2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 21.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 21.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Sākoties skolēnu brīvdienām, noteiktas izmaiņas reģionālos un vietējos satiksmes maršrutos; Vāc parakstus, lai noteiktu maksimālo deputātu darbības ilgumu Saeimā; Un latvijā pārspēti decembra siltuma rekordi.

 

Laika posmā no šodienas līdz 2016.gada 1.janvārim, Ziemassvētku un Jaunā gada brīvdienās, gaidāmas izmaiņas aptuveni 400 reģionālo vietējo un starppilsētu maršrutos, kuros sabiedriskā transporta pakalpojumus nodrošina 24 pasažieru pārvadātāji. Ņemot vērā vērienīgās izmaiņas maršrutu tīklā, Auto transporta direkcijas aicina iedzīvotājus sekot līdzi aktuālajai informācijai mājaslapā 1188.lv vai autoostās. Skolēnu brīvlaikā un svētku dienās izmaiņas no šodienas plānotas arī SIA “Jēkabpils autobusu parks” maršrutos.

Pirms pašiem Ziemassvētkiem – šodien, rīt un parīt – Kino Mītnē būs skatāma animācijas filma visai ģimenei “Sniega kaujas”. Filmu seansu laiki – šodien pulksten trijos dienā un sešos vakarā, bet rīt un parīt pulksten trijos dienā. Īsinādami laiku ziemas brīvdienās, mazā, sniega ieputinātā ciematiņa bērni nolemj sarīkot vērienīgas sniega kaujas. Bērni aizsargā savu roku darbu – sniega cietoksni. „Sniega kaujas” ir aizkustinoša, labsirdīga un asprātīga multfilma par draudzību. Par to, ka rotaļa var kalpot ne vien kā jautra izklaide, bet arī rosināt uz pārdomām. Par bērnības veiksmēm un sakāvēm, par pasauli, kurā noteikti jāuzvar labajam! Ziema, sals, ledus pilis un iemīļotā bērnu izklaide – pikošanās!

Turpinām ziņas

Piektdien notikusī avārija Ļeņingradas atomelektrostacijā, par ko vēstīja ārvalstu mediji, Latvijai draudus nerada. Valsts vides dienesta pārstāve Jūlija Ņikitina skaidro, ka saskaņā ar Valsts vides dienesta rīcībā esošo informāciju Somijas, Igaunijas un Latvijas monitoringa stacijas paaugstinātas jonizējošā starojuma vērtības nav konstatējušas.

Sabiedrības iniciatīvu portālā «Manabalss.lv» sākta parakstu vākšana, lai noteiktu maksimālo deputātu darbības ilgumu Saeimā. Kā iniciatīvas iesniedzējs norādīts Armands Ozerovs. Viņaprāt, nepieciešams noteikt, ka Saeimas deputāti parlamentā var strādāt tikai divus sasaukumus dzīves laikā, jo, kā novēroja Ozerovs, ļoti daudziem deputātiem «tas ir kā mūža amats». Viņš uzskata, ka divi sasaukumi ir «pietiekoši ilgs laiks, lai ražīgi strādātu Latvijas valsts labā».par šo ierosinājumu var nobalsot portālā manabalss.lv.

 Un vēl

 Brīvdienās Latvijā valdīja decembrim neraksturīgi silti laika apstākļi un tādi tie turpināsies arī šonedēļ. Trešdien, 23.decembrī, gaisa temperatūra Latvijā var sasniegt +12 grādu. Līdzīgi laika apstākļi bija arī vakar un aizvakar un šajās dienās ir pārspēti līdzšinējie siltuma rekordi gandrīz visās novērojumu stacijās, tajā skaitā arī Jēkabpilī, Zīlānu stacijā. Kopējais šomēnes pārspēto siltuma rekordu skaits var sasniegt simtu. Šogad no janvāra līdz novembrim Latvijā laboti jau vairāk nekā divi simti maksimālās gaisa temperatūras rekordu, visvairāk Anomālais siltums šajās dienās veicinājis sēņu augšanu, pūpolu plaukšanu un atsevišķu pavasara puķu uzziedēšanu.

 Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Šonakt pārspēti daudzi siltuma rekordi; Preiļu rajona tiesai nodota krimināllieta, kurā divi vīrieši apsūdzēti par balsu pirkšanu partijas “Saskaņa” labā; Un Desmitā daļa Latvijas iedzīvotāju vismaz reizi Ziemassvētku dāvanu iegādei ir izmantojuši kredītu.

 Šonakt pārspēti daudzi siltuma rekordi. Gaisa temperatūrai paliekot lielākoties nemainīgai, jau īsi pēc pusnakts pārspēti gandrīz visu Latvijas meteoroloģisko novērojumu staciju 21.decembra siltuma rekordi. Šorīt gaisa temperatūra Latvijā ir plus 8, plus 10 grādu robežās. Vissiltākais ir Rīgā un tās apkārtnē, kā arī Latvijas Ziemeļaustrumos, bet salīdzinoši vēsāks ir Kurzemē un Latgales dienvidu daļā.

Jau ziņots, ka vakar Latvijā tika pārspēts 1932.gadā Kolkā fiksētais 20.decembra maksimālās gaisa temperatūras rekords. 1932.gadā Kolkā gaisa temperatūra paaugstinājās līdz plus 11,4 grādiem, bet vakar Mērsragā gaiss iesila līdz plus 12 grādiem. Vakar 13 meteoroloģisko novērojumu stacijās tika pārspēts arī decembra otrās dekādes temperatūras maksimums, bet piecās stacijās tika pārspēts visa decembra temperatūras maksimums.

 Uz ceļa pirms Aizkraukles vakar vakarā grāvī bija ieslīdējusi kravas automašīna. Negadījuma dēļ vakar uz brīdi, kamēr automašīnu vilka laukā no grāvja, bija bloķēta satiksme uz Rīgas - Daugavpils šosejas pirms Aizkraukles.

Turpinām ziņas

 

Prokuratūra nodevusi Preiļu rajona tiesai krimināllietu, kurā divi vīrieši apsūdzēti par balsu pirkšanu partijas “Saskaņa” labā pērn notikušajās Saeimas vēlēšanās. Aģentūras LETA rīcībā esošajā 8. jūlija lēmumā par Fjodora Martinova saukšanu pie kriminālatbildības teikts, ka Rožupes pagastā dzīvojošais Fjodors Martinovs 2014.gada rudenī pirms oficiālās 12.Saeimas vēlēšanu dienas Līvānu novada Rožupes pagastā pēc Anatolija Sproges piedāvājuma vienojās, ka Martinovs atradīs cilvēkus, kuri par naudas atlīdzību vai spirtu būtu ar mieru nobalsot vēlēšanās par 11.sarakstu – partiju “Saskaņa” - un izdarīs plus atzīmi pretī kandidāta Andreja Elksniņa uzvārdam.

 Pasažieru pārvadātāja "Sabiedriskais autobuss" iesniegtās sūdzības Autotransporta direkcijas izsludinātajos iepirkumos par pasažieru pārvadājumiem ar autobusiem reģionālajos vietējos maršrutos Kurzemes un Latgales plānošanas reģionā Iepirkumu uzraudzības birojs izskatīs nākamā gada janvāra sākumā. Jau ziņots, ka iepriekš sūdzības iepirkumā par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu ar autobusiem reģionālās nozīmes maršrutu tīkla daļā "Latgale" iesniedza arī vēl citi pieci pasažieru pārvadātāji, tajā skaitā arī "Jēkabpils autobusu parks". Lai arī šīs sūdzības jau izskatītas 14.decembrī, iepirkumu uzruadzības birojs lēmumu vēl nav pieņemis.

 Un vēl

Desmitā daļa Latvijas iedzīvotāju vismaz reizi Ziemassvētku dāvanu iegādei ir izmantojuši kredītu, liecina pēc «DNB bankas» pasūtījuma veiktās aptaujas rezultāti. 78% respondentu atzinuši, ka, iegādājoties Ziemassvētku dāvanas, visbiežāk viņiem ir noteikts aptuvenais budžets, un šīs summas apjomā viņi arī izvēlas dāvanas. 9,1% aptaujāto budžetu dāvanām plāno jau ļoti savlaicīgi, atliekot naudu – pat, ja gadās iegādāties kādu dārgāku dāvanu, decembra ģimenes budžets no tā necieš.

Taču 9,3% no Latvijas iedzīvotājiem atzīst, ka ne vienmēr izdodas iekļauties pieejamajā budžetā un vismaz reizi ir nācies izmantot aizdevumu, lai iegādātos kāroto.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc Latvijā ir liela ēnu ekonomika? Kā viens no gada notikumiem, tiek atzīmēta pašvaldības policijas dibināšana Jēkabpilī; Un Ko liecina jaunākās prognozes par laika apstākļiem gada nogalē?

Nodokļu maksāšanai ļoti būtiska ir emocionālā motivācija, kas Latvijā ir zema, jo iedzīvotāji ārkārtīgi neuzticas valdībai un uzņēmējus neapmierina nodokļu politika, intervijā raidījumam “Rīta Panorāma” sacīja Rīgas Ekonomikas augstskolas asociētais profesors Arnis Sauka. Latvijā ēnu ekonomika ir aptuveni 25-26% no iekšzemes kopprodukta. Sauka norāda, ka politikas veidotājiem būtu jāapzinās – kamēr valdības prestižs neuzlabosies un uzņēmēji nebūs apmierināti ar nodokļu politiku, ēnu ekonomika būtiski nesaruks.

Pēdējo divu nedēļu laikā Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrā nogādāti trīs miruši cilvēki, kuru nāves cēlonis bijusi nosalšana. Latgalē no aukstuma miris kāds 48 gadus vecs vīrietis. Viņš atrasts dārza mājā. Šobrīd nav zināms, vai vīrieša organismā bijusi alkohola klātbūtne. Līdzīgos apstākļos nosalis arī kāds 71 gadu vecs vīrs Vidzemē. Tāpat arī savās mājās Latgalē atrasta mirusi 90 gadus veca sieviete, kuras nāves cēlonis bijusi nosalšana. Kopumā šoruden, no 1.septembra līdz 18.decembrim, no aukstuma miruši 17 cilvēki, viens gadījums konstatēts arī Jēkabpilī.

Turpinām ziņas

Aģentūra LETA apkopojusi notikumus Latvijas novados ar kuriem šis gads ieies vēsturē. Pie tādiem notikumiem Latgalē minēta arī pašvaldības policijas dibināšana Jēkabpilī, lai gan jēkabpilieši sevi uzskata par zemgaliešiem un sadarbojas ar Zemgales plānošanas reģionu. LETA raksta, ka būtiskas pārmaiņas šogad priecēja jēkabpiliešus, jo pašvaldības dome pēc vairāk nekā 12 gadu pārtraukuma nolēma atjaunot Pašvaldības policijas darbību. Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs atzinis, ka pašvaldības policijas darbību nolemts atjaunot tādēļ, ka pēdējos gados Jēkabpilī ir būtiski samazinājies Valsts policijas darbinieku skaits un tās kapacitāte.

 Iekšlietu ministrija plāno grozījumus likumā "Par policiju", paredzot, ka vairākas pašvaldību domes savās administratīvajās teritorijās varēs izveidot kopīgas pašvaldības policijas iestādes. Valsts policija izvērtēs jautājumu par sadarbības līgumu slēgšanu ar pašvaldības policijas institūcijām par Valsts policijas atbalstīšanu sabiedriskās kārtības nodrošināšanā, kā arī izstrādās priekšlikumus sadarbības pilnveidošanai sabiedriskās kārtības nodrošināšanas jautājumos ar pašvaldībām, kuras nav izveidojušas pašvaldības policiju. Valsts policijas un pašvaldības policijas institūciju sadarbības pilnveidošanai tiks īstenoti arī citi uzdevumi, piemēram, kopēja institūciju dislokācijas plānošana.

 Un vēl

 Ziemassvētkos laiks Latvijā saglabāsies silts, šonedēļ atkal tiks uzstādīti jauni siltuma rekordi, bet nedēļas beigās mūsu reģionā atgriezīsies gadalaikam atbilstošāki laika apstākļi, liecina junākās sinoptiķu prognozes. Ziemassvētku brīvdienas noslēgsies ar būtiskākām izmaiņām laika apstākļos, jo ar stiprām ziemeļrietumu vēja brāzmām svētdien, 27. decembrī, Latvijā sāks ieplūst aukstākas gaisa masas. Lietum pievienosies slapjš sniegs, gaisa temperatūra gan dienā, gan naktī būs ap 0..+5 grādiem, vietām austrumos iespējams neliels sals. Pastāv iespēja, ka gada nogalē laiks Latvijā kļūs vēl aukstāks un Latviju pārņems stabils sals un snigs.

 Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Šodien vienā no daudzajām tiesā aizsāktajām Zolitūdes traģēdijas civillietām par labu diviem cietušajiem piedzīti 300 tūkstoši eiro; Jēkabpilī sākusies Ziemassvētku eglīšu tirdzniecība; Un Provizoriskie dati liecina, ka 2015.gads Latvijā kļūs par vissiltāko novērojumu vēsturē.

Rīgas apgabaltiesa šodien vienā no daudzajām tiesā aizsāktajām Zolitūdes traģēdijas civillietām par labu diviem cietušajiem piedzina 300 tūkstoši eiro. Tiesa traģēdijā cietušo Edgara Čerņenoka un Valerijas Valentīnas Mizulas prasību apmierināja daļēji, proti, nolēma, ka SIA "Maxima Latvija" un SIA "Homburg Zolitude" jāmaksā viņiem kopumā 300 tūkstoši eiro. Savukārt prasību pret SIA "Tineo" noraidīja. Pilns spriedums būs pieejams 4.janvārī, bet pēc tam to varēs pārsūdzēt apelācijas kārtībā.

Lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību un ceļu satiksmes drošību, kā arī nepieļautu ceļu satiksmes negadījumos cietušo personu skaita palielināšanos Ziemassvētku un Jaunā gada svētku pasākumu laikā, no 23.decembra līdz 3.janvārim policija veiks pastiprinātu sabiedriskās kārtības un ceļu satiksmes drošības uzraudzību. Pastiprināta uzmanība tiks pievērsta svētku svinību norises vietām, mazāk aizsargāto ceļu satiksmes dalībnieku – gājēju, velosipēdu un mopēdu vadītāju kontrolei, kā arī pārkāpumiem, kas saistīti ar drošības jostu, aizsargķiveru un bērnu sēdeklīšu lietošanas noteikumu ievērošanu, vienlaicīgi skaidrojot riskus, kas rodas Ceļu Satiksmes noteikumu neievērošanas gadījumos.

Pagājušajās brīvdienās Jēkabpilī sākusies Ziemassvētku eglīšu tirdzniecība. Radio1 novēroja, ka eglītes var nopirkt Jēkabpils tirgū un tirgus laukumā pie tilta pār Daugavu Rīgas ielā. Gan vienā, gan otrā tirdzniecības vietā eglītes piedāvā tikai viens tirgotājs. Mazas eglītes maksā, sākot no viena eiro līdz trīs ar pusi eiro, lielākas no pieci līdz 15 eiro, savukārt liela sudrabegle 25 eiro. Savukārt egļu zari ar čiekuriem maksā – pieci eiro. Jau ziņots, ka ikviens Latvijas iedzīvotājs savām vajadzībām var nocirst vienu eglīti Latvijas valsts mežos, kas aug grāvmalās un uz stigām. Jēkabpils pilsētas mežaparkā eglītes cirst ir aizliegts.

Turpinām ziņas

Preiļu novada domes deputātu vairākums atbalstījis 492,9 tūkstošu eiro aizņemšanos Preiļu pils atjaunošanai. Aizņēmums tiks veikts Valsts kasē. Jau ziņots, ka Preiļu pils ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Arī katrs elements atsevišķi - pils , kapela, stallis, vārti, vārtsarga namiņš, parks - ir valsts nozīmes arhitektūras pieminekļi. Šobrīd pilij nepieciešami iesaldēšanas darbi - nostiprināt pamatus, novērst defektus un atjaunot fasādi, atjaunot pils jumtu un kāpnes, kā arī ierīkot āra apgaismojumu.

Atsaucoties Kokneses novada Bebru pagasta iedzīvotāju lūgumam, no šodienas Aizkraukles pasažieru pārvadātāja "Aizkraukles ATU" apkalpoto divu maršrutu reisi tiks pielāgoti vilciena Zilupe–Rīga izpildes laikiem. Izmaiņas skars maršrutu Aizkraukle–Bebri un Kokneses vidusskola–Kokneses dzelzceļa stacija–Bebri. Lai pasažieri pagūtu uz vilcienu, maršruta Aizkraukle–Bebri autobuss no Aizkraukles autoostas turpmāk izbrauks 20 minūtes agrāk – plkst.5.40, bet maršruta Kokneses vidusskola–Kokneses dzelzceļa stacija–Bebri autobuss no Vecbebriem uz Koknesi izbrauks 25 minūtes agrāk – plkst.6.10. Autobusi minētajos maršrutos kursē no katru darba dienu.

Un vēl

Provizoriskie dati liecina, ka 2015.gads Latvijā kļūs par vissiltāko novērojumu vēsturē.Sagaidāms, ka šā gada vidējā gaisa temperatūra būs +7,9 grādi jeb divi grādi virs normas. Iepriekšējā siltākā - 1989.gada - vidējā gaisa temperatūra bija +7,7 grādi. Gaisa temperatūrai paliekot lielākoties nemainīgai, šorīt pārspēti visu Latvijas meteoroloģisko novērojumu staciju 21.decembra siltuma rekordi, tajā skaitā arī Zīlānu stacijā Jēkabpilī. Visā valstī ir ap plus desmit grādiem, kas decembra nogalei ir neraksturīgi.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties:No ieņemamā amata atbrīvot Preiļu novada Sociālā dienesta vadītāja; Vairāk nekā divas trešdaļas iedzīvotāju 2015.gadu uzskata par veiksmīgu; Un kas šogad latvijā pelnījis dāvanas un kas žagarus?

Preiļu novada domes deputāti ar balsu vairākumu nolēma atbrīvot no ieņemamā amata Sociālā dienesta vadītāju Diānu Vucāni. Viņa no ieņemamā amata atbrīvota, jo viņas pieļāvusi būtiskus darba līguma un amata apraksta noteikto pienākumu pārkāpumus, kas negatīvi iespaidojis pašvaldības tēlu sociālās palīdzības sniegšanas jomā, sociālā dienesta sniegto pakalpojumu kvalitāti, klientu apkalpošanas kultūru un attieksmi pret cilvēkiem. Uz Preiļu novada sociālā dienesta vadītāja amatu plānots rīkot konkursu.

"Latvijas Pasts" izsolē piektdien, 18.decembrī, pārdevis divus nekustamos īpašumus Jēkabpilī un Dricānu pagastā. Jēkabpilī nekustamais īpašums pārdots par 3600 eiro, kas ir nedaudz mazāk nekā plānotā summa. Plānots bija īpašumu pārtot par 3700 eiro. Abi nekustamie īpašumi, kā Jēkabpilī, tā Dricānos pārdoti ar lejupejošu soli un tos iegādājušās privātpersonas. Dricēnos nekustāmais īpašums pārdots par 900 eiro.

Turpinām ziņas

Lielāko 100 nodokļu parādnieku parāds valsts budžetam 1.decembrī bija 245,107 miljoni eiro. Starp desmit lielākajiem parādniekiem valsts budžetam ir divas privātpersonas un astoņi uzņēmumi. Šā gada 1.decembrī lielākais parādnieks ar 19,16 miljonu eiro parādu ir Jevgeņijs Jakovļevs. Otrajā vietā ir SIA "Asiva" ar 9,7 miljonu eiro parādu, bet trešajā vietā - SIA "AVT Nafta" ar 8,83 miljonu eiro parādu. Nodokļu parādnieku sarakstā ir virkne zināmu uzņēmumu, piemēram, akciju sabiedrība “Dzintars”, kā arī Latvijā zināmu uzņēmēju un zemes īpašnieku.

Vairāk nekā divas trešdaļas jeb 69% aptaujāto iedzīvotāju 2015.gadu uzskata par kopumā veiksmīgu, atklāj jaunākā "DNB Latvijas barometra" aptauja. Savukārt 24% respondentu atzina, ka 2015.gads viņiem bijis neveiksmīgs, tajā skaitā 3% atzīmēja atbildi "ļoti neveiksmīgs". Pēdējo četru gadu laikā audzis respondentu skaits, kuri uzskata, ka aizejošais gads bijis veiksmīgs. Iedzīvotājiem tika arī vaicāts, vai nākamais gads Latvijai būs veiksmīgāks nekā 2015.gads. Kopumā 41% pētījuma dalībnieku uzskatīja, ka 2016.gads Latvijai kopumā būs veiksmīgāks nekā 2015.gads.

Un vēl

Iedzīvotāju ieskatā šogad dāvanu pelnījis Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis un Rīgas mērs Nils Ušakovs, bet žagarus - 12.Saeimas deputāte Solvita Āboltiņa un demisionējusī Ministru prezidente Laimdota Straujuma, liecina aptauja. Iedzīvotāju atbildes jautājumā par apdāvināmajiem izteikti atšķiras atkarībā no sarunvalodas ģimenē - Vējoni apdāvinātu 19% latviešu, bet krieviski runājošie - tikai 4%. Savukārt Ušakovu apdāvinātu tikai 4% latviešu valodā runājošo, bet 27% krieviski runājošo. Tik krasas atšķirības nav redzamas sarakstā ar personām, kurām iedzīvotāji vēlētos atnest žagaru bunti, šajā jautājumā valdījusi vienprātība.

Atstājiet komentāru