2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 3.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 3.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Šodien amatā stājas Jēkabpils Agrobiznesa koledžas jaunā direktore Rita Pole; Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā skatāma Aloiza Savicka foto izstāde “Krikumi”; un Šis gads ir sācies ar ūdens līmeņa paaugstināšanos lielākajā daļā Latvijas upju.

Šodien amatā stājas Jēkabpils Agrobiznesa koledžas jaunā direktore Rita Pole. Pulksten desmitos notiks svinīgais pasākums. Tajā piedalīsies arī Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs, lai sveiktu nesen amatā apstiprināto Jēkabpils Agrobiznesa koledžas jauno direktori. Jau ziņots, ka Rita Pole šim amatam izraudzīta, jo bijusi spēcīgākā pretendente uz šo amatu un savākusi vislielāko punktu skaitu. Kopumā konkursā piedalījās astoņi pretendenti. Četri no tiem jēkabpilieši, to vidū arī Rita Pole. Diviem no astoņiem nebijis vajadzīgās kvalifikācijas, viens pretendents bijis no Madonas rajona Barkavas un divi no Rīgas puses. Savukārt līdzšinējais Jēkabpils Agrobiznesa koledžas direktors Roberts Glaudiņš konkursā neesot piedalījies.

Jēkabpils pilsētas bibliotēkas izstāžu un tikšanās zālē līdz janvāra nogalei skatāma biedrības “Jēkabpils mantojums” filma “Reiz dzīve ap Trešdienas laukumu ritēja…”. Tie, kas vēlas to noskatīties aicināti pieteikties pa tālruni 29554991.

Savukārt Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā līdz mēneša beigām skatāma Aloiza Savicka foto izstāde “Krikumi”. Aloiza Savicka mūža mīlestība ir fotogrāfija. Viņš fotogrāfē no 14 gadu vecuma. Interesi par foto nostiprināja skolotājs Valdis Sakars. Ilgus gadus Aloiza hobijs bija arī viņa darbs, strādājot par video operatoru reģionālajā televīzijā: Latgales TV un Viesītes jeb Sēlijas novada TV. Aloizs nepārtraukti piedalās foto izstādēs Ogres fotoklubā, kurā viņš darbojās daudzus gadus, Jēkabpilī un citās Latvijas pilsētās. Pēdējā laikā ciešāka sadarbība radusies ar reģiona fotogrāfiem, veidojot kopīgus plenērus, daloties pieredzē, izvērtējot paveikto. 26. janvārī plkst. 16.00 Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā notiks tikšanās ar foto izstādes “Krikumi” autoru Aloizu Savicki.

Un vēl

Nokrišņu ietekmē 2017.gads ir sācies ar ūdens līmeņa paaugstināšanos lielākajā daļā Latvijas upju, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Daugavā ūdens līmenis ēdējo dienu laikā paaugstinājies par diviem līdz astoņiem centimetriem. Savukārt Daugavas baseina upēs Baltkrievijā ūdens līmenis nedaudz pazeminājās viena līdz deviņu cm robežās, savukārt pietekās Latvijas teritorijā ūdens līmenis paaugstinājās par vienu līdz 12 cm. Tomēr atsevišķās Daugavas baseina upēs ūdens līmeņa paaugstināšanās bija ievērojamāka. Upes Latvijas teritorijā no ledus ir brīvas, vienīgi Daugavā no augšteces līdz Suražai saglabājas ledus sega ar lāsmeņiem. Daugavā pie Jēkabpils un Zeļķiem upes krastos ir ledus krautņi. Pēc centra datiem, tuvākajās dienās Latvijas upēs ūdens līmenis galvenokārt turpinās paaugstināties.

Radio1 ziņas pulksten 9.00 -10.00

Radio1 ziņās klausieties: Vāc parakstus par iespēju no ārvalstīm atbalstīt tuviniekus Latvijā bez dubulta nodokļu sloga; Jēkabpils slimnīcā šogad pirmais dzimušais bērniņš ir meitenīte un Izskatīšanai apelācijas kārtībā Zemgales apgabaltiesai nosūtīta krimināllieta par jauna vīrieša noduršanu Dignājā.

Eiropas Latviešu apvienība sākusi pilsonisko iniciatīvu, aicinot parakstīties par iespēju no ārvalstīm atbalstīt tuviniekus bez dubulta nodokļu sloga un nesamērīgiem administratīviem šķēršļiem. Kā aģentūru LETA informēja apvienībā, parakstu vākšana notiek portālā "Manabalss.lv" ar mērķi Saeimā panākt grozījumus Likumā par iedzīvotāju ienākumu nodokli, kas pašlaik paredz, ka uz Latviju noteiktā apmērā pārskaitīti naudas līdzekļi saņēmējiem ir jādeklarē un var tikt aplikti ar nodokli 23% apmērā. Apvienība piedāvā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neaplikt dāvinājumus iztikai, ko fiziskām personām sniedz Latvijas valstspiederīgie ar ārvalstīs reģistrētu dzīvesvietu, un deklarēšanas pienākumu noteikt tikai par summām, kuras gadā pārsniedz 12 minimālo mēnešalgu apmēru.

Jēkabpils reģionālajā slimnīcā 1. janvārī deviņas minūtes pēc pusnakts tika sagaidīts pirmais bērniņš - meitenīte, liecina informācija Jēkabpils pilsētas pašvaldības mājaslapā. Kā stāsta Jēkabpils reģionālās slimnīcas vecmāte Dzintra Rimša, meitenīte ir 51 cm gara un sver 2, 8 kilogrami. Ģimene uz Jēkabpils reģionālo slimnīcu sagaidīt bērniņu devusies no Daugavpils. Kopumā Jēkabpils reģionālajā slimnīcā 1. janvārī piedzima divi bērniņi.

Turpinām ziņas

Nākamnedēļ Jēkabpils rajona tiesa turpinās skatīt krimināllietu pret četrām personām par naftas vada bojāšanu un vairāk nekā 3 tūkstoši 971 litra dīzeļdegvielas zādzību. Patlaban lietā ir nopratināts cietušās puses pārstāvis, liecinieki un apsūdzētie, iztiesāšanu plānots turpināt ar tiesu debatēm. Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai viena apsūdzētā persona 2013.gada novembrī organizēja un vadīja, bet trīs apsūdzētās personas izpildīja nelikumīgu pieslēgšanos naftas produktu cauruļvadam Polocka-Ventspils, kādā pieslēguma vietā sabojājot naftas vadu un nodarot materiālo zaudējumu tūkstots 619 eiro apmērā. Tāpat apsūdzētie organizētā grupā no 2013.gada novembra līdz pērnā gada 7.martam kopīgiem spēkiem no minētā naftas produktu cauruļvada nozaga dīzeļdegvielu par summu ne mazāku kā 4 tūkstoši 789 eiro.

Izskatīšanai apelācijas kārtībā Zemgales apgabaltiesai nosūtīta krimināllieta par jauna vīrieša noduršanu Jēkabpils novada Dignājas pagastā 2015.gada februārī. Apelācijas sūdzību minētajā lietā iesniedzis apsūdzētais un viņa advokāts. Jēkabpils rajona tiesa atzinusi Tomasu Šilinski par vainīgu minētajā krimināllietā un piespriedusi viņam brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem un desmit mēnešiem ar probācijas uzraudzību uz diviem gadiem. Šilinskis atzīts par vainīgu pēc Krimināllikuma 116.panta - par citas personas tīšu slepkavību. Apsūdzētajam 1992.gadā dzimušajam vīrietim būs arī jāizmaksā 14 tūkstoši eiro materiālā kompensācija cietušajai pusei - divām personām, un tūkstots 800 eiro kompensācija valstij. Apsūdzētajam piemērotais drošības līdzeklis - aizliegums izbraukt no valsts un pieteikšanās noteiktā laikā policijas iestādē - līdz sprieduma stāšanās spēkā datumam atstāts negrozīts.

 Un vēl

Mobilā lietotne "WhatsApp" ir paziņojusi, ka drīzumā šī lietotne vairs nebūs pieejama vairākiem viedtālruņu īpašniekiem, vēsta portāls "Daily Express". "WhatsApp" vairs nebūs pieejams Android 2.1 un Android 2.2, Windows Phone 7 un iPhone 3GS/iOS 6 operētājsistēmu un telefonu īpašniekiem. Šo tālruņu īpašnieki lietotni "WhatsApp" varēs izmantot vēl līdz šī gada 30. jūnijam.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties:Pagājušais gads Latvijas ekonomikai nav bijis veiksmīgs; Pāvests Francisks aizstāv katoļu baznīcas "nulles iecietības" pieeju pret priesteriem, kuri seksuāli izmantojuši bērnus; un Sinoptiķi prognozē, ka rīt vārīsies jūra.

Pagājušais gads Latvijas ekonomikai nav bijis veiksmīgs, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens. Viņš gan "negribēja zīlēt kafijas biezumos", taču Latvijas iekšzemes kopprodukta pieaugums , pēc viņa domām, 2016.gadā nebūs lielāks par 1,5%. Pēc ministra skaidrotā, izaugsme nav bijusi lielāka, jo pērn Latvijas ekonomikā nav ieplūdušas lielas investīcijas, kā arī nav pietiekami apgūti Eiropas Savienības fondi. Tāpat eksporta izaugsme nav bijusi tik liela kā cerēts. Eksporta apjomi ir pieauguši, taču tā vērtība nav bijusi tik liela zemo cenu dēļ.

 Pagājušajā diennaktī Latvijā dzēsti desmit ugunsgrēki, neviens cilvēks tajos nav cietis, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta apkopotā operatīvā informācija. Ugunsdzēsēji devās uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, elektrības slēdži, sodrēji trīs ēku dūmvados, pirts, šķūnis, dzīvojamās mājas virtuve un vannas istaba. Tāpat jau vētīts, ka vakar Vienības gatvē dega dzīvojamā māja 90 kvadrātmetru platībā. Diennakts laikā dienesta darbinieki veikuši arī 11 glābšanas darbus - divus novados, trīs Rīgā, bet sešus - citās pilsētās.

 Turpinām ziņas

 Pāvests Francisks vakar aizstāvēja katoļu baznīcas "nulles iecietības" pieeju pret priesteriem, kuri seksuāli izmantojuši bērnus, atzīstot, ka baznīcai tomēr pietrūcis drosmes pilnībā apturēt pedofilus. Baznīca "atzīst dažu tās locekļu grēkus - priesteru seksuāli izmantoto nepilngadīgo ciešanas, pārdzīvojumus un sāpes. Tas ir grēks, kas apkauno mūs visus", pāvests norādīja publiskotā vēstulē. Viņš uzsver, ka vēlētos, lai baznīca atjaunotu absolūtās saistības nodrošināt, ka šīs šausmas tās vidū vairs nenotiek. Viņš arī piebilda, ka baznīca atradīs vajadzīgo drosmi, lai veiktu visus nepieciešamos pasākumus" bērnu aizsardzībai.

Jau ziņots, ka atklātībā nākušās ziņas par katoļu priesteriem, kuri Eiropā un Ziemeļamerikā seksuāli izmantojuši bērnus, kuras radīja plašu kritiku pret baznīcu, tajā skaitā parādoties pārmetumiem, ka dažos gadījumos bīskapi zināja par seksuālajiem varmākām, tomēr nav reaģējuši. Analīzē par mobilo sarunu priekšapmaksas karšu lietotāju datu reģistrēšanu secināts, ka šāds solis būtu nelietderīgs. Iepriekš skaidrots, ka minētā pasākuma mērķis ir veicināt ēnu ekonomikas apkarošanu un sekmēt pret valsts drošību vērstu pasākumu un terorisma operatīvu novēršanu, kā arī nodrošināt personas, kas izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, iespējami ātrāku noskaidrošanu.Taču sadarbojoties Satiksmes, Tieslietu, Iekšlietu ministrijām un citām tiesībsargājošām iestādēm un analizējot šo ieceri, atzīts, ka priekšapmaksas karšu lietotāju reģistrācija nav lietderīga.

 Un vēl

 Rīt pār Rīgas līci un pārējo Baltijas jūru plūdīs tik auksts gaiss, ka notiks spēcīga ūdens tvaikošana jeb jūras "vārīšanās", liecina sinoptiķu prognozes. Sagaidāms, ka gaisa temperatūra mākoņu augstumā virs Rīgas līča noslīdēs līdz -22 grādiem jeb aptuveni 25 grādus zemāk par ūdens temperatūru. Līdz ar to no jūras, kā arī citām neaizsalušām ūdenstilpēm celsies garaiņi. Šo procesu veicinās arī spēcīgā vēja radītie viļņi. Tik aukstas gaisa masas Latviju sasniedz reti, dažās ziemās tas nenotiek ne reizi.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Šosezon ar gripu cilvēki saslimuši 3-4 nedēļas ātrāk neka parasti; Svētku laikā uzticības tālruņa speciālisti snieguši 230 konsultācijas; un ASV piedzīvots rets notikums – dažādos gados dzimuši dvīņi.

Vairākas pašvaldības patlaban ievieš energopārvaldības sistēmu. Energoefektivitātes likums, kas stājās spēkā pagājušā gada 29.martā, uzliek par pienākumu līdz 2017.gada 1.aprīlim republikas pilsētu pašvaldībām, tajā skaitā arī Jēkabpilij, ieviest sertificētu energopārvaldības sistēmu. Tas nozīmē, ka pašvaldībām ir jāizveido ilgtspējīga sistēma enerģijas datu uzskatei un analīzei, kā arī nepatraukti ir jāmeklē piemērotākie veidi, kā pēc iespējas lietderīgāk izmantot enerģiju savos infrastruktūras objektos, izmantojot pieejamos resursus. Pieredze rāda, ka ar energopārvaldības sistēmas palīdzību ir iespējams panākt 5-10% enerģijas ietaupījumu sistēmas ieviešanas pirmajā gadā, bet turpmākajos - 3% robežās. Pieņemot, ka republikas pilsētas par pašvaldības enerģijas patēriņu maksā vidēji vismaz divus miljonus eiro gadā, ieviešot energopārvaldības sistēmu, būtu iespējams panākt vismaz 100 tūkstūši eiro ietaupījumu gadā, ko pašvaldības varētu novirzīt citu prioritāro pasākumu īstenošanai. Šajās dienās energopārvaldības sistēmas sertifikātu saņēmusi Daugavpils.

 Šosezon ar gripu cilvēki saslimuši 3-4 nedēļas ātrāk neka parasti, informē Slimību profilakses un kontroles centra epidemioloģe Raina Nikiforova. Šogad gripa būs bīstamāka senioriem. Novērojami liecina, ka pēdējās nedēļās gripas saslimstība ir palielinājusies. Jau 10 pilsētas ziņojušas par gripas gadījumiem. Pagājušajā nedēļā konstatēto gripas gadījumu skaits ir divkāršojies, turklāt slimnīcās uzņemti pacienti ar komplikācijām. Tāpēc epidemiologi prognozē, ka arī gripas epidēmija varētu sākties ātrāk nekā parasti un tā varētu sākties jau tuvākajās nedēļās. Iepriekšējā sezonā smagie gripas gadījumi bija ne tikai bērniem un gados vecākiem cilvēkiem, bet arī jauniem cilvēkiem, savukārt šogad tā būs bīstamāka tieši senioriem. Tā kā epidēmija vēl nav sākusies, vēl var pagūt vakcinēties pret gripu.

 Turpinām ziņas

 Patlaban nav nekāda iemesla dramatizēt situāciju pārtikas tirgū par it kā gaidāmo pārtikas cenu kāpumu, jo saistība starp izejvielu un galaproduktu cenu, kā arī importa produktu pieejamība nedod ekonomisku pamatu šādām bažām, aģentūru BNS informēja Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama. Vienlaikus viņa akcentēja, ka vadošo tirgus dalībnieku vai organizāciju paziņojumi par gaidāmo cenu kāpumu var tikt uzlūkoti kā signāls visam tirgum par cenu saskaņotu celšanu, un tas savukārt var kļūt par iemeslu konkurences pārkāpuma izmeklēšanai. Ābrama norādīja, ka gada nogalē ir pašsaprotamas sarunas un prognozes par jaunā gada tendencēm valstī, tomēr bez ievērības nevarot atstāt publiskajā telpā radīto "bezatbildības burbuli" par cenu kāpumiem vienā vai otrā nozarē.

 Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa 116111 speciālisti Ziemassvētku akcijas “Uzticies... Tevi dzirdēs un sapratīs” laikā bērniem, pusaudžiem un pieaugušajiem snieguši 203 psiholoģiskās konsultācijas. Pavisam kopā akcija laikā saņemti 430 zvani, un zvanītāji visbiežāk runājuši par attiecību problēmām ģimenē. Zvanītāji meklēja palīdzību ne tikai jautājumos, kas skar bērnu un vecāku attiecības, bet arī bērnu vecāku un vecvecāku attiecības. Vairākkārt tika pārrunāti jautājumi par skolēnu sekmēm un liecībās esošajām atzīmēm. Ziemassvētku vakarā tika saņemti vairāki bērnu zvani par dāvanām. Bērni runāja arī par vientulības sajūtu, jo vecākiem jāpavada garas stundas darbā, vai arī vecāki bija devušies svinēt svētkus pie draugiem, bērnus atstājot mājās.

Un vēl

 Var būt situācijas, kad dvīņiem ir atšķirīgi dzimšanas gadi. Lai tas notiktu mātei dzemdību namā jāierodas gadu mijā. Šāds salīdzinoši rets notikums piedzīvot ASV Fēniksas pilsētā. Laimīgie vecāki, kuriem nu ir četri bērni, negaidīja, ka dvīņi pieteiksies tik ātri. Arī pats process attīstījies tik strauji, ka Jaungadu nācies sagaidīt dzemdību klīnikā. Pats priecīgais notikums norisinājies tieši pirms pusnakts. Dvīņi pasaulē nākuši vien ar desmit minūšu starpību, bet tas bija pietiekami, lai viens skaitītos dzimis 2016.gadā, bet otrs jau 2017.gadā. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Reorganizēs Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmiju, Jēkabpilī lielveikalā pieķer zagli; un Latvijā radīts ekoloģisks gaisa atsvaidzinātājs, izmantojot dambrieža spiras.

Izglītības un zinātnes ministrija pieņēmusi lēmumu no 2017.gada augusta reorganizēt Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmiju, to pievienojot Latvijas Universitātei. Kā aģentūrai LETA apstiprināja ministrijā, tas nepieciešams, lai veiktu resursu koncentrāciju un panāktu iespējami efektīvu valsts budžeta līdzekļu izmantošanu. Filiālēs, tajā skaitā arī Jēkabpils, studējošajiem tikšot dota iespēja turpināt studijas vai nu savam profilam atbilstošā programmā kādā no reģionālajām augstskolām - Liepājas Universitātē, Vidzemes Augstskolā, Daugavpils Universitātē, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā, Ventspils Augstskolā, vai arī neklātienē Latvijas universitātē, Banku augstskolā, Banku augstskolas Uzņēmējdarbības koledžā vai Rīgas Tehniskajā universitātē. Reorganizāciju plānots pabeigt līdz 2017.gada augustam. Izmaiņas studiju procesā stāsies spēkā 2017./2018.akadēmiskajā gadā.

Lai gan uzņēmēju pilnsabiedrība “A26” paziņojusi, ka ar Valsts policiju panākta vienošanās par neatbilstoši piegādāto mašīnu “Citroen Jumpy” dokumentācijas sakārtošanu, policijā uzsver, ka komersants arvien nav nodrošinājis, ka spēkrati atbilst prasītajai emisiju klasei. Policija gan mašīnas turpinās lietot, bet arī spriedīs, vai un kā vērsties pret pilnsabiedrību. Pretēji plānotajam līdz ar gadumiju tomēr nav atrisinātas Valsts policijas un uzņēmēja domstarpības vērienīgākajā policijas autoparka papildināšanas konkursā. Tajā policija tika pie 755 jauniem transportlīdzekļiem un par nomu turpmākos piecus gadus maksās 23 miljonus eiro. Pērn izrādījās, ka 17 no visām mašīnām atbilst “Euro 5” emisiju klasei, nevis “Euro 6”, kā tika prasīts iepirkumā. Tādēļ Valsts policija mašīnu piegādātājam uzdeva līdz gada beigām nepilnības novērst.

 Turpinām ziņas

Valsts policijas Zemgales reģionālās pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece informē, ka pagājušajā diennaktī Jēkabpilī konstatētas divas zādzības un noticis viens satiksmes negadījums, kurā bojāts transporta līdzeklis. Šodien ap pusdienlaiku Jēkabpilī, veikalā “DEPO” pieķerts 1959.gadā dzimis vīrietis, kurš mēģināja iznest saimniecības preces par tām nesamaksājot.

 Savukārt vakar pēcpusdienā Jēkabpilī, Ķieģeļu ielā kādā daudzdzīvokļu mājā no koplietošanas telpām nozagts velosipēds. Notiek izmeklēšana.

 Šodien ap pusdienlaiku Jēkabpilī noticis satiksmes negadījums. Ieva Sietniece informē, ka Jēkabpilī, Rēzeknes ielā 1956.gadā dzimis vīrietis, vadot automašīnu VOLVO FL6 ietriecies stāvošā automašīnā OPEL COMBO. Bojāts transporta līdzeklis.

Un vēl

Latvijas start up uzņēmums SIA Pic-box uzsācis ekoloģisku gaisa atsvaidzinātāju ražošanu – Re-leaf. Atsvaidzinātāju ražošanai tiek izmantoti Latvijā iegūstami ekoloģiski dabas materiāli, kas tiek ievākti Latvijas mežos Ķemeru nacionālā parka tuvumā. Kā galvenās izejvielas to izveidē tiek izmantotas priežu skujas un čiekuri, siens, bērzu lapas, upeņu lapas un dambriežu spiras. Lai aromātu padarītu ilgnoturīgu, tajos tiek pievienotas arī dabīgās ēteriskās eļļas. Ideja tapusi nejaušas sakritības dēļ. Piesaistot domubiedrus, tika eksperimentēts ar dažādām izejvielām un to smaržu noturīgumu, līdz tika atrastas piecas, ar kurām spert soli šajā nišā, atzīst idejas autori. Viņi uzkata, ka Latvijas daba ir unikāla, jo tā spēj dot ne tikai lieliskas dabas veltes, bet arī smaržas.

Atstājiet komentāru