2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 18.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 18.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties:Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece šodien reģionālajā vizītē apmeklēs Krustpili; Saeimas deputāti bēg no Ziemassvētku vecīša žagariem; Un Šodien nestrādās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļas Preiļos un Līvānos.

 Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece šodien reģionālajā vizītē apmeklēs Krustpili, lai iepazītos ar novada attīstību un plāniem. Saeimas priekšsēdētājai paredzēta tikšanās ar Krustpils Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu draudzes priesteri Viktoru Nagli un Krustpils novada deputātiem un administrācijas darbiniekiem. Tāpat Saeimas priekšsēdētāja viesosies Variešu pagastā, kur apmeklēs Variešu sākumskolu, lai tiktos ar tās personālu un skolēniem.

Pirms šī gada pēdējās Saeimas plenārsēdes vakar vairāk nekā četrus desmitus tautas kalpu sagaidīja pārsteigums – no laukiem nācis Ziemassvētku vecītis viņiem izsniedza šmaugus žagaru saišķus. Deputāti šādu "dāvanu" izpelnījās par Latvijas brūkošo vietējo un reģionālo autoceļu ignorēšanu un nevēlēšanos uzņemties jelkādu atbildību par to savešanu kārtībā. Deputāti par žagariem gan nebija diez cik priecīgi un centās pamukt maliņā. Visveiklākais izrādījās deputāts Dzintars Zaķis, kurš, ieraudzījis žagaru saišķi, vijīgi aizslīdēja garām Ziemassvētku vecītim. Citi deputāti savu vainu nenoliedza un žagarus ņēma zināmā nolemtībā, tomēr nesolīja arī laboties. Vienīgi deputāts Gaidis Bērziņš pauda cerību, ka nākamajā gadā ceļu remontiem naudas būs vairāk.

 

Lemjot par patvēruma meklētāju uzņemšanu, turpmāk valdībai būs jāsaņem Saeimas akcepts, paredz jaunais Patvēruma likums. Likuma mērķis ir nodrošināt personu tiesības Latvijā saņemt patvērumu, iegūt bēgļa vai alternatīvo statusu vai saņemt pagaidu aizsardzību. Jaunais Patvēruma likums nosaka, ka nepilngadīgai personai, kurai piešķirts bēgļa vai alternatīvais statuss, jānodrošina izglītības ieguves iespējas valsts valodā. Patvēruma meklētājiem būs arī tiesības saņemt neatliekamo medicīnisko palīdzību, primāro veselības aprūpi, ambulatoro un stacionāro psihiatrisko palīdzību, kā arī visu medicīnisko palīdzību nepilngadīgām personām, kuras nesniegšana var radīt apdraudējumu bērna attīstībai un veselībai, par valsts līdzekļiem.

Un vēl

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Rēzeknes reģionālās nodaļas Preiļu klientu apkalpošanas punkts un Līvānu klientu apkalpošanas punkts šodien klientus neapkalpos. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra atvainojas par sagādātajām neērtībām. Informācijai šodien var izmantot elektroniskos saziņas līdzekļus : portālu -  www.latvija.lv.

 Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Patērētāju tiesību aizsardzības centrs brīdina: Ziemassvētkos precēm mēdz būt viltus atlaides; Preiļu novada dome lems par 492,9 tūkstošu eiro piesaisti pils atjaunošanai; Un šajās brīvdienās varēs doties sēņot.

Ieslodzījuma vietu pārvalde šodien pie likvidētā Šķirotavas cietuma izrādīs četras jaunās operatīvās automašīnas, kas paredzētas, lai ārpus cietuma ieslodzītos nogādātu ārstniecības iestādēs.Bieži ir situācijas, kad ieslodzītos no Latvijas reģioniem ir nepieciešams pārvest uz ārstniecības iestādēm Rīgā, tajā skaitā arī no Jēkabpils cietuma. Patlaban ieslodzījuma vietas izmanto ikdienas dienesta transportlīdzekļus, kuri nav speciāli aprīkoti un ar kuriem jāiekļaujas kopējā transporta plūsmā. Šādās situācijās tiek kavēta ieslodzīto nogādāšana ārstniecības iestādē palīdzības sniegšanai, kā arī tiek apdraudēta sabiedrības drošība. Turpmāk cietumnieku nogādāšanu pie mediķiem veiks speciāli aprīkotas automašīnas. Jaunie auto izmaksāja 172 tūkstoši 909 eiro.

Ziemassvētku laikā, kad cilvēki iepērkas jo sevišķi daudz, precēm mēdz būt neesošas jeb viltus atlaides atlaides. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs norāda, ka atlaides reizēm tiek piešķirtas precēm, kuras pirms tam ir sadārdzinātas. Līdz ar to reālas atlaides nav. Pircēji patērētāju tiesību aizsardzības centru par šādiem pārkāpumiem informē regulāri. Centrs iesaka patērētājiem, pirms veikt pirkumu, jo sevišķi lielu pirkumu, ir jāizskata dažādu tirgotāju piedāvājumi, tajā skaitā arī interneta veikalos.

Turpinām ziņas

 

Preiļu novada dome šodien lems par aizņēmuma 492,9 tūkstošu eiro apmērā piesaisti vietējās pils atjaunošanai. Preiļu pils ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Arī katrs elements atsevišķi - pils, kapela, stallis, vārti, vārtsarga namiņš, parks - ir valsts nozīmes arhitektūras pieminekļi. Pilij nepieciešams veikt iesaldēšanas darbus - nostiprināt pamatus, novērst defektus un atjaunot fasādi, atjaunot pils jumtu un kāpnes, kā arī ierīkot āra apgaismojumu. Plānots atjaunot visu vēsturisko fasādes veidolu. Pils kā arhitektūras pieminekļa galvenā šā brīža vērtība ir tās apmērs un fasādes, kā arī iekštelpu vēsturiskās plānojuma struktūras elementi ar sienu apdari.

 

 

Līvānu Bērnu un jaunatnes sporta skolā ir papildināta sporta inventāra bāze. Skola inventāra iegādei no Izglītības un zinātnes ministrijas saņēma 668 eiro, bet pašvaldība piešķīra līdzfinansējumu 733 eiro.par šo naudu ir iegādātās 14 basketbola bumbas, 13 futbola bumbas, 6 volejbola bumbas, 24 treniņu barjeras, 3 vieglatlētikas lodes, 8 basketbola groza tīkliņi, 4 treneru svilpes, 3 vieglatlētikas šķēpi, 2 hronometri un jogas bumba.

Un vēl

Gan šajā nedēļas nogalē, gan visā nākamajā nedēļā Latvijā nebūs ne vēsts no ziemas, gaidāma oktobra sākumam atbilstoša gaisa temperatūra, kā arī stiprs vējš un lietus, prognozē "Global Forecast System". Līdz ar to tradicionālo ziemas prieku - slēpošanas, slidošanas un sniegavīru celšanas - vietā varēs iet sēņot vai doties laivot. Sagaidāms, ka mežos augs gailenes un dažas citas sēnes, plauks pūpoli uz uzziedēs atsevišķas pavasara puķes. Līdzīga situācija bija arī 2013.gada Ziemassvētkos. Rīt visā Latvijā gaidāmi +7..+9 grādi, svētdien gaiss iesils līdz +8..+11 grādiem, un līdz +11 grādiem augsta gaisa temperatūra iespējama arī trešdien, 23.decembrī. Gaisa temperatūra Ziemassvētkos gan naktīs, gan dienās gaidāma +4..+9 grādu robežās. Līdz ar to tiks pārspēti desmitiem siltuma rekordu, gaidāms arī nacionālais temperatūras rekords gan vairākiem datumiem, gan visai decembra trešajai dekādei. Savukārt ziemai raksturīgs auksts un sniegots laiks varētu iestāties janvārī.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Bez regulārajām strādājošo iemaksām nevar uzbūvēt veselības apdrošināšanas sistēmu; Zemes fonds Zemgalē iegādājies 186 hektārus zemes; Un Svētdien demonstrēs filmu par Hariju Zdanovski.

Demisionējušās valdības veselības ministrs Guntis  Belēvičs atzīst, ka bez regulārajām strādājošo iemaksām nevar uzbūvēt veselības apdrošināšanas sistēmu. Ministrs norāda, ka veselības aprūpes budžets ir aptuveni 800 miljoni eiro un divu trīs procentu sociālo iemaksu novirzīšana veselības aprūpes sistēmu neglābs. Viņš uzskata, ka bez regulārām strādājošo iemaksām nevar uzbūvēt apdrošināšanas sistēmu, un to arī nevar izdarīt vienā dienā. Belēvičs pieļāva, ka sistēmu varētu veidot, ja pusi no iemaksām maksā darbinieks, pusi – darba devējs, bet “jebkurā gadījumā šādi lēmumi būs nepopulāri”.

Pēdējā mēneša laikā vēlētāju atbalsts demisionējušās Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas pārstāvētajai "Vienotībai" sarucis par 2,6 procentpunktiem, līdz ar to, ja Saeimas vēlēšanas notiktu šomēnes, par "Vienotību" balsotu 5,5% vēlētāju, liecina veiktā aptauja. Decembrī visvairāk jeb 19,5% vēlētāju no aptaujātajiem balsotu par Saeimas opozīcijā esošo "Saskaņu". Otrs populārākais politiskais spēks patlaban ir Zaļo un zemnieku savienība, par ko balsotu 15,6% aptaujāto pilsoņu. Savukārt par nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK decembrī balsotu 8,7% balsstiesīgo. Latvijas Reģionu apvienību atbalsta 5% balsstiesīgo, bet partiju "No sirds Latvijai" – 1,9%. jau ziņots, lai partija iekļūtu Saeimā, tai jāpārvar 5% barjera.

 

Turpinām ziņas

 

Valsts robežsardze aicina jauniešus laikā no 2016.gada 4.-15.janvārim pieteikties mācībām Valsts robežsardzes koledžā profesionālās tālākizglītības programmā "Robežapsardze". Mācību laikā tiek iegūta Valsts robežsardzes inspektora kvalifikācija. Mācības notiek par budžeta līdzekļiem. Pēc mācību programmas sekmīgas apguves tiek izsniegta profesionālās kvalifikācijas apliecība n piešķirta kvalifikācija - Valsts robežsardzes inspektors, kā arī tiek nodrošināta dienesta vieta Valsts robežsardzē. Mācībām var pieteikties Latvijas pilsoņi ar vidējo vai augstāko izglītību vecumā no 18 līdz 30 gadiem.

Kopš šā gada jūlija, kad darbību sāka Latvijas Zemes fonds, ar lauku zemes īpašniekiem slēgti darījumi par kopumā vienu miljonu eiro. Zemes fonds ir apstiprinājis 40 darījumus - no 40 īpašniekiem atpirkti kopumā 572 hektāri zemes, kuri atbilstoši Zemes fonda darbības mērķim tiks atdoti lauksaimniecības vajadzībām. Lielākās platības fonds šobrīd ir nopircis Zemgalē - 186 hektārus zemes, kurai seko Vidzeme, kur nopirkti 130 hektāri. Savukārt mazākais platību apjoms bijis Rīgas reģionā - 58 hektāri atpirktas zemes. Nākamgad Zemes fonds plāno iegādāties aptuveni 1000 hektārus zemes, kas tiks atdota lauksaimniecības vajadzībām.

Un vēl

Svētdien, 20.decembrī kanālā Re:TV demonstrēs filmu par Jēkabpils pūtēju orķestra “Vitamīns” diriģentu Hariju Zdanovski. Filma “Visu dzīvi esmu saausts ar mūziku” veidota “Latvijas stāsti” filmu ciklā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties:Kravas automašīnā izveidotā slēptuvē atklāj 2,38 kilogramus heroīna; Biedrība “Jēkabpils NVO resursu centrs” ir saņēmusi atbalstu no Lielbritānijas; Un Jēkabpilī, Vienības ielā šorīt noticis ceļu satiksmes negadījums.

Valsts ieņēmumu dienesta muitas amatpersonas, veicot kontroles pasākumus uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, kravas mašīnas puspiekabes aizmugurējās durvīs speciāli izveidotā slēptuvē atklājušas 2,38 kilogramus heroīna. 10.novembrī VID Silenes muitas kontroles punktā iebraukusi Lietuvā reģistrēta kravas automašīna bez kravas, ko vadījis kāds Lietuvas pilsonis. Uz aizdomu pamata transportlīdzeklis novirzīts skenēšanai. Veicot skenētā attēla analīzi, tika konstatēts, ka puspiekabes aizmugurējās durvīs ir izveidota slēptuve. Demontējot metāla plāksnes durvju augšējā daļā, VID muitas amatpersonas atrada noslēptu heroīnu. Lietuvas pilsonim piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. Savukārt kravas automašīna ar puspiekabi kā lietiskie pierādījumi nodoti glabāšanā Nodrošinājuma valsts aģentūrā.

Pēc publiskajā telpā izskanējušām ziņām par Valsts policijas Rīgas reģiona Brasas iecirkņa darbinieku lēmumu atteikt sākt kriminālprocesu par automašīnas "Volvo" apzagšanu, jo iesnieguma autors nav bijis spēkrata īpašnieks, policijas priekšnieks Ints Ķuzis lūdzis Valsts policijas reģionu pārvalžu priekšniekus izvērtēt situāciju. Viņiem dots mēnesi lai apzinātu, cik bieži tiek pieņemti apšaubāmi lēmumi par atteikšanos sākt kriminālprocesu. Tāpat viņiem jāsniedz savi priekšlikumi par pasākumiem, kas veicami, lai novērstu šādu lēmumu pieņemšanu par atteikšanos sākt kriminālprocesu un jāsniedz savs redzējums, kādus kontroles mehānismus iespējams īstenot, lai praksē šādas situācijas neatkārtotos.

Turpinām ziņas

Ministru kabinets atbalstījis grozījumus likumā, kas turpmāk atļaus pašvaldībām vieglāk noteikt aizliegumu cilvēkiem atrasties uz ledus. Pirmais zemledus makšķernieks šajā ziemas sezonā jau gāja bojā 1.decembrī Krustpils novadā, kad ledus kārtas biezums bija aptuveni viens centimetrs. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests ar bažām gaida aukstāka laika iestāšanos, kad daudzi pārgalvīgi zemledus makšķernieki atkal uzsāks riskēt ar savām dzīvībām. No decembra apstiprināti grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas turpmāk pašvaldībām ļaus vieglāk noteikt aizliegumus konkrētā laika periodā cilvēkiem atrasties uz ledus. Par noteikumu pārkāpšanu draud naudas sods līdz 70 eiro.

Biedrība “Jēkabpils NVO resursu centrs” ir saņēmusi atbalstu no Lielbritānijā reģistrētās organizācijas “Giving for Latvia” sporta inventāra iegādei 1500 eiro.Jēkabpils NVO resursu centra vadītāja Agita Pleiko stāsta, ka par šo naudu jau ir iegādāti divi, ļoti labi un jauni galda tenisa komplekti ar pilnu aprīkojumu - viens āra apstākļiem, otrs - telpām. Abi galdi pagaidām tiks nodoti projekta “Aicināts dzīvē!” rīcībā - pēcpusdienu pašattīstības skoliņu vajadzībām – pieejamo sporta aktivitāšu klāsta bagātināšanai. Savukārt batutu, kas ietilpst projektā iegādājamā inventārā sarakstā, biedrībai piegādās nākamā gada pavasarī.

Un vēl

Šorīt satiksmes negadījuma dēļ, pie apļa Vienības ielā bija traucēta satiksme un veidojās automašīnu rinda. Aculiecinieka foto no negadījuma vietas var aplūkot portālā radio1.lv

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: ANO pieņem rezolūciju bloķēt Daīš naudas plūsmu; Jēkabpilī rīt izrādīs mazo jēkabpiliešu iestudēto opereti; Un Šokolādes muzejs “Laima” svin divu gadu jubileju.

 

Eiropas Savienības dalībvalstu līderi vienojās, ka līdz 30.jūnijam jāsaskaņo jaunu robežapsardzības un krasta apsardzes spēku izveide, lai uz bloka ārējām robežām apturētu nelegālo imigrantu plūsmu. Dalībvalstu vadītāji bija vienisprātis, ka līdz šim Eiropas Savienības reakcija uz nekontrolētās imigrācijas krīzi bijusi pārāk lēna.

ANO Drošības padomes valstu finanšu ministri pieņēmuši rezolūciju, kuras mērķis ir pastiprināt sankcijas pret džihādistu grupējumu “Daīš” jeb „Islāma valsts” un tā atbalstītājiem. Valstis aicinātas rīkoties aktīvāk un apņēmīgāk, lai apturētu grupējuma naudas plūsmas. Rezolūcijas mērķis ir bloķēt ienākumus, ko radikālais grupējums iegūst no naftas un senlietu pārdošanas melnajā tirgū un citām nelikumīgām aktivitātēm.

 

Turpinām ziņas

 

Rīt, 19. decembrī pulksten četros pēcpusdienā Jēkabpils Tautas namā bērnu vokālo ansambļu “Kamolītis” un “Supermeitenes” dalībnieki, un vadītāja Iveta Januševska aicina noskatīties muzikālu stāstu - opereti “Puteklīši Ziemassvētkos”. Tas būs stāsts par kādu Puteklīšu ģimeni, kura nekad nav svinējusi Ziemassvētkus kopā ar īstu Ziemassvētku vecīti un izrotātu eglīti. Tas tāpēc, ka ģimenei vienmēr nācās paslēpties drošībā, jo pirms svētkiem mājā darbojās slotas, lupatas un putekļusūcēji, kas aizslauka visus putekļus un iztīra visus kaktus. Šogad Puteklīši nolēmuši pārvarēt bailes un apņēmušies sagaidīt Ziemassvētkus. Ieeja pasākumā ir bez maksas.

 

Rīt, 19.decembrī norisināsies arī Jēkabpils Jauniešu domes rīkotā Ziemassvētku balle, kas sāksies pulksten desmitos vakarā Jēkabpils Tautas namā. Šeit tiks uzburta fantastiska atmosfēra un atklāta Maģiskā Ziemas Brīnumzeme. Balles dalībniekus aicina tērpties Creative Black-Tie stilā, ģērbjoties svinīgi, kombinējot dažādus aksesuārus un apģērbus ar savu radošo pieeju attiecīgi balles tematikai, lai vakara gaitā apbalvotu 3 labāko tērpu autores un 3 autorus. Par muzikālo noformējumu visas nakts garumā rūpēsies viesi no Bauskas - grupa „Without Borders”. Ballē sagaidāmi svētku pārsteigumi, balvas, izlozes, dejas līdz rīta gaismai un vēl daudz kas cits, lai piedzīvotu šī gada krāšņāko brīnumu Jēkabpilī.

 Svētdien, Ceturtajā Adventē, 20. decembrī pulksten vienos dienā Krustpils Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu baznīcā baroka laika mūzikas koncertu sniegs Jēkabpils kamerorķestris un solisti diriģenta Mārtiņa Berga vadībā. Ieeja uz koncertu – bez maksas.

 Un vēl

“Laimas” šokolādes muzejs šodien atzīmēja divu gadu pastāvēšanas jubileju un sveica 65 tūkstošo apmeklētāju Silviju Gorņejevu, kura muzeju apmeklēja kopā ar saviem darba kolēģiem. Divu gadu laikā “Laimas” šokolādes muzeju, kas ir lielākais šokolādes muzejs Baltijā, apmeklējuši 65 tūkstoši apmeklētāju. 81% no muzeja apmeklētājiem ir vietējie iedzīvotāji, savukārt 19% - tūristi. Kopumā “Laimas” šokolādes muzejs šajā gadā uzņēmis tūristus no 56 valstīm, visvairāk no Igaunijas, Krievijas un Vācijas. Tāpat šajā gadā pieaudzis arī īpašo pasākumu skaits muzejā, salīdzinot ar pērno gadu. Šogad “Laimas” šokolādes muzejs organizējis par 100% vairāk kāzu svinību, par 127% vairāk vecmeitu ballīšu, un par 40% vairāk bērnu ballīšu.

Atstājiet komentāru