ziņojums tika sagatavots, diemžēl jaunā ministre Anda Čakša to neparakstīja un valdībai neiesniedza. Ja satrauktie pacienti paši nebūtu vērsušies pie žurnālistiem, vēl tagad no sabiedrības turpinātu slēpt, ka valsts ilgus gadus ir izmantojusi ar C hepatītu inficētu pastāvīgo donoru asinis. Pēc Belēviča teiktā, problēmu atklāja Asinsdonoru centra vadītāja Iveta Ozoliņa, kura tagad ir atstādināta no amata uz dienesta izmeklēšanas laiku.

 Turpinām ziņas

 Vakar Valsts policijas preses konferencē tika sniegta informācija, ka Jēkabpilī atrasts noslepkavots 1963.gadā dzimis vīrietis, kurš oktobrī bija izsludināts kā bezvēsts pazudis. Policija noskaidroja, ka mirušā īpašumi bija pārrakstīti un par šo noziegumu aizturēts kāds 1962.gadā dzimis vīrietis. Šodien Valsts policijas Zemgales reģionālās pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece saistībā ar šo slepkavību atsūtīja sīkāku informāciju, precizējot slepkavības vietu. Ieva Sietniece informē, ka slepkavība notikusi Salas novada Sēlpils pagastā, nevis Jēkabpilī, kā ziņots iepriekš. Slepkavību izmeklē Jēkabpils iecirkņa kriminālpolicisti.

Tiesa vakar, 4.janvārī 1962.gadā dzimušajam vīrietim, kurš 2.janvārī tika aizturēts aizdomās par 1963.gadā dzimuša vīrieša noslepkavošanu Sēlpils pagastā, piemērojusi drošības līdzekli - apcietinājumu. Apcietinātais ir agrāk tiesāts. Jau ziņots, ka pagājušā gada 7.decembrī Salas novada Sociālais dienests informēja policiju par vīrieša bezvēsts pazušanu un policija uzsāka Bruno Pauļuka meklēšanu.

Ceļu satiksmes negadījumos pagājušajā diennaktī valstī cietuši 26 cilvēki, kas ir teju divtik vairāk nekā dienu iepriekš, informē Valsts policijā. Traumas guvuši gan autovadītāji un pasažieri, tajā skaitā arī mazi bērni, gan gājēji, kurus notriekušas automašīnas. Kopumā vakar pirmajā šī gada puteņa dienā reģistrēts 161 ceļu satiksmes negadījums. Sastādīti 425 protokoli, tai skaitā 52 par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu, divi par braukšanu reibumā un trīs agresīvu braukšanu. Līvānu novadā, Jersikas pagastā, vakar vieglā automašīna "Opel" sadūrās ar kravas automašīnu "Scania". Negadījumā cieta "Opel" 1960.gadā dzimušais vadītājs, kurš ar traumām nogādāts medicīnas iestādē.

Un vēl

 Pagājušā gada pēdējā darba dienā, 30. decembrī Iepirkumu uzraudzības biroja mājas lapā tika publicēti rezultāti Tiesu namu aģentūras izsludinātajam slēgtajam konkursam par administratīvās ēkas projektēšanu, būvniecību un autoruzraudzību Jēkabpilī. Iepirkuma rezultāti liecina, ka jaunā tiesu nama būvniecību 4 tūkstoši m2 platībā par kopējo summu 6 miljoni 270 tūkstoši eiro bez PVN veiks būvniecības uzņēmums SIA “Arčers”. Būvdarbus plānots veikt sešpadsmit mēnešu laikā no līguma noslēgšanas dienas.

Jau ziņots, ka pērn 25.augustā Jēkabpilī viesojās Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, kurš informēja, ka jaunais Tiesu nams tiks būvēts teritorijā starp Neretas, Bebru un Auseklīša ielām. Būvniecību plānots uzsākt šī gada pavasarī.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties:valsts policija lauž līgumu ar uzņēmēju par automašīnu piegādi; Izvēlēts gada putns un gada augs; un Palielinājušās mežaparka estrādes pirmā rekonstrukcijas posma izmaksas.

 Pēdējos gados pieaug valsts pārvaldē piešķirto prēmiju un naudas dāvanu apjoms. Valsts kontrole uzskata, ka būtu nepieciešams nodrošināt jēgpilnu un vienlīdzīgu prēmiju piešķiršanu. 2013.gadā valsts pārvaldē izmaksāto prēmiju un naudas dāvanu apjoms bija 11,1 miljoni eiro, 2014.gadā - 11,3 miljoni eiro, 2015.gadā - vairāk nekā 18 miljoni eiro, bet dati par 2016.gadu būs zināmi šā gada vasarā. Valsts kontroles dati liecina, ka ik gadus visdāsnāk prēmijas un naudas balvas piešķirtas Finanšu ministrijas un tās pakļautības iestāžu darbiniekiem, otrajā vietā ir Iekšlietu ministrija, kurai seko Tieslietu un Zemkopības ministrijas. Valsts kontrole uzskata, ka prēmiju piešķiršanai jābūt jēgpilnai un piemērojamai gadījumos, kad ir sasniegti rezultāti atbilstoši iestādes stratēģijā definētajiem mērķiem. Turklāt prēmija nevar būt kā regulāra piemaksa pie algas.

 Valsts policija nav guvusi apstiprinājumu pilnsabiedrības "A26" spējai izpildīt automašīnu iepirkuma procedūras rezultātā uzņemtās līgumsaistības, tāpēc policija nolēmusi vienpusēji atkāpties no līguma. Tāpat policija aprēķinājusi līgumsodu 63 tūkstoši 588 eiro, kas būs jāsedz automašīnu piegādātājam. Šāds lēmums attiecas tikai uz 17 "Citroen" markas automašīnām, kuras neatbilst prasībām. Automašīnas policija atdos atpakaļ piegādātājam un, visticamāk, izsludinās jaunu konkursu. Valsts policija arī vērsusies Ģenerālprokuratūrā, lai tā vērtē automašīnu piegādātāju iespējamo kriminālatbildību.

 Turpinām ziņas

 Par 2017.gada Latvijas putnu kļuvusi dzeltenā cielava. Latvijas Ornitoloģijas biedrība dzelteno cielavu izvēlējusies par gada putnu zemās populācijas dēļ, jo to skaits kopš 90.gadiem ir dramatiski samazinājies. Dzeltenās cielavas siluets ir līdzīgs baltajai cielavai, taču tai dominē dzeltenā krāsa - dzeltens vēders un olīvzaļi mugurpuses spārni. Dzeltenā cielava ir izteikts kukaiņēdājputns. Dzeltenā cielava ir izteikts ceļotājputns un ziemu pavada Āfrikā. Latvijā tā atgriezīsies aprīļa sākumā. Kopumā Latvijā ir četras cielavu sugas – baltā, dzeltenā, dzeltengalves jeb citroncielava un pelēkā.

 Savukārt par 2017.gada augu Latvijas Botāniķu biedrība izvēlējusies dzelteno salmeni, kuru visi labāk pazīst ar nosaukumu – dzeltenā kaķpēdiņa. Šis tautas nosaukums arī labi raksturo pašu auga ziedkopu, jo nelielie ziedu kurvīši sakārtoti ziedkopā, kas kopumā atgādina kaķa pēdiņu. Tas ir daudzgadīgs, neliels augs, kas zied koši dzelteniem vai oranžas nokrāsas ziediem un Latvijā sastopams galvenokārt valsts dienvidaustrumu daļā. Tas aug sausās, saulainās pļavās vai mežmalās un ceļmalās. Dzeltenā kaķpēdiņa ir populārs un plaši izmantots ārstniecības augs, kas palīdz pret daudzām kaitēm – dažādām vēdera problēmām, saaukstēšanos, ādas slimībām, kā arī mazina trauksmi un depresiju.

 Un vēl

 Mežaparka Lielās estrādes pirmā posma rekonstrukcija izmaksās palielinājušās līdz 23 miljonus eiro un skatītāju vietu skaits palielināsies līdz 30 tūkstošiem. Estrādes pirmā posma izbūve izmaksās 23 miljoni 176 tūkstoši 157 eiro. Lai palielinātu esošo koristu tribīņu ietilpību, izbūvēs pagaidu koka tribīnes. Esošajās tribīnēs satilpst 7 tūkstoši 510 koristi, bet uz 2018.gada dziesmu svētkiem tiks izveidotas pagaidu koka tribīnes ar papildu 2 tūkstoši 292 koristu vietām, tā radot kopā 9 tūkstoši 802 koristu vietas. Pašreizējā estrādes teritorija tiks paplašināta par aptuveni 50 tūkstošiem kvadrātmetru līdz 146 tūkstoši 439 kvadrātmetri. Teritorijā tiks izveidotas speciālas dalībnieku pulcēšanās vietas, ūdens pieslēgumu vietas gan dzeramajam ūdenim, gan kanalizācijai, kuras lielu pasākumu laikā varēs iekārtot, piemēram, papildu mobilās tualetes un organizēt ēdināšanas un tirdzniecības vietas.

 

Atstājiet komentāru